Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SyddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Jan Overgaard i de orange bukser er ved at sætte valgstedet i Mørke Idrætscenter op sammen med Murat (tv), Johnny og Stefan (th). Foto: asbjørn With

Hvem skal lede svingstaten?

Jan, Murat, Johnny og Stefan knoklede på i Mørke Idrætscenter mandag formiddag for at omdanne hallen til en festsal for demokratiet.

- Vi hentede alle tingene i Ebeltoft i fredags, og så tager det vel en fem-seks timer at få det hele til at se pænt ud, siger Jan Overgaard fra kommunens vej- og ejendomsservice, der har tjansen med at sætte valgsteder op til valgdagen.

For Jan Overgaard er det nok tiende gang, han sætter valgsteder op. Efter 20 år i kommunens tjeneste har han efterhånden godt styr på det og lærer nu fra sig.

- Ja, jeg må hellere selv stemme i morgen også, siger Jan Overgaard.

- Det vigtigste er, hvad den enkelte person vil gøre for kommunen. Til lokalvalg er det ikke så vigtigt for mig, hvilket parti, kandidaterne kommer fra, siger han.

Tirsdag er lokaldemokratiets festdag og kulminationen på fire uger med debatter om  kommunens fremtid til vælgermøder, uddeling af foldere og daglige møder med de håbefulde kandidater på de sociale medier, i lygtepæle og på halmballer, der er strategisk placeret i hele kommunen.

Med et enkelt kryds kan 34.892 stemmeberettigede få indflydelse på, hvilke 27 kandidater der skal tegne vores byråd i de kommende fire år. Det er et vigtigt valg, der har stor indflydelse på udviklingen i dit lokalområde.

Rammerne for valget bliver ikke helt, som de plejer at være. Det stigende antal coronasmittede betyder nemlig, at alle otte valgsteder bliver udstyret med en covid-manager, der skal sikre, at sikkerheden er på plads.

Valgstedernes covid-managers sørger blandt andet for, at medarbejderne spritter af, rengør overflader, minder vælgerne om at holde afstand og lignende. Desuden skiller dagen sig ud ved, at du selv har mulighed for at medbringe en kuglepen, når du skal sætte det afgørende kryds.

I vores kommune er der otte valgsteder, der er åbne fra klokken 8 til klokken 20. Vil du følge sundhedsmyndighedernes anbefalinger, stemmer du mellem klokken 10 og 15, hvor der forventes at være færrest mennesker på valgstederne.

Vælgerne i Mørke Idrætscenter har mulighed for at stemme i et opstillet telt til formålet. Teltet er et af flere smittebegrænsende tiltag. Foto: Asbjørn With. 

Med styr på sikkerheden og det store tidsrum, hvor valgstederne er åbne, er der ikke mange undskyldninger for ikke at stemme.

I 2017 benyttede 73,83 procent sig af den mulighed. Dermed lå stemmeprocenten højere end landsgennemsnittet, der lå på 70,8 procent. Det ændrer dog ikke på, at mere end hver fjerde stemmeberettigede i 2017 valgte ikke at stemme.

Hvis du er en af dem, der er i tvivl, om du vil stemme, vil jeg gerne minde om, hvad det er for en indflydelse, du giver afkald på.

Jeg kunne sagtens svinge mig op på den høje hest og minde dig om, at der er rigtig mange, der sætter livet på spil i kampen for engang at kunne afvikle et demokratisk valg i deres land.

Men i stedet for at dvæle ved det, vil jeg i stedet tage fat i noget mere håndgribeligt.

25 procent af din løn ender i kommunekassen hver måned. Det er mange penge. Tjener du 35.000 kroner om måneden, er det 8.750 kroner, som du giver videre uden at udnytte din ret til at få indflydelse over, hvem der skal bestemme, hvad pengene skal bruges på.

Det er ikke så lidt, der er på spil. Byrådet har stor indflydelse på, om din gamle mormor får gjort rent, om der er lys på gaden, om der er ordentlig støtte til svage børn i skolen og, om der er nok fritidstilbud til dine børn.

De har også indflydelse på, om der skal udstykkes byggegrunde, så nye borgere kan flytte til byen, og om der i den forbindelse skal anlægges nye veje, så der er plads til den øgede trafik og meget mere.

Vælger du ikke at stemme, får du heller ikke indflydelse på, hvem der skal være den nye borgmester. Det valg har været forbundet med stort drama ved de seneste to kommunalvalg. Hvis dramaerne ligger lidt fjernt i hukommelsen, kan du genlæse historierne her.

Vi dækker naturligvis kommunalvalget tæt og udkommer derfor helt ekstraordinært flere gange i løbet af valgdagen. Derfor vil du opleve, at du bliver tilsendt flere nyhedsbreve i løbet af dagen.

Hvis du har en god valghistorie eller et andet tip, er du mere end velkommen til at skrive eller ringe til mig, journalist Søren Øhlers, på telefon 2670 0540 eller på mailadressen soeoe@jfmedier.dk. Du kan også kontakte journalist Asbjørn With. Han kan kontaktes på telefon 6166 4603 eller på mailadressen aswch@jfmedier.dk.

SyddjursLIV er dit digitale lokalmedie, som kun skriver og fortæller historier fra Syddjurs.

Vi har ambitioner på journalistikkens og det lokale demokratis vegne.

Du må også meget gerne dele dit nyhedsbrev med dine venner, kolleger og naboer, så de også kan få muligheden for at lære os at kende. Er du en af dem, der er blevet opfordret til at læse med, men endnu ikke har tilmeldt dig vores nyhedsbrev, kan du gøre det lige her.

Billede af Søren Øhlers
Billede af skribentens underskrift Søren Øhlers Journalist

Swingerfest i svingstaten

Jesper Mathiesen (S) er to gange blevet valgt som borgmester i Syddjurs uden nogen sinde at blive det. Det ligger også helt fast, at han heller ikke bliver borgmester denne gang. Alt andet er i spil. Arkivfoto: Flemming Højer

Troen kan flytte bjerge, men det er ikke sikkert, at den kan gøre en håbefuld kandidat til borgmester.

Syddjurs er en regulær swingerkommune, hvor umage par, siden kommunalreformen, der skabte Syddjurs, har givet borgmesterposten til hinanden og taget den tilbage igen med hjælp fra nogle andre ved hvert eneste valg. Hvert fjerde år har borgmesterposten skiftet partifarve, og det kan meget vel ske igen.

SyddjursLIV har ikke været her til at berette om de seneste valg, men det er vi denne gang. Vi bliver på rådhuset i Ebeltoft til den bitre ende på valgnatten, og fortæller dig til morgenkaffen dagen derpå, hvordan det endte.

Måske bliver det kun et foreløbigt resultat, for som du kan læse her, så ved den kollektive, politiske hukommelse i Syddjurs bedre end de fleste, at det ikke er slut, før det er slut. Og bare fordi du tror, at du er borgmester på valgnatten, og det ikke sikkert, at du bliver det, når swingerfesten i svingstaten er slut.

Sidste chance for at finde din kandidat

Valgstedet i Mørke Idrætscenter er klar til, at du kommer og afgiver din stemme til kommunal- og regionsrådsvalget tirsdag. Foto: Asbjørn With.

Hvis du endnu ikke har besluttet dig for, hvem du skal sætte dit kryds ved, er der fortsat hjælp at hente i den kandidattest, som SyddjursLIV bruger i samarbejde med en række andre medier i Danmark.

I kandidattesten svarer du på en række spørgsmål, som kan give dig et indtryk af, hvilken kandidat du er mest enig med.

Du kan tage testen for både kommunalvalget og for valget til regionsrådet.

I testen beder vi dig svare på 25 politiske spørgsmål, som alle kandidaterne i Syddjurs har haft mulighed for at svare på. Ved at sammenligne dine svar med kandidaternes svar, kan vi vise de kandidater, der ligger tættest på dine politiske holdninger.

Efter testen kan du se kandidaternes uddybende forklaringer til hvert spørgsmål.

Der er både spørgsmål om nationale forhold og om forhold regionalt og kommunalt, som er relevante for dig i Syddjurs Kommune.

Da du skal sætte to krydser, er der naturligvis også to tests, du kan tage.

Tag testen til kommunalvalget i Syddjurs her.

Og her kan du tage testen til regionsrådsvalget.