Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SyddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Leif Lahn og Jens Meilvang skal repræsentere Djursland de kommende fire år. Privatselfie

Hvem er Leif og Jens?

Den ene har gjort det i snart en politisk menneskealder. Den anden skal til at vænne sig til turen mellem Djursland og Folketinget i hjertet af København.

Socialdemokraten Leif Lahn har som det mest sikre på Djursland været valgt til Folketinget siden valget i 2007, og valget 1. november var ingen undtagelse. Med flere end 7.000 personlig stemmer fik han genvalg med udgangspunkt i sin politiske base i Grenaa, hvor han også bor.

Jens Meilvang derimod er valgt til Folketinget for første gang. I slipstrømmen på sin partiformand, Alex Vanopslagh, fik han kredsens næstbedste valg for Liberal Alliance og sikrede sig dermed partiets andet mandat i Østjylland.

Hele 33 procent i Auning, hvor Jens Meilvang bor, stemte på Jens Meilvang, og dermed fik han en stol med navneskilt i folketingssalen.

Nu sidder du måske allerede og spørger dig selv, hvorfor du skal læse om en socialdemokrat fra Grenaa og et nyvalgt medlem af Folketinget fra Liberal Alliance, der bor i Auning.

Det er jo SyddjursLIV, du sidder og læser.

Det er rigtigt, men det er netop derfor.

For de to politikere er Djurslands repræsentanter i den lovgivende forsamling, og det kan få betydning for livet på Djursland i løbet af de kommende år. Mens Leif Lahn er gruppeformand i Danmarks med afstand største parti, skal Jens Meilvang være transportordfører og ordfører for landdistrikter og øer.

Sandsynligheden for, at du hverken har stemt på Leif Lahn eller Jens Meilvang er helt enorm stor. Og måske ved du slet ikke, hvem de er, eller hvad de står for menneskeligt og politisk?

Det får du mulighed for at lave om på nu, hvor du kan møde dem begge to.

Rigtig god læselyst.

P.S.

Hvis du ikke allerede er fuldgyldigt medlem af SyddjursLIV, kan du for 39 kroner om måneden blive det lige her.

Det er selvfølgelig også helt okay, hvis du hellere vil se os lidt mere an. Derfor vil du stadig modtage vores nyhedsbrev gratis, hvor vi hver gang giver vores bud på nogle udvalgte historier fra Syddjurs.

Og skulle du få lyst til at få den fulde oplevelse med fri adgang til det hele, vil vi glæde os til at byde dig velkommen ombord.

Billede af Asbjørn With
Billede af skribentens underskrift Asbjørn With Journalist
Jens Meilvang har været politisk aktiv, siden han var 15 år. Men hvem er han? Og hvad er det, han så gerne vil på Christiansborg? Foto: Asbjørn With

Folketinget har været i kikkerten, siden han var 16 år: Nu skal Jens Meilvang endelig repræsentere Djursland på Borgen

Han er kendt af de fleste på gaden i Auning og omegn, men nu er han en af de nye i Folketingssalen. For Jens Meilvang (LA) var det en drengedrøm, der gik i opfyldelse, og nu vil han kæmpe for Djursland tre dage om ugen i København og så være på Djursland fire dagen om ugen sammen med sin familie og de tre grise, han fodrer på.

Målet i Folketinget er, at skabe forandringer og forbedringer i yderområderne. Hanbeholder sin plads i kommunalbestyrelsen, og han vil bruge sin erfaringer fra den stol i arbejdet som folketingspolitiker.

Men hvem er han egentlig? Mød Jens Meilvang, der sammen med socialdemokraten Leif Lahn er Djurslands repræsentant i den lovgivende forsamling.

Ambitionen er at knokle en vis legemsdel ud af bukserne for at skabe forandringer og forbedringer i yderområderne. Men Jens Meilvang (LA) vil også måles på, om han falder i københavnergryden eller overholder den aftale, han har med sine nærmeste: Tre dage i København og fire dage hjemme i Auning.

Jens Meilvang foreslår, at vi mødes på det tidligere rådhus i Allingåbro.

Det er en form for hjemmebane, for det er her, Norddjurs Kommunes miljø- og teknikforvaltning holder til. Og de første tre medarbejdere, der går forbi, inden vi overhovedet finder mødelokalet, er naturligt på fornavn med deres nye mand på tinge, og ønsker Jens tillykke med valget.

- Tak, tak, takker Jens Meilvang på sin sædvanlige og lidt ydmyge facon.

Han er ikke genert, men han rykker heller ikke tapetet ned ad væggen uden grund eller brager ind i et lokale som en orkan sådan en dag i november, hvor sneen har lagt sig udenfor.

Jeg er sikker på, at jeg kan bruge mine egne erfaringer fra livet på Djursland til at skabe forbedringer

Jens Meilvang (LA)

Jens Meilvang blev valgt til kommunalbestyrelsen i 2005 og har været med lige så længe Norddjurs Kommune har eksisteret. Siden 2009 har han haft sin faste plads for enden af udvalgsbordet i teknik- og miljøudvalget og haft sin daglige gang i administrationsbygningen i Allingåbro.

Foto: Asbjørn With

Efter et par minutters lykønskninger fra forbipasserende, bliver der tid til at trække en kop kaffe i automaten og finde hen til det mødelokale, Jens Meilvang har booket.

- Jeg er blevet transportordfører. Det er simpelthen mit drømmeordførerskab, fortæller Jens Mejlvang som det første med tydelig glæde og stolthed i stemmen.

- Og jeg er også ordfører for landdistrikter og øer, så jeg føler, at jeg har et lille forspring og er rimelig godt inde i sagerne på forhånd, konstaterer han.

Som blommen i et æg

De seneste dage og uger siden valget har været spændende, overvældende og hektiske. For et par dage siden skrev Jens Meilvang, sammen med de andre nyvalgte folketingsmedlemmer, under på grundloven, og for første gang gik han op ad de ikoniske trapper og gennem vandrehallen på Christiansborg som fuldgyldigt medlem på linje med alle de 178 andre.

- Det er en meget stor oplevelse. Der går lidt tid, inden det helt går op for mig, at det er mig, der oplever det her. Det er stort at blive præsenteret som nyt medlem for vagterne, og bagefter at skulle finde min egen plads inde i folketingssalen. Det er altså stort. Det er det, konstaterer Jens Meilvang, der ellers ikke sådan er til at slå ud af kurs.

Jens Meilvang (LA), har været formand for miljø- og teknikudvalget i Norddjurs siden 2009. Den post opgiver han nu, men bliver siddende i udvalget. Foto: Asbjørn With

Med ordførerskaberne for transport samt landdistrikter og øer, har Jens Meilvang det som blommen i et æg. Det er som om, at han både repræsenterer sig selv og alle andre på Djursland og Anholt, der lever med landdistriktsproblematikkerne og logistikudfordringer hver eneste dag.

Som ordfører for landdistrikter og øer vil Jens Meilvang blandt andet:

1. Rette fokus mod problematikken omkring belåningsmuligheder i landdistrikterne. Både privat og erhvervsbelåning.

2. Sikre udrulningen af bredbånd overalt. Udrulning af bredbånd er godt i gang på Djursland, og uanset hvor du bor, om det er på Aarhus Ø eller i Udbyhøj, skal man have adgang til internet i topklasse.

3. Det skal være lige så nemt at bo på Djursland eller i et andet landdistrikt, som det skal være at bo i en af de store byer. Alt andet lige skal der være den fornødne infrastruktur, som sikrer, at det ikke er en forhindring at bo på f.eks. Djursland og arbejde i Aarhus eller Randers. 

Jens Meilvang (LA)

- Jeg er sikker på, at jeg kan bruge mine egne erfaringer fra livet på Djursland til at skabe forbedringer. Både på Djursland men også i andre landsdele, der har mange af de samme udfordringer, som vi har, siger Jens Meilvang.

- Det er mig, der holder i kø

For Jens Meilvang handler opgaven på Christiansborg om at skabe vækst og udvikling i landdistrikterne og om at udligne udfordringerne ved at bo udenfor de store byer. Det giver rigtig god mening for ham, fordi han både som privatperson og lokalpolitiker oplever de udfordringer, der er forbundet med det at leve i det, man kalder et landdistrikt.

Som transportordfører vil Jens Mejlvang blandt andet:

1. Styrke den kollektive trafik, men også anerkende, at der er rigtig mange danskere, som spilder rigtig meget tid i deres biler. Det skal minimeres.

2. Sikre den grønne omstilling i transporterhvervet - UDEN tab af danske arbejdspladser.

3. Omstilling af den kollektive trafik, så den bliver langt mere fleksibel, så driftsomkostningerne optimeres. Borgerne kunne få meget mere ud af en ret til at køre med flextaxa til buspriser i stedet for dyr og ufleksibel rutedrift. Der skal tænkes smartere.

Jens Meilvang (LA)

- Jeg bor i Auning, og det er mig, der holder i kø sammen med alle de andre, når jeg skal ind til Aarhus. Det er også mig, der får skæld ud af min kone, når hun skal sidde i kø, siger Jens Meilvang med et smil.

Gjorde sig tidligt bemærket

Hjemme i Auning er basen. Det sted, hvor Jens Meilvang samler energi til arbejdsopgaverne. At blive valgt til Folketinget er nødt til at være noget, som hele familien bakker op om, konstaterer Jens Meilvang, for det kræver mange dage i København, hvor resten af familien skal fungere alligevel.

- Der har altid været 110 procent opbakning hjemmefra, og det er jeg meget taknemmelig for. Min hustru har altid bakket mig op, og mine to børn har også været med i processen og bakker mig op, fortæller Jens Meilvang.

Jens Meilvangs hustru vidste også udmærket, hvad hun gik ind til, da hun sagde ja til drengen fra Randers, der allerede i skolen gjorde sig bemærket på den politiske scene.

Jens Meilvang før den politiske interesse for alvor slog igennem. Privatfoto

- Jeg har været politisk aktiv, siden jeg var 15 år. Jeg husker en samfundsfagslærer, som opfordrede mig til at opsøge et ungdomsparti og melde mig ind. Jeg har altid været optaget af, hvad der sker omkring mig, og jeg fulgte hans opfordring, fortæller Jens Meilvang.

Dengang i Randers og omegn, var det Venstre man søgte imod, hvis man som Jens Meilvang var liberalt tænkende.

Allerede som 16-årig var jeg optaget af Folketinget. Og allerede dengang trak det

Jens Mejlvang (LA)

Her blev han hurtigt involveret i kommunalpolitiske kampagner og valgkampe, og det var særligt det lokalpolitiske, der vækkede den unge Jens.

Men efterhånden som idolerne blev valgt til Folketinget, blev interessen for landspolitik også vakt til live.

- Så allerede som 16-årig var jeg optaget af Folketinget. Og allerede dengang trak det, erkender Jens Meilvang.

Jens Meilvang blev første gang valgt til kommunalbestyrelsen ved valget i 2005. Foto: Norddjurs Kommune

Men Jens Meilvang tager tingene i den rette rækkefølge. Og vejen gik over kommunalpolitik som det første.

- Jeg ville gerne prøve mig selv af i lokalpolitik, og jeg blev valgt til sammenlægningsudvalget for Venstre forud for kommunalreformen, fortæller Jens Meilvang.

Meget populær i Auning og opland

Alliancen med Venstre holdt til 2012, hvor Jens Meilvang til TV2 Østjylland meddelte, at Venstre ikke længere var det liberale parti, han havde meldt sig ind i.

Så han meldte sig ud og meldte sig i stedet ind i Liberal Alliance.

Lokalt i Auning og nærmeste forstæder er Jens Meilvang blevet mere og mere populær med årene. Folk står nærmeste i kø for at stemme på ham til kommunalvalgene.

I mange år har Leif Lahn (S) været alene om at repræsentere Djursland på Christiansborg. Nu er de to. Privatfoto

Mange stemmer på mennesket Jens Meilvang, som de kender fra bybilledet, uden at skæve ret meget til partibogstaverne.

Auning er i hvert fald det sted i landet, hvor Liberal Alliance fik det højeste antal stemmer

- Jeg ved godt, at 33 procent af vælgerne i Auning ikke stemmer på Liberal Alliance, siger et ydmygt folketingsmedlem, der med endnu et brag af et valg i og omkring Auning med 1.642 personlige stemmer fik Liberal Alliances mandat nummer to i Østjylland efter partiformand Alex Vanopslagh.

Da Jens Meilvang forsøgte at komme i Folketinget første gang, brændte partiet nærmest ned om ørerne på daværende udenrigsminister og partiformand Anders Samuelsen i 2019.

- Det var en meget lidt sjov valgkamp, konstaterer Jens Meilvang.

Foto: Asbjørn With

Før han blev udvalgsformand i Norddjurs i 2009, var Jens Meilvang ejendomsmægler, men det lagde han på hylden for at kunne bruge alle sine kræfter på formandshvervet og på lokalpolitik.

Tre dage i København - fire dage i Auning

Den formandspost, han har elsket, har han nu givet afkald på i erkendelse af, at det ikke er foreneligt med at sidde i Folketinget.

- Men jeg bliver siddende i kommunalbestyrelsen og jeg beholder min plads i miljø-teknikudvalget, lover Jens Meilvang.

Han har også lovet sin familie, at det ikke skal handle om København hele tiden.

Foto: Asbjørn With

- Jeg gik til valg på, at det var vigtigt for mig at bevare kontakten til Auning og til Djursland. Planen er, at jeg skal være i København tirsdag, onsdag og torsdag som udgangspunkt. Det bliver et meget anderledes familieliv, hvor jeg er væk i hverdagene, men hvor jeg også håber, at jeg så kan være rigtig meget til stede i weekenden.

- Det må du gerne hænge mig op på om et år, siger Jens Meilvang.

Som ordfører for et parti i Folketinget vælter det ind med invitationer til det ene og det andet. Allerede nu står lobbyister og interesseorganisationer på tæerne af hinanden for at gøre deres hoser grønne overfor Jens Meilvang.

- Men jeg vil insistere på, at jeg også skal hjem til mit liv på Djursland og møde og tale med de mennesker, jeg repræsenterer. Det er også dem al den lovgivning, jeg skal være med til at lave, får betydning for, siger Jens Meilvang.

Der er selvfølgelig undtagelser fra et hvert valgløfte, men udgangspunktet skal og må være, at arbejdet er i København, mens resten af livet, familien og venner er på Djursland.

Hjemmefodret gris og ego-jæger

Det er også hjemme på Djursland hans familie er. Og grisene, som Jens Meilvang fodrer på hvert forår for så at slagte dem og stille dem på spisebordet.

Jens Meilvang med sine tre grise hjemme i Auning. Privatfoto

- Jeg går meget op i mad, og derfor går jeg også meget op i kød. Hvis jeg havde mere tid, kunne det være spændende at leve på en måde, hvor jeg kun spiste det kød, jeg selv havde skudt, siger Jens Meilvang, der er glad jæger, når han for alvor skal være egoistisk og forkæle sig selv.

- Fællesjagt med ligesindene er rigtig hyggeligt, men det er også fantastisk bare at være sig selv og sidde i et jagttårn og vente, mens naturen og dagen vågner. Der kan jeg godt lide at sidde og meditere, fortæller Jens Meilvang, inden han vender tilbage til grisene.

- Vi har tre grise, som jeg går og feder op sammen med mine børn. Det kan jeg også godt lide. Jeg kan godt lide tanken om, at jeg ved, hvordan det kød jeg spiser, har haft det, da grisene var i live, og hvad de har spist. Jeg har plantet frugttræer og buske, så de rigtigt kan mæske sig, fortæller Jens Meilvang, som også lægger vægt på, at børnene er med i processen.

- Det er vigtigt, at både min datter og min søn er med til at fodre og passe grisene, så de også får indsigt i, hvordan tingene foregår. Og så får de lov til at give dem navne.

- Jeg kan rigtig godt lide tanken om friheden til at være selvforsynende. Og det måtte faktisk godt være lettere, end det er lige nu. Jeg har et helt ringbind med bureaukrati og myndigheder bare for de tre grise, konstaterer Jens Meilvang.

Når han en gang i mellem sidder helt stille, er det gerne med en god bog i hånden, men Jens Meilvang er også pinligt klar over, at et job som stillesiddende folketingsmedlem kræver disciplin i træningslokalerne, hvis madglæden og kontorstolen skal kunne sammen i længden.

- Jeg skal have lagt noget fast træning ind om morgenen. Ellers drukner det hele bare i møder, lyder ambitionen fra Jens Mejlvang.

Leif Lahn er påpasselig med at spå om fremtiden, men drømmer om at blive ved med politik så længe, han har lyst. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Leif Lahn drømte ikke om at blive politiker - nu sidder han i Folketinget på 15. år: - Jeg må bare sande, at politik går i blodet

I godt og vel 15 år har Leif Lahn (S) været Djurslands repræsentant i Folketinget. Hans familie kommer altid ført, og han er ikke i tvivl om, at skulle han vælge mellem dem og politik, så faldt valget på familien.

Men han håber nu, at han kan blive ved med at være politiker i mange år endnu. Det er nemlig som at leve af sin hobby, fortæller han.

Bliv klogere på politikeren, der holder af at spille billard og prioriterer at slukke telefonen i ny og næ, men som også sætter en dyd i at tale med mennesker og blive klogere på deres problemer.

Socialdemokratiske Leif Lahn er godt tilfreds med tilværelsen som fuldtidspolitiker, selvom han i mange år mente, at politik kun var for kedelige mennesker. I dag lever han af det, han kalder sin hobby, og vil nødig spå om fremtiden. Men han håber, at han får lov at være politiker, så længe han synes, det er sjovt.

Egentligt havde Leif Lahn aldrig tænkt, at han skulle være politiker.

- Jeg havde sådan en idé om, at politik var for kedelige mennesker, siger han.

Alligevel blev han lige så langsomt lullet ind i rollen som politiker.

Det startede ganske stille og roligt med en post som tillidsmand og senere en post som bestyrelsesmedlem i datterens børnehave.

- Jeg har nok altid haft lidt svært ved ikke at blande mig, hvis der er noget, jeg er utilfreds med, siger Leif Lahn.

I 2000 meldte han sig ind i Socialdemokratiet i Grenaa.

- Jeg havde ingen ambitioner om at blive politiker, men jeg ville gerne præge de andre medlemmer i partiet internt, siger Leif Lahn.

Kort efter blev han spurgt, om han ville stille op til kommunalbestyrelsen.

- Jeg startede faktisk med at sige nej. Men så tænkte jeg lidt over det. De politikere der sad i kommunalbestyrelsen gjorde, i min optik, ikke meget for børnefamilierne. Så på det punkt var jeg meget uenig med dem. Derfor endte jeg med at stille op, da der var valg, siger Leif Lahn med et grin.

Leif Lahn

Leif Lahn er født i Grenaa i 1967. Han kommer fra det, han selv ville betegne som en arbejderfamilie.

Da han var ung, boede han blandt andet i Aarhus, hvor han arbejdede som løsarbejder på Aarhus Havn i to år. CV'et tæller blandt andet også 15 år som havnearbejder for Mærsk og fem år som landbrugsmedhjælper på Djursland.

Siden 1995 har han boet i Grenaa sammen med sin hustru. Parret har to døtre og er bedsteforældre til to drenge.

I 2000 meldte Leif Lahn sig ind i Socialdemokratiet, og frem til 2007 var han valgt til kommunalbestyrelsen i Grenaa. Siden 2007 har han været medlem af Folketinget.

Ved seneste valg i november 2022 fik han 7.443 personlige stemmer.

Han er gruppeformand for Socialdemokratiet og næstformand for Statsrevisorerne.

Alligevel gjorde han det mest ud fra en tanke om, at han da så kunne være med til at trække stemmer til partiet.

- Det gik jo hverken værre eller bedre, end at jeg blev valgt ind. Og det har jeg bestemt ikke fortrudt, siger han.

Siden er det gået slag i slag, og politik har fyldt sådan cirka hele hans liv, som Leif Lahn selv ville sige det. Syv år blev det til i rådhussalen i Grenaa, og cirka samtidig med kommunesammenlægningerne blev han så spurgt, om ikke han kunne tænke sig at stille op til Folketinget.

- Den daværende borgmester i Grenaa, Gert Skov, sagde, at når man først er inde i politikkens verden, så kommer man aldrig ud igen. Og den del har han haft ret i. Det går simpelthen i blodet, siger Leif Lahn, der har siddet i Folketinget siden 2007.

Familien er vigtigst

Sammen med sin hustru har Leif Lahn to døtre, og siden er der kommet to børnebørn til. Selvom politik har fyldt meget, har Leif Lahn aldrig været i tvivl om, hvad der er vigtigst.

Familien.

- Min familie kommer altid først. Jeg prioriterer min familie benhårdt. I mange år har det været sådan, at jeg var i København tirsdag, onsdag og torsdag, og hjemme i Grenaa de andre dage. Det er vigtigt for mig at have tid til min familie, siger han.

At være politiker på Christiansborg kræver også, at du har dit hjemlige bagland med dig.

- Min kone og mine børn har altid støttet op om mig, men der er ingen tvivl om, at havde det ikke passet med mit familieliv, så var jeg stoppet for længst, siger Leif Lahn.

30 år har han været sammen med sin hustru, som han for nylig kunne fejre sølvbryllup med.

- Min hustru er noget af det vigtigste i mit liv, og det er altafgørende, at hun har det godt, siger Leif Lahn.

Leif Lahn kan uden at tøve sige, at hans familie er det vigtigste. Bliver det nogensinde et problem at kombinere familielivet med den politiske karriere, er der ingen tvivl om, hvad han ville sige farvel til. Her ses han med sin hustru, Ann, ankommet til Drabantsalen før aftenselskab på Christiansborg Slot under fejringen af dronningens 50-års regeringsjubilæum i København i september 2022. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Som politiker er Leif Lahn vant til, at folk har en holdning til ham. Og at de ikke er blege for at give den til kende.

- Man må i princippet gerne svine mig til, og jeg får da af og til også nogle hug. Sådan er det at være politiker, og det er fair nok. Men det skal ikke gå udover min familie. Har de det ikke godt, kan det blive et problem, siger Leif Lahn.

Et problem har det nu heldigvis aldrig været for ham.

- Der er nogle politikere - ikke alle - der vil tøve lidt, hvis du spurgte, om det vigtigste var deres familie eller det politiske liv. Der kan jeg uden at tøve sige, at det er min familie. Og skulle det nogensinde blive et problem at kombinere de to ting, så ville jeg smide det politiske liv væk og komme hjem til min familie, siger han.

Efter 15 år i Folketinget har Leif Lahn lært, at det er okay at holde fri, selvom der ligger e-mails og massevis af beskeder på Facebook, der skal besvares. - Jeg går meget op i, at folk selvfølgelig skal have svar, men jeg øver mig også på, at det er okay, at det svar kommer lidt forsinket, siger han. Foto: Emma Ahlgreen Haa

I dag er døtrene blevet voksne, men der er to børnebørn, der er glade for deres morfar.

- Når jeg har haft nogle travle dage, så ringer jeg tit til min datter og siger, at nu har jeg brug for en dag med dem, griner Leif Lahn.

Så bliver telefonen slukket og mailen sat på pause.

- Selvfølgelig er der ting, jeg ikke kan ignorere, som folketingspolitiker og gruppeformand. Men jeg prøver at holde det på et absolut minimum og kun tage telefonen ved akutte opkald, siger Leif Lahn.

I øvrigt er det med at lægge telefonen væk og acceptere, at man ikke altid straks kan svare alle, noget Leif Lahn har skulle lære sig selv.

- Det har krævet tilvænning for mig, at det er okay at holde fri, selvom man ikke er i bund med sin indbakke. For så kunne jeg aldrig holde fri, siger Leif Lahn og fortsætter:

- Når folk tager sig tid til at skrive til mig på eksempelvis Facebook, så skal de også have et svar. Men det kan godt komme lidt forsinket det svar, og det er jeg simpelthen nødt til at sige til mig selv, at det er okay. Ellers kan man aldrig holde fri med god samvittighed.

Fritid med golf og billard

Med tre dage i København og fire dage hjemme på Djursland er det klart, at der er forskel på "fritiden" i København og den derhjemme.

- Når jeg er i København, så er det fra morgen til aften. Jeg står op og læser mails, mens jeg spiser morgenmad, og når jeg kommer hjem, så læser jeg dagsordener og besvarer mails igen. Det er simpelthen arbejdstid hele tiden, siger Leif Lahn og fortsætter:

- Men det gør jo også, at når jeg kommer hjem til min familie, så har jeg mere tid til dem. Jeg har også opgaver herhjemme, det kan være en reception, jeg skal deltage i, eller et virksomhedsbesøg, men jeg øver mig i at være bedre til at lægge telefonen væk.

Fritid er der ikke nødvendigvis meget af, for den smelter nemt sammen med ens arbejde, når man er politiker. Men det betyder ikke, at Leif Lahn ikke har hobbyer.

- Jeg kan enormt godt lide at spille billard, og særligt i mine yngre dage var jeg ret god til det, griner Leif Lahn.

Han kommer stadig i billardklubben i Grenaa, men ikke helt så ofte, som han gerne ville.

- Det er klart, at fik jeg mere fritid, ville jeg spille mere billard. Men når jeg kommer i klubben, kan jeg stadig godt slå nogle af de bedste dernede, så det er jo meget rart, griner han.

Leif Lahn er bosat i Grenaa og holder meget af naturen på Djursland. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Golf ville han også ønske, at han havde mere tid til, men så er vi tilbage ved den manglende tid.

- Jeg spiller af og til med mine venner, men som min kone siger: Jeg skal nok have mere fritid, hvis jeg skal blive god til golf, og det har hun sgu nok ret i, griner han.

Selvom tiden som politiker kan være knap til både golf og billard, er Leif Lahn ikke ked af det.

- Man skal huske på, at som politiker lever man af sin hobby. Jeg elsker at blande mig og have indflydelse, og jeg elsker at være ude at snakke med folk. Jeg føler virkelig, at jeg lever af min hobby, og det er enormt privilegeret at have det sådan, siger han.

Som politiker føler han sig som folkets ombudsmand.

- Du er en slags tillidsmand for hele Danmark. Er der nogle, der bliver behandlet skidt, eller noget i vores samfund, der skal laves om, så er det op til os at gøre det. Det er jo også det, jeg gik ind i politik for. For at forbedre forholdene for danskerne. At sikre, de har det godt.

Det bedste ved at være politiker er ifølge Leif Lahn også mødet med menneskerne.

- Jeg elsker at komme ud at møde folk og tale med dem. Det gør mig klogere, men det gør også, at borgerne møder mig som deres politiker, og det er vigtigt, siger han.

Glæder sig til samarbejdet med Jens

Da Leif Lahn efter seneste Folketingsvalg trådte ind på Borgen, var han ikke længere Djurslands eneste repræsentant.

Liberal Alliance fik nemlig et kanongodt valg, og det sendte Jens Meilvang, der også sidder i kommunalbestyrelsen, direkte ind.

- Da jeg hørte, at Jens kom ind, blev jeg glad. Det er kun godt for et område, at vi er to, og derfor glæder det mig, at vi nu er en mere. Folketinget kan sagtens bære, at vi er to fra Djursland. Faktisk kunne det sagtens bære, at vi var tre, siger Leif Lahn.

Leif Lahn (S) har siddet i Folketinget og repræsenteret Djursland siden 2007. Ved dette valg blev Jens Meilvang (LA) også valgt ind, og Leif Lahn glæder sig over at have en lokal kollega at spare med. - Det er positivt, at vi kommer fra hver sin fløj, for så kan vi trække de politiske emner i hver vores retning, siger Leif Lahn. Privatfoto

Han har flere gange tidligere haft en kollega fra Djursland, og understreger, at det er godt for Djursland, at man er to.

- Det er superfedt, at vi er to, der kæmper for Djursland, siger han og fortsætter:

- Selvom vi på mange punkter er langt fra hinanden, er Jens og jeg enige om det vigtigste: At vi skal udvikle Djursland i en positiv retning.

Leif Lahn glæder sig til samarbejdet med Jens Melvang, og han tror på, at det er en fordel, at de kan udfordre hinanden.

- Det er også godt med to kandidater fra hver sin fløj, for det betyder, at Jens kan påvirke nogle ting indefra og jeg kan påvirke dem udefra - eller omvendt, alt efter hvem der ender med regeringsmagten, siger Leif Lahn.

Leif er holdt op med at spå om fremtiden

Siden 2000 er Leif Lahns politiske karriere nærmest gået slag i slag.

Fra medlem af Socialdemokratiet, til medlem af kommunalbestyrelsen, så som folketingsmedlem og nu gruppeformand.

- Jeg stod ikke for 22 år siden og drømte om at blive gruppeformand, men jeg kan sige i dag, at det er mit drømmejob. Jeg drømte nok heller ikke om at blive folketingsmedlem, men jeg er glad for, at det er faldet sådan ud.

Generelt er Leif Lahn ikke meget for at spå om næste skridt i den politiske karriere.

- Jeg er holdt op med at spå om fremtiden. Jeg tager meget tingene, som de kommer. Lige nu er jeg rigtig glad for der, hvor jeg er, og jeg har ikke drømme eller planer om at komme tilbage til Norddjurs, siger han og fortsætter:

- Men jeg kan ikke sige, at jeg aldrig vender tilbage til lokalpolitik, for det ved jeg ganske enkelt ikke. Jeg sagde jo i starten nej til at blive folketingspolitiker, og se, hvor jeg er i dag.

Leif Lahn har aldrig tænkt meget om det næste skridt i den politiske karriere, og har umiddelbart heller ikke ambitioner om eksempelvis at skulle være minister. - Men det er klart, at hvis Mette Frederiksen ringer, siger man ikke nej, griner Leif Lahn, der her ses med statsminister Mette Frederiksen og Nicolai Wammen til partiets sommergruppemøde. Foto: Mads Claus Rasmussen

Posten som gruppeformand beskriver han som en "drømmepost", han er rigtig glad for.

- Jeg er tæt på Mette Frederiksen og jeg har ansvaret for, at alle vores medarbejdere har det godt. På den måde er det som en udvidet HR- og tillidsmandspost, og jeg har det som en fisk i vandet. Jeg er meget bevidst om det ansvar, jeg har, og at jeg skal tage det seriøst, siger Leif Lahn.

Som tingene ser ud nu, drømmer Leif Lahn heller ikke om en ministerpost, skulle det ende med en regering, hvor Mette Frederiksen bestemmer den slags.

- Men det er klart, at hvis Mette ringer, siger man ikke nej, griner han.

Han har drømme for fremtiden, men det handler mere om en tilværelse som pensionist, hvor der er god tid til hustru, børnebørn og billard.

- Lige nu ønsker jeg sådan set bare at blive ved med at være politiker - i den tid, jeg har lyst, og den tid, vælgerne forhåbentligt har lyst til, at jeg er det. At blive ved med at have mulighed for at kæmpe for det, jeg tror på, siger han.

En 37-årig mand er blevet dømt for blandt andet at medvirke til at gemme liget af den 40-årige mand, der tidligere på året blev fundet dræbt. Manden havde ifølge retten fået 28.000 kroner for sin medvirken i sagen. Foto: Presse-fotos.dk

Første dom i drabssag fra Djursland, julepodcast og færre fejl i dosering af medicin

Ugens nyhedsoverblik giver dig tre korte nyheder: Der er faldet første dom i drabssagen fra Djursland, hvor den 40-årige Frank Jørgensen tidligere på året blev dræbt, konfirmander og Nationalpark Mols Bjerge har lavet en julepodcast sammen, og så skal der spares penge i kommunen ved at lade apoteket stå for at dosere medicin i stedet for kommunens eget plejepersonale.

Første dom er faldet i sagen om den dræbte Frank fra Djursland

En 40-årig mand blev lørdag 16. juli meldt savnet. To dage senere fandt man en udbrændt varevogn, der var identisk med en 40-åriges. Først den 22. juli blev liget af den 40-åruge fundet i et skovområde nær Gassum ved Randers. I alt seks personer er sigtet i sagen. Foto: Presse-fotos.dk

En 37-årig mand blev i sidste uge dømt for blandt andet at have medvirket til at gemme liget af den 40-årige Frank Jørgensen fra Djursland, der tidligere på året blev dræbt.

Det skriver Randers Amtsavis, der var til stede i retten.

Den 37-årige blev derudover også dømt for at brænde den 40-åriges bil af og skaffe beviser i sagen af vejen. Han fik seks måneders fængsel, og kunne gå fra retten som en fri mand, fordi han har siddet varetægtsfængslet siden juli.

Ifølge Randers Amtsavis tilstod den 37-årige, at han mod betaling gav en af de andre sigtede i sagen råd og instrukser om, hvordan de bedst skulle skaffe sig af med liget.

Desuden indrømmede han, at han sammen med to andre havde brændt Franks firmabil af og dermed bortskaffet beviser og genstande i bilen.

I retten kom det frem, at den 37-årige havde fået 28.000 kroner for hans medvirken i sagen. Disse penge blev konfiskeret af staten.

I alt seks personer er sigtet i sagen. Udover den 37-årige, der altså nu har fået sin straf, er der tale om en 39-årig kvinde, en 39-årig mand, en 23-årig kvinde, en 24-årig mand og en 26-årig mand.

Julekalenderpodcast har sine rødder i Rønde

I julekalender-podcasten fortæller konfirmandholdet ved Bregnet kirke om deres rødder. Foto: Susanne Krogstrup. Foto: Susanne Krogstrup

Nationalpark Mols Bjerge og konfirmationsholdet i Bregnet Sogn ved Rønde står bag en noget anderledes julekalender.

I en podcast i 24 afsnit fortæller de kommende konfirmander om deres forfædre og om traditionerne i deres egne familier i forbindelse med julen.

Forud for den workshop, hvor selve podcasten blev optaget, havde de unge fået hjælp af deres familier til at finde navne på forfædre og deres traditioner.

Det er blevet til helt almindelige og genkendelige betragtninger over familiens traditioner som f.eks. at få æbleskiver juleaftensdag. Men julekalenderen rummer også mere krydrede anekdoter fra forfædrene gengivet af eleverne. Som hende, der kan føre sin familie helt tilbage til Christian d. 4 og hans yndlingselskerinde, og ham, hvis bedstefar er troldmand eller hende, hvis tipoldefar var aktiv modstandsmand.

- Vi håber, at podcasten kan inspirere andre til at give familiehistorierne videre. Det er den mest bæredygtige gave, man kan give sine børn. For selv om de unge måske er langt mere optagede af det, der sker lige nu, så kan kendskabet til ens slægt være med til at skabe et godt fundament i tilværelsen, siger Susanne Krogstrup, der er kulturmedarbejder hos Nationalpark Mols Bjerge.

Podcasten er en julekalender fordelt på 24 afsnit, som bliver udgivet hver dag på Nationalpark Mols Bjerges hjemmeside og sociale medier samt Sogneprojektets hjemmeside fra 1. til 24. december.

Færdigpakket medicin skal minimere fejl og frigive menneskelige resurser

Foto: Asbjørn With

Fremover skal flere ældre have pakket deres medicin af apoteket i stedet for det kommunale personale. Det har kommunalbestyrelsen besluttet.

Ændringen sker primært primært indenfor sygeplejen i hjemmeplejen og på plejehjemmene.

I Syddjurs Kommune er der fra januar til september 2022 brugt cirka 636 timer på medicindosering. Det svarer til cirka 4,6. mio. kr. om året og er et udtryk for, at langt de fleste borgere, der modtager sygepleje og får medicin, også får hjælp fra personalet til at tage medicinen.

Der er med andre ord et stort potentiale i at lade apoteket overtage den opgave. Det betyder en lille stigningen i prisen for medicinen for den enkelte borger.

At medicinen pakkes på apoteket, har også en række fordele for sundhedspersonalet. Samtidig med, at man sparer tid og kan bruge ressourcerne på andre opgaver, skåner det fingre og hænder fra at prikke tabletter ud af blisterpakningerne, hvilket bliver til mange på en arbejdsdag.