Regning på tre millioner kroner for midlertidig løsning bekymrer formand for rideklub: Nu bringes nyt forslag på banen
Rosenholm Ridecenters midlertidige tilladelse til at blive på den nuværende placering indtil et nyt ridecenter er klar, kommer til at koste centeret i omegnen af tre millioner kroner.
Prisen er så høj, at den kan få konsekvenser for mulighederne, når det nye ridecenter skal bygges, fortæller formanden for Rosenholm Rideklub.
Nu har ridecenteret og rideklubben bragt et nyt forslag på banen, der betyder en markant mindre regning. Til gengæld er det kommunen, der skal betale den.
- Hvis vi ender med at skulle betale tre millioner kroner for en midlertidig løsning, kommer det til at besværliggøre planerne for et nyt ridecenter væsentligt.
Sådan lyder formand for Rosenholm Rideklub Mille Toft Schous bekymring for udsigten til den pris, som midlertidige faciliteter såsom staldfaciliteter og bokse vil koste ridecenteret.
I begyndelsen af maj kunne hun og brugerne af Rosenholm Ridecenter ellers drage et lettelsens vrinsk.
På vegne af et enigt Erhvervs- og planudvalg slog udvalgsformand Kasper Kolstrup Møller (C) nemlig fast, at ridecenteret og dets brugere midlertidigt kan blive i ridecenteret indtil et nyt ridecenter står klar.
Rosenholm Ridecenter
Rosenholm Ridecenter driver som selvejende institution Ridecentret
Rosenholm Rideklub lejer sig som forening ind i lokalerne.
Udover elevundervisning tilbyder klubben ridefysioterapi for handicappede som den eneste klub i Syddjurs Kommune.
Udmeldingen kom efter flere års uvished om, hvad der skulle ske med brugerne af ridecenteret, når arbejdet med at udstykke nye byggegrunde som en del af den planlagte udvikling af Hornslet Vest går i gang på og omkring ridecenterets grund.
Løsningen, der hidtil har været på tale, er etablering af midlertidig opstaldning på den modsatte side af ridehallen i forhold til den nuværende opstaldning. Den løsning har imidlertid vist sig at blive en meget bekostelig affære
Hvem skal betale regningen?
Det er miljøkrav og lov om hestehold, der er årsagen til, at den oprindeligt planlagte midlertidige løsning bliver en dyr fornøjelse for Rosenholm Ridecenter.
- Vi har undersøgt, hvad den midlertidige opstaldning, som kommunen har lagt op til, vil koste. Hvis vi skal overholde lovgivningen, bliver det i omegnen af tre millioner kroner. Det er cirka 500.000 kroner mere end, hvad vi havde forventet.
- Hvis vi ender med at skulle betale tre millioner kroner, kommer det til at besværliggøre planerne for et nyt ridecenter væsentligt, når vi skal købe den nye grund og bygge det nye ridecenter, siger Mille Toft Schou.
Derfor er hun sammen med ridecenteret og rideklubben onsdag kommet med et alternativ til den hidtidige plan.
I stedet foreslår de, at kommunen laver en mindre istandsættelse af staldene på Amaliegårdsvej 54, som kommunen ejer. Staldene skal efter planen nedlægges i forbindelse med udstykningen af nye byggegrunde.
- Vi har været nødsaget til at få en dispensation fra kommunen til benytte dele af staldene, der på grund af manglende lys og boksenes størrelser ikke lever op til loven om hestehold.
- Med en istandsættelse for 300.000-400.000 kroner kan kommunen få deres stalde til at leve op til lovgivningen, så vi kan bruge dem indtil et nyt ridecenter er klar. For kommunen vil det betyde, at de ikke kan komme i gang i det område, hvor staldene står. Det svarer til tre byggegrunde, siger Mille Schou Toft.
Hvis I alligevel bare skal fortsætte med at bruge kommunens stalde, kan I så ikke bare få forlænget dispensationen i stedet for, at kommunen skal bruge 300.000-400.000 kroner på istandsættelse?
- Det afhænger af, hvor lang tid der går, inden vi skal flytte til det nye ridecenter. Hvis der går mindre end halvandet til to år, inden det nye ridecenter er klar, er det spild af ressourcer. Som det er nu, er staldene i en stand, der gør det svært at tiltrække hesteejere, der vil have deres heste opstaldet der.
- Det er kommunen, der går glip af indtægter, hvis der ikke er nogen, der vil have deres heste til at stå i staldene. Derfor må det alt andet lige være i deres interesse, at forholdene for deres lejere er gode, siger Mille Schou Toft.
Tidsplan kan overholdes trods midlertidig løsning
Det var planen, at det nye ridecenter skulle stå færdigt inden udstykningen af grundene på arealet ved Hornslet gik i gang. Ifølge kommunen kan dette ikke længere nås, da der skal udarbejdes lokalplan, opkøbes jord, udarbejdes et projekt med mere.
Den planlagte udvikling af boligområdet i Hornslet, som grunden er en del af, kan desuden ikke gennemføres uden omfattende anlægsarbejder på Amaliegårdvej 54, hvor den nuværende ridehal ligger.
I slutningen af april blev parterne enige om, at de alle arbejder på en midlertidig løsning på klubbens nuværende placering.
Ifølge Ole Wolf, der er chef for området kultur og borgere, får den midlertidige løsning dog ingen konsekvenser for overholdelsen af tidsplanen for Hornslet Vest.
- Den midlertidige placering betyder, at kørevejene til arbejdet skal tilrettelægges anderledes, ligesom der skal et plankeværk op for at afskærme ridecenteret og omgivelserne fra arbejdet med udstykningerne. Det havde ikke været nødvendigt, hvis ridecenteret ikke var der. Men det bør ikke få betydning for tidsplanen, selvom det stiller nogle nye krav til tilrettelæggelsen, siger Ole Wolf.
Mulighed for byggeri har været kendt siden 2016
Behovet for at finde en ny placering af ridecenteret kommer ikke som et lyn fra en klar himmel.
Området, hvor der skal bygges, blev allerede udlagt som det, man kalder perspektivområde, i kommuneplanen for 2016. Det betyder, at det er et område, der på sigt kan blive bebygget.
I 2018 købte Syddjurs Kommune så ejendommen på Ågårdvej 52 med henblik på udvikling til boligformål.
Ejendommen ligger ved siden af Amaliegårdvej 54, der er ejet af Rosenholm Ridecenter.
En del af ejendommen Ågårdvej 52 har kommunen udlejet til staldfaciliteter i forbindelse med Rosenholm Ridecenter.
Spørgsmålet om ridecenterets fremtidige placering har også været på dagsordenen ad flere omgange. Sagen er blevet behandlet i det daværende Udvalget for plan, udvikling og kultur 4. september 2019, 25. september 2019 og 10.juni 2020, mens Økonomiudvalget blev orienteret om sagen 17.juni 2020.
Dengang var et af scenarierne, som politikerne tog stilling til, at Amaliegårdvej 54, hvor ridehallen ligger, blev overdraget til kommunen, og at der skulle opføres et nyt ridecenter på anden placering i Hornslet, der blev finansieret af grundsalgsindtægter tilvejebragt ved udvikling af ejendommen til boligformål.
I sagsfremstillingen var der opstillet et foreløbigt budget, hvor et ridecenter skønnedes at ville koste 20 millioner kroner inklusiv køb af jord, to ridehaller, to ridebaner, stald med 60 bokse og rytterfaciliteter. Overfor dette blev det angivet, at nettoindtægten på grundsalget ved Amaliegårdvej forventedes at være 21,75 millioner kroner.
Selvom det daværende Udvalget for plan, udvikling og kultur ønskede at arbejde videre med en løsning, der skulle gøre det muligt at fastholde og udvikle et ridesportsmiljø i Hornslet, var der imidlertid ikke stemning for, at kommunen skulle bidrage økonomisk i det omfang, som scenariet lagde op til.
Derefter gik arbejdet med ridecenterets fremtid midlertidigt i stå indtil efteråret 2021.
Trods det langstrakte forløb ønsker Ole Wolf ikke at pege fingre ad hverken kommunen eller ridecenteret.
- Min oplevelse er, at det er en kompleks problemstilling. Kommunens ønsker og civilsamfunds ønsker skal gå op i en højere enhed. Det tager længere tid end som så, når der er tale om et ridecenter og et ønske om, at alle skal være tilfredse med løsningen, siger Ole Wolf.
Det har Mille Toft Schou heller ikke behov for.
- Min oplevelse er, at embedsværket er blevet stillet en opgave, som de bare har forsøgt at løse. Det har været et svært spil at navigere i som frivillig forening. Det er mit indtryk, at embedsværkets tilgang ændrede sig, da det gik op for politikerne for alvor fangede, at den her problemstilling var skudt til hjørne og var gået i stå, siger Mille Toft Schou.
Nærhed er vigtig
Trods det langstrakte forløb er Mille Toft Schou lettet over, at der kommer en midlertidig løsning.
- Ud af de scenarier, vi har stået med, er en midlertidig løsning det bedste. Jeg har aldrig været oprigtigt bange for, at vi ikke fandt en løsning, men alligevel har tanken om konsekvenserne af det værste udfald, hvor frivillige og brugerne herude ikke kunne mødes her, været i baghovedet, siger Mille Toft Schou.
Tilgangen er nu, at det nye ridecenter skal opføres med ridecenteret som bygherre. Rosenholm Rideklub skal - som nu - leje sig ind og modtage kommunalt tilskud til deres lejeudgifter.
Dermed er anlæggelsen af det nye ridecenter ikke et kommunalt anliggende. Alligevel understøtter og vejleder kommunen i processen.
Det gælder blandt andet i forhold til køb af grund. Mille Toft Schou foretrækker en placering på et areal nær Skrald skov, syd for Hornslet på den østlige side af Løgtenvej.
- For os er det vigtigt, at det er tæt på og at der er cykelsti til ridecenteret. Vi vil gerne favne alle børn, og det er ikke alle, der har mulighed for at blive kørt. Byens børn skal kunne komme uden at det skal køre på mørke landeveje, siger Mille Toft Schou.
Inden for det sidste halve år har Syddjurs Kommune holdt seks møder med Rosenholm Rideklub og ridecenteret. Med det nye forslag er der formentligt udsigt til flere af dem.
Der er endnu ikke lavet en udløbsdato for, hvor længe den midlertidige løsning kan løbe.