Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SyddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Flere steder i Østjylland lever og trives seniorbofællesskaber allerede. SyddjursLIV var med, da en delegation fra Syddjurs tog på inspirationstur for at se på muligheder for at leve i fællesskab, når man er 50+. Foto: Asbjørn With

Hvad skal vi med bofællesskaber til seniorer?

Når der skal lægges kommunale budgetter for de kommende år, er der ofte fokus på tilflyttere.

Der skal være byggegrunde, der er modnet og klar til at bygge på. Der skal være pladser i dagplejer, vuggestuer og børnehaver, og der skal være gode skoler, infrastruktur og fritidsfaciliteter.

Alt sammen noget, der gør det attraktivt at flytte til Syddjurs, og som er med til at skæppe i den fælles kasse.

I den anden ende af aldersskalaen er der også behov for at tænke på nye muligheder for at bygge og bo, men behovet er helt anderledes end hos børnefamilierne.

Mange seniorer vil gerne sælge deres parcelhuse, men der er ikke nogen steder at flytte hen lokalt

Jette Dalsgaard

Som kommunalbestyrelsen kunne konstatere på sit seneste møde, så forventes der en kraftig stigning i antallet af seniorer i de kommende år. Frem til 2025 forventes antallet af borgere over 80 år at stige med 25 procent, mens antallet af ældre, uden at det er specificeret, hvornår man er det, stiger med hele 70 procent frem mod 2031.

Det er store tal, og det betyder, at kommunen ser ind i en fremtid, hvor flere ældre får brug for kommunal støtte og hjælp med dertil stigende udgifter for kommunefællesskabet.

Det er en ting, og den primære årsag til, at det stigende antal ældre er på dagsordenen politisk.

Men et helt andet, og nok så vigtigt aspekt af samme sag er, hvor de mange ældre borgere skal bo.

- Lige nu har jeg godt 80 mennesker på venteliste til en seniorbolig - bare i Hornslet, siger ejendomsmægler Jette Dalsgaard, der var blandt deltagerne i den inspirationstur, der med udgangspunkt i et ønske om et seniorbofællesskab i Feldballe var på inspirationstur i vores nabokommuner.

- Mange seniorer vil gerne sælge deres parcelhuse, men der er ikke nogen steder at flytte hen lokalt. De er slet ikke dårlige nok til at komme på plejehjem eller i en beskyttet bolig. Tværtimod har de stadig mange ting, de gerne vil, men de gider ikke slæbet med hus og have. De vil gerne blive i byen, men muligheden er der ikke lige nu, fortsætter Jette Dalsgaard.

- Formålet med turen er at få input, erfaringer og ikke mindst netværk med hjem, forklarer formanden for Distriktsrådet for Feldballe og Omegn Jens Peter Mølgaard, der sammen med Syddjurs Kommune og konsulentvirksomheden SeTilSiden, har fået del i Region Midtjyllands pulje til Bæredygtige Landsbyer til at udvikle en model for bæredygtige bofællesskaber i landsbyer.

Med på turen var arkitekter, landdistriktskonsulenter, byggesagskonsulenter, planchefer, projektledere, idéfolk, ejendomsmæglere og andre, som på den ene eller den anden måde har interesse i- og kan bidrage med ideer til - hvordan man kan bygge og bo som seniorborger.

Tankerne er mange hos initiativtager Jens Peter Mølgaard, og jorden i Syddjurs er jomfruelig, så turen var på mange måder begyndelsen på en lokal udforskning og nytænkning af det bæredygtige, fællesskabsbyggeri for borgere, der har udlevet drømmen om hus og have.

Tak, fordi du læser med. Det er vi glade og taknemmelige for. Heldigvis er der stadig flere, som abonnerer på vores nyhedsbrev, og vi gør os hele tiden umage, så det er en god oplevelse, når SyddjursLIV lander i din indbakke.

Hvis du har en kommentar til de historier, du læser eller til os på SyddjursLIV kan du altid kontakte mig, journalist Asbjørn With på telefon 61 66 46 03 eller på mail aswch@jfmedier.dk.

Min kollega, journalist Søren Øhlers, kan kontaktes på telefon 26 70 05 40 eller på mail soeoe@jfmedier.dk.

Rigtig god læselyst.

Billede af Asbjørn With
Billede af skribentens underskrift Asbjørn With Journalist
Formanden for Distriktsrådet For Feldballe og Omegn, Jens Peter Mølgaard, har allerede fingrene nede i mange ting. Han var med til at stifte Friland, og senest er han med i den frivillige gruppe omkring landsbykøbmanden Kooperativet i Feldballe. Men tankerne fører endnu videre i håbet om, at Feldballe kan rumme alle typer mennesker fra vugge til grav. Foto: Asbjørn With

- Jeg drømmer om et sted, hvor børn og unge kommer og hænger ud med os gamle nisser

Det er efterhånden mange år siden, at Jens Peter Mølgaard gjorde sig de første tanker om, hvordan man kan strikke et alternativt seniorbofællesskab sammen. SyddjursLIV følger processen fra tanke til handling.

Siden Jens Peter Mølgaard i begyndelsen af årtusindet var med til at stifte Friland, har et sted for seniorer luret i hans tanker. Da Friland blev udvidet i 2007 var der en smule interesse for et seniorbofællesskab, men først nu er tankerne ved at blive til en realitet. Og måske slet ikke på Friland.

Hvis man bor i Feldballe og ikke længere gider at passe et hus og en have, men stadigvæk gerne vil bo i byen sammen med de mennesker, man kender og midt i alle de aktiviteter, der foregår, hvad gør man så?

Lige nu er der ikke mange muligheder, men det forsøger en lille gruppe mennesker at lave om på.

- Bofællesskaber kan se ud på rigtig mange måder. Jeg drømmer om et sted, hvor børn og unge kommer og hænger ud med os gamle nisser, siger formanden for Distriktsrådet for Feldballe og Omegn, Jens Peter Mølgaard.

Jeg vil helst arbejde på et fællesskab med fælles værksteder, fælles aktiviteter, fælles gæsteværelser og en stor grad af åbenhed i forhold til resten af byen

Jens Peter Mølgård

Han er initiativtager til et projekt, hvor distriktsrådet sammen med Syddjurs Kommune og konsulentvirksomheden SeTilSiden, har fået del i Region Midtjyllands pulje til Bæredygtige Landsbyer til at udvikle en model for bæredygtige bofællesskaber i landsbyer.

Helt præcist er tanken at etablere et seniorbofællesskab, hvor dem på 50+ kan bo sammen i en eller anden form for fællesskab.

- Jeg tænker, at jeg selv bliver interesseret i at bo på den måde, når kræfterne på et tidspunkt bliver lidt færre, siger Jens Peter Mølgaard, som et af sine motiver for at tage initiativ til arbejdet med at skabe fundamentet for et seniorbofællesskab.

- På Friland er der et princip om mangfoldighed, og det inkluderer også seniorer. Kunne vi også arbejde med tanken om, at man i princippet kan bo i Feldballe fra vugge til grav, vil det også være med til at gøre vores by bæredygtig i et helt livsperspektiv, forklarer Jens Peter Mølgård.

Mange af Jens Peter Mølgårds tanker kan lyde kontroversielle, men sådan har det ofte været i Feldballe, som er blevet berømt for at gøre tingene på sin egen måde. Foto: Søren Øhlers

Hvordan bofællesskabet skal se ud, hvordan det skal indrettes og hvilke sociale regler, der skal gælde i forhold til graden af forpligtigelse i fællesskabet, er det alt for tidligt at sige noget om.

Jeg har en ide om, at det skal være byens projekt. Måske kan vi pulje nogle af vores pensionsmidler og finansiere bofællesskabet på den måde

Jens Peter Mølgård

Men Jens Peter Mølgård har selv en masse tanker og drømme om det fællesskab, han ser for sig.

- Jeg vil helst arbejde på et fællesskab med fælles værksteder, fælles aktiviteter, fælles gæsteværelser og en stor grad af åbenhed i forhold til resten af byen. Måske kan det endda udvides med et par ungdomsboliger, så de unge i byen, der trænger til at komme lidt væk hjemmefra, men som ikke er klar til at flytte hjemmefra, har et sted at mellemlande, foreslår Jens Peter Mølgård.

Udfordringer forude

Et seniorbofællesskab opstår ikke bare ud af ingenting.

- Jeg foreslog tanken i vores distriktsråd, og siden hos Syddjurs Kommune, der har hjulpet med at skrive ansøgningen til regionens pulje.

- Vi fik en betinget bevillig. I stedet for at udvikle et specifik projekt til Feldballe, ville de gerne, at vi bredte projektet ud, så det mere blev en grundundersøgelse, som kan bruges andre steder også, fortæller Jens Peter Mølgård.

Projektet løber frem til sommer, hvor der skal aflægges rapport.

- Vi gør os ikke nogle illusioner om, at vi til sommer har planlagt et nøglefærdigt projekt i Feldballe. Men vi laver forarbejdet til det, der bliver til et specifik projekt i Feldballe, siger Jens Peter Mølgård.

Første skridt er at finde ud af, hvilke muligheder der er. Både for selve beliggenheden, størrelsen og finansieringen. For at blive klogere på det, har en gruppe på godt 20 interessenter været på inspirationstur til et par nabokommuner.

Selv mener jens Peter Mølgård, at der skal etableres en lille kerne, som tager de væsentlige beslutninger om, hvilket type seniorbofællesskab, der bliver tale om.

- Så ved dem, der gerne vil være med, hvad de går ind til, siger Jens Peter Mølgård.

Pensionsfinansiering?

Næste udfordring er finansiering. Efter en samtale med en pensionsrådgiver for mange år siden, har tanken spiret hos Jens Peter Mølgård.

- Jeg har en idé om, at det skal være byens projekt. Måske kan vi pulje nogle af vores pensionsmidler og finansiere bofællesskabet på den måde.

- Så kunne det blive byens investering og byen, der driver bofællesskabet via en bestyrelse, hvor byens foreninger er repræsenteret. Det kunne både sikre mangfoldigheden og sikre, at der er en bestyrelse, som kan afgøre eventuelle stridigheder. Det ville virkelig være fint, hvis det kunne lade sig gøre, siger Jens Peter Mølgård.

Tanken er kontroversiel. Det erkender jens Peter Mølgård, men det er ikke umuligt.

- Jeg har talt med en ekspert, som gerne vil være med til at arbejde videre med mulighederne, fortæller Jens Peter Mølgård.

Men først skal indtrykkene fra inspirationsturen samles. Det sker i de kommende dage og uger.

Seniorbofællesskabet Trekanten i Hovedgård er opført af OK-Fonden. Her er der 15 boliger, som skaber tryghed, sammenhold og forhindre ensomhed, fortæller trekantens bestyrelse de besøgende gæster fra Syddjurs. Foto: Asbjørn With

Tryghed og samvær af lyst: På inspirationstur i seniorfællesskabets tjeneste

Et seniorbofællesskab kan skabe trykhed og forhindre ensomhed - også uden at man forpligter sig til at sidde lårene af hinanden og spise sammen hele tiden, lød nogle af budskaberne fra seniorbofællesskabet Trekanten i Hovedgård

En bus fuld af nysgerrige mennesker, primært fra Syddjurs, med den ene eller den anden interesse i seniorbofællesskaber, kørte rundt i det spirende forårslandskab og så på østjyske bud på, hvordan seniorer kan bo sammen i mere eller mindre forpligtende fællesskaber.

- Velkommen til Trekanten.

Arne Madsen, der er en af seniorbofællesskabets tre bestyrelsesmedlemmer er også spydspids i velkomstkomiteen.

Vi løber ikke hinanden på dørene, men vi holder øje med, hvordan de andre har det

Anne Marie Glyngø

I fælleshuset venter Anne Marie Glyngø og Vera Hermansen på at sætte ord på det fantastiske ved deres fællesskab.

Nyt seniorbofællesskab i Feldballe, inspirationstur, Bofællesskabet Trekanten i Hovedgård, Vera Hermansen (tv), Arne Madsen og Anne Marie Glyngø

- Tryghed er det første ord, der falder Anne Marie Glyngø ind.

- Vi løber ikke hinanden på dørene, men vi holder øje med, hvordan de andre har det. Det giver en rigtig god tryghed. Både for os, men også for vores børn, som ved, at der er nogen, som holder øje med os, siger Anne Marie Glyngø.

- Hver aften bliver gardinerne trukket ned foran døren, og hvis gardinet ikke er trukket op igen næste formiddag, så går vi altid to hen og banker på og sørger for, at der ikke er sket noget derinde, forklarer Arne Madsen.

Trekanten ligger i Hovedgård i Horsens Kommune. Seniorbofællesskabet består af 15 boliger, hvoraf de ni er store nok til et ægtepar.

De mindste boliger er 70 kvadratmeter, mens de største er 105, og i midten af den næsten runde går mellem de gule mursten ligger et stort og lyst fællesrum.

Jeg har en venteliste på godt 80, som er interesseret i en ældrebolig. Og det er jo bare i Hornslet

Jette Dalsgaard

Rundt omkring i Fælleshuset har nysgerrige interessenter med hver deres indgangsvinkel til seniorbofællesskabstanken slået sig ned og lytter opmærksomt til Trekantens bestyrelse, som beredvilligt svarer på de mange spørgsmål.

- Vi føler os aldrig ensomme. Heller ikke under corona, slår Vera Hermansen fra Trekantens bestyrelse fast, som en af de andre tungtvejende argumenter for at bo sammen i et fællesskab som seniorboger.

Seniorborgere er i Trekantens tilfælde 50+, men det er svært at rekruttere dem så unge.

- Men der er altid nogen at gå en tur sammen med, og vi ligger jo tæt på transport, indkøb, apotek og alle andre fornødenheder, fortsætter Vera Hermansen.

Nyt seniorbofællesskab i Feldballe, inspirationstur, Jette Dalsgaard, ejendomsmægler, Lokalmæglerne Hornslet

Med i bussen af interesserede, der har taget turen fra Syddjurs for at samle inspiration, er Jette Dalsgaard.

Hun er lokal ejendomsmægler fra Hornslet, og hun er meget interesseret i, hvordan hun kan være med til at skabe flere boliger til seniorerne.

- Jeg har en venteliste på godt 80, som er interesseret i en ældrebolig. Og det er jo bare i Hornslet, slår Jette Dalsgaard fast.

- For et par år siden lavede vi et arrangement for seniorerne i byen. Der var købt rundstykker til 50, men der kom 100. Der er en meget overvældende interesse for boliger, som kræver mindre af folk, så de kan bruge deres kræfter på alt muligt andet, de gerne vil, siger Jette Dalsgaard.

Hun slår fast, at de mennesker, hun er i kontakt med, tager på golfrejser, løber og cykler, deltager i alverdens aktiviteter og langt fra har lyst til eller brug for at flytte i en beskyttet bolig. Og da slet ikke et plejehjem.

- Mange vil gerne sælge deres parcelhus, fordi de ikke gider at bruge al deres tid på hus og have mere.

- De vil gerne bo selvstændigt, og de vil gerne blive i byen, hvor de har et stort netværk, men der er ingen steder at flytte hen. De få andelsboliger, der er i Hornslet skifter meget sjældent hænder, og når de gør, kommer de sjældent på markedet, fortæller Jette Dalsgaard.

Da Trekanten i sin tid skulle bygges fik beboerne stor indflydelse på alt lige fra beliggenhed til størrelsen på boligerne, murstenenes farve, tag og fælleshusets indretning mm. Foto: Asbjørn With

På turen er hun interesseret i, hvordan bofællesskaberne er finansieret. Trekanten i Hovedgård er bygget af OK-fonden, der blandt meget andet hørt opført, heraf godt 500 boliger fordelt på 32 seniorbofællesskaber rundt om i landet.

- Her får jeg bekræftet, at det er vigtig, at indkøb, transport og den slags skal ligge tæt på, at det i høj grad er trygheden og ikke så meget det forpligtende, social fællesskab, der vægter, konstaterer Jette Dalsgaard.

Det er en slags videretænkning af den gamle andelstanke

Marie Louise Hartvig Widding

Inspirationsturen er en del af et projekt, som formanden for Distriktsrådet For Feldballe og Omegn, Jens Peter Mølgaard har taget, sammen med Syddjurs Kommune. Til projektet er knyttet Marie Louise Hartvig Widding og hendes konsulentvirksomhed SeTilSiden.

- Jeg er meget optaget af at skabe virksomhedsformer, hvor man kan eje fælles. Det er en slags videretænkning af den gamle andelstanke, siger Marie Louise Hartvig Widding, som er konsulent og projektleder i projektet.

Nyt seniorbofællesskab i Feldballe, inspirationstur, Marie Louise Hartvig Widding, konsulent og procesleder, SeTilSiden

- Og så har jeg stort fokus på det grønne og det bæredygtige aspekt som et centralt element samtidig med, at vi skaber nogle rigtig gode seniorboliger som ramme om det fællesskab, seniorerne selv ønsker, slår hun fast.

Balancen i Ry er opført af Pension Danmark og er dermed en helt anden konstruktion. Byggeriet er også nyere og større som fællesskab. Foto: Asbjørn With

Ud over Trekanten i Hovedgård besøgte inspirationsbussen fra Syddjurs også Toftebo i Søvind og Balancen i Ry

Seniorbofællesskabet Toftebo i Søvind er et mindre fællesskab med bare 10 boliger. Det er lige i underkanten, hvis det for alvor skal give mening socialt og økonomisk blev konklusionen fra den del af besøget. Foto: Asbjørn With

For initiativtager til turen Jens Peter Mølgård var spørgelysten også stor. Han var interesseret i at se, hvordan de fælles værksteder var indrettet, og i at høre om, hvilken betydning størrelsen af fællesskaberne har for sammenholdet og den økonomiske tryghed.

- Vi har forsøgt at sammensætte en bus fuld af mennesker, som på forskellige måder og fra forskellige vinkler kan bidrage med tanker og erfaringer om, hvordan man gør det her, siger Jens Peter Mølgård.

- Nu skal vi have samlet alle indtrykkene og have styr på alle de input vi har fået på turen, og så skal vi videre med arbejdet, siger han.

Jens Peter Mølgaard er formand for Feldballe distriktsråd og Initiativtager til turen var meget begejstret for det, han så på vejen rundt på inspirationsturen til tre nuværende seniorbofællesskaber. Foto: Asbjørn With


Byrådsmedlem og medlem af erhvervs- og planudvalget i Syddjurs, Jan Fischer (S), kan sagtens se sig selv bo i et seniorbofællesskab. - Det er helt genialt, mener han. Foto: Asbjørn With.

Nysgerrige politikere med på bussen: - Det er helt genialt. Sådan her kunne jeg sagtens se mig selv bo

Der er mange og store perspektiver, ud over at skabe gode fællesskaber for seniorer, i at tænke i seniorbofællesskaber. Det mener de to syddjurske politikere, der var taget med inspirationsbussen på tur

Mens Jan Fischer (S) med sine 66 år kan betegnes som senior, så klarer Morten Siig Henriksen (SF), der er midt i tyverne, ikke cuttet. Alligevel ser de begge både et menneskeligt, et logistisk og et økonomisk potentiale i skabelsen af seniorbofællesskaber.

Blandt de nysgerrige på den bus, der for nyligt var på inspirationstur til tre østjyske seniorbofællesskaber, var to medlemmer af byrådet i Syddjurs.

De to herrer, Jan Fischer (S) på 66 år og Morten Siig Henriksen (SF) på 25 repræsenterede hvert sit parti, hvert sit politiske udvalg og hver sin ende af aldersskalaen.

Jan Fischer, der er medlem af erhvervs- og planudvalget, har længe talt om, at der skal bygges nyt i blandt andet Hornslet, og at det byggeri gerne må være både nytænkende og i højden.

Ud over at det skabe tryghed og livskvalitet, kan det måske også betyde, at man som ældre kan klare sig selv længere og hjemme hos sig selv

Morten Siig Henriksen (SF)

Under besøget hos Trekanten i Hovedgård, der var turens første stop, var Jan Fischer tydeligt begejstret over det, han hørte og så.

- Jeg er med på turen for at få inspiration til mulige løsninger, der kan bruges i Syddjurs. Der er lige nu omkring 80, der gerne vil have en ældrebolig bare i Hornslet, fortæller Jan Fischer.

- Sådan noget som det her, kan jeg sagtens forestille mig, at der vil være stor interesse for, fortsætter han med henvisning til det intime og hyggelige byggeri med 15 boliger med adgang fra en fælles gårdhave, hvor der i midten ligger et lyst og lækkert fælleshus.

- Det er helt genialt. Jeg elsker det, og jeg kan sagtens se mig selv bo sådan et sted. Lige nu har jeg en stor stue, men det behøver jeg ikke på sigt. Der vil jeg hellere bruge tiden på fritidsinteresse og samvær. Fællesspisning for dem der gider, siger Jan Fischer.

Byrådsmedlem og medlem af Kultur-, fritid.- og landdistriktsudvalget Morten Siig Henriksen (SF), var også afsted for at få inspiration. Ikke bare til, hvordan seniorer kan bo i fremtiden, men også for at snuse til, hvorvidt den boform, ud over at skabe glæde og livskvalitet, også kan være med til at afhjælpe nogle af de kommunale udfordringer, der venter i de kommende år. Foto: Asbjørn With

Morten Siig Henriksen (SF) var også taget med på turen for at samle inspiration.

- Der er mange ting i det for mig. Det er åbenlyst, at de mennesker, der bor og lever her, er rigtig glade for det, og det er rigtig godt, siger Morten Siig Henriksen.

Når det er sagt, ser Syddjurs Kommune, som rigtig mange andre kommuner, ind i fremtid, hvor der bliver flere ældre.

På det seneste møde i byrådet handlede et af punkterne om behovet for en analyse budgettildelingsmodellerne for Sundhed og omsorgsområdet, som dækker pleje, praktisk hjælp, sygepleje, træning med videre, og her betyder stigningen i antallet af ældre også pres på kommunens budgetter.

Frem til 2025 forventes antallet af borgere over 80 år at stige med 25 procent, mens antallet af ældre, uden at det er specificeret, hvornår man er det, stiger med hele 70 procent frem mod 2031.

- Jeg kan godt se nogle perspektiver i seniorbofællesskaber. Ud over at det skaber tryghed og livskvalitet, kan det måske også betyde, at man som ældre kan klare sig selv længere og hjemme hos sig selv.

- Det kunne måske både være til glæde for den ældre og en fordel for kommunen, fordi der ikke skal bruges helt så mange penge på plejeopgaven, siger Morten Siig Henriksen.

Det betyder ikke, at alle her og nu bare skal flytte i bofællesskab og klarer sig selv, men SF'eren vil gerne være med til at tale om løsninger, der kan være til alles bedste på sigt.