Kulturkampen i Hornslet intensiveres: Om alt går vel, er der åbningsfest i 2025
I mange år har kulturen haft svære kår i Hornslet. I hvert fald, når det kommer til fysiske steder at udfolde sig. I lige så mange år har gode kræfter kæmpet en kamp for at gøre noget ved det. Nu intensiveres kulturkampen i byen uden forsamlingshus.
Midt i Hornslet ligger en næsten tom hjørnegrund, som på mange måder symboliserer en drøm.
- Idrætten står stærkt. Biblioteket står stærkt. Biografen står stærkt. Men kulturen mangler i Hornslet, og det kommer vi til at gøre noget ved nu, siger Lotte Jensen.
Hun er formand for Kulturgrunden, som arbejder for, at der skal skabes et nyt samlingssted for kulturen midt i Hornslet.
Lotte JensenVi ville gerne spille musik og holde koncerter mellem festivalerne. Men sådan et sted mangler i Hornslet
Kulturgrunden, som hjørnegrunden kaldes, er omdrejningspunktet for et arbejde, der både skal realiserer kulturlivets drøm om et samlingssted i byen og være en central del af den nye fortælling om Hornslet som by.
- Vi er mange nye tilflyttere i Hornslet, og der kommer hele tiden flere. Vi kan ikke blive ved med at fortælle historien om, hvordan Hornslet var engang. Vi bliver nødt til at skabe medejerskab, fællesskab og et nyt fælles DNA for byen.
- Vi skal inddrage og engagere så mange som overhovedet muligt i det nye kulturhus, så det kan blive en fælles og central del af fortællingen om det nye Hornslet, siger Lotte Jensen.
Hun flyttede selv til Hornslet fra Aarhus i 2004, og har i mange år været involveret i arbejdet med Rosenholm Festivalen og i flere år som formand.
- Specielt i min tid som formand begyndte vi at tale om et kulturhus. Vi ville gerne spille musik og holde koncerter mellem festivalerne. Men sådan et sted mangler i Hornslet, konstaterer Lotte Jensen.
Som folk i Hornslet udmærket ved, og som SyddjursLIV tidligere har fortalt, er Hornslet i de senere år eksploderet i alle retninger.
Jørn DamFolk, der flytter til spørger, om der ikke er et forsamlingshus i Hornslet. Og nej. Det er der ikke
Mens befolkningstallet i Hornslet vokser stødt, letbanen er kommet til og antallet af nybyggede huse bare stiger og stiger, og mens politikerne taler om muligheden for højhuse for at kunne følge med udviklingen, bliver det mere og mere tydeligt, at der mangler noget i byen.
- Folk, der flytter til, spørger, om der ikke er et forsamlingshus i Hornslet. Og nej. Det er der ikke, konstaterer Jørn Dam, der som formand for Kom-Bi, der driver biograf og sidder i Kulturgrundens bestyrelse.
Biografen, der ligger midt i byen overfor kommunens administrationsbygning, har de facto været byens kulturhus, siden der blev udvidet med en ekstra sal og en ny café for nogle år siden.
Men der er simpelthen ikke plads nok til at imødekomme de mange kulturelle ønsker for koncerter, udstillinger, foreningsliv og mange andre ting.
Derfor har Kom-Bis bestyrelse længe arbejdet for at udvide biografens foyer-område.
Kommunen anerkender kulturens behov for mere plads og bedre faciliteter i Hornslet og købte for et par år siden nabogrunden til formålet. Men af lovgivningsmæssige årsager, strandede ideen om et stort og kombineret biograf og kulturhus.
I følge reglerne må kommuner gerne støtte kulturhuse men ikke biografer.
Forhistorien ultra kort
Biografen i Hornslet, som i dag lyder navnet Kom-Bi slog dørene op som privatbiograf i 1951.
I 70'erne overtog kommunen driften her af navnet KOMmmunal-BIograf
Sidst i 1980'erne overgik Kom-Bi til en foreningsstruktur og er siden drevet af frivillige kræfter.
I 2000 blev biografen udvidet med en Sal 2 og en café og blev dermed også kulturhus i Hornslet.
Dermed bliver kulturen en del af biografen, men der er ikke plads nok i caféen til, at Kom-Bi for alvor kan udfolde sig som kulturhus, og derfor arbejder planer om at udbygge Kom-Bis foyer område.
Hjørnegrunden ved siden af Kom-Bi (den nuværende kulturgrund) købes.
I samarbejde mellem kommunen og Kom-Bi nedsættes der et kulturudvalg, som skal se på mulighederne for at udnytte den nyerhvervede grund.
Det viser sig, at reglerne for kommunal støtte til en biograf gør det umuligt at udvide Kom-Bi i regi af kulturhus.
Løsning blev, at biograf og kultur igen skilles ad, så en forening driver biografen og en anden kulturen.
Efter en navnekonkurrence i Hornslet får foreningen navnet Kulturgrunden.
Først i september 2021 bliver det, på grund af corona, muligt at stifte foreningen officielt.
Samtidig køber kommunen de to grunde på Tingvej 18 og 20, der grænser op til Kulturgrunden, så det samlede areal bliver på 1.865 kvm.
- Løsningen blev at vi i Kom-Bis bestyrelse besluttede at skille biograf og kultur ad ved at stifte en forening, der kunne tage sig af kulturområdet, fortæller Jørn Dam, der er formand for Kom-Bi.
For at give projektet og kulturen optimale betingelser for at komme videre med drømmen om et rigtigt kulturhus, blev en række forskellige mennesker med forskellige kompetencer og evner prikket på skulderen af Jan Aude.
Lotte JensenDet handler i høj grad om, hvordan vi får et nybyggeri til at smelte sammen med den gamle by på en måde, så der på mange niveauer blive skabt en ny og fælles fortælling med et pissefedt kulturhus i centrum
Inden han blev valgt til kommunalbestyrelsen for Det Konservative Folkeparti ved valget sidste år, var han formand for Kom-Bi, hvor han længe har været en af drivkræfterne bag ønsket om et kulturhus i Hornslet.
- Vi var en ny gruppe, der kunne mange forskellige ting og som til sammen kunne løse og løfte opgaven, mener Lotte Jensen, som var en af dem, der blev anbefalet at stille op til bestyrelsen i den nystiftede forening Kulturgrunden.
Kulturgrundens formål og vision helt kort
Kulturgrunden har til opgave at drive udviklingen frem mod opførelsen af et nyt kulturhus ved siden af kom-Bi biografen midt i Hornslet.
Foreningen skal fremme kulturelle, oplysende og sociale arrangementer og fremme og arrangerer et bredt udbud af disse.
Og så skal foreningen samarbejde om opgaven med byens øvrige foreningsliv, aktører og borgere.
Den store vision er, at der kan skaffes midler fra diverse fonde til opførelsen af et stort og nyt kulturhus til 75-100 millioner kroner, der skal stå klar til åbningsfest i efteråret 2025.
På grund af corona blev foreningen først stiftet i september sidste år. Imens alle afventede, at folk kunne mødes igen, stod det klart, at hjørnegrunden ved siden af Kom-Bi var for lille.
- Kulturhuset risikerede, at det allerede fra begyndelsen ville være for småt, konstaterer Lotte Jensen.
Kommunen var opmærksom på, at de to nabogrunde på Tingvej 18 og 20, der ligger mellem Kulturgrunden og Rosengården Plejecenter var til slag.
De er nu også købt og bringer dermed det samlede areal, der kan bygges et nyt kulturhus på, op på 1.865 kvadratmeter.
Kulturgrundens bestyrelse har knoklet i utallige timer for at afdække, hvilke interessenter og hvilke ønsker og behov, der skal have plads i et nyt kulturhus.
- Det har været en rigtig god proces, for vi var helt forskellige mennesker med forskellige visioner, og hele den proces, der ligger i at få tingene skrevet ned og struktureret, har virkelig været god, siger Jørn Dam.
Resultatet af de mange møder fokuserer sig i tre spor for foreningens arbejde.
Dels skal organisationen styrkes, dels skal der arrangeres en række aktiviteter, og så skal der søges midler til projektet hos forskellige fonde.
- Så er vi tilbage ved det brede engagement og fællesskabet omkring projektet, som er så vigtigt, siger Lotte Jensen.
- Fonde vil lægge mærke til, om der er opbakning til sådan et projekt i byen, for de gider ikke bidrage med penge til et lille og elitært projekt, fortsætter hun og anslår, at der skal rejses i omegnen af 50 til 75 millioner kroner oven i de 25 millioner, Syddjurs Kommune allerede har lagt i kassen for at nå i mål med drømmen.
Nu letter projektet
Sammen med Lotte Jensen repræsenterede Jørn Dam Kulturgrunden, da foreningen onsdag havde foretræde for det nye udvalg for kultur, fritids og landdistrikter.
På mødet fortalte de om foreningens ønske om at være den drivende kraft i processen frem mod opførelsen af et kulturhus.
Næste skridt bliver at nedsætte en styregruppe på seks mand. To fra kommunen, to fra Kom-Bi og to fra Kulturgrunden, som i de kommende måneder skal forsøge at afklare nogle af de væsentligste elementer på vejen mod et nyt kulturhus.
- Vi skal blive enige om det overordnede. Dels skal vi se på, om nogle af de bygninger, der står på grunden lige nu kan og skal bruges til noget. Enten i selve projektet, midlertidigt eller om de skal fjernes.
- Og så skal vi finde ud af, hvilket slags kulturhus vi ønsker os, og frem mod sommeren træffe nogle beslutninger, der kan danne grundlag for et egentligt ideforslag, som vi kan gå til fondene med, forklarer Lotte Jensen.
Intet ligger fast, men forestillingen er, at det nye kulturhus skal hænge sammen med biografen, således at de to kan dele udendørs serveringsområde, hovedindgang og foyer, som både kan være til gavn for biografens gæster og danne ramme om mindre musikalske arrangementer eller lignende i regi af kulturhuset.
- Det handler i høj grad om, hvordan vi får et nybyggeri til at smelte sammen med den gamle by på en måde, så der på mange niveauer blive skabt en ny og fælles fortælling med et pissefedt kulturhus i centrum, siger Lotte Jensen.