Hjem til Syddjurs, uh-åh
Jeg prøver bare på at ta' mig sammen
Til at komme hjem
Hjem til Syddjurs uh-åh
Hjem til dig og Syddjurs, åh-uh-åh
Syddjurs er en kommune, som rigtig mange vælger at flytte tilbage til. Så mange, at vi ligger nummer et i en ny analyse, som KLs nyhedsbrev, Momentum, offentliggjorde torsdag.
Mere end hver femte 35-årige, der er vokset op i Syddjurs og har boet uden for kommunen i to sammenhængende år, flytter nemlig tilbage.
Da jeg efterlyste borgere, der passede på beskrivelsen i en række facebookgrupper, blev jeg nærmest væltet bagover af glade "tilbageflyttere", der gerne ville fortælle, hvorfor de har valgt at vende hjem.
Der er 36-årige Signe Sonal, der efter seks år i Berlin, der blandt andet var præget af corona-nedlukningen, savnede naturen og en hverdag tæt på havet. Derfor flyttede hun hjem til Rønde.
Der er 76-årige Birgit Kristensen fra Ebeltoft, der har haft sin barndom i Ebeltoft, men som nygift forlod kommunen for sidenhen at vende tilbage for at bygge sommerhuset om til et helårshus, som de nu bor i.
- Her bliver jeg resten af mit liv. Skønnere sted findes ikke. Når jeg går ud, skal jeg bare vælge: Skov, strand eller hyggeligt by. Jeg har det hele i gå-afstand. Så heldig er jeg, skrev hun begejstret.
33-årige Julie Møller og hendes kæreste, der kommer fra Randers, fik nok af deres toværelses lejlighed og drømte om natur, havet og mere plads. Derfor flyttede de tilbage til Ryomgård, hvor Julie Møller kommer fra.
- Det er dejligt i Aarhus, men skovene og strandene bliver hurtigt overbefolkede. Vi har ledt efter det rigtige sted i både Norddjurs, Syddjurs, Hadsten og Randers, men det viste sig, at det rigtige sted var i min barndomsby. Her har vi skov og marker på den ene side og byliv og letbane på den anden side, siger Julie Møller.
64-årige Lars Thrane fra Rønde skrev også. Han flyttede til Aarhus som 17-årig og mødte senere sin nuværende kone, da han var i søværnet på Sjælland. Da hun var ansat på kommunekontoret i Rønde, vendte han tilbage. De slog sig ned i Rønde, hvor de gode busforbindelser var et plus, når han skulle søge job.
For Line Bisgaard Pedersen og Christian Kroer Sørensen var corona, naturen og ønsket om at komme tættere på familien den udløsende faktor, der fik dem til at vende hjem. Dem har vi taget en længere snak med.
Vi har også talt med dem, der står med ansvaret for, at Syddjurs Kommune er en god kommune at flytte hjem til. I denne uge blev der nemlig endegyldigt sat navn på de udvalgsformænd, der sætter sig for bordenden i udvalgene ved årsskiftet. De er blevet bedt om at udpege den opgave og de områder, der er øverst på deres dagsorden de kommende fire år.
I dette nyhedsbrev fortsætter vi også vores dækning af problemerne i familierådgivningen i Syddjurs Kommune. Situationen vækker nemlig også bekymring hos regionsformanden for Dansk Socialrådgiverforening, der i et interview fortæller om sit syn på udviklingen.
Historier som den, vi fortæller om familierådgivningen, ser ofte dagens lys, hvis der er nogen, der råber vagt i gevær. Derfor er du meget velkommen til at tage kontakt til os, hvis du har en god ide til en historie, vi skal dykke ned i.
Du kan altid kontakte mig, Søren Øhlers, på telefon 26 70 05 40 eller på mail soeoe@jfmedier.
Min kollega, Asbjørn With, kan også kontaktes på telefon 61 66 46 03 eller på mail aswch@jfmedier.dk
Mange tak, fordi du læser med.
Syddjurs topper liste over hjemflyttere
- Der er ikke meget pænt at sige om corona, men det blev faktisk afgørende for, at vi kunne flytte hjem til Syddjurs.
En større udbredelse af hjemmearbejde på Christian Kroer Sørensens arbejdsplads, naturen i Syddjurs og ønsket om at komme tættere på familien i Ebdrup er blandt årsagerne til, at Line Bisgaard Pedersen og Christian Kroer Sørensen denne sommer flyttede hjem til Syddjurs.
Med beslutningen er parret medvirkende til, at vores kommune ligger i toppen i en ny KL-analyse.
Dansk Socialrådgiverforening: - Hvis den nye ledelse i familierådgivningen gør det, den siger, så er det den rigtige vej
Gennem det seneste år har Dansk Socialrådgiverforening forsøgt at finde ud af, hvad problemerne i familierådgivningen dækker over. Det høje sygefravær har været synligt, men det har været svært at få et overblik, siger regionsformand Trine Quist.
Nye udvalgsformænd klar til at trække i arbejdstøjet
Erhvervslivet skal have en bedre service og hjælpes med at tage mere socialt ansvar, mens sundhedsområdet kan se frem til mere selvbestemmelse. Det er blandt de løfter, som formændene i de syv udvalg har øverst på dagsordenen, når de fra årsskiftet sætter sig for bordenden i de nu syv udvalg.
Du kan læse mere om udvalgsformændenes prioriteter og betydningen af den nye udvalgsstruktur her.