Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SyddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Pindstrup Bæk er et af tre vandløb, som ifølge kommunen er forurenet med PFAS. Foto: Søren Øhlers.

Er jorden giftig?

- Nej, jeg tænker ikke, at de skal være nervøse.

Det var en meget rolig miljøchef, der i slutningen af oktober kunne fortælle, at ejerne af 37 private brønde og boringer fik tilbud om at få deres brønde og boringer undersøgt for flourstoffet PFAS.

Interessen for at undersøge brøndene og vandboringerne opstod, da det kom frem, at det giftige stof, som tidligere blev brugt i brandskum, havde spredt sig fra brandskolen i Korsør til en mark, hvor køer fra Korsør Kogræsserforening i årevis indtog stoffet gennem græsset. Giften spredte sig på samme måde til aftagerne af oksekødet.

Selvom miljøchef Morten Hundahl stadig - som han siger - sover roligt om natten, er han nu mere opmærksom på PFAS end tidligere. Kommunens tests af vandløb og private boringer har nemlig afsløret, at vandet er forurenet flere steder.

- Det er kommet bag på mig, at der var forurening så mange steder. Heldigvis er det forurening, der ligger lige omkring grænseværdierne. Man kan altså ikke sammenligne situationen med den, der har været i Korsør.

Situationen i Korsør viste sig at være ganske alvorlig. 187 blev testet for, hvor store mængder af det sundhedsskadelige stof PFOS, de havde i kroppen. De havde risiko for at opleve lidelser som forhøjet kolesterol, risiko for forhøjede levertal, sukkersyge og risiko for kræft, som borgerne i Korsør.

Selvom mængderne af PFAS i vores prøver er markant lavere end dem, man oplevede i Korsør, kommer miljøchefen alligevel med en opfordring til ejere af private brønde og vandboringer.

- Det er ikke alle, der har taget imod vores tilbud om at få deres vand undersøgt. Derfor har vi igen rettet henvendelse til de ejere, vi endnu ikke har hørt fra. Selvom værdierne af PFAS ikke er særligt høje, vil vi gerne være på den sikre side.

I dette nyhedsbrev kan du læse mere om kommunens opdagelser og det arbejde, der nu er gået i gang.

Som sædvanlig skal der lyde en stor tak, fordi du læser med. Hvis du har ris, ros eller en god ide til en historie, hører vi stadig gerne fra dig.

Du kan altid kontakte mig, Søren Øhlers, på telefon 26 70 05 40 eller på mail soeoe@jfmedier.dk.

Min kollega, Asbjørn With, kan kontaktes på telefon 61 66 46 03 eller på mail aswch@jfmedier.dk.

Tak fordi du læser med og god læselyst.

Billede af Søren Øhlers
Billede af skribentens underskrift Søren Øhlers Journalist

Der er PFAS-forurening i Syddjurs

Tre vandløb og flere private boringer og brønde er forurenet med PFAS. Nu begynder arbejdet med finde kilderne til forureningen og undersøge, hvilke konsekvenser forureningen har for omkringliggende marker.  

Du kan læse mere om PFAS-forureningen her. 

Solceller og millionbyggeri prægede årets første byrådsmøde

Onsdag blev året første byrådsmøde afholdt. Et af de centrale punkter på den meget korte dagsorden var det almene boligbyggeri i Ebeltoft. 

Du kan læse mere om byrådsmødet her. 

Ugens korte nyhedsoverblik

Vi har lavet et kort nyhedsoverblik for ugen, der er gået. I det fortæller vi blandt andet, at virksomheden Palmgren Erhvervsrengøring har bekræftet, at det var ejer og direktør Britt Kaiser Palmgren, der blev dræbt forrige lørdag. 

Det korte nyhedsoverblik byder også på et par gode nyheder fra folkeskoleområdet om præstationer og beslutningen om at gøre en ny undervisningsform permanent.