- Jeg er generelt positiv for ideen om naturnationalparker, men …
Skal en del af Nationalpark Mols Bjerge være naturnationalpark?
Det spørgsmål svæver stadig i luften.
Mens naturnationalparkerne i Almindingen, Tranum, Stråsø, Fussingø og Gribskov allerede er blevet udpeget, var det meningen, at de resterende ti naturnationalparker skulle udpeges i december sidste år.
Beslutningen blev imidlertid udskudt. Det meddelte miljøminister Lea Wermelin (S) 20. december på Twitter.
– For at nå hele vejen rundt, har vi i aftalekredsen valgt at bruge mere tid, inden politisk beslutning. Det sker derfor først i starten af det nye år, skrev miljøministeren på det sociale medie.
Aftalekredsen består af regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet, der i 2020 besluttede at afsætte 888 millioner kroner til den danske natur, som blandt andet skal gå til oprettelsen af 15 naturnationalparker.
To dage senere, 22. december, fandt en anden forsinket udpegning til gengæld sted, da ministeren satte navn på den nye formand for Nationalpark Mols Bjerges bestyrelse.
Forsinkelsen, som ministeren ikke har ønsket at forklare, bestod i, at den forhenværende bestyrelse for Nationalpark Mols Bjerge var nedsat med virke fra 1. oktober 2017 til 1. oktober 2021. Dermed stod bestyrelsen uden formand i mere end to måneder.
Valget af bestyrelsesformand faldt på Helle Hegelund, der ud over at være tidligere direktør for Kattegatcentret må siges at være en vaskeægte nationalparksekspert. Den nyslåede bestyrelsesformand fra Ebeltoft har beskæftiget sig med nationalparker i flere år og var blandt andet med til at oprette Nationalpark Thy, der med indvielsen i august 2008 blev Danmarks første nationalpark.
For både modstanderne og tilhængerne af naturnationalparkerne er det måske nærliggende at tro, at Helle Hegelund har mulighed for at påvirke miljøministerens tilgang til naturnationalparkerne, fordi ministeren selv har udpeget hende som formand. Sådan hænger det dog ikke sammen.
- Jeg kan godt forstå, hvis nogen får den tanke, at jeg kan påvirke ministerens beslutning. Sandheden er, at jeg ikke har mere indflydelse på den beslutning end alle mulige andre, siger Helle Hegelund.
Hun oplever visse sammenfald mellem de bekymringer, der var i forbindelse med oprettelsen af Nationalpark Thy og de bekymringer, der er forbundet med den mulige udsigt til, at en del af Nationalpark Mols Bjerge skal være naturnationalpark.
- Når oprettelsen af Nationalpark Thy gik så godt, skyldtes det blandt andet involveringen af borgerne før, under og efter oprettelsen af nationalparken. Den løbende involvering betød, at borgerne følte sig trygge ved, at nationalparken kunne rettes til, hvis der var noget, der ikke fungerede. Den tryghed skal borgerne også have, hvis en potentiel naturnationalpark skal være en succes.
Men hvad mener Helle Hegelund så egentlig selv om det altoverskyggende spørgsmål, der knytter sig til nationalparken?
- Jeg er generelt positiv for ideen om naturnationalparker og øget fokus på biodiversitetsudfordringerne, men det skal være i en balance med lokalområdet. Der SKAL være sameksistens.
Hvad det indebærer, kan du læse mere om i dette nyhedsbrev.
Inden du ønskes god fornøjelse med læsningen af dette nyhedsbrev, vil jeg opfordre dig til at tage kontakt til os, hvis du har ris, ros eller en god ide til en historie.
Du kan altid kontakte mig, Søren Øhlers, på telefon 26 70 05 40 eller på mail soeoe@jfmedier.dk.
Min kollega, Asbjørn With, kan kontaktes på telefon 61 66 46 03 eller på mail aswch@jfmedier.dk.
Tak fordi du læser med og god læselyst.
Ny formand for nationalparken: - Jeg er generelt positiv for ideen om naturnationalparker, men …
Er du for eller imod en udpegning af en del af Nationalpark Mols Bjerge som naturnationalpark?
- Jeg er generelt positiv for ideen om naturnationalparker og øget fokus på biodiversitetsudfordringerne, men det skal være i en balance med lokalområdet. Der SKAL være sameksistens.
Det var muligvis lidt naivt af mig at tro, at den nye bestyrelsesformand for Nationalpark Mols Bjerge ville komme med et entydigt svar på mit spørgsmål. Nuancerne i svaret og erfaringerne fra Nationalpark Thy, som hun var med til at oprette i 2008, gav til gengæld stof til eftertanke.
- Debatten vidner om, at der er bekymringer, der ikke er blevet håndteret. Det skal de, hvis en potentiel naturnationalpark skal være en succes.
Samlever fængslet for knivdrab
En 53-årig mand fra Ebeltoft blev søndag eftermiddag varetægtsfængslet frem til 15. februar efter et grundlovsforhør for lukkede døre i Retten i Randers.
Han er sigtet for lørdag aften at have dræbt sin 50-årige kvindelige samlever på parrets bopæl i Ebeltoft.
Du kan læse mere om sagen i Randers Amtsavis, der udgav denne artikel i søndags.
Varetægtsfængsling forlænget
I nyhedsbrevet 21. januar var et kassedyk i Fakta i Hornslet tidligere på året en anledning til en artikel om, at røverier er et sjældent fænomen i vores kommune.
I samme artikel kunne vi fortælle, at den 29-årige mand, der halvanden time efter ugerningen i Fakta blev anholdt, blev varetægtsfængslet frem til den 21. januar.
Den 21. januar fik den 29-årige mand forlænget sin varetægtsfængsling til 4. februar. Varetægtsfængslingen er nu blevet forlænget, fordi politiets efterforskning ikke er afsluttet.
Den 29-årige mand er varetægtsfængslet på en sigtelse om tyveri efter retsplejelovens § 762 stk. 1, nr. 2, der omhandler, at "der er grund til at frygte, at den sigtede på fri fod vil begå ny, ligeartet kriminalitet."
Retten har desuden vurderet, at betingelserne i retsplejelovens § 762 stk. 3 er opfyldt. Det betyder, at han forventes at kunne blive idømt en fængselstraf på mere end 30 dage, hvis han findes skyldig.
Ved forlængelse af varetægtsfængslingen 21. januar kærede den sigtede kendelsen. Han ville løslades. Det ønske blev afvist af landsretten, der stadfæstede kendelsen.
Rettelse: Jordbærmarken er IKKE jordbærmarken
Som lokaljournalist vil man gerne så tæt på som overhovedet muligt. Og kan man krydrer sine historier med ultralokale oplysninger, som for eksempel navnet på en bestemt mark, så sender det signaler om, at man kender sit lokalområde.
Så da vi på SyddjursLIV blev gjort bekendt med, hvor den nye naturbørnehave i Hornslet skal bygges, kom vi hurtigt på sporet af, at den mark gik under navnet jordbærmarken.
Det solede vi os så i i et par nyhedsbreve, men da historien om den arkæologiske forundersøgelse af marken ramte Facebook, så gik den ikke længere, og vi modtog en mail fra Kurt Nielsen: "Hej. Den grund hvorpå der skal bygges er ikke jordbærmarken. Mvh Kurt Nielsen," lød den kortfattede besked.
Men lidt røde øre måtte vi skrive tilbage til Kurt Nielsen og beklage, at vi havde været lidt for kække til at opfange navnet uden at tjekke, at den omtalte mark nu også kaldes jordbærmarken.
Fejlen kan selvfølgelig ikke hænge i luft ret længe: "Ved du, om den har et andet navn? Og ved du, hvilken mark, der så hedder jordbærmarken, hvis sådan en overhovedet findes?", skrev vi tilbage til Kurt Nielsen.
Kort efter svarerede Kurt Nielsen. I emnefeltet til mailen stod der: "Hej. Den "lyse" grund er til børnehave, og den lidt "trekantede" er jordbærmarken."
Andet stod der ikke, men det var også ganske pædagogisk og overskueligt at skelne Jordbærmarken fra den mark, som SyddjursLIV uretmæssigt fik udpeget til at bære navnet.
Belært af nærværende erfaring skal man jo ikke tro på alt, hvad man hører, så Kurt Nielsen bliver naturligvis afkrævet dokumentation, så SyddjursLIV ikke gentager fejlen med at udnævne endnu en forkert mark til jordbærmarken: "- Det var på jordbærmarken at byrådsmedlem Jan Fischer ville have den nye skole til at ligge. Du kan jo prøve at spørge ham om det er rigtigt," svarede Kurt Nielsen.
- Ja, det er rigtig, svarer Jan Fischer (S), da SyddjursLIV spørger ham til placeringen af den nye børnehave.
- Alle gik rundt og sagde, at den skulle bygges på jordbærmarken. Også mig selv. Men det skal den altså ikke. Jordbærmarken ligger op mod kirken, mens børnehaven skal bygges på den mark der ligger op mod Karin og Søren Mikkelsen, forklarer Jan Fischer.
Tak til Kurt Nielsen for præciseringen :-)
Det er nu både sikkert og vist, at jordbærmarken og den mark, der skal huse børnehaven ikke er den samme, men skal være naboer.
Det betyder dog ikke, at jordbærhøsten dermed er sikret til sommer, for Jan Fischer konstaterer grinende, at der ikke længere er jordbær på Jordbærmarken.