Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SyddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Da SyddjursLIV besøgte Anja og Søren Christensen for snart et år siden var situationen alvorlig. Siden er den blevet meget, meget værre. Foto: Asbjørn With

Nu smuldrer Emils familie

Hvis uheldet rammer, og min datter en dag bliver ramt af en bil, regner jeg med, at der kommer en ambulance og henter hende, så hun kan komme på hospitalet og få den nødvendige hjælp af kompetente mennesker.

Og hvis det viser sig, at hun har fået en hjerneskade efter uheldet, forventer jeg, at min kommune træder til og hjælper mig og min familie med at løse de udfordringer, der er forbundet med min datters skade.

Sagt med andre ord, ser jeg vores velfærdssamfund som en kollektiv forsikringsordning, jeg håber, at jeg aldrig får brug for.

En forsikring, der hjælper os som borgere med at klare situationer, man ikke kan forlange, at vi hver især kan klare selv.

Derfor smerter det mig faktisk en del, når jeg hører historier om familier, der oplever store udfordringer, og ikke får den fornødne hjælp af den forsikringsordning, vi alle sammen betaler til.

I Rønde bor sådan en familie med far, mor og børn. En på overfladen helt almindelig og velfungerende familie med overskud på kontoen både mentalt og økonomisk.

I hvert fald ind til for tre år siden, hvor deres yngste søn, Emil, kom til verden efter bare 28 uger og tre dage i sin mors mave og med et skadet nervesystem, der siden har givet ham og hans familie store udfordringer.

Hvis du har læst SyddjursLIV længe, kan du nok huske historien om Emil, som jeg skrev tilbage i januar. Ellers kan du læse den her.

I stedet for bare at brokke sig over de alvorlige problemer i den kommunale forvaltning, sagde Anja og Søren Christensen med SyddjursLIVs mellemkomst, og sammen med en række andre forældre, ja til at gå i dialog med politikere og embedsfolk.

Håbet var, at gøre tingene bedre for alle.

Politikerne lyttede og udtrykte stor sympati. Og så skete der ... ingenting.

Siden er kommunen gået rundt og rundt i ring uden på noget tidspunkt at hjælpe Anja og Søren Christensen med at få et familieliv til at fungere. Det er den oplevelse, de sidder tilbage med, mens deres liv og økonomi smuldrer om ørerne på dem.

Kommunen mener stadigvæk, at Emil kan gå i en almindelig børnehave, selvom det ikke har fungeret i seks måneder.

Det mentale overskud er for længst væk hos Anja og Søren Christensen i Rønde. Det er deres opsparing og deres campingvogn også. Nu er de tvunget til at sende deres lille dreng afsted i børnehave, selvom Emil kan tage alvorlig skade af det. For Anja Christensen er nødt til at tjene penge. Ellers går familien konkurs.

- Vi er nu presset derud, hvor vi er tvunget til at gøre Emil fortræd. Jeg havde aldrig tænkt, at det her kunne ske for os, siger Anja Christensen.

Der sker stadig ingenting, og selvom Emils forældre har givet tilladelse til at kommunen gerne må svare på spørgsmål om sagen, vil hverken familierådgivningen eller Pædagogisk, Psykologisk Rådgivning, PPR, svare, når SyddjursLIV spørger.

Her plejer jeg, at skrive rigtig god læselyst, men det er ikke rigtig passende. Historien om Emil og hans forældre er vigtig, og derfor håber jeg, at du vil give dig tid til at læse den.

P.S.

Hvis du ikke allerede er fuldgyldigt medlem af SyddjursLIV, kan du for 39 kroner om måneden blive det lige her.

Det er selvfølgelig også helt okay, hvis du hellere vil se os lidt mere an. Derfor vil du stadig modtage vores nyhedsbrev gratis, hvor vi hver gang giver vores bud på nogle udvalgte historier fra Syddjurs.

Og skulle du få lyst til at få den fulde oplevelse med fri adgang til det hele, vil vi glæde os til at byde dig velkommen ombord.

Billede af Asbjørn With
Billede af skribentens underskrift Asbjørn With Journalist
For et år siden fortalte Anja og Søren Christensen om den svære situationen, deres søn Emil var i. Nu er situationen endnu værre og familien er fortvivlede. Foto: Asbjørn With

Anja og Søren ved ikke, hvad de skal gøre: - Vi er nu presset derud, hvor vi er tvunget til at gøre Emil fortræd

Det er snart et år siden, SyddjursLIV første gang besøgte Anja og Søren Christensen og deres søn Emil i Rønde. Dengang fortalte Emils forældre om deres kamp for at få mulighed for at gøre det rigtige for deres søn - stik imod kommunens vurderinger.

Anja og Søren har siden Emil blev født selv betalt for, at Anja kan gå hjemme og passe Emil, men i april slap opsparingen op, og både bil og campingvogn er solgt.

Siden har Emil, der lige er fyldt tre år, betalt prisen for at hans forældre ikke længere har penge til at gøre det, de mener, er det rigtige for deres søn.

For Anja og Søren Christensen er kræfterne ved at være brugt op. I tre år har de forsøgt at få hjælp til at give deres søn de bedste muligheder for at få et normalt liv. Men der sker ingenting. Nu er opsparingen væk. Det samme er overskuddet og energien i en familie, der for et år siden havde overskud både økonomisk og mentalt, men som nu hænger i med det aller yderste af fingerspidserne

Anja Christensen åbner døren, og byder mig indenfor. Det er ikke overskudsenergi, der stråler mig i møde i døren.

Men som altid byder hun mig venligt indenfor, hælder lidt Nescafé op i en kop, og spørger, om jeg skal have mælk i.

- Søren er nok på vej, undskylder Anja Christensen, selvom det er mig, der er fire minutter for tidligt til vores aftale.

Mens Anja Christensen laver kaffe, kommer hendes mand hjem fra arbejde i den sorte varevogn, der agerer som firmabil.

I hånden har han en pose med rundstykker, og mens han finder vej gennem sin entre, siger hej til sin hustru og til mig, er der et strøg over hans ansigt, der er anderledes end sidst.

Ligesom der er hos Anja.

Det er de samme mennesker, jeg mødte for snart et år siden, da SyddjursLIV første gang var på besøg for at beskrive, hvad Anja og Søren Christensen havde oplevet i kontakten med familierådgivningen i Syddjurs.

Vi er nu presset derud, hvor vi er tvunget til at gøre Emil fortræd

Anja Christensen

En familierådgivning, der med enkle ord sejlede, og som krævede en stor indsats at få tilbage til en situation, hvor borgernes behov for hjælp var i første række.

Dengang fortalte Anja og Søren, hvordan deres yngste søn Emil havde det. Og hvordan de som forældre havde kæmpet i de første år af hans liv for at give ham den rigtige hjælp og støtte, men også for at få deres eget parforhold, familieliv og økonomi til at hænge sammen, mens de kæmpede for at familiens øvrige børn ikke skulle lide under deres lillebrors og deres forældres udfordringer.

De var dengang, sammen med Vivi-Ann Lennartz og Sille Sandel et billede på, hvordan den kommunale hjælp til udsatte og udfordrede familier stort set var brændt sammen i Syddjurs.

I et interview med SyddjursLIV beskrev den nye leder af familierådgivningen, Mette Thomsen, tilbage i efteråret sidste år, hvilke problemer hun så som åbenlyse.

Og hun lagde, med bred politisk opbakning i både fagudvalget og i kommunalbestyrelsen, en plan for, hvordan familierådgivningen igen kunne blive den pålidelige og troværdige hjælp i de godt 1.200 åbne sager under familierådgivningens vinger.

En ny familiechef blev ansat og fyret igen efter seks måneder i krydsfeltet mellem rettidig omhu og manglende præcisering af opgaverne for en ny familiechef.

Mette Thomsen er siden konstitueret som familiechef, men hun fungerer stadig som leder af familierådgivningen frem til hun fastansættes som familiechef ved årsskiftet.

Men for Anja og Søren Christensen har forskellen været lige præcis ingenting.

Det eneste de ønsker er, at Emil bliver udredt, så det bliver muligt at finde det rigtige pasningstilbud til ham.

Hos familierådgivningen er man begyndt en undersøgelse af familiens behov for støtte. En proces, der kan tage lang tid.

Generelt svar fra familierådgivningen

Mette Thomsen, der er leder af familierådgivningen, ønsker ikke at udtale sig konkret om Emil og hans forældre.

Selvom SyddjursLIV foreholder hende, at Anja og Søren Christensen har givet deres tilladelse til, at kommunen udtaler sig konkret om sagen, vil Mette Thomsen alligevel ikke svare på SyddjursLIVs spørgsmål.

- Som kommune gør vi, hvad vi kan for at sagsbehandle så hurtigt som muligt. Ifølge lovgivningen er vi forpligtede til kigge bredt på hver enkelt familie og individuelt afklare, hvad deres konkrete behov for støtte er. Der er mange muligheder for støtte og noget af det, vi kan gøre er at kompensere med det, der hedder de handicapkompenserende ydelser eller udarbejde en børnefaglig undersøgelse, som hjælper til at afklare, hvad støttebehovet er. For at foretage de nødvendige sagsbehandlingsskridt i begge tilfælde, skal indhentes forskellige slags dokumentation fra eksempelvis sygehusafdelinger. Det kan desværre tage tid og vi bruger i flere tilfælde tid på at rykke for svar, hvilket forsinker sagsbehandlingen, skriver hun i et generelt svar til SyddjursLIV.

Og Mette Thomsen skriver videre:

- Når vi som kommune træffer afgørelser i sager, har borgeren mulighed for at klage over den afgørelse, vi træffer, til Ankestyrelsen. Processen i en klage er, at helt grundlæggende, at vi i første omgang træffer en afgørelse, som borgeren kan klage over. Gør de det, genvurderer vi klagen og ændrer den genvurdering ikke på resultatet, så sender sagen til Ankestyrelsen. Sagsbehandlingstiden i Ankestyrelsen har vi ikke indflydelse på, så det er også et sted, vores borgere kommer til at vente.

Men der, hvor der virkelig kan gøre en forskel er hos PPR(Pædagogisk, Psykologisk Rådgivning, red.), der har mulighed for at sende Emil videre til en egentlig udredning, sker ingenting.

- Alle de steder vi henvender os, får vi at vide, at det er kommunens PPR, der skal henvise Emil til en udredning. Alle sender os tilbage til PPR. Det er dem, der skal bevillige en neuropsykologisk udredning af Emil, konstaterer Anja Christensen.

Generelt svar fra PPR

Christina Vingborg er leder af PPR i Syddjurs Kommune. Hun vil ikke svare direkte på spørgsmål om Emil og familiens situation.

Selvom SyddjursLIV foreholder hende, at Anja og Søren Christensen har givet deres tilladelse til, at kommunen udtaler sig konkret om sagen, vil Christina Vingborg alligevel ikke svare på SyddjursLIVs spørgsmål.

- Men hvis du møder en borger der er i tvivl om PPRs opgaver eller formål eller hensigter er du altid velkommen til at henvise dem til mig. Og har du spørgsmål af mere generel karakter er du velkommen til at sende dem😊, skriver hun i en mail til SyddjursLIV.

Siden SyddjursLIV sidste gang besøgte familien, har hun brugt endnu et utal af timer på at kæmpe for at få det rigtige tilbud til hendes og Sørens søn.

Slaget ser ud til at være tabt

Siden Emil blev født alt for tidligt på Randers Sygehus, har hans mor og far vidst, at der var noget galt.

I de første år af Emils liv har hans forældre gjort alt hvad de kunne for at give deres yngste søn de bedst mulige forudsætninger for at få et godt liv.

Frustrationen skinner for alvor igennem hjemme hos Emils forældre i Rønde. Emils mor Anja Christensen er nu tvunget i jobprøvning, mens Emil er tvunget til at være rigtig mange timer i børnehave. Foto: Asbjørn With

- Vi har besluttet, at vi nu har brug for ro omkring vores familie og Emil. Derfor har vi lavet et budget, hvor Anja passer Emil, og som kan bringe os igennem det kommende år, sagde Søren Christensen til SyddjursLIV for et år siden.

Familien ville hellere bruge opsparingen rub og stub, sælge campingvognen, bilen og låne penge af familien, end de ville sende Emil i dagpleje med risiko for at skade hans hjerne og nervesystem.

- For kommunen er det bare penge, men for os er det et liv. Emils liv. For mig er det et par år af mit liv, men for Emil kan det få fatale følger, hvis vi gør det forkerte nu, sagde Anja Christensen for et år siden.

Nu sidder jeg igen hjemme hos Anja og Søren Christensen. Der er gået et år, og der er ingenting sket.

Emil er begyndt i børnehave, og Anja og Søren Christensens liv ligger i ruiner. Både socialt og økonomisk.

- Helt overordnet er mig og Søren blevet økonomisk blevet presset derud, hvor vi har brugt hele vores opsparing og solgt vores campingvogn. Der er ikke mere. Derfor har vi siden 1. april været nødt til at sende Emil i børnehave, fordi jeg simpelthen er nødt til at tjene nogle penge.

- Vi er nu presset derud, hvor vi er tvunget til at gøre Emil fortræd, siger Anja Christensen.

I børnehaven gør pædagogerne det bedste de kan for Emil. Og det er slet ikke personalet i børnehaven, der giver anledning til frustration hjemme hos Anja og Søren Christensen.

Søren Christensen er dybt frustreret over, at situationen bliver ved med at være uafklaret. Nu på tredje år. Foto: Asbjørn With

- De forsøger mange ting, og de gør alt, hvad de kan. Men det holder ikke. Emil kan ikke rumme alle de andre børn. Han sidder tit alene med en voksen, og når han kommer hjem, har han overhovedet ingen overskud, siger Søren Christensen.

Dialogmødet endte som envejskommunikation

Anja og Søren Christensen var blandt de familier, som for snart et år siden havde overskud til at fortælle deres historie i SyddjursLIV.

Og på foranledning af SyddjursLIV blev Emils forældre inviteret til dialogmøde med de ansvarlige politikere og embedsmænd.

Efter det dialogmøde i marts, var Anja og Søren Christensen forsigtigt optimistiske, men håbet om, at en dialog kunne bringe sagen videre, er fuldstændig væk.

- Der er ingen, der har fulgt op på det dialogmøde. Det er ret skræmmende, konstaterer Anja Christensen.

Indtil nu har der været usikkerhed om, hvorvidt Emils udfordringer skyldes, at hans nervesystem ikke er færdigudviklet eller om skaderne i forbindelse med den alt for tidlige fødsel er permanente.

- Vi har sådan håbet på, at der måske ville ske noget, når Emil blev tre år. Så kunne vi få scannet hans hoved og få udredt, hvad vi kan gøre for ham, siger Anja Christensen.

Emils forældre har selv foreslået en plads i Pindstrup, som har en specialbørnehave. Men kommunen afviser, at Emil har så store udfordringer, at han skal flyttes til Pindstrup.

I stedet fastholder kommunen, at Emil kan rummes i et almindeligt pasningstilbud med støttetimer.

- Det kan han simpelthen ikke, konstaterer både Anja og Søren Christensen.

Presset til at arbejde men får nej tak

Ikke nok med at Anja og Søren Christensens forhold og familieliv er ved at smuldre om ørerne på dem, så er der heller ikke flere penge.

Anja Christensen har tidligere søgt om tabt arbejdsfortjeneste, så hun kunne få en økonomisk hjælp til at passe Emil derhjemme. Det har kommunen afslået, og derfor har familie selv betalt i form af en manglende indtægt, siden Emil blev født.

- Vi kan ikke mere. Vi er blevet slidt op i forsøget på at give Emil de bedste forudsætninger for at rette op på nervesystemet, hvis det var fordi, det var umodent og ikke færdigudviklet.

- Men nu er jeg nødt til at arbejde. Der er masser af job, og jeg kommer til mange samtaler, men når jeg fortæller om Emil, og at jeg kan blive nødt til at hente ham i børnehaven, så får jeg ikke jobbet, fortæller Anja Christensen.

Nu er hun i jobtræning, og har den seneste måned været fraværende fem dage, hvor Emil slet ikke kunne være i børnehaven.

- Vi vil bare gerne have Emil udredt. Der er gået så lang tid siden det dialogmøde med politikerne, og vi er nødsaget til at presse børnehaven så voldsomt til at have Emil mere og mere. Men vi føler os som dårlige forældre, fordi vi er tvunget til at presse Emil langt, langt ud over, hvad han kan holde til, siger Anja Christensen.

Kurser hos Grobund var en succes i år. Derfor tilbyder den nystartede højskole to kurser næste år. Foto: Grobund.

Magtesløshed samler kursister i Ebeltoft

Næste år tilbyder den nystartede højskole, Højskolen Grobund, to nye kurser.

Det ene kursus har fokus på den magtesløshed, som mange oplever i forbindelse med den grønne omstilling.

Denne sommer slår Højskolen Grobund for anden gang dørene op for et hold af op til 30 kursister. "Dørene" er måske så meget sagt, da den bæredygtige opførsel af højskolen er et af de centrale omdrejningspunkter på opholdet, hvor kursister kan få inspiration til, hvordan de selv kan gøre noget for at fremme den grønne omstilling.

Der er stor interesse for at blive i stand til at handle direkte og meningsfuldt på klimakrisens store udfordringer.

Det var tilbagemeldingen fra de 21 elever, der denne sommer var det første hold på Højskolen Grobund,

Derfor er der nu åbnet for tilmeldingen til sommerens hold, hvor der igen er plads til op til 30 kursister.

- Der er mange, der oplever en magtesløshed i forbindelse med den grønne omstilling. Et højskoleophold her viser dem, at man kan se på sig selv og den måde måde, som ens liv påvirker klima og miljø. Og så så giver vi dem konkrete redskaber til at gøre tingene i deres egen hverdag på en mere bæredygtig måde, siger Jonas Hagen Høj, der er en af underviserne på kurset.

Skal bygge højskole

Omdrejningspunktet for forløbet, der løber fra 7. maj til 2. juli, er arbejdet med at bygge den nye højskole.

- Denne sommer skal der arbejdes på at bygge en elevbolig og formentligt også et lille køkken. Det sidste afhænger dog af nogle tilladelser, der skal indhentes fra kommunen, siger Jonas Hagen Høj.

Byggematerialerne anskaffes i Grobunds ånd på to vidt forskellige måder.

- Vi bruger meget genbrug som døre og vinduer. I og med, at vi ikke er statsautoriseret, kan vi desuden lave sponsoraftaler med producenter, der producerer bæredygtige byggematerialer. På den måde kan byggebranchen, der også skal rykke sig i forhold til den grønne omstilling, få omtale af deres materialer, bidrage til den grønne omstilling og sikre, at nogle af dem, der vil bruge bæredygtige materialer, lærer deres at kende, siger Jonas Hagen Høj.

Da der ikke er bygget nogen højskole endnu, skal kursisterne overnatte i telt.

Her møder chefen dagpengemodtageren

Følger det kommende hold af kursister, der kan bestå af op til 30 kursister, tendensen fra det forrige hold, er det en meget blandet gruppe, der skal gribe hammer og lugejern.

- Fordommen vil nok være, at det er unge klimaaktivister, der drikker soyamælk og læser på RUC, der vil vælge et kursus som dette. Men det er faktisk ikke tilfældet. På det seneste hold var der både en dagpengemodtager og en chef fra Novo Nordisk, ligesom der også er et stort aldersspænd og kursister fra hele landet. Det spænder bredt, men klimamagtesløshed forbinder kursisterne, siger Jonas Hagen Høj.

Fælles for kursisterne er dog, at de kommer fra Danmark. Undervisningen foregår nemlig på dansk.

Foruden sommerens kursus er der også et kursus i februar. Målet er, at Højskolen Grobund på sigt skal kunne have 60 kursister på samme tid.

- Det er svært at sige, hvornår højskolen er færdig og kan rumme så mange kursister. I virkeligheden er processen og udviklingen af højskolen jo i højsædet, så det er ikke et mål i sig selv bare at få bygget en højskole. Men jeg tænker, at det er realistisk, at højskolen står klar til brug om fem år, siger Jonas Hagen Høj.

Lokal ildsjæl går efter at fundraise mindst 60 millioner kroner til nyt kulturhus

Det skal du også vide uge 47

Vi har samlet tre korte nyheder, så du her kan danne dig et overblik over nogle af ugens mindre historier.

Lokal ildsjæl går efter at fundraise mindst 60 millioner kroner til nyt kulturhus

Bag Up Front Europe står direktør Lotte Jensen, der skal forsøge at fundraise mindst 60 millioner kroner til projektet. Foto: Asbjørn With.

Arbejdet med at skabe Hornslets nye kulturhuse træder ind i en ny og afgørende fase.

Mens der allerede er mange engagerede frivillige og lokale aktører, der bakker op om projektet, er det nu blevet tid til at fundraise de midler, der skal supplere kommunens bidrag på 25 millioner kroner.

Målet er at fundraise mindst 60 millioner kroner fra fonde. I spidsen for det arbejde er Up Front Europe nu blevet udpeget af en enig bedømmelseskomité til at løse opgaven.

Det oplyser Syddjurs Kommune.

Det bliver en kvinde, der kender kulturhusprojektet ganske godt, der skal løse opgaven. Bag Up Front Europe står nemlig direktør Lotte Jensen, der ud over at have mere end 30 års erfaring med fundraising også er involveret i kulturhusprojektet.

Byrådet har allerede bevilget 25 millioner kroner til kulturhusprojektet. Arbejdet med et nyt kulturhus er en del af den langsigtede indsats "Hornslet i Udvikling", som er igangsat af Syddjurs Kommune i 2021.

Carsten Aude er Kolind Skoles nye skoleleder

Carsten Aude er Kolind Skoles nye skoleleder.

Kolind Skoles nye skoleleder er blevet udpeget.

Det oplyser kommunen på deres hjemmeside.

Valget er faldet på Carsten Aude, der tiltræder som ny skoleleder på Kolind Skole fra den 1. januar 2023.

Carsten Aude kommer fra en stilling som skoleleder ved Sabro-Korsvejens Skole i Aarhus Kommune, hvor han har været skoleleder siden 2012. Tidligere har han også været skoleleder på Søndre skole i Grenaa fra 2008-2012.

Carsten Aude afløser Lene Kirkegaard på posten, der er blevet skoleleder på en skole i Favrskov Kommune.

Mandagens glatte veje førte til flere trafikuheld

Snevejr på Djursland førte til flere uheld i trafikken. Foto: Anders Tilsted

Mandag bød på færdselsuheld flere steder i vores kommune. 

Det oplyser Østjyllands Politi i døgnrapporten. 

Klokken 6.33 skete det første uheld på Klemstrupvej i Ryomgård, hvor en 25-årig mand mistede kontrollen over sin bil i det glatte føre og gled ud i grøften. En 28-årig kvinde, der kom kørende bagved, trak over i den modsatte vejbane for at undgå at ramme ind i den 25-åriges bil, og her ramte hun frontalt ind i en modkørende bil ført af en 76-årig mand. Ingen af parterne kom umiddelbart alvorligt til skade.

Seks minutter senere skete der endnu et færdselsuheld. Det var på Randersvej i Rønde, hvor en 65-årig mandlig lastbilchauffør gled ud i det glatte føre og ramte ind i et autoværn. Det forårsagede et harmonikasammenstød, da tre biler kørte op bag i hinanden. Ingen af parterne kom umiddelbart alvorligt til skade.

Om eftermiddagen skete det sidste uheld. Klokken 16.37 ramte en 62-årig mandlig bilist ramte ind i en 64-årig kvinde i rundkørslen på Nørrealle i Ebeltoft. Kvinden, der var ved at krydse vejen til fods i et fodgængerfelt, pådrog sig nogle skader og blev kørt til skadestuen. Bilisten blev sigtet efter færdselsloven.