Derfor smiler mæglerne stadig: - Der bliver bud efter Ebeltoft igen - og de bedste ejendomme bliver stadig revet væk til overpris
For 10-15 år siden var Ebeltoft mere populært at flytte til end de for eksempel Rønde og Hornslet tættere på Aarhus. Sådan er det ikke længere, og man skal ikke være ekspert i husbyggeri for at se, at der bliver opført utallige nye huse i netop Rønde og Hornslet og ikke ret mange i Ebeltoft.
Det betyder faktisk, at forskellen i pris mellem områderne nu er så stor, at der igen kan komme efterspørgsel efter den attraktive bymidte og den vidunderlige natur i Ebeltoft, selv om der er længere til Aarhus.
Mange arbejdspladser er flyttet hjem i stuen, og så er priserne i området omkring Ebeltoft ofte til at betale, uden at begge voksne skal knokle 60 timer om ugen.
Og så er der markedet for sommerhuse. Det er stukket helt af under corona-perioden. Men selv om farten er taget lidt af, så er salg til både seks, syv og otte millioner ikke helt sjældne.
Det går udmærket for boligmarkedet i Syddjurs. Det er den realistiske og ikke oversolgte virkelighed, når SyddjursLIV spørger to af dem, der sælger boliger og sommerhuse, og som kender deres hus på travet.
Mikael Lykke SørensenVi har lige solgt et sommerhus til 7.500.000 kroner. Det er, så vidt jeg ved, det dyreste, der er solgt for nyligt.
Især sommerhusene har der været bud efter de seneste par år, fortæller Rasmus Bech Petersen, der ejer EDC-Aros i Ebeltoft.
- Coronaperioden har betydet, at pengene har brændt lidt i lommerne på dem, der har haft penge. De har ikke rigtig haft mulighed for at bruge dem, og derfor har mange af dem haft lyst til at købe et sommerhus, siger Rasmus Bech Petersen.
Mange er blevet klar over, at meget af deres arbejde kan laves hjemmefra eller fra sommerhuset. Derfor har noget så lavpraktisk som hurtigt og stabilt internet fået mere betydning.
Den øgede efterspørgsel efter sommerhuse har betydet højere priser over hele linjen, men prisestigningerne har faktisk været højest i procent blandt de billigste sommerhuse, fortæller Rasmus Bech Petersen.
- Hvis et sommerhus stiger fra 600.000 til 800.000 kroner, er det en relativt større stigning end et hus, der stiger fra fire millioner til 4,2 millioner kroner. På den måde har det været en fin periode for sælgerne, konstaterer Rasmus Bech Petersen, som stadig beskriver aktiviteten på markedet for sommerhus som lidt over normal.
Normal er i ejendomsmæglersprog udtryk for aktivitetsniveauet i 2019, inden Covid-19 blev allemandseje.
Også hos ejendomsmægler Mikael Lykke Sørensen er der stadig smil på læben.
- Vi har lige solgt et sommerhus til 7.500.000 kroner. Det er så vidt jeg ved det dyreste, der er solgt for nyligt.
- Men vi kan godt mærke, at der er lidt mindre fart på. Vi har færre sommerhuse til salg, og det betyder også færre handler. Men de gode ting, bliver stadig solgt hurtigt og i overbud, siger Mikael Lykke Sørensen.
De to mæglere er enige om, at de sommerhuskøbere, der for bare et år siden var ved at falde over hinanden for at købe bare et eller andet sommerhus, i dag er langt mere velovervejede. De giver sig tid til at kigge, og byder ikke altid prisen, lyder det.
Når det så kommer til det, som langt de fleste af os betragter som boligmarkedet, altså de huse, som vi bor og lever i med vores familier, så er tendensen rolig.
Efter et regulært byggeboom i byer som Rønde og Hornslet er luften ved at gå af ballonen.
- Der er enorm stor forskel på forholdene på Djursland. Generelt er priserne højere i Syddjurs end i Norddjurs, men også internt i Syddjurs er der forskellige i dag, siger Mikael Lykke Sørensen.
For bare 10-15 år siden var Ebeltoft det mest populære sted at bo i Syddjurs, men så er der siden bygget massivt i blandt andet Rønde og Hornslet.
Interessen for at flytte til de to byer har været så enorm, er det efterhånden kniber med pladsen. Både i daginstitutionerne men også helt fysisk med plads til flere huse. Det betyder, at priserne på enfamilieshuse i områderne tættest på Aarhus er steget relativt meget i forhold til priserne i for eksempel Ebeltoft, hvor en kvadratmeter nu i gennemsnit er langt billigere end i Rønde og Hornslet.
- Det betyder, at prisgabet mellem byerne tættest på Aarhus og Ebeltoft nu er så store, at det faktisk kan være attraktivt for førstegangskøbere og børnefamilier, forklarer Mikael Lykke Sørensen.
- Jeg tror, at gennemsnitsalderen i Ebeltoft vil falde i de kommende år, fordi stadig flere børnefamilier vælger at springe Hornslet og Rønde over og flytte til Ebeltoft-området i stedte for, siger Mikael Lykke Sørensen, og det er Rasmus Bech Petersen enig i.
- Det er ikke alle, der nødvendigvis behøver at arbejde i Aarhus, og måske behøver begge forældre ikke at arbejde, hvis de køber billigt i Ebeltoft, og skruer lidt ned. I stedet for at storke afsted efter to indtægter for at kunne betale huslejen, så tiltaler det stadig flere, at de kan få ro på, og måske dyrke deres egne ting og få mere tid i hverdagen, siger Rasmus Bech Petersen.