- Jeg drømmer om et sted, hvor børn og unge kommer og hænger ud med os gamle nisser
Det er efterhånden mange år siden, at Jens Peter Mølgaard gjorde sig de første tanker om, hvordan man kan strikke et alternativt seniorbofællesskab sammen. SyddjursLIV følger processen fra tanke til handling.
Hvis man bor i Feldballe og ikke længere gider at passe et hus og en have, men stadigvæk gerne vil bo i byen sammen med de mennesker, man kender og midt i alle de aktiviteter, der foregår, hvad gør man så?
Lige nu er der ikke mange muligheder, men det forsøger en lille gruppe mennesker at lave om på.
- Bofællesskaber kan se ud på rigtig mange måder. Jeg drømmer om et sted, hvor børn og unge kommer og hænger ud med os gamle nisser, siger formanden for Distriktsrådet for Feldballe og Omegn, Jens Peter Mølgaard.
Jens Peter MølgårdJeg vil helst arbejde på et fællesskab med fælles værksteder, fælles aktiviteter, fælles gæsteværelser og en stor grad af åbenhed i forhold til resten af byen
Han er initiativtager til et projekt, hvor distriktsrådet sammen med Syddjurs Kommune og konsulentvirksomheden SeTilSiden, har fået del i Region Midtjyllands pulje til Bæredygtige Landsbyer til at udvikle en model for bæredygtige bofællesskaber i landsbyer.
Helt præcist er tanken at etablere et seniorbofællesskab, hvor dem på 50+ kan bo sammen i en eller anden form for fællesskab.
- Jeg tænker, at jeg selv bliver interesseret i at bo på den måde, når kræfterne på et tidspunkt bliver lidt færre, siger Jens Peter Mølgaard, som et af sine motiver for at tage initiativ til arbejdet med at skabe fundamentet for et seniorbofællesskab.
- På Friland er der et princip om mangfoldighed, og det inkluderer også seniorer. Kunne vi også arbejde med tanken om, at man i princippet kan bo i Feldballe fra vugge til grav, vil det også være med til at gøre vores by bæredygtig i et helt livsperspektiv, forklarer Jens Peter Mølgård.
Hvordan bofællesskabet skal se ud, hvordan det skal indrettes og hvilke sociale regler, der skal gælde i forhold til graden af forpligtigelse i fællesskabet, er det alt for tidligt at sige noget om.
Jens Peter MølgårdJeg har en ide om, at det skal være byens projekt. Måske kan vi pulje nogle af vores pensionsmidler og finansiere bofællesskabet på den måde
Men Jens Peter Mølgård har selv en masse tanker og drømme om det fællesskab, han ser for sig.
- Jeg vil helst arbejde på et fællesskab med fælles værksteder, fælles aktiviteter, fælles gæsteværelser og en stor grad af åbenhed i forhold til resten af byen. Måske kan det endda udvides med et par ungdomsboliger, så de unge i byen, der trænger til at komme lidt væk hjemmefra, men som ikke er klar til at flytte hjemmefra, har et sted at mellemlande, foreslår Jens Peter Mølgård.
Udfordringer forude
Et seniorbofællesskab opstår ikke bare ud af ingenting.
- Jeg foreslog tanken i vores distriktsråd, og siden hos Syddjurs Kommune, der har hjulpet med at skrive ansøgningen til regionens pulje.
- Vi fik en betinget bevillig. I stedet for at udvikle et specifik projekt til Feldballe, ville de gerne, at vi bredte projektet ud, så det mere blev en grundundersøgelse, som kan bruges andre steder også, fortæller Jens Peter Mølgård.
Projektet løber frem til sommer, hvor der skal aflægges rapport.
- Vi gør os ikke nogle illusioner om, at vi til sommer har planlagt et nøglefærdigt projekt i Feldballe. Men vi laver forarbejdet til det, der bliver til et specifik projekt i Feldballe, siger Jens Peter Mølgård.
Første skridt er at finde ud af, hvilke muligheder der er. Både for selve beliggenheden, størrelsen og finansieringen. For at blive klogere på det, har en gruppe på godt 20 interessenter været på inspirationstur til et par nabokommuner.
Selv mener jens Peter Mølgård, at der skal etableres en lille kerne, som tager de væsentlige beslutninger om, hvilket type seniorbofællesskab, der bliver tale om.
- Så ved dem, der gerne vil være med, hvad de går ind til, siger Jens Peter Mølgård.
Pensionsfinansiering?
Næste udfordring er finansiering. Efter en samtale med en pensionsrådgiver for mange år siden, har tanken spiret hos Jens Peter Mølgård.
- Jeg har en idé om, at det skal være byens projekt. Måske kan vi pulje nogle af vores pensionsmidler og finansiere bofællesskabet på den måde.
- Så kunne det blive byens investering og byen, der driver bofællesskabet via en bestyrelse, hvor byens foreninger er repræsenteret. Det kunne både sikre mangfoldigheden og sikre, at der er en bestyrelse, som kan afgøre eventuelle stridigheder. Det ville virkelig være fint, hvis det kunne lade sig gøre, siger Jens Peter Mølgård.
Tanken er kontroversiel. Det erkender jens Peter Mølgård, men det er ikke umuligt.
- Jeg har talt med en ekspert, som gerne vil være med til at arbejde videre med mulighederne, fortæller Jens Peter Mølgård.
Men først skal indtrykkene fra inspirationsturen samles. Det sker i de kommende dage og uger.