Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SyddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foto: Google Maps

En oberst kæmper for fred i Ebeltoft Vig

For Christoffer Ward og hans kolleger har fremtiden længe været så usikker, at det påvirker både børn og voksne i Børnehuset Hanehøj i Hornslet.

Som SyddjursLIV tidligere har beskrevet, så skulle en ny skov- og naturbørnehave i byen allerede have slået dørene op, men kommunen har end ikke godkendt lokalplanen endnu.

Derfor er der heller ikke taget en beslutning om, hvad der skal ske med Hanehøj. Måske skal den laves om til vuggestue, måske skal den helt lukkes? Ingen ved det med sikkerhed, og på sjette år hænger usikkerhed over Christoffer Wards og hans kolleger, som stadig ikke ved, om de reelt har et arbejde om et halvt år.

Den ene halvdel af nyhedsbrevet handler om arbejdsmiljøet i Børnehuset Hanehøj og om, hvordan en situation kan komme så langt ud, at personalet bliver nødt til at skrive uvished ind i deres handleplan som et kernebegreb.

Og så går turen til den dybeste del af Ebeltoft Vig, hvor et markant monument fra den kolde krig skaber rører i vandene.

Engang var Lyngsbæk Pier, eller Nato-molen som den kaldes i folkemunde, en del af Vestens forsvar mod Warszawapagten, men i dag er den forfalden. Og der er i den grad forskellige holdninger til molen.

Der er dem, som hader den gamle mole og helst ser den hen, hvor peberet gror. Der er moleromantikerne, som elsker molen og vil gøre næsten hvad som helst for at beholde den, som den er. Og så er der dem, som erkender, at molen skal rives ned, men som ønsker noget andet i stedet for, som kan fastholde en del af den aktivitet, som i dag summer omkring molen.

I midten af det hele har en pensioneret oberst sat sig i spidsen for at gøre det umulige og få de tre modsatrettede ønsker til at nå sammen i fred og fordragelighed.

Og så tyder meget på, at miljøminister Lea Wermelins (S) ønske om nye, store og vilde naturnationalparker bliver et varmt emne i kommunalvalgkampen. To af de foreslåede områder, Kaløskovene og Mols Bjerge, ligger i Syddjurs. Alligevel har politikerne ikke sagt en lyd indtil videre. Umiddelbart kunne det tyde på, at der ikke er politisk modstand mod Lea Wermelins forslag, men det er langt fra situationen, fortæller formand for Udvalget for natur, teknik og miljø, Kim Lykke Jensen (SF), som spår en heftig debat i den nærmeste fremtid.

Den historie undersøger vi til et kommende nyhedsbrev.

Har du kommentarer til de historier, du læser? Har du ideer til nye historier eller noget andet på hjertet, så er du velkommen til at ringe til mig, journalist Asbjørn With, på telefon 6166 4603 eller til at skrive til mig på aswch@jfmedier.dk.

SyddjursLIV er et nyt digitalt lokalmedie målrettet dem, der bor og lever i en af Danmarks smukkeste kommuner. Du må gerne sende vores journalistiske nyhedsbrev videre til din nabo, dine venner og din familie i det syddjurske. Tak.

Og er du en af dem, der er blevet tippet til at læse med, men endnu ikke har tilmeldt dig SyddjursLIV, så gør det lige her.

Tak, fordi du læser med.

Billede af Asbjørn With
Billede af skribentens underskrift Asbjørn With Journalist

Arbejdsmiljø under pres - uvished skal nu skrives ind i pædagogers handleplaner

Foto: Asbjørn With

Børnehuset Hanehøj i Hornslet er presset til det yderste. I de seneste mange år har det hængt i luften, at institutionens dage var talte, så snart byens nye institution stod færdigt. Den institution er forsinket - igen, og der er stadig ikke truffet en beslutning om Hanehøjs fremtid. Her kan du læse, hvordan uvisheden påvirker både børn og voksne. Særligt pædagogerne er pressede og skriver nu uvished ind i handleplanen for, hvordan sygefraværet kan nedbringes.

Nato-molens fremtid skal helst opfylde tre modsatrettede ønsker på samme tid

Foto: Asbjørn With

Der er dem, der ønsker Nato-molen i Ebeltoft Vig hen, hvor peberet gror, andre elsker den, og i midten står dem, som godt ved, at molens dage er talte men også ønsker sig, at aktiviteterne omkring molen fortsætter. I midten af denne historie står en pensioneret oberst som vil forsøge at gøre det umulige.

Tavsheden dækker over dyb uenighed

Foto: Asbjørn With

Mens borgmestre flere steder i landet har frabedt sig en plads på miljøminister Lea Wermelins (S) bruttoliste over mulige naturnationalparker, så har politikerne i Syddjurs været tavse. Da både Kaløskovene og Mols Bjerge er med på bruttolisten, kan tavsheden måske tolkes som en stiltiende accept. Men det er det ikke, konstaterer Kim Lykke Jensen (SF), formand for Udvalget for natur, teknik og miljø.

- Jeg er spændt på, hvad vores holdning ender med at blive til det her i Syddjurs. Jeg er fra et parti, som er gået til valg på så meget natur som muligt, men vi er meget uenige i byrådet. Nu kommer der en høringsfase, og der tror jeg, at vi får en ret heftig debat blandt andet om tilgængelighed og dyrevelfærd. Og jeg tror, at det kan blive et stort tema i valgkampen, spår Kim Lykke Jensen.

Identitet midt i voldsom vækst

Foto: Asbjørn With

Torsdag aften kl. 19 er der årsmøde i Hornslet Distriktsråd i Hornslet Hallen. Byen oplever sammen med hele den vestlige del af kommunen en stor vækst i antallet af mennesker, som flytter til. Som en del af årsmødet, der foregår i Hornslet Hallen, bliver debatten rejst - Hvordan sikres Hornslets identitet som by samtidig med kraftig vækst?

Vand fra Kongsgårde-Borup Vandværk skal koges efter fund af bakterier

I forbindelse med de rutinemæssige drikkevandskontroller fra Kongsgårde-Borup Vandværk er der påvist bakterier i drikkevandet.

Syddjurs Kommune har efter samråd med Styrelsen for Patientsikkerhed, udstedt et kogepåbud til Kongsgårde-Borup Vandværk. 

Det betyder, at det anbefales, at alt vand til drikkevandsformål og madlavning skal koges. Da vandværket forsyner den lokale Brugs underretter Syddjurs Kommune desuden Fødevarestyrelsen.

Der er påvist Intestinale enterokokker (Enterokokker) og Escherichia coli (E-coli og Coliforme bakterier.

Kogeanbefalingen gælder, indtil nye analyser har påvist, at forureningen er ophørt. Nye analyser er bestilt og resultater ventes klar i denne uge, oplyser kommunen.