Ny rapport: Høj faglighed i kommunens daginstitutioner
Flere daginstitutioner får topkarakterer i det seneste pædagogiske tilsyn. Institutionsleder roser kommunens fokus på udvikling og måden, som tilsynene foregår på.
- Den samlede vurdering af den pædagogiske kvalitet i daginstitutionerne i Syddjurs Kommune, såvel private og kommunale, er god.
Sådan lyder den overordnede konklusionen på de pædagogiske tilsyn, der er blevet gennemført i kommunens 27 daginstitutioner i 2020 og 2021.
Tilsynet har fokus på udviklingen af fagligheden og institutionernes efterlevelse af den styrkede pædagogiske læreplan, der er en beskrivelse af, hvordan de nyeste lovkrav i dagtilbudsloven skal forstås.
Ser man eksempelvis på den pædagogiske faglighed, får 19 af institutionerne den faglige vurdering 4 eller 5 på en skala fra 1 til 5, mens det kun er en enkelt institution, der må nøjes med vurderingen 2, der er den næstlaveste vurdering.
KIDS-vurderingen, der afdækker de ni områder fysiske omgivelser, relationer, leg og aktivitet, socio-emotionel udvikling, deltagelse og indflydelse, kritisk tænkning og erfaringsdannelse, selvudvikling, sprog og kommunikation, opmærksomhed i de enkelte institutioner, får 14 af institutionerne vurderingen 4 eller 5 på en skala fra 0 til 5, mens fire får den samlede vurdering 1, der er det næstlaveste.
De mange høje vurderinger glæder Kenneth Enrico Petersen, der er leder for dagtilbud og sekretariat.
- Det flotte resultat skyldes flere ting. Årsagen er både god ledelse, dygtige medarbejdere, løbende kompetenceudvikling og vidensdeling, siger Kenneth Enrico Petersen.
- Godt for den faglige stolthed
Én af de institutioner, der er blevet vurderet til de fire topkarakterer, er Kolind Børnehus.
- Vi er selvfølgelig glade for de gode vurderinger. Det er godt for den faglige stolthed. Men det forpligter selvfølgelig også, siger leder Lisbeth Holmbjerg Jensen.
Hun har været leder i Kolind Børnehus i 2 1/2 år og var derfor ikke leder, da Kolind Børnehus i 2018/2019 fik faglighedsvurderingen "middel". Hun tilskriver dog sine medarbejdere æren for, at den faglige vurdering nu lyder på "høj".
- De er dygtige til at samarbejde, meget engagerede i faglige diskussioner og gode til at hjælpe de mindre erfarne pædagoger og pædagogmedhjælpere, hvis de har brug for det, siger Lisbeth Holmbjerg Jensen.
- Under corona er det særligt kommet til udtryk, at her er en god samarbejdskultur. Mange har været fleksible og budt sig til, når der var behov for, at de mødte en time tidligere eller blev en time længere på grund af sygdom, siger Lisbeth Holmbjerg Jensen.
Tilsynsform og kommunalt kursus får ros
Når der udføres pædagogisk tilsyn i vores kommune, besøger den pædagogiske, antropologiske konsulent Anette Fisker, der er specialiseret i daginstitutioner, alle daginstitutioner to gange i besøg af fire timers varighed. Her observerer hun arbejdet og stiller spørgsmål til pædagogerne undervejs.
Den tilgang roser Lisbeth Holmbjerg Jensen.
- Det er mit indtryk, at vi på dette område er foran andre kommuner i måden, tilsynet føres på. Det er en stor styrke, at det udføres af en uvildig udefrakommende fagperson, der har fokus på udvikling, siger Lisbeth Holmbjerg Jensen.
Det er ikke kun tilsynsformen, der får ros med på vejen. Det samme gør det ICDP-kursus, der sigter mod at øge kvaliteten af samspillet mellem børn og voksne, som alle pædagoger sendes på, når de bliver ansat i en kommunal daginstitution.
- Det er et godt kursus og en god tilgang til børnene med fokus på, hvordan man taler med dem. Derfor hører du heller ikke her, at der bliver råbt til eller af børnene. Med en god kultur i daginstitutionerne og værdierne fra det kursus kommer man rigtig langt, siger Lisbeth Holmbjerg Jensen.
Opfølgende tilsyn
Mens Kolind Børnehus kan fejre fire femtaller, kan en håndfuld daginstitutioner se frem til opfølgende tilsyn. Institutioner med en score på 0 eller 1 karakteriseres nemlig som institutioner med "lav faglighed".
- Der er gennemført uanmeldte tilsyn med Dråbitten i Ebeltoft, mens der gennemføres anmeldte opfølgende tilsyn med Hanehøj, Moesbakken, Vigen og Naturbørnehaven Mols Bjerge, siger Kenneth Enrico Petersen.
Årsagen til de lave vurderinger er i flere tilfælde implementeringen af Den Styrkede Pædagogiske Læreplan.
- Der er nogle institutioner, hvor implementeringen af ny lovgivning er en udfordring. Derfor er der sat indsatser i værk for at løse det, siger Kenneth Enrico Petersen.
Alle daginstitutionerne har fået udarbejdet en pædagogisk tilsynsrapport, der kan findes på institutionernes hjemmesider.