Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SyddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Michael Meldgaard Christensen er direktør på Trustrup-Lyngby Varmeværk. Selv om Trustrup ligger i Norddjurs driver værket flere af de fjernvarmeværker, der leverer varme i Syddjurs. Foto: Asbjørn With

Prisen på fjernvarme stiger, men...

For et par uger siden hentede jeg en app til min telefon, der kan vise mig, hvor meget strøm, vi i mit hjem bruger hver eneste dag.

Og relativt hurtigt er der gået en form for sport i at bruge så lidt strøm som muligt. Jeg fandt også ud af, at jeg har en fastprisaftale på min strøm, der løber for tre måneder af gangen, og at det derfor ikke betyder noget for prisen på den strøm, vi bruger, hvornår vaskemaskinen - der selvfølgelig er helt fyldt - bliver tændt.

Ikke nok med det, så er jeg blevet nysgerrig efter, hvad energikrisen betyder for min fjernvarmeregning, der ellers bare er blevet betalt aconto de sidste 15 år, og som jeg i øvrigt aldrig har forholdt mig til - før nu.

Michael Meldgaard Christensen er direktør på Trustrup-Lyngby Varmeværk, og derfor beskæftiger han sig med fjernvarme professionelt og på fuld tid.

Trustrup-Lyngby Varmeværk driver flere varmeværker, der forsyner en række byer i Syddjurs.

Fjernvarmeværker har den sympatiske konstruktion, at de er ejet af kunderne, og reglerne for værkerne er sådan, at de skal gå i nul på bundlinjen. Det betyder, at værkerne ikke må tjene penge, men de må heller ikke miste penge, som varmedirektøren fra værket i Trustrup forklarer.

Samtidig drives værkerne af professionelle fagfolk, som ved, hvad de arbejder med, og det skaber en stabil drift, som kombineret med lokal forankring i varmeværkernes bestyrelser sikrer størst mulig driftssikkerhed og billigst mulig varme til ejerne - kunderne.

I Syddjurs er der 13 fjernvarmeværker, som forsyner mange forbrugere med fjernvarme.

Hvis du, ligesom mig, er nysgerrig efter, hvad der sker med fjernvarmepriserne i Syddjurs, så får du overblikket i dagens historier. Når du er færdig med at læse, ved du, hvad fjernvarme koster rundt omkring i kommune.

Du finder ud af, hvorfor prisen er, som den er. Og du får også et overblik over, hvor der er prisstigninger på vej, og hvad en megawatt-time - MWh - kommer til at koste i fremtiden, der hvor du bor.

Du får også at vide, hvorfor nye kunder nærmest står i kø for at blive koblet til fjernvarmenettet, selvom prisen stiger de fleste steder.

Rigtig god læselyst.

Vi elsker at høre fra jer

Er der noget, du undrer dig over i Syddjurs Kommune? Noget der også kan interessere andre, og som vi kan undersøge journalistisk? Så skriv til os lige her. Vi elsker, når journalistikken bliver til i fællesskab med jer - og vi belønner månedens bedste spørgsmål med en kaffekop ☕

Billede af Asbjørn With
Billede af skribentens underskrift Asbjørn With Journalist
Karen Heydorn med datteren Rea. Foto: Asbjørn With

Er naturnationalparken et elitært projekt?: - Hvorfor er der ikke nogen, der spørger os, som bor her?

En gruppe forældre på Mols undrer sig over, hvorfor de ikke er blevet inddraget i planlægningen af den nye naturnationalpark.

De er i udgangspunktet meget positive overfor parkens ambition om at sikre mangfoldig biodiversitet og naturbeskyttelse, men som lokale, der både bor i området og har børn i naturbørnehave og skole finder de det mærkeligt, at der ikke er plads til dem i naturnationalparkens arbejdsgruppe.

På børn og familiers vegne åbner de nu munden for at sikre, at de lokale børnefamilier bliver hørt, inden det hele er besluttet, og det er for sent.

En stor gruppe forældre og børn på Mols føler sig oversete i arbejdet med etableringen af den nye naturnationalpark. Mens mountainbikere, motionsløbere, jægere og alle mulige andre interesser er repræsenteret i den lokale arbejdsgruppe, er hverken skolen eller naturbørnehaven med. Blandt børnefamilierne i området føler rigtig mange sig overset.

En gruppe forældre på Mols undrer sig over, at der slet ikke er nogle, der inddrager de lokale børnefamilier og institutioner i arbejdet med den nye naturnationalpark.

- Det oplever jeg, at vi er mange forældre, der undrer os over. Vi er nervøse for, hvordan fremtiden kommer til at se ud. Både for os som familier men også for skolen og især naturbørnehaven. Og vi er selvfølgelig nervøse for, at det hele bare bliver afgjort før vi får mulighed for at sige noget. Og så er det for sent, konstaterer Karen Heydorn.

Hun sidder i bestyrelsen for naturbørnehaven og i fællesbestyrelsen for børnehaven og Molsskolen.

- Der er ikke nogen, der har meldt noget ud til os om, at der kommer en naturnationalpark. Og der er ingen, der har rakt hånden ud og sagt, at de gerne vil arbejde sammen med os i børnehaven om, hvordan børnehaven kan integreres i projektet, eller hvordan der stadig bliver muligt for Molsskolen at bruge naturen, siger Karen Heydorn, der er født og opvokset i naturen på Mols.

For Karen Heydorn er det vigtigt, at hendes børn får samme tætte kontakt til naturens eventyrlige muligheder, som hun selv havde. Foto: Asbjørn With

- Min mor kendte bakkerne og naturen her som sin egen bukselomme. Hun vidste, hvor man kunne finde de største og bedste kantareller, når vi var på svampejagt, og hun viste os, hvordan man finder fossiler på stranden, fortæller Karen Heydorn.

I samklang med naturen

Det magiske landskab og oplevelsen af at kunne gå på eventyr i en helt særlig verden, fik Karen Heydorn ind med modermælken. Og hun har aldrig været i tvivl om, at hendes børn skulle have den samme mulighed for at opleve den glæde og ro, der følger med at bevæge sig i naturen på Mols.

- Det forhold, jeg fik til naturen som barn er årsagen til, at vi flyttede hertil, da vi fik børn, og så hurtigt som overhovedet muligt. Naturen på Mols er en følelse inde i mig. Det er smukt, roligt og uspoleret, og det er den følelse, der sænker sig i mig, når jeg selv bevæger mig rundt i naturen. Det skal mine børn også opleve.

- Men vi frygter, at hegn og store dyr vil gøre naturen svært tilgængelig, så man bliver tvunget til at gå de samme ture, følge stierne og kigge på naturen i stedet for at være i den, mærke den og opleve den med alle sine sanser, siger Karen Heydorn.

Især når man bevæger sig væk fra stierne opstår magien, mener Karen Heydorn. Hun frygter, at de store indhegninger og dyr komme til at gå begrænse tilgængeligheden især for børn. Foto: Asbjørn With

Samme frygt deler hun med rigtig mange andre, der bor og lever på Mols.

Blandt andre Sigurd Toftdahl Terkelsen, der bor i udkanten af landbyen Viderup med naturen og den kommende naturnationalpark i baghaven. Bogstaveligt talt.

- Det er simpelthen helt vildt, at vi bor sådan her. Vi kigger lige ud i naturen med udsigt til to af bjergene. Vi kan stadig ikke helt fatte vores held, fortæller Sigurd Toftdahl Terkelsen.

Sigurd Toftdahl Terkelsen og hans familie er flyttet til landbyen Viderup. Med Mols Bjerge i baghaven har de fået alt, hvad de kunne drømme om. Foto: Asbjørn With

Selv er han aarhusianer, men hans kæreste, Astrid, er fra Feldballe, og de var aldrig i tvivl om, at naturen skulle omkranse deres familieliv sammen.

Netop naturen på Mols og muligheden for at sende Trygve og Vilde i naturbørnehave blev afgørende for, at parret flyttede til Vistoft.

- Vi undrer os virkelig over, at børn ikke er tænkt ind i naturnationalparken fra begyndelsen. Det gælder også naturbørnehaven og skolen. Naturbørnehaven er i det område, der skal være naturnationalpark og skolen bruger det hele tiden. Men der er hverken repræsentanter fra børnehaven, naturbørnehaven eller skolen i arbejdsgruppen, konstaterer Sigurd Toftdahl Terkelsen.

Stor opbakning til naturnationalparken

Hverken Karen Heydorn eller Sigurd Toftdahl Terkelsen har noget imod naturnationalparken. Tvært i mod.

- Jeg støtter alle projekter, der vil noget for naturen og biodiversiteten. For os som familie handler det om tilgængelighed, forklarer Karen Heydorn.

- Men jeg er bange for at tilgængeligheden bliver reduceret til at gå på stierne og kigge ind på eventyret. Og jeg er meget bekymret for, hvilken plads der er til skolen og især naturbørnehaven i fremtiden, siger Karen Heydorn.

Samme bekymring deler Sigurd Toftdahl Terkelsen. Som far og forældre kan han godt tage ansvaret for sine egne to børn, når han og familien skal på opdagelse i naturen. Med med de store reproducerende dyr, der bliver en del af naturnationalparken, bliver det så godt som umuligt for pædagoger og lærere at tage andre menneskers børn med og tage ansvaret for deres sikkerhed, mener Sigurd Toftdahl Terkelsen.

- Det kan man simpelthen ikke pålægge lærere og pædagoger, konstaterer han.

Sigurd Toftdahl Terkelsen håber på, at naturbørnehaven stadig har en plads, når naturnationalparken bliver etableret. Foto: Asbjørn With

Og med den begrænsede tilgængelighed, som både Karen heydorn og Sigurd Toftdahl Terkelsen frygter, begynder hele pointen med en naturnationalpark lige så stille at smuldre for dem begge to.

- Du kan lave nok så meget fin natur, du vil. Men hvis der ikke er nogle mennesker, der har et forhold til den natur, så opstår der en distance mellem mennesker og natur. Det mener jeg er et skridt tilbage og ikke frem, siger Sigurd Toftdahl Terkelsen.

Også her er de to forældre enige.

Forældre håber på en dialog

- Det gode liv, og det gode børneliv handler om fantasi, frisk luft, glæde, nysgerrighed og fascination. Det er lige præcis det, naturbørnehaven arbejder med, og og de laver små biodiversitetsnørder, som bliver fortalere for naturen, siger Karen Heydorn.

Både Karen Heydorn, Sigurd Toftdahl Terkelsen og rigtige mange andre børnefamilier i området har en fornemmelse af, at der er ved at blive taget en hel masse afgørende beslutninger omkring naturnationalparken i et forum, hvor de mennesker, der bor og lever deres liv i området, ikke er med.

Karen Heydorn håber, at hendes bekymringer bare er en storm i et glas vand. Men hvis det er tilfældet, er der gået noget galt i kommunikationen, mener hun. Foto: Asbjørn With

- Jeg kunne godt tænke mig, at Naturstyrelsen og alle dem, der har indflydelse på, hvordan hegnene skal være og hvilke dyr, der skal være og hvor, går i dialog med naturbørnehavens ledelse, om hvad der skal til, så vi som forældre kan mærke, at der er en selvfølgelig og naturlig plads til børnehaven og vores børn, siger Karen Heydorn.

- Og det skal samtidig også være muligt for andre institutioner at komme og opleve den fantastiske natur, vi har. Der skal efter min mening tænkes børn ind i projektet bredt, for det er så vigtigt, at naturen er tilgængelig for børn, så de får et forhold til den, konstaterer Sigurd Toftdahl Terkelsen.

Han har selv oplevet, hvordan hans yngste, der ellers ikke var ret begejstret for at få jord på hænderne, efter få uger i naturbørnehaven blomstrede totalt op, og nu betragter naturen som sin ven og legekammerat.

Der er rigtig mange meninger om naturnationalparken og især på sociale medier kan bølgerne gå ekstremt højt med hårde angreb og slagudvekslinger af ord mellem fortalere og modstandere.

Ingen svar før efter valget

Både Karen Heydorn og Sigurd Toftdahl Terkelsen understreger, at de ikke søger en konflikt, og er tilhængere af arbejdet med at fremme natur og biodiversitet.

- Jeg drømmer om, at alle vores bekymringer er en storm i et glas vand. Og at der hele tiden har været tænkt på en plads til børn og til naturbørnehave som en selvfølge. Men hvis det er sådan, er der gået noget galt i kommunikationen, konstaterer Karen Heydorn.

Karen Heydorn er stor fortaler for naturprojekter og mangfoldig biodiversitet og naturbeskyttelse. Men hun ønsker også, at der skal være plads til børn og eventyr. Foto: Asbjørn With

SyddjursLIV har forelagt forældrenes bekymringer for Peter Brostrøm, der som skovrider i Naturstyrelsen Kronjylland er ansvarlig for naturnationalparken.

Af princip udtaler han sig generelt ikke, når der er valgkamp i Danmark. Det er der lige nu, og derfor henviser Peter Brostrøm til oplysningerne på nationalparkens hjemmeside.

Når Danmark har været til folketingsvalg, vender SyddjursLIV tilbage til Peter Brostrøm og beder ham forholde sig til forældrenes bekymringer vedrørende naturbørnehavens fremtid og tilgængeligheden i den kommende naturnationalpark.

Hvert år bruger Ebeltoft Fjernvarmeværk omkring 20.000 tons flis, primært fra skovene på Djursland, til at varme mere end 2000 hjem op. Prisstigning for flis betyder, at Ebeltoft Fjernvarmeværk for første gang i ni år må hæve prisen for fjernvarme. Foto: Søren Øhlers.

Overblik: Her er prisen på din fjernvarme, udsigten til prisstigninger og årsagen til, at du skal være glad for at være kunde i Syddjurs

Selvom prisen på fjernvarme stiger flere steder i Syddjurs, er det prisstigninger i den relativt beskedne afdeling sammenlignet med naturgaskunder. Kunder i Ebeltoft og Rønde ser umiddelbart ud til at opleve de største prisstigninger.

- Det er første gang i ni år, vi hæver prisen.

Det er med en vis ærgrelse i stemmen, at driftsleder Niklas Ringbøl Bitsch forklarer prisstigningen på næsten 50 procent, som de omkring 2000 fjernvarmekunderne hos Ebeltoft Fjernvarmeværk kan se frem til.

- Vores brændsel, flis, er steget i pris. Samtidig har vores leverandører højere udgifter til diesel til flishugning og transporten med lastbiler hertil. Men hovedårsagen er, at skovejerne vil have mere for deres træ, siger Niklas Ringbøl Bitsch, der har været driftsleder hos Ebeltoft Fjernvarme i syv år.

- Derfor er vi nu i gang med at se på, om vi kan blive mere fleksible i forhold til elforbruget til vores kedler, så vi forbruger mest el, når det er billigst og på den måde kan gøre vores produktion billigere, siger Niklas Ringbøl Bitsch.

Antallet af samtaler om fjernvarme over middagsbordet i de forgangne år kan nok tælles på en hånd.

Men som det efterhånden er gået op for os alle sammen, er omstændighederne lige nu alt andet end normale.

Det giver driftsleder Niklas Ringbøl Bitsch røde kinder at stå ved siden af den kedel, der lige nu er i brug på Ebeltoft Fjernvarmeværk. Temperaturen inde i ovnen ligger på omkring 500 grader celsius, og det giver en god varme omkring ovnen. Når vi til vinter når under frysepunktet, bliver en anden kedel også taget i brug for at følge med varmebehovet, mens en tredje kedel står klar, hvis en af de to andre kedler mod forventning skulle komme ud af drift. Foto: Søren Øhlers

Alting bliver dyrere. Mange har en app i telefonen, der kan holde øje med elpriserne, så der kan vaskes tøj på det rigtige tidspunkt, og nogen opdager, at den fjernvarme, de bruger til at varme huset op med, pludselig også bliver berørt af de alt andet end normale omstændigheder.

I Syddjurs er der dog grund til at ånde relativt lettet op i mange hjem, når det kommer til fjernvarme. For der bliver ikke tale om eksplosive stigninger i prisen, som det er sket flere steder i landet.

Men der er prisstigninger på vej flere steder. Det viser en rundspørge, som SyddjursLIV har lavet.

Billigst varme i Ebeltoft lidt endnu

Prisstigninger i Syddjurs

Hornslet Fjernvarme: - Vi forventer en prisforhøjelse, men ikke en høj prisforhøjelse. Vi kender først udspillet i november måned.

Ebeltoft Fjernvarme: - Der kommer prisstigninger per. 1. januar 2023. For et standardhus på 130 kvadratmeter med et varmeforbrug på 18,1 megawatttimer stiger prisen fra 10.534,88 kroner inklusive moms til 15.735,58 kroner inklusive moms.

Rønde Fjernvarme: - Der kommer en prisstigning per 1. januar 2023, hvor prisen stiger med cirka 25 procent.

Pindstrup (Auning) Varmeværk: - Vi forventer en prisstigning på fem procent fra 1. januar 2023.

Trustrup-Lyngby Varmeværk og Vandværk: Prisstigning på 125 kroner per megawatttime. For et standardhus på 130 kvadratmeter med et varmeforbrug på 18,1 megawatttimer i ”Zone 1” stiger prisen med 2.262,50 kroner, mens prisstigningen lyder på 2.262,50 kroner for ”Zone 2”.

Zone 1 er Trustrup-Lyngby forsyningsområde, mens Zone 2 er Balle/Hoed/Glatved – Rosmus – Tirstrup - Gjerrild - Voldby – Glesborg - Ørum – Stenvad – Mesballe forsyningsområde.

Ryomgård Fjernvarme: - Vi forventer en prisstigning i 2023, men kan dog berolige forbrugerne med, at vi ikke forventer, at den overstiger 1000 kroner per år for et standardhus på 130 kvadratmeter, som er sat til et varmeforbrug på 18,1 megawatttimer i forbrug per år. Prisstigningen er med forbehold.

Nimtofte og Omegns Fjernvarme: - Vi forventer en ”moderat” prisstigning fra 1. januar 2023. Hvor stor prisstigningen bliver, ved vi først mere om i november.

Thorsager Fjernvarme: - Vi forventer tidligst prisstigninger fra 1. juli 2023. Der forventes ikke store prisstigninger, men vi kender ikke størrelsen endnu. 

Kolind Fjernvarme og Mørke Fjernvarme forventer ikke prisstigninger. 

Selvom prisstigninger sjældent kommer belejligt, er det værd at se dem, der er udsigt til i Syddjurs, i en større sammenhæng.

Naturgaskunder vil eksempelvis se på prisstigningerne med misundelse. Ifølge tal fra Dansk Industri er naturgaskunders årsgennemsnitspris i 2022 steget til 312 kroner per megawatttime, hvilket er en stigning på 181 procent sammenlignet med 2021, hvor den årlige gennemsnitspris var 111 kroner.

Sådan sammenligner vi prisen

Til Forsyningstilsynets prisstatistik skal fjernvarmeværkerne oplyse prisen for at opvarme to standardiserede boliger, en standardlejlighed på 75 kvm med et årligt varmeforbrug på 15 MWh og et standardhus på 130 kvm med et årligt varmeforbrug på 18,1 MWh.

I vores rundspørge har vi kun bedt om prisen for et standardhus, da det er mest relevant i vores kommune.

De oplyste priser for de to standardboliger indeholder både et fast og et variabelt bidrag. Det faste bidrag beregnes på baggrund af for eksempel aftagerens beboelsesareal, ejendommens rumfang eller hedeflademål, samt et eventuelt abonnementsbidrag. Derfor kan fjernvarmeprisen for de to standardboliger, som nogle tror, ikke alene beregnes ud fra den variable pris per megawatttime.

Desuden viser vores rundspørge, at Ebeltoft Fjernvarmeværk lige nu leverer kommunens billigste opvarmning.

Fjernvarmepriser i Syddjurs

Prisen for at opvarme et standardhus på 130 kvm med et årligt varmeforbrug på 18,1 MWh.

  • Ebeltoft Fjernvarmeværk: 10.534,88 kroner inklusiv moms.
  • Trustrup-Lyngby Varmeværk - Zone 1 - Trustrup-Lyngby forsyningsområde: 11.426 kroner inklusiv moms.
  • Rønde Fjernvarmeselskab: 12.345 kroner inklusiv moms.
  • Pindstrup (Auning) Varmeværk: 12.835 kroner inklusiv moms.
  • Hornslet Fjernvarme: 14.370 kroner inklusiv moms.
  • Trustrup-Lyngby Varmeværk - Zone 2 - Balle/Hoed/Glatved – Rosmus – Tirstrup - Gjerrild - Voldby – Glesborg - Ørum – Stenvad – Mesballe forsyningsområde: 15.272 kroner inklusiv moms.
  • Thorsager Fjernvarmeværk: 15303,75 kroner inklusiv moms.
  • Ryomgård Fjernvarme: 15340,95 kroner inklusiv moms. 
  • Mørke Fjernvarmeselskab: 16.766,50 kroner inklusiv moms.
  • Kolind Fjernvarme: 17.688 kroner inklusiv moms.
  • Nimtofte og Omegns Fjernvarmeforsyning: 20.054 kroner inklusiv moms.

Mens prisen for at opvarme et standardhus på 130 kvm med et årligt varmeforbrug på 18,1 megawatttimer er 10.534,88 kroner inklusiv moms hos Ebeltoft Fjernvarmeværk, er prisen 20.054 kroner inklusiv moms hos Nimtofte og Omegns Fjernvarmeforsyning, der er kommunens dyreste.

Fjernvarme i Nimtofte

Nimtofte og Omegns Fjernvarme Forening Amba (NOFF) blev stiftet i oktober 2006.

Varmenettet åbnede i foråret 2008, og det er baseret på forbrugere i Nimtofte, Ramten og Lübker Golf Resort. 

NOFF fik fra begyndelsen problemer med at få kunder nok. De kuldsejlede forventninger bundede især i manglende byggeri af boliger i golfområdet Lübker Golf Resort nær Nimtofte. Derfor er varmeprisen steget, så den er blevet blandt de dyreste i landet. 

I 2015 blev fjernvarmeforsyningen i Nimtofte genskabt i et nyt selskab. Samtidig blev der indført tilslutningspligt og forblivelsespligt, og det har givet selskabet et solidt økonomisk fundament. 

Brændsel holder priserne nede

Hovedårsagen til, at vi ikke kommer til at opleve de eksplosive stigninger i prisen for fjernvarme i Syddjurs - og heller ikke i Norddjurs for den sags skyld - er, at ingen af fjernvarmeværkerne fyrer med gas. Det fortæller Michael Meldgaard Christensen, der er direktør i Trustrup-Lyngby Varmeværk.

Trustrup og Lyngby ligger som bekendt i Norddjurs, men værket har for et par år siden overtaget driften af en lang rækker værker i Syddjurs.

Godt fire måneder om året bliver varmen på Trustrup-Lyngby Varmeværk produceret af solen. Vandet løber ind i den ene ende af solvarmeanlægget, der står lige ved siden af værket i Trustrup. På sin vej gennem solpanelerne stiger vandets temperatur fra godt 35 grader til mellem 80 og 85 grader, inden det løber ind i værkets store varmtvandstanke og kan pumpes ud til forbrugerne. Foto: Asbjørn With

- Der er slet ikke nogen, der laver fjernvarme med gas på Djursland. Langt de fleste brænder træflis og kombinerer med sol, varmepumper eller andet, siger Michael Meldgaard Christensen.

Fjernvarme er på mange måder en god, klassisk og dansk andelstanke, der sikrer billig varme til en gruppe mennesker, der er gået sammen om at lave et fjernvarmeværk.

Repræsentanter fra lokalbefolkningen sidder i bestyrelserne, men det er professionelle fagfolk, der driver værkerne.

Solvarmeanlægget og det faktum, at gælden i Trustrup-Lyngby Varmeværk er betalt, er med til at sænke prisen til et niveau blandt de laveste på Djursland. Foto: Asbjørn With

- Som fjernvarmeværk er vi ejet af kunderne, og derfor er der ikke nogen, der skal tjene penge på fjernvarme. Vores opgave er at producere varme så godt og billigt som muligt til vores kunder, siger Michael Meldgaard Christensen.

Fjernvarmeværkerne skal gå i nul på bundlinjen. Det vil sige, at de ikke må tjene penge. Men de må heller ikke tabe penge.

- Når vi gør vores arbejde rigtig godt, sætter vi prisen på varmen ned. Omvendt er vi også nødt til at sætte prisen op, når vores forudsætninger for at producere varme ændrer sig, konstaterer direktøren i Trustrup.

Prisen på din fjernvarme afhænger af mange ting

Fjernvarme regnes i megawatttimer - MWh. Dertil skal lægges en række omkostninger til anlæg, ledninger, målere og alt det andet, der skal til for at kunne fragte og afregne varmen korrekt.

Flere værker arbejder også med en strafpris, hvis man som forbruger ikke udnytter varmen godt nok.

Fjernvarme kommer ind i huset i form af varmt vand, og når det forlader huset igen, skal det helst være så koldt som muligt. For det betyder, at varmen er afgivet korrekt inde i huset.

Prisen på tilslutninger, målere og de andre ting kan variere fra værk til værk.

Fjernvarmeværker er ejet af kunderne og må hverken give overskud eller underskud. Foto: Asbjørn With

Det afhænger blandt andet af, hvad værket koster at etablere og vedligeholde, hvor mange kunder, der er koblet til som kan hjælpe med at dele regningen, hvor langt de kunder bor fra hinanden og dermed, hvor mange meter rør, der skal lægges per kunde og mange andre forhold.

Pris per megawatttime inklusive moms

Ebeltoft Fjernvarme: 386 kroner

Trustrup-Lyngby Varmeværk og Vandværk - Zone 1: 387,50 kroner  (Trustrup-Lyngby forsyningsområde)

Rønde Fjernvarme: 456,25 kroner

Auning Fjernvarme: 475 kroner

Nimtofte og Omegns Fjernvarme: 511,25 kroner

Thorsager Fjernvarme: 537,50 kroner

Ryomgård Fjernvarme: 595 kroner

Trustrup-Lyngby Varmeværk og Vandværk - Zone 2: 600 kroner (Balle/Hoed/Glatved – Rosmus – Tirstrup - Gjerrild - Voldby – Glesborg - Ørum – Stenvad – Mesballe forsyningsområde)

Kolind Fjernvarme: 605 kroner

Hornslet Fjernvarme: 625 kroner

Mørke Fjernvarme: 715 kroner

Og så afhænger den samlede pris af, hvor meget gæld, der er i et givet anlæg, som dermed skal afdrages over regningen.

Det betyder for eksempel, at kunderne hos Michael Meldgaard Christensen og Trustrup-Lyngby Varmeværk betaler 385 kroner per MWh, mens kunderne i for eksempel Mørke betaler 715 kroner per megawatttime.

Mange vil kobles på fjernvarmeværket

Trustrup-Lyngby Varmeværk, overtog i 2019 en række varmeværker fra NRGI Lokalvarme, og derfor nu leverer varme til 13 byer på Djursland fra ni fjernvarmeværker.

- Vi sætter prisen på en MWh op med 125 kroner for alle kunder. Det svarer næsten 1-1 til prisstigningen på træflis, konstaterer direktør Michael Meldgaard Christensen.

Hos flere fjernvarmeværker i Syddjurs vælter det ind med nye kunder, der gerne vil kobles på. Det skyldes primært, at prisen for at drive varmepumpen eller oliefyret nærmest er eksploderet. Det betyder, at der står rør og stumper overalt ved fjernvarmeværket i Trustrup. Foto: Asbjørn With

Selvom prisen stiger på fjernvarme, er det intet i forhold til de fleste alternativer. Prisstigningerne på gas, olie og el får rigtig mange til at henvende sig for at blive koblet til det lokale fjernvarmeværk. En tendens, der gør sig gældende ved flere af fjernvarmeværkerne.

- Der står stumper og rør alle steder lige nu, for der er simpelthen så meget at lave. På et normalt år kommer der måske to nye kunder til, men det seneste år er der over 100 nye, der er koblet på eller er på vej, siger Michael Meldgaard Christensen.

En af de mange fordele ved fjernvarme er, at der varme vand kan lagres. I Trustrup står tanke med til sammen 2.800 kubikmeters kapacitet. Det betyder, at der kan leveres varmt vand til alle kunder i næsten 14 dage, mens resten af værket står stille. Foto: Asbjørn With

Som fjernvarmekunde får man altid besked, når priserne ændrer sig. Stiger prisen med mere end 10 procent, skal stigningen varsles tre måneder i forvejen.

I 90'erne var kul det brændsel, der gav fjernvarme i hjemmene i Ebeltoft. Overgangen til flis har både gavnet prisen og miljøet. Hvert år er omkring 20.000 ton flis nu med til at sikre over 2000 fjernvarmekunder i Ebeltoft varme.

Og det er netop den fremtidige pris, der fylder mest hos de kunder, der kontakter driftsleder Niklas Ringbøl Bitsch fra Ebeltoft Fjernvarme.

- Vi oplever en stor forståelse for den kommende prisstigning hos vores kunder. De henvendelser, vi får, handler mest om hjælp til at gennemskue, hvad de kommer til at betale efter prisstigningerne, siger Niklas Ringbøl Bitsch.

Denne sommer rundede vi 44.000 indbyggere i Syddjurs. Foto: Syddjurs Kommune

Pylonmodstand i Ryomgård, 44.000 indbyggere og opdatering på brand

.

Fire rumænske mænd sigtet for at stjæle diesel

En opmærksom borger kontaktede natten til onsdag klokken 1.29 politiet, da han havde set en varebil med udenlandske nummerplader stå forladt med døren åben på Hovedvejen i Nimtofte.

Det skriver Østjyllands Politi i døgnrapporten.

En patrulje kørte til stedet, og da varebilen var væk, patruljerede betjentene rundt i området for at lede efter den. Kort efter fik de øje på fire mænd, der kom kørende i varebilen, som hurtigt blev bragt til standsning.

I bilen stod flere dunke med omkring 70 liter diesel og ved siden af dem lå en haveslange og noget pumpeudstyr. På baggrund af fundene mistænkte patruljen, at mændene havde stjålet dieselen, og alle blev derfor anholdt og sigtet for tyveri fra et endnu ukendt sted.

Valget nærmer sig: Hvor skal du sætte dit kryds?

Tag Avisen Danmarks kandidattest her og find din kandidat

Valgkampen blev for alvor skudt i gang lørdags, hvor lygtepæle i hele kommunen blev "pyntet" med de kandidater i Østjyllands Storkreds, som vi har mulighed for at stemme på 1. november.

Mens den første uge med valgkamp har handlet meget om undskyldninger til minkavlere og grønlændere, utrygge vaskekældre og den hjemsendte FE-chef Lars Findsens bog, kan nogle savne svar på, hvilke politiske løsninger på samfundets problemer, kandidaterne vil finde. 

Hvis du endnu ikke har fundet kandidaten, der deler dine holdninger til nogle af samfundets store spørgsmål, er der håb forude. Avisen Danmark har nemlig lavet en kandidattest, der hjælper dig på vej. Den kan du tage her. 

Har du allerede besluttet dig for, hvor du skal sætte dit kryds, er der mulighed for at brevstemme. 

Det kan du gøre til og med fredag den 28. oktober.

Du kan stemme hos Borgerservice i Ebeltoft inden for normal åbningstid og hos bibliotekerne i Hornslet, Rønde og Kolind inden for den bemandede åbningstid. 

Åbningstiderne er: 

Borgerservice Ebeltoft

Mandag-tirsdag kl. 10-15, torsdag 10-17 og fredag 10-12.

Ekstra åbningstider i Borgerservice Ebeltoft

• Lørdag den 22. oktober 2022 kl. 10 - 14
• Fredag den 28. oktober 2022 kl. 9 - 16

Bibliotekernes bemandede åbningstider

Hornslet Bibliotek
Mandag - torsdag fra 12:00 til 18:00, Lørdag fra 10:00 til 14:00

Rønde Bibliotek
Mandag - torsdag fra 12:00 til 18:00

Kolind Bibliotek
Mandag, onsdag og torsdag fra 13:00 til 18:00

Skal den pylon stå der?

Kommunen og bilister i Ryomgård er ikke enige om, hvor god en ide placeringen af pylonen på Vestergade er. Foto: Søren Øhlers

Det er ikke alle nyheder, der er lige store. Denne må siges at være en af de mindre. Alligevel er den - muligvis - et godt eksempel på en ide, der ser godt ud på papiret, men ikke fungerer i praksis. 

Problematikken er opstået på Vestergade ud for Bo- og Aktivcentret Marie Magdalene i Ryomgård, hvor kommunen blot mangler at tilslutte en pylon, der skal virke som informationstavle og fungere som fartviser.

Placeringen af pylonen har nemlig vakt undren blandt bilister, der benytter parkeringspladsen ved Bo- og Aktivcentret Marie Magdalene. Flere af dem har henvendt sig til Kirting Olesen, der er formand for Ryomgård Distriktsråd. 

Kirting Olesen og flere trafikanter i Ryomgård undrer sig over placeringen af en pylon på Vestergade. Arkivfoto: Søren Øhlers.

Derfor skrev i midten af september til kommunen.

- Henvendelsen går på, at pylonen spærrer for udsynet for de trafikanter, der kører ud fra Aktivitetscentrets parkeringsplads og skal hen ad Vestergade. Det bliver ikke bedre af, at der i forvejen står et andet skilt. På billedet er det den bagerste grå, der er pylonen.

- Vi har foreslået, at man placerer pylonen på den modsatte side af Vestergade, hvor der er god plads. Her vil placeringen i øvrigt også være mere naturlig. Det skal ses i lyset af, at pylonen, udover at skulle virke som informationstavle, også skal fungere som fartviser. Og den slags bør mest hensigtsmæssigt placeres i højre side, når folk kører ind til byen, siger Kirting Olesen til SyddjursLIV. 

Kommunen og bilister i Ryomgård er ikke enige om, hvor god en ide placeringen af pylonen på Vestergade er. Foto: Søren Øhlers

Men det forslag kommer kommunen ikke til at lytte til. 

I et svar til Kirting Olesen skriver teknik- og miljøchef Sanne Attermann blandt andet: 

- Vores mobilitetsafdeling har besigtiget forholdene omkring udkørslen fra parkeringspladsen i Ryomgård. Pylonens placering er placeret, så der sikres et oversigtsareal på mindst 95 meter til kørebanen og 43 meter til cykelstien, som er den oversigtslængde, som jf. vejreglerne (Vejkryds i byer – oktober 2018) skal tilstræbes ved en hastighedsgrænse på 50 km/t. 

- ”På eksisterende gader og veje vil dette på grund af parkering, bebyggelse, faste genstande i vejarealet mm. normalt være umuligt. De givne forhold vil til gengæld præge trafikanternes adfærd, så den kan adskille sig væsentligt ‐ både i positiv og i negativ retning ‐ fra de beregningsforudsætninger, som ligger til grund for kravene.” 

- På lokaliteter hvor der kan være vanskelige oversigtsforhold, bør det samtidig tilstræbes, at oversigtsforholdene er ens til begge sider. Da det i modsat fald, kan medføre, at trafikanter orienterer sig mere mod den ene retning end den anden. 

Vi foretager os ikke yderligere i forhold til udkørslen fra Vestergade 114-116 for nuværende, lyder kommunens svar.

Det svar ærgrer Kirting Olesen. 

- Det beklager vi meget, men har taget beslutningen til efterretning. Vi har dog noteret os det kommunale ansvar Syddjurs Kommune påtager sig som vejmyndighed for den trafiksikkerhedsmæssige situation på stedet, siger Kirting Olesen.

Bedøm selv, om de forundrede bilister i Ryomgård har en sag, der retfærdiggør, at pylonen skal fjernes. 

Syddjurs runder 44.000 indbyggere

Borgmester Michael Stegger (S) var torsdag den 13. oktober forbi med blomster og kage til Julie Glud Heiredal, Lars Leth og deres lille søn Harvey i Hornslet. Familien er blandt de nye borgere, der er flyttet til kommunen i perioden. Foto: Syddjurs Kommune

I løbet af sommeren har vi rundet 44.000 indbyggere i Syddjurs Kommune. 

I den anledning besøgte borgmester Michael Stegger (S) Julie Glud Heiredal og hendes mand Lars Leth, der flyttede til kommunen i august. 

Familien er en del af den positive vækst, som Syddjurs Kommune oplever i disse år. I december 2019 rundede kommunen 43.000 indbyggere og nu i 2022 44.000. Væksten sker bredt i hele kommunen, og flere byer vokser, blandt andet Hornslet, Mørke, Rønde og Ryomgård. 

Syddjurs Kommune har med baggrund i de seneste prognoser som mål at nå 46.000 indbyggere i 2025 og arbejder løbende med at markedsføre bosætning i kommunen overfor især målgrupper i Aarhus-området. Grænsen til 42.000 blev nået i juni 2017 og 43.000 i 2019.

Fremskridt i slukningsarbejde

Østjyllands Brandvæsen og Ørsted gør store fremskridt i arbejdet med at slukke branden på Studstrupværket. Foto: Jens Thaysen

Østjyllands Brandvæsen og Ørsted gør store fremskridt i arbejdet med at slukke branden på Studstrupværket, hvor flere og flere brændende træpiller bliver kørt ud af siloen.

Det oplyser Østjyllands Politi. 

Brandvæsnet får blandt andet god hjælp af en fjernstyret bulldozer fra Forsvaret og en privat vognmands lastbil med en 50 meter lang grab, og i løbet af de næste par dage kommer en fjernstyret gummiged også i spil til at transportere de brændende piller ud, så de kan blive kværnet og slukket.

Der er fjernet i alt 13 tag-elementer for at skabe bedre ventilation, og brandvæsnet vurderer, at der ikke er behov for at fjerne mere af taget på nuværende tidspunkt.

- Vurderingen er, at det er for risikabelt at have folk inde i siloen, og at løsningen med at fjerne hele taget vil tage for lang tid. Derfor benytter vi blandt andet fjernstyrede køretøjer, og lige nu gør vi så gode fremskridt, at vi har besluttet at fortsætte den strategi. Vi har fortsat en forhåbning om, at vi kan gøre arbejdet færdigt i næste uge, men vi ved det ikke med sikkerhed,  siger beredskabsdirektør Kasper Sønderdahl fra Østjyllands Brandvæsen.

Den kraftigste del af røgfanen ramte fredag periodevis områderne omkring Studstrup, Havhusene og Gl. Løgten Strand, og det ser ifølge prognoserne ud til, at det vil fortsætte frem til i hvert fald lørdag aften.

Sundhedsmyndighederne anbefaler, at beboere med hjertekar- og lungesygdomme, der bor i de pågældende områder, finder et andet sted at opholde sig, indtil røgen er drevet væk.

Tre efterårsanbefalinger til dig 💡

🍎 Efterårsferien står for døren. Mangler du en god familieaktivitet, skydes en uge med Ebelfestival i gang i lørdag klokken ti. Ugen byder på alt fra Tyroleraften til trafikskole, kagekonkurrence og en masse telte og boder på torvene rundt omkring i Ebeltofts hyggelige og historiske miljøer. Du kan læse mere om Ebelfestival her.

🖥️ Midt i en historietime på Grenaa Gymnasium  i december 1993 blev 17-årige Thomas Huulbæk Titanium bedt om at følge med gymnasiets sekretær. Det var hverken pjækkerier eller snyd med en opgave, der var anledningen til Thomas' tur på kontoret. Fra teenageværelset i Ebeltoft var det nemlig lykkedes Thomas at hacke sig ind topmålet af det, der burde være umuligt - det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon. Du kan se DRs fascinerende dokumentar om hackeren fra Ebeltoft her.

🎃 Er du til halloween og uhygge, åbner Djurs Sommerland igen i efterårsferien. Her er hele parken pyntet op til den fejringen af alle de helgener, der ikke har deres egen særskilte fejringsdag. Parken er pyntet med intet mindre end 30.000 græskar, farvestrålende efterårsblomster, raslende skeletter og kæmpeedderkopper, mens der er god mulighed for at teste nerverne i to såkaldte "haunted houses".