Mette og Simone vil have kortere fra idé til handling: Nu åbner de deres egen minibørnehave
Selvom Granlys Rødder endnu ikke har afholdt åbent hus, er otte børn allerede skrevet op til den nye private pasningsordning for 2-6-årige.
Bag Granlys Rødder står makkerparret Mette Madsen og Simone Dybro, der lærte hinanden at kende hos Børnegården Hegnsholt. Her opstod lysten til at starte en privat pasningsordning, hvor de to kvinder selv kunne bestemme over hverdagen.
Når den nye private pasningsordning på gården Granly åbner, bliver det med plads til ti børn.
Selvom der er mere end en uge til, at nysgerrige børn og forældre kan komme til åbent hus i Simone Dybros og og Mette Madsens nye minibørnehave, er der rift om de ti pladser i den nye private pasningsordning uden for Rønde.
Ti børn er allerede skrevet op, mens yderligere ni børn, der endnu ikke er skrevet op, har tilmeldt sig åbent hus hos makkerparret, der traf beslutningen om at åbne deres egen private pasningsordning for børn i alderen 2 til 6 år i midten af april.
Makkerparret mødte hinanden hos Børnegården Hegnsholt - tidligere Den Grønne Gårdvuggestue. Her startede Simone Dybro en børnehavegruppe op i november 2020, som i løbet af et halvt år voksede sig så stor, at der blev brug for pædagogmedhjælperen Mette Madsen.
- Vi fik et rigtig godt samarbejde, men følte os begge begrænsede af, at der for ofte var langt fra idé til handling, når vi fandt på noget, vi gerne ville, fordi der var for mange andre, der skulle ind over beslutningerne, siger Mette Madsen.
Granlys Rødder
Mette er uddannet i ernæring og sundhed fra januar 2020 og har flere år arbejdet som pædagogmedhjælper.
Simone er uddannet pædagog fra januar 2020. Til november er hun uddannet Marte Meo-terapeut.
- Derfor forsøgte vi i første omgang at søge job hos andre børnehaver som et makkerpar, hvor vi kunne have en udegruppe, som er dét, vi brænder for. På et tidspunkt overvejede vi også at spørge kommunen, om vi ikke kunne lave en udegruppe med en bus, hvor børnene så kunne blive kørt fra en børnehave og herud til Granly, hvor børnene fra Børnegården Hegnsholt har været glade for at komme, siger Simone Dybro.
- Så da Lene og Henning tilbød Granly som base for vores videre samarbejde slog vi til og nu står vi her, siger Mette Madsen.
Gård danner rammen om minibørnehave
Den nye minibørnehave kommer til at have base på gården Granly, hvor Simone Dybro er opvokset. Deraf kommer navnet Granlys Rødder.
- Børnene kommer til at have en hverdag med en massiv ro og højt til loftet. Her er masser af skøn natur og små perler, hvor der er plads og tid til at fordybe og fortabe sig i naturen, siger Simone Dybro.
Med ti børn i den kommende børnegruppe kommer Granlys Rødder til at have en bedre normering end BUPLs anbefalinger, der lyder på mindst én pædagog til seks børn.
De ti børn kommer til at stifte bekendtskab med livet på en gård, der har omkring 200 hektar jord og over 1.000 slagtesvin i stalden.
- Vi kommer naturligvis til at indhente tilladelser fra forældrene til, at børnene må komme med ud at høste, så og pløje, men vi satser på, at den gruppe børn og de forældre, vi kommer til at tiltrække, kommer herud, fordi de gerne vil det, vi tilbyder, siger Simone Dybro.
Udover livet på gården har Simone Dybro og Mette Madsen planer om at tage på mange udflugter.
- Noget af det, vi begge elsker mest i hverdagen med børn, er at tage på udflugter, lægge madpakken i rygsækken og komme ud og opleve skoven eller skovsøen ikke så langt herfra. Dette begrænses desværre sommetider af sygemeldinger, pauseafholdning eller andet i en typisk børnehave, siger Mette Madsen.
Videoanalyse skal optimere børnenes hverdag
Når målgruppen er de 2-6-årige, skyldes det særligt den fleksibilitet, som aldersgruppen giver.
- Hvis vi havde yngre børn, skulle vi tage hensyn til lure og vi ville være mere bundet til basen på gården, hvilket ville være en begrænsning for vores udflugter. Med den her aldersgruppe kan vi komme på heldagsture. Det giver større rum for at udforske og være i naturen. Vil gerne være dem, der tager rygsækken på og tager på turen hver dag, siger Mette Madsen.
- Og hvis børnene eksempelvis får brug for at sove, kan de gøre det i det shelter, vi er ved at bygge, bivuakken på vores lille indianerinspirerede legeplads eller der, hvor vi er på tur, hvis det giver mening, siger Simone Dybro.
Basen bliver dog på gården Granly, hvor Mette Madsen og Simone Dybro har planer om at tage et særligt værktøj i brug for at sikre en så god hverdag som muligt for børnene.
Simone Dybro er nemlig i gang med at uddanne sig til Marte Meo-terapeut. Marte Meo er en videobaseret metode, der blandt andet anvendes særligt på børneområdet eller ved demensramte og andre situationer, hvor mennesker indgår i et samspil med hinanden.
- Med Marte Meo kan vi stille os nysgerrige på forskellige områder. Måske oplever vi stor uro under spisesituationerne. Her vil vi bruge Marte Meo ved at filme situationen og lave en interaktionsanalyse for at se, hvad børnene kalder på. Indenfor Marte Meo har man nemlig fokus på at gøre mere af det, der allerede er godt, for eksempel at benævne sig selv, som er et at Marte Meo principperne. Man arbejder ud fra, at børnene ikke har et problem, men viser problemet i samspillet, siger Simone Dybro, der understreger, at det kun sker med forældrenes accept.
Optagelserne laves typisk ved at hænge et kamera op et sted, hvor det ikke forstyrrer de situationer, der skal analyseres.
- Det kan også være, at vi bruger det i forbindelse med opstarten for at finde ud af, om der er noget, vi kan gøre, for at forbedre indkøringen af de nye børn, siger Mette Madsen.
Kommunale daginstitutioner gør også brug af Marte Meo-terapeuter, der typisk tilkaldes som konsulenter, når der er behov for at analysere særlige udfordringer.
- Men hvis forældrene har situationer derhjemme, som de gerne vil have analyseret og vejledning til, bliver det naturligvis også en mulighed, siger Simone Dybro.
Privat pasning af børnehavebørn giver særligt én udfordring
Mens det har været en smal sag at få både Mette Madsen, Simone Dybro, Simones forældre og gården godkendt til børnepasning af kommunen, har økonomien været den største hovedpine for makkerparret. Der er nemlig en væsentlig forskel på den kommunale støtte til at passe børn, der er 0 til 3 år og børn, der er 3 til 6 år.
For de 0-3-årige ligger tilskuddet fra kommunen på 6.179 kroner per barn, mens tilskuddet er 3.585 kroner for de 3-6-årige per barn.
- Vi har været nødt til at have en lidt højere egenbetaling end de andre private og kommunale ordninger, for at få det til at løbe rundt. Den store forskel på tilskuddene kan også være en af forklaringerne på, at der ikke er andre i kommunen, der specifikt er for de 2 til 6-årige, da det er sværere at have børnehavebørn i et almindeligt hjem, som mange dagplejere har, siger Mette Madsen.
Det er penge fra Simone Dybros private opsparing, der udgør minibørnehavens startkapital. Selvom økonomi ikke er den eneste årsag, er det blandt andet lykkedes makkerparret at spare penge ved at indrette den nye minibørnehave bæredygtigt. Bålstedet er lavet med sten fra de omkringliggende marker, køkkenet er et brugt landkøkken fra Havndal, de har fået gratis for at pille det ned, mens shelter, hønse-kaninhus og orangeri bliver beklædt med kalmarbrædder fra lærketræerne i den omkringliggende skov
Mette Madsen og Simone Dybro har også udsigt til en anden udgift. De leder nemlig efter en fast vikar, der kan træde til, hvis en af dem er fraværende og er allerede blevet kontaktet af flere interesserede.
- Det er vigtigt, at det er en fast vikar, som børnene lærer godt at kende. Det betyder meget for en fast og tryg hverdag, siger Simone Dybro.
Ikke først til mølle
Simone Dybro og Mette Madsens nye minibørnehave åbner efter planen 1. august. Det bliver dog ikke alle børn, der starter på samme tid, da makkerparret gerne vil sikre en rolig opstart. Sammensætningen af gruppen giver heller ikke helt sig selv endnu. Der bliver nemlig ikke tale om først-til-mølle-princippet.
- Vi kommer til at sammensætte gruppen, så den er harmonisk i forhold til alder og køn. Der skal ikke kun være en seksårig, der er sammen med en masse toårige, siger Simone Dybro.
- Ideelt set vil vi også gerne give børnene den tryghed, der er ved, at man sammen tager springet fra børnehave til skole, så vidt det er muligt. Det er vigtigt med en tryg relation at hoppe videre med, siger Mette Madsen.
Selvom makkerparret er spændte på, hvordan det kommer til at gå med den nye børnehave, er arbejdet med at etablere minibørnehaven forløbet ganske udramatisk, siden Mette Madsen og Simone Dybro i henholdsvis maj og april stoppede på deres forhenværende stillinger for at forberede den nye minibørnehave.
- Vi føler ikke at projektet med at etablere Granlys Rødder er så stort, som mange siger. Vi udlever blot vores drøm om at tilbyde de bedste rammer for børnene og hviler i, at så længe vi har hinanden, så skal det hele nok gå, siger Simone Dybro.
Granlys Rødder holder åbent hus 26. juni.