Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SyddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Poul Erik Bærentzen var en af de borgere fra Knebel, der besøgte borgmesteren i forbindelse med, at borgmesteren tirsdag rykkede borgmesterkontoret til Knebel. Foto: Søren Øhlers.

Borgmesteren rykker ud

- Jeg vil være HELE Syddjurs' borgmester.

Sådan lød løftet fra Michael Stegger (S) under valgkampen i november. Mens det overordnede løfte i mine øjne dumper ikke-testen med et brag, fordi ingen borgmesterkandidater formentligt ville love det modsatte, stod den anden del af løftet sin prøve tirsdag.

I bestræbelserne på at være hele kommunens borgmester, rykkede borgmester Michael Stegger nemlig borgmesterkontoret ud for første gang, da han tirsdag besøgte Knebel.

Programmet bød på virksomhedsbesøg hos laboratorieudstyrsproducenten Frisenette, møde med repræsentanter for I.F. Mols og Mols i Udvikling, Byens Blå Torv, Søspejderne, Vinterbaderne og Havaktivitetsklubben. Desuden var der åbent kontor på Molsskolen og - ligesom forgængeren Ole Bollesen (S) - en "walk and talk", hvor interesserede borgere havde mulighed for at tale med borgmesteren.

Jeg skal være den første til at indrømme, at jeg var en lille smule skeptisk, da Michael Stegger under valgkampen fremhævede planerne om at rykke borgmesterkontoret ud. Tvivlen bestod ikke i, om han ville gøre det. Derimod var jeg i tvivl, om borgerne ville gøre brug af muligheden for at tale med borgmesteren, og om de samtaler overhovedet kunne føre til noget. Det sidste mangler vi fortsat svar på.

Med min skepsis fra valgkampen i baghovedet var jeg spændt på at se, hvad der ville møde mig, da jeg besøgte Molsskolen tirsdag. Ved indgangen til skolen blev jeg mødt af et beachflag i kommunens farver og grundig skiltning, der i hvert fald gjorde det let at finde frem til borgmesteren.

På vej ind i mødelokalet passerede Søren Brink og hunden Molly mig, mens Poul Erik Bærentzen udstyret med noter skrevet på en seddel, han holdte i den ene hånd, fremlagde sin medbragte pudsighed med et skævt smil og et glimt i øjet.

Ligesom sekretariatsmedarbejderen, der flankerede borgmesteren, lyttede jeg til Poul Erik Bærentzens og borgmesterens samtale. En sidste borger skyndte sig ind og spurgte, om han måtte bruge de sidste ti minutter inden frokostpausen på at fremlægge sin sag. Mens han gjorde det, talte jeg med Søren Brink og Poul Erik Bærentzen om mødet med borgmesteren. På vej ud af mødelokalet nåede jeg lige at spørge, om der havde været mange borgere.

- Mødelokalet var fyldt, da vi åbnede, svarede Michael Stegger.

Det gode spørgsmål er så, hvad borgerne, virksomhederne og borgmesteren selv fik ud af, at han hver måned rykker en dag ud af kalenderen for at tale med borgerne. Det går vi i dybden med i dette uges nyhedsbrev.

Hvis du har en kommentar til dette nyhedsbrev, en god ide, ris eller ros, kan du altid kontakte mig, Søren Øhlers, på telefon 26 70 05 40 eller på mail soeoe@jfmedier.dk.

Min kollega, Asbjørn With, kan kontaktes på telefon 61 66 46 03 eller på mail aswch@jfmedier.dk.

God læselyst.

Billede af Søren Øhlers
Billede af skribentens underskrift Søren Øhlers Journalist
Tirsdag rykkede borgmester Michael Stegger (S) for første gang borgmesterkontoret fra Ebeltoft til Knebel. Flere borgere valgte at besøge borgmesteren og dele deres tanker om stort og småt. Foto: Søren Øhlers

- Mange har en følelse af at blive mødt og hørt af en tilgængelig borgmester

Mols i Udvikling og virksomheden Frisenette var en del af programmet, da Michael Stegger (S) rykkede borgmesterkontoret til Knebel. Borgmesterens tilgang til besøget roses.

Michael Stegger (S) får stor ros for den første udrykning af borgmesterkontoret fra paraplyorganisationen Mols i Udvikling og virksomheden Frisenette, der begge havde besøg af borgmesteren tirsdag.

Udrykningen af borgmesterkontoret havde premiere tirsdag, hvor borgmester Michael Stegger (S) for første gang skiftede borgmesterkontoret i Ebeltoft ud med lidt mere ydmyge omgivelser på Molsskolen i Knebel.

Dagens program blev indledt klokken 8 med et besøg hos Frisenette, der producerer laboratorieudstyr og beskæftiger 15 medarbejdere.

Besøget hos Frisenette var på borgmesterens eget initiativ.

Selvom Frisenette i øjeblikket ikke har brug for kommunens hjælp, var direktør Henrik T. Fjeldgaard glad for at se borgmesteren og opleve kommunens interesse i at hjælpe. Foto: Syddjurs Kommune

- Jeg vil gerne have mere viden om de virksomheder, vi har i vores kommune. Derfor var det spændende at besøge Frisenette. Samtidig er jeg meget opmærksom på Dansk Industris seneste undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed, hvor det kom frem, at de små- og mellemstore virksomheder savner dialog. Det vil jeg gerne være med til at forbedre, siger Michael Stegger (S).

Der er dog grænser for, hvor meget hjælp Frisenette har brug for lige nu. Det fortæller direktør Henrik T. Fjeldgaard, der alligevel var glad for borgmesterens besøg.

- Vi har ikke rigtig brug for kommunens hjælp lige nu, men besøget betyder, at vi nu har et indtryk af, at kommunen gerne vil hjælpe os, hvis vi får brug for det.

- Besøget var også en god anledning til at fortælle om os selv, så borgmesteren måske kan bringe vores navn i spil i andre sammenhænge, hvor det kunne give mening at vælge os som leverandør. Vi vil eksempelvis gerne finde ud af, hvordan vi får åbnet en dør til Syddjurs Spildevand. Der hjalp han os med at finde ud af, hvem vi skal tage kontakt til, siger Henrik T. Fjeldgaard.

- Tror på mere handling

Klokken 13 blev det I.F. Mols, Borgerforeningen Mols - Distriktsråd for Mols og Helgenæs og Mols i Udviklings tur til at komme i audiens hos borgmesteren. Formanden for Mols i Udvikling og medlem af borgerforeningens bestyrelse, Grith Mortensen, har været med til at arrangere dele af dagens program og er meget tilfreds med måden, som borgerne og hun selv blev mødt på.

Grith Mortensen er formand for paraplyorganisationen Mols i Udvikling. Hun var glad for borgmesterens besøg, der efterladte hende med et indtryk af at blive mødt. Foto: Søren Øhlers

- Det er min oplevelse, at mange har en følelse af at blive mødt og hørt af en tilgængelig borgmester. Man fik virkelig en følelse af, at vi kan komme til ham, hvis der er noget, vi gerne vil have lavet om på, siger Grith Mortensen.

Michael Steggers (S) forgænger, Ole Bollesen (S), lavede også "walk and talks".

Grith Mortensen mener dog, at den nye borgmesters tilgang adskiller sig fra forgængerens.

- Ole Bollesen var også god til at lytte på de walk and talks, vi lavede. Det her besøg var større i omfang og efterlader mig med forhåbninger om, at borgmesteren ikke kun lytter, men også handler på nogle af vores udfordringer, selvom han jo i sagens natur ikke kan love alverden, siger Grith Mortensen.

Grith Mortensen har været med til at planlægge dele af borgmesterens besøg i Knebel. Foto: Syddjurs Kommune

Blandt emnerne, der blev drøftet, var blandt andet kommunens rolle i at understøtte frivillighed. Det er en problemstilling, der optager Michael Stegger (S).

- Jeg har selv været frivillig og kan sagtens genkende udfordringerne med manglen på frivillige. Her kunne jeg henvise til civilsamfundskoordinatoren hos kommunen og dele en af mine egne erfaringer, der er, at man med fordel kan have tre trænere i stedet for en, så man ikke er så hårdt udsat, hvis en af trænerne er forhindrede i at dukke op til kamp eller træning, siger Michael Stegger (S).

Desuden blev udfordringer som manglen på byggegrunde, huse og lejeboliger, udvikling i områdets mindre byer og manglen på en centerleder til ældrecentret Lyngparken drøftet med borgmesteren.

- Vi har haft nogle travle dage i kølvandet på besøget i Knebel. Derfor ser vi nærmere på de mange spørgsmål og inputs mandag, hvor vi kan sende spørgsmål videre til de rette opgaver og svare dem, der skal svares, siger Michael Stegger (S).

Borgmester skal spille en rolle i kølvandet på nationalparkbeslutning

Nationalpark Mols Bjerges mulige fremtid som naturnationalpark blev også vendt under borgmesterens møde. Her kom Grith Mortensen med en opfordring.

Jeg vil meget gerne kvittere for de gode og nuancerede inputs og samtaler om nationalparkens fremtid.

Michael Stegger (S)

- Beslutningen om naturnationalparken bliver truffet på Christiansborg og dermed meget langt væk for os. Mange kan måske også føle, at det sker hen over hovederne på os, og det deler lige nu folk i lokalsamfundet.

- Derfor talte vi om, at kommunen på en eller anden måde kan være bindeleddet mellem os og Christiansborg, når beslutningen er truffet - uanset hvad den bliver - så vi med kommunens hjælp kan få fundet løsninger, som så mange som muligt kan være tilfredse med.

- Det er vigtigt, at vi finder hinanden som lokalsamfund - lige meget hvad beslutningen bliver, siger Grith Mortensen.

Den opfordring har Michael Stegger (S) taget til sig.

- Jeg vil meget gerne kvittere for de gode og nuancerede inputs og samtaler, jeg havde med dem, der bragte nationalparken op under besøget. Det var virkelig en god dialog.

- Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for at være en samlende figur, der kan være med til at finde løsninger, som så mange som muligt bliver tilfredse med, når vi ved, om her skal være en naturnationalpark, siger Michael Stegger (S).

Skal undersøge forløb omkring DjursBo

Det er ikke en lang liste af løfter, som Michael Stegger (S) forlod Knebel med. Én konkret sag har han dog afgivet et løfte om at se nærmere på.

- Han har lovet at undersøge, hvad der sker i forhold til planer om, at DjursBo skulle bygge almene boliger i Knebel. Det er en sag, der startede i 2017 og er endt som en langstrakt proces, hvor jeg godt kan have et indtryk af, at der er nogen, der er rykket foran os i køen.

Trods sorte skyer valgte flere at udnytte muligheden for at mødes med borgmesteren, da han tirsdag var i Knebel. Foto: Syddjurs Kommune

- I 2019 sagde Ole Bollesen (S) i forbindelse med sit besøg her, at byggeriet var på vej, og projektet var med i kommunens budget i 2020, hvor der stod, at Djursbo planlagde at etape 1 skulle udføres i 2022 og etape 2 i 2024. Men der er ikke sket noget, og vi ved ikke, hvornår der sker noget, siger Grith Mortensen.

Michael Stegger (S) bekræfter, at han skal se nærmere på forløbet om DjursBos manglende byggeri. Det er en af flere sager, han tager fat på, når man mandag morgen gennemgår de mange inputs, han fik ved den første udrykning af borgmesterkontoret.

Søren Brink var en af de borgere, der valgte at besøge borgmesteren, da han afholdte "åbent kontor" på Molsskolen tirsdag. Foto: Søren Øhlers

Michael Stegger rykkede kontoret til Knebel: En pudsig historie om en manglende messingplade og havneudvikling optog borgerne

En forsvunden messingplade og kritik af et havneprojekt var blandt de sager, som borgmesteren lagde øre til, da han afholdt "åbent kontor" tirsdag.

En forsvunden messingplade og kritik af et havneprojekt var blandt de sager, som borgmesteren lagde øre til, da han afholdt "åbent kontor" tirsdag. - Alle henvendelser tages alvorligt, forsikrer borgmesteren.

Det var et fyldt midlertidigt borgmesterkontor, der mødte Michael Stegger (S), da han tirsdag klokken ti tog til Molsskolen efter sit virksomhedsbesøg hos Frisenette.

- Jeg var faktisk lidt overrasket over, hvor mange, der var. Derfor ved jeg også, at jeg ikke skal komme for sent tilbage næste gang, siger Michael Stegger (S).

De fremmødte blev tilbudt at vende deres sager med borgmesteren på tomandshånd, men de havde ikke noget imod at tale om deres sager, mens resten af de fremmødte dukkede op.

- Det var en hyggelig måde at gøre det på. Flere blev og lyttede til de andres sager, mens nogle valgte at gå igen, når de havde fortalt om deres sag, siger borgmesteren.

Den forsvundne messingplade

En af dem, der udnyttede muligheden for at tale med borgmesteren, var Poul Erik Bærentzen, der med et smil på læben præsenterede det, han selv karakteriserer som en lille "pudsighed".

Poul Erik Bærentzen præsenterede borgmesteren og sekretariatsmedarbejder Pernille Sodemann Vahle for sin sag. Foto: Søren Øhlers

- I forbindelse med, at  fyldte 50 år, blev der plantet et stort egetræ og opsat en messingplade med træets navn, Dronningeegen. Kort efter Molsskolens 25 års jubilæum forsvandt messingpladen. Derfor tænkte vi, at borgmesteren og kommunen måske kunne hjælpe med at få opsat en ny plade, siger Poul Erik Bærentzen.

- Vi kunne som sådan sagtens selv lave en ny messingplade, men vi vil gerne være sikre på, at det går rigtig for sig, når Hendes Majestæt Dronningen indgår i navnet på træet. Samtidig blev der også plantet en andet egetræ, da Hendes Majestæt Dronningen fyldte 50 år, som måske kunne have en messingplade, hvor der står Kongeegen, siger Poul Erik Bærentzen.

- Det er fantastisk, at man kan tale med ham på denne måde

Mens Poul Erik Bærentzens henvendelse må siges at dreje sig om en mindre sag, var det en noget større dagsorden, som Søren Brink henvendte sig med, da han besøgte borgmesterkontoret sammen med hunden Molly.

- Jeg fortalte om nogle ting, som jeg gerne vil have ham til at være opmærksom på, når Byens Blå Torv skal behandles politisk, siger Søren Brink.

Byens Blå Torvs skal skabe et miljø på og omkring havnen i Knebelbro, der tiltrækker lokale unge, børn og børnefamilier. Foto: Søren Øhlers

Byens Blå Torv er et projekt, der skal skabe et miljø på og omkring havnen i Knebelbro, der tiltrækker lokale unge, børn og børnefamilier.

Søren Brink er uenig i flere dele af planerne.

- Jeg er ikke blevet lovet noget af borgmesteren i forhold til mine indvendinger, men jeg er rigtig glad for, at han lyttede til mine tanker om projektet.

- Jeg er meget begejstret for, at han kommer ud på den her måde, selvom jeg ved flere lejligheder også har haft glæde af at tale med ham over køledisken, da han arbejdede i brugsen. Jeg oplevede ham som meget positiv og lyttende, og det er jeg rigtig glad for, siger Søren Brink.

Stod det til Søren Brink, ville der blive placeret en bygning med toilet, køkken og opholdsmuligheden tæt på bådene. Foto: Søren Øhlers

- Alle får svar på deres henvendelser

Mandag går Michael Stegger (S) i gang med at se på de ideer, inputs og forslag, han fik i løbet af dagen i Knebel.

- Vi skal i gang med at finde ud af, hvilke af forslagene vi kan gøre noget ved. Derefter sørger vi for, at forespørgslerne ender de rette steder. Alle dem, der har bedt om at få svar på, hvad der sker med deres henvendelse, hører fra os. Vi tager alle henvendelser alvorlige, siger Michael Stegger (S).

Han ønsker ikke at fremhæve nogen forslag frem for andre, men glæder sig over, hvor mange der valgte at dukke op og komme med forslag.

- Jeg tror, jeg har været i kontakt med omkring 50-60 borgere i løbet af dagen. Flere af dem har jeg ikke været i kontakt med før. Derfor er jeg rigtig glad for, at udrykningen af kontoret giver mig mulighed for at møde nogle mennesker, jeg ellers ikke ville have mødt, og møde nogle problemstillinger eller ideer, jeg ellers ikke havde hørt om.

Borgmesterens næste udrykning af kontoret bliver 8. marts, hvor Kolind får besøg.

Mens spørgsmålet om Nationalpark Mols Bjerges mulige fremtid som naturnationalpark både vækker begejstring og bekymring her i Syddjurs, er der tilsyneladende stor national opbakning til projektet. Det viser ny undersøgelse fra Danmarks Naturfredningsforening. Foto: Marie Schønning Jensen

Ugens korte nyhedsoverblik

National undersøgelse viser stor opbakning til naturnationalparker, mens kommunen har et tiltag klar for at undgå en ny Grethe-sag. Mere om det i ugens korte nyhedsoverblik.

Ny måling: Stor national opbakning til naturnationalparker

Mens spørgsmålet om Nationalpark Mols Bjerges mulige fremtid som naturnationalpark både vækker begejstring og bekymring her i Syddjurs, er der tilsyneladende stor national opbakning til projektet.

73 procent af befolkningen synes nemlig, at det er en god idé at etablere naturnationalparker. Det viser en måling, som Epinion har foretaget for Danmarks Naturfredningsforening. 11 procent er uenige i, at det er en god ide.

Undersøgelsen forholder sig også til dyrevelfærd og frygten for at møde et stort dyr.

31 procent erklærer sig helt enige eller delvist enige i udsagnet "jeg er bekymret for dyrevelfærden for dyrene i de nye naturnationalparker", mens 39 procent er helt eller delvist uenige.

18 procent erklærer sig helt enige eller delvist enige i udsagnet "jeg vil være bange for at færdes i en naturnationalpark, hvis jeg kan risikere at møde et stort dyr som en hest, ko eller elg", mens 65 procent er delvist eller helt uenige i den påstand.

Du kan læse mere om undersøgelsen her.

Arbejdsgruppe skal forhindre ny Grethe-sag

Mandag kunne TV 2 Østjylland fortælle historien om den 84-årige og gangbesværede Grethe Hein fra Knebel, der af kommunen fik fire dage til at flytte fra sin ældrebolig. Årsagen var, at hun, ifølge kommunen, rodede og misvedligeholdte sin ældrebolig i strid med lejekontrakten. Derfor blev hendes lejemål opsagt.

Da TV 2 Østjylland konfronterer kommunen, vender sagen. Kommunen fortæller, at der er tale om en fejl, og at opsigelsen er annulleret.

Sagen får nu kommunen til at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal undersøge, hvordan man undgår lignende sager i fremtiden.

- Vi skal finde ud af, hvordan vi koordinerer arbejdet. Det er vigtigt at understrege, at ejendomsadministrationen isoleret set ikke har begået en fejl, da de har forholdt sig til lejeretten. Problemet er bare, at de ikke har koordineret med Sundhed og Omsorg, som borgeren også hører under. Det skal vi finde ud af, hvordan vi sikrer i fremtiden, siger velfærdsdirektør Katrine Axél til SyddjursLIV.

Du kan læse TV 2 Østjyllands artikel om sagen her.

Sagen om Grethe Hein har medført, at kommunen har nedsat en arbejdsgruppe, der skal forhindre lignende sager i fremtiden. Foto: TV 2 Østjylland.

Tre ud af ti nyanskaffede biler er hybridbiler eller elbiler

Syddjurs hører til i den grønnere ende af en ny opgørelse over anskaffede biler i perioden 2020-2021. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Lidt over 15 procent af de købte eller leasede biler var nemlig elbiler, mens lidt over 18 procent var hybridbiler.

Sammenligner vi os med de omkringliggende kommuner, har vi den højeste andel elbiler, mens andelen af anskaffede hybridbiler var højere i både Skanderborg og Favrskov. Der er dog tale om meget små forskelle.

Mens Syddjurs ligger i den "grønne" ende sammenlignet med alle landets kommuner, er Norddjurs at finde på en 69. plads i andelen af elbiler og 72. plads i andelen af hybridbiler.

Til Norddjurs' forsvar er det værd at nævne, at der er markant længere mellem landestanderne i Norddjurs, hvilket må siges at gøre valget af elbil mindre attraktivt for naboerne i nord. Det kan du læse mere om her. 

Den nye daginstitution i Hornslet står klar i marts 2023

Den forsinkede daginstitution i Hornslet er efter planen færdigbygget den sidste uge i marts 2023. Det oplyser Steen Daugaard Andersen, der er leder i ejendomsafdelingen i Syddjurs Kommune.

Selve arbejdet med at bygge daginstitutionen begynder i midten af marts 2022.

- Der er selvfølgelig alle mulige forbehold, men går alt efter planen, kan den nye institution blive taget i brug i april 2023, siger Steen Daugaard Andersen.

Først forventedes den nye daginstitution i Hornslet færdigbygget i sommeren 2021. Siden blev det udskudt til foråret 2022.

I september var slutningen af 2022 udmeldingen fra Kirstine Bille (SF), der var formand for det daværende udvalg for familie og institutioner, mens det fra forvaltningens side lød, at det mest optimistiske bud var starten af 2023.