Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SyddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Kasper Møller Jensen og hans familie forlod København efter 10 år for at komme tættere på eventyret og magien ved foden af Tre Høje i Mols Bjerge. Foto: Asbjørn With

- Det er SÅ fedt! Vi har bjergene i baghaven

Det kunne have været hvor som helst en tilfældig onsdag eftermiddag.

En Skoda Fabia stationcar står med bagklappen åben uden for en families hus klar til at agere pakæsel, når den mindste skal hentes i institution om lidt. Storebror løber og leger, og far pakker ud, mens mor støvsuger.

Det kunne have været hvor som helst, hvis det ikke lige var for udsigten.

Den er ganske mageløs.

- Det er SÅ fedt. Jeg kan næsten ikke tro, at vi har været så heldige at finde det her. Vi har jo bjergene i baghaven, konstaterer Kasper Møller Jensen, mens et smil breder sig fra det ene øre til det andet.

Sammen med sin hustru Marie, Carl på syv år og Lulu på tre har Kasper Møller Jensen noget af Danmarks smukkeste natur i baghaven.

Helt bogstaveligt talt.

I de seneste måneder har det meste handlet om miljøminister Lea Wermelins (S) ambitioner om en naturnationalpark i Mols Bjerge, De lokale, politiske diskussioner for og imod og ikke mindst om levevilkårene for hestene i Molslaboratoriets rewilding-projekt i Mols Bjerge.

Emner, der deler vandene, skaber debat, konflikter og hårde ord, der flyver i luften. Især virtuelt på Facebook og mod mod dem, der indtager det modsatte synspunkt.

I mens ligger Mols Bjerge med sine tinder og dale og byder velkommen til alle os, der elsker Mols Bjerge. For uanset, hvad man mener om naturnationalparker og rewilding-projekter, så deler vi alle sammen glæden ved den natur, vi er så utroligt privilegerede at have lige uden for døren.

Og selv om den ikke får ret meget opmærksomhed lige i øjeblikket, så er der stadig en Nationalpark Mols Bjerge, som ufortrødent arbejder videre på at skabe gode naturoplevelser i bjergene for os alle sammen.

En af de store udfordringer er infrastrukturen rundt i området om sommeren.

- Alle dem, der har færdes i Mols Bjerge om sommeren kan se, at det ikke er specielt bæredygtigt, og at vi har en udfordring, siger Kim Lykke Jensen (SF), der er formand for kommunens natur-, teknik- og miljøudvalg til SyddjursLIV.

Den stadig stigende interesse for at opleve Mols Bjerge presser både fortidsminder som Tre Høje og den infrastruktur, der leder gæsterne rundt i og omkring Mols Bjerge.

Derfor har kommunen i samarbejde med Nationalpark Mols Bjerge, Dansk Kyst- og Natur Turisme og rådgivningsvirksomheden Niras udarbejdet Danmarks første strategisk-fysiske udviklingsplan for en nationalpark.

Rapporten er et oplæg til et videre arbejde, og der er ikke taget nogen beslutninger endnu, forsikrer Kim Lykke Jensen.

I det kommende arbejde skal interessenter i Mols bjerge, nationalparken, kommunen og ikke mindst borgerne sammen lave en plan for, hvordan turismen og oplevelserne i bjergene kan blive endnu bedre, samtidig med, at vi sammen passer på de helt unikke naturfænomener, fortidsminder og naturlandskaber der findes i nationalparken.

En rigtig god ide, mener Kasper Møller Jensen. Han har sammen med familien slået sig ned i et hus i landsbyen Vistoft.

Ud over at landsbyen rummer et rigtig godt lokalmiljø, hvor naboerne altid hjælper hinanden, som Kasper Møller Jensen, begejstret fortæller, så ligger familiens hus også på en af de små veje, der fører bilisterne op til Tre Høje.

- Vi er blevet overrasket over, hvor meget trafik, der rent faktisk er på den her lille vej, siger Kasper Møller Jensen.

Han ser frem til, måske, at deltage i debatten om, hvordan fremtiden bliver i Nationalpark Mols Bjerge.

Tak fordi du læser med på SyddjursLIV.

Som du måske har opdaget, er vi blevet et abonnementsmedie, og derfor koster det nu 39 kroner om måneden, hvis du vil læse vores artikler om det vigtigste i Syddjurs.

Vi håber, at du fortsat vil bakke op om SyddjursLIV og dermed om vores ambition om at være det kritiske og kærlige medie, der skriver om alt det vigtige i Syddjurs - og kun i Syddjurs.

Søren og jeg lover, at vi fortsat vil gøre alt, hvad vi kan for at holde dig opdateret med, hvad der sker i kommunen. Både på rådhuset men også alle de mange andre steder rundt om i kommunen, hvor livet leves, og tingene sker.

Vi prioriterer, skaber overblik og går i dybden på dine vegne, så du er bedst muligt klædt på til at deltage i samtalen om nutiden og fremtiden i Syddjurs.

Nyhedsbrevet, som du lige har læst er stadig gratis. Det er der ikke lavet om på.

Og vi vil også stadig gerne høre fra dig, hvis du har en ide til en historie eller et emne, vi skal kaste os over.

Du er velkommen til at kontakte mig, journalist Asbjørn With på telefon 61664603 eller på mail - aswch@jfmedier.dk. Du kan også kontakte min dygtige kollega, journalist Søren Øhlers på telefon 26700540 eller på soeoe@jfmedier.dk.

Rigtig god læselyst.

Billede af Asbjørn With
Billede af skribentens underskrift Asbjørn With Journalist
Kasper Møller Jensen og hans familie blev næsten suget fra København til landsbyen Vistoft ved foden af Tre Høje på grund af den mageløse natur. Foto: Asbjørn With

Fører for mange veje ind i Mols Bjerge? - Nu begynder samtalen om fremtiden

Der er en stadig stigende interesse for at besøge Mols Bjerge og opleve den unikke natur, fortidsminderne og kulturlandskaberne.

Men hvordan sikrer vi, at der både er adgang for så mange så muligt og, at vi tager hånd om det, der gør Nationalpark Mols Bjerge til noget helt særligt?

Det har et samarbejde mellem kommunen, nationalparken, Dansk Kyst og Natur Turisme og virksomheden Niras givet et bud på, og umiddelbart bliver det modtaget positivt hos Kasper Møller Jensen, der netop har købt hus i landsbyen Vistoft på en af hovedfærdselsårerne mellem resten af verden og fortidsmindet Tre Høje.

Når Nationalpark Mols Bjerge ligger badet i sommervejr og byder sig til fra sin mest attraktive side, kan der opstå noget nær trafikalt kaos flere steder. Især omkring de mest berømte fortidsminder som Kalø Slotsruin og Tre Høje for bare at nævne to.

Hist hvor vejen slår en bugt, og leder gæsterne rundt om hjørnet i landbyen Vistoft og ud mod Tre Høje, just der bor Kasper Møller Jensen med sin familie.

- Vi er blevet overrasket over, hvor meget trafik, der faktisk er på den her lille vej, siger Kasper Møller Jensen.

Han er ved at pakke ud og bærer ting fra familiens sølvgrå Skoda Fabia og ind i det hus, han sammen med sin hustru Marie har ombygget på, siden de flyttede ind for få måneder siden.

Efter 10 år i København og med Carl på syv år og Lulu på tre havde de fået nok af hovedstaden og blevet nærmest trukket mod det magiske landskab på Mols.

Især vidderne og muligheden for at fare vild i naturen, fascinerer Kasper Møller Jensen og hans familie. Turen begynder lige uden for havedøren. Foto: Asbjørn With 

- Mols Bjerge kan noget. Det er dramatisk, og man kan se langt ud i horisonten uden at se andet end natur. Det giver en næsten magisk fornemmelse af, at man kan fare vild, fortæller Kasper Møller Jensen.

Hans hustru, Marie, er fra Djursland, og Kasper Møller Jensen selv er fra Nordjylland. Selvfølgelig trak det at komme tættere på familien i Jylland, men Mols Bjerge og den storslåede natur gjorde udslaget for, at de fire slog sig ned i landsbyen Vistoft.

- Det er SÅ fedt. Jeg kan næsten ikke tro, at vi har været så heldige at finde det her sted. Vi ledte i to år, men det har været al ventetiden værd. Vi har jo bjergene i baghaven og bor i et lokalmiljø, hvor alle hjælpe alle, siger Kasper Møller Jensen.

Alle der færdes i Mols Bjerge om sommeren kan se, at det ikke er særligt bæredygtig

Kim Lykke Jensen (SF)

Han smiler. Og det har han god grund til. Selv om huset trænger til en kærlig hånd, så giver det nogle af de muligheder, familien har drømt om, når alle pengene ikke hele tiden bliver slugt af huslejen og de faste udgifter.

Man har lov til at være heldig en gang i mellem. Men selv om Kasper Møller Jensen og hans familie ledte i to år, så tror han stadig næsten ikke sit eget held, når han står op om morgenen og kigger ud ad vinduet. Foto: Asbjørn With

Når det er sagt, så er familien også flyttet ind i en af de landsbyer i kommunen, der bedst mærker, når højsæsonen er over det syddjurske.

- Alle der færdes i Mols Bjerge om sommeren kan se, at det ikke er særligt bæredygtigt, siger Kim Lykke Jensen (SF).

Han er formand for natur-, teknik- og miljøudvalget og er dybt involveret i samarbejdet med både Nationalpark Mols Bjerge og de mange aktører, der lever, ånder og deltager i livet og aktiviteterne i Mols Bjerge.

Der er god grund til at komme i gang med arbejdet med at sikre en ordentlig adgang til Mols Bjerge og samtidig beskytte natur, landskab og fortidsminder bedst muligt, mener udvalgsformand Kim Lykke Jensen (SF). Foto: Asbjørn With

Den stigende interesse for at opleve den storslåede natur i bjergene på Mols øger også presset på infrastrukturen og ikke mindst på de fortidsminder og kulturlandskaber, der findes i nationalparken.

Mols Bjerge er under pres fra

- Trængsel på smalle grusveje og ved attraktioner inde i Mols Bjerge.

- Trængsel i landsbyer, især Agri

- Slid på fortidsminder, især Trehøje

- Uhensigtsmæssig adfærd på private lodsejeres arealer, eksempelvis plantagerne.

Samtidig er det helt afgørende, at borgere i Syddjurs og gæster fra resten af Danmark, og verden for den sags skyld har adgang til de oplevelser, Mols Bjerge har at byde på.

I et samarbejde mellem kommunen, nationalparken, Dansk Kyst og Natur Turisme og den rådgivende ingeniørvirksomhed Niras, er der derfor udarbejdet en rapport med det mundrette navn:  Længe leve bjergene: Strategisk-fysisk udviklingsplan for kerneområdet i Nationalpark Mols Bjerge.

- Det er blevet en ret opfattende rapport, som meget konkret giver nogle bud på, hvordan udfordringerne kan løses, siger udvalgsformand Kim Lykke Jensen.

Hvorfor en strategisk-fysisk udviklingsplan for Mols Bjerge

- Det overordnede formål med den strategisk fysiske udviklingsplan er at skabe sammenhæng i udviklingen af turismen i området i og omkring Nationalpark Mols Bjerge. 

- Udviklingsplanen har særligt fokus på turisme indenfor udelivsaktiviteter (outdoor).

- Målet er, at der er balance mellem turisme, erhverv og den lokale befolkning der bruger Nationalparken.

Han understreger meget kraftigt, at der ikke er tale om en grydeklar plan, der nu skal trækkes ned over både borgere og aktører i nationalparken. Tvært i mod.

- Det er et ideoplæg til en videre proces, som vi nu skal i gang med. Rapporten giver nogle greb til, hvordan man kan anskue tingene, og hvordan man kan løse udfordringerne. Men det er et oplæg, som er et godt fundament for den debat, vi nu skal have, siger Kim Lykke Jensen.

Nysgerrige kan selv dykke ned i rapporten fra Niras og i detaljer læse om de mange forslag og ideer, der bliver serveret.

Et eksempel på de ideer, der fremgår af rapporten er at arbejde med såkaldte Gateways. Oversat til almindeligt sprog betyder det parkeringspladser, hvor man stiller bilen og bevæger sig ind i nationalparken til fods eller på cykel.

- Et forslag er at lukke for trafikken inde i selve nationalparken, så der kun er adgang fra nogle bestemte steder (gateway red.), og hvor man så fortsætter til fods, forklarer Kim Lykke Jensen.

Personligt kan han godt være lidt nervøs for, om den tilgang er lidt for restriktiv.

Kim Lykke Jensen glæder sig til at komme i dialog med nationalparken, de mange aktører og alle de engagerede borgere i den nærmeste fremtid, når planerne for fremtiden skal lægges. Foto: Asbjørn With

- Jeg tror mere på, at vi ensretter vejene i parken, så vi undgår nogle af de trafikale problemer. Måske kombineret med nogle af de tanker, der ligger i principperne om gateways, siger udvalgsformanden.

Hos Kasper Møller Jensen i Vistoft giver det rigtig god mening at tale om, hvordan man skaber plads til alle og samtidig værner om både naturen og fortidsminderne.

Personligt er han ikke umiddelbart meget for tanken om at ensrette.

Folk vælter jo herud. Lige så snart, de har fri eller ferie, så valfarter de ud til det vilde og uberørte, og det er der her

Kasper Møller Jensen

- Mols Bjerge indbyder til eventyr, men der er altså ikke ret meget eventyr over en ensrettet rute gennem nationalparken, der begynder med asfalt, og hvor man er helt sikker på, at man ender ude på asfalten igen, siger Kasper Møller Jensen.

- Jeg synes, at det kunne være fedest, hvis man parkerer sin bil og går ind i bjergene. Jeg synes ikke, at der er nogen grund til, at der skal køre biler derinde.

- Det må gerne være lidt bøvlet, for det er med til at fastholde den magi og det eventyr, som Mols Bjerge er, fortsætter Kasper Møller Jensen, der hverken holder af store besøgscentrer eller tårnhøje priser på is og pølser.

Kasper Møller Jensen kan godt lide at engagere sig, så måske bliver han at finde i debatten om fremtiden i Nationalpark Mols Bjerge. Foto: Asbjørn With

- Folk vælter jo herud. Lige så snart, de har fri eller ferie, så valfarter de ud til det vilde og uberørte, og det er der her.

Den 39-årige tilflytter elsker at engagere sig og følge med i, det der sker, og det glæder udvalgsformand Kim Lykke Jensen, hvis rigtig mange vil deltage i den dialog, der nu venter.

- Først er nationalparkens bestyrelsen blevet bedt om at komme med deres mening om rapporten og de forslag, der er i den. Så foretager vi en politisk behandling, og så skal vi beslutte, hvordan vi bedst får en god borgerinddragelse efterfølgende, siger Kim Lykke Jensen.

I mens det politiske system arbejder, arbejder Kasper Møller Jensen og hans Marie videre på deres drømmehus i Vistoft.

Selvom der kan være meget trafik, giver det også muligheder. Til huset hører et gammelt tømrerværksted, der ligger helt ud til vejen, og her vil Kasper Møller Jensen ikke udelukke, at der måske en dag åbner en lille café, der kan servicere Tre Højes beundrere med lidt godt til ganen og halsen og måske med mulighed for at få lidt lokal kunst med sig hjem.

Hvem ved?


Birgitte Sidenius Bjerge Lamp er nationalparkchef i Mols Bjerge, hvor hun sammen med de øvrige medarbejdere arbejder videre med den nationalpark, som stadig består. Foto: Nationalpark Mols Bjerge

Besøgscenter Nationalpark Mols Bjerge står helt oppe på dagsordenen

Mens debatten om rammerne for den nye naturnationalpark Mols Bjerge og vilkårene for især hestene på Molslaboratoriet lige nu sjæler billedet, så arbejder Birgitte Sidenius Bjerge Lamp og resten af medarbejderne i Nationalpark Mols Bjerge videre.

I de seneste måneder har vi på SyddjursLIV haft fokus på debatten om en kommende naturnationalpark i Mols Bjerge, og vi har skrevet om de højlydte diskussioner om vilkårene for især Molslaboratoriets heste i Mols Bjerge.

I et kommende nyhedsbrev fortæller vi, at Syddjurs Kommune og Nationalpark Mols Bjerge arbejder stadig tættere sammen.

Administrativt har samarbejdet længe været helt i top, fortæller nationalparkchef Birgitte Sidenius Bjerge Lamp, og nu skal der også på det politiske niveau knyttes tættere bånd.

Men hvilken betydning får en kommende naturnationalpark for nationalparken? Hvordan skal nationalparken og naturnationalparken samarbejde? Og hvad med besøgscentret, som er helt oppe på nationalparkchef Birgitte Sidenius Bjerge Lamps dagsorden?

Det sætter vi fokus på i et kommende nyhedsbrev, hvor SyddjursLIV undersøger, hvilken rolle Nationalpark Mols Bjerge kommer til at spille i fremtiden.

Under dialogmødet mellem forældre, forvaltning og politikere kom der en række ting på bordet, som nu bliver indarbejdet i den samlede handleplan for genrejsning af familieområdet, forklarer SFs udvalgsformand Kirstine Bille (th). Fotos: Asbjørn With

Vivi-Ann, Sille, Anja og Søren må vente: Handleplan efter dialogmøde med forældre er udsat til juni

Forvaltningen skulle have præsenteret en konkret plan for forbedringer i sagsbehandlingen på familieområdet i maj.

Men planen er udsat til juni for at kunne skabe et samlet overblik over de indsatser, der er sat i gang og som skal sættes i gang for at rette op på problemerne.

Der skulle have ligget en handleplan for, hvordan erfaringerne fra dialogmødet mellem forældre, forvaltning og politikere skal forbedre sagsbehandlingen på familieområdet. Men planen er udsat endnu en måned. Forvaltningen ønsker at lave ét samlet overblik over indsatserne på familieområdet, lyder begrundelsen.

Der er store ændringer i gang på familieområdet.

Sammen med medarbejderne på området er den nye ledelse i gang med en gennemgribende genopretning af særligt familierådgivningen, som skal bringe sagsbehandlingen i sager om udsatte børn, unge og familier tilbage på sporet.

Som led i den genopretning var en række forældre tilbage i marts inviteret til dialogmøde med forvaltningen og politikere i udvalget for familie,- børn,- og læring.

Formålet med mødet var at give forældrene mulighed for at fortælle om deres oplevelser af mødet med den kommunale sagsbehandling og bidrage med gode forslag til, hvordan situationen bliver bedre i fremtiden.

På udvalgsmødet i denne måned skulle forvaltningen have udarbejdet en plan for, hvordan der skal arbejdes videre med de tre overordnede temaer, der blev fokuseret på efter mødet.

- Sagen er udsat til vores møde i juni, konstaterer Kirstine Bille (SF), der er formand for familie,- børn,- og læringsudvalget.

Forvaltningens konklusion: Tre overordnede temaer

Som SyddjursLIV gennem de seneste syv måneder har beskrevet, har der været store problemer med sagsbehandlingen på det specialiserede område i Syddjurs.

Tre familier har fortalt om deres oplevelser med kommunens sagsbehandling, og på SyddjursLIVs initiativ har de tre familier været med til et dialogmøde med politikere og embedsfolk i kommunen 8. marts.

Mødet havde til formål at lytte til familiernes oplevelser med henblik på at gøre sagsbehandlingen på familieområdet bedre.

På baggrund af forældrenes kritikpunkter har forvaltningen opfordret udvalget for familier-, børn-, og læring til at arbejde videre med tre konkrete temaer.

1. Mødet med borgeren - hvad det betyder at være socialrådgiver i Syddjurs Kommune.

2. Gennemsigtighed i processen og løbende dialog.

3. Vi er sammen om de 0-18 årige, tværfaglige løsninger i et udvidet samarbejde med Børn- og Læring.

Forvaltningens forslag er godkendt på det seneste møde i udvalget. Et konkret forslag skulle have været godkendt på udvalget møde i maj, men er udsat til mødet i juni.

Som SyddjursLIV tidligere har fortalt, følger genopretningsarbejdet efter en årrække med udfordringer og problemer.

Budgetter der skrider, sygemeldinger og dårligt arbejdsmiljø blandt socialrådgiverne i familierådgivningen, manglende ledelse og udsatte familier, der ikke har fået den rigtige hjælp.

Det har SyddjursLIV dokumenteret ved at fortælle om de oplevelse, som tre familier har haft.

Vivi-Ann Lennartz, Sille Sandel  og Anja og Søren Christensen fortalte i begyndelsen af året om deres oplevelser i SyddjursLIV.

Der er sket rigtig meget for at rette op på problemerne.

I oktober 2021 tiltrådte Mette Thomsen som ny leder af familieafdelingen, ved årsskiftet tiltrådte Claus Friis Lange som ny familiechef og 1. marts 2022 blev den nye ledelse komplet med Mads Andreasen, der satte sig i stolen som socialchef.

- Der er sat rigtig mange ting i gang på familieområdet, og der er kommet nye ting til. Blandt andet de gode erfaringer fra dialogmødet med forældrene. Derfor har forvaltning bedt om, at de kan udarbejde et samlet overblik over de indsatser, der er i gang og skal sættes i gang på området. På den måde skabes der et samlet overblik, forklarer Kirstine Bille.

Udvalget er blevet mundtligt orienteret om, hvordan tingene skrider frem, men det samlede overblik bliver først klar til udvalget møde i juni.

I overblikket her kan du læse alle de tidligere historier i SyddjursLIVs dækning af kommunens problemer på det specialiserede socialområde.