Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SyddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Mette Thomsen havde 1. oktober første arbejdsdag som ny leder af familierådgivningen. En afdeling som længe har oplevet store problemer med sygefravær og eksploderende udgifter til vikarer. Foto: Asbjørn With

Der er lang vej endnu

Det nemmeste for Mette Thomsen have været at sige pænt nej tak, da jeg ringede til hende for nogle uger siden.

Men det gjorde hun ikke. Heldigvis.

I den seneste tid har flere borgere og læsere henvendt sig til SyddjursLIV og spurgt, om vi ikke ville forsøge at kigge nærmere på de problemer, der er opstået i kommunens familierådgivning.

Familierådgivningscentret, som det rettelig hedder, ligger i administrationsbygningen i Hornslet.

Her sidder godt 40 socialrådgivere og arbejder med cirka 1.200 sager, hvor udsatte børn, unge og familier har brug for kommunens hjælp af den ene eller den anden slags.

Men noget er tilsyneladende gået helt galt, og familierådgivningen skulle angiveligt være præget af mange og lange sygemeldinger.

Det er naturligvis en uholdbar situation for de medarbejdere, som gerne skulle gå på arbejde hver dag og passe deres ting uden at gribe til lange sygemeldinger.

Men det er også et problem for de udsatte børn, unge og familier, som familierådgivningen er sat i verden for at hjælpe.

For at få et overblik over situationen, søgte SyddjursLIV derfor aktindsigt i antallet af sygedage blandt familierådgivningens socialrådgivere i 2020 og 2021 samt i udgifterne til vikarer i 2020 og 2021.

Da kommunen vendte tilbage med oplysningerne, fortalte tallene en historie, som tydeligt bekræfter, at der er noget helt galt.

Som SyddjursLIV nu kan fortælle, så er der 10 langtidssygemeldte socialrådgivere i familierådgivningen, som hver måned siden sommerferien har brugt langt over 100.000 kroner om måneden på vikarer.

Men det er langt fra hele historien. For der er ikke nogle kommunale afdelinger, eller arbejdspladser i det hele taget, som bare imploderer af sig selv.

Der er altid årsager til, at tingene er, som de er.

Derfor ringede jeg altså til Mette Thomsen for nogle uger siden.

Hun er den nye leder af familierådgivningen, og dermed er det hendes opgave at løse problemerne sammen med medarbejderne.

Mette Thomsen havde første arbejdsdag 1. oktober, og derfor ville det ikke have været uforståeligt, hvis hun havde afvist at tale med SyddjursLIV om situationen.

Heldigvis sagde hun ja, og derfor er det nu muligt at give et billede af, hvordan situationen i familierådgivningen er, og hvilke udfordringer, der skal løses for at få de sygemeldte tilbage på arbejde og få afdelingen til at fungere igen.

Og nej. Det er selvfølgelig ikke det fulde billede, og med få uger som leder er Mette Thomsens observationer og iagttagelser selvfølgelig ikke den objektive sandhed.

Men det er et godt sted at tage udgangspunkt for det arbejde, der nu skal gøres.

I kommende nyhedsbreve beder SyddjursLIV udsatte borgere, fagforeninger, politikere og andre om at bidrage med deres oplevelser og erfaringer, for hverken borgerne eller medarbejderne i familierådgivningen er tjent med den nuværende situation.

Dermed også en opfordring til, at du ringer eller skriver til os, hvis du har noget på hjerte, som du gerne vil dele med os på SyddjursLIV.

Vi er Søren Øhlers (telefon: 2670 0540 og e-mail: soeoe@jfmedier.dk) og Asbjørn With (telefon: 61664603 og e-mail: aswch@jfmedier.dk), og vi tager altid taknemmeligt imod ris, ros og bidrag til den fælles samtale og forståelse af virkeligheden i Syddjurs.

Vores ambition er nemlig at gøre SyddjursLIV til en vigtig del af samtalen i kommunen.

Tak, fordi du læser med.

Billede af Asbjørn With
Billede af skribentens underskrift Asbjørn With Journalist

Ny leder: - Det kan tage op til to år at rette op på situationen i familierådgivningen

Mette Thomsen er som ny leder af familierådgivningen klar over, at der ligger et stort stykke arbejder og venter på hende og afdelingens 40 socialrådgivere: Foto: Asbjørn With

Familierådgivningscentret har en vigtig rolle i at hjælpe kommunens udsatte børn, unge og deres familier med at få tingene til at fungere.

Men lige nu er familierådgivningen selv gået i knæ. Mange og lange sygemeldinger og enorme udgifter til vikarer tyder på, at der er noget helt galt i familierådgivningscentret i Hornslet, hvor 40 socialrådgivere arbejder med godt 1.200 sager.

SyddjursLIV har talt med rådgivningens nye leder Mette Thomsen om hvilke udfordringer, hun ser skal løses, inden afdelingen og medarbejderne er tilbage på fuld kraft.

OL-guld til Ryomgård

De glade vindere fra Ryomgård Realskole fejrer guldmedaljerne. Foto: Emilie Sørensen

Fredag formiddag udbrød der vild jubel på Ryomgård Realskole, da 0.A og 1.A i et livetransmitteret finaleshow fra Lego House i Billund blev udråbt som vindere af 'De
virtuelle Skole Olympiske Lege'.

- De er helt vildt glade og stolte, selvom vi efter jubelscenerne lige måtte forklare, hvad det var, de havde vundet, siger Emilie Friis Sørensen, der er den ene af to idrætslærere, der de seneste tre uger har gennemført de fem discipliner med eleverne.

Mere end 300 indskolingsklasser landet over har deltaget. Det var ikke kampen mod de mange andre klasser, der fyldte mest i elevernes bevidsthed.

- De har haft lidt svært ved at forstå, hvor mange klasser de rent faktisk har dystet imod, fordi resultaterne blev optaget på video og uploadet på Skole OLs side. Men da vi talte om, at 4.500 elever så med under finaleshowet, gik det lidt op for dem, hvor stort det er, siger Emilie Friis Sørensen.

I løbet af de tre uger, hvor legene er blevet afholdt, er eleverne både blevet introduceret til OL og vigtigheden af at samarbejde. Ifølge Emilie Friis Sørensen kan oplevelsen med OL danne et godt grundlag for forholdet til idrætsundervisningen.

- Eleverne har været vildt begejstret for forløbet. Idræt og det at gå i skole er jo nyt for dem, så mange har nydt legene. Mange af dem har også fået en forståelse af, at det er vigtigt at samarbejde og heppe på hinanden, hvis man vil vinde, og at det ikke altid er nok bare at tænke på sig selv, siger Emilie Friis Sørensen.

Under konkurrencerne modtog eleverne færdighedsbadges for deres resultatet og blandt andet motorik, fairplay og samarbejde. Det er antallet af badges, der har afgjort, hvem der i sidste endte vandt 'De virtuelle Skole Olympiske Lege'.

Blandt dysterne var en leg, hvor eleverne skulle holde en ballon i luften i så lang tid som muligt, sjipning, målscoring med fodbold og tennisbold, kolbøtter, krabbegang og en plankeøvelse.

- Den dårlige stemning gav mig ondt i maven

Lasse Nygård har boet hele sit liv i Pindstrup og var i sin tid også med til at oprette den lokale facebookgruppe. Nu har den hårde tone fået ham til at droppe rollen som administrator. Foto: Søren Øhlers

Selvom branden på spånpladefabrikken i Pindstrup for længst er slukket, er debatten om fabrikken brudt ud i lys lue i den lokale facebookgruppe.

Torsdag blev det for meget for Lasse Nygård, der har været med til at oprette og moderere gruppen.

- På det seneste har arbejdet med gruppen faktisk givet mig ondt i maven. Derfor har jeg valgt at trække mig som administrator. Jeg skal hele tiden forklare, hvorfor jeg sletter opslag og beskyldes for at holde hånden over fabrikken, selvom min intention blot er at sikre den gode stemning, siger Lasse Nygård.

I næste uge dykker vi ned i den konflikt, der er opstået i Pindstrups Facebookgruppe. Vi er nemlig optaget af, hvilken rolle de lokale Facebookgrupper spiller i lokalsamfundene og hvilken betydning det har for lokalsamfundene på godt og ondt.