Poul Børge bliver bare ved og ved: - Det er sammenholdet og kammeratskabet
Der er sket en del, siden det nystartede FDF i 1907 stillede de første spidstelte op på Bogens Strand i Ebeltoft Vig.
Der er blevet bygget og bygget til - igen og igen, så der nu står en stor lejrbygning med plads til 100 sovende på en gang. Siden har tusinder og atter tusinder været på sommerlejr i den nu legendariske Bogensholmlejr, som året rundt byder på rammer og omgivelser til det meste.
For lejrens tilsynsfører, Poul Børge Graversen, er lejren og FDF-bevægelsen en stor del af tilværelsen, og det har det været, siden han som knap 10-årig, selv brugte en sommer i Bogensholmlejren i 1946. Han er der endnu, Poul Børge Graversen. Og til den dag, han ikke kan mere, bliver han ved med at gøre, hvad han kan for at børn og voksne skal have et fristed til en uforglemmelig sommerlejr.
Poul Børge Graversen når lige at hilse på en af lederne fra Red Barnets afdeling i Herning, som har boet i Bogensholmlejren i de seneste dage. 30 børn og 17 voksne.
Det er deres sidste dag, og de er på vej i ReePark, inden turen går tilbage til Herning. Taskerne står pakkede og klar til hjemrejse, og som tilsynsfører er det Poul Børge Graversens opgave og gøre lejren helt klar til næste hold, der allerede kommer i morgen.
- Vi er otte, der deler opgaven, og vi er altid to sammen, fortæller Poul Børge Graversen.
Han er stolt af lejren, og af den måde, den bliver drevet på. Noget han selv kan tage en del af æren for, for han har siddet i bestyrelsen siden 1972.
- Dengang var lejren ganske forfalden. I årevis var den ikke blevet vedligeholdt, og det var ganske trist. Den daværende bestyrelse havde hyret en arkitekt til at komme med et bud på, hvad det ville kræve at bringe lejren tilbage i en ordentlig forfatning, husker Poul Børge Graversen.
- Arkitekten mente, at vi skulle sætte en bulldozer på og vælte det. Mere var det ikke værd.
- Men som tømrer måtte jeg gå i rette med ham, Jeg var meget uenig, og så blev jeg sat i bestyrelsen, og der har jeg siddet siden, fortæller Poul Børge Graversen, som på den måde kan tage en lille del af æren for, at der også i dag er en Bogensholmlejr, der kan byde velkommen.
I det store industrikøkken er der virkelig plads til at tilberede noget mad. To af de gamle, oprindelige træbordene fra 1920'erne, står der stadig. Som et minde.
- Dem får jeg ballade for at smide ud, næsten klukker Poul Børge Graversen. Bordpladerne er tyndslidte, og hvis de kunne tale, ville de nok fortælle historier om dengang, hvor der var "tanter" med på lejr, og hvor det at skrælle kartofler var et job for børnene.
- Da jeg var her første gang, så der meget anderledes ud. Dengang var der store brændekomfurer, og i hvert hjørne stod der en gruekedel.
En gruekedel
Mange husker måske gruekedlernes tid, men hvis du ikke lige er opdateret så er en gruekedel en stor gryde eller kogekar, enten indmuret fritstående eller hængende. Kedlen var datidens "vaskemaskine", men brugtes også til bl.a. ølbrygning og plantefarvning. Betegnelsen kommer af, at man hængte kedlen over en "grue" eller "grube", der betyder "fordybning", og henviser til det åbne ildsteds fordybning hvori bålet fandtes.
Indmurede gruekedler blev traditionelt opvarmet nedefra ved brænde, fra et fyrhul under kedlen. De frithængende, der oftest blev fremstillet i jern eller kobber, blev hængt over ildstedet.
En "indmuret" gruekedel stod oftest nedsænket i en dertil opbygget sten-eller betonsætning. Nedenfor fandtes et brandkammer med tilsluttet skorsten, hvorfra man opvarmede kedlens indhold.
Fritstående gruekedler, der kom til senere, blev fremstillet med et dertilhørende lille tilpasset brændekomfur af støbejern, som kedlen blev placeret ovenpå.
Endnu senere kom så gruekedler, der blev opvarmet ved hjælp af gas. Disse produceres stadig den dag i dag.
Det er efterhånden nogle dage siden, at Poul Børge Graversen som næsten 10-årig i 1946 mønstrede en lørdag eftermiddag på kajen i Aarhus, og derfra sejlede med Mirabådene til Knebelbro.
- Vi havde afleveret vores bagage hos FDF i Klostergade i Aarhus allerede om torsdagen, men vi måtte vente til lørdag eftermiddag klokken 15 med at komme afsted. Alle forældrene arbejdede jo til klokken 14 om lørdagen dengang, fortæller Poul Børge Gravesen, der havde sin mor med.
Hun var "tante" på sommerlejren i 1946.
- Dengang i årene efter krigen var der altid en otte-10 tanter med, som stod for det hele. Der var meget lidt af alting dengang, og derfor kom alle forældre med frugt til tanterne inden afgang, som så kunne tilberede syltetøj, og hvad det eller var på lejren, husker Poul Børge Graversen.
Det var svært at få madvarer efter krigen. Kød skulle bestilles i forvejen hos slagteren i Grenaa, som fragtede det ud til en mindre slagter i nærheden af lejren. Og grøntsagerne hentede Poul Børge Graversen og de andre hos nærliggende gårde.
- En uges ophold med fuld forplejning kostede 15 kroner. Men så skulle vi også selv have en sukkerration med, konstaterer Poul Børge Graversen.
Det var sin sag at være på lejr med FDF dengang i 1946. Fra Knebelbro gik troppen med raske skridt over Vistoft og Fuglsø til Bogensholmlejren.
- Det var hårdt og træls at gå så langt, og da vi endelig kom frem til lejren, var det bælgravende mørkt. Lejrlederen gik rundt med en lille petroleumslampe, og så blev vi ellers stablet i tre lag i sovesalens køjesenge.
- Der var tit ret mørkt om aftenen, fordi der var rationering på petroleum, så det skulle der søges om tilladelse til.
Efter en strabadserende tur til lejren og en mørk nat, stod Poul Børge Graversen og resten af FDF'erne op til dagens gøremål.
- Vi blev inddelt i patruljer, og patruljeførerne sørgede for, at vi blev vasket og fik renset neglene. Det foregik i metalkar og med det vand, der blev pumpet op ad brønden. Neglene skulle fremvises til morgenparade i rækker og geled, når den store klokke ringede. Nogle gange skulle vi også vise tåneglene.
Herefter blev der uddelt opgaver. Patruljerne skulle løse opgaver på lejren område, og der blev ført regnskab og givet point alt efter, hor godt den enkelte patrulje klarede opgaverne.
- At feje, rydde op, skrælle kartofler og den slags var en del af de opgaver, der skulle løses.
- Og så var der nattevagterne. Vi blev delt ind i nattevagter, så der hele tiden var nogen i lejren, der var vågen. De små fik aftenvagterne fra 22-00. Og morgenvagten fra 04-06. De andre måtte deles om resten af natten, forklarer Poul Børge Graversen.
Især vagten fra 02 til 04 var frygtet af de fleste.
- På den vagt skulle lokumsspandene tømmes. Der var 10-12 spande, der blev fyldt op i løbet af dagen, og på nattevagten skulle de så tømmes ned i et stort hul et stykke fra lejren. Og så skulle spandene vaskes i havet og stilles på plads.
- På morgenvagten, inden de andre stod op, skulle der hentes brænde og tændes op under gruekedlerne. Den ene kedel skulle varmes op til opvask, og i den anden blev der lavet havregrød, forklarer Poul Børge Graversen.
Kort efter Anden Verdenskrig var det ikke just de fint valsende havregryn, vi kender i dag, der var hovedingrediens. Det var derimod havregryn, der skulle sættes i blød i gruekedlen aftenen før, for at kunne blive til grød, der kunne spise næste morgen.
Da Poul Børge Graversen udførte sine opgaver på sommerlejren i 1946, havde Bogensholmlejren allerede eksisteret i næsten 30 år.
Den første lejr bestod af 14 drenge og to ledere fra Aarhus, som satte spidstelte op på strandengen i 1907, og det blev startskuddet til foreløbigt 115 år med Bogensholmlejren.
HISTORIEN KORT - Bogensholmlejren fra 1907 til i dag
I 1906 tog den unge Johannes Frederiksen båden fra Aarhus til Knebel, og cyklede turen over bakkerne til Proprietær Schiøth bolig ved Bogens Strand i Ebeltoft Vig.
Her var hans søster Vilhelmine i huset, og da de to søskende en eftermiddag cyklede en tur så Johannes Frederiksen de for ham vidunderlige strandenge, der lå mellem gården og stranden. For de lokale ubrugelig jord, hvor får og geder kunne æde, men for den unge KFUM-leder fra Aarhus var det en mulighed for at lave en sommerlejr, som den FDF stifteren Holger Tornøe året før havde holdt i Nordsjælland.
Proprietær Schiøth var venlig stemt overfor ideen, så i 1907 slog 14 drenge og to ledere for første gang lejr, og Vilhelmine blev lejrens første tante.
Allerede året efter i 1908 blev to barakker rejst, og lejren var dermed allerede mere permanent.
I 1912 lejede FDF og KFUM i fællesskab jorden af Proprietær Schiøth frem til 2343 for den nette sum af 25 kroner om året. Den mærkværdige aftale skyldtes at Proprietær Schiøth selv havde lejet jorden af bymændene i Agri for 500 år og derfor ikke kunne gøre kontrakten med FDF og KFUM uopsigelig.
I 1918 forlod KFUM lejren som siden har været på FDFs hænder.
I 1920 havde FDF indsamlet så mange penge, at der kunne bygges en rigtig lejrbygning, og den smukke hovedbygning med tårn og udsigt til vandet blev opført. Det er i øvrigt tegnet af Johannes Frederiks - Vilhelmines bror - der siden blev uddannet arkitekt.
I 1931 skrev bymændene i Agris efterkommere under på at afstå jorden mod en kasse cigarer - til hver naturligvis.
Siden er lejren i flere omgange blev moderniseret og udbygget og den er ikke længere kun forbeholdt FDF, selv om det stadig er FDF, der står for administration og udlejning.
I slutningen af 1940'erne var Poul Børge Graversen med igen fire somre i træk, og siden har han været på lejr utallige gange som voksen og som lejrleder.
Siden 1972 har han som nævnt haft sin faste plads i bestyrelsen. FDF sidder dybt i Poul Børge Graversens krop, og sådan bliver det ved med at være. Selv om han nu er rundet de 86 somre, forsætter han indsatsen så længe, det overhovedet er muligt.
- Det er sammenholdet og kammeratskabet. Og så er det arbejdet med alle de børn, jeg har mødt og alle de mennesker, jeg har fået mulighed for at lære at kende og arbejde sammen med.
- Jeg vil gerne give børnene en naturoplevelse og en følelse af at være sammen i et fællesskab, fortæller Poul Børge Graversen.
Igen og igen og en gang mere tager han turen i sin bil fra Aarhus-forstaden Viby til Bogensholmlejren for at holde opsyn og sikre, at det næste hold også har rammerne til at få en god oplevelse.
- Den her lejr betyder alt for mig. Den betyder så meget, at jeg har testamenteret mit hus til lejren, så den skal arve mig, når jeg ikke er her mere, siger Poul Børge Graversen.
Det er der forhåbentligt længe til. Nu skal lejren lige inspiceres efter Red Barnets sommerlejr for snart kommer Den Fantastiske Højskole, og så begynder endnu en sommerlejr.