Familier er klar til dialogmøde: - Jeg forventer, at både politikere og embedsfolk lytter oprigtigt
I stedet for at rette sønderlemmende kritik mod Syddjurs Kommune i jagten på en syndebuk, har tre familier valgt at gå i dialog med politikere og embedsfolk i håb om, at deres erfaringer kan være med til at forbedre situationen. Nu forventer de så til gengæld at blive hørt og taget alvorligt.
Anja og Søren Christensen er gået i gang med at forberede sig til mødet med politikere og embedsfolk.
- Jeg håber virkelig, at der kommer noget godt ud af det her møde og vores dialog med kommunen. Vi har virkelig brug for, at der sker noget, så vi kan finde ud af, hvad der skal ske for Emil i fremtiden, siger Anja Christensen.
Situationen er lige nu fuldstændig låst fast og gået i stå. På den ene side mener kommunen, at parrets søn, Emil, sagtens kan passes i et af kommunens almindelige pasningstilbud.
På den anden side står Emils forældre med viden om, at Emil er født alt for tidligt, og at det kan skade ham for livet, hvis hans nervesystem udsættes for for meget pres for tidligt.
Anja Christensen har sagt sit job op og passer selv Emil hjemme i huset i Rønde på fuld tid, mens Søren Christensen knokler i sit firma for at holde skindet på næsen.
Udover endnu et tilbud om en plads i en almindelig vuggestue, er det snart et år siden, Anja og Søren Christensen har hørt fra kommunen.
- Vi har oplevet, at vi skriver til rigtig mange forskellige mennesker i kommunen - både politikere og chefer på forskellige niveauer. Men der er simpelthen ingen der svarer. Det er dybt frustrerende og noget af det, jeg vil tage med til mødet, siger Søren Christensen.
- Vi har også svært ved at forstå, hvorfor man i kommunen ikke er interesseret i at henvise børn til udredning, når der er tydelige tegn på udfordringer. Og så forstår vi ikke, at faglige vurderinger og udtalelser, som vi kommer med bare bliver fejet væk, uden at der bliver lagt noget andet på bordet i stedet for.
- Det efterlader os i tvivl om, hvem der træffer beslutninger om Emil og på hvilket grundlag, konstaterer Anja Christensen.
Håber på mere lydhørhed
Hjemme hos Vivi-Ann Lennartz, som i snart to år har undervist sit barnebarn Sofie selv, er hendes håb for mødet, at der vil være mere lydhørhed, end Vivi-Ann Lennartz tidligere har oplevet.
- Jeg håber, at både politikere og embedsfolk vil begynde at se på os som børn og forældre i stedet for at tale ned til os eller hen over hovedet på os, siger Vivi-Ann Lennartz.
Som hun fortalte, da hun 12. januar delte sine oplevelser og frustrationer i SyddjursLIV, er kommunen af den opfattelse, at hendes barnebarn Sofie skal gå i skole i en almindelig klasse, inden det kan afgøres, om hun har brug for et specialtilbud.
Derfor mener Vivi-Ann Lennartz, at kommunen og skolederen på den lokale folkeskole fastholder Sofie i det almindelige skolesystem af økonomiske årsager, i stedet for at lade socialrådgiverne i familierådgivningen se nærmere på, hvordan man bedst hjælper Sofie.
- Vi har oplevet at blive talt ned til, og det giver ikke tillid til det kommunale system og til, at der er noget som vil eller kan ændre sig.
- Det at føle sig respekteret, lyttet til og forstået er det første nødvendige skridt i retning af en løsning, mener Vivi-Ann Lennartz.
De skal ikke bare lade som om, at de er interesserede
For Sille Sandel i Ebeltoft er det helt afgørende for hendes udbytte af mødet med politikere og forvaltning, at hun oplever oprigtig interesse for at ændre på tingenes tilstand.
- Det værste der kan ske er, at jeg får en oplevelse af, at de bare inviterer os til møde og lader som om, at de er interesseret for at lukke munden på os.
- Det, og så at blive talt efter munden, er jeg helt overfølsom overfor, konstaterer Sille Sandell.
Sille Sandell oplever en meget træg, langsom forvaltning, som glemmer aftaler, ikke følger op på de mange løse ender, der opstår og som ikke formår at udbetale tabt arbejdsfortjeneste til Sille Sandell, så hun kort før jul stod med en lukket konto, fordi overtrækket var alt for stort.
- Jeg forventer, at både politikere og embedsfolk lytter oprigtigt, og at de ting vi siger bliver taget til efterretning, siger Sille Sandell.