Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SyddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

I starten af 2022 flytter Aarhus Universitet Vildtbiologisk Station ind til campus i Aarhus. Dermed ser en æra på godt 70 år ud til at være slut, og 35 arbejdspladser er tabt for Syddjurs Kommune. Foto: Jakob Binderup

Rønde mister 35 arbejdspladser - slut med vildtforskning ved Kalø

Så oprandt dagen, som jeg nu har set frem til, siden jeg for tre måneder siden valgte at kaste mig ud i arbejdet for at etablere et nyt, ambitiøst og ultralokalt medie kun med fokus på, hvad der rører sig i Syddjurs Kommune.

Dette er første udgave af nyhedsbrevet, der går under navnet SyddjursLIV, hvor jeg løbende vil opdatere jer læsere med det vigtigste og mest interessante fra Danmarks mest naturskønne kommune.

Jeg har valgt at lægge ud med et lille tema om en stor offentlig arbejdsplads, der nu ser ud til at være tabt for Syddjurs Kommune.

Aarhus Universitet har endegyldigt besluttet at flytte afdelingen Vildtbiologisk Station ind til campus i Aarhus. Planerne har været drøftet i ti år, men en presset økonomi har nu fået universitetet til at lukke afdelingen på Kalø Hovedgård i udkanten af Rønde.

Vildtforskerne har ellers haft til huse på herregården, siden staten beslaglagde den af de daværende tyske ejere umiddelbart efter anden verdenskrig. Og det er da heller ikke med hverken lokalpolitikernes eller de ansattes gode vilje, at vildtforskningen fremover skal ske med base i Aarhus i stedet for den skønne natur ved Kalø.

Det store spørgsmål er nu, hvad der skal ske, hvis og når de omkring 35 biologer, forskere, teknikere og administrative medarbejdere forlader de historiske bygninger.

Jeg har talt med borgmester Ole Bollesen (S), som ikke har opgivet at redde vildtforskningen ved Kalø. Han mødes snart med Syddjurs’ lokale folketingsmedlem, hvor han blandt andet vil bringe emnet på banen.

Venstres viceborgmester, Claus Wistoft, erkender, at beslutningen ene og alene ligger hos Aarhus Universitet. Derfor vil han nu bruge kræfterne på at sikre nye aktiviteter og arbejdspladser på Kalø Hovedgård.

- Man kan bare håbe på, at der kommer nogle andre aktiviteter med nogle gode arbejdspladser, og der er det, at vi måske som kommune og lokalpolitikere kan forsøge at påvirke folkene centralt på Christiansborg i forhold til at udflytte nogle arbejdspladser, siger Claus Wistoft.

Men er der reelt en chance for at redde vildtforskningen ved Kalø? Næppe medmindre en minister blander sig. Men flytningen harmonerer dårligt med både den nuværende og tidligere regerings planer om at udflytte arbejdspladser og uddannelsespladser fra de store byer, hvilket Syddjurs' borgmester også vil betone over for sin kollega i Folketinget.

Status i skrivende stund er, at Aarhus Universitet endnu ikke har opsagt sit lejemål på Kalø Hovedgård. Hvorvidt det skal tolkes som en dør på klem for håbet for at bevare vildtforskningen ved Kalø er endnu uvist.

Jeg lover at følge udviklingen her på SyddjursLIV.

Til sidst skal lyde en tak, fordi du læser med og en opfordring til at dele nyhedsbrevet med andre, som du mener kunne være interesseret i at følge med.

Samtidig vil jeg benytte lejligheden for at sige tak til alle jer, der allerede har henvendt jer med tips til historier. Flere af henvendelserne bliver til historier, som I vil kunne læse mere om den kommende tid.

Og hold jer endelig ikke tilbage. Min indbakke er altid åben på jakbc@jfmedier.dk.

Billede af Jakob Binderup
Billede af skribentens underskrift Jakob Binderup Journalist

Rønde mister omkring 35 arbejdspladser - og måske en del af byens dna

Niels Kanstrup, der er tilknyttet Vildtbiologisk Station, frygter, at Rønde mister noget af din dna, når vildtforskningen rykker ind til Aarhus efter nytår. Foto: Jakob Binderup.

I mere end 70 år har vildtbiologer haft til huse på Kalø Hovedgård uden for Rønde. Men efter nytår er det slut med vildtforskningen ved Kalø, da Aarhus Universitet har besluttet at rykke Vildtbiologisk Station ind til campus i Aarhus. Efter at have diskuteret planerne i ti år bekræfter to ledere fra Aarhus Universitet nu, at beslutningen ligger fast. Lokal vildtbiolog frygter, at Rønde og Kalø-området mister en del af sin dna som tilholdssted for forskere i topklasse.

Borgmester kæmper mod lukning: - Det er jo stik imod regeringens politik

Borgmester Ole Bollesen (S) vil gøre et sidste forsøg på at redde vildtforskningen ved Kalø. Foto: Jens Thaysen

Syddjurs' borgmester, Ole Bollesen (S), har ikke opgivet at redde vildtforskningen ved Kalø, og vil snarest mødes med den lokale folketingspolitiker Leif Lahn Jensen (S). Her vil han blandt andet gøre opmærksom på, at flytningen af Vildtbiologisk Station og de tilhørende arbejdspladser er i strid med regeringens politik. Leif Lahn Jensen har tidligere sagt, at han vil inddrage uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Læs interview med Ole Bollesen her.

Hvad skal der ske med Kalø Hovedgård? Ingen planer for efterladte lokaler

Venstres viceborgmester og kommende borgmesterkandidat, Claus Wistoft, mener ikke, det er muligt at ændre beslutningen om at flytte Vildtbiologisk Station. Derfor vil han fokusere på at sikre nye arbejdspladser ved Kalø Hovedgård. Foto: Axel Schütt

Med omkring et halvt år til lukningen af Vildtbiologisk Station ved Kalø kan hverken borgmester, viceborgmester eller forvalter svare på, hvad der skal ske med de bygninger på Kalø Hovedgård, som Aarhus Universitet forlader efter nytår. Venstres viceborgmester, Claus Wistoft, vil undersøge muligheden for at påvirke Christiansborg-politikerne til at sikre, at der skabes nye aktiviteter og beskæftigelse, der skal skal erstatte de arbejdspladser, som universitetet rykker ind til campus.

Fakta: Vildtbiologerne rykkede ind til Kalø Hovedgård efter anden verdenskrig

Kalø Hovedgård har været hjemsted for vildtbiologer, siden staten beslaglagde stedet fra dets daværende tyske ejere umiddelbart efter anden verdenskrig. Foto: Jakob Binderup

Den danske stat beslaglagde Kalø Hovedgård umiddelbart efter anden verdenskrig fra dens daværende tyske ejere som led i ordningen om krigsskadeerstatning. Kort efter flyttede de første vildtbiologer ind på herregården.

Vildtforskerne arbejder blandt andet for at udvikle bæredygtige løsninger for at beskytte arterne og undersøger fugle og pattedyrs bevægelser i landskabet.

Sidste frist for tilmelding til Byforum i Ebeltoft

I næste uge afholdes der Byforum i Ebeltoft, hvor en række projektgrupper fremlægger deres planer for udviklingen af byen. Frist for tilmelding er 12. august. Foto: Jens Thaysen

Borgere i Ebeltoft og andre interesserede er den 16. august inviteret til Byforum, hvor en række projektgrupper vil give deres bud på, hvordan Ebeltoft kan styrke sin bylivskvalitet og fremme sammenhængskraften mellem bymidten og kyst- og havnearealer.

Som deltager har man mulighed for at stille spørgsmål til projektet, byde ind med idéer og måske endda blive del af en af projektgrupperne.

Sidste frist for tilmelding er torsdag 12. august. Læs mere på Syddjurs.dk.