Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SyddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Mette Madsen (tv.) og Simone Dybro starter minibørnehaven Granlys Rødder den 1. august. Foto: Søren Øhlers.

- Vi laver vores egen minibørnehave

Sygemeldinger, pauseafvikling og lignende kan være en begrænsning, når man som pædagog bare gerne vil lægge madpakken i rygsækken og tage ti børn med på eventyr i skoven.

Det erfarede kollegaerne Simone Dybro og Mette Madsen. Derfor traf de i foråret en stor beslutning. De åbner deres egen private minibørnehave.

1. august - cirka et halvt år efter, at beslutningen blev truffet - slår Granlys Rødder dørene op for den første børnegruppe på i alt ti børn i alderen 2-6 år.

De ti børn, der ender med at få plads i den nye institution, kan se frem til en hverdag med udflugter og udeliv på gården Granly uden for Rønde, hvor Simone Dybro er vokset op.

Med tanke på det store politiske fokus på kapaciteten i daginstitutionerne, blev mit interview med Simone Dybro og Mette Madsen en anledning til at lave et øjebliksbillede af muligheden for at få en plads i en daginstitution i Syddjurs.

Når det er relevant, skyldes det blandt andet det førnævnte politiske fokus og de bekymringer, der er forbundet med, at byggeriet af daginstitutionen i Hornslet er forsinket, som vi tidligere har beskrevet, der kan efterlade et indtryk af, at der er pres på pasningstilbuddene i Hornslet.

Hornslet er ikke ikke den eneste by, hvor daginstitutionspladser er på dagsordenen.

Mandag blev familie-, børne- og læringsudvalget præsenteret for tre modeller for kapacitetsudvidelse i Rønde, hvor tilflytningen af børnefamilier betyder, at der er brug for flere institutionspladser. Hvis politikerne er enige i embedsværkets forslag, skal der bygges en stor daginstitution på Trekanten ved Skrejrupvej.

I modellerne, som udvalgsmedlemmerne skal vælge mellem 1. august, er én stor institution med plads til 250 børn i spil. Et alternativ er, at Moesbakken bevares og fortsætter som vuggestue for 50 børn, mens der så skal være plads til 160-200 børn i den nye daginstitution.

Trods de store planer om nye daginstitutioner, er der ingen grund til at frygte, at daginstitutionerne er overfyldte lige nu. Det slår en oversigt, som Syddjurs Kommune har lavet for SyddjursLIV, fast.

Her fremgår det, at der er ledige pladser per 1. august i størstedelen af daginstitutionerne. Og det er til trods for, at daginstitutionerne lige nu i alt søger elleve pædagoger og pædagogmedhjælpere.

Dermed kan vi også vide os sikre på, at historien fra 2018 ikke gentager sig.

Dengang kunne TV 2 Østjylland fortælle,  at den integrerede institution Børnehuset Bækdalen i Hornslet i en periode havde 74 børnehavebørn, selvom huset dengang reelt kun var bygget til at kunne rumme 55 børnehavebørn.

Den type problemer er fortid. Den nye opgørelse fra Syddjurs Kommune viser nemlig også, at børnetallene i de kommunale daginstitutioner trods tilstrømningen af børnefamilier og det forsinkede byggeri i Hornslet ikke overgår det maksimale antal børn, der er plads til i institutionerne.

Muligheden for at starte sin egen private minibørnehave, er også god.

Det var Mette Madsens og Simone Dybros oplevelse af deres dialog med kommune, da de skulle godkendes til at åbne deres private minibørnehave.

Du kan læse mere om, hvorfor Mette Madsen og Simone Dybro har valgt at starte deres egen private minibørnehave i dette nyhedsbrev, hvor du også kan se, hvor der er ledige pladser at få, hvis dit barn skal gå i en daginstitution i Syddjurs.

Hvis du har kommentarer til vores nyhedsbreve eller forslag til historier, er du altid velkommen til at kontakte mig, journalist Søren Øhlers. Jeg kan kontaktes på telefon 26 70 05 40 og mailen soeoe@jfmedier.dk.

God læselyst.

P.S.

Hvis du ikke allerede er fuldgyldigt medlem af SyddjursLIV, kan du for 39 kroner om måneden blive det lige her.

Det er selvfølgelig også helt okay, hvis du hellere vil se os lidt mere an. Derfor vil du stadig modtage vores nyhedsbrev gratis, hvor vi hver gang giver vores bud på nogle udvalgte historier fra Syddjurs.

Og skulle du få lyst til at få den fulde oplevelse med fri adgang til det hele, vil vi glæde os til at byde dig velkommen ombord.

Billede af Søren Øhlers
Billede af skribentens underskrift Søren Øhlers Journalist
Mette Madsen (tv.) og Simone Dybro (th.) åbner minibørnehaven Granlys Rødder den 1. august. Foto: Søren Øhlers

Mette og Simone vil have kortere fra idé til handling: Nu åbner de deres egen minibørnehave

Selvom Granlys Rødder endnu ikke har afholdt åbent hus, er otte børn allerede skrevet op til den nye private pasningsordning for 2-6-årige. 

 Bag Granlys Rødder står makkerparret Mette Madsen og Simone Dybro, der lærte hinanden at kende hos Børnegården Hegnsholt. Her opstod lysten til at starte en privat pasningsordning, hvor de to kvinder selv kunne bestemme over hverdagen. 
 
Når den nye private pasningsordning på gården Granly åbner, bliver det med plads til ti børn.

1. august åbner Simone Dybro og Mette Madsen minibørnehaven Granlys Rødder. Makkerparret glæder sig til heldagsudflugter og spontanitet under åben himmel med ti børn i kommunens første private pasningsordning for 2-6-årige.

Selvom der er mere end en uge til, at nysgerrige børn og forældre kan komme til åbent hus i Simone Dybros og og Mette Madsens nye minibørnehave, er der rift om de ti pladser i den nye private pasningsordning uden for Rønde.

Ti børn er allerede skrevet op, mens yderligere ni børn, der endnu ikke er skrevet op, har tilmeldt sig åbent hus hos makkerparret, der traf beslutningen om at åbne deres egen private pasningsordning for børn i alderen 2 til 6 år i midten af april.

Makkerparret mødte hinanden hos Børnegården Hegnsholt - tidligere Den Grønne Gårdvuggestue. Her startede Simone Dybro en børnehavegruppe op i november 2020, som i løbet af et halvt år voksede sig så stor, at der blev brug for pædagogmedhjælperen Mette Madsen.

- Vi fik et rigtig godt samarbejde, men følte os begge begrænsede af, at der for ofte var langt fra idé til handling, når vi fandt på noget, vi gerne ville, fordi der var for mange andre, der skulle ind over beslutningerne, siger Mette Madsen.

Granlys Rødder

Mette er uddannet i ernæring og sundhed fra januar 2020 og har flere år arbejdet som pædagogmedhjælper.

Simone er uddannet pædagog fra januar 2020. Til november er hun uddannet Marte Meo-terapeut.

- Derfor forsøgte vi i første omgang at søge job hos andre børnehaver som et makkerpar, hvor vi kunne have en udegruppe, som er dét, vi brænder for. På et tidspunkt overvejede vi også at spørge kommunen, om vi ikke kunne lave en udegruppe med en bus, hvor børnene så kunne blive kørt fra en børnehave og herud til Granly, hvor børnene fra Børnegården Hegnsholt har været glade for at komme, siger Simone Dybro.

- Så da Lene og Henning tilbød Granly som base for vores videre samarbejde slog vi til og nu står vi her, siger Mette Madsen.

Gård danner rammen om minibørnehave

Den nye minibørnehave kommer til at have base på gården Granly, hvor Simone Dybro er opvokset. Deraf kommer navnet Granlys Rødder.

- Børnene kommer til at have en hverdag med en massiv ro og højt til loftet. Her er masser af skøn natur og små perler, hvor der er plads og tid til at fordybe og fortabe sig i naturen, siger Simone Dybro.

Siden maj har Mette Madsen og Simone Dybro arbejdet på at gøre minibørnehaven klar. Et af projekterne er at bygge et hønsehus. Foto: Søren Øhlers

Med ti børn i den kommende børnegruppe kommer Granlys Rødder til at have en bedre normering end BUPLs anbefalinger, der lyder på mindst én pædagog til seks børn.

De ti børn kommer til at stifte bekendtskab med livet på en gård, der har omkring 200 hektar jord og over 1.000 slagtesvin i stalden.

- Vi kommer naturligvis til at indhente tilladelser fra forældrene til, at børnene må komme med ud at høste, så og pløje, men vi satser på, at den gruppe børn og de forældre, vi kommer til at tiltrække, kommer herud, fordi de gerne vil det, vi tilbyder, siger Simone Dybro.

Børnene hos Granlys Rødder kommer til at være omgivet af dyr. De fleste af kattekillingerne har dog fået nye hjem, når børnene indtager gården efter sommerferien. Foto: Søren Øhlers

Udover livet på gården har Simone Dybro og Mette Madsen planer om at tage på mange udflugter.

- Noget af det, vi begge elsker mest i hverdagen med børn, er at tage på udflugter, lægge madpakken i rygsækken og komme ud og opleve skoven eller skovsøen ikke så langt herfra. Dette begrænses desværre sommetider af sygemeldinger, pauseafholdning eller andet i en typisk børnehave, siger Mette Madsen.

Videoanalyse skal optimere børnenes hverdag

Når målgruppen er de 2-6-årige, skyldes det særligt den fleksibilitet, som aldersgruppen giver.

- Hvis vi havde yngre børn, skulle vi tage hensyn til lure og vi ville være mere bundet til basen på gården, hvilket ville være en begrænsning for vores udflugter. Med den her aldersgruppe kan vi komme på heldagsture. Det giver større rum for at udforske og være i naturen. Vil gerne være dem, der tager rygsækken på og tager på turen hver dag, siger Mette Madsen.

- Og hvis børnene eksempelvis får brug for at sove, kan de gøre det i det shelter, vi er ved at bygge, bivuakken på vores lille indianerinspirerede legeplads eller der, hvor vi er på tur, hvis det giver mening, siger Simone Dybro.

Basen bliver dog på gården Granly, hvor Mette Madsen og Simone Dybro har planer om at tage et særligt værktøj i brug for at sikre en så god hverdag som muligt for børnene.

Fundamentet er lagt til det udehus, hvor børnene skal spise, når de ikke er på udflugt. Foto: Søren Øhlers

Simone Dybro er nemlig i gang med at uddanne sig til Marte Meo-terapeut. Marte Meo er en videobaseret metode, der blandt andet anvendes særligt på børneområdet eller ved demensramte og andre situationer, hvor mennesker indgår i et samspil med hinanden.

- Med Marte Meo kan vi stille os nysgerrige på forskellige områder. Måske oplever vi stor uro under spisesituationerne. Her vil vi bruge Marte Meo ved at filme situationen og lave en interaktionsanalyse for at se, hvad børnene kalder på. Indenfor Marte Meo har man nemlig fokus på at gøre mere af det, der allerede er godt, for eksempel at benævne sig selv, som er et at Marte Meo principperne. Man arbejder ud fra, at børnene ikke har et problem, men viser problemet i samspillet, siger Simone Dybro, der understreger, at det kun sker med forældrenes accept.

Optagelserne laves typisk ved at hænge et kamera op et sted, hvor det ikke forstyrrer de situationer, der skal analyseres.

- Det kan også være, at vi bruger det i forbindelse med opstarten for at finde ud af, om der er noget, vi kan gøre, for at forbedre indkøringen af de nye børn, siger Mette Madsen.

Flere af møblerne og inventaret i den nye minibørnehave er genbrug. Her vasker Jytte Madsen, Mette Madsens mor, køkkenskabe af. Foto: Søren Øhlers

Kommunale daginstitutioner gør også brug af Marte Meo-terapeuter, der typisk tilkaldes som konsulenter, når der er behov for at analysere særlige udfordringer.

- Men hvis forældrene har situationer derhjemme, som de gerne vil have analyseret og vejledning til, bliver det naturligvis også en mulighed, siger Simone Dybro.

Privat pasning af børnehavebørn giver særligt én udfordring

Mens det har været en smal sag at få både Mette Madsen, Simone Dybro, Simones forældre og gården godkendt til børnepasning af kommunen, har økonomien været den største hovedpine for makkerparret. Der er nemlig en væsentlig forskel på den kommunale støtte til at passe børn, der er 0 til 3 år og børn, der er 3 til 6 år.

For de 0-3-årige ligger tilskuddet fra kommunen på 6.179 kroner per barn, mens tilskuddet er 3.585 kroner for de 3-6-årige per barn.

- Vi har været nødt til at have en lidt højere egenbetaling end de andre private og kommunale ordninger, for at få det til at løbe rundt. Den store forskel på tilskuddene kan også være en af forklaringerne på, at der ikke er andre i kommunen, der specifikt er for de 2  til 6-årige, da det er sværere at have børnehavebørn i et almindeligt hjem, som mange dagplejere har, siger Mette Madsen.

Henning Dybro har hjulpet datteren Simone og Mette Madsen med at bygge flere dele til den nye minibørnehave. Når børnene ankommer, kan han få selskab af dem, når der skal såes, pløjes og høstes på de mange omkringliggende tønder land. Foto: Søren Øhlers

Det er penge fra Simone Dybros private opsparing, der udgør minibørnehavens startkapital. Selvom økonomi ikke er den eneste årsag, er det blandt andet lykkedes makkerparret at spare penge ved at indrette den nye minibørnehave bæredygtigt. Bålstedet er lavet med sten fra de omkringliggende marker, køkkenet er et brugt landkøkken fra Havndal, de har fået gratis for at pille det ned, mens shelter, hønse-kaninhus og orangeri bliver beklædt med kalmarbrædder fra lærketræerne i den omkringliggende skov

Mette Madsen og Simone Dybro har også udsigt til en anden udgift. De leder nemlig efter en fast vikar, der kan træde til, hvis en af dem er fraværende og er allerede blevet kontaktet af flere interesserede.

- Det er vigtigt, at det er en fast vikar, som børnene lærer godt at kende. Det betyder meget for en fast og tryg hverdag, siger Simone Dybro.

Ikke først til mølle

Simone Dybro og Mette Madsens nye minibørnehave åbner efter planen 1. august. Det bliver dog ikke alle børn, der starter på samme tid, da makkerparret gerne vil sikre en rolig opstart. Sammensætningen af gruppen giver heller ikke helt sig selv endnu. Der bliver nemlig ikke tale om først-til-mølle-princippet.

- Vi kommer til at sammensætte gruppen, så den er harmonisk i forhold til alder og køn. Der skal ikke kun være en seksårig, der er sammen med en masse toårige, siger Simone Dybro.

Der ligger bæredygtige tanker bag rammerne for den nye minibørnehave. Byggematerialerne er i vidt omfang genbrug og træ fra den omkringliggende skov. Foto: Søren Øhlers

- Ideelt set vil vi også gerne give børnene den tryghed, der er ved, at man sammen tager springet fra børnehave til skole, så vidt det er muligt. Det er vigtigt med en tryg relation at hoppe videre med, siger Mette Madsen.

Selvom makkerparret er spændte på, hvordan det kommer til at gå med den nye børnehave, er arbejdet med at etablere minibørnehaven forløbet ganske udramatisk, siden Mette Madsen og Simone Dybro i henholdsvis maj og april stoppede på deres forhenværende stillinger for at forberede den nye minibørnehave.

- Vi føler ikke at projektet med at etablere Granlys Rødder er så stort, som mange siger. Vi udlever blot vores drøm om at tilbyde de bedste rammer for børnene og hviler i, at så længe vi har hinanden, så skal det hele nok gå, siger Simone Dybro.

Granlys Rødder holder åbent hus 26. juni.

Der er masser af pladser i de kommunale daginstitutioner. Det viser en opgørelse, som Syddjurs Kommune har lavet for SyddjursLIV. Genrefoto: Søren Øhlers

Se oversigt: Sådan ser muligheden for at få en plads i din lokale daginstitution ud nu

Trods det store politiske fokus på manglen på pædagoger og vuggestue- og børnehavepladser i fremtiden, er situationen tilsyneladende mindre tilspidset i dag.

Det viser en opgørelse, som kommunen har lavet for SyddjursLIV.

Per 1. august er der mindst 185 ledige pladser fordelt i 18 ud af 19 af de kommunale daginstitutioner.

Ifølge kommunens opgørelse, hvor der skal tages forbehold for eventuelle ind- og udmeldinger siden 14. juni, hvor opgørelsen er lavet, er der færrest ledige pladser i Hornslet og Ebeltoft, mens der er mere end 20 ledige pladser i de kommunale daginstitutioner i Pindstrup, Rosmus, Mørke og Ugelbølle.

Der er mindst 185 ledige pladser i kommunens daginstitutioner. Det viser en opgørelse, som Syddjurs Kommune har lavet for SyddjursLIV. Hvis pasningsgarantien også skal overholdes i Kolind, Rønde og Hornslet i fremtiden, er der ifølge kommunen behov for nye tiltag.

- Alle, der ønsker en kommunal plads i en daginstitution fra 1. august 2022, har fået tilbudt en plads i deres nærområde.

Det oplyser leder af dagtilbud hos Syddjurs Kommune, Kenneth Enrico Petersen.

Selvom kapacitetsudfordringer og mangel på pædagoger i daginstitutionerne med jævne mellemrum er på den politiske dagsorden, er situationen tilsyneladende mindre tilspidset for de forældre, der har eller skal have deres børn i daginstitutioner i Syddjurs lige nu.

Det viser en opgørelse, som Syddjurs Kommune har lavet for SyddjursLIV.

Helt konkret er der ledige pladser i 18 ud af 19 af kommunens daginstitutioner.

I alt drejer det sig om mindst 185 ledige pladser per 1. august. Der skal dog tages forbehold for ind- og udmeldelser siden 14. juni 2022, hvor opgørelsen er lavet.

Rift om pladserne i Hornslet og Ebeltoft

Hornslet og Ebeltoft er de byer, hvor der er mest rift om pladserne.

Børnehuset Ågården i Hornslet har, som den eneste kommunale daginstitution i Syddjurs, ikke flere ledige pladser, mens Børnehuset Mosegården, Hanehøj og Bækdalen, der ligeledes ligger i Hornslet, tilsammen har 14 ledige pladser.

I Ebeltoft er der i alt fem ledige pladser i de to institutioner, Børnehuset Hyrdebakken og Børnehuset Æblehavn.

Leder man derimod efter daginstitutionspladser i Pindstrup, Rosmus, Mørke eller Ugelbølle er der mindst tyve pladser i hver af de lokale daginstitutioner.

Brug af alternative pasningsformer i Syddjurs

Antal børn, der passes i de seks private daginstitutioner: 290

Antal børn, der passes i private pasningsordninger: Knap 100

Antal børn, hvor forældrene modtager tilskud til pasning af egne børn: 28

Syddjurs Kommune

I kommunens oversigt over ledige pladser fremgår det også, at der ikke er sat et loft for antallet af børn i flere institutioner.

Det drejer sig om Thorsager Børnehus, Børnehuset Mols, Ådalens Børnehus og Rosmus Børnehus. Tre af de fire daginstitutioner har dog et loft for, hvor mange vuggestuebørn, der er plads til.

Det bad vi kommunen om

Vi har bedt Syddjurs Kommune om at give os et overblik over følgende:

  • Antallet af ledige pladser i de respektive daginstitutioner per 1. august 2022
  • Det maksimale antal børn, der må være i de respektive daginstitutioner
  • Det nuværende børnetal i de respektive daginstitutioner
Syddjurs Kommune

Når der ikke er fastlagt en grænse for, hvor mange børn der er plads til, skyldes det aftaler mellem ledere og kommunen om, at der i øjeblikket er plads til dem, der ønsker plads.

Det oplyser Kenneth Enrico Petersen.

Langt bedre plads end krævet

Over for SyddjursLIV understreger Kenneth Enrico Petersen også, at kommunen overholder pasningsgarantien.

- Vi lever op til pasningsgarantien og forsøger at gøre det inden for forældrenes ønsker og inden for en kort afstand fra barnets hjem.

Pasningsgarantien

Pasningsgarantien betyder, at kommunalbestyrelsen i den enkelte kommune har pligt til at anvise en plads i et alderssvarende dagtilbud til alle børn i alderen fra 26 uger og indtil barnets skolestart.

Undervisningsministeriet

- Byrådet har besluttet, at vi skal tilbyde en plads i en daginstitution inden for en radius af femten kilometer. Der kan opstå tilfælde, hvor det ikke er muligt, fordi familien bor længere væk fra en daginstitution end femten kilometer, men det er meget sjældent, siger Kenneth Enrico Petersen.

Børnene i Syddjurs har også mere plads at boltre sig på end, hvad byggelovgivningen foreskriver.

Ifølge loven skal der være et frit gulvareal på mindst tre kvadratmeter per barn i vuggestuer og to kvadratmeter per barn i børnehaver i opholdsrum. Et krav, som Syddjurs Kommunes daginstitutioner ifølge Kenneth Enrico Petersen "mere end overholder".

Desuden er der en lang række øvrige bygningsmæssige krav i forhold til blandt andet toiletter, brandsikring, akustik, ventilation med mere.

Stigende pres på kapaciteten truer

Hvis pasningsgarantien også skal overholdes i fremtiden, er det dog ikke nok at vente på byggerierne af de nye daginstitutioner i Rønde og Hornslet.

Det fremgik blandt andet af dagsordenen i økonomiudvalget onsdag.

Selvom kommunen i sin opgørelse til SyddjursLIV oplyser, at der er ledige pladser, fremgår det af dagsordenen, at der lige nu er kapacitetsudfordringer i Hornslet, Rønde og Kolind.

I indstillingen fremgår det, at Børn og Læring oplever et stigende pres på dagtilbudsområdet, fordi der udstykkes flere grunde især i den vestlige del af kommunen.

I Hornslet er det allerede politisk godkendt, at daginstitutionen Bækdalen udvides med én børnegruppe.

Børnehuset Hanehøj i Hornslet er ved at blive ombygget til vuggestue. Det betyder, at Mosegården optager børnene fra børnehavealderen fra denne institution. Derfor er der brug for en midlertidig løsning for at rumme det større antal børn, indtil den nye daginstitution på Rodskovvej står færdig.

Kommunens løsningsforslag til byrådspolitikerne er at leje et areal af en privat lodsejer i forlængelse af Mosegårdens areal mod nord og etablering af to børnehavegrupper med børnehavens ældste børn i en teltkonstruktion, der kaldes en jurt.

I Kolind er der ifølge indstillingen fra embedsværket behov for en tilbygning til pavillonen på Frellingvej og en opdatering af udefaciliteterne.

Med opdateringen af de eksisterende faciliteter bliver der i Kolind en fleksibel kapacitet, som kan rumme de større børnehavebørn, som er tæt på skolestart. Fleksibiliteten består i, at kapaciteten bedre kan varieres fra år til år i forhold til årgangenes størrelse.

I Rønde er daginstitutionen Moesbakken, der er en del af Rønde Børnehus, presset på plads til vuggestuebørn. Derfor er indstillingen til byrådet, at en investering i et containerhus, som etableres i forbindelse med vuggestuens legeplads, skal skabe bedre plads både ude og inde til at rumme de vuggestuebørn, der allerede er indskrevet i Moesbakken.

Løsningen, der koster 800.000 kroner, er midlertidig og skal fungere frem til etableringen af den nye daginstitution i Rønde, med forventet optag af børn i 2026.

Både familie-, børne- og læringsudvalget og økonomiudvalget har indstillet til byrådet, at gennemføre de foreslåede tiltag. Tiltagene kan dog først blive virkelighed, når byrådet har taget stilling til forslagene.

Vandmærke til Det skal du også vide

Ugens korte nyheder: Rufferisag udskudt og fængselsstraffe for cannabisdyrkning i sommerhus

Hver uge samler vi nyhederne fra ugen, der gik i Syddjurs. På den måde kan du nemt og hurtigt få overblik over det, der er sket.

Per Zeidlers rufferisag trækker ud

Per Zeidler, tidligere byrådskandidat for Liberal Alliance i Syddjurs, er tiltalt for rufferi. Her er hans valgplakat fotograferet i november 2017. Foto: Camilla Rønde/Scanpix 2017.

Torsdag var egentlig programsat som sidste retsdag i rufferisagen, hvor det tidligere byrådsmedlem Per Zeidler er tiltalt for blandt andet at arrangere og afholde flere såkaldte gangbangs på sin adresse i Nordjylland.

Nu er sagen blevet udsat. Det skriver Århus Stiftstidende, der kan fortælle mere om retssagens dramatiske forløb.

Tirsdag oplyste Per Zeidlers forsvarer, Henrik Garlik, at Per Zeidler vil have to hidtil hemmeligholdte personer i vidneskranken.

Det indvilligede dommeren i.

Da både forsvarer og anklager tirsdag vurderede, at det sandsynligvis ville være praktisk umuligt at finde vidnerne og lade dem afhøre på den sidste retsdag torsdag, udsatte dommeren sagen.

Planen er nu, at det næste retsmøde i rufferisagen mod Per Zeidler finder sted 1. september.

Per Zeidler er tidligere dømt for rufferi. Det skete ved Retten i Randers, hvor han fik seks måneders betinget fængsel med to års prøvetid. Den fængselsstraf kan blive udløst, hvis han igen dømmes for rufferi.

Dyrkede cannabis i sommerhus: Nu skal fem mænd i fængsel

Fem mænd fængsles for at dyrke cannabis i et sommerhus. Arkivfoto: Anders Knudsen

I december 2020 fandt politiet et professionelt indrettet skunklaboratorium i et ellers fredeligt sommerhuskvarter på Djursland. Et halvt år senere besluttede politiet sig for at kigge forbi igen - og her fandt de endnu en gang et skunklaboratorium.

For nylig har fem mænd fået dom i sagen.

Det skriver Randers Amtsavis.

I december 2020 lagde politiet første gang vejen forbi sommerhuset på baggrund af en anmeldelse om lugtgener.

Da politiet ankom til adressen, kunne de blandt andet konstatere fem personer iført gummihandsker, der var i gang med at klippe og sortere cannabisplanter i stuen. Alle fem blev anholdt.

En ransagning viste blandt andet, at der var 550 skunkplanter – heraf 92 fuldvoksne cannabisplanter og 458 stiklinger – i sommerhuset. Derudover blev der fundet 10,1 kilo høstet og tørret skunk forskellige steder i huset.

Genbesøget et halvt år efter viste, at der igen blev dyrket cannabis på adressen.

Begge dele blev en 47-årig mand dømt for ved Retten i Randers. Han fik et år og ni måneders ubetinget fængsel.

De øvrige fire tiltalte mænd i sagen - en 27-årig, to 29-årige og en 34-årig - fik alle dom for at have været en del af den skunkproduktion, der fandt sted på adressen i første omgang.

De to 29-årige samt den 34-årige fik otte måneders fængsel, hvoraf de to måneder skal afsones for hver især.

Den sidste af de fire mænd - en 27-årig århusianer - fik som den eneste en dom på ni måneders fængsel, hvoraf to skal afsones ubetinget.

Indkalder til stormøde om idrætslivet

I efteråret afholder Syddjurs Kommune stormøde, der sætter fokus på idrætsområdets vilkår. Foto: Lars Holm/Syddjurs Kommune.

I efteråret indkalder Syddjurs Kommune til et stormøde med fokus på, hvordan idrætslivet i Syddjurs kan få mere anerkendelse og bedre vilkår for frivilligheden. Alle idrætsforeninger inviteres til at drøfte, hvordan området kan udvikles.

Det blev besluttet på det seneste møde i Kultur-, fritids- og landdistriktsudvalget.

Stormødet skal kortlægge, hvilke muligheder lokalområderne i Syddjurs Kommune har for at tiltrække nye medlemmer i alle aldersgrupper. 

Samtidig skal stormødet give de frivillige mulighed for at fortælle, hvordan de oplever vilkårene for foreningerne, bredden i idrætsaktiviteterne, samarbejdet mellem skole og idrætsforeninger og hvor åbne foreningerne er for nye frivillige og nye ideer. 

Når det er nødvendigt med et stormøde, skyldes blandt andet manglede tilbagemeldinger fra idrætsforeninger i Syddjurs, da Danmarks Idrætsforbund (DIF) i 2021 præsenterede deres landsdækkende kommunalvalgsrapport, der undersøger idrætsforeningernes rammer og vilkår. 

I Syddjurs Kommune blev der udsendt spørgeskema til 88 foreninger, hvoraf kun 17 besvarede skemaet. 

Stormødet skal give et mere detaljeret billede af udfordringerne og behov.

Datoen for stormødet bliver meldt ud i august 2022.

Narko- og spirituskørsel i Hornslet, Kolind og Djurslandsmotorvejen

Østjyllands Politi stoppede tirsdag tre trafikanter med enten narkotika eller alkohol i blodet. Genrefoto: Johan Gadegaard

Tre personer blev tirsdag enten sigtet for narkokørsel eller spirituskørsel. Det oplyser Østjyllands Politi i døgnrapporten. 

Klokken 10.02 blev en 21-årig mandlig bilist anholdt og sigtet for narkokørsel og kørsel uden førerret, da han blev standset af en patrulje på Elkjærvej i Hornslet. 

Klokken 17 var den så gal i Kolind. En 54-årig mandlig knallertkører blev anholdt og sigtet for spiritus- og narkokørsel samt for at køre på en konstruktivt ændret knallert, da han blev standset af en patrulje på Maarupvej.

Den sidste anholdelse fandt sted klokken 20.20 på Djurslandsmotorvejen ved Skødstrup. Her blev en 44-årig mandlig motorcykelfører anholdt og sigtet for spirituskørsel og for at have kørt med en hastighed på ca. 168 km/t, da han blev standset af en patrulje.

Kørte ind i hus og stak af

Østjyllands Politi måtte tidligt onsdag morgen i aktion igen. Denne gang var dog ikke tale om stoffer eller promiller i blodet. 

Klokken 6.54 skete der et færdselsuheld i krydset Voldumvej/Erantisvej i Halling ved Hornslet. En 26-årig kvindelig bilist kørte ud i krydset og ramte ind i en bil ført af en 53-årig kvinde. 

Ingen af parterne kom umiddelbart alvorligt til skade. Den 26-årige blev sigtet for ikke at have overholdt sin ubetingede vigepligt.

Mens de implicerede i uheldet ved Hornslet fik talt med politiet, var der ikke den samme velvilje natten til torsdag. 

Her ville en patrulje klokken 1.03 standse en bil i en rutinekontrol på Øster Allé i Ebeltoft. Men i stedet for at standse, satte manden bag rattet farten op og kørte med høj hastighed ad Kirkegade og videre ad Strandvejen med politiet bag sig.

Bilisten kørte tilbage ad Kirkegade og på hjørnet af Overgade mistede han kontrollen over sin bil og ramte ind i et hus. Herefter løb han fra stedet gennem nogle haver, og det lykkedes i første omgang ikke betjentene at få fat på ham.

Østjyllands Politi oplyser, at de nu efterforsker sagen nærmere for at finde frem til, hvem føreren af bilen var.