Elevrådsforkvinder og rektorer enige: Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger skal ikke føre til alkoholforbud for de yngste elever
Unge under 18 år vil også i fremtiden kunne købe alkohol til festerne på gymnasierne i Rønde til trods for, at Sundhedsstyrelsen nu fraråder alle unge under 18 år at drikke alkohol.
Når rektorerne på Syddjurs Gymnasium og Handelsgymnasium Rønde ikke har travlt med at indføre forbud mod salg af alkohol til elever under 18 år, skyldes det blandt andet, at det kan få konsekvenser for elevdeltagelsen ved institutionernes arrangementer og i værste fald elevoptaget
Gymnasiernes elevrådsforkvinder håber heller ikke på et forbud, da det vil få konsekvenser for sammenholdet. De mener, at rammerne om gymnasiefesterne er meget tryggere end dem, de møder, når de tager i byen.
Det vil fortsat være muligt for unge under 18 år at købe alkohol til festerne på Handelsgymnasium Rønde og Syddjurs Gymnasium.
Ligesom mange andre ungdomsuddannelsesinstitutioner fortsætter udskænkningen til trods for, at Sundhedsstyrelsen den 7. marts ændrede deres udmelding om alkohol, så unge under 18 år nu helt frarådes at drikke alkohol.
Årsagen er en bekymring, som de to rektorer deler.
- Jeg tror, der ville komme færre til fester og cafeer uden alkohol. De vil ville søge et andet sted hen og formentligt holde festerne derhjemme, siger Morten Bang, der er rektor på Handelsgymnasium Rønde.
Han bakkes op af hans rektorkollega på Syddjurs Gymnasium.
- Selvom jeg mener, at der skal tages et større opgør med alkoholkulturen på gymnasierne, så frygter jeg, at det vil gå markant ud over deltagelsen til arrangementerne, siger Sven Gaardbo.
Selvom den nye udmelding ikke får betydning for udskænkningen af alkohol til festerne på Syddjurs Gymnasium, mener Sven Gaardbo, at Sundhedsstyrelsens udmelding er et godt signal at sende.
- Det kan godt være, at det ikke bliver efterfulgt af de unge, men det giver en anledning til refleksion, så nogle måske vil justere deres holdning til alkohol, siger Sven Gaardbo, der er rektor på Syddjurs Gymnasium.
Morten Bang er ikke helt lige så positivt stemt over for den nye udmelding.
- Vi har jo i mange år vidst, at alkohol er skadeligt, så jeg kan forstå udmeldingen, men jeg er mere i tvivl, om jeg kan lide den.
- Når alkohol er så stor en del af festkulturen, ser jeg hellere, at vi fokuserer på at danne de unge til en fornuftig tilgang til alkohol i stedet for at løse det med et forbud. Men udmeldingen giver da anledning til refleksion hos de unge og hos os, siger Morten Bang.
På trods af forståelsen for udmeldingen er der ingen af de to rektorer, der er fristet af at gå enegang og stoppe salget af alkohol til elever under 18 år.
- Hvis alle gjorde det, ville jeg ikke tøve, men det er meget vidtgående. Hvis vi gik enegang og lavede et forbud, ville jeg være bekymret for, at det ville få en indflydelse på vores elevoptag. Det er et reelt konkurrenceparameter, siger Sven Gaardbo.
- Jeg vælger at håbe på, at toning og fag har større betydning end festerne, men jeg vil ikke afvise, at alkoholregler også kan være udslagsgivende, siger Morten Bang.
Alkohol er afgørende for sammenholdet
Sundhedsstyrelsens nye udmelding får ikke 17-årige Katarina Sonne Olesen fra Ørby til at ændre sine alkoholvaner.
- Udmeldingen er et voldsomt skifte fra, at det var okay at drikke alkohol til, at det helt frarådes. Det får ikke mig til at stoppe med at drikke alkohol. Jeg er i forvejen ansvarlig og kan godt selv styre, hvor meget jeg kan drikke, siger Katarina Sonne Olesen, der er elevrådsforkvinde på Syddjurs Gymnasium.
I kølvandet på Sundhedsstyrelsens nye udmelding vil Regeringen hæve aldersgrænsen for alkohol. Det tiltag har 19-årige Emilie Stær Hoe fra Hornslet ikke en forventning om, vil begrænse hendes yngre medstuderendes alkoholindtag alvorligt.
- Alkohol spiller så stor en rolle, at det ikke stoppes med et forbud. Dem under 18 år får bare ældre til at købe alkohol til dem, siger Emilie Stær Hoe, der er elevrådsforkvinde på Handelsgymnasium Rønde.
Når rektorerne på de to unge kvinders uddannelsesinstitutioner er bekymrede for fremmødet ved arrangementerne, hvis unge under 18 ikke må købe alkohol, er det velbegrundet.
- Jeg tror, at der komme færre til arrangementerne, hvis gymnasiet indfører, at dem under 18 år ikke må købe alkohol. Det, der ville bekymre mig mest ved det scenarie, er den splittelse, der ville komme mellem dem, der er over og under 18 år. Mange af dem, der er ældre end 18 år ville bare tage til Aarhus og feste i stedet, siger Katarina Sonne Olesen.
Det er Emilie Stær Hoe enig i. Hun mener ikke, at det kun vil gå ud over festerne, hvis Sundhedsstyrelsens udmelding munder ud i et forbud.
- Det vil gå ud over sammenholdet, hvis der kommer et alkoholforbud for dem, der er under 18 år. Alkoholen er med til at lette stemningen til festerne og cafeerne. Det gør, at man åbner lidt mere op og taler med andre elever på tværs af klasserne og årgangen. Det er med til at skabe et sammenhold, der også er vigtigt i hverdagen, siger Emilie Stær Hoe.
- Alkoholkulturen forbedres år for år
Hvert år afholder Syddjurs Gymnasium 3-4 gymnasiefester og 6-7 fredagscafeer, mens Handelsgymnasium Rønde afholder fire gymnasiefester og fem cafeer, hvor der i de fleste tilfælde kan købes alkohol.
Derudover afholder begge uddannelsesinstitutioner en række arrangementer, hvor der ikke drikkes alkohol.
På Handelsgymnasium Rønde er der eksempelvis ikke alkohol til 1.g'ernes introarrangement, hyttetur, københavnertur og studietur.
Drukferie eller studietur?
Alkoholreglerne på de to gymnasiers studieture er forskellige.
På Syddjurs Gymnasium må man gerne drikke en øl til maden, når man er ude at spise, hvis man vel at mærke er i et land, hvor unge må drikke alkohol. Det er dog ikke sikkert, at det varer ved.
- Der er endnu ikke et forbud, men den dag nærmer sig. I min rektorkreds er der flere, der er opsatte på et totalt forbud, men jeg er ikke helt sikker på, at det bør være så rigidt, siger Sven Gaardbo.
Det er derimod hjemsendelsesgrund, hvis man indtager alkohol på Handelsgymnasium Røndes studieture.
- Forbuddet medfører nogle gode diskussioner med de studerende forud for studieturene. Nogle af dem har svært ved at forstå, hvorfor de ikke må drikke alkohol, når man må på andre gymnasier. Det har dog endnu ikke været nødvendigt at sende nogen hjem, siger Morten Bang.
Til festerne på begge gymnasier kan de unge købe øl og alkopops, mens et eksternt vagtfirma og undervisere i løbet af festen holder øje med, at der ikke opstår trælse situationer.
På Syddjurs Gymnasium kan unge, der er for fulde ved ankomst til festen, blive afvist, selvom de har købt en billet til festen. Ifølge Sven Gaardbo er det reglen mere end undtagelsen, at det er nødvendigt at håndhæve reglerne.
- Det er min oplevelse, at vi har en ungdom, der er mere afdæmpet sammenlignet med min egen generation. Der er en lille flok, der kører den til kanten med deres alkoholindtag, men størstedelen er fornuftige og hygger sig, siger Sven Gaardbo.
Emilie Stær Hoe, 2.D Handelsgymnasium RøndeAlkohol er ikke et omdrejningspunkt, der fylder det hele til festerne. Hvis man ikke drikker, bliver det også accepteret.
Det billede gentager sig på Handelsgymnasium Rønde.
- De seneste årgange opfører sig anderledes. De drikker mindre og kommer tidligere til festerne. Jeg vil ikke kalde det en generel tendens, men de virker mere bevidste om, hvordan de skal omgå alkohol, siger Morten Bang.
Både Katarina Sonne Olesen og Emilie Stær Hoe kan genkende billedet af, at festerne ikke går over gevind. Begge finder stor tryghed i den måde, som festerne foregår på nu.
- Det betyder meget, at der er lærere og vagter, som vi kan gå til, hvis der er brug for hjælp. Samtidig er reglen om, at man ikke må være vildt fuld, når man ankommer til festen, med til at afværge ubehagelige situationer for alle. Vi begynder på det samme niveau, siger Katarina Sonne Olesen.
- Alkohol er ikke et omdrejningspunkt, der fylder det hele til festerne. Hvis man ikke drikker, bliver det også accepteret, siger Emilie Stær Hoe.
I fremtiden bliver det lettere at være på vandvognen eller supplere fadøllene med vand på Handelsgymnasium Rønde. Ifølge Morten Bang bliver det snart indført, at man kan få en flaske vand gratis.
- Ændring af alkoholkultur bør begynde i folkeskolen
Både Morten Bang og Sven Gaardbo mener, at deres gymnasier er med til at give de unge trygge rammer for introduktionen til alkohol. Begge har dog et ønske om, at forældrene spiller en større rolle i forhold til de unges introduktion til alkohol.
- De er fortsat vigtige rollemodeller i forhold til normer og værdier, selvom festerne foregår her, siger Morten Bang.
Tildeles gymnasierne endnu mere ansvar for de unges alkoholindtag i kraft af et forbud mod salg af alkohol til unge under 18, er Sven Gaardbo klar til at følge reglerne. Dog muligvis med et begrænset engagement.
- Vi kan sagtens lave en ordning med, at dem under 18 år skal have et andet farve armbånd på, men jeg kommer nok ikke til at sætte ti lærere af til at holde øje med, hvad de har i glassene hele aftenen. Jeg vil meget gerne undgå, at de i højere grad skal udføre en slags politiarbejde til vores fester, siger Sven Gaardbo.
Hvis der er et ønske om at ændre de unges alkoholvaner, bør det ifølge Katarina Sonne Olesen og Emilie Stær Hoe begynde langt tidligere.
- Den nuværende drukkultur begynder jo allerede i folkeskolen, hvor man begynder at gå til fester og drikke alkohol. Jeg oplever egentlig, at vi er ret ansvarsfulde og har et fornuftigt forhold til alkohol til vores fester. Det er bare med til at skabe en god stemning, Hvis man vil lave noget om på den kultur, bør man begynde allerede i folkeskolen, hvor man ikke har de samme trygge rammer for festerne, som man har i gymnasiet, siger Katarina Sonne Olesen.
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har indkaldt Folketingets partier til indledende sættemøde om den kommende sundhedsreform, der vil afgøre, om Sundhedsstyrelsens nye anbefaling opfølges af et forbud mod salg af alkohol til unge under 18 år.