Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SyddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

I et nyt lydværk deler syddjurske skoleelever deres oplevelser og følelser under deres generations mest voldsomme begivenhed. Nedlukningen af Danmark, hvor ingen vidste, hvad der skulle ske, og hvor farlig den nye coronavirus egentlig var. Nu har Jonas Højer (t.v.), Sarah Tumakka og resten af deres klassekammerater i 8.x på Ådalskolen i Skørring selv oplevet det værk, deres dagbøger fra nedlukningen er blevet til. Foto: Asbjørn With 

Hvor var du?

Det spørgsmål kan vi stille hinanden om nogle af de helt store begivenheder i verden og i vores liv. Og vi ved præcis, hvor vi var.

Jeg kan huske, da den rumænske diktator Nicolae Ceaușescu blev henrettet juledag 1989. Jeg var 10 år, men billederne på fjernsynsskærmen husker jeg stadig. Murens fald, Danmarks vanvittige sejr ved europamesterskabet i fodbold i 1992 og 9/11.

Hvor var du?

På den måde er forskellige begivenheder med til at forme en generation, som kollektivt har oplevet noget sammen. Jeg kan for eksempel ikke huske Vietnamkrigen eller den dag, da Kennedy blev myrdet. Og mine to børn på snart 16 og 13 har ikke oplevet nogle af de ting, jeg lige har remset op. Det er simpelthen ikke en del af deres bevidsthed. Hverken den individuelle eller den kollektive.

Men coronakrisen. Den har de oplevet. Det har vi alle sammen. I hele verden, og vi er på hver vores måde og i forskellig grad ramt af den verdensomspændende epidemi, som har grebet ind i alle og alting.

På en måde er det en beskrivelse af, hvordan vi hver især har oplevet det samme på hver vores måde, og det mindede mig om, hvordan jeg selv havde det.

Sarah Tumakka

Men det giver ikke rigtig mening at spørge: Hvor var du under nedlukningerne af Danmark? Spørgsmålet er nok rettere: Hvordan havde du det?

For skoleeleverne i en af verdens rigeste velfærdsstater, blev der pludselig vendt op og ned på alting. Alt, hvad de har kendt og taget for givet hele livet, blev pludselig ændret, og nu sad de hver for sig på deres værelser og kiggede mere ind i en skærm, end de nogensinde havde forestillet sig, at de ville.

- På en måde er det en beskrivelse af, hvordan vi hver især har oplevet det samme på hver vores måde, og det mindede mig om, hvordan jeg selv havde det.

Sådan beskriver Sarah Tumakka følelsen efter den lydvandring, han oplevede sammen med sine klassekammerater på Ådalskolen i Skørring.

Dengang Danmark var et lukket land, og hvor Facetime var vores bedste bud på at være sammen med andre, skrev Sarah Tumakka og kammeraterne i klassen dagbog om, hvordan de oplevede livet og hverdagen som unge i coronaens lange skygger.

Siden har det aarhusianske Teater Apropos og instruktør Petra Adlerberth-Wik arbejdet med dagbøgerne og skabt værket "Nye Steder", der kan opleves med en mobiltelefon og et headset, individuelt og udendørs, og som dermed gerne skulle være vaccineret mod nye restriktioner.

Jeg besøgte Sarah Tumakka, og resten af 8.x på Ådalskolen i Skørring, den dag, de selv fik mulighed for at gå på lydvandring og med deres mobiltelefoner og med hovedtelefoner på oplevede historier og fortællinger fra deres egne liv omsat til kunst.

Efter oplevelsen på lydvandringen var eleverne meget åbne, ærlige og reflekterede i deres overvejelser. Dels om deres egne oplevelser under nedlukningerne men også om, hvordan de til sammen har været med til at skabe en fælles følelse af, hvordan det har været at være ung i en coronatid.

Og hvordan "Nye Steder" har skabt en genkendelige følelse, som kan tolkes individuelt alt efter, om følelsen bliver genkendt og fortolket af Sarah, Jonas, Zakarias, Mille, Sofie, Sofie, Bjarke, Magnus, Amalie eller Mathilde.

Jeg er taknemmelig og beriget. "Nye Steder" og mødet med 8.x gør mig i stand til bedre at forstå, hvordan mine to halvvoksne derhjemme har oplevet den kæmpe ting, der har været for dem, at en dødelig virus lukkede hele landet ned midt i deres ungdom.

Velkommen til historien om, hvordan en lille del af en generation har været med til at skabe en fælles følelse af, hvad det vil sige at være ung i et lukket land.

SyddjursLIV er til for dig, og du er altid velkommen til at skrive til mig, hvis der er noget du mener, at jeg skal vide på aswch@jfmedier.dk eller du kan ringe til mig på 61664603.

Både ris og ros er altid velkommen, og så håber jeg at du vil dele dine læseoplevelser og dit nyhedsbrev med andre.

Tak, fordi du læser med.

Billede af Asbjørn With
Billede af skribentens underskrift Asbjørn With Journalist

Elevernes dagbøger blev til en fælles fortælling om corona: En fælles genkendelig følelse - som kan fortolkes individuelt

Mille Højer Sinding fortæller, hvordan den første lockdown hjalp på hendes skoletræthed, men hun fortæller også, hvordan hjemsendelsen gav hende lyst til at komme tilbage i skole igen. Foto: Asbjørn With

"Nye Steder" er Teater Apropos bidrag til at at forstå, hvordan det har været at være ung under corona-nedlukningen i 2020. "Nye Steder" er en såkaldt audiovwalk eller lydvandring, om man vil.

Ligesom i de gode gamle dage, hvor der var radiodrama, så er lydvandring en historie, som fortælles auditivt. Det vil sige, at man lytter til historien. Historien har en dramaturgisk kvalitet, men den er også knyttet sammen med et sted. På den måde bliver tekst, lyd og sted koblet sammen og udgør til sammen lydvandringen.

Historierne i lydvandringen bygger på dagbøger, skrevet af syddjurske skoleelever blandt andet eleverne i 8.x på Ådalskolen i Skørring.

SyddjursLIV besøgte klassen, da de endelig selv fik mulighed for at opleve, hvad deres dagbøger var blevet til. Det blev til en rejse ind i en fælles forståelse af, hvordan det har været at være ung i et coronalukket Danmark.

Nu skal Hornslets nye skole endelig tegnes og bygges

Med tre gange Hornslet Skole på dagsordenen, mødtes politikerne til det sidste møde i kommunalbestyrelsen inden valget. Arkivfoto: Asbjørn With, Livestream fra byrådsmøde.

Efter meget snak frem og tilbage og efter mange diskussioner om, hvor- og hvordan Hornslets nye overbygningsskole skal bygges, så er det endelig tid til at flytte brikkerne fremad. Byrådet har vedtaget både en vision, en tidsplan og besluttet, hvem der skal bestemme, hvordan skolen skal se ud. 

Her får du det vigtigste om byrådets beslutninger vedrørende Hornslets nye skolebyggeri.

To ultrakorte fra byrådet

Der har længe været byggegrunde til salg mange steder i kommunen, og nu skal der også udstykkes parcelhusgrunde i Thorsager. Mellem 30 og 44 i området ved Hvedevangen og Rughaven. Arkivfoto: Asbjørn With

Orlov:

Af personlige årsager har Christian Haubuf (S) bedt om orlov i resten af den nuværende valgperiode. Den socialdemokratiske gruppe har meddelt, at Hans Christian Baltzer overtager pladsen i byrådet. 

Michael Aakjær (S), som allerede sidder i byrådet, er personlig stedfortræder for Christian Haubuf og overtager derfor hans pladser i diverse udvalg. 

Høring og offentligt møde:

Der er byggegrunde til salg mange steder i kommunen, og nu skal der også kunne købes grunde i Thorsager. 

Kommunen vil udstykke mellem 30 og 44 parcelhusgrunde i området omkring Hvedevangen og Rughaven. 

Lokalplanen, som byrådet netop har vedtaget, sendes nu i høring frem til 1. december 2021, og så vil der blive indkaldt til offentligt møde om udstykningerne 10. november 2021 klokken 18.30.

Stem lokalt og regionalt FØR valget

Du kan stemme fra nu af og helt frem til valgstederne lukker 16. november. Enten på biblioteket, borgerservice eller ved en af de mobile valgsteder, der flytter sig rundt i kommunen frem til valgdagen. Foto: Asbjørn With

Frem til valget har du mulighed for at stemme på flere forskellige måder, hvis du af den ene eller den anden grund ikke har mulighed for at stemme på selve valgdagen eller bare ikke gider lange køer i kedelige sportshaller.

Det er altid mulig at stemme på biblioteket eller i borgerservice, inden for åbningstiden naturligvis, men der er nu også lavet en liste over, hvor du finder de mobile valgsteder rundt omkring i kommunen. 

Her har du mulighed for at stemme. Både til kommunalvalget, regionsvalget og til ældrerådsvalget.

Du kan se listen over steder og tidspunkter her.

Og hvem skal du så stemme på?

Hvis du er i tvivl om, hvem du skel stemme på, så er der hjælp at hente i vores store kandidattest. Foto: Asbjørn With

Ja, det skal jeg naturligvis ikke bestemme. Og måske ved du det allerede ligesom nogle af dem, jeg mødte på min tur rundt i kommunen for nogle uger siden. 

Men hvis du ikke helt ved, hvem du skal stemme på, så er der også hjælp at hente. 

I vores kandidattest har du mulighed for at svare på en række spørgsmål, som kan give dig et indtryk af hvilken kandidat, du er mest enig med. 

Og du kan tage testen for både kommunalvalget og for valget til regionsrådet.

I testen beder vi dig svare på 25 politiske spørgsmål, som alle kandidaterne i Syddjurs allerede har haft mulighed for at svare på. Ved at sammenligne dine svar med kandidaternes svar kan vi vise de kandidater, der ligger tættest på dine politiske holdninger. 

Du kan efter testen se kandidaternes uddybende forklaringer til hvert spørgsmål.

Der er både spørgsmål om nationale forhold og om forhold regionalt og kommunalt, som er relevante for dig i Syddjurs Kommune.

Da du skal sætte to krydser, er derfor er der naturligvis også to tests, du kan tage.

Tag testen til kommunalvalget i Syddjurs her.

Og her kan du tage testen til regionsrådsvalget.

Vel mødt - og rigtig godt valg :-)