Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SyddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Kooperativet hedder den nye købmandsbutik i Feldballe. I samarbejde med Coop har en lokal gruppe engagerede fritidskøbmænd kastet sig ind i kampen for, at der igen kan handles ind til aftensmaden lokalt. Foto: Asbjørn With

Købmandseventyret i Feldballe - og måske også der, hvor du bor

Det er en dejlig og lidt romantisk tanke, at der i hver en lille landsby er en hyggelig lille købmand, som smilende tager imod, når man lige mangler et pund sukker eller en liter sødmælk.

I mange år har det lignet en Morten Korch´sk kliché, fordi afvikling af de små købmænd var mere reglen end undtagelsen.

Mellem 2009 og 2019 er næsten halvdelen af dagligvarebutikkerne i de mindre danske byer lukket. Årsagerne er sikkert mange, og sikkert er det også, at det har været for svært og for hårdt at drive de små butikker.

Men nu blæser der nye vinde. Også over Djursland, hvor noget tyder på, at de små lokale købmænd er på vej tilbage. Og den smilende købmand, der tager imod, når du mangler et pund sukker eller en liter sødmælk, findes rent faktisk.

I samarbejde med min dygtige kollega Emma Ahlgreen Haa på NorddjursLIV udvisker vi kommunegrænsen og dedikerer dette nyhedsbrev til dagligvarerne og ikke mindst til nogle af de mennesker på Djursland, som hver dag gør en ihærdig indsats for at vende afvikling til udvikling.

I Gjerrild på Norddjurs er købmanden, som er ejet og drevet af fire lokale borgere, blevet en fin forretning, og der skal udvides. Og cirka midt på Djursland i Feldballe har Kooperativet netop slået dørene op til et utraditionelt samarbejde mellem David og Goliat.

Det er så dejligt, at vi har en købmand til de dage, hvor man lige mangler en liter mælk eller sukker, og hvis man gerne vil kunne det, så skal vi også bakke købmanden op alle de andre dage og købe så mange af vores vare her som muligt,

Thea Hestbjerg, Feldballe

Centralt i de små købmænds tilbagevenden til landsbyerne står lokale borgere, som er villige til at knokle for at sikre den lokale dagligvarehandel og nogle lokalsamfund, der bakker op om butikkerne ved rent faktisk at handle der. For uden kunder og omsætning, er der ingen købmand.

Så enkelt er det!

Og så har nogle af de helt store spillere i dagligvarebranchen forpligtet sig på at skabe mere tilstedeværelse lokalt. Både Dagrofa og Coop arbejder på forskellige muligheder for at finde de helt rigtige løsninger, så købmandsbutikkerne igen kan blomstre op i de mindre byer over hele landet.

Formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, klapper i hænderne over udviklingen.

- Det har stor betydning for et lokalsamfund, at der er muligheder for at handle. Det handler ikke nødvendigvis om den lette adgang til dagligvarer, men også om, at butikken er et samlingssted, siger han.

Personligt har jeg stor respekt for mennesker som Vibe, Thea, Jonathan, Torben og alle andre, der gør noget for at få ting til at ske. Det er inspirerende at høre deres historier og møde deres engagement og gå på mod.

Sammen med Emma har jeg gjort mit bedste for at servere det bedste fra to lokale købmandsbutikker på Djursland.

Velkommen og velbekomme!

Og så vil jeg gerne benytte lejligheden til at sige dig tak. Tak fordi du læser med. SyddjursLIV er kun noget, hvis vi er noget for nogen, og du er altid velkommen til at ringe til mig, hvis du har en god idé, har noget at rise, rose eller skose på 61664603 eller skrive til mig på aswch@jfmedier.dk.

Og husk, at du altid er velkommen til at dele dit nyhedsbrev med andre.

God læselyst. Og tak fordi, du læser med.

Billede af Asbjørn With
Billede af skribentens underskrift Asbjørn With Journalist

Dagligvarebutikkerne skal tilbage på landet: De kan være afgørende for byens sammenhold

Kooperativet er en ny, borgerejet købmandsbutik i Feldballe.

To af de helt store spillere, når det kommer til dagligvare i Danmark, Dagrofa og Coop, er gået i gang med at finde ud af, hvordan de kan være med til åbne flere lokale købmandsforretninger i de mindre byer, hvor borgerne gerne vil hjælpe til.

- Det har stor betydning for et lokalsamfund, at der er muligheder for at handle. Det handler ikke nødvendigvis om den lette adgang til dagligvarer, men også om, at butikken er et samlingssted, siger Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.

I Feldballe lykkes det: - Vi har selvtilliden til at gøre det!

Kooperativet hedder den nye købmand i Feldballe. Den skal sikrer, at det er muligt at handle lokalt, men den skal også give Coop inspiration til en model, der kan rulles ud over hele landet. Foto: Asbjørn With

Borgerne i Feldballe er ukuelige. Da købmanden lukkede for to år siden blev der gjort forskellige forsøg på at drive butikken videre. Det lykkedes ikke, men styregruppen arbejdede videre, og da Coop fik nys om projektet i Feldballe, blev det begyndelsen på et samarbejde, som både er til gavn for Coop og ikke mindst for indbyggerne i landsbyen.

SyddjursLIV har besøgt Kooperativet i Feldballe for at finde ud af, hvad der skal til for at åbne en købmand, og hvorfor det meste tilsyneladende kan lade sig gøre i Feldballe.

Fire af Gjerrilds borgere gik sammen for at sikre købmandens overlevelse: - Det betyder alt for byen at have en butik

Letkøb i Gjerrild ejes og drives af (fra højre mod venstre): Vibe Knudsen Bennetzen, Elisabeth Romoser, Torben Andersen og Susanne Sodemann. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Fire kan sammen løfte det, som ingen af de fire kan løfte alene. I Gjerrild på Norddjurs har fire lokale borgere slået sig sammen med det fælles mål, at der skal være en købmand og mulighed for at handle dagligvarer i byen. Ved at slå sig sammen har de hver især lagt bedre mulighed for at løfte opgaven, og der er nogle at dele glæder og bekymringer med.

Vi har besøgt Letkøb i Gjerrild for blive inspireret og for at finde ud af, hvad der skal til for at stable en købmandsbutik på benene og gøre det til en levedygtig forretning.

Informationsmøde for nye plejefamilier

Syddjurs Kommune søger nye pleje- og aflastningsfamilier. Foto: Syddjurs Kommune

Der er brug for flere familier, som kan hjælpe udsatte børn og unge, der har brug for døgnpleje eller en aflastningsfamilie.

Årets informationsmøde for familier, som kunne have mulighed for- og lyst til at hjælpe finder sted onsdag den 27. oktober klokken 17 til 20 i administrationsbygningen på Tingvej 17 i Hornslet.

Du kan læse meget mere her, hvor du også kan tilmelde dig informationsmødet.