Direktionen vil sprede besparelserne, mens politikerne peger på administrationen: Her er nogle af budgetforhandlingernes centrale temaer
Direktionen peger bredt på hele organisationen, mens politikerne peger tilbage på administrationen, når besparelserne i budgettet for 2023 skal findes.
Det falder nemlig ikke i god jord hos alle partierne, at familie-, børne- og læringsområdet kan se frem til besparelser og nedlæggelser af flere stillinger.
Flere partier mener i stedet, at der skal findes flere besparelser hos administrationen end nedlæggelsen af de seks stillinger, der allerede er lagt op til i direktionens budgetoplæg.
En ting er sikkert. Der skal findes besparelser, og vi kan lige så godt vænne os til det. Budget 2024 byder nemlig også på svære prioriteringer og besparelser for byrådet.
Hvor skal pengene, der begrænser besparelserne og nedlæggelserne af stillinger for de varme hænder på familie-, børne- og læringsområdet, findes?
Det er et af de helt centrale spørgsmål, som byrådet skal nå til enighed om under forhandlingerne af budgettet for 2023, der netop er gået i gang.
Helt konkret foreslår kommunens direktion, der har lavet det oplæg til en budgetaftale, som byrådsmedlemmerne forhandler med udgangspunkt i, at der skal nedlægges to fuldtidsstillinger på dagtilbudsområdet, fire fuldtidsstillinger på skoleområdet og en fuldtidsstilling på familieområdet.
Derudover foreslås det blandt andet at skrue ned for antallet af vikarer både i daginstitutionerne og på skolerne.
Sådan foreslår direktionen, at vikarforbruget nedbringes
Dagtilbud
- I vinterhalvåret ansættes der på dagtilbudsområdet to fuldtidsvikarer, da der erfaringsmæssigt er det største behov for vikarer i denne periode af året. Denne beslutning er truffet efter inddragelse af MED (medarbejderrepræsentant red.). Tiltaget medfører et lavere samlet vikarforbrug.
- Øget opmærksomhed på at nedbringe antal ansatte fra april og henover sommeren, hvor børnetallet er det laveste, så normeringen i højere grad er konstant henover året.
Skoleområdet
- Sammenlægning af klasser ud fra en vurdering af den enkelte klasse og den øvrige driftssituation
- Der arbejdes med parallellagte timer og fælles undervisningspraksis/planlægning, hvorved lærere kan undervise større hold ved kollegers fravær.
- Lærerne skriver ind i Min Uddannelse ved kendt/planlagt fravær, og der vikarpåsættes ikke for disse timer på 6.-9.årgang i ydertimer. Eleverne kan tilgå diverse opgaver via deres elektroniske devices og de tilknyttede læringsportaler, selv om læreren ikke fysisk er til stede.
- Muligheden for flere undervisningstimer/timer med børnene for lærere og pædagoger undersøges.
Forslagene falder dog ikke i god jord blandt alle partierne forud for forhandlingerne. De vil først og fremmest gerne undgå, at stillingerne nedlægges.
Flere af partierne vender derimod fingeren tilbage mod rådhuset på Lundbergsvej i Ebeltoft.
Her har direktionen allerede lagt op til, at der skal nedlægges seks stillinger i administrationen. Når partierne til enighed, kan det hurtigt vise sig at blive flere stillinger.
Tilflytning koster
Når besparelser overhovedet er nødvendige, skyldes det blandt andet den store tilflytning til vores kommune.
I år er indbyggertallet omkring 44.000. En markant stigning i forhold til de 42.000, der var i 2017.
Det er en positiv udvikling for de mange lokalsamfund, men betyder samtidig, at vi får flere ældre, der har behov for pleje, og flere børn, der skal i skole eller daginstitution, ligesom behovet for sociale tilbud stiger.
Da børn og ældre af gode grunde ikke er de grupper, der bidrager med flest skattekroner, følger indtægterne for udviklingen kort sagt ikke med udviklingen i udgifterne til flere unge og ældre, som tilmed også er de grupper, der vokser mest i kommunen.
Derfor skal der findes flere penge til de områder. Det gælder både til medarbejdere, der skal passe, undervise og pleje borgerne, men også til de offentlige bygninger, den gruppe kræver.
I det oplæg, som partierne forhandler med udgangspunkt i, er der afsat mere end 30 millioner kroner til de udfordringer, som den ellers glædelige nyhed om flere tilflyttere indebærer, hvoraf mere end 16 millioner kroner går til dagtilbudsområdet.
60 af de næsten 140 millioner kroner i anlægsplanen går ligeledes til skole og dagtilbudsområderne.
Frygt ikke spøgelset fra 2020
Udsigten til at skulle nedlægge stillinger og finde besparelser til de udgifter, kan for nogle vække mindelser om genåbningen af budgettet i 2020, hvor administrationen også blev ramt af fyringer.
Selvom der bliver tale om et stramt budget, hvor de folkevalgte byrådsmedlemmer reelt ikke har mange millioner at flytte rundt med til gode ideer, er det dog værd at fastslå, at vi ikke ser ind i en gentagelse af 2020 og udsigten til en tom kommunekasse.
Genåbningen af budgettet i 2020
I 2020 stod kommunekassen til at være tom ved årets udgang.
Derfor lavede et stort flertal i byrådet et revideret budget for kommunens drift i 2020.
- Vi er ganske enkelt tvunget til at gøre noget. Kraftigt stigende udgifter på det sociale område samt på beskæftigelsesområdet har over få år udhulet kommunens økonomi. Jeg vil ikke lægge skjul på, at genåbningen af budget 2020 har været en af de vanskeligste opgaver i min tid som borgmester, sagde daværende borgmester Ole Bollesen (S) dengang til Århus Stiftstidende.
Forligskredsen bestod af Venstre, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Alternativet samt Michael Mikkelsen fra Dansk Folkeparti.
Aftalen betød fyringer i administrationen, udskydelser af en række kommunale byggerier, farvel til de ældres klippekortordning på plejehjem samt farvel til en pulje med penge til efteruddannelse af lærere.
Kassebeholdningen er dog blevet udfordret mere end, hvad partierne ønsker sig.
I foråret vedtog byrådet nemlig en økonomisk politik, hvor et af de syv pejlemærker var en gennemsnitlig kassebeholdning på 280 millioner kroner.
Med et forventet kassetræk i år i størrelsesorden 80 millioner kroner, der skyldes de stigende priser og store anlægsinvesteringer, er det dog ikke realistisk at holde den gennemsnitlige likviditet på 280 millioner kroner i alle de kommende år.
Det kommer vi til at kunne mærke både i budgetforslaget for 2023, men også i de efterfølgende år.
Ifølge direktionens oplæg forventes kassebeholdningen mod udgangen af 2026 igen at kunne være omkring de 280 millioner kroner.
Hvornår er der for lidt i kassen?
Et af de syv pejlemærker i den økonomiske politik er, at den gennemsnitlige kassebeholdning skal forblive på cirka 280 millioner kroner.
Kassebeholdningen skal sikre, at kommunen er økonomisk robust over for uforudsete økonomiske udfordringer.
For at sætte beløbet i perspektiv, svarer 280 millioner kroner cirka til 6.500 kroner per indbygger.
Hvis en kommune i gennemsnit over tolv måneder har under 1.000 kroner per indbygger, kan man se frem til, at kommunen kontaktes af Indenrigs- og boligministeriet, der skal have en redegørelse om den økonomiske situation og planerne for genopretningen.
Kort sagt et scenarium som det, vi havde udsigt til i 2020 inden det reviderede budget blev vedtaget.
Det er dog ikke kun den nuværende og fremtidige kassebeholdning, der sætter den største begrænsning for det budget, som politikerne er i gang med at forhandle.
Derimod er økonomiaftalen, som regeringen har indgået med Kommunernes Landsforening, KL, en stor begrænsning. Aftalen er en overordnet økonomisk ramme, som kommunerne samlet set skal holde sig indenfor.
Den bærer også præg af, at den nationale økonomi er berørt af krigen i Ukraine, der har medført stigende priser, manglende vareleverancer og behov for ekstra midler til Danmarks forsvar.
Hvorfor kan vi ikke selv bestemme, hvor mange penge vi bruger?
Kommunerne kan ikke selv bestemme, hvor mange penge, de gerne vil bruge. Det skyldes, at kommunerne råder over halvdelen af de penge, der indgår i det nationale regnskab. Hvis kommunerne pludselig alle sammen vil bygge 50 nye børnehaver, kan det få enorme konsekvenser.
Den øgede efterspørgsel efter byggemateriale vil få priserne til at stige voldsomt i det ene år, for så at falde voldsomt igen, når der ikke længere skal bygges børnehaver.
Derfor aftaler regeringen og KL, hvor mange penge kommunerne må bruge samlet set.
Hvis en kommune vil bygge mere, end de har fået lov til, skal en anden kommune bygge tilsvarende mindre. Vil en kommune hæve skatten, skal en anden sænke skatten tilsvarende og så fremdeles.
Så selvom byrådet gerne ville, er det altså ikke muligt at bruge nogle af de omkring 200 millioner kroner, der ifølge direktionens oplæg vil være tilbage i kassen ved årsskiftet.
Svær opgave venter
For at nå målet om at få kassebeholdningen tilbage på det ønskede niveau og sikre en stabil økonomi i Syddjurs, er det ifølge direktionens oplæg nødvendigt at videreføre effektiviseringer, der blev vedtaget i budgettet for 2022, i de fremtidige budgetter.
Men det er ikke nok. I kommunens budgetforslaget indgår det også, at byrådet i processen frem mod budgetlægningen for 2024, skal finde yderligere besparelser for 20 millioner kroner i et omstillings- og reduktionskatalog, som udarbejdes på tværs af alle udvalg.
Den opgave ser partierne selvsagt ikke frem mod.
Alligevel er flere af dem glade for, at man giver dem muligheden for at finde besparelser blandt forslag for omkring 30 millioner kroner i stedet for at bruge en "grønthøstermodel", hvor der lægges lige store procentvise besparelser ned over områderne.
Har vi råd til at investere i erhvervslivet?
Arbejdet med at undgå for store besparelser på varme hænder bliver en af de største opgaver for byrådet. Et andet forslag kan dog også gå hen og blive en udfordring.
Under valgkampen forud for det seneste kommunalvalg var Konservative i Syddjurs meget opsatte på, at der efter valget blev dannet et selvstændigt erhvervsudvalg i Syddjurs. Det er nu en realitet med Kasper Kolstrup Møller fra Konservative i spidsen.
Næste fase er den kommunale erhvervsindsats. Her har Kasper Kolstrup Møller (C) præsenteret erhvervs- og planudvalget for en plan, som udvalget har bearbejdet og sendt videre til embedsværket.
Planen for ’Syddjurs Erhverv 2.0’ er kort fortalt at samle hele erhvervsdelen under ét tag, hvor medarbejderne udelukkende har fokus på servicering af erhvervslivet. Én indgang og ét telefonnummer uanset hvilket problem, som erhvervslivet skal bruge kommunens hjælp til.
Da det er et samlet erhvervs- og planudvalg, der har lavet forslaget, burde der umiddelbart være opbakning til projektet. Det er dog ikke alle, der er lige store tilhængere af at prioritere de 2,3 millioner kroner, som "Syddjurs Erhverv 2.0" koster.
Derfor kan det blive et område, hvor der skal hugges en hæl og klippes en tå under forhandlingerne. De 2,3 millioner kroner er nemlig ikke regnet med i direktionens oplæg til et budget, der mere eller mindre går i nul.
Derfor bliver den prioritering samt afvejningen af, hvor mange af besparelserne fra familie-, børne- og læringsområdet, der kan føres over på administrationen uden for store konsekvenser for administrationens arbejde, nogle af de mest centrale temaer for forhandlingen om et stramt budget for 2023.
Onsdag er der første behandling af hele budgettet. Vi følger naturligvis op på, hvordan budgettet i sidste ende kommer til at se ud.