- Vi kan ikke stille krav, der forhindrer solceller produceret ved tvangsarbejde
Denne sommer afslørede Operation X og mediet Danwatch, at solceller i store danske solcelleanlæg er produceret af kinesiske selskaber, der benytter sig af tvangsarbejde i den kinesiske Xinjiang-provins.
Afsløringen fik par, der har kæmpet mod solcelleanlæg i deres område, til at efterlyse, at politikerne gjorde noget for at undgå, at de kommende solcelleanlæg på Djursland er produceret ved tvangsarbejde.
Kommunen fastslår dog, at den ikke har mulighed for at stille krav til projektudviklerne bag de seks nye solenergianlæg i Syddjurs, der forhindrer solceller produceret under kritisable vilkår.
- Har man (politikerne på Djursland red.) tænkt sig at stille konkrete krav om, at solcellerne skal være produceret uden tvangsarbejde? Eller lukker man bare øjnene og krydser fingre?
Sådan lyder Mette og Ulf Vang Ørums skarpe spørgsmål til politikerne både i vores kommune og på Christiansborg.
Anledningen til spørgsmålet er Operation X-dokumentaren og en række artikler hos mediet Danwatch. Medierne har i samarbejde afsløret, at solceller i store danske solcelleanlæg er produceret af kinesiske selskaber, der benytter sig af tvangsarbejde i den kinesiske Xinjiang-provins.
Tvangsarbejdet udføres af det muslimske folkeslag uighurerne, der bliver flyttet fra deres hjem til store industrizoner, hvor de bliver en del af arbejdsprogrammerne i Xinjiang-provinsen, der blandt andet arbejder med produktionen af råmaterialer til solceller.
Det anslås, at der er over en million uighurer i fangelejrene i Xinjiang-provinsen.
Der er noget galt med proportionerne, når flere politikere engagerer sig heftigt i historien om de seks tyres parringsjagt hos Molslaboratoriet, mens det næsten går ubemærket hen, at vores kommune risikerer at komme til at lægge jord til solcelleanlæg, der er lavet af tvangsarbejdere
Resultatet af tvangsarbejde er kan opleves flere steder i Danmark. Danwatch og Operation X har nemlig afsløret, at solcellerne i store danske solcelleanlæg er produceret af kinesiske selskaber, der benytter sig af tvangsarbejde i den kinesiske Xinjiang-provins.
I vores kommune er der fundet projektudviklere til seks solcelleanlæg. Det drejer sig om solenergianlæggene ved Sophie-Amaliegård, Dalsgaard, Margrethelund, Mesballe, Høegholm og Kolind og Nødager.
Udsigten til solcelleanlæggene og reaktionen på afsløringen - eller manglen på samme - undrer Mette og Ulf Vang Ørum fra Karlby ved Hornslet, der selv har kæmpet en kamp for at undgå at blive naboer til et solcelleanlæg. En kamp, som de vel at mærke vandt.
- Der er noget galt med proportionerne, når flere politikere engagerer sig heftigt i historien om de seks tyres parringsjagt hos Molslaboratoriet, mens det næsten går ubemærket hen, at vores kommune risikerer at komme til at lægge jord til solcelleanlæg, der er lavet af tvangsarbejdere, siger Mette Vang Ørum.
Aben sendes videre
Politikernes fraværende interesse for afsløringerne er en ting. Noget andet er, hvad kommunen og politikerne reelt kan stille op. Her kommer både kommunen og kommunalbestyrelsen til kort.
Det fremgår af et svar fra teknik og miljøchef Sanne Attermann.
- Der er tale om private projekter, drevet af kommercielle aktører. Kommunen er alene planmyndighed og er derfor ikke involveret i hverken køb, anlæg eller drift af solcelleparkerne, siger Sanne Attermann.
Det er kommunalbestyrelsen, som vedtager lokalplan og miljøvurdering.
Som planmyndighed har de ansvar for at udpege og fastlægge bestemmelser for, hvordan områder i kommune- og lokalplaner anvendes.
Det drejer sig blandt andet om at fastlægge, om et areal må bruges til opførelse af boliger, offentlige formål, detailhandel eller erhverv og lignende.
Lokalplanerne fastsætter blandt andet også bestemmelser for byggeriets omfang og udformning. Derfor kan kommunen godt have indflydelse på, hvor højt et byggeri eksempelvis må være.
Når lokalplanerne er vedtaget, kan administrationen give de fornødne tilladelser, når en projektudvikler indsender en ansøgning.
Men kommunen har ikke lovhjemmel til at stille selvstændige krav til en privat udviklers indkøb. Derfor kan de ikke stille krav om dokumentation for, at solceller er produceret under ordentlige forhold.
Sanne Attermann tilføjer, at administrationen ikke har kendskab til hvilke leverandører, projektudviklerne forventer at benytte sig af.
Den ene forsikrer - den anden kan ikke stille garanti
Det er især de to store danske energiselskaber Better Energy og European Energy, som får deres solceller fra kinesiske virksomheder, hvis underleverandører bruger kontroversielle kinesiske arbejdsprogrammer i Xinjiang.
Det er dog ikke de to energiselskaber, der står bag solcelleanlæggene i Syddjurs. Det oplyser kommunen.
NRGi, der er ejet af 225.000 andelshavere, står bag de tre solenergianlæg ved Dalsgaard, Margrethelund og Kolind og Nødager.
Deres leverandører skal leve op til en række krav, der blandt andet skal være med til at sikre, at deres solceller ikke produceres ved tvangsarbejde.
- Der forestår et grundigt analysearbejde forud for valg af leverandør. I NRGi-koncernen efterlever vi principperne i FN’s Global Compact, som blandt andet omfatter en række rettigheder for arbejdstager, herunder udryddelsen af alle former for tvangsarbejde.
FN’s Global Compact
Over 14.000 virksomheder og 4.000 organisationer i flere end 160 lande er tilsluttet FN’s Global Compact. Alle har det til fælles, at de arbejder med Global Compacts Ti Principper og opnåelsen af de 17 Verdensmål.
De ti principper er:
1: Virksomheder bør støtte og respektere beskyttelsen af internationalt erklærede menneskerettigheder inden for virksomhedens indflydelsesområde; og
2: sikre at de ikke medvirker til krænkelser af menneskerettighederne.
3: Virksomheder bør opretholde frihed til organisering og anerkende arbejdstageres ret til kollektive forhandlinger;
4: støtte udryddelse af alle former for tvangsarbejde;
5: støtte afskaffelse af børnearbejde; og
6: eliminere diskrimination i arbejds- og ansættelsesforhold.
7: Virksomheder bør støtte en forsigtighedstilgang til miljømæssige udfordringer;
8: tage initiativer til at fremme større miljømæssig ansvarlighed; og
9: tilskynde til udvikling og udbredelse af miljøvenlige teknologier.
10: Virksomheder bør modarbejde alle former for korruption, herunder afpresning og bestikkelse.
Princippet, som NRGi efterlever, er, at de støtter udryddelse af alle former for tvangsarbejde.
- Den eller de leverandører, som eventuelt skal levere paneler til de tre projekter, vil skulle sikre, at de og deres underleverandører overholder NRGi-koncernens Code of Conduct, siger koncernkommunikationschef Tommy Jakobsen, der også understreger, at NRGi holder øje med, om Code of Conduct overholdes.
Tommy Jakobsen oplyser også, at NRGi endnu ikke har besluttet, hvem der eventuelt skal levere panelerne til de tre projekter.
Copenhagen Green Energy, der er projektudvikleren bag de kommende solenergianlæg ved Sophie-Amaliegård og Høegholm, er ikke formelt tilsluttet Global Compact Network Denmark, men ifølge miljøingeniør Thomas Wiene er der ikke noget i principperne, som de ikke er enige i.
- Som virksomhed ønsker vi grøn energi, men ikke på bekostning af slavearbejde. Derfor er det heller ikke de underleverandører, der afsløres i dokumentaren, der leverer til os. Det er en anden aktør i Kina. Men jeg kan ikke garantere, at deres solceller ikke også produceres under lignende forhold.
- Vi savner en ordning som eksempelvis FSC-certificeringen, der sikrer, at produktionsforholdene er i orden. Vi ville hilse det meget velkomment, hvis EU tog initiativ til det. Vi har ikke mulighed for selv at opstille en masse strenge krav, for vi ville ikke vide, hvad det var for en dokumentation, vi skulle kræve. Derfor ville det bare svække os, når de andre projektudviklere ikke stiller lignende krav, siger miljøingeniør Thomas Wiene fra Copenhagen Green Energy.
FSC
FSC er en global certificering til ansvarlig skovdrift.
Gennem skovcertificering er FSC med til at sikre gode forhold for biodiversitet, vandmiljø, oprindelige folk og skovarbejdere over hele verden samt at udbrede demokrati og uddannelse lokalt.
Samtidig sikrer FSC, at skovarealet er det samme generation efter generation og forhindrer afskovning.
Det er svært for projektudviklerne at komme uden om solceller fra Kina. Ifølge Danwatch var fire ud af fem solceller i 2019 produceret i Kina.
Mens NRGi endnu ikke ved, hvor meget strøm deres anlæg kan producere, oplyser Copenhagen Green Energy, at solenergianlægget i Høegholm kommer til at producere el svarende til 19.000 hustandes årlige forbrug, mens anlægget ved Sophie-Amaliegård kommer til at producere el svarende til omkring 30.000 hustandes årlige forbrug. Der er dog fortsat stor usikkerhed omkring den præcise produktion ved Sophie-Amaliegård.
Orange - Green Solutions, der står bag solenergianlægget ved Mesballe, er endnu ikke vendt tilbage på vores henvendelse.