Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SyddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Her er de vigtigste opgaver


To unge krydser hinandens veje onsdag formiddag på Ryomgård Station. De nikker indforstået til hinanden og hilser med en knuckle, idet de passerer hinanden. Helt ubevidst har de næsten lavet en moderne gengivelse af kunstneren Anders Gjerding Geertsens statue "Ud & Hjem" få meter derfra, der netop viser mødet mellem en, der er på vej ud i verden og en, der vender hjem til Ryomgård.

Ved statuen har Kirting Olesen, der er formand for distriktsrådet i Ryomgård, på min opfordring taget opstilling til fotografering til dette nyhedsbrev.

Da jeg har fotograferet Kirting Olesen, bliver vi opsøgt at en ung mand med afbleget hår.

- Er du ikke en slags borgmester her i byen? Og ved du, hvorfor den statue står der, spørger den unge mand.

- Nej, det kan man trods alt ikke sige, at jeg er. Men jeg er distriktsrådsformand, svarer Kirting Olesen, inden har går i gang med en forklaring af statuens symbolik.

Selvom den unge mand ikke helt kunne skelne mellem borgmester og distriktsrådsformand, er det ikke helt forkert, at Kirting Olesen har en vis indflydelse. Distriktsrådene er nemlig kommunens såkaldte dialogpartner, der som lokalområdernes talerør skal formidle distrikternes holdninger til byrådsmedlemmerne og embedsværket.

Jeg har kontaktet alle fjorten formænd for at få et overblik over de problemstillinger, der optager dem, og de indtryk, som den snart overståede valgkamp har efterladt. Tolv af de fjorten formænd er vendt tilbage på min henvendelse.

Listen af ønsker er meget lang, selvom jeg i udgangspunktet bad formændene om kun at fremhæve en opgave i deres område, som de håber, at det kommende byråd vil løse. Derfor kan der være et byrådsmedlem eller to, der læser med her og tænker, at de kommer overarbejde ved de næste budgetforhandlinger.

Jeg har forsøgt at opsummere de problemstillinger, som formændene på tværs af lokaldistrikterne uafhængigt af hinanden pegede på. Du kan også læse om, hvilket emne der ifølge dem har fyldt for meget i valgkampen.

En ting, der fylder i og omkring Aarhus Airport er PFOS. SyddjursLIV har fået adgang til brandslukningspladsen og lufthavnens direktør er forsigtig optimist, selv om han ikke tager noget for givet.

Ikke ret mange kan tage noget for givet på tirsdag, hvor vi skal sættes vores kryds til kommunal- og regionsvalg. Mangler du inspiration til, hvor du skal sætte dit kryds, så er der hjælp at hente nederst i dette nyhedsbrev.

Tak fordi du læser med. Og tak, hvis du vil sprede budskabet fra os her på SyddjursLIV. Vi er et forholdsvist nyt digitalt medie, som har både demokratiske og journalistiske ambitioner på vegne af alle syddjurslændinge. Vi håber, du deler dem med os - og vil dele dette nyhedsbrev med dine naboer og venner i Syddjurs.

Rigtig god weekend.

Billede af Søren Øhlers
Billede af skribentens underskrift Søren Øhlers Journalist

- Naturnationalparken fylder for meget

Jan Schmidt er en af de i alt tolv lokaldistriktsrådsformænd, vi har talt med. Foto: Søren Øhlers.

Ved tirsdagens kommunalvalg sættes der navne på de 27 medlemmer, der skal udgøre byrådet i det nye år. Mens nogle sætter deres kryds på baggrund af en kandidattest eller mavefornemmelse, har andre været til lokaldistrikternes egne vælgermøder, hvor kandidaterne især er blevet bedt om at forholde sig til problemstillinger i de pågældende lokaldistrikter.

Vi har forsøgt at danne os et overblik over de opgaver, som lokaldistrikterne gerne vil have, at det kommende byråd løser. Det har vi gjort ved at tale med tolv af de fjorten lokaldistriktsrådsformænd, der sammen med deres bestyrelser er talerør for distrikterne til beslutningstagerne.

Formændene har over en bred kam påpeget, at de udtaler sig på egne vegne og blot gengiver de holdninger, som de møder i deres område. På baggrund af mine samtaler med dem har jeg forsøgt at finde de ønsker, som de forskellige distrikter har til fælles. Samtidig har jeg bedt dem om at forholde sig til, hvilket emne der har fyldt for meget i valgkampen. Det kan du læse mere om her.

Aarhus Airport undersøger for PFOS: - Vi tager situationen meget alvorligt

Brandslukningspladsen på Aarhus Airport er under mistanke for at have lækket det gifte stof PFOS til grundvandet. Heldigvis er der ingenting der tyder på, at det faktisk er sket. Foto: Asbjørn With

Midt i byggerodet i Aarhus Airport tager direktør Nicolai Krøyer imod SyddjursLIV. Han kan godt mærke interessen for problemstillingen omkring det giftige flourstof PFOS, og det er vigtigt for ham en gang for alle at få undersøgt, om der i tidens løb er sivet PFOS ned til grundvandet fra lufthavnens brandslukningsplads.

Heldigvis er der ikke umiddelbart spor af det giftige stof, hverken i grundvandet under lufthavnen eller i det vand fra lufthavnens egen boring, som bruges i lufthavnens restaurant, fortæller Nicolai Krøyer til SyddjursLIV.

Hvor skal krydset sættes?

80 kandidater kan du vælge imellem ved valget på tirsdag. Foto: Asbjørn With

Der er 27 kvinder og hele 53 mænd på stemmesedlen i Syddjurs 16. november.

Hvad er det vigtigste lokalpolitiske emne for dig? Og hvilken politiker er du mest enig med af de kandidater, der stiller op til valg i Syddjurs og Region Midtjylland.

Næsten en million gange er den kandidattest, som SyddjursLIV bruger i samarbejde med en række andre medier i Danmark, blevet taget.

I vores kandidattest har du mulighed for at svare på en række spørgsmål, som kan give dig et indtryk af, hvilken kandidat du er mest enig med.

Du kan tage testen for både kommunalvalget og for valget til regionsrådet.

I testen beder vi dig svare på 25 politiske spørgsmål, som alle kandidaterne i Syddjurs allerede har haft mulighed for at svare på. Ved at sammenligne dine svar med kandidaternes svar, kan vi vise de kandidater, der ligger tættest på dine politiske holdninger.

Efter testen kan du se kandidaternes uddybende forklaringer til hvert spørgsmål.

Der er både spørgsmål om nationale forhold og om forhold regionalt og kommunalt, som er relevante for dig i Syddjurs Kommune.

Da du skal sætte to krydser, er der naturligvis også to tests, du kan tage.

Tag testen til kommunalvalget i Syddjurs her.

Og her kan du tage testen til regionsrådsvalget.

Og vil du gerne vide lidt mere om, hvad spidskandidaterne vil og mener, så er der også råd for det,

Her kan du se eller gense TV2Østjyllands valgdebat fra Maltfabrikken i Ebeltoft.