Fra afvikling til udvikling på få år: Nu er Mørke med i opløbet om at blive Årets Landsby
Mørke er en blandt fire landsbyer, der er med i opløbet om at blive kåret som Årets Landsby i Region Midtjylland. Vejen til finalepladsen er banet af ildsjæles hårde arbejde og et områdefornyelsesprojekt, der har vendt pessimisme til optimisme.
Når regionsrådet til april skal udpege vinderen af titlen som Årets Landsby 2022, er Mørke blandt de fire finalister, der er med i opløbet om titlen og 150.000 kroner.
Bag selve ansøgningen om at komme i betragtning til prisen står Sara V. Iversen, der er næstformand i Mørke Distriktsråd.
- Finalerundepladsen er et stort skulderklap til de mange ildsjæle, der har lagt kræfter i arbejdet med at udvikle Mørke, siger Sara V. Iversen.
Hun er selv tilflytter og har siden 2018 været en del af den udvikling, der nu er årsag til, at Mørke kan blive 'Årets Landsby 2022'
- Selvom selve områdefornyelsen blev afsluttet i 2019, fortsætter udviklingen. Her er en rigtig stor lyst til at fortsætte udviklingen og en stolthed over Mørke, der har fået sin egen identitet som en by, hvor frivilligheden trives, siger Sara V. Iversen.
Årets Landsby
For at komme i betragtning til titlen skal man først og fremmest være en by eller være en del af et samarbejde mellem landsbyer med et indbyggertal på op til 2.000. Desuden skal man lave en beskrivelse af landsbyen og dens udvikling, der blandt andet bliver vurderet med udgangspunkt i syv opstillede kriterier.
Kandidater til landsbyprisen vil blive vurderet ud fra følgende syv kriterier:
- Landsbyens arbejde med et attraktivt og gennemtænkt fysisk miljø
- Landsbyens arbejde med lokalområdets stedbundne ressourcer og potentialer
- Landsbyens vision for bæredygtig udvikling
- Landsbyens fokus på udsyn, samarbejde og opbygning af viden og kapacitet
- Landsbyens arbejde med trivsel, sundhed, frivillighed og sociale fællesskaber
- Landsbyens arbejde med klima, biodiversitet og ressourcer
- Landsbyens overordnede udvikling
Et område kan ikke kun udvikle sig med frivillig arbejdskraft
Indstillingen til Årets Landsby kommer flere år efter, at udviklingen i Mørke tog fart. I 2018 kunne man følge byens udvikling i DRs dokumentarserie 'Lys i Mørke', men udviklingen blev sat i gang tidligere. Det fortæller Kasper Urth, der er tidligere distriktsrådsformand i Mørke.
- I flere år var idrætsforeningerne og Mørke Handelsstandsforening i høj grad dem, der gik forrest i udviklingen af Mørke. Der var flere, der gjorde et stort stykke arbejde og lagde mange frivillige arbejdstimer, penge og materialer i udviklingen. Men der var også grænser for, hvor meget de kunne lægge, og uden støtte udefra til projekterne, dalede gejsten, siger Kasper Urth.
Sammen med blandt andre købmand Finn Korsholm etablerede Kasper Urth Mørke Distriktsråd.
- Problemet ved ikke at have et distriktsråd var, at kommunen ikke er forpligtet til at høre handelsstandsforeningen og idrætsforeningerne, når de træffer beslutninger for byens udvikling. Derfor etablerede vi distriktsrådet, så vi både kunne påvirke de politiske beslutninger og få mulighed for at få den nødvendige støtte til at føre større projekter ud i livet, siger Kasper Urth.
Etableringen af Mørke Distriktsråd faldt sammen med, at et områdefornyelsesprojekt i Kolind var ved at blive afsluttet. Efter et års tid blev Mørkes tur til at gennemgå en områdefornyelse.
Distriktsråd sikrede økonomisk indsprøjtning
I forbindelse med områdefornyelsesprojektet lykkes det Mørke at få omkring 8-9 millioner kroner til at udvikle byen.
- Vi var tidligere blevet skuffede over, at byen blev stillet penge i udsigt til udvikling, der aldrig blev realiseret. Derfor gav det et kæmpe boost, at pengene rent faktisk kom. Det satte også gang i idégenereringen og idéerne om Byens Hus, multibane, ny legeplads i parken og lignende idéer kunne pludselig realiseres, siger Kasper Urth.
Som et led i planlægningen af projektet dannede nogle af drivkræfterne bag udviklingsprojektet sig et overblik over de kompetencer, som borgerne i byen, der gerne ville være med, havde.
- Vi fandt ud af, at der var rigtig mange brugbare kompetencer gemt i Mørke. Der var blandt andet en landskabsarkitekt, der kunne være med til at udvikle parken og mange lignende eksempler, som blev en del af de arbejdsgrupper, der arbejdede med de forskellige projekter, siger Kasper Urth.
- Vi oplevede, at det ikke bare var "Tordenskjolds soldater", der dukkede op. Flere og flere blev en del af de forskellige projekter og endte med at have deres respektive projekter som en form for fritidsinteresse. På den måde var der også mange, der lærte hinanden at kende på tværs af byen, siger Kasper Urth, der anslår, at op mod 400 har været engagerede i byens forskellige projekter.
- Mørke er blevet Djurslands Herning
Flere af projekterne er afsluttet og tager i brug, mens nettofraflytning er vendt til nettotilflytning.
En anden ting, der er vendt, er optimismen omkring nye projekter.
- Når der kommer en idé på bordet som eksempelvis springgraven i Syddjurs Springcenter, ville den typisk strande ved, at der alligevel ikke ville være penge til det. Nu er det et projekt, vi har modet til at kaste os ud i, fordi der er en stærk lokal opbakning og fordi vi ved, at vi har de nødvendige kompetencer til at nå i mål med projektet, siger Kasper Urth.
- På den måde kan man lidt populært sige, at vi er blevet "Djurslands Herning". I Herning kastede de sig ud i projektet med at bygge Jyske Bank Boxen, der er Danmarks første indendørs multifleksible arena af sin art, inden man nåede at føre et lignende projekt ud i livet i København, siger Kasper Urth.
Finalerunde i Viborg
2. marts skal Sara V. Iversen og Mørke Distriktsråds nuværende formand, Karsten Kristiansen, til Viborg for at forsøge at sikre Mørke titlen som 'Årets Landsby'.
Finalerunden består af et møde med det faglige panel, hvor byernes repræsentanter får mulighed for at begrunde og uddybe deres ansøgning.
Kandidater til Landsbyprisen 2022
- Mørke (1.589 indbyggere)
- Asferg (623 indbyggere)
- De 7 Dale (1.796 indbyggere)
- Faster Sogn (883 indbyggere)
Den endelige vurdering baseres på både den skriftlige ansøgning og en mundtlig motivation af kandidaturet af landsbyernes egne repræsentanter.
Ifølge Sara V. Iversen er det endnu ikke besluttet, hvad de 150.000 kroner, der følger med titlen, eventuelt skal bruges til.
- Vi har gjort os tanker i distriktsrådet, men planen er at inddrage byens borgere. Lige nu er der flere gode initiativer, der kunne bruge økonomisk støtte. Det vigtigste er, at den eventuelle pengepræmie bruges i landsbyens ånd, siger hun og fortsætter:
- Samtidig håber jeg også, at den udvikling, som Mørke har gennemgået, kan inspirere andre.