Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SyddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Kristina Falkenberg Milvertzs fire børn tager dagligt bus 351 til skole. Nu er ruten truet af lukning. Foto: Privat

Tid til at rykke tættere sammen i bussen

Brug butikkerne i dag. Så er de her også i morgen.

Sådan lød mange forretningsdrivenes opfordring i forbindelse med covid-19, hvor omsætningen var påvirket af nedlukninger og svigtende leverancer.

Og sådan lyder opfordringen også mange steder i dag.

Vigtigheden af at handle lokalt er muligvis større nu end nogensinde før. De enorme elregninger, som forretninger rundt omkring i lokalsamfundene i øjeblikket modtager, er nemlig i en størrelsesorden, der er en trussel mod butikkernes eksistens.

Man skal ikke have boet mange år i en mindre by for at genkende og forstå frygten for, at den lokale købmand, folkeskole, daginstitution eller busrute, lukker.

Lukninger påvirker ikke bare de enkelte familiers hverdag, men ofte også sammenhængskræften i byerne, hvor købmanden eksempelvis er stedet, man mødes med resten af lokalsamfundet.

Derfor er der behov for, at vi "rykker tættere sammen i bussen" og bakker op om de institutioner i vores lokalsamfund, der er omdrejningspunkter for hverdagen og udviklingen. Også selvom presset på privatøkonomierne af gode grunde får flere til at lede efter måder at spare penge på.

I Glatved har de hverken en skolelukning eller butikslukning at frygte. Der er nemlig ingen af delene.

Til gengæld opstod en anden bekymring, da regionsrådet i sommers valgte at stoppe tilskuddet til busrute 351 fra sommeren 2023.

Hvis regionsrådet ikke kommer på bedre tanker, betyder det, at Norddjurs Kommune og Syddjurs Kommune skal finde sammenlagt 1,3 millioner kroner årligt, hvis ruten skal fortsætte som nu.

En af dem, der frygter en eventuel lukning af ruten, er Kristina Falkenberg Milvertz, der bor i Glatved sammen med sin mand og fire børn.

- Vi bruger i forvejen meget tid på at transportere børnene til aktiviteter. Jeg ved ikke, hvordan vi skal få hverdagen til at hænge sammen, hvis ruten lukker, siger Kristina Falkenberg Milvertz.

Hun er ikke alene om bekymringen for busruten. På tværs af kommunegrænsen er borgerne nemlig også rykket tættere sammen i bussen. I alt har 774 borgere har nemlig skrevet under på, at de ønsker, at ruten bevares.

Vi har spurgt borgmestrene, om de er klar til at prioritere, at busrute 351 også kører efter sommerferien 2023. Det kan du læse mere om i dette nyhedsbrev.

God læselyst.

Vi elsker at høre fra jer

Er der noget, du undrer dig over i Syddjurs Kommune? Noget der også kan interessere andre, og som vi kan undersøge journalistisk? Så skriv til os lige her. Vi elsker, når journalistikken bliver til i fællesskab med jer - og vi belønner månedens bedste spørgsmål med en kaffekop ☕

Billede af Søren Øhlers
Billede af skribentens underskrift Søren Øhlers Journalist
Flere passagerer er bekymrede for rute 351s fremtid. Bliver ruten lukket, når tilskuddet forsvinder i sommeren 2023, skal de finde nye måder at komme i skole på. Foto: Privat

Kristina fra Glatved frygter lukning af busrute: - Jeg ved ikke, hvordan vi skal få hverdagen til at hænge sammen

Fra sommeren 2023 stopper Region Midtjylland deres tilskud til busrute 351, der kører fra Ebeltoft til Grenaa.

Dermed venter der en regning på henholdsvis 800.000 kroner og en halv million kroner til Norddjurs og Syddjurs Kommune, hvis bus 351 fortsat skal transportere skolelever til Rosmus Skole og uddannelsesinstitutionerne i Grenaa.

Borgmestrene i begge kommuner anerkender vigtigheden af ruten, men vil ikke stille garanti for rutens fremtid. Begge prioriterer dog ruten højt.

Fra sommeren 2023 stopper Region Midtjylland deres tilskud til busrute 351, der kører fra Ebeltoft til Grenaa og transporterer skolelever til Rosmus Skolen og uddannelsesinstitutionerne i Grenaa. Borgmestre vil kæmpe for bevarelse af ruten, men stiller ingen garantier.

Den smukke natur, det hyggelige lokalområde og ikke mindst muligheden for at købe et billigt hus, der kunne sættes i stand, var blandt årsagerne til, at Kristina Falkenberg Milvertz og Henrik Rasmussen i 2005 købte deres hus i Glatved.

Men fra sommeren 2023 kan der komme et væsentligt skår i glæden.

Kristina Falkenberg Milvertzs familie i Glatved er afhængige af, at busrute 351 ikke nedlægges, hvis hverdagen skal hænge sammen.

Busrute 351, der transporterer parrets fire børn til henholdsvis Rosmus Skole og erhvervsuddannelsen EUX i Grenaa, har nemlig mistet sit tilskud fra Region Midtjylland.

Det besluttede regionsrådet i juni.

Dermed skal Norddjurs og Syddjurs Kommuner selv til lommerne, hvis busruten ikke skal nedlægges.

- Jeg ved ikke, hvordan vi skal få hverdagen til hænge sammen, hvis busruten lukker, siger Kristina Falkenberg Milvertz.

Hun arbejder som uddannelsessekretær hos Steno Diabetes Center i Aarhus, mens Henrik Rasmussen er bygningskonstruktør på en tegnestue i Grenaa.

- Vi bruger i forvejen meget tid på at transportere vores børn til og fra aktiviteter. Hvis vi også skal til at køre dem til og fra undervisning, ser jeg ikke nogen anden udvej end, at jeg går ned i tid.

- Det har jeg ikke lyst til, men vi ønsker heller ikke at flytte fra Glatved, siger Kristina Falkenberg Milvertz.

Glatved er blot en af flere mindre byer mellem Ebeltoft og Grenaa, der bliver berørt. Også byer som Ålsø, Ålsrode og Østerballe kommer i klemme.

Det har fået flere borgere til at forsøge at råbe politikerne op. Onsdag mødte en borger fra Norddjurs blandt andet op med 774 indsamlede underskrifter for, at busrute 351 skal bevares.

Presset økonomi og for få passagerer

Når der overhovedet er en bus, der kører igennem området, skyldes det en beslutning i regionsrådet i 2018.

Dengang vedtog regionsrådet et tilskud til den fortsatte drift af syv uddannelsessøgende ruter - heriblandt busrute 351.

Busrute 351 kører blandt andet gennem Dråby, Skovgårde, Hyllested, Rosmus, Balle og Glatved. Foto: Privat

Tilskuddet var et plaster på såret efter Region Midtjylland samtidig helt eller delvist ophørte med at finansiere mere end 30 busruter.

Disse syv ruter mister deres tilskud

  • Rute 23 Holstebro – Struer, Holstebro og Struer kommuner
  • Rute 59 (nu: 760) Viborg-Aalestrup, Viborg Kommune
  • Rute 75 (nu: 774) Bjerringbro – Rødkærsbro – Kjellerup, Viborg Kommune
  • Rute 104 Horsens - Glud - (Snaptun) – Juelsminde, Horsens og Hedensted kommuner
  • Rute 107 Skanderborg - Tebstrup - (Gedved - Egebjerg - Horsens), Horsens og Skanderborg kommuner
  • Rute 130 Ikast - Hammerum - Gjellerup - Sunds - Ilskov – Simmelkær, Ikast-Brande Kommune
  • Rute 351 Grenaa – Ebeltoft, Norddjurs og Syddjurs kommuner

Kravet til kommunerne, der modtog støtten, var at fortsætte de uddannelsessøgende ruter. Blandt de syv ruter var bus 351, der på ruten mellem Ebeltoft og Grenaa blandt andet transporterer skoleelever til Rosmus Skole og studerende til ungdomsuddannelserne og social- og sundhedsskolen.

Siden vedtagelsen af tilskuddene er den kollektive trafik blevet hårdt ramt af faldende passagertal og stigende brændstofpriser.

Derfor ser Region Midtjylland sig nødsaget til at se nærmere på udgifterne til den kollektive trafik.

Det har de allerede gjort ved at stoppe tilskuddet til de syv busruter, der ikke har passagerer nok.

I et notat fremgår det eksempelvis, at der fra Norddjurs til Syddjurs dagligt er cirka 47 kunder, der benytter bussen, fordelt på fire afgange, mens 58 kunder tager turen den modsatte vej. Det er altså ikke nok til, at regionsrådet vil forlænge tilskuddet.

Det betyder, at Norddjurs og Syddjurs Kommune selv må til lommerne, hvis ruterne ikke skal nedlægges.

Det årlige tilskud, som Norddjurs Kommune hidtil har modtaget til ruten, er 795.434 kroner, mens tilskuddet til Syddjurs Kommune på 504.295 kroner fra sommeren 2023 også skal findes i det kommunale budget, hvis ruten skal fortsætte.

Rektorer er bekymrede

Det er ikke kun de unge og deres forældre, der er bekymrede ved udsigten til, at kommunerne mister tilskuddet til busrute 351. Det samme gælder rektorerne på de uddannelsesinstitutioner, hvor eleverne har deres daglige gang.

Derfor er Grenaa Gymnasium, VidenDjurs og social- og sundhedsskolen i Grenaa gået sammen om et høringssvar i forbindelse med budgetforhandlingerne.

Her fremgår det, at Grenaa Gymnasium lige nu har syv elever, der bruger bussen dagligt, mens VidenDjurs har 11 og social- og sundhedsskolen har 21 elever.

Esther og Magnus Lund Christensen tager bussen fra Rosmus til Grenaa Gymnasium flere gange om ugen. - Vores forældre arbejder i henholdsvis Randers og Tirstrup, så vores gymnasium ligger mildest talt ikke lige på vejen. Så jeg har svært ved at se andre udveje end, at vi må købe en bil, siger Esther Lund Christensen. - Jeg ved ikke, hvordan vi skal få råd til en bil. Jeg har tidligere haft et fritidsjob, men havde svært ved at få det til at hænge sammen med min skolegang og fritid. Selv med et fritidsjob ville det blive meget svært at få råd, siger Magnus Lund Christensen, der også påpeger, at der af og til er så mange passagerer med i bussen, at man næsten ikke kan få et sæde. Derfor har han svært ved at genkende billedet af, at der skulle være for få passagerer. Foto: Esther og Magnus Lund Christensen.

Omfanget af elever, der kan blive nødt til at finde andre løsninger end dem, der er i Grenaa, bekymrer.

- Det er kritisk for et lille gymnasium som vores, hvis vi mister syv elever nu og fremtidige elever, der ikke kan vælge vores gymnasium, fordi ruten nedlægges, siger Helene Bendorff Kristensen, der er rektor på Grenaa Gymnasium.

- Det er en "skal-opgave", men den kan få konsekvenser

På borgmesterkontorerne i både Grenaa og Ebeltoft er der stor enighed om vigtigheden af rute 351.

Begge borgmestre er også enige om, at det er nødvendigt at bevare ruten, men den dertilhørende regning er en stor udfordring.

- Det er en "skal-opgave", men den kan få konsekvenser. Hvis vi skal finde pengene til at opretholde ruten, er der en risiko for, at de skal fjernes fra andre ruter. Men vi skal finde en løsning, for det er vigtigt, at unge har mulighed for at tage bussen til uddannelsesinstitutionerne, siger Kasper Bjerregaard (V), der er borgmester i Norddjurs Kommune.

Venstreborgmester Kasper Bjerregaard fra Norddjurs Kommune (tv.) og den socialdemokratiske borgmester i Syddjurs, Michael Stegger, vil strække sig langt for at bevare rute 351. Foto: Asbjørn With

Mens viljen til at finde en løsning er stor i Norddjurs, er Kasper Bjerregaards borgmesterkollega i syd lidt mere forbeholden over for muligheden for at redde ruten uden hjælp fra Region Midtjylland.

- Jeg er enig med Kasper Bjerregaard i, at vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at bevare ruten, men i Syddjurs står vi midt i nogle svære budgetforhandlinger og med en udsigt til, at vi skal finde yderligere besparelser for 20 millioner kroner i 2024. Derfor kan jeg ikke give nogen garantier.

- I de nuværende budgetforhandlinger er en opretholdelse af busruten i hele 2023 en del af oplægget. Derfor er der partier, der skal pille det ud, hvis den ikke skal fortsætte i 2023. Men jeg håber virkelig, at Region Midtjylland fra 2024 igen vil give tilskud til at betjene ruten, siger Michael Stegger (S).

Syddjurs Kommune har allerede taget initiativ til et møde med Region Midtjylland om rutens fremtid. Et møde er endnu ikke kommet i stand.

Til Lokalavisen Norddjurs åbnede formanden for udvalget for regional udvikling i Region Midtjylland, Bent B. Graversen (V), forleden en dør på klem for, at beslutningen om at fjerne støtten, var forkert.

- Vi går så ind på værkstedet og ser, om vi kan få den endelige køreplan designet. Der, tror jeg, at busrute 351 kommer på bordet igen, fordi den krydser kommunegrænser, og fordi den kører til uddannelsesinstitutioner, og det er noget af det, vi har nævnt til Midttrafik, at de skal prioritere, siger Bent B. Graversen (V) til Lokalavisen Norddjurs.

- Vi kan godt nøjes

Det er ikke kun busruter i Syddjurs og Norddjurs, der er hårdt ramt af manglende billetindtægter i kølvandet på corona og stigende brændstofpriser. Derfor mødtes Kommunernes Landsforening, regionerne og transportminister Trine Bramsen (S) tirsdag morgen for at drøfte de økonomiske udfordringer.

Udfaldet af mødet blev en bevilling på 125 millioner kroner for kommunernes og regionernes manglende billetindtægter i kølvandet på corona. Hvordan de bliver fordelt mellem kommunerne, er endnu ikke fastlagt, men da kommunerne og regionerne har meldt ud, at de mangler 303 millioner kroner for manglende billetindtægter, kommer de 125 millioner kroner ifølge Kommunernes Landsforening ikke til at gøre nogen stor forskel.

- Det betyder, at de store efterregninger, som trafikselskaberne lige om lidt sender til kommuner og regioner bliver en lille smule mindre, men det er ikke noget, der flytter noget, siger formanden for Kommunernes Landsforening, Martin Damm (V), til DR.

Ifølge regionerne får den manglende økonomiske støtte alvorlige konsekvenser. Vurderingen lyder, at de stigende brændstofpriser kan koste op mod hver syvende bus livet.

- Hvis der ikke kommer mere end de 125 millioner, som der er kommet i dag, så vil man se, at vi i både kommuner og regioner kommer til at lukke busruter, siger formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), til DR.

I Glatved er Kristina Falkenberg Milvertz glad for, at borgmestrene på Djursland vil strække sig langt for at sikre fremtiden for rute 351.

Skulle bevarelsen af rute 351 være betinget af færre afgange, vil det også møde forståelse.

- Hvis jeg ser helt egoistisk på det, så kan vi godt leve med, at der kommer færre afgange, så længe bussen kan køre børn til og fra skole. Men jeg ved, at det vil ramme andre passagerer, så det vil være bedst, hvis vi kan undgå det.

- Skolens ringetider er allerede tilpasset bussens ankomst og afgang, så jeg er sikker på, at vi kan tilpasse os de ændringer, der måtte blive nødvendige, så længe bussen stadig kører, siger Kristina Falkenberg Milvertz.

Det nuværende tilskud til rute 351 løber frem til sommeren 2023.

Jesper Yde fra Enhedslisten (øverst til venstre), Ole S. Hansen fra Socialdemokratiet (nederst til venstre), Christoffer Pedersen fra Venstre og Kirstine Bille fra SF er enige i, at det er et behov for en svømmehal. Foto: Asbjørn With

Onsdag var en festdag for demokratiet: Første borgerforslag kom på byrådets dagsorden

Onsdag var det første borgerforslag på dagsordenen på et byrådsmøde.

Forslaget, der opnåede 500 stemmer den 12. september, handler om ønsket om at få en svømmehal i Rønde. Helt konkret foreslås det, at kommunalbestyrelsen i Syddjurs skal undersøge pris og muligheder for at etablere en moderne, tidssvarende svømmehal i Rønde.

Byrådet i Syddjurs skal undersøge pris og muligheder for at etablere en moderne, tidssvarende svømmehal i Rønde. Sådan lød det første borgerforslag, der onsdag var det første borgerforslag, der havde fået stemmer nok til at komme på byrådets dagsorden.

Der blev skrevet historie på onsdagens byrådsmøde. Det første borgerforslag var nemlig på dagsordenen.

Ordningen betyder nemlig, at et forslag med mindst 500 stemmer inden for seks måneder skal behandles af byrådet.

Derfor var der ifølge flere byrådsmedlemmer tale om en demokratisk festdag.

- Jeg synes, det er en fremragende dag for demokratiet, at vi som supplement til alt det andet, vi gør for at styrke demokratiet her i Syddjurs Kommune, også i dag kan præsentere det første borgerforslag, indledte borgmester Michael Stegger (S).

En holdning, som flere partier benyttede muligheden for at erklære sig enige i.

Borgerforslag om en svømmehal i Rønde var det første, der nåede 500 stemmer og kom på dagsordenen.

Forslaget, der opnåede 500 stemmer den 12. september, handler om ønsket om at få en svømmehal i Rønde. Helt konkret foreslås det, at kommunalbestyrelsen i Syddjurs skal undersøge pris og muligheder for at etablere en moderne, tidssvarende svømmehal i Rønde.

- Vi mener, at Syddjurs har brug for en stor svømmehal beliggende i Rønde, som har plads til tilskuere, store konkurrencer, cafeteria mm. Den vil kunne benyttes af almindelige motionister, sportsfolk, turister, skoler, institutioner og lignende, lyder begrundelsen for forslaget, som Thøger Trold Pauli har taget initiativ til.

Bred opbakning til forslag om undersøgelse

Blandt partierne var der bred enighed om, at muligheden for en svømmehal i Rønde skal undersøges nærmere.

Derfor blev det besluttet, at det skal undersøges i forbindelse med en analyse af behov, muligheder og begrænsninger for opførelse af en svømmehal i Syddjurs Kommune, der var med i Budget 2022, hvor der blev afsat 250.000 kroner til en analyse, der skal laves i 2023.

Jesper Yde fra Enhedslisten (øverst til venstre), Ole S. Hansen fra Socialdemokratiet (nederst til venstre), Christoffer Pedersen fra Venstre og Kirstine Bille fra SF er enige i, at det er et behov for en svømmehal. Foto: Asbjørn With

Både Jesper Yde fra Enhedslisten, Christoffer Pedersen fra Venstre, Kirstine Bille fra SF og Ole S. Hansen gav udtryk for, at de mener, der er et behov for en svømmehal. Hvor de tre førstnævnte mener, der er behov for en svømmehal i Rønde, fastholder Ole S. Hansen (S), at man skal være åben over for en placering centralt i kommunen.

- Det må være en del af den undersøgelse, at finde ud af, hvor det er mest hensigtsmæssigt at placere en svømmehal. Hvis det viser sig, at Rønde er det bedste sted at placere en svømmehal, gør vi selvfølgelig det, men vi skal da lige høre, hvad der kommer ud af undersøgelsen, sagde Ole S. Hansen (S).

Byggeri skal finansieres af andre end kommunen

Det er ikke kun forslaget om at undersøge muligheden for en svømmehal i Rønde, som byrådsmedlemmerne er enige om.

Vi kan lave bedre faciliteter til dem, der vil vinterbade og havsvømme, for en brøkdel af det, vi kan bygge en svømmehal for

Heine Skovbak Iversen, Radikale Venstre.

Flere partier understreger, at det ikke er realistisk, at kommunen selv finansierer svømmehalsprojektet. Derfor skal der eksempelvis private investorer eller fonde på banen.

- Vi kan lave bedre faciliteter til dem, der vil vinterbade og havsvømme, for en brøkdel af det, vi kan bygge en svømmehal for, siger Heine Skovbak Iversen fra Radikale Venstre. Ligesom flere byrådspolitikere mener han ikke, at kommunen kan finansiere en eventuelt ny svømmehal i Rønde nu. Foto: Asbjørn With.

- Det er rigtig mange penge, vi skal finde. Nu har jeg siddet med til budgetforhandlinger de sidste dage, og der er i hvert fald ikke noget, der ligger lige for. Så jeg vil godt sige, at det er fint, at vi undersøger muligheden for det, men jeg synes også vi skal være meget mere skarpe på at sige, at vi har en svømmehal i Ebeltoft, en i Hornslet, friluftsbadet i Kolind og rigtig meget kystlinje i vores kommune.

- Vi kan lave bedre faciliteter til dem, der vil vinterbade og havsvømme, for en brøkdel af det, vi kan bygge en svømmehal for, siger Heine Skovbak Iversen fra Radikale Venstre.

Han bakkes op af Kirstine Bille fra SF.

- Hvis det her udelukkende skal bygge for kommunale penge, så kan vi lige så godt sende Thøger (borgerforslagsstilleren red.) hjem med beskeden: Forget it. Det er ikke noget, der vil kunne lade sig gøre de næste 20-25 år, siger Kirstine Bille (SF).

Flere borgerforslag på vej

Borgerforslagsordningen, der trådte i kræft i juni, er en toårig forsøgsordning, der blev vedtaget af byrådet sidste år.

Der er i øjeblikket to andre borgerforslag, der er ved at indsamle stemmer nok til at komme på dagsordenen.

Det ene handler om en fodgængerovergang fra Vagtelvej til Rema 1000 på Hovedgaden i Rønde.

Det andet er en kombineret gang og cykelsti mellem Mørke og Thorsager.

Du kan læse mere om forslagene og stille dit eget på kommunens hjemmeside.

Brandvæsenet kæmper stadig med branden i en silo med 55.000 ton træpiller på Studstrupværket ved Skødstrup. Arkivfoto: Jens Thaysen.

Udsigt til flere dages brandslukning og kommunale energibesparelser

Hver uge samler vi nyhederne fra den seneste uge i vores kommune. På den måde kan du nemt og hurtigt få overblik over det, der er sket.

Kommunen sætter fokus på energibesparelser

Borgmester Michael Stegger (S) håber, at borgere, virksomheder, foreninger og andre i Syddjurs vil være med og gøre deres til, at energibesparelserne optimeres mest muligt. Foto: Asbjørn With

Det er gået de færrestes næser forbi, at energipriserne er skudt i vejret.

Nu sætter kommunen fokus på at, hvordan man kan spare hen over efteråret og vinteren i takt med, at det bliver koldere i vejret. 

Kommunen selv håndterer situationen med en række tiltag, der følger regeringens instrukser om energibesparelser, som alle kommunerne er blevet opfordret til af KL.

Det oplyser kommunen på deres hjemmeside.

Tiltagene indebærer følgende tiltag, som iværksættes hurtigst muligt.

  • Reducere opvarmningen af bygninger til 19 grader (plejehjem, vuggestuer og andre steder med særlige borgerhensyn er undtaget)
  • Reducere driftstid for ventilation
  • Slukning for unødvendigt lys udenfor og indenfor i kommunale bygninger
  • Slukning for drikkevandskølere, overflødige køleskabe, mv.
  • Slukning af alle apparater efter arbejdstid med standby-strøm
  • Begrænsning/aflysning af julebelysning
  • Intern kommunikationskampagne til medarbejderne om at spare på energien.
  • Andre tiltag kan igangsættes løbende, hvis situationen kræver det, f.eks.:  begrænsning af gadelys, øget systematik og koordinering i brug af hjemmearbejde, reduktion af vandtemperatur i svømmehaller og pausering af aktiviteter etc.

MED-organisationen vil desuden få mulighed for at drøfte tilrettelæggelsen af energibesparende tiltag i relation til den mulige påvirkning af arbejdsforhold.

Kommunen oplyser også, at det senere på efteråret kan blive aktuelt at kigge på standarderne for den service, kommunen leverer, f.eks. indenfor gadebelysning.

Desuden kommer borgmester Michael Stegger (S) også med en opfordring til erhvervslivet, foreningerne og borgerne.

- Det er en fælles opgave at spare på energien, så vi forebygger mangelsituationer. Jeg håber, alle borgere, virksomheder, foreninger og andre i Syddjurs vil være med og gøre deres til, at vi optimerer mest muligt.

- Helt konkret kan det f.eks. være at droppe julebelysningen i handelsbyerne, skrue lidt ned for varmen, bruge el, når den er billigst og sænke vandtemperaturen.

- Under corona oplevede vi en stor iderigdom hos borgerne og medarbejderne, og at alle bakkede op om anbefalingerne. Jeg er sikker på, at vi også denne gang kan nå i mål ved fælles hjælp, siger Michael Stegger.

Lørdag 1. oktober er der også gode råd at hente for borgerne, når kommunen inviterer alle interesserede til et åbent hus-arrangement i Kolind+ fra kl. 13.00-16.00 under overskriften "Spar på energien - det betaler sig".

Til arrangementet kan man få tips og tricks til at spare energi og penge og besøge en række informationsstande.

Du kan læse mere om arrangementet på kommunens hjemmeside.

Lidt færre børn per voksen - men fremgang i Syddjurs udebliver

Mens det landsdækkende og flere nabokommuners gennemsnit for normeringerne for de kommunale og selvejende daginstitutioner er faldende, er udviklingen i Syddjurs enten gået i stå eller blevet en smule højere det seneste år. 

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. 

I Syddjurs var gennemsnittet for normeringerne i de kommunale og selvejende daginstitutioner i 2021 3,4 børn per voksen i dagplejen, 3,1 i vuggestuerne og 6,1 i børnehaverne.

Til sammenligning var normeringerne 3,4 i dagplejen, 3 i vuggestuerne og 6 i børnehaverne i 2020.

De gennemsnitlige normeringer i vuggestuerne og børnehaverne i Syddjurs er højere end gennemsnittene i Norddjurs, Favrskov og det samlede gennemsnit for kommunerne i Region Midtjylland. 

Mens normeringerne i vuggestuerne i Skanderborg er en smule bedre, er den gennemsnitlige normering i børnehaverne i Skanderborg 6,1 ligesom i vores kommune. 

I 2021 var gennemsnittet for normeringerne for de kommunale og selvejende daginstitutioner på landsplan 3,3 børn per voksen i dagplejen, 2,9 i vuggestuerne og 5,7 i børnehaverne.

Tag kandidattest her

Kandidattest

Selvom valget endnu ikke er udskrevet, er valgkampen i fuld gang. 

Derfor kan du nu tage vores store kandidattest forud for det kommende folketingsvalg - også selvom valget endnu ikke officielt er udskrevet. 

Svar på de samme spørgsmål som kandidaterne og bliv klogere på, hvilken politiker du er mest eller mindst enig med.

Du finder kandidattesten ved at trykke her.

Omkørsel ved Ree Park

Mandag og tirsdag i uge 39 etableres der omkørsel ved Ree Park.

Hvis din rute til eller fra arbejde går via Stubbe Søvej ved Ree Park, skal du være opmærksom på et par ændringer mandag og tirsdag i uge 39. 

Det oplyser Syddjurs Kommune.

På vejen etableres der nemlig hastighedsdæmpende tiltag i form af bump på Stubbe Søvej.

Bumpene, der ska etableres, er tværgående, og dermed spærres vejen af i perioden, og der laves omkørsel som ses på kortet i linket herunder.

Ved kraftig regn kan kommunen være nødt til at udskyde arbejdet.

Skal man ind at besøge Ree Park mandag 26. eller tirsdag 27. september, er det muligt at komme til Ree Park fra Syd (Ebeltoft-siden) i tidsrummet 05.00 – 10.00 og fra kl. 11.15 kan man komme ind fra Nord (Gravlev-siden).