Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SyddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Klaus Bertram Mikkelsen har kæmpet for en løsning på oversvømmelserne i Thorsager i 10 år. Nu skal en dæmning sikre ejendommene ved Medkær Bæk og Thorsager Forsamlingshus. Foto: Søren Øhlers

Ti års kamp mod oversvømmelser - denne gang med links

I forbindelse med udsendelsen af nyhedsbrevet i går, var der ikke vedhæftet links til artiklerne. Det var selvfølgelig en fejl. Derfor sender vi dig nyhedsbrevet igen. Denne gang med links til artiklerne. 

Mens det er vasketøj, der hænger til tørre, og muligvis også kælderen, som vi skænker en ekstra tanke ved skybrud, sætter en våd vejrudsigt gang i en bekymringer på et helt andet niveau hos en gruppe borgere i Thorsager.

De er nemlig nabo til Medkær Bæk og branddammen bag Thorsager Forsamlingshus. Sandaflejringer i branddammen og manglende vedligeholdelse af bækken har ført til flere oversvømmelser. For en af naboerne har risikoen for oversvømmelse sågar betydet, at forsikringsselskabet har ophævet den del af hendes forsikring, der handler om vandskader.

Forleden kunne deres bekymringer forværres af en nye rapport, som Cowi har lavet for Region Midtjylland. Den viser, at Danmark også kan blive ramt af ekstreme nedbørshændelser som den, der ramte Tyskland i sommeren 2021, med tilsvarende konsekvenser for både mennesker, bygninger og landbrug.

Men borgerne i Thorsager kan formentligt ånde lettet op. På årets første møde i Natur-, teknik- og miljøudvalget godkendte udvalget nemlig planerne om tiltag - heriblandt en dæmning - der skal sikre Thorsager mod oversvømmelser.

Bag ideen og initiativet står Thorsager Distriktsråd, der første gang bragte ideen på banen i 2012, hvor Thorsager oplevede en stor oversvømmelse.

Derfor er fortællingen om den nye dæmning ikke bare historien om en bunke jord og et rør på en diameter, der skal styre vandet, så der ikke kommer oversvømmelser. Det er også fortællingen om lokale kræfter, der har været vedholdende, selvom forsøget på en løsning har budt på flere bump undervejs.

I dagens nyhedsbrev har vi også set lidt nærmere på det kassedyk, som en 29-årig mand lavede den 7. januar i den Fakta-butik, der ligger i Hornslet. Selvom overskrifter om røveri kan føre til utryghed, viser det sig nemlig, at anmeldelser af røverier efterhånden er blevet et sjældent fænomen i vores kommune.

Afslutningsvis vil jeg ønske dig god fornøjelse med nyhedsbrevet. Vi bliver stadig flere og flere, der læser med.

Hvis du har ris, ros eller en god ide til en historie, vil vi stadigvæk meget gerne høre fra dig.

Du kan altid kontakte mig, Søren Øhlers, på telefon 26 70 05 40 eller på mail soeoe@jfmedier.dk.

Min kollega, Asbjørn With, kan kontaktes på telefon 61 66 46 03 eller på mail aswch@jfmedier.dk.

Tak fordi du læser med.

Billede af Søren Øhlers
Billede af skribentens underskrift Søren Øhlers Journalist

Efter ti års kamp: Ny dæmning skal sikre Thorsager mod oversvømmelser

En bevilling på 175.000 kroner betyder, at Thorsager får en længeventet dæmning. Dæmningen skal sikre, at Medkær Bæk og branddammen bag Thorsager Forsamlingshus ikke bliver oversvømmet.

Beslutningen om at opføre en dæmning er kulminationen på 10 års kamp for Thorsager Distriktsråd, der allerede i 2012 foreslog kommunen at bygge en dæmning. 

I mellemtiden har husene omkring bækken og dammen oplevet oversvømmelser. For en af de nærmeste naboer har det haft den konsekvens, at forsikringsselskabet har opsagt den del af forsikringen, der handler om vandskader. Derfor kan dæmningen måske betyde færre bekymringer, når metrologerne varsler skybrud. 

Kassedyk i Hornslet var et særsyn: Antallet af røverier i Syddjurs er faldende

Fredag aften den 7. januar opstod den situation, som mange butiksansatte frygter. En ung kassemedarbejder i Fakta i Hornslet vender kortvarigt ryggen til en kunde, der stikker hånden i kasseapparatet og stjæler kassebeholdningen. 

Gerningsmanden blev anholdt halvanden time senere og er nu varetægtsfængslet til den 21. januar, mens medarbejderen ifølge souschef Ulrik Dam er mere eller mindre upåvirket af situationen. 

Når der begås røverier og lignende kriminalitet, kan det føre til bekymring. Hvis udviklingen fra de forrige år fortsætter, bør røverier ikke gøre det. Antallet af røverier er nemlig faldende. Det er der ifølge Østjyllands Politi flere gode grunde til. 

Her kan du læse mere om udviklingen og årsagerne til, at røverier er på retræte.

Næsten 20 procent flere overnatninger i 2021

Om det er attraktioner som Kalø Slotsruin, vores flotte natur eller noget helt tredje, der tiltrækker turisterne, er svært præcist at sige. Tiltrækkende er vi i hvert fald. Det viser nye overnatningstal fra VisitAarhusregionen.

I perioden januar til november 2021 steg antallet af overnatninger nemlig med 8,1 procent sammenlignet med samme periode i 2020 og 19,8 procent sammenlignet med samme periode i 2019.

I 2021 bookede turister i alt 1.218.124 overnatninger på hoteller, campingpladser, sommerhuse og vandrehjem i Syddjurs. Det er det højeste antal overnatninger i Aarhusregionen efterfulgt af Aarhus på andenpladsen med 1.039.785 overnatninger og Norddjurs på tredjepladsen med 932.418 overnatninger.

Samlet er Aarhusregionen, der dækker over Aarhus, Norddjurs, Randers, Skanderborg, Silkeborg, Syddjurs og Viborg også i fremgang i forhold til 2019, som er det seneste “normale” år uden covid-19. Der har været 4.285.784 overnatninger, hvilket er 5,4 procent flere end i 2019.

Ifølge VisitAarhusregionen er den udvikling primært båret af feriehuskommunerne. Syddjurs og Norddjurs Kommuners markante fremgang i forhold til 2019 er nok til samlet at trække hele Aarhusregionen op.