Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SyddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Poul Børge Graversen har været en del af Bogensholmlejrens historie siden 1946. Foto: Asbjørn With

- Hvad skulle vi gøre uden Poul Børge?

Mens jeg sad på en sten og fangede en sjælden solstråle og ventede på Poul Børge Graversen, nød jeg lyden af glade børn.

At få to børn pakket ind i en bil og komme afsted kan efter min erfaring være sin sag, men her skulle 30 børn pakkes i biler og afsted til ReePark på lejrskolens sidste dag.

De grinede, dyttede og råbte efter hinanden, drillede de voksne og tændte for bilradioen igen og igen og så en gang til.

Bogensholmlejren har lagt hus til lidt af hvert i de seneste flere end 100 år. Denne gang var det Red Barnet fra Herning, der i de seneste dage havde haft en fest af en sommerlejr.

- Vi har jer med på lejr, fordi mange af jer nok ikke var kommet på sommerferie ellers, konstaterer Red Barnets lejrleder Maja Korsholm, mens hun smiler de de fire drenge, der har samlet sig omkring os.

De smiler tilbage, pakker sig ind i de ventende biler og begiver sig afsted mod nye oplevelser.

Jeg synes, at der er noget fantastisk over fællesskaber. Det at være en del af noget og gøre noget sammen med andre. Når man kan mærke, at man er en del af noget større, men også en vigtig del, som selv er med til at skabe oplevelsen og fællesskabet. Og en, der betyder noget for de andre.

Der på stenen kom jeg også til at tænke på de snart uendeligt mange mennesker som har været med til at skabe nogle utrolig gode rammer for mange af de oplevelser, jeg har haft igennem mit liv. På fodboldbanen, i ungdomsskolen, i øvelokalet, på kanoture, i svømmehaller, på skiture og jeg kunne blive ved og ved og ved.

Rigtig mange gange har det været frivilligt arbejde, der har skabt de rammer. Der var ingen, der betalte min fodboldtræner for at bruge sine mandage,- onsdage,- og weekender på at skaber rammerne for at Åbyhøjs miniputter kunne være sammen som et hold og kæmpe, grine og græde sammen.

Han gjorde det bare. Jeg tror også, at han synes det var sjovt. Heldigvis. Men dengang gik det op for mig, at jeg kun kunne gå til fodbold, fordi der var et fremmed menneske, der gad at være træner. Og der blev kun spillet kampe, fordi der var et andet fremmet menneske, der gad at dømme en kamp mellem to hold fremmede børn på en græsplæne et sted i Østjylland. (Dommere får vist lidt håndører, men jeg betragter det stadigt som frivilligt arbejde).

Hvis mine interesser havde været anderledes, var jeg måske blevet en del af Frivilligt Drenge- og Pige-Forbund, FDF. Og så havde jeg måske mødt Poul Børge Graversen for mange år siden, for han var aktiv leder i FDF, dengang jeg var dreng, og så kunne vi have mødt hinanden på en lejrtur til Bogensholmlejren.

Det gjorde vi ikke, men nu har jeg mødt han.

I dag i en alder af 86 år er Poul Børge Graversen bestyrelsesmedlem og tilsynsførende. Sammen med syv andre sørger han for, at lejren altid er klar til det næste hold. Og så er han en af de mennesker, der gennem årene har gjort det muligt for både store og små at komme på sommerlejr. Både FDF'ere og alle mulige andre.

Poul Børge Graversen er født i 1936, og siden han selv kom til lejren for første gang som knap 10-årige med mirabådene til Knebelsbro fra Aarhus  i 1946, har lejret været som en del af ham selv.

Tusinder og atter tusinder af børn og voksne har været på lejr, mens Poul Børge har været engageret i Bogensholmlejren. Først som aktiv og leder siden som bestyrelsesmedlem og tilsynsfører.

- Bogensholmlejren betyder alt for mig, fortæller Poul Børge Graversen.

- Den betyder så meget, at den skal have mit hus i Viby, når jeg ikke er her mere.

Historien om Poul Børge Graversen giver mig lyst til at sige tak til alle jer, som har gjort så meget for mig gennem årene. Og tak til alle jer, der som Poul Børge Graversen gør så meget for andre mennesker, for gode oplevelser og for fællesskaberne.

Tak - og rigtig god læselyst.

P.S.

Hvis du ikke allerede er fuldgyldigt medlem af SyddjursLIV, kan du for 39 kroner om måneden blive det lige her.

Det er selvfølgelig også helt okay, hvis du hellere vil se os lidt mere an. Derfor vil du stadig modtage vores nyhedsbrev gratis, hvor vi hver gang giver vores bud på nogle udvalgte historier fra Syddjurs.

Og skulle du få lyst til at få den fulde oplevelse med fri adgang til det hele, vil vi glæde os til at byde dig velkommen ombord.

Billede af Asbjørn With
Billede af skribentens underskrift Asbjørn With Journalist
Poul Børge Graversen har været en del af Bogensholmlejrens historie siden 1946. Foto: Asbjørn With

Poul Børge bliver bare ved og ved: - Det er sammenholdet og kammeratskabet

Der er sket en del, siden det nystartede FDF i 1907 stillede de første spidstelte op på Bogens Strand i Ebeltoft Vig.

Der er blevet bygget og bygget til - igen og igen, så der nu står en stor lejrbygning med plads til 100 sovende på en gang. Siden har tusinder og atter tusinder været på sommerlejr i den nu legendariske Bogensholmlejr, som året rundt byder på rammer og omgivelser til det meste.

For lejrens tilsynsfører, Poul Børge Graversen, er lejren og FDF-bevægelsen en stor del af tilværelsen, og det har det været, siden han som knap 10-årig, selv brugte en sommer i Bogensholmlejren i 1946. Han er der endnu, Poul Børge Graversen. Og til den dag, han ikke kan mere, bliver han ved med at gøre, hvad han kan for at børn og voksne skal have et fristed til en uforglemmelig sommerlejr.

Bogensholmlejren i Ebeltoft Vig har i flere end 100 år dannet rammen om et hav af sommerlejre. Tusindvis og atter tusindvis af børn og voksne har haft glæde af de vidunderlige omgivelser lige ned til vandet. Et af de tandhjul, som får lejren til at fungere er Poul Børge Graversen. Han var her første gang i 1946 - og han bliver ved med at komme, til han falder om.

Poul Børge Graversen når lige at hilse på en af lederne fra Red Barnets afdeling i Herning, som har boet i Bogensholmlejren i de seneste dage. 30 børn og 17 voksne.

Det er deres sidste dag, og de er på vej i ReePark, inden turen går tilbage til Herning. Taskerne står pakkede og klar til hjemrejse, og som tilsynsfører er det Poul Børge Graversens opgave og gøre lejren helt klar til næste hold, der allerede kommer i morgen.

Poul Børge Graversen har som Bogensholmlejren tilsynsfører adgang til "personalerummet", hvor der findes det mest nødvendige til vedligehold af den store lejr kørende og til at rette op på mindre skader. Foto: Asbjørn With 

- Vi er otte, der deler opgaven, og vi er altid to sammen, fortæller Poul Børge Graversen.

Han er stolt af lejren, og af den måde, den bliver drevet på. Noget han selv kan tage en del af æren for, for han har siddet i bestyrelsen siden 1972.

- Dengang var lejren ganske forfalden. I årevis var den ikke blevet vedligeholdt, og det var ganske trist. Den daværende bestyrelse havde hyret en arkitekt til at komme med et bud på, hvad det ville kræve at bringe lejren tilbage i en ordentlig forfatning, husker Poul Børge Graversen.

Måske havde Bogensholmlejren ikke stået i dag, hvis ikke Poul Børge Graversen i 1972 var gået i rette med en arkitekt, der mente, at lejren ikke var mere værd, end at den skulle væltes med en bulldozer. Foto: Asbjørn With

- Arkitekten mente, at vi skulle sætte en bulldozer på og vælte det. Mere var det ikke værd.

- Men som tømrer måtte jeg gå i rette med ham, Jeg var meget uenig, og så blev jeg sat i bestyrelsen, og der har jeg siddet siden, fortæller Poul Børge Graversen, som på den måde kan tage en lille del af æren for, at der også i dag er en Bogensholmlejr, der kan byde velkommen.

Selv om Poul Børge Graversen har lagt 86 somre bag sig, bliver han ved med at bidrage til Bogensholmlejren ve og vel, så længe han kan. Foto: Asbjørn With

I det store industrikøkken er der virkelig plads til at tilberede noget mad. To af de gamle, oprindelige træbordene fra 1920'erne, står der stadig. Som et minde.

- Dem får jeg ballade for at smide ud, næsten klukker Poul Børge Graversen. Bordpladerne er tyndslidte, og hvis de kunne tale, ville de nok fortælle historier om dengang, hvor der var "tanter" med på lejr, og hvor det at skrælle kartofler var et job for børnene.

Stort set alt er skiftet ud siden hovedbygningen stod færdig omkring 1920, men der er stadig to af de originale borde tilbage i køkkenet. Foto: Asbjørn With

- Da jeg var her første gang, så der meget anderledes ud. Dengang var der store brændekomfurer, og i hvert hjørne stod der en gruekedel.

En gruekedel

Mange husker måske gruekedlernes tid, men hvis du ikke lige er opdateret så er en gruekedel en stor gryde eller kogekar, enten indmuret fritstående eller hængende. Kedlen var datidens "vaskemaskine", men brugtes også til bl.a. ølbrygning og plantefarvning. Betegnelsen kommer af, at man hængte kedlen over en "grue" eller "grube", der betyder "fordybning", og henviser til det åbne ildsteds fordybning hvori bålet fandtes.

Indmurede gruekedler blev traditionelt opvarmet nedefra ved brænde, fra et fyrhul under kedlen. De frithængende, der oftest blev fremstillet i jern eller kobber, blev hængt over ildstedet.

En "indmuret" gruekedel stod oftest nedsænket i en dertil opbygget sten-eller betonsætning. Nedenfor fandtes et brandkammer med tilsluttet skorsten, hvorfra man opvarmede kedlens indhold.

Fritstående gruekedler, der kom til senere, blev fremstillet med et dertilhørende lille tilpasset brændekomfur af støbejern, som kedlen blev placeret ovenpå.

Endnu senere kom så gruekedler, der blev opvarmet ved hjælp af gas. Disse produceres stadig den dag i dag.

Wikipedia

Det er efterhånden nogle dage siden, at Poul Børge Graversen som næsten 10-årig i 1946 mønstrede en lørdag eftermiddag på kajen i Aarhus, og derfra sejlede med Mirabådene til Knebelbro.

- Vi havde afleveret vores bagage hos FDF i Klostergade i Aarhus allerede om torsdagen, men vi måtte vente til lørdag eftermiddag klokken 15 med at komme afsted. Alle forældrene arbejdede jo til klokken 14 om lørdagen dengang, fortæller Poul Børge Gravesen, der havde sin mor med.

Hun var "tante" på sommerlejren i 1946.

Tårnet på hovedbygningen set indefra og nede fra. Der blev ikke sparet på noget, da FDF byggede sommerlejr i Ebeltoft Vig. Foto: Asbjørn With

- Dengang i årene efter krigen var der altid en otte-10 tanter med, som stod for det hele. Der var meget lidt af alting dengang, og derfor kom alle forældre med frugt til tanterne inden afgang, som så kunne tilberede syltetøj, og hvad det eller var på lejren, husker Poul Børge Graversen.

Det var svært at få madvarer efter krigen. Kød skulle bestilles i forvejen hos slagteren i Grenaa, som fragtede det ud til en mindre slagter i nærheden af lejren. Og grøntsagerne hentede Poul Børge Graversen og de andre hos nærliggende gårde.

- En uges ophold med fuld forplejning kostede 15 kroner. Men så skulle vi også selv have en sukkerration med, konstaterer Poul Børge Graversen.

Det var sin sag at være på lejr med FDF dengang i 1946. Fra Knebelbro gik troppen med raske skridt over Vistoft og Fuglsø til Bogensholmlejren.

- Det var hårdt og træls at gå så langt, og da vi endelig kom frem til lejren, var det bælgravende mørkt. Lejrlederen gik rundt med en lille petroleumslampe, og så blev vi ellers stablet i tre lag i sovesalens køjesenge.

Der er stadig køjesenge i Bogensholmlejren. Dog kun i to etager, og så er der elektrisk lys i alle rum. Foto: Asbjørn With

- Der var tit ret mørkt om aftenen, fordi der var rationering på petroleum, så det skulle der søges om tilladelse til.

Efter en strabadserende tur til lejren og en mørk nat, stod Poul Børge Graversen og resten af FDF'erne op til dagens gøremål.

- Vi blev inddelt i patruljer, og patruljeførerne sørgede for, at vi blev vasket og fik renset neglene. Det foregik i metalkar og med det vand, der blev pumpet op ad brønden. Neglene skulle fremvises til morgenparade i rækker og geled, når den store klokke ringede. Nogle gange skulle vi også vise tåneglene.

klokken er ikke den samme, som den Poul Børge Graversen hørte i 1946, men der er stadig en klokke, der kan ringe lejren sammen, når det er nødvendigt. Foto: Asbjørn With

Herefter blev der uddelt opgaver. Patruljerne skulle løse opgaver på lejren område, og der blev ført regnskab og givet point alt efter, hor godt den enkelte patrulje klarede opgaverne.

- At feje, rydde op, skrælle kartofler og den slags var en del af de opgaver, der skulle løses.

- Og så var der nattevagterne. Vi blev delt ind i nattevagter, så der hele tiden var nogen i lejren, der var vågen. De små fik aftenvagterne fra 22-00. Og morgenvagten fra 04-06. De andre måtte deles om resten af natten, forklarer Poul Børge Graversen.

Især vagten fra 02 til 04 var frygtet af de fleste.

- På den vagt skulle lokumsspandene tømmes. Der var 10-12 spande, der blev fyldt op i løbet af dagen, og på nattevagten skulle de så tømmes ned i et stort hul et stykke fra lejren. Og så skulle spandene vaskes i havet og stilles på plads.

Hvis drengene på nattevagten kunne se i mørke, ville det her cirka have været synet fra strandkanten, hvor de vaskede lokumsspande i vigens vand. Foto: Asbjørn With

- På morgenvagten, inden de andre stod op, skulle der hentes brænde og tændes op under gruekedlerne. Den ene kedel skulle varmes op til opvask, og i den anden blev der lavet havregrød, forklarer Poul Børge Graversen.

Kort efter Anden Verdenskrig var det ikke just de fint valsende havregryn, vi kender i dag, der var hovedingrediens. Det var derimod havregryn, der skulle sættes i blød i gruekedlen aftenen før, for at kunne blive til grød, der kunne spise næste morgen.

Da Poul Børge Graversen udførte sine opgaver på sommerlejren i 1946, havde Bogensholmlejren allerede eksisteret i næsten 30 år.

En lokal kunstner har malet et af billederne, der hænger i lejren. Her kan man fornemme fortiden tale. Foto: Asbjørn With

Den første lejr bestod af 14 drenge og to ledere fra Aarhus, som satte spidstelte op på strandengen i 1907, og det blev startskuddet til foreløbigt 115 år med Bogensholmlejren.


HISTORIEN KORT - Bogensholmlejren fra 1907 til i dag

I 1906 tog den unge Johannes Frederiksen båden fra Aarhus til Knebel, og cyklede turen over bakkerne til Proprietær Schiøth bolig ved Bogens Strand i Ebeltoft Vig.

Her var hans søster Vilhelmine i huset, og da de to søskende en eftermiddag cyklede en tur så Johannes Frederiksen de for ham vidunderlige strandenge, der lå mellem gården og stranden. For de lokale ubrugelig jord, hvor får og geder kunne æde, men for den unge KFUM-leder fra Aarhus var det en mulighed for at lave en sommerlejr, som den FDF stifteren Holger Tornøe året før havde holdt i Nordsjælland.

Proprietær Schiøth var venlig stemt overfor ideen, så i 1907 slog 14 drenge og to ledere for første gang lejr, og Vilhelmine blev lejrens første tante.

Allerede året efter i 1908 blev to barakker rejst, og lejren var dermed allerede mere permanent.

I 1912 lejede FDF og KFUM i fællesskab jorden af Proprietær Schiøth frem til 2343 for den nette sum af 25 kroner om året. Den mærkværdige aftale skyldtes at Proprietær Schiøth selv havde lejet jorden af bymændene i Agri for 500 år og derfor ikke kunne gøre kontrakten med FDF og KFUM uopsigelig.

I 1918 forlod KFUM lejren som siden har været på FDFs hænder.

I 1920 havde FDF indsamlet så mange penge, at der kunne bygges en rigtig lejrbygning, og den smukke hovedbygning med tårn og udsigt til vandet blev opført. Det er i øvrigt tegnet af Johannes Frederiks - Vilhelmines bror - der siden blev uddannet arkitekt.

I 1931 skrev bymændene i Agris efterkommere under på at afstå jorden mod en kasse cigarer - til hver naturligvis. 

Siden er lejren i flere omgange blev moderniseret og udbygget og den er ikke længere kun forbeholdt FDF, selv om det stadig er FDF, der står for administration og udlejning.

Jubilæumskriftet "Liv og glade dage, der udkom i 2007 i anledning af lejren 100 års jubilæum

I slutningen af 1940'erne var Poul Børge Graversen med igen fire somre i træk, og siden har han været på lejr utallige gange som voksen og som lejrleder.

Siden 1972 har han som nævnt haft sin faste plads i bestyrelsen. FDF sidder dybt i Poul Børge Graversens krop, og sådan bliver det ved med at være. Selv om han nu er rundet de 86 somre, forsætter han indsatsen så længe, det overhovedet er muligt.

- Det er sammenholdet og kammeratskabet. Og så er det arbejdet med alle de børn, jeg har mødt og alle de mennesker, jeg har fået mulighed for at lære at kende og arbejde sammen med.

Poul Børge elsker Bogensholmlejren, og han vil gerne være med til at skabe endnu flere gode sommerlejre for mange flere børn. Derfor bliver han ved, så længe han kan. Og når han ikke er her mere, så arver lejren Poul Børge Graversens hus i Viby, og på den måde kan han fortsætte med at bidrage meget længe endnu. Foto: Asbjørn With 

- Jeg vil gerne give børnene en naturoplevelse og en følelse af at være sammen i et fællesskab, fortæller Poul Børge Graversen.

Igen og igen og en gang mere tager han turen i sin bil fra Aarhus-forstaden Viby til Bogensholmlejren for at holde opsyn og sikre, at det næste hold også har rammerne til at få en god oplevelse.

- Den her lejr betyder alt for mig. Den betyder så meget, at jeg har testamenteret mit hus til lejren, så den skal arve mig, når jeg ikke er her mere, siger Poul Børge Graversen.

Det er der forhåbentligt længe til. Nu skal lejren lige inspiceres efter Red Barnets sommerlejr for snart kommer Den Fantastiske Højskole, og så begynder endnu en sommerlejr.

Mindestenen for de første 100 år. Foto: Asbjørn With
Fra venstre er det Hamada, Mo, Maja, Ivan og Tewelde, der er på sommerlejr i Bogensholmlejren med Red Barnet i Herning. Foto: Asbjørn With

- Det er et ret fantastisk sted

Red Barnet er en af de organisationer, der arrangerer sommerlejre i Bogensholmlejren i Ebeltoft Vig.

Mange af de børn, der er med på sommerlejr ville ikke have mulighed for at komme på ferie i år, hvis ikke de var med på Red Barnets sommerlejr, og Bogensholmlejren er fyldt med muligheder for at boltre sig i den danske sommer.

- Det er et ret fantastisk sted, siger lejrleder Maja Korsholm til SyddjursLIV, inden hun og resten af flokken tog afsted til ReePark og en sidste oplevelse, inden turen igen går hjem til Herning.

30 børn og 17 voksne fra Red Barnet i Herning er blandt de mange, der nyder livet og sommeren i Bogensholmlejren. Børnene elsker det, og det gør de voksne også.

Parkeringspladsen minder lidt om en myretue. Der er aktivitet overalt. Børn hænger halvvejs ude af flere af bilerne, der er skruet godt op for bilradioen, og i mens koordinerer et par voksne indsatsen.

- Vi er på vej i ReePark, fortæller lejrleder Maja Korsholm.

De 30 børn, der skal bruge sommerlejrens sidste dag i ReePark er med 17 voksne fra Red Barnet i Herning på sommerlejr i Ebeltoft Vig.

- Det er ret fantastisk. Der er mulighed for det meste her, konstaterer Maja Korsholm, mens Hamada, Mo, Ivan og Tewelde nysgerrigt følger med i samtalen.

- Det er megasjovt, fortæller Hamada, og Mo konstatere, at det er sjovt med alle de mennesker, man kan være sammen med, og alt det man kan lave.

- Vi har badet to gange, og stået på surfboard. Men der er brandmænd, forklarer drengene i munden på hinanden.

- Børnene er med på sommerlejr, fordi mange af dem ellers ikke ville skulle noget i deres sommerferie, fortæller lejrleder Maja Korsholm, og det er tydeligt at de fire drenge omkring hende er begejstrede og stadig har masser af energi, selv om sommerlejren lakker mod enden.

- Vi har været på besøg hos en landmand, og der har været fodboldturnering, når de lige at fortælle, inden der er afgang til ReePark, og en sidste en på opleveren, inden turen går hjem til Herning.

FDF Kolinds lejr på landslejren fylder ikke meget i det store billede, men søndag under landslejren får den fint besøg af lejrudvalget i anledning af, at kredsen fylder 100 år. Foto: Bettina Sønderskov

Postkort fra FDF Kolind : -Wow, hvor er vi mange

Mens FDF-lejren Bogensholm i Ebeltoft Vig lægger plads til en sommerlejr for 30 børn og 17 voksne fra Red Barnet i Herning, er FDF Kolind på FDFs landslejr på Sletten ved Ry, hvor de med bare 10 deltagere kun udgør en promille af den samlede befolkning på den gigantiske sommerlejr.

Her mødes 10.000 mennesker lige nu på kryds af tværs af lejrene for at dyrke det store fællesskab i naturen. - Landslejren er en meget stor del af at det at være FDF'er.

Man snakker hele tiden om dengang, man var med på landslejr, og hvad man oplevede. Det kan godt være, at vores kreds er én af de mindste, men selvfølgelig skal vores børn ikke snydes for den oplevelse, siger Andreas Kvade, som selv har været FDF'er i 15 år.

På en lille plet græs på årets landslejr på Sletten ved Ry holder FDF Kolind til. Lejren fylder to gule tunneltelte, og alle kredsens børn kan være i én sovekabine. De fem børn og fem voksne udgør rundt regnet en promille af landslejrens samlede befolkning, og det gør indtryk. Ikke mindst på dem, der er afsted for første gang.

- Vi vidste godt, at der kommer rigtigt mange FDF'ere på sådan en landslejr, men vi havde alligevel ikke forestillet os, at der var SÅ mange mennesker her, siger ni-årige Maluka Havmøller fra Ryomgård.

Hun er én af de fem pilte fra FDF Kolind, som i år tilbringer ti dages sommerferie på FDF's landslejr sammen med fem voksne ledere, som på forhånd har fortalt mange, lange historier om, hvordan det er at være på landslejr med FDF.

- Landslejren er en stor del af at være FDF'er. Man snakker hele tiden om dengang, man var med på landslejr, hvad man lavede og hvad man oplevede. Det kan godt være, at vores kreds er én af de mindste, men selvfølgelig skal vores børn ikke snydes for den oplevelse, siger Andreas Kvade, som selv har været FDF'er i 15 år.

Han håber, at børnene vil tage deres oplevelser med hjem og fortælle dem videre til kredsens yngre medlemmer og potentielle nye medlemmer af den lille kreds, som de gør, hvad de kan for at holde liv i og udvikle.

- Det er svært at få nye medlemmer ind, når vi er blevet så små, men vi har nogle fantastiske faciliteter i Kolind, og vi arbejder sammen med andre kredse for at sikre, at vores børn og unge kan deltage i flere og større aktiviteter, siger Andreas Kvade, som arbejder som tømrer og bruger mange timer på frivilligt arbejde året rundt.

I år lægger landslejren som afvikles fra den 6. til 15. juli i et område, der svarer til omkring 200 fodboldbaner, beslag på to af hans ferieuger.

Han kan ikke komme i tanke om en sommerferie, han hellere vil på i år.

Maluka Havmøller fra Ryomgård er på landslejr med FDF Kolind for første gang, og det er en stor oplevelse at være omgivet af så mange FDF'ere, når man til hverdag er en del af en meget lille kreds. Foto: Bettina Sønderskov

Vigtigt at give det videre

- Det har været en kæmpestor oplevelse for mig at være på landslejr de gange, jeg har været afsted tidligere. Og som leder betyder det meget for mig, at jeg kan være med til at give vores børn følelsen af, at vi er en del af det her kæmpestore fællesskab. Vi tænker jo ikke over, at vi er så mange i hverdagen, når vi render rundt ude i Kolind med vores lille flok, siger han.

Når tømreren får øje på nogle af de større kredses omfattende rafte-byggerier på Landslejren, kan det godt krible  i fingrene efter at komme i gang med at bygge noget stort. Indtil videre nøjes den lille lejr, som har slået sig sammen med nabokredsen FDF Harridslev dog med at bygge en indgangsportal og et omklædningsrum.

- På en landslejr skal man have lidt splinter i fingrene og harpiks på hænderne, så vi bygger selvfølgelig også med rafter, selvom vi ikke er så mange.

Daniel Ramsing, leder i FDF Kolind

- Der skal være hænder til det hele, og vi skal først og fremmest have det sjovt og have tid til at hygge os. Vi har besluttet os for at gå i gang med et par mindre projekter, for alene det at få slæbt rafterne herover, når vi er så få til at bære, er en udfordring. Det  godt være, at vi finder på noget mere senere, men vi kommer ikke til at lave udsigtstårne eller store bygningsværker, som de eksempelvis gør derovre, siger han og udpeger et to-etages byggeri, som FDF Stevnstruper i gang med at opføre.

I FDF's nabolejr, hvor FDF Stevnstrup holder til, bliver der opført et raftebyggeri, som er så stort, at det kræver byggetilladelse fra Skanderborg Kommune. Det rækker hænderne ikke til hos FDF Kolind. Foto:  Bettina Sønderskov


Hans lederkollega, Daniel Ramsing er også glad for, at han i år kan være med til at skabe rammerne om en stor oplevelse for kredsens fem pilte.

- Det er vildt, at se en kæmpe lejrplads med 10.000 mennesker blive bygget op på en græsmark i løbet af at par dage. Det betyder meget for mig som leder, at jeg kan give den oplevelse videre til vores medlemmer, siger Daniel Ramsing, som har været medlem af FDF Kolind i 13 år.






Luftfoto FDF Landslejr 2022. Foto: Christian Damsgaard

Vidste du, at Landslejren på Sletten...

Omkring 10.000 FDF'ere nyder lige nu lejrlivet og det store fællesskab på Sletten ved Ry

Har sit eget postnummer

Landslejr FDF 2022. Foto: Bettina Sønderskov

Postnummeret er 8686, og det er kun i brug, når FDF holder landslejr på Sletten hvert femte år. 

At få post under en lejrtur fra familien derhjemme har i mange år været en tradition i FDF, og den bliver der stadig værnet om mange steder, selvom postvæsnet ikke er, hvad det har været, og de fleste af os - inklusiv landslejren -primært kommunikerer igennem de sociale medier i dag.

 I landslejrens posthus kan de 10.000 deltagere både hente pakker og breve og sende postkort med en hilsen fra Sletten hjem til venner og familie.

Fylder 200 fodboldbaner

FDF's landslejr bliver holdt i et kuperet område langs Julsø imellem Himmelbjerget og Svejbæksnævringen.

Området er på størrelse med noget, der minder om 200 fodboldbaner.

Det går under navnet Sletten og er ejet af FDF, som siden den første store Julsølejr blev holdt på Sletten i 1967, har opkøbt jord i området ad flere omgange.

Siden 1976 har der med undtagelse af år 2021 været afholdt landslejr på Sletten hvert femte år.

Bruger over 20.000 rafter

FDF Landslejr, Sletten, Ry. Foto: Bettina Sønderskov

I år har Hedeselskabet afleveret 21.700 rafter i forskellig længde til Landslejren. De skal bruges til at bygge alt fra borde, til omklædningsrum, flagstænger, udsigtstårne og spisesale med udsigt.

I dag kræver de største rafte-byggerier på Sletten en byggetilladelse fra Skanderborg Kommune.

Landslejrens udseende har ændret sig meget, siden der de første år blev bygget alt fra en kopi af skoleskibet Danmark med rafter, til en trelænget gård med spånplader og en hel lejr på en tømmerflåde i Julsø.

I dag er der de i de fleste FDF-lejre - ikke mindst på grund af en ændret alderssammensætning - mere fokus på leg og samvær end på store, tidskrævende byggerier.

Rummer 305 FDF-kredse fra hele landet

Pigerne her, som er fra FDF Stevnstrup i Randers Kommune, kommer fra én af de i alt 297 forskellige FDF-kredse, som har slået sig ned ved Himmelbjerget på Sletten i Skanderborg Kommune . Foto: Bettina Sønderskov

Fra Thyborøn til Tønder, Nakskov, Ishøj og Esbjerg.

De omkring 10.000 FDF'ere, som er samlet på Sletten til Landslejr 2022, kommer fra 305 af landets i alt 350 FDF-kredse.

 Landslejrens syv store lejrområder repræsenterer en landsdel hver.

Der er også en særlig lejr for familier med små børn og omkring 500 internationale deltagere i årets landslejr.

Sorterer affald i 13 fraktioner

FDF Landslejr, Sletten, Ry. Foto: Bettina Sønderskov

For første gang nogensinde bliver der i år sorteret affald i 13 forskellige fraktioner på landslejren.

Det stiller nye krav til indretningen af lejrpladsen. På billedet er FDF'ere fra Stevnstrup i gang med at banke pæle i jorden til et større affalds-sorteringssystem.

Det nye tiltag er ifølge landslejrchef, Simon Stagis både resultatet af landslejrens eget ønske om at tage større ansvar for klimaet med "Den bæredygtige lejrplads" og et samarbejde med Renosyd i Skanderborg Kommune.

Renosyd er i øvrigt i gang med at forberede sig på, at alle borgere i Skanderborg Kommune efter planen skal i gang med at sortere i 10 forskellige fraktioner i 2023.

Skifter kødet ud med grøntsager

Foto: Thomas Heie Nielsen

Det kan godt være, at der som regel er pasta kødsovs, frikadeller og boller i karry på menuen, når FDF'ere tager på lejrtur, men sådan behøver det ikke at være.

Landslejrens bæredygtigheds-udvalg har besluttet, at der i år skal spises langt flere grøntsager. Derfor spiser  alle som minimum aftensmad vegetarisk to aftener under lejren.

Derudover har kredsene på seks af lejrens dage haft mulighed for at vælge imellem et grønt eller meget grønt aftenmåltid. Grønt dækker over, at der i retten er skruet ned for mængden af kød, mens meget grønt er vegetarisk.

Godt 25.000 af de knapt 80.000 portioner aftensmad, der bliver serveret under lejren er vegetariske.

- Temaet for årets landslejr er mod. Vi er på en opdagelsesrejse, hvor det handler om at skubbe til vores grænser. Samtidig er vi i FDF optagede af, hvordan vi tager ansvar for den verden, vi lever i, og for den fremtid, vi ser ind i. Derfor giver det god mening at se på vores madvaner.

Kan vi skære ned på kødforbruget?

Har vi mod på at spise mere vegetarisk, og er vi klar til at smage på retter, som vi aldrig er blevet præsenteret for før?

På den måde vil vi gerne understøtte samtalerne ude i lejrene om, at vi også har et valg, når sommerferien er slut, og vi vender tilbage til hverdagen, hvor vi selv skal beslutte os for, hvad vi lægger i indkøbskurven, siger landslejrchef, Simon Stagis.

Er åben for alle

Sådan så det ud, da Dronning Margrethe i 2016 besøgte FDF's landslejr. I år kommer hun i modsætning til tidligere år ikke forbi Sletten.Foto: Axel Schütt

Alle er velkomne til at besøge FDF Landslejr 2022.

Lejren er åben for gæster hver dag fra 10 -24 frem til afrejsedagen den 15. juli.

Der er ingen officielle besøgsdage, men historisk set, er lørdag under landslejren den helt store besøgsdag. Det er også den dag, der er fællesgudstjeneste på lejrbålspladsen.

Hendes Majestæt Dronning Margrethe har besøgt landslejren ved flere lejligheder. I år skal man dog ikke regne med at få et glimt af dronningen og Krone 1 på landevejene omkring Ry.