Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SyddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foto: Asbjørn With

Kan det ikke være lige meget, hvor den film er optaget?

- Kamera kører!

- Og ... Værsgo!

Skal kommunen være med til at finansiere danske film? Og hvorfor?

Hvert år betaler skatteyderne i Syddjurs tusindvis af kroner for kommunens medlemskab af Den Vestdanske Filmpulje. Og en gang i mellem bliver der så optaget en film eller scener til en film eller en tv-serie i den smukke syddjurske natur.

I disse dage afsluttes optagelserne til spillefilmen "Stille liv" på en gård lidt uden for Kolind.

Instruktøren Malene Choi ønskede sig, at filmen skulle foregå på landet og i Jylland, og hun forelskede sig i Djurslands dramatiske natur. Men havde det ikke været for kommunens skatteydere, var filmen slet ikke blevet optaget i Syddjurs.

SyddjursLIV besøgte optagelserne til "Stille liv" i sidste uge for at undersøge, om det overhovedet betyder noget for nogen som helst, at filmen bliver indspillet i Koed? Hvorfor betaler politikerne år efter år? Hvad får kommunens borgere overhovedet for deres skattekroner? Hvad betyder Den Vestdanske Filmpulje for dansk film? Og gør det overhovedet en forskel for instruktøren og skuespillerne, at filmen indspilles på Djursland og ikke i udkanten af Storkøbenhavn?

For at komme i den rette stemning til historien om Syddjurs, filmindustrien og filmpengene, kan du her se lidt af en scene fra "Stille liv", optaget under mit besøg på optagelserne.

Koryfæerne Bodil Jørgensen og Bjarne Henriksen spiller mor og far til Carl spillet af debutanten Cornelius Won Riedel-Clausen. Carl er adopteret, og derfor ved ingen, hvornår han præcis har fødselsdag.

Gør kommunens engagement i Den Vestdanske Filmpulje så en forskel? JA, lyder det rungende svar, og det gør en forskel, at filmen bliver indspillet på Djursland. Og det er stort set umuligt så meget som at ane en sprække af uenighed blandt politikerne.

Der er dermed stor politisk opbakning til engagementet i Den Vestdanske Filmpulje.

Måske kan man ligefrem sige (jeg tør i hvert fald godt våge det ene øje), at de skattekroner, som borgerne hvert år betaler til filmproduktion, er med til at nedbringe angst, med til at gøre verden mere kærlig og mere tolerant og med til at hjælpe os alle sammen med at forstå os selv og vores medmennesker bedre.

Det lader til, at pengene er givet godt ud.

Nu vi er ved penge, så har turisterne været flinke til at spytte i kasserne på Djursland i løbet af sommeren. Forudsigelserne var præget af usikkerhed med nye coronanedlukninger hængende som faretruende skyer i horisonten. Men begrænsningerne i de sædvanlige rejsemønstre har også fået danskerne til at holde ferie i Danmark, og det har Djurslands turisterhverv nydt godt af.

Og så har jeg "booket borgmesteren". Ja, det kan du faktisk gøre direkte fra kommunens hjemmeside, og også udvalgsformændene. En halv time fik jeg med Ole Bollesen (S), til en snak om, hvem der "booker" politikere, og hvorfor jeg kun er den tredje til at booke et møde med ham på rådhuset på fire år.

Kan du lide det, du læser, så husk endelig at dele det med alle omkring dig, så vores nyhedsbrev kan komme længere ud og forhåbentlig gøre endnu mere gavn i Syddjurs. Er der noget vi har overset eller mangler, så er ris naturligvis også kærkomment, og du skal være velkommen til at skrive til mig på aswch@jfmedier.dk eller ringe på 61664603.

Tak fordi du læser med.

SyddjursLIV er et nyt digitalt lokalmedie målrettet dig, der bor i Syddjurs Kommune, eller dig som har en særlig interesse i at følge med. Hvis du er nysgerrig, så kan du læse om vores ambitioner for SyddjursLIV her.

Og er du en af dem, der er blevet opfordret til at læse med, men endnu ikke har tilmeldt dig SyddjursLIV, så gør det lige her.

Billede af Asbjørn With
Billede af skribentens underskrift Asbjørn With Journalist

Hvorfor bruge kommunale penge på filmstøtte?

Foto: Asbjørn With

For år tilbage byggede man et studie og trak en ko derind, og så kunne man med kameraets placering forgive, at handlingen foregik i en kostald. Sådan er det ikke længere. Autenticitet, troværdighed og stemning er i dag langt vigtigere i bestræbelserne på at skabe gode, nærværende, danske film.

Under mit besøg på filmsættet blev det langsomt klart, at Djursland ikke "bare" er det sted, hvor langt den største del af filmen "Stille liv" bliver optaget. Det er også en stemning, en følelse og en tonalitet, som sniger sig med ind på det store lærred.

Og det er vigtigt for alle omkring filmen. For det er med til at skabe den troværdige historiefortælling, som giver indsigt i andres verdner. Andre måder at være på og andre måder at leve på.

Her kan du læse historien om, hvordan syddjurske skattekroner via filmkunst er med til at nedbringe angst, gøre verden mere kærlig og mere tolerant og med til at hjælpe os alle sammen med at forstår os selv og vores medmennesker bedre.

Selvom filmpengene kommer mange gange tilbage igen, så er det ikke det vigtigste

Foto: Asbjørn With

Politisk er det mere end svært at finde selv den mindste flig af utilfredshed med kommunens engagement i Den Vestdanske Filmpulje. Tværtimod. Og det er der rigtig gode grunde til. SyddjursLIV har spurgt  to medlemmer af Udvalget for plan, udvikling og kultur, borgmesteren og kommunens repræsentant i Den Vestdanske Filmpuljes bestyrelse. 

Og som det fremgår af historien her, så er det både en "god businesscase" og et bidrag til en bedre og mere mangfoldig verden.

Turisterne elsker Djursland

 Foto: Annelene Petersen

Det har været et rigtig godt år for turisterhvervene på Djursland.

Trods bekymringer om, hvordan det hele skulle forløbe i coronaens skygge, så har turister i hobetal fundet vej til Djursland.

Det fortæller min kollega på NorddjursLIV Emma Ahlgreen Haa i historien her.

Hvem booker en politiker - og til hvad?

Foto: Jens Thaysen

I snart mange år har det været muligt at booke et personligt møde med borgmesteren eller en udvalgsformand direkte fra kommunens hjemmeside. Men det er ikke den kanal, borgmester Ole Bollesen (S) får de fleste mødeinvitationer fra.

- Det bruges ikke ret meget. Og du er faktisk kun den tredje jeg mødes med på rådhuset efter en officiel bookning, siger Ole Bollesen (S).

Ellers mødes borgmesteren ofte med borgere, som vil noget, andre steder end på rådhuset. Så længe samtalen har et generelt udgangspunkt og ikke har karakter af sagsbehandling, kan møderne med borgerne være særdeles givtige.

- Jeg er gennem årene blevet gjort opmærksom på mange ting, som vi efterfølgende har undersøgt og lavet om. Både i forhold til, hvordan vi behandler socialt udsatte, hvorfor maden er gratis på sygehuset og ikke på en rehabiliteringsplads, og hvorfor vores flexture slutter ved bygrænsen i Randers, når nu der er mange, der skal besøge deres pårørende på sygehuset i Randers midtby, fortæller Ole Bollesen.

Også mennesker med ønske om at udvikle nye byggeprojekter, den nye chef på Glasmuseet i Ebeltoft eller andre, der samarbejder, eller gerne vil samarbejde med kommunen, kan finde på at booke en politiker. Det sker bare uformelt og ikke gennem kommunens hjemmeside.

De fleste mødeinvitationer får borgmesteren, når han færdes rundt i kommunen. Her rækker folk ud efter ham, eller også ringer folk til ham direkte. Og det er alle velkomne til. Alligevel mener han, at den officielle adgang gennem "Book din borgmester - eller udvalgsformand" er en god måde at være tilgængelig på i forhold til borgerene.

- Det er vigtigt, at der er en direkte adgang til os som politikere. Og så skal vi sørge for at gøre den adgang mangefacetteret, så vi er så tilgængelige som muligt, mener Ole Bollesen, som ikke genopstiller til borgmesterposten ved det kommende kommunalvalg.