Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SyddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Et smukt syn for de morgenfriske, så længe det varer? AS30 Margrethe lægger ved kaj i Ebeltoft Havn med fangsten fra døgnets tidligste timer. Foto: Asbjørn With

Fiskere kæmper for deres erhverv

En kort tilføjelse til et kommunalt høringssvar om Danmarks Havplan, har fået Jens Olsen og hans storebror Peter Olsen op på barrikaderne. De udsatte aftenens fisketur på kutteren AS30 Margrethe et par timer og troppede i stedet op i byrådssalen for at spørge politikerne, hvad de egentlig har tænkt sig?

Sammen med otte andre kommuner afgiver Syddjurs et høringssvar til Danmarks Havplan. Planen skal for første gang sikre, at der laves og koordineres en helhedsorienteret, fysisk planlægning for det samlede danske havareal.

Det har hverken Jens eller Peter Olsen noget imod, men de havde lagt mærke til, at der i forvaltningens forslag til et høringssvar stod, at der skulle udpeges et sted til en maritim naturnationalpark.

Som formanden for udvalget for natur, teknik og miljø, Kim Lykke Jensen (SF), fortalte og forklarede, så er Danmark det land i verden, som har mindst beskyttet natur overhovedet. Både til lands og til vands.

- Vi vil gerne sikre et godt og sundt havmiljø ud for det østlige Djursland, konstaterede Kim Lykke Jensen.

Det har Jens Olsen og hans bror naturligvis heller ikke noget imod.

- Mens hvis der skal være maritim naturnationalpark der, hvor forvaltningen siger det, så er både min bror og jeg færdige, spår Jens Olsen.

Som annonceret dykker vi denne gang ned i historien om, hvordan et ønske om en maritim naturnationalpark helt kan udrydde erhvervsfiskeriet i Ebeltoft.

Og så har distriktsrådet i Hornslet taget hul på en debat om, hvordan byen fastholder sin identitet som by, samtidig med at indbyggertallet vokser eksplosivt. En debat, som måske kan genkendes i mange byer rundt om Aarhus, og som nok ikke bliver den sidste af sin slags.

For der er mange synspunkter i debatten og ikke noget facit. Alene gode tanker, ideer, håb og forudsigelser. Og det er en debat, som virker nødvendig at tage, hvis man i Hornslet gerne selv vil præge udviklingen.

I Hornslet står det blandt andet klart, at byens digitale forsamlingshus på Facebook, Byen Hornslet, er en ”skraldespand af brok”, at de unge teenagere nok er tabt til tilbuddene i Aarhus, men måske alligevel kan fastholdes, hvis der er noget i Hornslet at vende hjem til. Det står også klart, at antallet af aktiviteter og arrangementer i byen altid peger tilbage på antallet af lokale ildsjæle og frivillige, og at det snart bliver nødvendigt at bygge i højden i Hornslet for at gøre plads til alle de nye indbyggere.

Husk, at du altid meget gerne må give din mening til kende, om det du kan læse i dit nyhedsbrev fra SyddjursLIV. Både ris og ros er altid velkommen, og det samme er gode historier, som du gerne vil have, at vi skal se nærmere på.

Skriv eller ring til mig, journalist Asbjørn With, på telefon 6166 4603 eller på mailadressen aswch@jfmedier.dk.

SyddjursLIV er et nyt digitalt lokalmedie, som kun skriver og fortæller historier fra Syddjurs. Vi har ambitioner på journalistikkens og det lokale demokratis vegne. Du kan læse om vores ambitioner med SyddjursLIV her.

Du må også meget gerne dele dit nyhedsbrev med dine venner, kolleger og naboer, så de også kan få muligheden for at lære os at kende. Og er du en af dem, der er blevet opfordret til at læse med, men endnu ikke har tilmeldt dig vores nyhedsbrev, så gør det lige her.

Igen: Tak, fordi du læser med.

Billede af Asbjørn With
Billede af skribentens underskrift Asbjørn With Journalist

En epoke med erhvervsfiskeri kan snart være slut i Ebeltoft

Der er kø efter friske hummere en fredag morgen på Ebeltoft Havn. Foto: Asbjørn With

Der er reelt kun to erhvervsfiskere tilbage på fiskerihavnen i Ebeltoft. Brødrene Jens og Peter Olsen er 4. generationsfiskere, og de har i de seneste 40 år fanget jomfruhummere fra deres fælles kutter AS30 Margrethe. 

Nu truer placeringen af en maritim naturnationalpark med at forhindre dem i at fiske der, hvor de fanger godt 90 procent af deres omsætning. Dermed kan det meget vel være slut med erhvervsfiskeri i Ebeltoft.

Debat om vokseværk og identitet: Hvordan skal Hornslet udvikle sig?

Foto: Asbjørn With

Tidsfrist nærmer sig: Søg penge til at fremme naturen i Syddjurs

Følle Strand en smuk dag i september 2021. Foto: Asbjørn With

Syddjurs kommune har afsat en pulje på 500.000 årligt til projekter, der fremmer naturen herunder biodiversitet, truede arter, klima.

Puljen tildeles to gange årligt, med en samlet tildeling på 250.000 kroner halvårligt.

Alle med lokalt tilhørsforhold i kommunen kan ansøge projekter. Det kan være borgere, lodsejere, foreninger, organisationer, grundejerforeninger og diverse råd, som er hjemmehørende i kommunen. 

Ansøgningsfristerne for sidste del af naturpuljen for 2021 er 8. oktober - læs mere her på kommunens hjemmeside.

Arnold fra Rønde har fået oprejsning i Landsretten

Privatfoto

For fem år siden kom Arnold Christensen fra Rønde alvorligt til skade ved en ulykke under uddannelsen til elektriker på Den jydske Haandværkerskole. Nu er der endelig sat punktum i sagen.

- Det er en befrielse. For mig har det været vigtigt at få sat et punktum for lovgivningen og hvem, der har det overordnede ansvar, når en elev er på skole, fortæller den i dag 41-årige elektriker til Randers Amtsavis. 

Læs med her på Amtsavisen.dk