Trivslen i udskolingen er god, men en gruppe elever vækker bekymring
Ny undersøgelse vidner om, at udskolingseleverne i Syddjurs har høj trivsel.
Én gruppe skiller sig dog ud i undersøgelsen. Næsten hver tiende pige har nemlig høj risiko for at udvikle depression eller stressbelastning.
De unge har det godt.
Det er den overordnede konklusion på den seneste Ungeprofilundersøgelse, som familie-, børne- og læringsudvalget tirsdag blev præsenteret for.
Rapporten er udarbejdet af SSP og har til formål at bidrage til at skabe de bedste betingelser for et godt ungeliv.
Overordnet set ligger udskolingseleverne i Syddjurs på landsgennemsnittet eller lidt bedre.
50 procent af de unge har en trivselsscore på over 70. Det indikerer, at over halvdelen er i meget god og sund trivsel.
Andelen af elever, der følt sig mobbet indenfor de seneste seks måneder, ligger for 7., 8., og 9. klasse under eller på niveau med landsgennemsnittet.
9. klasserne drikker en større mængde alkohol, når de fester, end landsgennemsnittet, mens det er lidt færre end landsgennemsnittet i 7. og 8. klasser, der ikke drikker alkohol.
Cigaretrygning i 7. klasserne er nærmest ikke eksisterende både på lokalt og nationalt niveau. I 8. og 9. klasse svarer henholdsvis 88 procent og 83 procent af eleverne i Syddjurs, at de ikke ryger cigaretter og aldrig har prøvet det.
Ungeprofilundersøgelsen
Undersøgelsen er gennemført på landsplan i perioden 1. november 2021 - 31. januar 2022.
720 besvarelser fra udskolingseleverne i Syddjurs Kommune sammenholdes med 46.426 besvarelser på landsplan.
Syddjurs Kommune ligger lavere end landsgennemsnittet, når det gælder ungdomskriminalitet.
- Overordnet må jeg sige, at trivslen er rigtig god. Udover den gode trivsel blandt de unge kan vi også se, at der er et meget positivt forældreengagement mange steder. De unge har det i et stort omfang godt med deres forældre. Undersøgelsen viser blandt andet, at forældrene interesserer sig for de unges skoleliv, fritidsliv og venner, siger Heine Skovbak Iversen, der er SSP-koordinator og byrådsmedlem for Radikale Venstre.
Ni procent er i høj risiko for udvikle depression eller stressbelastning
Selvom trivselsundersøgelsen på mange områder er opløftende læsning, springer en tendens i øjnene.
Resultaterne af undersøgelsen indikerer nemlig, at næsten hver tiende af alle pigerne i udskolingen er i høj risiko for udvikle depression eller stressbelastning.
- Det er iøjnefaldende og en kompleks landsdækkende problemstilling, hvor det er rigtig svært at pege på én overordnet årsag eller løsning, siger SSP-medarbejder Lene Hågensen, der også har været med til at udarbejde rapporten.
Det er udskolingspigerne placering på WHO-5 indekset, der angiver risikoniveauer for, hvor sandsynligt det er, at et menneske udvikler depression eller stressbelastning, der afslører tendensen.
Jo højere score, elevernes trivsel får i indekset, des lavere risiko.
I Syddjurs Kommune har over 50 procent af de unge en trivselsscore på over 70, hvilket indikerer, at over halvdelen er i meget god og sund trivsel. Cirka fem procent af udskolingseleverne i Syddjurs ligger i høj risiko for mistrivsel med en trivselsscore på 35 eller derunder.
Ser man på indekset, er der stort set ingen drenge, der mistrives, mens næsten hver tiende pige scorer lavt på indekset.
- Det er som sagt svært at finde en overordnet problemstilling, man kan slå ned på. Nogle peger på sociale medier som en stor udfordring. Der er meget fokus på kropsidealerne, der stiller krav om at man både er slank og veltrænet. Samtidig er der også meget fokus på antallet af følgere og likes.
- De her piger præsenteres for idealer, som er meget svære at leve op til for andre end de influencere og kendisser, som de unge ser på, siger Heine Skovbak Iversen.
Han vil nu foreslå skolerne at undersøge muligheden for eksempelvis at få besøg af Spejlven, der er et projekt, som Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS) og Anti Doping Danmark (ADD) står bag, der har fokus på at øge trivsel og selvværd blandt eleverne i 6. klasser.
Samtidig kan opmærksomheden på problemstillingen også være en start på løsningen.
- Ved at tale om problemet kan det også være, at flere får nemmere ved at spotte pigerne, der mistrives, og eventuelt hjælpe dem med at få den nødvendige hjælp, siger Lene Hågensen.
På baggrund af undersøgelsen vil familie-, børne- og læringsudvalget drøfte resultatet af undersøgelsen på det kommende dialogmøde med Demorådet, hvor repræsentanter for udskolingsklasserne inviteres med.