Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SyddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Udsigten her ud over Ebeltoft Vig kostede for nyligt køberen af sommerhuset små seks millioner kroner. Ikke unormalt, når der handles huse med god beliggenhed i Syddjurs. Foto: Asbjørn With

Det bedste bliver revet væk til overpris

Jeg kan nok ikke sige mig fri for, at jeg er en af dem, som en gang i mellem lige kigger på, hvad der er til salg. Både der hvor jeg selv bor - det betyder jo lidt for, hvad mit eget hus er værd - men også der, hvor jeg gerne ville bo, hvis jeg havde r.... fuld af penge.

Det er på en eller anden måde dragende at kigge på huse, kigge ind i folks verdener og blive inspireret eller bare ønske, at man selv boede der. Eller glæde sig over, at man ikke gør.

I løbet af 2021 og 2022 har ejendomsmæglere i Syddjurs oplevet en væsentlig stigning i interessen for sommerhuse. Coronaens snærende bånd har fået mange til at se sig om efter sol, strand, skov og ikke mindst frisk luft, og det har været rigtig godt for sælgerne. De har generelt har fået lidt mere for deres sommerhuse i de senere år.

I de nationale medier er der nu snak om stigende renter og bekymring over en tendens med svagt faldende boligpriser efter en hæsblæsende optur. I og umiddelbart omkring de store byer som Aarhus har priserne været på himmelflugt, men hvis man er husejer i Syddjurs eller tænker på at købe hus i Syddjurs, er der slet ikke lige så meget bølgegang i priserne.

Huspriserne i Syddjurs er ifølge de ejendomsmæglere, SyddjursLIV har talt med, generelt ikke særlig påvirkelige overfor markedernes rasen. Generelt er der en ganske svag opadgående kurve for priserne, og sådan har det været i flere år nu.

- Dog stiger priserne generelt mest, jo tættere på Aarhus man kommer, konstaterer ejendomsmægler Mikael Lykke Sørensen, som har solgt boliger i Syddjurs siden midten af 1990'erne.

Selvfølgelig tænker du måske, men sådan har det faktisk ikke altid været. Dengang i 1990'erne var Ebeltoft langt mere attraktiv at flytte til end byer som Rønde og Hornslet. Men særligt i de seneste 10 år er det ene kvarter efter det andet skudt op i de to byer tæt på Aarhus, mens der til gengæld ikke er opført ret mange nye huse i Ebeltoft.

Mens der mindst skal et par millioner eller tre til for at købe et hus i Hornslet, kan man bo med smuk udsigt i Ebeltoft for under det halve, og det vælger stadig flere at gøre. Derfor er der udsigt til en svag prisstigning i området omkring Ebeltoft, spår Rasmus Bech Petersen, der sælger boliger for EDC Aros.

Markedet for "almindelige parcelhuse" er nogenlunde stabilt, men billedet er ganske anderledes for de eftertragtede sommerhuse i første række. Her er priserne nærmest sprunget i luften.

Det dyreste sommerhus, SyddjursLIV har kunnet finde solgt i 2022, er netop handlet for 7.500.000. Dyrt, men ikke usædvanligt, hvis man skal tro de to mæglere, som ikke sjældent har emner til salg for mellem seks og otte millioner kroner.

Og ifølge bolisiden.dk er der lige nu landsteder og fritidshuse til salg i det syddjurske boligmarked til både otte, ni, 11 og sågar 12 millioner kroner

Hvis det er lige i overkanten, kan du også bare nyde sommeren og slippe drømmene fri. De er nemlig gratis.

God sommer og rigtig god læselyst.

P.S.

Hvis du ikke allerede er fuldgyldigt medlem af SyddjursLIV, kan du for 39 kroner om måneden blive det lige her.

Det er selvfølgelig også helt okay, hvis du hellere vil se os lidt mere an. Derfor vil du stadig modtage vores nyhedsbrev gratis, hvor vi hver gang giver vores bud på nogle udvalgte historier fra Syddjurs.

Og skulle du få lyst til at få den fulde oplevelse med fri adgang til det hele, vil vi glæde os til at byde dig velkommen ombord.

Billede af Asbjørn With
Billede af skribentens underskrift Asbjørn With Journalist
Ejendomsmægler Michael Lykke Sørensen lukkede for nyligt en handel til 7.500.000 kroner. Den står foreløbigt som kommunens dyreste handel i år. Foto: Asbjørn With

Derfor smiler mæglerne stadig: - Der bliver bud efter Ebeltoft igen - og de bedste ejendomme bliver stadig revet væk til overpris

For 10-15 år siden var Ebeltoft mere populært at flytte til end de for eksempel Rønde og Hornslet tættere på Aarhus. Sådan er det ikke længere, og man skal ikke være ekspert i husbyggeri for at se, at der bliver opført utallige nye huse i netop Rønde og Hornslet og ikke ret mange i Ebeltoft.

Det betyder faktisk, at forskellen i pris mellem områderne nu er så stor, at der igen kan komme efterspørgsel efter den attraktive bymidte og den vidunderlige natur i Ebeltoft, selv om der er længere til Aarhus.

Mange arbejdspladser er flyttet hjem i stuen, og så er priserne i området omkring Ebeltoft ofte til at betale, uden at begge voksne skal knokle 60 timer om ugen.

Og så er der markedet for sommerhuse. Det er stukket helt af under corona-perioden. Men selv om farten er taget lidt af, så er salg til både seks, syv og otte millioner ikke helt sjældne.

Der er ret store forskelle på boligmarkedet i Syddjurs. For er par årtier siden var husene dyrest i Ebeltoft. Nu koster en kvadratmeter i Rønde og Hornslet væsentligt mere end i Ebeltoft, og det betyder, at Ebeltoft igen bliver mere og mere attraktiv, fortæller syddjurske mæglere. Og så er der forskel på det relativt rolige parcelhusmarked, og så markedet for sommerhuse, hvor det bedste stadig bliver revet væk til overpris.

Det går udmærket for boligmarkedet i Syddjurs. Det er den realistiske og ikke oversolgte virkelighed, når SyddjursLIV spørger to af dem, der sælger boliger og sommerhuse, og som kender deres hus på travet.

Vi har lige solgt et sommerhus til 7.500.000 kroner. Det er, så vidt jeg ved, det dyreste, der er solgt for nyligt.

Mikael Lykke Sørensen

Især sommerhusene har der været bud efter de seneste par år, fortæller Rasmus Bech Petersen, der ejer EDC-Aros i Ebeltoft.

- Coronaperioden har betydet, at pengene har brændt lidt i lommerne på dem, der har haft penge. De har ikke rigtig haft mulighed for at bruge dem, og derfor har mange af dem haft lyst til at købe et sommerhus, siger Rasmus Bech Petersen.

Ejendomsmægler Rasmus Bech Petersen oplever, at coronakrisen har fået mange til at opdage hjemmearbejdspladsen. Det har øget efterspørgslen på sommerhuse. Men det betyder også, at fysisk afstand til f.eks. Aarhus ikke betyder helt så meget for den gruppe købere. Foto: Asbjørn With

Mange er blevet klar over, at meget af deres arbejde kan laves hjemmefra eller fra sommerhuset. Derfor har noget så lavpraktisk som hurtigt og stabilt internet fået mere betydning.

Den øgede efterspørgsel efter sommerhuse har betydet højere priser over hele linjen, men prisestigningerne har faktisk været højest i procent blandt de billigste sommerhuse, fortæller Rasmus Bech Petersen.

- Hvis et sommerhus stiger fra 600.000 til 800.000 kroner, er det en relativt større stigning end et hus, der stiger fra fire millioner til 4,2 millioner kroner. På den måde har det været en fin periode for sælgerne, konstaterer Rasmus Bech Petersen, som stadig beskriver aktiviteten på markedet for sommerhus som lidt over normal.

Normal er i ejendomsmæglersprog udtryk for aktivitetsniveauet i 2019, inden Covid-19 blev allemandseje.

Også hos ejendomsmægler Mikael Lykke Sørensen er der stadig smil på læben.

- Vi har lige solgt et sommerhus til 7.500.000 kroner. Det er så vidt jeg ved det dyreste, der er solgt for nyligt.

- Men vi kan godt mærke, at der er lidt mindre fart på. Vi har færre sommerhuse til salg, og det betyder også færre handler. Men de gode ting, bliver stadig solgt hurtigt og i overbud, siger Mikael Lykke Sørensen.

De to mæglere er enige om, at de sommerhuskøbere, der for bare et år siden var ved at falde over hinanden for at købe bare et eller andet sommerhus, i dag er langt mere velovervejede. De giver sig tid til at kigge, og byder ikke altid prisen, lyder det.

Der er en interessant udvikling i gang, hvor flere springer byerne tættest på Aarhus over og rykker længere ud mod Ebeltoft, hvor man som køber nu får mere for pengene, forklarer Mikael Lykke Sørensen. Foto: Asbjørn With

Når det så kommer til det, som langt de fleste af os betragter som boligmarkedet, altså de huse, som vi bor og lever i med vores familier, så er tendensen rolig.

Efter et regulært byggeboom i byer som Rønde og Hornslet er luften ved at gå af ballonen.

- Der er enorm stor forskel på forholdene på Djursland. Generelt er priserne højere i Syddjurs end i Norddjurs, men også internt i Syddjurs er der forskellige i dag, siger Mikael Lykke Sørensen.

For bare 10-15 år siden var Ebeltoft det mest populære sted at bo i Syddjurs, men så er der siden bygget massivt i blandt andet Rønde og Hornslet.

Interessen for at flytte til de to byer har været så enorm, er det efterhånden kniber med pladsen. Både i daginstitutionerne men også helt fysisk med plads til flere huse. Det betyder, at priserne på enfamilieshuse i områderne tættest på Aarhus er steget relativt meget i forhold til priserne i for eksempel Ebeltoft, hvor en kvadratmeter nu i gennemsnit er langt billigere end i Rønde og Hornslet.

- Det betyder, at prisgabet mellem byerne tættest på Aarhus og Ebeltoft nu er så store, at det faktisk kan være attraktivt for førstegangskøbere og børnefamilier, forklarer Mikael Lykke Sørensen.

- Jeg tror, at gennemsnitsalderen i Ebeltoft vil falde i de kommende år, fordi stadig flere børnefamilier vælger at springe Hornslet og Rønde over og flytte til Ebeltoft-området i stedte for, siger Mikael Lykke Sørensen, og det er Rasmus Bech Petersen enig i.

Det er stadig attraktivt at bo tæt på Aarhus, men det giver nogle andre muligheder, hvis man ikke skal arbejde så meget for at kunne betale huslejen i de dyrere byer, fortæller Rasmus Bech Petersen. Foto: Asbjørn With

- Det er ikke alle, der nødvendigvis behøver at arbejde i Aarhus, og måske behøver begge forældre ikke at arbejde, hvis de køber billigt i Ebeltoft, og skruer lidt ned. I stedet for at storke afsted efter to indtægter for at kunne betale huslejen, så tiltaler det stadig flere, at de kan få ro på, og måske dyrke deres egne ting og få mere tid i hverdagen, siger Rasmus Bech Petersen.