Åndehul ved Jernhatten skal være en kulturinstitution og danne rammen for mødet mellem "dem fra Grobund og advokaterne fra Ebeltoft"
Da Sofie Magos i 2016 købte Havmøllen, var det blandt andet med visionen om at skabe et åndehul og en kulturinstitution, der er til glæde for lokalsamfundet hele året.
Ved at danne rammen om fællesspisninger, sommerkoncerter og forskellige projekter, som lokale byder ind med, håber hun, at Havmøllen er et sted, man får lyst til at starte nye projekter og etablere nye venskaber.
Samtidig bestræber Havmøllen sig for at lave en bæredygtig oplevelse. Det betyder blandt andet, at råvarerne i den mad, man kan købe, i videst udstrækning kommer fra lokale mikroproducenter, ligesom varerne i gårdbutikken også fungerer som et vindue for lokale producenter, der vil sælge det, de producerer.
- I en verden, som på mange måder ikke er rar at være i på grund af krig, ufred og klimakriser, er det vigtigt at skabe åndehuller.
Det mener Sofie Magos, der i 2016 købte Havmøllen - en gammel møllegård fra 1677 placeret ved én af Djurslands mest besøgte naturområder ved Jernhatten.
- Jeg har boet i området i 22 år og elsker både lokalområdet og naturen her. Derfor samlede jeg nogle af de gode lokale kræfter om projektet. Jeg kan godt lide at være med til at skabe noget, der giver andre mulighed for at starte nye projekter, siger Sofie Magos.
Sidste år blev den nyistandsatte møllegård og stuehuset med to eksklusive ferielejligheder taget i brug. Samtidig med at det blev muligt at leje ferielejlighederne og selskabslokalet, blev der arrangeret fællesspisninger og sommerkoncerter, mens gårdbutikken og cafeen gav gæster mulighed for at købe lokalproducerede varer og mad.
- Med rammerne her og gårdbutikken har jeg forsøgt at give lokale producenter et vindue, hvor de kan sælge de produkter, de selv producerer. Samtidig giver vores fokus på brug af lokale råvarer fra mikroproducenter både i gårdbutikken og i køkkenet gæsterne mulighed for at få en bæredygtig madoplevelse med lokale råvarer og mad, der er lavet fra bunden, siger Sofie Magos.
Arrangementerne hos Havmøllen var sidste år så stort et tilløbsstykke, at antallet af fællesspisninger og sommerkoncerter øges i den kommende turisthøjsæson. Det sker med et langsigtet mål for øje.
Skal hvile i sig selv
Når Sofie Magos i sin tid havde mulighed for at købe og istandsætte Havmøllen, skyldtes det blandt andet, at hun er en af milliardæren Aage V. Jensens arvinger.
Havmøllen er et filantropisk initiativ. Derfor er det ikke et mål for Sofie Magos selv at tjene penge til sig selv på projektet.
- Jeg har det, jeg skal have og bruge. For mig er det vigtigt, at stedet hviler i sig selv og er bæredygtigt på den måde, at vi tjener penge, så lønningerne bliver betalt, så jeg ikke selv skal smide penge i, siger Sofie Magos.
Derfor er udlejningen af selskabslokalet og de to ferielejlighederne og indtægterne fra sommerens koncerter og fællesspisninger primært med til at sikre den daglige drift og udviklingen af den nye kulturinstitution, som holdet bag Havmøllen karakteriserer det nye samlingssted som. Målet er, at Havmøllen i endnu højere grad skal komme lokalbefolkningen til gode.
- Vi vil helst være her for lokalbefolkningen - også uden for turistsæsonen. Vi er ikke sat i verden for at lave private selskaber, bryllupper og konfirmationer. Det er sjovt nok, men arrangementerne skal bruges til at skabe en anden værdi.
- Når vi laver de her ting, er det ikke for enhver pris. Vi tager os god tid til det og gør det med stor omhu. Folk skal føle sig velkomne, men det skal også bidrage til, at vi kan skabe kulturel og social værdi her på stedet.
- Når vi laver fællesspisning om sommeren, er det lidt dyrere. Der sker lidt mere, der er lidt flere folk på arbejde, men det er også der, melet skal males og vi skal skabe omsætning, der kan få stedet til at hænge sammen om vinteren, siger Daniel Berg Saarori, der er projektudvikler og blandt andet står for udlejningen af selskabslokalet og ferielejlighederne.
- Advokaterne fra Ebeltoft møder dem fra Grobund
De forskellige typer gæster, som forskelligartede tilbud som eksklusive ferielejligheder og et koncept som fællesspisning tiltrækker, afspejler sig også i de arrangementer, som Havmøllen afholder.
- Det er svært at sætte en skabelon på, hvem der lejer ferielejlighederne. Man kan sige, at lejlighederne ikke er de billigste på Djursland og helt klart er for dem, der går op i æstetik. Et enkelt fælles karaktertræk for lejerne er, at mange af dem kører i elbiler. Det er folk, der har penge, men alligevel tænker over, hvordan de bruger dem, siger Daniel Berg Saroori.
I kontakten med lejerne af ferielejlighederne gør han dem opmærksomme på, at fællesspisninger, koncerter og andre arrangementer lige ude foran lejlighederne er en del af pakken, når man lejer en ferielejlighed hos Havmøllen.
- Her kommer alt fra fine konservative gæster til hippier. Alle mulige samfundslag kommer her. Det er min oplevelse, at vi har skabt et sted, hvor folk føler sig til rette. Her kan dem fra Grobund spise sammen med advokaterne fra Ebeltoft, og det er en mulighed, som mange tager til sig, siger Sofie Magos.
Hun mener, at der generelt er et behov for, at forskellige typer af gæster møder hinanden.
- Ofte går man ud med venner eller familie og taler om de ting, man plejer, og klapper hinanden på ryggen. Men nogle gange er det altså fedt at blive udfordret og møde mennesker til en fællesspisning ved et langbord, der måske ser tingene på en anden måde.
- Det synes jeg på en eller anden måde, vi danskere kan mangle. Vi er lidt for indelukkede og introverte. Vi holder os lidt for os selv og taler ikke med naboen. Når Det Grænseløse Køkken har lavet mad hos os, har jeg virkelig oplevet hvad der sker, når mennesker mødes på tværs af alder, meninger og holdninger, siger Sofie Magos.
Det Grænseløse Køkken
- Idéen bag Det Grænseløse Køkken opstod i ønske om at bruge måltidet som et værktøj til at nedbryde grænser mellem mennesker og skabe forandring og fællesskaber i midlertidige rum rundt omkring i landet.
- De sidste 5 år har Det Grænseløse Køkken slået rødder i Ebeltoft og arbejdet med inddragelse af hele Djursland og dets besøgende. Det Grænseløse Køkken fik indledningsvist lov til at indtage et smukt væksthus på den rustikke plads bagved Maltfabrikken indtil det stod færdigt i 2019.
- De særlige fællesspisninger har siden bredt sig til bl.a. Karpenhøj, Posthuset i Ebeltoft, Ebeltoft Gårdbryggeri - og endvidere strakt sig udover kommunens grænser, hvor det har skabt fællesskaber og måltidsmøder på tværs af mennesker.
- Det Grænseløse Køkken har i perioder inddraget gæstekokke og nye borgere, hvor mennesker – i køkkenet såvel som rundt om langbordene - er blevet præsenteret for forskellige måltidskulturer – og traditioner.
- Nu har Det Grænseløse Køkken base på Havmøllen ved foden af Jernhatten, hvor det fortsat vil undersøge måltidskulturer til fællesspisninger hele året. Projektet er på nuværende tidspunkt organiseret under Havmøllen i samarbejde med Køkkenkollektivet på Havmøllen.
Ikke et modernes forsamlingshus, men...
Selvom fællesspisning og mødet med andre fra lokalområdet, man normalt ikke taler med, kan lede tankerne på livet i forsamlingshusene, kan Havmøllen ifølge Daniel Berg Saroori ikke blot kan karakteriseres som et moderne forsamlingshus.
Det skyldes blandt andet, at stedet er gearet til at håndtere mere moderne selskaber, ligesom produktionsfaciliteterne i køkkenet er på et helt andet niveau end det lokale forsamlingshus.
Alligevel ønsker Havmøllen at varetage nogle forsamlingshusfunktioner.
- Vi vil eksempelvis gerne gøre det muligt for folk at holde kor herinde en gang om ugen. Vi lægger også lokaler til Bæredygtighedsgruppens fredagsbar, ligesom vores hverdags take away hver torsdag og fællesspisninger også er tilbud, der som koncept minder lidt om noget, man kan møde i forsamlingshuse, siger Daniel Berg Saroori.
Som et led i Havmøllens arbejde fungerer stedet som et slags projektkontor for lokale, der gerne vil have sparring og hjælp til et projekt.
- Vi har ikke lavet så mange aktiviteter med udefrakommende endnu, så vi tager det, som det kommer. Hvis folk har ideer, tager vi imod dem med kyshånd, og vi hjælper gerne med at være projektkontor og hjælpe i gang, siger Daniel Berg Saroori.
Når samtalen falder på, hvilke værdier projekterne skal leve op til for at få hjælp af Havmøllen, lægger Sofie Magos særligt vægt på omtanke for mennesker og natur.
- Det er meget essentielt, at man passer godt på naturen. Derfor har vi meget fokus på, hvad vi spiser, omtanke for dyr og tanken om at passe ordentligt på os selv og hinanden.
- Dermed ikke sagt, at jeg aldrig tager på McDonalds. Det gør jeg også engang i mellem, siger Sofie Magos, der også erkender, at Havmøllens værdier også giver mulighed for fortolkning, når lokale projektmagere byder sig til, siger Sofie Magos.
- Vi har blandt andet hjulpet Børge, der holdte et oplæg om at gå herfra til Santiago i Spanien. Vi hjalp ham med billetter, annoncering på forskellige platforme og ved at gøre rummet klar til oplæg. Vi har også et kor, der fast kommer her og øver. Men vi har ikke planer om at lægge lokaler til en masse ungdomsfester. Der skal være omtanke for lokalmiljøet, siger Daniel Berg Saroori.
Men åbenheden over for nye projekter har også grænser.
- Hvis Rasmus Paludan kommer og spørger, om han må afholde årsmøde hos os, siger vi nej tak - både af logiske og praktiske årsager.
- Men omtanke for mennesker og natur betyder eksempelvis ikke, at der ikke er plads til en samtalesalon for karrierekvinder, som vi tidligere har afholdt. Så vi har nogle grundlæggende værdier, men tager det meget som det kommer, siger Daniel Berg Saroori.
En lille gemt perle
Trods det øgede kendskab til Havmøllen er der stadig mange, der ikke kender Syddjurs' nye kulturinstitution.
- Vi oplever, at folk føler, de har fundet en lille perle, når de finder os.
- Lige nu har vi gæster fra Californien, der er overvældet af stedet. De havde været i København og Legoland og ledte efter et godt overnatningssted på Airbnb. Da de tog til Danmark, lå det formentligt ikke i kortene, at de skulle ende med at overnatte lige uden for Hyllested Skovgårde. Men de er her nok mest på grund af den lækre ferielejlighed og omgivelserne, siger Sofie Magos.
- Men der er også noget magisk over, at folk kommer helt herud og ikke ved så meget om stedet og oplever den fantastiske natur, vi er omgivet af, siger Daniel Berg Saroori.
Ud over sommerkoncerter og fællesspisninger er der en række forskellige nye arrangementer på vej. En lokal kvinde har blandt andet bedt om hjælp til at stable skovbadning, der er en japansk terapiform, på benene.
Når højsæsonen er overstået, har Havmøllen også fået støtte af kommunen til at søsætte en række årstidsevents, der skal samle lokale om traditionelle samlingspunkter som en solhvervsfest til Sankt Hans, høstfest i sensommeren og en vintersolhvervsfest.