Trods befolkningstilvækst på Mols: - Vi må ikke glemme årsagen til, at vi i sin tid begyndte arbejdet
Trods befolkningstilvækst og få ledige boliger fortsætter Mols i Udvikling arbejdet med at tiltrække tilflyttere.
Medlem af bosætningsgruppen frygter blandt andet konsekvenserne for Molsskolen - og på længere sigt hele området - hvis man ikke fortsætter indsatsen med at tiltrække tilflyttere og styrke Mols' image.
Næste forsøg på at styrke kendskabet til Mols og tiltrække nye tilflyttere er søndag, hvor alle interesserede er inviteret til brunch, oplæg og ture rundt på Mols af Mols i Udvikling.
- Det er en løbende proces. Vi må ikke hvile på laurbærerne.
Det er kun gået én vej med tilflytningen til Mols de seneste år. Fremad.
Ser man nærmere på kommunens seneste befolkningsprognose, ser den udvikling stort set ud til at fortsætte.
Derfor er det nærliggende at tro, at et arrangement som Mød Mols på søndag, hvor Mols i Udvikling inviterer potentielle tilflyttere til brunch i Tved Forsamlingshus, er overflødigt. Men det er langt fra tilfældet, hvis man spørger Ole B. Sørensen fra Mols i Udvikling, der har boet på Mols hele sit liv.
- Vi må ikke glemme, hvad der var årsagen til, at vi i sin tid startede arrangementet og Mols i Udvikling, siger Ole B. Sørensen med henvisning til initiativer, der blev startet i 2014/2015.
Udskoling truet af lukning
På grund af dalende børnetal satte kommunen i 2014/2015 sig for at lukke den ene af tre børnehaver og at flytte en af de tilbageværende børnehaver ind i en længe i den lokale skole, Molsskolen.
Samtidig var lukning af udskolingen på Molsskolen et tilbagevendende tema for politikerne, hver gang kommunebudgetterne skulle på plads. Det var en udmelding, der gav usikkerhed og ikke befordrende for tilflytning af børnefamilier.
Derfor satte en gruppe sig for at gøre noget for at vende udviklingen, hvilket var startskuddet til etablering af Mols i Udvikling.
- Hvis vi ikke løbende tiltrækker nye familier og får flere til at tænke, at det ikke er helt fjollet at flytte til Mols, kan det i værste tilfælde få betydning for skolens - og dermed hele områdets - fremtid, siger Ole B. Sørensen fra Mols i Udviklings bosætningsgruppe.
Mols i Udvikling
Paraplyorganisationen Mols i Udvikling dækker et område med knap 3.800 indbyggere fordelt på 24 mindre landsbyer.
Organisationen er drevet af frivillige kræfter, som har taget initiativ til at organisere og puste liv i de mange ideer og potentialer, som området indeholder.
Mols i Udvikling opstod i Molsskolen og børnehavernes fællesbestyrelse i august 2013, hvor bestyrelsen var kede af at høre om nedskæringer og besparelser på institutionsområdet. Målet var at tage skeen i egen hånd og tale området op.
Derfor er det både med øje for Mols' fremtid og med henblik i at få gang i et tilbagevendende arrangement, der har været sat på standby på grund af covid-19, at interesserede børnefamilier søndag igen inviteres til Mød Mols, hvor oplæg fra Borgerforeningen og Mols i Udvikling, mol- og helboer og ture til Mols Bjerge, Molsskolen, Børnehuset Mols, Naturbørnehaven Mols Bjerge og Syddjurs Friskole skal overbevise gæsterne om, at fremtiden ligger på Mols.
Opsøgende indsats giver pote
Siden 2018 er antallet af borgere i Mols' skoledistrikt steget med 135, og den udvikling ser ud til at fortsætte - dog ikke i samme tempo.
I kommunens nyeste befolkningsprognose stiger befolkningstallet til 3.917 i Mols' skoledistrikt i 2034.
Det er en stigning på 52 borgere i forhold til i år.
En væsentlig nuance i det stigende befolkningstal er, at antallet af børn i aldersgruppen 5-14 år og voksne i aldersgruppen 25-42 år sammenlagt stiger med 241, mens antallet af borgere i aldersgrupperne 43-66 og 67-84 år sammenlagt falder med 266.
- Vi bilder os ikke ind, at vi med arrangementerne kan tage hele æren for den øgede tilflytning, men vi har fået mange tilkendegivelser fra tilflyttere om, at de har været til vores arrangementer og har fået et godt indtryk af os, siger Ole B. Sørensen.
Selvom Ole B. Sørensen ikke mener, at en aldersgruppe er mere velkommen end en anden, ser han nogle åbenlyse fordele i at tiltrække borgere på et vis stadie i deres liv.
- Det er naturligvis en fordel, hvis det er par, der enten lige har fået børn eller snart skal have børn. Når først ens børn er faldet til i en daginstitution eller skole, er familierne mere tilbøjelige til at blive, siger Ole B. Sørensen
- Vil ikke have bus på skinner
Med befolkningstilvæksten på 135 siden 2018 er Mols det skoledistrikt, der har den tredje højeste stigning i antallet af borgere.
Der er dog et stykke til op til Hornslet og Rønde, der med afstand har fået flere tilflyttere de seneste år.
Selvom Ole B. Sørensen gerne vil have flere tilflyttere til Mols, ser han dog ikke med misundelse på de to distrikter.
- Vores største aktiv er naturen. Den kan ingen stjæle fra os eller konkurrere imod. Dem, der flytter til Syddjurs for primært at bo tæt på Aarhus, er ikke dem, der søger til Mols. Hvis man bor på Mols, kan man godt undvære en bus på skinner, siger Ole B. Sørensen med henvisning til letbanen.
For bosætningsgruppen hos Mols i Udvikling stopper indsatsen dog ikke, når tilflytterne kan trække "til salg"-skiltet op. Der er nemlig udpeget ambassadører i flere af de 24 landsbyer, som Mols i Udvikling dækker, der banker på døren og byder nye beboere velkommen.
- Vi, der har boet her i flere år og er engagerede i Mols i Udvikling, kender jo mange rundt omkring i landsbyerne. Derfor er det lykkedes og gennem eget og andres netværk at finde nogle gode lokale kræfter, der kan tage godt imod tilflytterne med en flyer og tilbuddet om at høre lidt mere om det område, de er flyttet til, siger Ole B. Sørensen.
Desuden inviteres tilflytterne til velkomstbrunch, hvor de har mulighed for at høre mere om deres nye lokalområde.
- Vi vil selvfølgelig gerne sikre, at tilflyttere føler sig velkomne og opdager de mange muligheder, der er på Mols. Samtidig er det værd at huske på, at tilflytterne også bliver ambassadører og en slags reklamesøjler, når de skal fortælle deres venner om Mols. Derfor er det også vigtigt for os at byde tilflytterne velkommen på en ordentlig måde, siger Ole B. Sørensen.
Savner handling bag byggeplaner
Mens velviljen til at tiltrække nye molboer er stor, kan man ikke sige det samme om udbuddet af boliger.
Ifølge Boligsiden er der i 8420 Knebel i øjeblikket 18 villaer og en landejendom til salg, mens Boligportalen har en lejlighed og en luksusvilla med 11 værelser til 30.000 kroner om måneden til leje.
- Det er en reel udfordring og en frustration, for vi er i mange år blevet stillet i udsigt, at DjursBo skulle bygge et alment boligprojekt på Energivej i Knebel, men det er endnu ikke blevet til noget som helst.
- Hvis det var muligt for flere af de ældre borgere at flytte fra deres huse til lejelejligheder her på Mols, ville det naturligvis betyde, at der kom flere huse på markedet til tilflytterne.
Ud over boligprojektet er der en udstykning på Bøgebjerget i Knebel, der forventes solgt over de kommende år.
I foråret 2022 forventes 16 nye byggegrunde i Vrinners at blive udbudt til salg.
SyddjursLIV har forsøgt at få Dennis Larsen, der er direktør hos DjursBo, til at svare på, hvornår byggeriet går i gang. Han er endnu ikke vendt tilbage på vores henvendelse.