Efter dialogmøde med kommunen: Forsigtig optimisme vendt til gryende skepsis
Efter dialogmødet mellem forældre, politikere og embedsmænd 8. marts er forvaltningen nu klar med en plan for det videre arbejde. På baggrund af forældrenes konkrete oplevelser i mødet med kommunens sagsbehandling på familieområdet, skal der nu arbejdes videre med tre temaer, som skal forbedre oplevelsen i fremtiden.
For det første skal der arbejdes med, hvordan socialrådgiverne møder borgerne. Så skal der arbejdes med at skabe gennemsigtighed i sagsprocessen, herunder en styrkelse af den løbende dialog og kommunikation mellem sagsbehandleren og borgeren. Og som tema nummer tre skal samarbejdet mellem de afdelinger i kommunen, der arbejder med udsatte børn, unge og familier i langt højere grad samarbejde om at løse opgaven.
Udvalgsformanden er tilfreds. Forvaltning trækker igen op i arbejdshandskerne, men de familier, som har delt deres oplevelse med kommunen i SyddjursLIV ved ikke rigtig, hvad de skal mene. Den forsigtige optimisme, de havde efter mødet i marts, er nu vekslet til gryende skepsis.
Medarbejderne på kommunens familieområde kan nu se frem til fokus på yderligere tre områder efter sidste måneds dialogmøde mellem politikere, embedsfolk og forældre.
- Der vil nu blive arbejdet med tre temaer, som er udarbejdet med baggrund i de gode råd i gav på mødet om forbedringer i mødet med familieområdet, skriver familiechef Claus Friis Lange i et brev til de forældre, der deltog i dialogmødet 8. marts.
Forvaltningens konklusion: Tre overordnede temaer
Som SyddjursLIV gennem de seneste seks måneder har beskrevet, har der været store problemer med sagsbehandlingen på det specialiserede område i Syddjurs.
Tre familier har fortalt om deres oplevelser med kommunens sagsbehandling, og på SyddjursLIVs initiativ har de tre familier været med til et dialogmøde med politikere og embedsfolk i kommunen 8. marts.
Mødet havde til formål at lytte til familiernes oplevelser med henblik på at gøre sagsbehandlingen på familieområdet bedre.
På baggrund af forældrenes kritikpunkter har forvaltningen opfordret udvalget for familier-, børn-, og læring til at arbejde videre med tre konkrete temaer.
1. Mødet med borgeren - hvad det betyder at være socialrådgiver i Syddjurs Kommune.
2. Gennemsigtighed i processen og løbende dialog.
3. Vi er sammen om de 0-18 årige, tværfaglige løsninger i et udvidet samarbejde med Børn- og Læring.
Forvaltningens forslag er godkendt på det seneste møde i udvalget, og forvaltningen har nu frem til udvalgsmødet i maj til at udarbejde en konkret plan, som udvalget kan tage stilling til.
De tre temaer er:
1. Mødet med borgeren - hvad det betyder at være socialrådgiver i Syddjurs Kommune.
2. Gennemsigtighed i processen og løbende dialog.
3. Vi er sammen om de 0-18 årige, tværfaglige løsninger i et udvidet samarbejde med Børn- og Læring.
De tre temaer er godkendt af udvalget for familie-, børn-, og læring på det seneste møde, hvor der også var mulighed for at evaluere dialogmødet med forældrene.
- Jeg synes, at de tre temaer, forvaltningen nu vil arbejde videre med, meget godt samler de udfordringer, der er på familieområdet. De tre temaer rummer rigtig mange af de udfordringer, der er, og mange af de ting, der allerede er fokus på i forvaltningen, siger udvalgsformand Kirstine Bille (SF).
Hun ser frem til, at forvaltningen på udvalgsmødet i maj præsenterer en konkret plan for arbejdet med de tre temaer.
- Det er den plan, der giver os mulighed for at arbejde videre med tingene og følge op på resultaterne, siger Kirstine Bille.
Vivi-Ann LennartzDet er helt afgørende, når det handler om børn, der har brug for hjælp og støtte
Dialogmødet med forældrene er en direkte konsekvens af kommunens massive problemer med sagsbehandlingen på det specialiserede socialområde, som SyddjursLIV har beskrevet i de seneste godt seks måneder.
Anja ChristensenJeg er stadig lidt bekymret for, at man ikke tager mere direkte fat i det økonomiske
Blandt de tre familier, som tidligere har delt deres historier om mødet med den kommunale sagsbehandling i SyddjursLIV, er der forsigtig optimisme.
- Jeg lægger især mærke til, at der nu skal være langt mere fokus på, at familieafdelingen nu skal arbejde tættere sammen med børn- og læring (skoler og pasningstilbud red.) Det er helt afgørende, når det handler om børn, der har brug for hjælp og støtte, siger Vivi-Ann Lennartz, som selv underviser sit barnebarn derhjemme på andet år.
- Vi oplever, at vi præcis står i en situation, hvor familierådgivningen ikke kan blande sig, fordi det er Børn- og Læring, der "har" sagen. Jeg håber virkelig, at det her betyder, at der bliver et langt bedre samarbejde og koordinering mellem de to afdelinger, siger Vivi-Ann Lennartz.
Hjemme hos Anja og Søren Christensen i Rønde ser de frem til en bedre dialog og en mere gennemsigtig proces, for der har ikke været meget af hverken det ene eller det andet gennem de senere år, hvor Anja har passet parrets søn Emil derhjemme uden hjælp eller støtte af nogen art fra kommunen.
- Det ser da fint ud med sådan tre punkter. Men jeg er stadig lidt bekymret for, at man ikke tager mere direkte fat i det økonomiske, siger Anja Christensen og fortsætter:
- Det er lige meget, hvor pænt man taler til hinanden, hvis den enkelte skole eller daginstitution ikke har de økonomiske muligheder for at vælge den fagligt set bedste løsning for barnet.
Både Anja Christensen og hendes mand Søren har stadig en ubehagelig mistanke om, at kommunen ikke vil lade deres søn udrede, fordi det vil resulterer i en diagnose, der vil give familie krav på nogle pasningstilbud, der vil blive dyre for kommunekassen.
- Heldigvis har vi mulighed for at klare os økonomisk lige nu, selv om jeg går hjemme for at tage mig af Emil. Men jeg kan se på Vivi-Anns historie og spørge mig selv, om det er der, vi står, når Emil skal i skole. Det er helt urimeligt, siger Anja Christensen.
Den sidste af de tre forældre, der har delt deres historie i SyddjursLIV er Sille Sandell.
Sille SandelDe tre temaer, der fremgår af brevet fra familiechefen er ekstremt flyvske og ukonkrete
Efter dialogmødet i marts var hun forsigtig optimist, men nu er hun skeptisk.
- De tre temaer, der fremgår af brevet fra familiechefen, er ekstremt flyvske og ukonkrete. Det er overskrifter, som man meget nemt kan gemme sig bagved. Jeg håber og forventer, at den plan, der kommer i maj, er langt mere detaljeret og præcis, for lige nu er det politikersprog, som ikke rigtig lover noget, siger Sille Sandell.
Hun havde forventet noget, der var mere præcist.
- Og så håber jeg ikke, at de mange konkrete kritikpunkter, vi kom frem med på mødet i marts, bare forsvinder nu, fordi der så er fokus på tre ukonkrete temaer, siger Sille Sandell.
I detaljer: Kritikpunkter og borgerforslag fra dialogmødet
Udvalget for familie-, børn-, og læring har nu haft mulighed for at samle op på dialogmødet med forældre og forvaltning 8. marts.
Mødet var indkaldt for at politikere og embedsfolk kunne lytte til de udfordringer, som en række forældre gennem længere tid har oplevet med sagsbehandlingen på familieområdet.
På det seneste udvalgsmøde fremlagde forvaltningen samlet de kritikpunkter, som forældrene rejste på dialogmødet.
Gennemgående for borgernes oplevelser var særligt at:
- Socialrådgiverne har virket trætte og handlingslammede i en længere periode.
- Man som borger ofte mødes med en tilgang, der ikke er hjælpsom i forhold til de problemstillinger, man søger hjælp til.
- Man som borger ofte selv skal finde ud af, hvad man har ret til og, at socialrådgiveren ikke oplyser om alternativer til den ydelse, man søger, men måske ikke er berettiget til.
- Det opleves, at der ikke koordineres mellem afdelingerne, og at det kan være vanskelligt at finde ud af, hvor man skal rette henvendelse til.
- Socialrådgiverne er imødekommende og vil gerne hjælpe men nogle oplever samtidig, at de ikke er kompetente.
- Ved skift af socialrådgiver er der ikke tilstrækkeligt fokus på, at den nye socialrådgiver sættes ordentligt ind i sagen, hvorfor borgeren oplever at starte forfra.
- Enkelte borgere oplever konsekvent og rettidig indgriben fra kompetente socialrådgivere.
- Der opleves en kassetænkning, hvilket kan øge risikoen for at falde mellem to stole.
På dialogmødet kom de fremmødte borgere også med en række forslag og ønsker til, hvordan man gerne vil mødes som borger:
- Bedre kommunikation, blandt andet gennem mere dialog mellem socialrådgiver og borger.
- Når der træffes afgørelser, ville det være relevant, at socialrådgiveren tog en dialog med borgeren med henblik på at forklare rammerne og de tilgængelige muligheder. Borgerne oplever sig ofte henvist til at klage til Ankestyrelsen og kunne dette undgås ville man være nået langt.
- Mere kontinuitet i sagen - tilknytning af to sagsbehandlere ville være rigtig godt.
- At blive mødt med anerkendelse af, at man har brug for hjælp, og at socialrådgiveren ridser rammer og muligheder op og inddrager borgeren i at finde løsninger, efter at have lyttet til borgerens fortælling. Eksempelvis: "Hvis vi skal løse denne problemstilling, hvordan gør vi det så bedst for jer som enkeltperson eller som familie?" Socialrådgiveren skal være tydelig om, hvad der kan lade sig gøre, og hvad der ikke er muligt.
- Anerkendelse af, at at den enkelte borger eller familie kender problemstillingen bedst, og at der skal lyttes til dem, fordi de er eksperterne i denne sammenhæng.
- Lærerne skal have et kompetenceløft i forhold til, hvordan de bedst arbejder med børn med diagnoser.
- At der udarbejdes en handleplan ved sektorovergang og er en dialog om, hvad der skal ske.
- Anderledes indretning af administrationsbygningen, som virker upersonlig og uden personale til at tage imod borgeren. Der er ønske om et legerum til børnene.
De konkrete kritikpunkter er på ingen måder glemt. Det lover leder af familierådgivningen Mette Thomsen, som også deltog i dialogmødet 8. marts.
Mette ThomsenDet kan vi helt klart blive bedre til
Siden hun trådte til som leder 1. oktober sidste år, har hun, sammen med de godt 40 socialrådgivere, arbejdet hårdt på at få bugt med det høje sygefravær og ikke mindst at få rettet op på de mange problemer, der gennem længere tid havde kørt hele afdelingen i sænk.
Derfor er der sat en lang række initiativer i gang, som i løbet af de kommende måneder skal skabe en mere velfungerende afdeling og dermed også en bedre oplevelse for dem, der har brug for kommunens hjælp.
- Blandt de helt centrale elementer i at skabe en bedre sagsbehandling er, at rådgiverne har fået et helt klart overblik over, hvilke kompetencer, de har. Altså hvad de kan træffe beslutning om, og hvad der skal en leder ind over. Det skal gerne betyde, at rådgiverne kan være tydeligere i mødet med borgerne om, hvad der kan lade sig gøre og hvornår, siger Mette Thomsen.
Samtidig medgiver hun, at der er en række områder, hvor afdelingen og den enkelte rådgiver kan blive bedre. Det gælder for eksempel måden at kommunikere med borgeren på.
- Kommunikation er helt afgørende for, at man forstår hinanden og at man som borger føler sig mødt og hørt. Kommunikation og det rådgiveransvar vi har, arbejder vi meget med. Blandt andet via løbende dialog om det i afdelingen og eventuelt på sigt kurser i optimering af individuel borgerkontakt, siger Mette Thomsen.
Mette ThomsenVi kan også blive bedre til at kommunikere, hvorfor en afgørelse er blevet, som den er
For eksempel kan der være forskel på, om en borger ønsker dialogen på skrift eller mundtligt, og sådan er der en række elementer, som rådgiveren kan forventningsafstemme og dermed skabe et bedre grundlag for en tilfredsstillende dialog.
- Det kan vi helt klart blive bedre til. Og vi kan også blive bedre til at kommunikere, hvorfor en afgørelse er blevet, som den er. Der kan vi blive bedre til at få mellemregningerne med, så borgeren bedre forstår afgørelsen, siger Mette Thomsen.
På det næste møde i udvalget for familie-, børn-, og læring i maj skal forvaltningen fremlægge en konkret plan for, hvordan der skal arbejdes videre med de tre temaer, og så er det op til udvalgets fem medlemmer at godkende planen.