Skal opstilling af solceller bremses, indtil der er garanti for, at de ikke er produceret ved tvangsarbejde? Læs partiernes svar her
Byrådet kan sige nej til at udarbejde en lokalplan for solcelleprojekter, men afslaget skal bunde i planloven og kan ikke begrundes med måden, solcellerne er produceret på.
Derfor skal byrådet afsøge krogene af planloven, hvis de ønsker at bremse solcelleprojekterne. Vi har spurgt byrådsmedlemmerne, om de vil forsøge at finde en måde at stoppe, udskyde eller bremse opstillingen, indtil opstillerne kan garantere, at solcellerne ikke er produceret ved tvangsarbejde.
Partierne ser meget nødigt, at vi kommer til at lægge jord til solcelleanlæg, der er produceret ved tvangsarbejde, men et flertal ønsker dog ikke at bremse den grønne omstilling, indtil der kan stilles en garanti for, at solcellerne er produceret under ordentlige forhold.
"Uacceptabelt", "ubehageligt" og "et stort dilemma".
Det er nogle af de ord, politikerne i byrådet knytter til afsløringen af, at solceller i Danmark produceres ved tvangsarbejde i Kina.
Det er medierne Danwatch og TV 2, der i en række artikler har afsløret, at solceller i store danske solcelleanlæg er produceret af kinesiske selskaber, der benytter sig af tvangsarbejde i den kinesiske Xinjiang-provins.
Tvangsarbejde
Tvangsarbejdet udføres af det muslimske folkeslag uighurerne, der bliver flyttet fra deres hjem til store industrizoner, hvor de bliver en del af arbejdsprogrammerne i Xinjiang-provinsen, der blandt andet arbejder med produktionen af råmaterialer til solceller.
Det anslås, at der er over en million uighurer i fangelejrene i Xinjiang-provinsen.
I vores kommune er der fundet projektudviklere til seks solcelleanlæg, der skal være med til at sikre, at alt energi i Syddjurs i 2035 er grøn energi.
Det drejer sig om solenergianlæggene ved Sophie-Amaliegård, Dalsgaard, Margrethelund, Mesballe, Høegholm og Kolind og Nødager.
I afsløringerne var det især de to store danske energiselskaber Better Energy og European Energy, der fik deres solceller fra kinesiske virksomheder, hvis underleverandører bruger kontroversielle kinesiske arbejdsprogrammer i Xinjiang.
Det er dog ikke de to energiselskaber, der står bag solcelleanlæggene i Syddjurs.
NRGi, der er ejet af 225.000 andelshavere, står bag de tre solenergianlæg ved Dalsgaard, Margrethelund og Kolind og Nødager.
- Der forestår et grundigt analysearbejde forud for valg af leverandør. I NRGi-koncernen efterlever vi principperne i FN’s Global Compact, som blandt andet omfatter en række rettigheder for arbejdstager, herunder udryddelsen af alle former for tvangsarbejde, sagde koncernkommunikationschef Tommy Jakobsen.
Copenhagen Green Energy, der er projektudvikleren bag de kommende solenergianlæg ved Sophie-Amaliegård og Høegholm, er ikke formelt tilsluttet Global Compact Network Denmark, men ifølge miljøingeniør Thomas Wiene er der ikke noget i principperne, som de ikke er enige i.
- Som virksomhed ønsker vi grøn energi, men ikke på bekostning af slavearbejde. Derfor er det heller ikke de underleverandører, der afsløres i dokumentaren, der leverer til os. Det er en anden aktør i Kina. Men jeg kan ikke garantere, at deres solceller ikke også produceres under lignende forhold.
- Vi savner en ordning som eksempelvis FSC-certificeringen, der sikrer, at produktionsforholdene er i orden, sagde Thomas Wiene.
Tvangsarbejde kan ikke forhindres med lokalplan
Det er byrådet, som vedtager de lokalplaner og miljøvurderinger, som opstillerne af solcelleanlæggene skal leve op til.
Lokalplanerne fastsætter blandt andet bestemmelser for byggeriets omfang og udformning, men kommunen har ikke lovhjemmel til at stille selvstændige krav om, at solcelleanlæg eksempelvis ikke må være produceret ved tvangsarbejde.
- Byrådet kan ikke modsætte sig planlægning begrundet i arbejdsforholdene for solcelleproducenter. De kan heller ikke betinge udmøntningen af en lokalplan af konkrete arbejdsforhold, siger Henrik Bernberg, der er afdelingsleder i Planlægning og Udvikling.
Den udlægning af Planloven bakker Jørgen Primdahl, der er professor i landskabsarkitektur og planlægning ved Københavns Universitet, op om.
- Det er jo et elendigt dilemma for kommunen, der så enten kan godkende en lokalplan for solcelleanlæg, som jo er meget fornuftig i klimapolitisk sammenhæng, eller helt skal afstå fra at godkende en lokaleplan. Man vil kunne stille krav til projektets detailudformning, men ikke til hvor solcellerne er produceret, siger Jørgen Primdahl.
Byrådet kan dog vælge at sige nej til at udarbejde en lokalplan, hvis afvisningen bunder i planlovens hjemmel.
- Et eksempel fra tidligere er vindmøller, hvor byrådet sagde nej til et konkret projekt på baggrund af støjgener for naboerne med hjemmel i planlovens bestemmelser, siger Henrik Bernberg.
Partierne er i mod tvangsarbejde, men...
Byrådsmedlemmerne skal altså afsøge krogene af Planloven, hvis de - på trods af opstillernes eget arbejde for at undgå solceller produceret ved tvangsarbejde - ønsker at trække i håndbremsen for opstillingen af solcelleanlæg, indtil de kan være 100 procent sikre på, at anlæggene eller dele af solcellerne ikke er produceret ved tvangsarbejde.
Men det kræver samtidig også, at der er politisk vilje til at bremse den grønne omstilling, som solcelleanlæggene er et led i.
Det har vi spurgt partierne om.
Ole S. Hansen, politisk ordfører hos Socialdemokratiet
- Vi kan på ingen måde acceptere uhyrlige og slavelignende arbejdsforhold og vil ud fra dansk lovgivning gøre, hvad vi kan for at undgå dette.
- Det er vores ønske og klare forventning, at de forskellige udviklere forholder sig til, hvordan de forskellige typer solcellepaneler er produceret og, om arbejdsforholdene i forhold til produktionen af solcellepanelerne er i orden. Her gælder der også et kædeansvar.
- Vi ønsker at stille disse krav til udviklere af solcelleprojekter i kommunen og har en klar forventning om, at disse bliver efterlevet. Men vi mener ikke, at det på dette tidspunkt skal have den konsekvens, at den grundige planlægning der nu pågår, skal stilles i bero eller på pause.
Tommy Bøgehøj, Konservative
- Hvis vi kan, så skal vi sige stop for opstillingen af solceller, for vi skal ikke støtte tvangsarbejde. Vi kan også komme med politiske henstillinger om, at opstillerne må købe deres solceller et andet sted end Kina, hvis det er det, der skal til for at undgå solceller, der er produceret ved tvangsarbejde.
Jesper Yde, Enhedslisten
- Vi ønsker ikke, at der opstilles solceller produceret ved tvangsarbejde, og vi vil gøre, hvad vi kan for at forhindre det
Kirstine Bille, SF
- Det er grundlæggende en meget ubehagelig tanke, som vi for enhver pris skal prøve at undgå. Men solcellerne er ikke noget, kommunen bygger. Kommunen laver kun lokalplaner og skaber mulighed for, at de kan opstilles. Men vi skal selvfølgelig tage debatten og appellere til dem, der skal etablere anlæggene, at de har styr på det.
- Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for at tale med de mennesker, der opstiller dem, og spørge, om de har tænkt over problemstillingen og få dem til at dokumentere, hvad de har gjort for at undgå det. Men vi kan ikke bare bremse den grønne omstilling. Det har vi ikke klode nok til.
- Jeg går også ud fra, at opstillerne heller ikke ønsker, at deres solceller er produceret ved tvangsarbejde.
Heine Skovbak Iversen, Radikale Venstre
- Det er en alvorlig viden, vi har fået der. Det er et dilemma og et paradoks. Ingen af løsningerne er gode. Jeg synes, vi skal undersøge, om der er mulighed for at stille krav. Men samtidig er det også enormt vigtigt, at vi får lavet en grøn omstilling. Det skal vi også gøre.
Laila Sortland, Nye Borgerlige
- Som udgangspunkt er jeg imod solceller, der bliver plastret til over det hele. Men vi kan ikke både sige, at vi vil have grøn omstilling og bedre klima og så ikke vil have solceller og vindmøller for den sags skyld.
- Jeg står ved de planer om solcelleanlæg, som jeg har været med til at godkende, men kommer det frem, at man kan gøre noget for at sikre, at det ikke er produceret ved tvangsarbejde, mener jeg, man bør gøre det.
Claus Wistoft fra Venstre er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.