Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SyddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Det er vælgerne i Syddjurs, der sammensætter det nye byråd. Men det er det nye byråd, der vælger, hvem der skal være borgmester. Det handler om at kunne tælle til 14. Fotocollage: Asbjørn With

Hvem skal sidde for bordenden?

Jeg har det personligt sådan, at det med valg først er noget, jeg begynder at forholde mig til, når der er et par uger til valgdagen. Og så får jeg den der følelse af, at jeg faktisk har pligt til at sætte mig ind i, hvad de forskellige partier og kandidater vil, så jeg kan bruge min demokratiske ret på bedst mulig vis.

Nu er det ikke god latin for journalister at bekende politisk kulør, så hvor mit kryds bliver sat 16. november forbliver en gætteleg (dog lover jeg, at jeg stemmer). Og for mange er det en meget personlig ting, hvad man stemmer.

Der er tilsyneladende en form for risiko forbundet med at melde politisk kulør. Man bliver på en eller anden måde sat i bås med andre menneskers fordomme over for den kandidat eller det parti, man stemmer på. Måske skal man ligefrem forsvare sig mod verbale angreb eller finde sig i kollegers rysten på hovedet.

Og Gud nåde og trøste mig, hvis man kommer til at skrive noget politisk på Facebook. Så er en vis herre hurtigt løs i Laksegade, og med mindre man har det som en laks i vandet i midten af en hektisk shitstorm, så holder mange sig fra at ytre sig politisk på sociale medier.

På en form for valgoptaktsturne rundt i det smukke syddjurske landskab har jeg talt med mange forskellige mennesker, og bare én springer i dette nyhedsbrev ud af skabet og bekender politisk kulør.

- Stem med stolthed, formaner Kristine Roel Kirk fra Ebeltoft.

For at undgå påvirkning af dem, der skal stemme er der hemmelige valg i Danmark. Det er altså kun dig selv, som står inde i stemmeboksen, når krydset sættes. Den eneste du er forpligtet overfor, er dig selv og din egen samvittighed.

Jeg forstår godt, at mange holder sig fra at diskutere politik i det offentlige rum, men det er også ret ærgerligt. Politik er over det hele og har stor indflydelse på vores alle sammens liv hver eneste dag.

Kommunalpolitik er det allernærmeste. Det handler om de skoler, vores børn går i, lokalplaner for, hvordan vores byer udvikler sig, hvordan vores ældre bliver passet på og tusindvis af andre ting mellem himmel og jord.

Og så er der selvfølgelig også dem, der elsker at tale om politik i det offentlige rum og gerne hele tiden. Og heldigvis påtager nogle af dem sig den store opgave og det vigtige hverv at stille op til kommunalvalget hvert fjerde år.

Personligt synes jeg, at alle vi andre skylder dem en stor tak. En kommunalpolitiker bruger enorme mængder tid på at sætte sig ind i dagsordener, holde møder og træffe vigtige beslutninger, som har betydning for alle os andre. Og vederlaget på omkring 90.000 kroner om året som menigt byrådsmedlem er ikke meget, hvis man veksler til arbejdstimer og bøvl.

Men politikerne er også magtmennesker. De stiller jo op, fordi de gerne vil have indflydelse på, hvordan kommunen skal udvikle sig. Især dem, som går efter borgmestertaburetten og de lukrative poster som udvalgsformænd (og -kvinder).

Stoledansen her i Syddjurs har i udgangspunktet tre realistiske kandidater til at sidde for bordenden, når musikken stopper på valgnatten.

SFs Kirstine Bille, Venstres Claus Wistoft og Socialdemokratiets Michael Stegger. De slår tonen an til den valgkamp, som ultimativt ender med en borgmester.

Husk, at både ris og ros altid bliver taget taknemmeligt imod, og det samme gør gode historier, som du gerne vil have, at vi skal se nærmere på.

Skriv eller ring til mig, journalist Asbjørn With, på telefon 6166 4603 eller på mailadressen aswch@jfmedier.dk.

SyddjursLIV er et nyt digitalt lokalmedie, som kun skriver og fortæller historier fra Syddjurs. Vi har ambitioner på journalistikkens og det lokale demokratis vegne. Du kan læse om vores ambitioner med SyddjursLIV her.

Du må også meget gerne dele dit nyhedsbrev med dine venner, kolleger og naboer, så de også kan få muligheden for at lære os at kende. Og er du en af dem, der er blevet opfordret til at læse med, men endnu ikke har tilmeldt dig vores nyhedsbrev, så gør det lige her.

Tak, fordi du læser med.

Billede af Asbjørn With
Billede af skribentens underskrift Asbjørn With Journalist

Stoledansen om de gyldne kæder

Tre mennesker rækker ud efter pladsen for bordenden som borgmester. Venstres Claus Wistoft, Socialdemokratiets Michael Stegger og SFs Kirstine Bille. Hvem af dem, det bliver, afhænger af, hvordan vælgerne sammensætter det nye byråd. Men også af hvem af dem, der kan tælle til 14 på valgaftenen. Fotocollage: Asbjørn With

Det er vælgerne i Syddjurs, som 16. november afgør, hvem der skal sidde på de 27 pladser rundt om bordet i byrådssalen. Men når mandaterne er fordelt, og der er sat ansigter på det nye byråd, så begynder byrådets forhandlinger om, hvem der skal være borgmester.

Umiddelbart er der tre realistiske kandidater til jobbet, og SyddjursLIV har spurgt dem, hvad de forventer sig af valgaftenen og den forestående kamp om de gyldne kæder.

- Stem med stolthed eller stem på noget andet

Henrik Oehlers (tv), Henning Sørensen og Erik Lund nyder solen og en alkoholfri øl på molen i Knebels Bro. Hvem de skal stemme på ligger helt fast, ligesom til alle andre valg. Men hvad der stemmes på, kommer ikke os andre ved. Foto: Asbjørn With

Om du er sygeplejerske i Lime, slagter i Tved, selvstændig erhvervsdrivende i Ebeltoft eller virksomhedsejer i Nimtofte, så er du midt i resultaterne og konsekvenser af de beslutninger, der bliver truffet på rådhuset i Ebeltoft.

Som en slags valgoptakt har SyddjursLIV været kommunen rundt for at hilse på nogle af jer, der skal stemme og for at høre, hvad der bliver afgørende for, hvor krydset bliver sat.

Miljøminister lover inddragelse af borgerne i Syddjurs

Anita Søholm (S), glæder sig over, at miljøminister Lea Wermelin (S) har lyttet til indvendingerne fra Syddjurs og nu lover mere reel, lokal borgerinddragelse, inden der bliver taget endelig stilling til, om der skal være naturnationalpark i Syddjurs eller ej. Foto: Asbjørn With

Miljøminister Lea Wermelin (S) har nu reageret på henvendelsen fra partifællerne på Syddjurs. Det oplyser partiets medlem af udvalget for natur, teknik og miljø, Anita Søholm.

Sammen med resten af den socialdemokratiske gruppe har hun skrevet til ministeren med en række indvendinger imod den måde, som placeringen af kommende naturnationalparker foregår på. Blandt andet er de syddjurske socialdemokrater trætte af, at der ikke er tilstrækkelig borgerinddragelse i processen.

Det lader til, at ministeren har lyttet. I et brev til Socialdemokraterne i Syddjurs har hun lovet, at lokal borgerinddragelse bliver en del af processen, inden der endeligt bliver taget stilling til, om der skal placeres en naturnationalpark i Syddjurs.

Fik du ikke læst med, da SyddjursLIV havde inviteret Anita Søholm (S) og Jørgen Ivar Brus Mikkelsen (V) ud i naturen til en samtale om fordele og ulemper ved en naturnationalpark i Syddjurs, så kan du læse den her.

Mobilitetsplan og trafiksikkerhedsstrategi er nu sendt i høring

Nu skal der afgives høringssvar til både Mobilitetsplan og Trafiksikkerhedsstrategi. Foto: Asbjørn With

Hvordan gør vi det mere sikkert at færdes i Syddjurs Kommune? Og hvad skal der til for, at endnu flere anvender cykel eller offentlig transport i stedet for bilen. Det bliver der givet en række bud på i den Mobilitetsplan 2021-2030 og den Trafiksikkerhedsstrategi 2021-2025, som nu er sendt i høring.

Høringsfasen er på fire uger, og kommunen oplyser, at høringssvar skal være indgivet inden 9. november 2021.

Forslaget til den nye Mobilitetsplan og Trafiksikkerhedsstrategi bygger på en konkretisering af de større vejprojekter, stiprojekter og strategiske tiltag inden for mobiliteten, som Syddjurs Kommune vil arbejde med frem mod 2030, og som understøtter kommunens udviklingsmål.

Her kan du læse meget mere om Mobilitetsplan og Trafiksikkerhedsstrategi, og få informationer om, hvordan du sikrer, at dit høringssvar når frem til rette sted i rette tid.