Syddjurs trodser landsdækkende tendens: Få byrådspolitikere udsættes for chikane og trusler
Fire ud af 20 byrådspolitikere har oplevet chikane i forbindelse med efterårets kommunalvalg. Det viser en rundspørge, som SyddjursLIV har lavet.
Dermed er omfanget af chikane og trusler mindre end på landsplan, hvor en undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder viser, at 45 procent i forbindelse med kommunalvalget blev udsat for chikane og trusler.
Når omfanget af chikane og trusler ikke er større i Syddjurs, skyldes det ifølge borgmester Michael Stegger (S) blandt andet, at byrådspolitikerne er meget tilgængelige for borgerne.
Det hørte til sjældenhederne, at byrådets politikere skulle læse hadefulde kommentarer på sociale medier og opleve smadrede valgplakater under den seneste valgkamp.
Det viser en rundspørge, som SyddjursLIV har lavet.
Rundspørgen er lavet på baggrund af en landsdækkende analyse, som Institut for Menneskerettigheder lavede i forbindelse med det seneste kommunalvalg, der fandt sted 16. november sidste år.
Det spurgte vi om
1. Oplevede du chikane eller trusler, for eksempel hærværk på valgplakater, hadefulde kommentarer på sociale medier eller chikanerende tilråb i forbindelse med valget?
2. Påvirkede chikane og trusler din adfærd under valgkampen?
3. Har chikane og trusler i forbindelse med valgkampen fået dig til at tvivle på din fremtid i politik?
4. Har du – siden du blev valgt ind – oplevet chikane eller trusler?
Institut for Menneskerettigheders undersøgelse viser, at 45 procent af kandidaterne til kommunalvalget 2021 oplevede chikane eller trusler. Det gælder blandt andet hærværk mod valgplakater, hadefulde kommentarer på sociale medier eller chikanerende tilråb.
Helt så slemt står det ikke til i Syddjurs. Fire ud af de 20 byrådspolitikere, der har besvaret spørgsmålene i vores rundspørge, har oplevet chikane under valgkampen eller efter, de blev valgt ind.
Hvad er chikane?
I Institut for Menneskerettigheders - og dermed også vores rundspørge - er chikane og trusler defineret som:
Hærværk af valgplakater, hadefulde kommentarer på sociale medier, uønskede henvendelser på sociale medier, falsk rygtespredning, uønskede henvendelser i det offentlige rum, chikanerende tilråb, uønskede henvendelser via brev, e-mail, telefonopkald og SMS'er, trusler om afsløringer af private forhold, forfølgelse/stalking, trusler om vold, voldtægt eller trusler på livet, seksuel chikane i form af kommentarer/beskeder på sociale medier, chikane af familie/nærmeste, trusler mod din familie/dine nærmeste, anden hærværk (fx på køretøj, ved bopæl, personlige ejendele mv.), chikanerende adfærd ved/mod din bopæl, seksuel chikane i form af mundtlige kommentarer, trusler om hærværk.
- Bliv hos Coop og pas dine tomater!
Resultatet af vores undersøgelse glæder borgmester Michael Stegger (S).
- Det er dejligt at høre, at vi ikke har lige så store problemer, som de har i andre kommuner. Det har heller ikke været mit indtryk, når jeg har talt med mine kollegaer i byrådet, siger Michael Stegger.
Han er dog en af de fire, der har oplevet det, der i undersøgelsen karakteriseres som chikane. Chikanen foregår primært på sociale medier.
- Jeg har modtaget beskeder om, at jeg "skulle blive hos Coop og passe mine tomater, for det kunne jeg i det mindste finde ud af", med henvisning til min nye rolle som borgmester. Beskeder som den lader jeg gå ind af det ene øre og ud af det andet.
- Når jeg alligevel gerne vil have det frem i forbindelse med denne undersøgelse, er det for at hejse et flag, så vi ikke ender med en tendens, hvor hårde kommentarer på sociale medier bliver en del af hverdagen for byrådspolitikere. Jeg ved, at frygten for at blive udsat for det, afholder nogle fra at stille op, og det er problematisk, siger Michael Stegger.
Byrådspolitikeren Laila Sortland fra Nye Borgerlige er en anden af fire politikere, der har oplevet chikane i form af hærværk mod valgplakater.
- Jeg har oplevet, at der blevet tegnet på nogle af mine valgplakater. Det var eksempelvis skæg eller horn. Det er jo harmløst, men alligevel også hærværk.
- Derudover er der nogle, der har taget mine valgplakater ned under valgkampen og hængt dem op igen efter den deadline, der er for at tage dem ned efter valget. Det giver jo både en bøde og et billede af, at jeg ikke lever op til mine forpligtelser i forhold til valgplakaterne, så det gør mig vred. Heldigvis var der en nabo til en af de nedtagne valgplakater, der kunne bevidne, at det her skete, da jeg skulle forklare mig over for kommunen, siger Laila Sortland.
Hærværket mod valgplakaterne er heller ikke noget, der slår Laila Sortland ud.
- Det gør mig bare mere ihærdig, så hvis målet er at få mig til at miste modet, er forsøget forgæves.
En andel del af den chikane, hun har oplevet, er rygtespredning.
- Jeg ved, at der er spredt rygter om mig i forbindelse med valgkampen. Det er frustrerende, fordi der er tale om løgne, som jeg ikke har mulighed for at forsvare mig i mod, fordi det sker bag min ryg. Dét er frustrerende, siger Laila Sortland.
Tilgængelige politikere afværger chikane
Når omfanget af chikane og trusler mod byrådspolitikerne ikke er større, skyldes det blandt andet kommunens størrelse og politikernes tilgængelighed. Det mener Michael Stegger.
- I storbyer som Aarhus, Odense og København kan jeg forestille mig, at frustrerede borgere føler, de er meget langt fra de politikere, der har indflydelse på borgernes liv.
- I Syddjurs er hele kommunen bredt repræsenteret i byrådet, ligesom byrådsmedlemmerne virkelig prioriterer borgerinddragelse højt, siger Michael Stegger.
Laila Sortland er enig i, at politikernes tilgængelighed kan være årsag til, at der ikke er mere chikane.
- Det er et rigtig godt bud. Vi er ofte flere, der dukker op, når borgere eksempelvis gerne vil tale med os om lokalplaner. Der er det nok også en fordel, at det er let at komme rundt i kommunen, da vi ikke har en storby, vi skal igennem. Til gengæld kan det være en udfordring at nå ud i det omfang, man gerne vil, med et fuldtidsjob, men jeg oplever, at mange alligevel prioriterer det, siger Laila Sortland.
Møder dem med dialog
Når Michael Stegger modtager hadefulde kommentarer på sociale medier, vælger han ofte at søge dialogen.
- Jeg har flere gange inviteret til kaffe eller forsøgt at give et kvalificeret svar for at komme borgeren i møde. I langt de fleste tilfælde virker det.
- Som politikere har vi et ansvar for at håndtere dem, der er utilfredse med os, som jeg eksempelvis gør ved at holde åbent kontor eller som jeg ved, at mange af mine kollegaer er gode til ved at svare kritikerne. I flere tilfælde kan dialogen føre til, at man finder en fælles løsning eller får et input, der kan arbejdes videre med, siger Michael Stegger.
Selvom der påhviler politikerne et ansvar, mener Michael Stegger dog også, at borgerne skal tage et ansvar.
- Det er ret provokerende, når folk ser ned på min baggrund som Coop-mand og ikke mener, at jeg på den baggrund kan være borgmester.
- Det handler ikke kun om, at jeg naturligvis selv mener, jeg med fire år som gruppeformand og mine erfaringer er godt klædt på. Det handler om den manglende respekt for, at medlemmerne i byrådet er valgt på demokratisk vis. De mange forskellige faglige baggrunde er noget af det, der er en styrke for lokalpolitik, siger Michael Stegger.
Hverken Laila Sortland eller Michael Stegger overvejer at forlade lokalpolitik på baggrund af den chikane, de er eller har været udsat for.