Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SyddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Ellinor og Kurt Soelberg har boet i landsbyen Stabrand klods op af lufthavnen i Tirstrup i næsten fem årtier. - Selvfølgelig skal det undersøges, om der er gift i vandet, siger Kurt Holm Soelberg. Foto: Asbjørn With

- Selvfølgelig skal det undersøges

En afklaring af hvorvidt vandet er forurenet med det giftige flourstof PFOS, er rykket en smule nærmere for naboerne til lufthavnen i Tirstrup.

Siden vi sidst skrev om den mulige forurening fra brandslukningspladsen på det, der nu hedder Aarhus Airport, har SyddjursLIV besøgt en række af de naboer til lufthavnen, som har deres egen vandboring eller brønd.

Kommunen har besluttet at tilbyde 37 private lodsejere med egen brønd at få vandet undersøgt, og blandt den håndfuld af de 37, som SyddjursLIV har haft mulighed for at tale med, er der bred enighed om at takke ja til kommunens tilbud.

For alle med egen vandboring eller brønd gælder det, at der med jævne mellemrum skal tages obligatoriske prøver af vandet i boringerne for at sikre, at vandkvaliteten er, som den skal være. Prøverne har ikke givet anledning til løftede øjenbryn, og derfor er de fleste naboer til lufthavnen overbeviste om, at der ikke er noget galt med drikkevandet.

Men den slags prøver undersøger ikke for stoffer som PFOS, og uden at der nu skal males en vis herre på væggen, så giver den oplysning da anledning til panderynker blandt naboerne.

Mange har boet tæt på lufthavnen i mange, mange år, og det skal understreges, at ingen af dem jeg mødte har følt sig syge af noget, der kan minde om PFOS-forgiftning.

Derfor er der da heller ikke en stor gruppe naboer, som lige umiddelbart trykker på den store katastrofeknap. Men de ønsker sig en hurtig afklaring, og alle dem, vi kender til, har sagt ja tak til at lade kommunen foranstalte og betale for en analyse af vandet, som en gang for alle kan be- eller helst afkræfte, om der er spor af PFOS i drikkevandet.

- Selvfølgelig skal det undersøges, om der er gift i vandet, siger Kurt Holm Soelberg, som har boet i landsbyen Stabrand klods op af lufthavnen sammen med sin hustru Ellinor i 48 år.

Hjemme ved deres spisebord er der blevet drukket vand fra hanen hver eneste dag, og hverken Ellinor eller Kurt Soelberg er umiddelbar bekymrede.

Alligevel sagde de ja til det kommunale tilbud samme dag, som brevet fra kommunen landede i deres e-boks.

Vi tager altid taknemmeligt imod både ris og ros, og du er mere end velkommen til at kontakte os, hvis der er noget du synes, vi skal vide.

Du kan fange journalist Søren Øhlers på telefon 26700540 eller skrive på soeoe@jfmedier.dk.

Journalist Asbjørn With træffer du på 61664603 eller på aswch@jfmedier.dk.

Vi glæder os til at høre fra dig :-)

SyddjursLIV er et digitalt lokalmedie, som kun skriver og fortæller historier fra Syddjurs. Vi har ambitioner på journalistikkens og det lokale demokratis vegne. Du kan læse om vores ambitioner med SyddjursLIV her.

Du må også meget gerne dele dit nyhedsbrev med dine venner, kolleger og naboer, så de også kan få muligheden for at lære os at kende.

Og er du en af dem, der er blevet opfordret til at læse med, men endnu ikke har tilmeldt dig vores nyhedsbrev, så gør det lige her.

Tak, fordi du læser med.

Billede af Asbjørn With
Billede af skribentens underskrift Asbjørn With Journalist

- Selvfølgelig skal det undersøges, om der er gift i drikkevandet

Ellinor og Kurt Soelberg har sagt ja til at lade kommunen teste vandet i deres private boring i landsbyen Stabrand klods op af lufthavnen. Foto: Asbjørn With

I snart 50 år har Ellinor og Kurt Soelberg boet i landsbyen Stabrand klods op af lufthavnen i Tirstrup. I de seneste måneder har den meget omtale af det giftige flourstof PFOS skabt meget postyr flere steder i landet, hvor både dyr og mennesker har fået konstateret alt for høje niveauer af PFOS i kroppen.

Undersøgelser har vist at PFOS, som blandt andet er blevet brugt intensivt i brandslukningsskum, er sivet ned til grundvandet ved flere brandslukningspladser og dermed har spredt sig i naturen og i fødekæden.

I Stabrand er flere af beboerne ikke koblet på det kommunale vandværk, men får drikkevandet fra deres egne boringer. På grund af boringernes placering i forhold til brandslukningspladsen inde på lufthavnens område, er blandt andre Ellinor og Kurt Soelberg blevet tilbudt en omfattende analyse af vandet i deres boring.

Da SyddjursLIV kom uanmeldt forbi, fortalte Ellinor og Kurt Soelberg om deres tætte relation til lufthavnen og om, hvorfor de har sagt ja tak til at få testet deres drikkevand, selvom de har drukket det uden at blive syge hver dag i 48 år.

Får 2.357.000 kroner i støtte til en rådgiver

I december 2020 fremsatte Grethe Møgelvang (DF) et forslag om at søge penge til en borgerrådgiver. Nu er bevillingen gået i gennem. Foto: Asbjørn With

Flere kommuner i hele landet har ansat en såkaldt borgerrådgiver, som kan hjælpe borgerne med en hel række forskellige opgaver i relation til kommunen. 

Nu har Syddjurs fået tildelt næsten 2,5 millioner kroner i støtte til at ansætte sin egen borgerrådgiver.

Læs her, hvorfor Grethe Møgelvang glæder sig over, at der snart bliver ansat en borgerrådgiver i Syddjurs.

- Vi er beærede og dybt taknemmelige

Efter mindre end et år som Simons Brød blev surdejsbageriet i Feldballe nummer seks i konkurrencen om at blive Danmarks Bedste Bageri 2021. Foto: Asbjørn With

Simons Brød i Feldballe landede på en flot sjette plads i konkurrencen om at blive Danmarks Bedste Bageri 2021.

- Vi er selvfølgelig super beærede over det og meget, meget taknemmelige, siger en stolt og glad Simon Lodberg Skov, som har svært ved at få armene ned.

I lokalområdet har folk på eget initiativ postet opfordringer til at stemme på Simons Brød på stort set alle sociale medier, og det blev til helt vilde 1190 stemmer på Feldballes nye bageri.

- Vi er simpelthen så taknemmelige over al den opbakning. Vi har ikke en gang været her i et år. Det er helt nyt og lidt vovet at åbne et økologisk bageri, og så på surdej, så vi er helt vildt glade for opbakningen, siger Simon Lodberg Skov.

SyddjursLIV har tidligere besøgt Simons Brød i Feldballe. 

Fik du ikke læst hele den fantastiske og vilde historie om Simon Lodberg Skovs rejse fra Michelinkok i København til surdejsbagermester i Feldballe, så kan du læse eller genlæse historien her.

Frit valg: 80 kandidater - 53 mænd og 27 kvinder

Der er 53 kvinder og 27 mænd på valg i Syddjurs 16. november. Hvem stemmer du på? Foto: Asbjørn With

Der er 27 kvinder og hele 53 mænd på stemmesedlen i Syddjurs 16. november. 

Måske ved du allerede, hvem du vil stemme på, men hvis du ikke helt gør, så er der hjælp at hente.

Næsten en million gange er den kandidattest, som SyddjursLIV bruger i samarbejde med en række andre medier i Danmark, blevet taget.

I vores kandidattest har du mulighed for at svare på en række spørgsmål, som kan give dig et indtryk af, hvilken kandidat du er mest enig med.

Du kan tage testen for både kommunalvalget og for valget til regionsrådet.

I testen beder vi dig svare på 25 politiske spørgsmål, som alle kandidaterne i Syddjurs allerede har haft mulighed for at svare på. Ved at sammenligne dine svar med kandidaternes svar, kan vi vise de kandidater, der ligger tættest på dine politiske holdninger.

Efter testen kan du se kandidaternes uddybende forklaringer til hvert spørgsmål.

Der er både spørgsmål om nationale forhold og om forhold regionalt og kommunalt, som er relevante for dig i Syddjurs Kommune.

Da du skal sætte to krydser, er der naturligvis også to tests, du kan tage.

Tag testen til kommunalvalget i Syddjurs her.

Og her kan du tage testen til regionsrådsvalget.