Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SyddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

For fjerde sommer i træk kan Heidi Bergholdt se frem til at have gæster i sit hjem på Basballegaard, hvor hun driver Basballegaard Bed & Breakfast. Foto: Søren Øhlers

- Jeg sover i det soveværelse, der er ledigt

Aaaaaaah. Sommerferie. Kan du mærke det?

Endelig er det blevet tid til at læne sig lidt tilbage og nyde de lune sommeraftener, den kolde hvidvin, Rolf Sørensens og Dennis Ritters kommentering af Tour de France og den gode bog, der har samlet støv på sengebordet alt for længe.

Med pulsen nede og foden lettet fra speederen er det også tid til refleksion over det hverdagsræs, som mange tager tre ugers ferie fra.

Er det hæsblæsende tempo uundgåeligt, hvis jeg vil være en nærværende far, en kærlig mand, en vellidt kollega, en god kammerat og samtidig alt muligt andet?

Eller er der rent faktisk andre måder at leve på, hvor det hele ikke går så stærkt.

Særligt et spørgsmål vender tilbage til mig en uges tid inde i min sommerferie. Hvorfor finder vi ikke bare et skønt sted tæt på Djursland, hvor vi kan åbne en bed & breakfast?

De mange gæster sørger for liv, legekammerater til min søn, inputs fra hele verden og penge i kassen, så vi kan få det hele til at løbe rundt.

For et år nåede drømmen så vidt, at vi besøgte Sjørupgård i Nimtofte, der om ganske få dage har været til salg i to år.

I mit tilfælde er der dog langt fra ferierefleksioner til handling. Det skyldes ikke kun prisskiltet på otte millioner kroner for landejendommen ved Nimtofte. Når de tre ugers sommerferie er overstået, ved jeg nemlig også, at rastløsheden og de mange gode historier, vi har på blokken, trækker i mig. Heldigvis.

I dette nyhedsbrev skal I møde Heidi Bergholdt, der rent faktisk har købt et nedlagt landbrug og åbnet Basballegaard Bed & Breakfast, der ligger tæt på landsbyen Grønfeld.

Med eget modelbureau, der tager det meste af hendes tid, åbning af en ny café og planer om en stor sommerfest, vil det være synd at sige, at hun har forladt et ræs, selvom det var en del af planen, da hun i 2006 overtog Basballegård.

I dette nyhedsbrev bringer vi også resultatet af en lille - men efter vores mening ikke ubetydelig - undersøgelse.

I juni satte DR nemlig fokus på den regning, som mange folkeskoler får, hvis de beslutter, at elever fra deres skoledistrikt skal have specialundervisning.

Regningen er ikke en nyhed i Syddjurs-regi. Den har lydt på 300.000 kroner per elev per skoleår siden 2020.

Men i artiklen udtrykker Danmarks Lærerforening, Dansk Handicapforbund og Autismeforeningen bekymring for, om folkeskoler dropper at henvise elever til specialundervisning, fordi det rammer skolernes økonomi.

Det har vi givet kommunens folkeskoler mulighed for at svare på anonymt. Hvad de har svaret til det, kan du også læse mere om i dette nyhedsbrev.

God sommer og god læselyst.

P.S.

Hvis du ikke allerede er fuldgyldigt medlem af SyddjursLIV, kan du for 39 kroner om måneden blive det lige her.

Det er selvfølgelig også helt okay, hvis du hellere vil se os lidt mere an. Derfor vil du stadig modtage vores nyhedsbrev gratis, hvor vi hver gang giver vores bud på nogle udvalgte historier fra Syddjurs.

Og skulle du få lyst til at få den fulde oplevelse med fri adgang til det hele, vil vi glæde os til at byde dig velkommen ombord.

Billede af Søren Øhlers
Billede af skribentens underskrift Søren Øhlers Journalist
Basballegaard danner denne sommer rammen om singlefester og en stor sommerfest. Foto: Søren Øhlers

Heidi har gæster året rundt: - Bookinger afgør, hvilken seng jeg sover i

Med en uddannelse som advokatsekretær og eget modelbureau i Aarhus lå det ikke i kortene, at Heidi Bergholdt skulle drive et bed & breakfast på Djursland.

Planerne for Basballegaard, som hun overtog med sin eksmand i 2006, har også været mange, inden det i 2018 endte med, at hun åbnede for overnattende gæster.

Denne sommer skruer Heidi Bergholdt op for aktiviteterne. Singlefester, en stor sommerfest og ikke mindst åbningen af MolsCafeen, hvor gæster kan nyde italienskinspireret mad med økologiske og lokale råvarer, skal gøre opmærksom på stedets nye gildesal og muligheden for at afholde bryllup med udsigt til Kalø Vig.

Det var ønsket om at skifte Jægergårdsgade i Aarhus ud med udsigten til Kalø Vig i sommermånederne, der i 2006 fik Heidi Bergholdt og hendes eksmand til at købe Basballegaard. Nu har hun flyttet sit modelbureau og resten af hendes hverdag ind på gården.

Med en baggrund som advokatsekretær og en hverdag som ejer af modelbureauet Casablanca Models, der blandt andet hjælper Føtex, Bilka, Fætter BR og Lego med at finde de rette modeller til deres reklamekampagner, lå det ikke nødvendigvis i kortene, at Heidi Bergholdt skulle være værtinde for et bed & breakfast.

Ikke desto mindre er hun i år i gang med sin fjerde sæson med gæster året rundt på Basballegaard syd for Grønfeld.

Denne sommer tager bed & breakfast-ejeren et nyt skridt. I den ene af gårdens længer laver kokken Michael Ellegaard Gejel nemlig italienskinspireret mad med økologiske og lokale råvarer til gæsterne i den nyåbnede cafe, MolsCafeen.

I juni åbnede MolsCafeen, hvor kokken Michael Ellegaard Gejel laver italienskinspireret mad med økologiske og lokale råvarer. Foto: Søren Øhlers.

Sommeren byder blandt andet på diverse events som singlefest, sang og musik-arrangement, stor sommerfest og aktiviteter som yoga.

Når der ikke er gæster, bruger Heidi Bergholdt gildesalen til de 700 årlige testfotograferinger til hendes modelbureau. Hun håber, at gildesalen i fremtiden kommer til at danne rammen om flere bryllupper. Foto: Søren Øhlers

- Med åbningen af caféen og aktiviteterne håber vi, at der kommer endnu flere kunder på gården. Det skal få lokalområdets øjne op for vores gildesal og stedet. Samtidig er aktiviteterne en gang i mellem drevet af mine egne interesser. Jeg er eksempelvis single, så der skal selvfølgelig være singlefest på gården, siger Heidi Bergholdt.

Skæbnen forhindrede katastrofen

Planerne har været mange for Basballegaard, siden Heidi Bergholdt og hendes daværende mand overtog stedet i 2006.

Parret, der boede i lejlighed i Aarhus, ledte oprindeligt efter et hus, hvor de kunne bo i sommermånederne. Samtidig gjorde de sig tanker om, hvor de skulle blive gamle og hvor deres fire sammenbragte børn og børnebørn skulle være, når de kom på besøg.

I maj 2006 overtog Heidi Bergholdt gården og jordarealer på i alt 25.000 kvadratmeter. Gården hed oprindelig Thykjærgaard, men er af hende blevet omdøbt til Basballegaard. Foto: Søren Øhlers

Da parret opdagede og sidenhen købte Basballegaard, der dengang hed Thykjærgaard, satte det dog gang i nogle mere vidtrækkende tanker.

- Vi faldt fuldstændig for udsigten. Selve gården var en ruin, men det fik min mand hurtig styr på efter fælles ønsker. Det var syvende gang vi flyttede, og som regel altid til noget bedre. Når jeg sidder på terrassen og nyder solnedgangen, har jeg det, som om jeg bor i paradis. Udsigten til naturen, havet og Kalø Vig er dejlig afstressende og healende.

Det var udsigten til Kalø Vig fra køkkenet og terrassen, der fik Heidi Bergholdt til at falde for Basballegaard. Foto: Søren Øhlers.

- Stedet og dets potentiale fik os dengang til at tænke store tanker som konferencecenter, wellness med pool og hele svineriet til 30 millioner, siger Heidi Bergholdt

Men før vi overhovedet fik startet wellnessprojektet op, stødte vi panden mod en mur, da Fredningsnævnet ikke ville godkende vores planer. Gården ligger i Nationalparken, så der er strikse regler ved renovering

Planen gik ud på at lave en glasterrasse mellem to af længerne, et trappetårn med elevator, og at opsætte store skrå ovenlysvinduer på førstesalen, så der kom mere lys ind, så man kunne få glæde af udsigten over Kalø Vig.

Basballegaard

Basballegaard er et nedlagt landbrug fra 1925, hvor den oprindelige stil er bibeholdt

Der har været almindelig markdrift med heste, køer og svin på ejendommens 62 tønder land

Gården har gennem tiden været anset som et af områdets større gårde med store jordbesiddelser

Gården tilhørte oprindelig Niels Dam og var firelænget, men nedbrændte i 1924, hvorefter den blev genopbygget i 1925 som femlænget

I 1942 blev gården opkøbt af naboens far, Jørgen Knudsen. Sidenhen har naboen købt den af ham i 1976. 

Jørgen Ivar solgte gården videre til Heidi Bergholdt, men beholdte det meste af jorden

I maj 2006 overtog Heidi Bergholdt gården og jordarealer på i alt 25.000 kvadratmeter inklusiv et lille stykke skov samt en lille sø

Gården hed oprindelig Thykjærgaard, men er af Heidi Bergholdt blevet omdøbt til Basballegaard

Basballegaard kan have op til 90 spisende gæster og op til 13 overnattende fordelt på fire gæsteværelser

Basballegaard

Skæbnen ville, at det endte med to retssager med Fredningsnævnet, inden parret fik grønt lys til ovenlysvinduer og glasterrassen.

I mellemtiden indtraf finanskrisen, og det viste sig at være heldigt.

- Det er en af de situationer, hvor man må takke de højere magter for, at vi ikke nåede at gå i gang med det projekt. Som alle andre ville vi kommet i klemme økonomisk, hvis vi var gået i gang under finanskrisen, siger Heidi Bergholdt.

Da Heidi Bergholdt og hendes eksmand overtog gården, drømte de om at åbne et konference- og wellnesscenter. Finanskrisen bremsede projektet og fik dem på andre tanker. Foto: Søren Øhlers.

Selvom krisen bremsede planerne om et konferencecenter, istandsatte parret de første tre længer på Basballegaard. Samtidig faldt de så meget for deres nye sommertilflugtssted med den spektakulære udsigt, at de i 2011 flyttede permanent ind.

På den anden side af finanskrisen blev planerne om et konferencecenter lagt i skuffen.

- Vi blev både ældre og klogere efter finanskrisen. Da vi købte gården, var det meningen, at vi skulle nyde roen og trappe lidt ned, og pludselig stod vi med det her kæmpe projekt til mange millioner, der ville kræve over ti ansatte. Det gik i den forkerte retning

- I stedet talte vi om, hvad der så kunne være hyggeligt. Vi nåede frem til, at det kunne være hyggeligt, at der kom gæster forbi. Dér opstod planerne om at starte et bed & breakfast, siger Heidi Bergholdt.

Find 10 fejl

En af årsagerne til, at ideen opstod om at åbne et bed & breakfast i 2016, var også en leg, som Heidi Bergholdt og hendes eksmand legede, når de var på hotel.

- Legen gik kort og godt ud på at finde ti fejl på de hoteller, vi overnattede. Det kunne eksempelvis være manglen på knager, bøjler, spejle, sæbe, dårlig service eller lignende irriterende småting, som der ikke ville være, hvis vi selv drev stedet.

Heidi Bergholdt sætter en ære i at indrette værelserne, så de er personlige og ikke så sterile, som hun oplever, at nogle hotelværelser kan være. Foto: Søren Øhlers.

- Jeg har altid undret mig over, hvorfor hotelværelser ofte er så sterile og upersonlige. Jeg ved godt, at det gør dem lettere at holde rene, men ofte savner jeg, at man gør lidt ud af værelset, så det minder mere om et hjem, siger Heidi Bergholdt.

Derfor er der flere hjemlige detaljer i de tre værelser, som gæsterne har mulighed for at booke på Basballegaard.

De hjemlige detaljer skulle også være en del af en anden stor plan, som Heidi Bergholdt barslede med tæt på åbningen af den nye bed & breakfast.

Et hjem for overvægtige unge

Heidi Bergholdt er mor til fire, to af sine egne og to bonusbørn, og har sammen med sin eksmand haft omkring syv børn i aflastning i deres hjem gennem tiden.

Derfor var det nærliggende for hende at arbejde med udsatte unge ved at lave en overbygning af julemærkehjemmene, hvor unge 15-18-årige i tre måneder lange forløb skulle klædes på til at kunne klare en uddannelse eller komme i job samtidig med, at der var fokus på deres sundhed.

- Det var oprindeligt planen at bygge to længer med 42 sengepladser, der skulle virke mere som et hjem end en institution, med træningsfaciliteter og seks køkkener, hvor eleverne kunne modtage undervisning. Vi nåede så langt med planerne, at kommunen uofficielt tilkendegav, at det var en god idé at opstarte projektet i privat regi, siger Heidi Bergholdt.

Heidi Bergholdt har ansat en gartner til at tage sig af den have, hvor mange gæster nyder udsigten til Kalø Vig. Foto: Søren Øhlers.

- Planen var, at vi primært skulle køre projektet med de unge, og så skulle der være sekundært være bed & breakfast og bryllupper resten af året.

Inden de planer blev ført ud i livet, blev Heidi Bergholdt skilt fra sin mand, der også blev alvorligt syg kort tid efter åbningen af deres bed & breakfast i 2018, som førte til, at han måtte trække sig.

- Vi fik travlt med at styre de forskellige kanaler, som bookingerne kom igennem, ligesom der var en række andre begyndervanskeligheder.

Uden en ved min side, som brændte ligeså meget for idéen som jeg, indså jeg, at det ikke var realistisk at føre planerne om hjemmet ud i livet.

- Men det er ikke en ide, der er lagt helt på hylden, og skulle jeg en dag få lyst til at føre det ud i livet, er jeg ikke i tvivl om, at jeg ville kunne finde de ti millioner kroner, der skal til, siger Heidi Bergholdt.

- Jeg vil helst sove i brudesuiten

Denne sommer bliver den fjerde, hvor Heidi Bergholdt inviterer gæster indenfor. Efter fire år har hun gjort sig flere vigtige erfaringer med livet som bed & breakfast-vært. Hun har blandt andet ansat en oldfrue og en gartner. Desuden hjælper hendes regnskabschef i modelbureauet til, ligesom hun har flere ansatte på timebasis.

- Det er smadder hyggeligt at drive et bed & breakfast, men det er også benhårdt, for det er fysisk krævende at skifte sengetøj, og at løbe op og ned ad trapper for at gøre værelserne klar.

- Men jeg er meget social og glad for selskabet. Derfor ved jeg også, at jeg skal blive på mit kontor, hvis jeg har travlt med mit modelbureau, for jeg kan ikke lade være med at falde i snak med gæsterne. Og det er faktisk også rigtig rart en gang i mellem at kunne gå ud og tale med mine gæster om noget helt andet end mit arbejde, siger Heidi Bergholdt.

Når morgenmaden er spist, har Heidi Bergholdt mulighed for at lukke af, så hun kan få lidt privatliv i sin stue og sit køkken. Foto: Søren Øhlers.

Flere morgener er det Heidi Bergholdt, der forbereder morgenmaden, ligesom gæsterne også tjekker ind og ud ved hende.

- Resten af tiden ved mine gæster, at hvis min bil holder på parkeringspladsen, så kan de altid banke på min dør og få hjælp, hvis de har brug for det.

Gæsterne spiser morgenmad i hendes køkken, og resten af tiden er underetagen låst af, så hun har et privat område at færdes i.

På en række andre områder er privatlivet dog berørt af, om der er gæster.

- Når brudesuiten er optaget, sover jeg eksempelvis i et af de to andre værelser. Og når hele gården er lejet ud, overnatter jeg hos familie i Egå eller hos mine venner i Århus.

- Der kan jeg jo godt mærke, at jo ældre jeg bliver, jo mere har jeg lyst til at sove i min egen seng hver nat. Men det er slet ikke et problem nu, for der er jo ikke bryllupper her hver dag, og de få nætter, hvor jeg sover i en anden seng, sover jeg også godt. Men hvis vi ender med at have rigtig mange bryllupper, skal jeg have fundet en mere permanent løsning, griner Heidi Bergholdt.

Heidi Bergholdt tager stort set imod gæster året rundt. Juleperioden vil hun dog gerne have for sig selv sammen med familien.

Håber på flere bryllupper

Med åbningen af MolsCaféen og det øgede aktivitetsniveau kan Heidi Bergholdt formentlig se frem til mere liv omkring modelbureaukontoret. Hun oplever allerede en stigende interesse for Basballegaard.

- Jeg er glad for den lokale opbakning. Der er mange, der interesseret har fulgt med i byggeriet, som har stået på over en årrække, og hvad der nu eller foregår her på gården

Heidi Bergholdt har flere ideer på tegnebrættet. I første omgang skal hun dog investere i en stor septiktank og nye parkeringspladser, der skal følge med behovene for det på Basballegaard. Foto: Søren Øhlers

Heidi Bergholdt håber på, at der med tiden kommer flere aktiviteter. og er åben over for nye ideer, så længe de passer ind på Basballegaard.

- Der er investeret mange penge i det her sted. Derfor bliver det ikke et sted, hvor man bare kan gå ud og ind. Men jeg er meget åben over for ideer, så længe det er noget, jeg kan stå inde for, og det er noget, der passer ind her, siger Heidi Bergholdt, der selv går med overvejelser om at lave en kunstudstilling med en lokal kunstner i en af længerne, mens MolsCaféen holder åben

Den nye sovesal skal være med til at tiltrække flere større selskaber i fremtiden. Foto: Søren Øhlers. 

Selv om indtægterne for bed & breakfast ifølge Heidi Bergholdt er peanuts ved siden af omsætningen i modelbureauet, er det Basballegaard, der fylder hendes drømme. Af samme årsag står en ny sovesal nu klar til flere gæster end de ti, der er plads til i værelserne.

- Kunne jeg nøjes med bryllupper året rundt og måske også bygge en træningssal, der kunne bruges til yoga retreat, ville det være fedt, for jeg hader at sidde så meget ned, griner Heidi Bergholdt.

Det nye tiltag på Basballegaard, MolsCafeen, holder åben i sommerperioden frem til 7. august.

Kirstine Bille (SF) og Jesper Yde (Ø) har ikke samme opfattelse af, hvor velfungerende den nuværende model, hvor skolerne skal betale, hvis de sender elever til specialundervisning, er. Foto: Asbjørn With.

Manglende svar fra skoleledere sår tvivl: Har økonomi betydning for antallet af henvisninger til specialskoler?

Danmarks Lærerforening, Dansk Handicapforbund og Autismeforeningen har udtryk bekymring for, om regningen for at sende en elev på specialskole får folkeskoler til at droppe at henvise elever af økonomiske årsager. 

I en rundspørge, hvor skolelederne på skolerne i vores kommune har haft mulighed for at være anonyme, har kun fem skoleledere haft lyst til at svare på, om økonomi har haft indflydelse på, om elever blev henvist til specialundervisning.
De fem skoler svarer, at økonomi ikke har haft indflydelse på, om de har sendt elever på specialskole.

Fem skoleledere afviser, at økonomi har indflydelse på, om de henviser elever til specialundervisning, mens fem ikke ønsker at besvare spørgsmålet trods tilbud om anonymisering.

- Vi er bekymrede for, om folkeskoler dropper at henvise elever til specialundervisning, fordi det rammer skolernes økonomi.

Sådan lød den dystre udmelding fra Danmarks Lærerforening, Dansk Handicapforbund og Autismeforeningen, da DR i juni fortalte, at 78 kommuner har puttet priser og takster på, hvad det skal koste den enkelte folkeskole, hvis elever fra skoledistriktet får specialundervisning.

Syddjurs er blandt de kommuner, hvor folkeskoler selv skal betale, hvis en elev i skoledistriktet skal modtage specialundervisning. Det er dog ikke en nyhed.

Fra skoleåret 2016-2017 skulle folkeskolerne i Syddjurs betale 200.000 kroner, der skulle følge med eleven til specialskolen.

Den takst blev hævet til 300.000 kroner i forbindelse med Budget 2020.

Det svarer næsten til skolernes indtægter for fem elever, da taksten i 2022 i gennemsnit var 61.160 kroner per elev årligt.

Kommunens tildelingsmodel

Den gennemsnitlige takst, som skolerne modtager per elev, er på 61.160 kr. årligt.

Heraf udgør de afsatte midler til inklusion, specialundervisning, mellemformer og eventuelt medfinansiering af et specialskoletilbud 23 procent af elevtaksten.

Syddjurs har cirka 4.000 elever

Der er i 2022 budgetteret med 4,8 millioner kroner i indtægter fra de penge, som folkeskolerne skal betale, når en elev fortsætter sit skoleforløb på eksempelvis en specialskole.

Indtægtsbudgettet modsvarer, at der er ført 4,8 millioner kroner retur til folkeskolerne i tildelingsmodellen.

Denne beslutning blev i sin tid taget politisk, så skolerne løbende får flere midler til at arbejde med inklusion på den lokale folkeskole.

Der er herudover afsat 47 millioner kroner til specialskoler i 2022. Beløbet omfatter budget til Pindstrupskolen og afregning til andre specialskoler.

Budgettet til Pindstrupskolen er i år på 32,1 millioner kroner.

Børn og Læring, Syddjurs Kommune

Det kan imidlertid være lidt svært at sige, om Danmarks Lærerforening, Dansk Handicapforbund og Autismeforeningens bekymring er velbegrundet i vores kommune. Det viser en rundspørge, som SyddjursLIV har lavet.

Vi har givet alle skolelederne i kommunens folkeskoler mulighed for at svare anonymt på, om de har undladt at henvise en eller flere elever til specialundervisning, fordi det rammer skolens økonomi.

Trods muligheden for at svare anonymt og dermed helt uden risiko for at skulle stå på mål for dispositionen, har kun fem ud af ti skoleledere på trods af flere henvendelser valgt at besvare vores spørgsmål.

Fem skoleledere svarer, at økonomi ikke har haft indflydelse på, om elever på deres skoler er blevet tilbudt specialundervisning.

Fire skoleledere har svaret, at de ikke ønsker at besvare spørgsmålet, mens en enkelt leder på trods af flere henvendelser ikke er vendt tilbage med et svar på, om vedkommende har undladt at tilbyde en eller flere elever specialundervisning af hensyn til skolens økonomi.

Dem har vi spurgt

  • Lars Robdrup, distriktsleder, Rosmus Skole
  • Lars Lau Frederiksen, skoleleder, Ebeltoft Skole
  • Ann Taul Andersen, skoleleder, Marienhoffskolen
  • Birgitte Frausing Kjærsgaard, distriktsleder, Thorsager Skole
  • Lene Kirkegaard, skoleleder, Kolind Skole
  • Claus Peter Olesen, skoleleder, Molsskolen
  • Torben Rennum Madsen, skoleleder, Rønde Skole
  • Bitter Langebjerg Rasmussen, skoleleder, Hornslet Skole
  • Michael Korsgaard Lund, distriktsleder, Mørke Skole
  • Morten Borup, distriktsleder, Ådalens Skole

De fem skolelederes tilbagemeldinger overrasker ikke Kirstine Bille (SF), der er formand for Familie-, børne- og læringsudvalget.

- Når de fem svarende skoleledere fastslår, at det ikke har nogen indflydelse på deres valg, lever de op til vores forventninger og deres professionelle ansvar, siger Kirstine Bille (SF).

Færre skifter til en specialskole

Bag budgetforliget for 2020 og dermed også beslutningen om, at det skal koste en folkeskole 300.000 per henvist elev per skoleår, stod Venstre, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Konservative og Alternativet, mens Enhedslisten stod uden for budgettet.

De kan konstatere en mærkbar effekt af den forhøjede takst.

I skoleåret 2017/2018 modtog 57 elever, der gik i en almindelig folkeskoleklasse året inden, specialundervisning. I 2020 faldt det antal til 21 elever.

Det er ifølge Kirstine Bille, der er formand for Familie-, børne- og læringsudvalget, et udtryk for, at distriktsskolerne incitament til at finde løsninger på skolerne virker.

- Det er det, vi får at vide af vores skoleledere og vores forvaltning. De gør et kæmpe arbejde på vores skoler. Jeg kan godt forstå, at der er forældre, der er bekymrede for, om deres børn får den hjælp, de skal have, men det er der jo professionelle mennesker, der tager stilling til, sagde Kirstine Bille til P4 Østjylland i et interview den 9. juni. 

Helt så tryg er Jesper Yde fra Enhedslisten, der også er medlem af Familie-, børne- og læringsudvalget, ikke.

- Lederne gør det så godt, de kan, og jeg er også helt enig i, at hvis skolerne kan finde gode løsninger for de her elever lokalt, er det bedst. Det er bare ikke mit indtryk, at skolerne har forholdene og ressourcerne til det.

- Mit indtryk er, at mange forældre mener, at deres børn burde blive visiteret til specialskole eller specialundervisning, men fejlagtigt ikke bliver det, siger Jesper Yde (Ø).

Han foreslår en central fordeling af midlerne, der blandt andet vil fjerne den hårde økonomiske prioritering fra skolelederne.

- Den nuværende ordning sætter skolelederne i en situation, hvor de skal træffe et meget vanskeligt valg. Det ansvar vil jeg gerne tage væk fra dem, siger Jesper Yde (Ø).

Det ser Kirstine Bille ikke som en mulighed.

- Skolelederne skal under alle omstændigheder være involveret i beslutningerne. De skal blandt andet ind over, hvordan det skal foregå og om, hvor specialundervisningen skal foregå. Så det er ikke en problemstilling, vi kan flytte væk fra dem, og jeg mener også, at det allerede er en opgave, de løser godt og professionelt, som de skal.

- Jeg har tiltro til skolelederne og deres professionalisme, men onde tunger vil måske også frygte, at skolelederne kunne være fristet af bare at sende de udfordrende elever afsted på specialskole, hvis hele løsningen blev centraliseret og helt fjernet fra skoleledernes bord, siger Kirstine Bille (SF).

Skolernes økonomi er igen på dagsordenen, når byrådet i efteråret påbegynder forhandlingerne om Budget 2023.


En ung mand skabte mandag utryghed ved Maltfabrikken i Ebeltoft. Foto: Søren Øhlers

Britt Kaiser Palmgrens samlever tiltales for manddrab

Hver uge samler vi nyhederne fra ugen, der gik i Syddjurs. På den måde kan du nemt og hurtigt få overblik over det, der er sket.

Britt Kaiser Palmgrens samlever sigtet for drab

Anklagemyndigheden i Østjyllands Politi har tiltalt Britt Kaiser Palmgrens samlever for manddrab efter han i januar dræbte hende med adskillige knivstik ud for parrets hjem i Ebeltoft. Genrefoto: Michael Bager.

Anklagemyndigheden i Østjyllands Politi har tiltalt en 53-årig mand for manddrab ved i januar i år at have dræbt sin samlever med adskillige knivstik ud for parrets hjem i Ebeltoft.

Det skriver Østjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Natten til 23. januar fik Østjyllands Politi en anmeldelse om, at en 50-årig kvinde, Britt Kaiser Palmgren, var blevet overfaldet og stukket med kniv. Der var hurtigt politi og ambulancer på stedet, men kvindens liv stod ikke til at redde.

Kort efter blev kvindens 53-årige samlever anholdt på en adresse i Aarhus, og han har efterfølgende siddet varetægtsfængslet i sagen.

I anklageskriftet står den 53-årige tiltalt for med to knive at have stukket og skåret sin samlever adskillige gange, hvilket gav 78 læsioner forskellige steder på kroppen.

- De mange stik og læsioner viser, at det har været et meget voldsomt overfald, og ud fra politiets efterforskning er det vores vurdering, at det var den 53-åriges hensigt at slå sin samlever ihjel, siger specialanklager Birgitte Ernst.

Ud over selve drabet er den 53-årige også tiltalt for drabsforsøg ved at have taget et længerevarende kvælertag på Britt Kaiser Palmgren, ligesom han er tiltalt for vold ved i en periode forud for drabet at have slået hende flere gange.

Der er endnu ikke sat dato på, hvornår sagen skal for retten. 

Utryghed i Djurs Sommerland, ved Maltfabrikken og på landevejene ved Egens og Grønfeld

En 17-årig mand skabte mandag utryghed ved Maltfabrikken. Foto Søren Øhlers

Mandag klokken 14.20 kontaktede en bekymret borger politiet. Han fortalte, at han havde været i diskussion med en gruppe drenge tæt på Maltfabrikken i Ebeltoft, og at den ene dreng havde været truende i sin adfærd og vist ham en pistollignende genstand, der sad i bukselinningen.

Det skrev Østjyllands Politi i døgnrapporten i den forgangne uge.

En patrulje kørte til stedet, hvor de traf en 17-årig ung mand, som blev anholdt på stedet.

Under visitationen fandt betjentene et magasin til en softgun i hans bukselinning.

Den 17-årige forklarede, at han havde været oppe at diskutere med en mand, men han mente ikke, at han havde truet ham.

Den unge mand blev sigtet for at have forstyrret den offentlige orden, og efterfølgende blev han kørt hjem til sine forældre.

48-årig mand forsøgte at flygte fra politiet

Tirsdag aften kørte en færdselsbetjent i en civil politibil med videoudstyr bag en bil på Molsvej i Rønde, da bilisten i høj fart kørte ud over spærrelinjerne og foretog en ulovlig overhaling.

Længere henne ad vejen målte betjenten bilisten til at køre over dobbelt så hurtigt, som det tilladte i en 60 km/t-zone, og betjenten satte udrykningen til.

Det standsede dog ikke bilisten, der fortsatte gennem Egens by i høj fart og videre til Grønfeld, hvor han igen blev målt til hastigheder på over det dobbelte af det tilladte.

I Femmmøller kørte bilisten ned ad en mindre sommerhusvej, der endte blindt, og her spærrede betjenten vejen med sin bil, hvorefter den 48-årige fører af den eftersatte bil standsede. Her blev han, cirka 10 minutter efter eftersættelsen begyndte, anholdt af færdselsbetjenten, og kort efter ankom en hundepatrulje, der var blevet tilkaldt.

En alkometertest viste, at den 48-årige havde en promille et stykke over 2,0.

Da både kørslen med den høje promille og de store hastighedsoverskridelser betegnes som vanvidskørsel, blev den leasede bil beslaglagt med henblik på konfiskation.

Den 48-årige er foreløbigt sigtet for en række færdselsforseelser, sprit- og narkokørsel og for ikke at efterkomme politiets anvisninger. Da det viste sig, at han er frakendt kørekortet, blev han også sigtet for kørsel i frakendelsestiden.

En blodprøve skal nu slå fast, hvad promillen var under kørslen, og om den 48-årige havde stoffer i blodet.

Den 48-åriges kæreste befandt sig på passagersædet under kørslen, men hverken hun eller den 48-årige kom noget til under episoden.

Da det er blevet vurderet, at der ikke er juridisk grundlag for at fremstille den 48-årige i grundlovsforhør med henblik på varetægtsfængsling, blev han løsladt efter endt afhøring.

Fem kvinder sigtet efter slagsmål i Djurs Sommerland

Tirsdag aften blev Østjyllands Politi tilkaldt til Djurs Sommerland efter en anmeldelse om, at nogle unge kvinder var oppe at slås i forlystelsesparken.

Slagsmålet var overstået, da politiet kom frem, men ud fra afhøringer af de involverede og vidner på stedet, viste det sig, at to grupper af kvinder var kommet op at skændes ved en forlystelse. Det var endt med, at de havde slået på hinanden og nogen var blevet revet i håret.

Fem kvinder på henholdsvis 16, 16, 19, 32 og 45 år blev sigtet for at forstyrre den offentlige orden.

Ingen af kvinderne kom ifølge døgnrapporten til skade ved slagsmålet.

To mænd sigtet for indbrud i autoværksted i Ebeltoft

Fredag blev to mænd på henholdsvis 22 og 29 år fremstillet i grundlovsforhør i Retten i Randers. 

De var begge sigtet for at have begået indbrud i et autoværksted i Ebeltoft natten til fredag, hvor de stjal udstyr for mange tusinde kroner.

Derudover er de også sigtet for forsøg på indbrud i et autoværksted i Randers NV samme nat. Her blev der ikke umiddelbart stjålet noget.

Mændene blev anholdt i nat af en patrulje, der blev kaldt til indbruddet i Ebeltoft.

Få hjælp til at spare på energien i dit sommerhus 12. juli

Udlejningsfirmaerne i Syddjurs oplever en øget interesse for bæredygtighed i sommerhuse blandt købere og lejere. Derfor har Syddjurs Kommune i samarbejde med Sparenergi.dk, der er Energistyrelsens vejledningens- og infotjeneste, inviteret Energistyrelsens energikonsulenter til Ebeltoft den 12. juni.

Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse. 

Til arrangementet i Ebeltoft kan sommerhusejere blive vejledt om energi. 

- Syddjurs' mange fritidshuse er efterspurgte, og vi ønsker at fremme den grønne omstilling og energibesparelser i husene, der oftest også bruges uden for sæsonen. Der er kroner at spare samtidig med, at man får bedre indeklima, øger værdien af huset og gør klimaet en tjeneste, siger Kim Lykke Jensen fra SF, der er formand for Natur-, teknik- og miljøudvalget.

Vil du allerede nu undersøge, hvilke muligheder dit sommerhus har, kan du tage sommerhustesten på Sparenergi.dks hjemmeside. 

Fire projekter modtager over 300.000 i støttemidler

Det Blå Torv er et af de fire projekter, der modtager støttemidler fra NRGI. Foto: Søren Øhlers.

Hvert år støtter NRGi en række projekter gennem Værdipuljen med det formål at fremme en bæredygtig og innovativ udvikling af NRGi’s forsyningsområde. 

I årets første runde uddeles der knap 2,7 millioner kroner på tværs af 24 forskellige projekter. Fire af dem ligger i Syddjurs, og de tildeles til sammen lidt over 300.000 kroner. 

Blandt andet uddeler NRGi i denne omgang 200.000 kroner til energioptimering af Det Blå Torv ved Knebelvig Bådelaug. 

Teater Udsyn i Rønde modtager 50.000 kroner til investeringer, der vil bidrage med bæredygtige løsninger i teatres produktioner som eksempelvis energibesparende LED-lys. 

Sidst, men ikke mindst, har Foreningen Grobund og Grobunds Byggefestival modtaget støtte.