Steffen står i spidsen for lokalt indspark til naturnationalparken: - Det vigtigste er, at alle får muligheden for at blive hørt
Den lokale projektgruppe, der består af 28 udpegede repræsentanter og interessenter omkring den kommende naturnationalpark i Mols Bjerge, har været samlet for første gang.
Gruppen består af 28 udpegede repræsentanter for brugere og interessenter
Trods modstand mod den kommende naturnationalpark blandt nogle af deltagerne, oplevede Naturstyrelsen en meget konstruktiv tilgang til det første møde.
Intentionen med den lokale projektgruppes arbejde er at give Naturstyrelsen kendskab til de lokale interesser og bekymringer i forbindelse med udarbejdelsen af den projektplan, der kommer til at definere, hvordan den omkring 775 hektar store naturnationalpark kommer til at se ud.
Det var en stor blanding af både modstandere og tilhængere af den kommende naturnationalpark, der mødtes for første gang for at dele deres tanker om den kommende naturnationalpark.
Den lokale projektgruppe, der er udpeget af Naturstyrelsen Kronjylland, består af 28 repræsentanter for brugerne af området i den kommende naturnationalpark,
I fællesskab skal de sikre, at Naturstyrelsen kommer til at kende og forstå de lokale interesser og bekymringer i forbindelse med udarbejdelsen af den projektplan, der kommer til at definere, hvordan den omkring 775 hektar store naturnationalpark kommer til at se ud.
I spidsen for det arbejde står Steffen Michael Thomsen, der er projektleder hos Naturstyrelsen Kronjylland. Han har til opgave at indsamle og konkretisere de forskellige indspark, ligesom han også har til opgave at sikre, at forslagene er inden for rammerne af den oprindelige plan for naturnationalparken.
Selvom deltagerne repræsenterer både forskellige interesser og tilhængere og modstandere af den kommende naturnationalpark, forløb det første møde ifølge projektlederen godt.
- Jeg var desværre blevet syg til det første møde, men det, jeg har hørt fra Naturstyrelsens folk som deltog var, at det var et konstruktivt møde med en god blanding af bekymringer og overvejelser om muligheder. Bekymringerne drejede sig blandt andet om det hegn, der kommer til at omgive den kommende naturnationalpark, siger Steffen Michael Thomsen.
Blandt beslutningerne, som den lokale projektgruppe kan komme med forslag til, er de fysiske adgangsforhold til den nye naturnationalpark. Desuden kan de med udgangspunkt i de anbefalinger fra den videnskabelig gruppe og en gruppe af nationale interessenter komme med forslag til valg af dyr, der udsættes i naturnationalparken, så længe det er dyr, der ikke kan forcere et lavt trådhegn, som naturnationalparken omkranses af. Derfor er hjortevildt, som man kender det fra eksempelvis Jægersborg Dyrehave, allerede udelukket
Alle veje fører til indflydelse
Medlemmerne af den lokale projektgruppe er inviteret af Naturstyrelsen Kronjylland og spænder fra kommunen, repræsentanter fra foreningslivet, naturorganisationer og ejere af nabogrundene.
Halvdelen af de 28 udvalgte repræsentanter i den lokale projektgruppe er inviteret på baggrund af en politisk anbefaling, mens Naturstyrelsen Kronjylland selv har udpeget den anden halvdel.
- Vi har fået mange henvendelser fra interesserede, der gerne ville være en del af den lokale projektgruppe. Alle dem, der har repræsenteret en større gruppe, er kommet ind, mens enkelte har fået et afslag, hvis den målgruppe, de repræsenterede, var for snæver.
Den lokale projektgruppe
- Syddjurs Kommune: Sanne Attermann
- Danmarks Naturfredningsforening: Jeppe Hansen
- Dansk Ornitologisk Forening Østjylland: Jeppe Fonnesbo
- DGI Østjylland: Flemming Poulsen
- Friluftsrådet Østjylland: Thorkil Danielsen
- Dansk Cykle Union (distrikt jylland/fyn): Erling Brejnegaard
- Dansk Rideforbund: Jens Kristoffersen
- Dansk Islænderforening: Lone Høst
- Dansk Orienteringsforbund: Kell Sønnichsen
- Det Danske Spejderkorps: Verner Damm
- BUPL Østjylland: Afventer accept af offentliggørelse
- Naturstyrelsens brugerråd: Martin Hedegaard
- Nationalpark Mols Bjerge (sekretariat): Birgitte Lamp
- Nationalpark Mols Bjerge (bestyrelse): Jens Søgaard
- Mols I Udvikling: Søren Ibsen
- Djursland Landboforening: Hans Gæmelke
- Borgerforeningen Mols - Distriktsråde for Mols og Helgenæs: Henning Møller Nielsen
- Museum Østjylland: Rikke Maring
- Unge biodiversitets ambassadører: Clarissa Gernow
- Danmarks Vilde Natur: Jonas M. Nørregaard
- Nabolodsejer repræsentant (valgt på møde for nabolodsejere): Helle Andersen
- Nabolodsejer repræsentant (valgt på møde for nabolodsejere): Jørgen Ivar Brus Mikkelsen
- Nabolodsejer repræsentant (valgt på møde for nabolodsejere): Tone Hammerich Ackermann
- Arbejdsgruppen for tilgængelig natur: Linda Klindrup
- Fri Natur: Jane Toubro
- Danmarks Jægerforbund: Poul Arne Nielsen
- Dansk Botanisk Forening: Lasse Werling
- Dansk Skovforening: Peter Heydorn Kristensen
- Det er svært at have en konstruktiv dialog, hvis der er flere end 30 deltagere. Det nuværende antal på 28 er allerede en udfordring. Derfor er der enkelte, der har fået afslag på at deltage i den lokale projektgruppe, fordi de repræsenterede en for snæver gruppe. Dem tager vi i stedet en bilateral snak med, så vi kan få deres input med, siger Steffen Michael Thomsen.
Han anslår, at under fem har fået afslag på at deltage i den lokale projektgruppe. Samtidig understreger han, at man på ingen måde er afskåret fra indflydelse, selvom man ikke sidder i den lokale projektgruppe.
- Kommer ens input ikke med via den lokale projektgruppe, er det muligt at komme med et høringssvar, når projektbeskrivelsen sendes i høring. Man er også meget velkommen til at tage kontakt til os og besøge os i forbindelse med åbent kontor eller vores naturvandringer.
- Hvis man har et input, er det vores anbefaling, at man tager fat i de grupper, der repræsenterer én bedst, og beder dem om at tage inputtet med. Det er min oplevelse, at repræsentanterne i den lokale projektgruppe allerede har gjort meget for at involvere deres bagland, siger Steffen Michael Thomsen.
Når der er mange muligheder for at komme med sit input til planlægningen af den nye naturnationalpark, skyldes det en helt central målsætning for Steffen Michael Thomsen.
- Det vigtigste for os er, at vi kan se tilbage på den her proces og sige, at vi gjorde alt, hvad vi kunne, for at give alle mulighed for at få taletid og blive hørt, siger Steffen Michael Thomsen.
Flere væsentlige input ved første møde
Planerne om at gøre en del af Nationalpark Mols Bjerge til naturnationalpark har mødt stor modstand forud for udpegningen 24. marts, hvor miljøminister Lea Wermelin (S) sammen med SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet præsenterede de ti nye naturnationalparker i Danmark.
Blandt modstanderne af naturnationalparkplanerne var de brugere, der benytter området til ridning, mountainbikekørsel og vandreture med og uden hund og nu er repræsenteret i den lokale projektgruppe.
Trods modstanden før udpegningen er det efter det første møde Steffen Michael Thomsens oplevelse, at flere af de berørte brugeres repræsentanter går konstruktivt til værks i arbejdet med at udforme den nye naturnationalpark.
- Det virker til, at der er forskel på, hvordan det var før udpegelsen, og hvordan det er nu. Før var der en diskussion om, hvorvidt der skulle være en naturnationalpark. Nu er diskussionen, hvordan den skal være.
- Min oplevelse indtil nu er, at alle ikke er enige i, at der skal være en naturnationalpark, men at folk er konstruktive og løsningsorienterede, siger Steffen Michael Thomsen.
Ved naturvandringerne inden udpegelsen af Mols Bjerge var der mere højlydte og synlige protester. Efter udpegningen har stemningen været præget af konstruktiv snak og drøftelser om hvordan Naturnationalparken skal udformes.
Ifølge Steffen Michael Thomsen er den mere konstruktive tilgang til naturnationalparken en tendens, der allerede begyndte i forbindelse med en naturvandring inden udpegelsen af den lokale projektgruppe.
- Ved naturvandringerne inden udpegelsen af Mols Bjerge var der mere højlydte og synlige protester. Efter udpegningen har stemningen været præget af konstruktiv snak og drøftelser om, hvordan Naturnationalparken skal udformes. Ved den første naturvandring efter udpegelsen af Mols Bjerge var der omkring 140 deltagere, og stemningen bar måske mere præg af nervøsitet og nysgerrighed frem for modstand, siger Steffen Michael Thomsen.
Ud over en konstruktiv tilgang havde deltagere i den lokale projektgruppe også flere konkrete inputs ved det første møde, hvor alle repræsentanter indledningsvis fik tre minutter til at præsentere deres tanker og bekymringer.
Steffen Michael Thomsen vil meget nødigt fremhæve et forslag frem for andre, men hæftede sig alligevel ved et par af de konkrete forslag til det første møde, som på et senere tidspunkt skal konkretiseres sammen med de andre relevante forslag.
- Der var flere konkrete forslag i forhold til adgange. Der var blandt andet indspark til, hvordan vi undgår, at der ikke bliver øget trafik gennem de små byer, ligesom kommunen og nationalparken er kommet med forslag til ankomstpunkter.
- Det er meget nyttigt, når vi designer naturnationalparken, fordi det giver os mulighed for at se, hvilke steder der er god plads til aktiviteter, og hvilke steder dyrene kan søge hen, hvis de gerne vil have fred og ro, siger Steffen Michael Thomsen.
Blandt de konkrete forslag var også indspark til valg af dyr, der skal udsættes, selvom valget af lavt trådhegn allerede har sat visse begrænsninger for, hvilke dyr der kan være i naturnationalparken.
Møder i den lokale projektgruppe skal løse større udfordringer
Når den lokale projektgruppe i fremtiden skal mødes, bliver det for at konkretisere nogle af de forslag, der er og løbende kommer.
Desuden er der en række større tematikker, som Steffen Michael Thomsen vil tage op på temamøder.
- I forbindelse med corona-nedlukningen er flere begyndt at færdes i Mols Bjerge. Det er positivt, men det er ikke alle, der er vant til at færdes med dyr. Der venter derfor et stort oplysningsarbejde i, hvordan vi med skilte og guidning kan sikre, at det kommer til at fungere så godt så muligt i den kommende naturnationalpark, siger Steffen Michael Thomsen.
En anden problemstilling er, hvordan vegetationen med træer og buske holdes nede.
- Der er krav om at de værdifulde lysåbne naturområder i den nye naturnationalpark opretholdes. Derfor ser jeg for mig, at der periodevis bliver behov for at lave en indgriben for at holde vegetation med træer og buske nede, så naturnationalparken lever op til kravet om, at dele af Naturnationalparken skal fastholdes som lysåbne landskaber, siger Steffen Michael Thomsen.
Der er en række forskellige teknikker til, hvordan man kan holde vegetationen nede så naturligt som muligt.
- Det kan være, at vi skal kratrydde, det kan være, at vi kan anvende afbrænding. Der er mange veje, og her vil vi også meget gerne have bidrag fra den lokale projektgruppe og fra andre interesserede, siger Steffen Michael Thomsen.
Når det første udkast til projektplanen er lavet, inviteres de 104 skelnaboer på en tur langs den planlagte hegnslinje.
- De er allerede repræsenterede i den lokale projektgruppe af tre repræsentanter, de selv har udpeget, men vi vil også gerne give dem mulighed for at komme med deres holdninger til lige præcis de områder, der grænser op til deres jord.
Når den endelige projektbeskrivelse er færdig, skal den sendes i høring inden den politisk også skal endeligt godkendes.