Skovrider om naturnationalpark: - De mange uafklarede spørgsmål er en del af den inddragende proces
Selvom Nationalpark Mols Bjerge definitivt kommer til at danne rammen om den kommende naturnationalpark, er der stadig en række ubesvarede spørgsmål om naturnationalparkens fremtid.
Det er eksempelvis ikke mejslet i granit, hvor hegnet omkring naturnationalparken skal placeres, ligesom typen og antallet af dyr, der skal sættes ud, endnu er ukendt.
Når det endnu ikke er fastlagt, skyldes det ifølge skovrider Peter Brostrøm et ønske om borgerinddragelse.
En væsentlig del af den borgerinddragelse består i nedsættelsen af en lokale projektgruppe, der sammen med to nationale arbejdsgrupper skal drøfte ideer og bekymringer over for Naturstyrelsen, inden planen sendes til politisk godkendelse.
Det var en længe ventet beslutning, som miljøminister Lea Wermelin (S) løftede sløret for 24. marts.
Sammen med ordførerne fra SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet, der står bag Natur- og Biodiversitetspakken, pegede hun på Nationalpark Mols Bjerge som et af ti nye steder, der til trods for lokal modstand får en naturnationalpark.
Selvom udpegningen definitivt betyder, at der kommer en naturnationalpark i Mols Bjerge, er arbejdet med udformningen langt fra slut. Det er eksempelvis ikke mejslet i granit, hvor det lave trådhegn, der skal omkranse naturnationalparken, skal stå.
I aftaleteksten fremgår det, "at størrelsen på det endelige areal vil være fleksibelt i forhold til lokale forhold og behov. Det endelige areal kan således blive mindre end de planlagte 775 hektar".
Det er heller ikke fastlagt, hvilke og hvor mange dyr, der skal sættes ud i naturnationalparken.
Hegnets udformning og placering samt udsætningen af dyr har fyldt meget i modstanden mod naturnationalparken. Når så centrale spørgsmål endnu ikke er besvaret, skyldes det ifølge skovrider Peter Brostrøm fra Naturstyrelsen Kronjylland, der er ansvarlig for det lokale arbejde med den endelige udformning af naturnationalparken, noget helt elementært i beslutningen om naturnationalparken.
- Hvis der allerede var truffet beslutning om hegnets placering og omfanget af udsætningen af dyr, ville det underminere borgerinddragelsen fuldstændig, siger Peter Brostrøm.
Lokal projektgruppe nedsættes i denne måned
Arbejdet med udformningen af naturnationalparken begynder allerede i denne måned og er delt op i fem trin.
Det første trin består i, at Naturstyrelsen skal nedsætte en lokal projektgruppe.
Ifølge skovrider Peter Brostrøm fra Naturstyrelsen Kronjylland bestræber Naturstyrelsen sig på at få sammensat projektgruppen inden en skovvandring i slutningen af denne måned, hvor borgere har mulighed for at stille spørgsmål til Naturstyrelsens medarbejdere om den kommende naturnationalpark.
- Jeg vil ikke sætte navne på, hvem der helt konkret skal være en del af den lokale projektgruppe, men jeg forventer, at der bliver i omegnen af 25 deltagere, der repræsenterer eksempelvis de lokale afdelinger af Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Ornitologisk Forening, DGI, Friluftsrådet, Cykelunionen samt lokale brugere, nabolodsejernes interesser, kommunen, Nationalpark Mols Bjerge og lignende, siger Peter Brostrøm.
Repræsentanterne i den lokale projektgruppe udpeges af Naturstyrelsen Kronjylland.
- Vi vil både invitere modstandere og fortalere for naturnationalparken. Hvis man repræsenterer en større gruppe af brugere og ikke bliver inviteret, må man meget gerne tage kontakt til os. Så vil vi overveje, om man enten skal være en del af den lokale projektgruppe eller i stedet skal opfordres til at deltage i en af de skovvandringer, hvor der er rig mulighed for at stille Naturstyrelsens medarbejdere spørgsmål eller tale med deltagere i den lokale projektgruppe, der også måtte deltage i skovvandringen, siger Peter Brostrøm.
Lokal projektgruppe får input fra to nationale arbejdsgrupper
Det andet trin består i, at den lokale projektgruppe sammen med den nationale, videnskabelig arbejdsgruppe og den nationale arbejdsgruppe for interessenter, der allerede er udpeget, kommer med deres input til den projektbeskrivelse og forvaltningsplan, som Naturstyrelsens bruger til at udarbejde et første forslag til en konkret projektbeskrivelse med tilhørende forvaltningsplan.
Den videnskabelige arbejdsgruppe
Den videnskabelige arbejdsgruppe består af
- Professor Jens-Christian Svenning
- Professor Carsten Rahbek
- Lektor Hans Henrik Bruun
- Seniorrådgiver Rita Merete Buttenschøn
- Professor Henrik Vejre
- Formand for Det Dyreetiske Råd Bengt Holst
- Lektor Stine Krøijer
- Lektor Jacob Heilmann-Clausen
- Professor Margit Bak Jensen
- Professor Peter Sandøe
Peter Brostrøm forventer, at den lokale projektgruppe i den forbindelse skal mødes to gange.
- På det første møde får alle lov til at lufte deres tanker, ideer og bekymringer om naturnationalparken, mens det andet møde bliver en drøftelse af vores første udkast til et projektforslag, der er lavet på baggrund af drøftelserne med den lokale projektgruppe, den videnskabelige arbejdsgruppe og den nationale arbejdsgruppe for interessenter, siger Peter Brostrøm.
National arbejdsgruppe for interessenter
Den nationale arbejdsgruppe består af:
- Det Grønne Kontaktudvalg
- Danmarks Naturfredningsforening
- WWF Verdensnaturfonden
- Friluftsrådet
- Danmarks Idrætsforbund
- Danske Gymnastik og Idrætsforeninger
- Danmarks Jægerforbund
- Spejderne
- Dansk Ride Forbund
- Danmarks Cykle Union
- Dansk Ornitologisk Forening
- Dyrenes Beskyttelse
- Landbrug & Fødevarer
- Verdens Skove
- De Unge Biodiversitetsambassadører
- Danmarks Nationalparker
- Dansk Skovforening
- DOSO
- Den Danske Dyrlægeforening
- Danmarks Sportsfiskerforbund
- Dansk Orienterings-Forbund
Inden den lokale projektgruppe skal drøfte udformningen af naturnationalparken i Mols Bjerge, har der været møde i både den videnskabelig arbejdsgruppe og den nationale arbejdsgruppe for interessenter. Deres input inddrages i de drøftelser, som den lokale projektgruppe skal have.
- Den videnskabelige gruppe kan med deres faglige baggrund eksempelvis have holdninger til, hvilke dyr, der skal sættes ud, hvordan hensyn til biodiversiteten fremmes bedst muligt og lignende, mens den national arbejdsgruppe for interessenter eksempelvis også kan have en holdning til adgangsmuligheder, stierne eller forslag som kan imødegå konflikt mellem brugerne og de store græssende dyr, siger Peter Brostrøm.
- Den lokale projektgruppe får altså input fra de to nationale projektgrupper, når de skal komme med deres forslag og holdninger til indhold i planen for naturnationalparken, siger Peter Brostrøm.
Inddragende proces - men Naturstyrelsen har det sidste ord
Når den lokale projektgruppe mødes, er der mulighed for at få indflydelse på en række beslutninger. Det gælder blandt andet hegnets placering.
- Det ligger allerede fast, at det bliver et lavt trådhegn i hoftehøjde som dem, der omkranser marker med kreaturer, der skal omkranse hele naturnationalparken.
- Hvis den lokale projektgruppe vurderer, at den planlagte placering af hegnet og dets indgange kommer til at begrænse adgangen til et populært besøgsmål, kan de komme med forslag til en løsning, der sikrer en bedre adgang.
- Det kan også være, at udkastet til hegnets placering indeholder steder, hvor dyrene vil kunne føle sig trængt op i en krog, hvilket kan føre til farlige situationer. Det kan den lokale projektgruppe være med til at opdage og komme med ideer til ændringer af, siger Peter Brostrøm.
Den lokale projektgruppe kan også komme med deres input til antallet af dyr og hvilke dyr, der udsættes i naturnationalparken. Det har Naturstyrelsen ikke selv lagt sig fast på.
- I respekt for borgerinddragelsen vil jeg ikke komme med et bud på, hvor mange dyr, der skal sættes ud, men når naturnationalparken omkranses af et lavt trådhegn, sætter det en naturlig begrænsning, da man ikke kan have stort hjortevildt i naturnationalparken. Både krondyr og dådyr kan med lethed springe over hegnet, så det går af gode grunde ikke, at vi sætter dem ud i Mols Bjerge.
- Det oplagte ville være heste og kreaturer. Det er normalt dem, man holder inden for lavt trådhegn. Får, geder og æsler er også en mulighed, siger Peter Brostrøm.
På baggrund af viden om det område, som dyrene skal græsse i, kan Naturstyrelsen lave en beregning af, hvor mange dyr der er fødegrundlag for og som kan sættes ud.
- Udgangspunktet vil være, at dyrene skal gå der hele året. Derfor skal der selvfølgelig være føde nok. Når vi i samarbejde med de tre arbejdsgrupper finder ud af, hvilke dyr der skal sættes ud, kan vi sætte gang i den store regnemaskine og finde ud af, hvor mange det vil være hensigtsmæssigt at sætte ud.
- I de første år vil vi nok kun udsætte 60-70 procent af det antal dyr, som vi regner os frem til, for at være helt sikre på, at der er føde nok. Hvis der er det, kan vi sætte flere dyr ud, siger Peter Brostrøm.
Skulle den lokale projektgruppe finde på at udnytte indflydelsen på antallet af kreaturer, der sættes ud, eller tage aftaleteksten på ordet i forhold til muligheden for, at naturnationalparken kan blive væsentligt større eller mindre end de foreslåede 775 hektarer, kommer enten Naturstyrelsen eller aftalekredsen bag udpegningen af naturnationalparken til at sætte foden ned.
- Vi lytter til både den lokale projektgruppe og de to nationale arbejdsgrupper og inddrager inputs fra alle tre grupper. Det er ikke nødvendigvis sådan, at den ene kan overtrumfe den anden. Men i sidste ende er det os - Naturstyrelsen - der skal sende endeligt forslag til projektbeskrivelsen og forvaltningsplanen til politisk godkendelse. Derfor kommer vi til at skære igennem, hvis der er stor uenighed mellem de tre arbejdsgrupper.
- Selvom både modstandere og fortalere for naturnationalparken bliver en del af arbejdet, håber jeg dog ikke, at der bliver store uenigheder, siger Peter Brostrøm.
Høring giver borgere mulighed for at blive hørt
Det tredje trin på vejen mod den nye naturnationalpark er den politiske godkendelse af projektforslaget og forvaltningsplanen for naturnationalparken. Derefter sendes planen i høring i otte uger.
Peter Brostrøm håber dermed, at alle føler, de har en mulighed for at blive hørt.
- Repræsentanterne i den lokale projektgruppe i Fussingø har indvilliget i at fremgå med navn og kontaktoplysninger på naturnationalparkens hjemmeside. Det vil jeg også opfordre repræsentanterne i den lokale projektgruppe her til at gøre. Det giver borgere og brugere mulighed for at finde det talerør, der taler lige netop deres sag, i projektgruppen.
- Derudover har alle mulighed for at blive hørt, når planerne for naturnationalparken sendes i offentlig høring inden den endelige godkendelse, siger Peter Brostrøm.
Trin fire i arbejdet består i at indhente de nødvendige tilladelser til at gennemføre projektet og etablering af naturnationalparken, mens trin fem er indvielsen af naturnationalparken i Mols Bjerge.
Peter Brostrøm håber, at alle interesserede vil benytte de forskellige muligheder for at blive hørt i forbindelse med udarbejdelsen af planen for naturnationalparken.
- Hvis man ikke bliver en del af den lokale projektgruppe og ikke føler sig repræsenteret der, er man meget velkommen til at skrive til os. Desuden har vi løbende arrangementer - som eksempelvis skovvandringen i slutningen af april - hvor Naturstyrelsens medarbejdere deltager og gerne svarer på de spørgsmål, der måtte være. Ingen må være i tvivl om, at vi gerne vil lytte til både bekymringer og positive forventninger, siger Peter Brostrøm.
Når der bliver sat dato på skovvandringerne og andre eventuelle informationsarrangementer i den kommende Naturnationalpark Mols Bjerge, informerer Naturstyrelsens på deres hjemmeside, hvor man også kan følge fremdriften i arbejdet med naturnationalparken.