Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SyddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Vil I bremse solcelleprojekterne?

Vi kom desværre ved en fejl til at sende den forkerte tekst med nyhedsbrevet i i weekenden. Det beklager vi. Hermed den rigtige tekst :-).

Støtter vi kinesisk undertrykkelse i Syddjurs?

Sådan lød overskriften på et nyhedsbrev, jeg sendte ud i september.

Når vi overhovedet rejste det kontroversielle spørgsmål, skyldtes det, at Operation X og Danwatch tidligere på året kunne afsløre, at solcellerne i store danske solcelleanlæg er produceret af kinesiske selskaber, der benytter sig af tvangsarbejde i den kinesiske Xinjiang-provins.

Som mange allerede ved, er der fundet projektudviklere til seks store solcelleanlæg i Syddjurs. Det drejer sig om solenergianlæggene ved Sophie-Amaliegård, Dalsgaard, Margrethelund, Mesballe, Høegholm og Kolind og Nødager.

Tvangsarbejdet i Kina udføres af det muslimske folkeslag uighurerne, der bliver flyttet fra deres hjem til store industrizoner, hvor de bliver en del af arbejdsprogrammerne i Xinjiang-provinsen, der blandt andet arbejder med produktionen af råmaterialer til solceller.

Det anslås, at der er over en million uighurer i fangelejrene i Xinjiang-provinsen.

I forlængelse af afsløringerne besluttede jeg mig for at spørge kommunen, hvad de kan gøre for at undgå, at der opstilles anlæg produceret ved tvangsarbejde. Desuden spurgte jeg opstillerne, om de kunne garantere, at vi i Syddjurs ikke får seks store symboler på grøn omstilling og det kinesiske regimes succes med at undertrykke en million uighur-muslimer.

Det korte svar var, at kommunen ikke kan stille krav, der forhindrer det, mens to af de tre opstillere kunne fortælle, at de stiller en række skrappe krav til deres leverandører for at undgå, at solcellerne er produceret ved tvangsarbejde. De skrappe krav betyder dog ikke, at opstillerne kan give en utvetydig garanti for, at der ikke kan være dele af solcellerne, der er produceret ved tvangsarbejde.

Men kan de politikere, der giver grønt lys til, at der må opføres solcelleanlæg i Syddjurs så ikke gøre noget? Og er de overhovedet villige til at trække i håndbremsen og stoppe solcelleprojekterne, indtil der kan stilles en garanti for, at solcelleanlæggene ikke er produceret ved tvangsarbejde?

Det spørgsmål stillede Mette og Ulf Vang Ørum fra Karlby ved Hornslet, der i sin tid vakte min interesse for solcelleanlæggene, efterfølgende mig i en mail. En mail, der også gav røde journalistiske ører, for det burde jeg have spurgt byrådet om, da jeg lavede den første artikel.

Det råder jeg bod på nu.

I dette nyhedsbrev kan du læse, hvordan partierne forholder sig til muligheden for at bremse solcelleprojekterne, indtil der er sikkerhed om, at solcelleanlæggene ikke er produceret ved tvangsarbejde.

God læselyst.

Vi elsker at høre fra jer

Er der noget, du undrer dig over i Syddjurs Kommune? Noget der også kan interessere andre, og som vi kan undersøge journalistisk? Så skriv til os lige her. Vi elsker, når journalistikken bliver til i fællesskab med jer - og vi belønner månedens bedste spørgsmål med en kaffekop ☕

Billede af Søren Øhlers
Billede af skribentens underskrift Søren Øhlers Journalist
Sådan ser en solcellepark ved Harridslev udenfor Randers ud fra luften, og nogenlunde sådan kommer flere områder også til at se ud i Skanderborg Kommune i løbet af de kommende år. Foto: Annelene Petersen

Skal opstilling af solceller bremses, indtil der er garanti for, at de ikke er produceret ved tvangsarbejde? Læs partiernes svar her

Byrådet kan sige nej til at udarbejde en lokalplan for solcelleprojekter, men afslaget skal bunde i planloven og kan ikke begrundes med måden, solcellerne er produceret på.

Derfor skal byrådet afsøge krogene af planloven, hvis de ønsker at bremse solcelleprojekterne. Vi har spurgt byrådsmedlemmerne, om de vil forsøge at finde en måde at stoppe, udskyde eller bremse opstillingen, indtil opstillerne kan garantere, at solcellerne ikke er produceret ved tvangsarbejde.

Partierne ser meget nødigt, at vi kommer til at lægge jord til solcelleanlæg, der er produceret ved tvangsarbejde, men et flertal ønsker dog ikke at bremse den grønne omstilling, indtil der kan stilles en garanti for, at solcellerne er produceret under ordentlige forhold.

Byrådet kan sige nej til at udarbejde en lokalplan for solcelleprojekter, men afslaget skal bunde i planloven og kan ikke begrundes med måden, solcellerne er produceret på. Vi har spurgt byrådsmedlemmerne, om de vil forsøge at finde en måde at stoppe, udskyde eller bremse opstillingen, indtil opstillerne kan garantere, at solcellerne ikke er produceret ved tvangsarbejde.

"Uacceptabelt", "ubehageligt" og "et stort dilemma".

Det er nogle af de ord, politikerne i byrådet knytter til afsløringen af, at solceller i Danmark produceres ved tvangsarbejde i Kina.

Det er medierne Danwatch og TV 2, der i en række artikler har afsløret, at solceller i store danske solcelleanlæg er produceret af kinesiske selskaber, der benytter sig af tvangsarbejde i den kinesiske Xinjiang-provins.

Tvangsarbejde

Tvangsarbejdet udføres af det muslimske folkeslag uighurerne, der bliver flyttet fra deres hjem til store industrizoner, hvor de bliver en del af arbejdsprogrammerne i Xinjiang-provinsen, der blandt andet arbejder med produktionen af råmaterialer til solceller.

Det anslås, at der er over en million uighurer i fangelejrene i Xinjiang-provinsen.

TV 2/Danwatch

I vores kommune er der fundet projektudviklere til seks solcelleanlæg, der skal være med til at sikre, at alt energi i Syddjurs i 2035 er grøn energi.

Det drejer sig om solenergianlæggene ved Sophie-Amaliegård, Dalsgaard, Margrethelund, Mesballe, Høegholm og Kolind og Nødager.

I afsløringerne var det især de to store danske energiselskaber Better Energy og European Energy, der fik deres solceller fra kinesiske virksomheder, hvis underleverandører bruger kontroversielle kinesiske arbejdsprogrammer i Xinjiang.

Det er dog ikke de to energiselskaber, der står bag solcelleanlæggene i Syddjurs.

NRGi, der er ejet af 225.000 andelshavere, står bag de tre solenergianlæg ved Dalsgaard, Margrethelund og Kolind og Nødager.

I september kunne de fortælle, at deres leverandører skal leve op til en række krav, der blandt andet skal være med til at sikre, at deres solceller ikke produceres ved tvangsarbejde.

- Der forestår et grundigt analysearbejde forud for valg af leverandør. I NRGi-koncernen efterlever vi principperne i FN’s Global Compact, som blandt andet omfatter en række rettigheder for arbejdstager, herunder udryddelsen af alle former for tvangsarbejde, sagde koncernkommunikationschef Tommy Jakobsen.

Copenhagen Green Energy, der er projektudvikleren bag de kommende solenergianlæg ved Sophie-Amaliegård og Høegholm, er ikke formelt tilsluttet Global Compact Network Denmark, men ifølge miljøingeniør Thomas Wiene er der ikke noget i principperne, som de ikke er enige i.

- Som virksomhed ønsker vi grøn energi, men ikke på bekostning af slavearbejde. Derfor er det heller ikke de underleverandører, der afsløres i dokumentaren, der leverer til os. Det er en anden aktør i Kina. Men jeg kan ikke garantere, at deres solceller ikke også produceres under lignende forhold.

- Vi savner en ordning som eksempelvis FSC-certificeringen, der sikrer, at produktionsforholdene er i orden, sagde Thomas Wiene.

Tvangsarbejde kan ikke forhindres med lokalplan

Det er byrådet, som vedtager de lokalplaner og miljøvurderinger, som opstillerne af solcelleanlæggene skal leve op til.

Lokalplanerne fastsætter blandt andet bestemmelser for byggeriets omfang og udformning, men kommunen har ikke lovhjemmel til at stille selvstændige krav om, at solcelleanlæg eksempelvis ikke må være produceret ved tvangsarbejde.

- Byrådet kan ikke modsætte sig planlægning begrundet i arbejdsforholdene for solcelleproducenter. De kan heller ikke betinge udmøntningen af en lokalplan af konkrete arbejdsforhold, siger Henrik Bernberg, der er afdelingsleder i Planlægning og Udvikling.

Den udlægning af Planloven bakker Jørgen Primdahl, der er professor i landskabsarkitektur og planlægning ved Københavns Universitet, op om.

- Det er jo et elendigt dilemma for kommunen, der så enten kan godkende en lokalplan for solcelleanlæg, som jo er meget fornuftig i klimapolitisk sammenhæng, eller helt skal afstå fra at godkende en lokaleplan. Man vil kunne stille krav til projektets detailudformning, men ikke til hvor solcellerne er produceret, siger Jørgen Primdahl.

Byrådet kan dog vælge at sige nej til at udarbejde en lokalplan, hvis afvisningen bunder i planlovens hjemmel.

- Et eksempel fra tidligere er vindmøller, hvor byrådet sagde nej til et konkret projekt på baggrund af støjgener for naboerne med hjemmel i planlovens bestemmelser, siger Henrik Bernberg.

Partierne er i mod tvangsarbejde, men...

Byrådsmedlemmerne skal altså afsøge krogene af Planloven, hvis de - på trods af opstillernes eget arbejde for at undgå solceller produceret ved tvangsarbejde - ønsker at trække i håndbremsen for opstillingen af solcelleanlæg, indtil de kan være 100 procent sikre på, at anlæggene eller dele af solcellerne ikke er produceret ved tvangsarbejde.

Men det kræver samtidig også, at der er politisk vilje til at bremse den grønne omstilling, som solcelleanlæggene er et led i.

Det har vi spurgt partierne om.

Ole S. Hansen, politisk ordfører hos Socialdemokratiet

Socialdemokratiet mener ikke, at det på dette tidspunkt skal have den konsekvens, at opstilling af solceller skal stilles i bero. Foto: Asbjørn With

- Vi kan på ingen måde acceptere uhyrlige og slavelignende arbejdsforhold og vil ud fra dansk lovgivning gøre, hvad vi kan for at undgå dette.

- Det er vores ønske og klare forventning, at de forskellige udviklere forholder sig til, hvordan de forskellige typer solcellepaneler er produceret og, om arbejdsforholdene i forhold til produktionen af solcellepanelerne er i orden. Her gælder der også et kædeansvar.

- Vi ønsker at stille disse krav til udviklere af solcelleprojekter i kommunen og har en klar forventning om, at disse bliver efterlevet. Men vi mener ikke, at det på dette tidspunkt skal have den konsekvens, at den grundige planlægning der nu pågår, skal stilles i bero eller på pause.

Tommy Bøgehøj, Konservative

Tommy Bøgehøj fra Konservative mener, at der skal siges stop til opstillingen af solceller, hvis det er muligt og solcellerne er produceret ved tvangsarbejde. Foto: Asbjørn With.

- Hvis vi kan, så skal vi sige stop for opstillingen af solceller, for vi skal ikke støtte tvangsarbejde. Vi kan også komme med politiske henstillinger om, at opstillerne må købe deres solceller et andet sted end Kina, hvis det er det, der skal til for at undgå solceller, der er produceret ved tvangsarbejde.

Jesper Yde, Enhedslisten

Enhedslisten ønsker ikke, at der opstilles solceller, der er produceret ved tvangsarbejde. Foto: Asbjørn With.

- Vi ønsker ikke,  at der opstilles solceller produceret ved tvangsarbejde, og vi vil gøre, hvad vi kan for at forhindre det

Kirstine Bille, SF

Kirstine Bille fra SF kalder det en "ubehagelig tanke", at solceller er produceret ved tvangsarbejde. Foto: Asbjørn With.

- Det er grundlæggende en meget ubehagelig tanke, som vi for enhver pris skal prøve at undgå. Men solcellerne er ikke noget, kommunen bygger. Kommunen laver kun lokalplaner og skaber mulighed for, at de kan opstilles. Men vi skal selvfølgelig tage debatten og appellere til dem, der skal etablere anlæggene, at de har styr på det.

- Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for at tale med de mennesker, der opstiller dem, og spørge, om de har tænkt over problemstillingen og få dem til at dokumentere, hvad de har gjort for at undgå det. Men vi kan ikke bare bremse den grønne omstilling. Det har vi ikke klode nok til.

- Jeg går også ud fra, at opstillerne heller ikke ønsker, at deres solceller er produceret ved tvangsarbejde.

Heine Skovbak Iversen, Radikale Venstre

Heine Skovbak Iversen fra Radikale Venstre mener, at det skal undersøges, om man kan stille krav til opstillerne. Foto: Asbjørn With.

- Det er en alvorlig viden, vi har fået der. Det er et dilemma og et paradoks. Ingen af løsningerne er gode. Jeg synes, vi skal undersøge, om der er mulighed for at stille krav. Men samtidig er det også enormt vigtigt, at vi får lavet en grøn omstilling. Det skal vi også gøre.

Laila Sortland, Nye Borgerlige

Laila Sortland fra Nye Borgerlige fastholder opbakning til solcelleanlæggene. Foto: Asbjørn With.

- Som udgangspunkt er jeg imod solceller, der bliver plastret til over det hele. Men vi kan ikke både sige, at vi vil have grøn omstilling og bedre klima og så ikke vil have solceller og vindmøller for den sags skyld.

- Jeg står ved de planer om solcelleanlæg, som jeg har været med til at godkende, men kommer det frem, at man kan gøre noget for at sikre, at det ikke er produceret ved tvangsarbejde, mener jeg, man bør gøre det.

Claus Wistoft fra Venstre er ikke vendt tilbage på vores henvendelse. 

Aftalen om minimumsnormeringer kan mærkes i de kommunale daginstitutioner. Det mener fællestillidsrepræsentant hos BUPL, Kim Ager. Foto: Søren Øhlers

Pædagoger i vores kommune står sjældnere alene med store børnegrupper end kollegaer i andre kommuner

Næsten hver anden daginstitutionspædagog i vores kommune var alene med store børnegrupper sidst, de var på job.

Det viser en ny undersøgelse fra pædagogernes fagforening, BUPL. Dermed placerer Syddjurs sig i det gode selskab i undersøgelsen, mens Norddjurs ligger blandt kommunerne i bunden.

Syddjurs og Norddjurs ligger i hver sin ende i ny undersøgelse, der viser, hvor stor en andel af pædagogerne, der har været alene med en stor børnegruppe.

Næsten hver anden daginstitutionspædagog i vores kommune var alene med store børnegrupper sidst, de var på job.

Det har pædagogerne svaret i en undersøgelse, som pædagogernes fagforening BUPL har lavet.

Dermed placerer Syddjurs sig i det gode selskab i undersøgelsen. Der er nemlig kun fire kommuner, hvor færre pædagoger har oplevet det.

Årsagen til placeringen skal blandt andet findes i aftalen om minimumsnormeringer. Det mener Kim Ager, der er pædagogernes fællestillidsrepræsentant.

- Vi nærmer os den gamle konstellation med tre voksne på en børnehavestue med tyve børn. Vi begynder at have en dækning, hvor vi rent faktisk kan følge med i forhold til det antal børn, vi har. Det har vi ikke mærket i nogle år, siger Kim Ager.

Som vi kunne fortælle i oktober, har det betydning for pædagogernes arbejdsglæde. 

- Medarbejderne føler et større overskud og en større trivsel. De føler rent faktisk, at de kan løse den pædagogiske opgave, fordi de er medarbejdere nok. Men det er kun et minimum, hvor vi kommer tilbage til en normering, vi havde engang, siger Kim Ager, der også understreger, at det ikke er tilfredsstillende, at så mange pædagoger oplever at stå alene med en større børnegruppe.

Norddjurs ligger i den tunge ende

Når der er fokus på den tid, hvor mange børn er alene med én pædagog, skyldes det ifølge BUPL, at alenetiden skader både børnenes udvikling og pædagogernes arbejdsmiljø.

BUPL's vilkårsundersøgelse viser, at alenetid er en af de faktorer ved pædagogernes arbejdsliv, som har størst negativ effekt på deres arbejdsmiljø, fordi det er ødelæggende for pædagogernes psyke og medfører langtidssygemeldinger, når de ikke kan give de nødvendige omsorg.

Derfor må vores naboer i Norddjurs blandt andet se med bekymring på BUPL's undersøgelse.

Mens 49 procent af pædagogerne fra Syddjurs i undersøgelsen svarer, at de har stået alene med store børnegrupper sidst, de var på job, ligger Norddjurs i den stik modsatte ende af spektret.

Her var 78 procent af pædagogerne alene med henholdsvis ti vuggestuebørn eller 20 børnehavebørn sidst, de var på job.

Dermed er der kun tre kommuner, hvor en større andel af pædagogerne har oplevet det samme. Det drejer sig om Solrød Kommune, Albertslund Kommune og Sorø Kommune.

Mere end 12.000 pædagoger på landsplan har besvaret spørgsmål om normeringer og alenetid i BUPL’s vilkårsundersøgelse fra september 2022.

Nyt kogepåbud til vandværk tilknyttet Pumpestation Skellerup Enge

Nyt bakteriefund i drikkevand, borgmester på tur og voldtægtssag

Her er, hvad du skal vide siden sidst.

Nyt kogepåbud til Fællespumpestation Skellerup Enge Vandværk

Fællespumpestationen Skellerup Enge

Syddjurs Kommune har, efter samråd med Styrelsen for Patientsikkerhed, udstedt et kogepåbud til Fællespumpestation Skellerup Enge og distributionsvandværkerne, som bliver forsynet med drikkevand fra Fælles Vandværket. 

Det oplyser Fællespumpestation Skellerup Enge på deres hjemmeside.

Bakterierne i drikkevandet blev påvist i en rutinemæssig drikkevandskontrol fra 4. november, der blev lavet ved Begtrup Vig Vandværk.

Påbuddet om kogeanbefalingen betyder, at vandværkerne skal orientere forbrugere om, at det anbefales, at alt vand til drikkevandsformål og madlavning skal koges.

Du kan læse kogeanbefalingen her.

Det er - endnu engang - intestinale enterokokker, der er blevet påvist i vandet. 

Intestinale enterokokker, som de korrekt hedder, er såkaldte indikatorbakterier, som stammer fra tarmen hos mennesker og dyr. De er sjældent selv sygdomsfremkaldende, men når de findes i vandet, er det et tegn på forurening med afføring fra dyr eller mennesker. 

Dermed er der risiko for, at andre sygdomsfremkaldende bakterier eller vira findes i vandet.

Det er anden i år, at der bliver udstedt et påbud om kogeanbefaling til Fællespumpestation Skellerup Enge. 

Det første blev udstedt efter fund af bakterier i en vandprøve fra Fuglsø Strand Vandforsyning.

34-årig kvinde sigtet for voldtægt af en 14-årig

En 34-årig kvinde blev i denne uge fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Randers. Hun var sigtet for voldtægt af en 14-årig dreng og yderligere to forhold. Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix

Onsdag og fredag blev en 34-årig kvinde fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Randers. Hun er sigtet for voldtægt af en 14-årig dreng og yderligere tre forhold, der er foregået 5. november på en adresse på Djursland.

Det skriver Randers Amtsavis.

Kvinden er blandt andet sigtet for to gange til en fest at have haft samleje med en dreng på 14 år. Det er politiets opfattelse, at kvinden har serveret alkohol for den 14-årige forinden.

Fra marts trådte en ny lov i kraft, der betyder, at der altid er tale om voldtægt, hvis en voksen person over 22 år har samleje med et barn under den seksuelle lavalder på 15 år.

Den 34-årige kvinde blev varetægtsfængslet i fire uger.

Borgmesterkontoret rykker til Tirstrup

Michael Stegger Jensen (S), borgmester i Syddjurs. Foto: Asbjørn With

Tirsdag rykker borgmester Michael Stegger (S) borgmesterkontoret til Tirstrup. 

Dagen i Tirstrup byder blandt andet på besøg hos importøren Bongusta, idrætsefterskolen og åbent kontor i Sundhedshuset samt walk and talk.

Hvis du har en sag, du gerne vil i dialog med borgmesteren om, kan du møde ham fra klokken 10 til 12 og 15 til 17, når han holder åbent kontor i Sundhedshusets cafe. 

Vanen tro rundes dagen af med en walk and talk, der starter ved Sundhedshuset klokken 17.