Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SyddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Naturen og sammenholdet på Mols var blandt årsagerne til, at Torben Salomonsen og familien efter mere end 20 år på Frederiksberg flyttede til Mols. Foto: Søren Øhlers

- Mols eller ingenting

Den blå himmel, udsigten over markerne med Knebel Vig i baggrunden og en have, hvor træer og buske er sprunget ud i næsten alle tænkelige farver.

Mols og Torben Salomonsens have præsenterer sig mildest talt fra sin bedste side, da jeg besøger ham tirsdag.

For fire år siden sagde han og familien farvel til den tunge gang op ad trapperne til fjerde sal med tre børn i andelsforeningen på Frederiksberg for at flytte til Mols. En dag som den, hvor jeg besøgte Torben Salomonsen, er det ikke svært at forstå, hvorfor.

Torben Salomonsen og hans familie nyder godt af, at de tidligere ejere har gjort meget ud af haven. Foto: Søren Øhlers

Selvom Syddjurs - sammenlignet med Frederiksberg - har forholdsvis mange områder, hvor der er adgang til natur, var det ikke selvskrevet, at familien skulle flytte til kommunen.

- Det var Mols eller ingenting. Vi flyttede ikke "bare" for at komme til Syddjurs. Det er lige præcis det, som Mols kan, vi ville have. Kunne vi ikke få det, var vi nok blevet på Frederiksberg, siger Torben Salomonsen, der selv oprindeligt kommer fra Ugelbølle.

Hvad det så er, der er så specielt ved Mols, kan du læse mere om i dette nyhedsbrev.

Det er næppe gået nogens næse forbi, at Torben Salomonsen og hans familie langt fra er de eneste, der har valgt at flytte til vores kommune de seneste år.

Efter et par år med befolkningstilbagegang i 2013 og 2014, vendte udviklingen i 2015.

Fremgangen har i gennemsnit været på omkring 250 personer om året, men i de kommende år er der udsigt til, at tilstrømningen af nye borgere tager til. I hvert fald hvis man skal tro den seneste befolkningsprognose, som økonomiudvalget blev præsenteret for i tirsdags.

Ifølge prognosen stiger antallet af tilflyttere til 500 per år. Dermed er der også udsigt til flere tilflyttere, end hvad den forrige befolkningsprognose forudså forud for budget 2022.

Den nye prognose viser også, at Mols har udsigt til flere borgere. Det gælder blandt andet i aldersgruppen 5-14 år, der på Mols er en særligt interessant aldersgruppe. En flytning af udskolingseleverne på Molsskolen til andre folkeskoler er nemlig ved flere lejligheder blevet nævnt i det sparekatalog, hvor embedsværket giver byrådspolitikerne et overblik over mulige besparelser forud for budgetforhandlingerne.

Selvom der er udsigt til flere skolebørn, laver paraplyorganisationen Mols i Udvikling endnu engang en charmeoffensiv, når de på søndag inviterer mulige tilflyttere til Mød Mols i Tved Forsamlingshus.

Hvorfor det er nødvendigt, har jeg spurgt Ole B. Sørensen fra Mols i Udviklings bosætningsgruppe om.

Husk, at du altid kan kontakte journalist Søren Øhlers på 26 70 05 40 og journalist Asbjørn With på 61 66 46 03, hvis du har ris, ros, kommentarer eller en ide til et emne, vi skal tage op.

Tak, fordi du læser SyddjursLIV.

P.S. Hvis du ikke allerede er abonnent, vil vi gerne have dig med på holdet. Mange har allerede valgt at abonnere og blive en del af et fællesskab, der prioriterer overblik og dybde over nyhedsræs og breaking news. Som abonnent kan du forvente at modtage cirka to nyhedsbreve om ugen, hvor vi går i dybden med de vigtigste historier, der har betydning for livet i Syddjurs.

Lyder det som noget for dig, kan du for 39 kroner om måneden blive fuldgyldig abonnent lige her. Det er selvfølgelig også helt okay, hvis du hellere vil se os lidt mere an. Derfor vil du stadig modtage dette nyhedsbrev gratis, hvor vi hver gang giver vores bud på nogle udvalgte historier fra Syddjurs. Og skulle du få lyst til at få den fulde oplevelse med fri adgang til det hele, vil vi glæde os til at byde dig velkommen ombord.

Billede af Søren Øhlers
Billede af skribentens underskrift Søren Øhlers Journalist
Trods positive befolkningsprognoser i Mols fortsætter arbejdet med at tiltrække nye tilflyttere. Foto: Søren Øhlers

Trods befolkningstilvækst på Mols: - Vi må ikke glemme årsagen til, at vi i sin tid begyndte arbejdet

Trods befolkningstilvækst og få ledige boliger fortsætter Mols i Udvikling arbejdet med at tiltrække tilflyttere. 

Medlem af bosætningsgruppen frygter blandt andet konsekvenserne for Molsskolen - og på længere sigt hele området - hvis man ikke fortsætter indsatsen med at tiltrække tilflyttere og styrke Mols' image.

Næste forsøg på at styrke kendskabet til Mols og tiltrække nye tilflyttere er søndag, hvor alle interesserede er inviteret til brunch, oplæg og ture rundt på Mols af Mols i Udvikling.

Trods befolkningstilvækst og få ledige boliger fortsætter Mols i Udvikling arbejdet med at tiltrække tilflyttere. Medlem af bosætningsgruppen frygter konsekvenserne, hvis man ikke fortsætter indsatsen.

- Det er en løbende proces. Vi må ikke hvile på laurbærerne.

Det er kun gået én vej med tilflytningen til Mols de seneste år. Fremad.

Ser man nærmere på kommunens seneste befolkningsprognose, ser den udvikling stort set ud til at fortsætte.

Derfor er det nærliggende at tro, at et arrangement som Mød Mols på søndag, hvor Mols i Udvikling inviterer potentielle tilflyttere til brunch i Tved Forsamlingshus, er overflødigt. Men det er langt fra tilfældet, hvis man spørger Ole B. Sørensen fra Mols i Udvikling, der har boet på Mols hele sit liv.

- Vi må ikke glemme, hvad der var årsagen til, at vi i sin tid startede arrangementet og Mols i Udvikling, siger Ole B. Sørensen med henvisning til initiativer, der blev startet i 2014/2015.

Udskoling truet af lukning

På grund af dalende børnetal satte kommunen i 2014/2015 sig for at lukke den ene af tre børnehaver og at flytte en af de tilbageværende børnehaver ind i en længe i den lokale skole, Molsskolen.

Samtidig var lukning af udskolingen på Molsskolen et tilbagevendende tema for politikerne, hver gang kommunebudgetterne skulle på plads. Det var en udmelding, der gav usikkerhed og ikke befordrende for tilflytning af børnefamilier.

Derfor satte en gruppe sig for at gøre noget for at vende udviklingen, hvilket var startskuddet til etablering af Mols i Udvikling.

- Hvis vi ikke løbende tiltrækker nye familier og får flere til at tænke, at det ikke er helt fjollet at flytte til Mols, kan det i værste tilfælde få betydning for skolens - og dermed hele områdets - fremtid, siger Ole B. Sørensen fra Mols i Udviklings bosætningsgruppe.

Mols i Udvikling

Paraplyorganisationen Mols i Udvikling dækker et område med knap 3.800 indbyggere fordelt på 24 mindre landsbyer. 

Organisationen er drevet af frivillige kræfter, som har taget initiativ til at organisere og puste liv i de mange ideer og potentialer, som området indeholder. 

Mols i Udvikling opstod i Molsskolen og børnehavernes fællesbestyrelse i august 2013, hvor bestyrelsen var kede af at høre om nedskæringer og besparelser på institutionsområdet. Målet var at tage skeen i egen hånd og tale området op. 

Derfor er det både med øje for Mols' fremtid og med henblik i at få gang i et tilbagevendende arrangement, der har været sat på standby på grund af covid-19, at interesserede børnefamilier søndag igen inviteres til Mød Mols, hvor oplæg fra Borgerforeningen og Mols i Udvikling, mol- og helboer og ture til Mols Bjerge, Molsskolen, Børnehuset Mols, Naturbørnehaven Mols Bjerge og Syddjurs Friskole skal overbevise gæsterne om, at fremtiden ligger på Mols.

Opsøgende indsats giver pote

Siden 2018 er antallet af borgere i Mols' skoledistrikt steget med 135, og den udvikling ser ud til at fortsætte - dog ikke i samme tempo.

I kommunens nyeste befolkningsprognose stiger befolkningstallet til 3.917 i Mols' skoledistrikt i 2034.

Det er en stigning på 52 borgere i forhold til i år.

En flytning af udskolingseleverne på Molsskolen har tidligere været på tegnebrættet i forbindelse med budgetforhandlingerne. Ole B. Sørensen håber, at flere børnefamilier på Mols vil sikre, at Molsskolen ikke rammes af besparelser, der gør området mindre attraktivt. Foto: Søren Øhlers

En væsentlig nuance i det stigende befolkningstal er, at antallet af børn i aldersgruppen 5-14 år og voksne i aldersgruppen 25-42 år sammenlagt stiger med 241, mens antallet af borgere i aldersgrupperne 43-66 og 67-84 år sammenlagt falder med 266.

- Vi bilder os ikke ind, at vi med arrangementerne kan tage hele æren for den øgede tilflytning, men vi har fået mange tilkendegivelser fra tilflyttere om, at de har været til vores arrangementer og har fået et godt indtryk af os, siger Ole B. Sørensen.

Selvom Ole B. Sørensen ikke mener, at en aldersgruppe er mere velkommen end en anden, ser han nogle åbenlyse fordele i at tiltrække borgere på et vis stadie i deres liv.

- Det er naturligvis en fordel, hvis det er par, der enten lige har fået børn eller snart skal have børn. Når først ens børn er faldet til i en daginstitution eller skole, er familierne mere tilbøjelige til at blive, siger Ole B. Sørensen

- Vil ikke have bus på skinner

Med befolkningstilvæksten på 135 siden 2018 er Mols det skoledistrikt, der har den tredje højeste stigning i antallet af borgere.

Der er dog et stykke til op til Hornslet og Rønde, der med afstand har fået flere tilflyttere de seneste år.

Selvom Ole B. Sørensen gerne vil have flere tilflyttere til Mols, ser han dog ikke med misundelse på de to distrikter.

- Vores største aktiv er naturen. Den kan ingen stjæle fra os eller konkurrere imod. Dem, der flytter til Syddjurs for primært at bo tæt på Aarhus, er ikke dem, der søger til Mols. Hvis man bor på Mols, kan man godt undvære en bus på skinner, siger Ole B. Sørensen med henvisning til letbanen.

For bosætningsgruppen hos Mols i Udvikling stopper indsatsen dog ikke, når tilflytterne kan trække "til salg"-skiltet op. Der er nemlig udpeget ambassadører i flere af de 24 landsbyer, som Mols i Udvikling dækker, der banker på døren og byder nye beboere velkommen.

- Vi, der har boet her i flere år og er engagerede i Mols i Udvikling, kender jo mange rundt omkring i landsbyerne. Derfor er det lykkedes og gennem eget og andres netværk at finde nogle gode lokale kræfter, der kan tage godt imod tilflytterne med en flyer og tilbuddet om at høre lidt mere om det område, de er flyttet til, siger Ole B. Sørensen.

Desuden inviteres tilflytterne til velkomstbrunch, hvor de har mulighed for at høre mere om deres nye lokalområde.

- Vi vil selvfølgelig gerne sikre, at tilflyttere føler sig velkomne og opdager de mange muligheder, der er på Mols. Samtidig er det værd at huske på, at tilflytterne også bliver ambassadører og en slags reklamesøjler, når de skal fortælle deres venner om Mols. Derfor er det også vigtigt for os at byde tilflytterne velkommen på en ordentlig måde, siger Ole B. Sørensen.

Savner handling bag byggeplaner

Mens velviljen til at tiltrække nye molboer er stor, kan man ikke sige det samme om udbuddet af boliger.

Ifølge Boligsiden er der i 8420 Knebel i øjeblikket 18 villaer og en landejendom til salg, mens Boligportalen har en lejlighed og en luksusvilla med 11 værelser til 30.000 kroner om måneden til leje.

Indsatsen for at tiltrække nye borgere til Mols står ikke helt mål med antallet af boliger, der er til salg. Ole B. Sørensen håber, at planerne om et alment boligprojekt snart føres ud i livet. Foto: Søren Øhlers

- Det er en reel udfordring og en frustration, for vi er i mange år blevet stillet i udsigt, at DjursBo skulle bygge et alment boligprojekt på Energivej i Knebel, men det er endnu ikke blevet til noget som helst.

- Hvis det var muligt for flere af de ældre borgere at flytte fra deres huse til lejelejligheder her på Mols, ville det naturligvis betyde, at der kom flere huse på markedet til tilflytterne.

Ud over boligprojektet er der en udstykning på Bøgebjerget i Knebel, der forventes solgt over de kommende år.

I foråret 2022 forventes 16 nye byggegrunde i Vrinners at blive udbudt til salg.

SyddjursLIV har forsøgt at få Dennis Larsen, der er direktør hos DjursBo, til at svare på, hvornår byggeriet går i gang. Han er endnu ikke vendt tilbage på vores henvendelse. 

Mols i Udviklings arbejde for at tiltrække tilflyttere gjorde indtryk på Torben Salomonsen og hans familie, der for fire år siden flyttede fra Frederiksberg til Mols. Foto: Søren Øhlers.

- For os var det Mols eller ingenting

Når Torben Salomonsen og hans familie for fire år siden valgte at skifte lejligheden på Frederiksberg ud med landlivet i Vistoft, skyldtes det blandt andet Mols i Udviklings arbejde for at tiltrække tilflyttere. 

Selvom flytningen betød et farvel til bylivet, har en tilværelse i letbanebyerne ikke været i familiens overvejelser. Valget stod mellem byliv på Frederiksberg eller landlivet på Mols.

Torben Salomonsen og hans familie skiftede for fire år siden lejligheden på 85 kvadratmeter på Frederiksberg ud med landlivet på Mols. Selvom han af og til savner bylivet, kommer en flytning til en letbaneby ikke på tale.

85 kvadratmeter og byliv på Frederiksberg eller 240 kvadratmeter og naturen på Mols?

Det endte med at blive valget, som parret Torben Salomonsen og Dorthe Bach stod over for, da de for fire år siden skulle træffe en beslutning om deres families fremtid.

Efter mere end tyve år på Frederiksberg havde parret både job og netværk i hovedstadsområdet, men med tre piger og en lejlighed på 85 kvadratmeter på fjerde sal uden elevator fristede tanken om en tilværelse på landet med masser af natur og plads.

Når parret blev opmærksomme på Mols, skyldtes det blandt andet, at de inden flytningen havde et sommerhus i området.

- Det er jo et dejligt område, som vi har haft et godt øje til i mange år, og så har vi også fulgt Mols i Udviklings arbejde. Derfor undersøgte vi, hvordan det er at bo her uden for feriesæsonen og hvad man kan lave her. Mols har den helt perfekte kombination af natur og et godt lokalmiljø. Det faldt vi for, siger Torben Salomonsen, der selv oprindeligt kommer fra Ugelbølle.

Mols i Udvikling

Paraplyorganisationen Mols i Udvikling dækker et område med knap 3.800 indbyggere fordelt på 24 mindre landsbyer.

Organisationen er drevet af frivillige kræfter, som har taget initiativ til at organisere og puste liv i de mange ideer og potentialer, som området indeholder.

Mols i Udvikling opstod i Molsskolen og børnehavernes fællesbestyrelse i august 2013, hvor bestyrelsen var kede af at høre om nedskæringer og besparelser på institutionsområdet. Målet var at tage skeen i egen hånd og tale området op.

- Derfor stod valget ikke mellem Frederiksberg og et sted i Syddjurs. Det var Mols eller ingenting, siger Torben Salomonsen.

Børn gør det let at være tilflytter

Trods tilværelsen som sommerhusejer på Mols og en barndom i Ugelbølle kendte Torben Salomonsen og familien ikke andre end lidt familie, da de flyttede til Mols.

Det viste sig dog ikke at blive et problem at lære nye mennesker at kende.

- Når man kommer med tre børn, lærer man hurtigt nogen at kende gennem deres skoler og børnehave. Vi oplevede en fed åbenhed og en hånd, der blev taget imod, når man rakte den frem, siger Torben Salomonsen.

Familien fik også besøg af en af de lokale ambassadører, som Mols i Udvikling har engageret i flere af de 24 landsbyer. Ambassadørernes opgave er at banke på hos tilflyttere og byde dem velkommen med en flyer og lidt viden om tilflytterens nye område.

Torben Salomonsen og hans familie er flyttet ind i et hjem på 240 kvadratmeter med en stor have, som Torbens forældre hjælper med at passe. Foto: Søren Øhlers.

Desuden deltog familien i Mols i Udviklings velkomstbrunch, hvor flere af paraplyorganisationens ambassadører også var med.

- Det er fedt, at man bliver budt velkommen på den måde. Der er virkelig et solidt grundlag for at falde godt til. Hvis man ikke gør det ved at møde andre forældre på børnene skole og i deres børnehave, er der mange andre muligheder, som Mols i Udvikling står bag, siger Torben Salonomsen, der sidenhen selv har valgt at blive aktiv i Mols i Udvikling.

Letbanebyer trækker ikke

Det er dog ikke helt uden omkostninger at flytte fra byen til Mols.

- Det er klart, at der ikke er det samme byliv her. Der er også sociale kæder fra Frederiksberg, der knirker lidt, så der skal arbejdes for at holde liv i gamle sociale bånd samtidig med, at der skabes nye her. Og så savner jeg at cykle til til alle ting - det gør man ikke her med så mange bakker, siger Torben Salomonsen.

Torben Salomonsen og hans familie bor tæt på Trehøje med udsigt til Kalø Vig og ikke mindst de flotte farver i familiens store have. Foto: Søren Øhlers.

Selvom det manglende byliv er et af de større tab, som Torben Salomonsen fremhæver, giver det ingen anledning til at overveje, om en letbaneby med kortere vej til Aarhus havde været løsningen.

- Det er med åbne øjne, at vi er flyttet på landet. Derfor kunne vi ikke finde på at bo i en af letbanebyerne bare for at være tættere på Aarhus. Hvis byliv havde betydet mere, skulle vi være blevet på Frederiksberg.

Der er kommet flere familier til

Når Mols i Udvikling arbejder for at tiltrække og tage godt i mod tilflyttere, skyldes det blandt andet tidligere frygt for Molsskolen og Mols' fremtid på grund af dalende befolkningstal. Udviklingen i 2014/2015 var årsagen til opstarten af Mols i Udvikling.

Trods forhistorien bekymrer Mols' fremtid umiddelbart ikke Torben Salomonsen.

- Alene i den tid, hvor vi har boet her, er der kommet fire-fem nye familier til i det område, vi bor i. Så vi oplever, at området er i fremgang.

Med beslutningen om at flytte til Mols blev familien en del af en positiv tendens. Siden 2018 er antallet af borgere i Mols' skoledistrikt nemlig steget med 135, og den udvikling ser ifølge kommunens seneste befolkningsprognose ud til at fortsætte.

I den seneste befolkningsprognose stiger befolkningstallet til 3.917 i Mols' skoledistrikt i 2034.

Det er en stigning på 52 borgere i forhold til i år.

En væsentlig nuance i det stigende befolkningstal er, at antallet af børn i aldersgruppen 5-14 år og voksne i aldersgruppen 25-42 år sammenlagt stiger med 241, mens antallet af borgere i aldersgrupperne 43-66 og 67-84 år sammenlagt falder med 266.

Tre af de fire piger, som den unge mand fra Syddjurs henvendte sig til, går på Rønde Skole. Foto: Søren Øhlers

Østjyllands Politi har afhørt lokal mand, der kontaktede fire piger ved skoler i Rønde og Mørke

Onsdag eftermiddag modtog Østjyllands Politi tre anmeldelser om, at en mand havde taget kontakt til unge piger ved henholdsvis Rønde Skole og Mørke Skole.

Den yngre mand er fra Syddjurs og blev torsdag afhørt af Østjyllands Politi, der dog ikke havde grundlag for at rejse en sigtelse.

Det var en yngre mand fra Syddjurs, der onsdag eftermiddag kontaktede fire piger ved skoler i Rønde og Mørke. Østjyllands Politi har afhørt manden.

Onsdag eftermiddag modtog Østjyllands Politi tre anmeldelser om, at en mand havde taget kontakt til unge piger ved henholdsvis Rønde Skole og Mørke Skole. Det fremgår af Østjyllands Politis døgnrapport.

Over for SyddjursLIV uddyber Østjyllands Politi, at der er tale om en yngre mand, der er bosat i kommunen.

I Rønde Skoles store spisefrikvarter i tidsrummet mellem klokken 12.00 og klokken 12.30 tog manden først kontakt til to piger på 15 og 16 år, der gik en tur forbi gymnasiet. Han spurgte pigerne, om de havde en cigaret, hvilket de afviste. Herefter stillede han flere personlige spørgsmål om deres navne og alder, hvorefter han stoppede op og gik hen og satte sig ind i en bil.

Umiddelbart efter gentog episoden sig, da manden i sin bil kørte op på siden af en 15-årig pige, der var på vej hen til et busstoppested for at tage bussen hjem fra skole. Han blev siddende i bilen, men stillede stort set de samme spørgsmål som til de to andre piger. Han tilbød også gentagne gange den 15-årige pige et lift, hvilket hun afviste. Til sidste kørte han fra stedet.

Manden kørte tilsyneladende direkte mod Mørke, hvor han omkring klokken 12.40 tog kontakt til en 13-årig pige, der stod på parkeringspladsen ved Mørke Skole og ventede på at blive hentet.

Pigen så manden køre ind på parkeringspladsen og stige ud af bilen, hvorefter han gik direkte hen til hende. Han gav hende flere komplimenter og stillede også hende nogle personlige spørgsmål, hvorefter han spurgte, om han måtte kramme hende, og hun gav ham et kort kram.

Men da han efterfølgende spurgte, om han også måtte få et lille kys, sagde hun nej og bad ham gå væk, hvilket han gjorde.

Den 13-årige pige fik taget et billede af den bil, manden satte sig ind i, og sammenholdt med de forklaringer, de fire piger er kommet med, har politiet en ret god formodning om, hvem manden er.

Pigerne handlede korrekt

På baggrund af oplysningerne har Østjyllands Politi torsdag afhørt manden. Det oplyser Janni Ord Lundager, der er kommunikationsrådgiver hos Østjyllands Politi.

- Der var ikke grundlag for at rejse en sigtelse på baggrund af det, han gjorde onsdag, men i forbindelse med afhøringen havde vi en opdragende samtale med ham om hans opførsel, siger Janni Ord Lundager.

Hun opfordrer generelt børn, der oplever henvendelser som dem, pigerne oplevede i går, til at handle ligesom pigerne.

- Pigerne handlede korrekt i situationen. I den type situationer skal man enten afvise eller ignorere den, der henvender sig, siger Janni Ord Lundager.