Frygter Flextrafik-fordobling: Midttrafiks planer om prisstigninger rammer de økonomisk mest sårbare
Det er for svært for både kunder, bestillere, leverandører og medarbejdere i Midttrafik at gennemskue, om man skal bestille en flexbus, flextur eller plustur, og hvad turen kommer til at koste, når man kører med Flextrafik. Derfor vil Midttrafik, der står bag ordningen, lave en harmonisering af Flextrafik, der i Syddjurs havde mere end 16.000 passagerer i 2021.
En del af harmoniseringen indebærer, at prisen for at køre med Flextrafik på tværs af kommunegrænserne skal være ens. Det forslag møder modstand, da vi i Syddjurs i øjeblikket nyder godt af prisaftaler mellem vores kommune og nabokommunerne Norddjurs og Favrskov, ligesom ture til Regionshospitalet i Randers har været omfattet af en særlig takst.
En strømligning af priserne vil betyde væsentlige prisstigninger, der ifølge formanden for Ældrerådet og medlemmerne af natur- teknik og miljøudvalget kan få konsekvenser for borgernes brug af ordningen.
- Jeg elsker at være i mit hjem og nyder min have. Det er ikke i nogens interesse, at jeg får brug for at komme på plejehjem.
I november fik 82-årige Jette Søholm fra Rønde skiftet sit knæ på regionshospitalet i Randers. Operationen betyder, at Jette Søholm er meget besværet, når hun går.
Operationen blev efterfulgt af to ugentlige dage med genoptræning hos kommunens rehabiliteringsafdeling i Tirstrup.
Turene til og fra genoptræningen foregik typisk ved hjælp af Flextrafik, hvor Jette Søholm bestilte en flextur.
En flextur er et tilbud hos Midttrafik, der minder meget om en ganske almindelig taxaordning. Du skal blot bestille flextrafikbilen to timer inden, du skal køres fra A til B, og så er en flextur billigere end en almindelig taxa.
Flere i Syddjurs har taget ordningen til sig. I 2021 kørte Flextrafik i alt 14.275 flexture med i alt 16.572 passagerer i Syddjurs. Muligheden for at bestille en flextur var en vigtig hjælp for Jette Søholm.
- Jeg har en god ven og familie, der af og til kører mig, men de har ikke mulighed for at hjælpe mig hver gang. Derfor er Flextrafik en god hjælp for mig. Det er et system, der fungerer rigtig godt, siger Jette Søholm.
Brug af almindelige flexture i Syddjurs
2018: 21.484 passagerer
2019: 21.375 passagerer
2020: 14.262 passagerer
2021: 16.572 passagerer
Ved afslutningen af Jette Søholms genoptræningsforløb i Tirstrup, blev hun opfordret til at fortsætte med at dyrke motion for at styrke mobiliteten og evnen til at bevæge sig rundt.
Løsningen er blevet et stolegymnastikhold i A-huset i Rønde, der ligger cirka en kilometers gang fra Jette Søholms hjem.
- Den første gang besluttede jeg mig for at prøve at gå derned. Jeg var helt ødelagt, da jeg nåede frem, så jeg må nok indse, at jeg er nødt til at blive kørt derned, siger Jette Søholm.
Flexbus, flextur eller plustur?
Når Jette Søholm og resten af flextrafikbrugerne i fremtiden skal køre med Flextrafik, kan det blive med flere væsentlige ændringer.
En undersøgelse, som Megafon har foretaget for Midttrafik, viser nemlig, at både kunder, bestillere, leverandører og medarbejdere i Midttrafik finder flextur, flexbus og plustur komplekse at forstå, bestille og administrere.
Eksempelvis koster det lige nu syv kroner per kilometer, hvis du skal køre en flextur fra en by i Syddjurs til en by i Norddjurs, men fire kroner per kilometer, hvis turen i stedet går til en by i Favrskov Kommune.
Hvis du skal til Randers, koster det 14 kroner per kilometer, medmindre turen går til Regionshospitalet Randers, hvor prisen er fire kroner per kilometer.
Flexbus, flextur eller plustur?
Flextur har ikke en fast køreplan. Du bestiller selv turen fra og til den adresse, du ønsker. For eksempel til og fra svømmehallen, indkøbscentret eller vennerne. På grund af mangel på chauffører er fristen for bestilling af Flextur midlertidigt ændret fra en til to timer frem til 1. april 2022. Det betyder, at du skal bestille din Flextur senest to timer før, du ønsker at blive afhentet.
Du kan bruge plustur, når der er for langt til bussen eller toget. Plustur kører dig fra din adresse til stoppestedet - eller omvendt. Plustur kan kun bestilles via rejseplanen.dk eller Rejseplanen-appen. Når plustur er en mulighed, vil den fremgå som en del af den rejse, du søger på.
Flexbus er afgange i køreplanen, som kun kører, når du bestiller dem. Du kan se afgange og stoppesteder i køreplanen eller Rejseplanen. Turen skal bestilles senest en time før afgang og bestilles nemt via rejseplanen.dk eller Rejseplanen-appen.
Desuden skal man som kunde gennemskue, om det er en flexbus, flextur eller plustur, man skal bestille.
Løsningen, der skal give alle involverede i Flextrafik et bedre overblik, er en harmonisering, som Midttrafiks bestyrelse tager stilling til på et bestyrelsesmøde, når høringsfristen udløber 1. juni.
Ønsket om at skabe et bedre overblik glæder Rita Stokholm Vinding, der er formand for Ældrerådet.
- Der er mange, der har svært ved at gennemskue, hvordan man bestiller flextrafik og har svært ved at gennemskue priserne. Jeg ved, at det er en problemstilling, der har været på dagsordenen hos flere ældreråd, ligesom Regionsældrerådet også har fokus på problemstillingen, siger Rita Stokholm Vinding.
En væsentlig del af løsningen er dog en torn i øjet på hende.
- Prisstigninger modarbejder bekæmpelse af ensomhed
De nye takster vil betyde, at prisen for en tur bliver syv kroner uanset, om du kører fra en by i Syddjurs til en by i Norddjurs, Favrskov eller Regionshospitalet Randers, der alle tre er steder, hvor Syddjurs Kommune i dag har en prisaftale.
De nuværende prisaftaler er lavet for at undgå, at kunder skal betale den højeste takst, der er 14 kroner per kilometer.
Jette Søholm ser meget nødigt, at prisstigningerne bliver en realitet.
- Jeg bliver ofte kørt af venner og familie, men de kan ikke køre mig hver gang, så de penge ryger jo fra et i forvejen stramt budget, hvor jeg blandt andet forsøger at lægge noget til side, så jeg ikke er så sårbar, hvis der kommer en stor tandlægeregning eller jeg eksempelvis skal udskifte et køleskab, siger Jette Søholm.
Rita Stokholm VindingHvis en borger i Ebeltoft eksempelvis skal til undersøgelse eller på sygebesøg hos en ægtefælle på sygehuset i Randers og ikke er visiteret til kørsel, vil flexturen fra Ebeltoft med nuværende pris koste 448 kroner ud og hjem, med den nye pris 784 kroner.
Hun bakkes op af Rita Stokholm Vinding.
- Prisstigningerne vil få konsekvenser for de ældre. Hvis en borger i Ebeltoft eksempelvis skal til undersøgelse eller på sygebesøg hos en ægtefælle på sygehuset i Randers og ikke er visiteret til kørsel, vil flexturen fra Ebeltoft med nuværende pris koste 448 kroner ud og hjem, med den nye pris 784 kroner.
- Det er et meget stort indhug i økonomien, hvis man lever af en folkepension. Hvis vi får den prisstigning, kan det afholde ældre fra at tage afsted, da det ikke er alle, der har mulighed for at få børn eller børnebørn til at køre dem. Desuden er der meget fokus på at bekæmpe ensomhed. Det vil prisstigninger som dem, der er udsigt til, ikke ligefrem bidrage til, siger Rita Korsholm Vinding.
Midttrafik foreslår desuden at indføre såkaldte "knudepunkter", der udvælges i dialog mellem Midttrafik og kommunen og blandt andet skal tage udgangspunkt i, at der skal være gode forbindelser med bus eller tog. Hvis man bliver kørt til eller fra et knudepunkt, bliver taksten tre kroner per kilometer.
Besparelse på 225.000 vækker ikke glæde
Det er ikke kun de ældre brugere af flextrafik, der risikerer at skulle betale mere for deres ture. Det samme gælder kommunens unge, der med i alt 351 ture i 2021 må siges at bruge deres eget Flextrafik-tilbud i mindre omfang.
I forslaget til harmonisering indgår planer om at nedlægge den nuværende Flextur Ung-ordning. Med ordningen kan man køre gratis flextur internt i Syddjurs Kommune, hvis man har et ungdomskort.
Den ordning skal ifølge planerne erstattes af muligheden for at benytte ungdomskortet på rejser til og fra knudepunkter til tre kroner per kilometer.
I Midttrafiks oplæg til harmonisering viser udregninger med en række usikkerheder, at prisændringerne vil betyde en besparelse i omegnen af 225.000 kroner eksklusiv administrationsomkostningerne til Midttrafik for Syddjurs Kommune.
Det er dog ikke en besparelse, der får medlemmerne af natur-, teknik- og miljøudvalget til at klappe i hænderne.
- Som landkommune er flextrafikken vigtig. Vi har byer, hvor busserne ikke kører mere end et par gange om dagen. Derfor har vi som kommune valgt at lave de nuværende prisaftaler og dermed yde yderligere økonomisk støtte til, at vi kan have det nuværende prisniveau, siger Kim Lykke Jensen fra SF, der er formand for natur-, teknik - og miljøudvalget.
I 2021 beløb kommunens samlede omkostninger til Flextur Ung til 95.957 kroner og 1.772.310 kroner til den almindelige flextur-ordning.
Jette SøholmJeg skal nok finde en måde at komme til og fra stolegymnastik, men det er ikke sikkert, at alle enten kan finde pengene i budgettet eller få venner eller bekendte til at køre dem.
I høringssvaret appellerer natur-, teknik - og miljøudvalget til, at Midttrafik tager hensyn til to af kommunens særordninger. Det drejer sig om muligheden for at benytte flextur fra Syddjurs Kommune til regionshospitalet i Randers til fire kroner per kilometer og at Flextur Ung, som tillader gratis flextur indenfor visse tidsrum, for brugere med ungdomskort, bevares.
Desuden har natur-, teknik- og miljøudvalget skrevet, at de ønsker at fastholde den nuværende kilometertakst vedrørende dør-til-dør kørsel, som er den type ture, som Jette Søholm eksempelvis gør brug af, når hun skal transporteres til den stolegymnastiktræning, som ifølge rehabiliteringscenteret i Tirstrup er afgørende for hendes fremtidige mobilitet.
- Jeg skal nok finde en måde at komme til og fra stolegymnastik, men det er ikke sikkert, at alle enten kan finde pengene i budgettet eller få venner eller bekendte til at køre dem.
- Hvis man ser bort fra problemerne med mine knæ, er jeg jo frisk og frejdig, og jeg vil rigtig gerne blive i mit hjem i mange år endnu. I den yderste konsekvens, hvor jeg ikke kan træne, kan det betyde, at jeg bliver så dårligt gående, at jeg enten skal have mere hjælp herhjemme eller på plejehjem. Det tror jeg ikke, at der er nogen, der har en interesse i nu, siger Jette Søholm.
Midttrafik ønsker ikke at kommentere på ændringsforslag til modellen eller høringssvar før høringsperioden er slut 1. juni.
I en mail til SyddjursLIV skriver chefkonsulent Danni Giørtz-Jørgensen:
- Efter 1. juni samler Midttrafik høringssvar fra alle kommuner, regionen og Passagerpulsen og justerer eventuelt i oplægget, så det bedst muligt afspejler inputtene, men stadig fastholder grundønsket om et mere ensartet og letforståeligt produkt for vores kunder. I den forbindelse laves også et oplæg til implementeringsplan.
- Midttrafiks bestyrelse behandler herefter høringssvar og det justerede oplæg og beslutter, hvad det skal indeholde, og hvordan det skal implementeres.