Folketinget har været i kikkerten, siden han var 16 år: Nu skal Jens Meilvang endelig repræsentere Djursland på Borgen
Han er kendt af de fleste på gaden i Auning og omegn, men nu er han en af de nye i Folketingssalen. For Jens Meilvang (LA) var det en drengedrøm, der gik i opfyldelse, og nu vil han kæmpe for Djursland tre dage om ugen i København og så være på Djursland fire dagen om ugen sammen med sin familie og de tre grise, han fodrer på.
Målet i Folketinget er, at skabe forandringer og forbedringer i yderområderne. Hanbeholder sin plads i kommunalbestyrelsen, og han vil bruge sin erfaringer fra den stol i arbejdet som folketingspolitiker.
Men hvem er han egentlig? Mød Jens Meilvang, der sammen med socialdemokraten Leif Lahn er Djurslands repræsentant i den lovgivende forsamling.
Jens Meilvang foreslår, at vi mødes på det tidligere rådhus i Allingåbro.
Det er en form for hjemmebane, for det er her, Norddjurs Kommunes miljø- og teknikforvaltning holder til. Og de første tre medarbejdere, der går forbi, inden vi overhovedet finder mødelokalet, er naturligt på fornavn med deres nye mand på tinge, og ønsker Jens tillykke med valget.
- Tak, tak, takker Jens Meilvang på sin sædvanlige og lidt ydmyge facon.
Han er ikke genert, men han rykker heller ikke tapetet ned ad væggen uden grund eller brager ind i et lokale som en orkan sådan en dag i november, hvor sneen har lagt sig udenfor.
Jens Meilvang (LA)Jeg er sikker på, at jeg kan bruge mine egne erfaringer fra livet på Djursland til at skabe forbedringer
Jens Meilvang blev valgt til kommunalbestyrelsen i 2005 og har været med lige så længe Norddjurs Kommune har eksisteret. Siden 2009 har han haft sin faste plads for enden af udvalgsbordet i teknik- og miljøudvalget og haft sin daglige gang i administrationsbygningen i Allingåbro.
Efter et par minutters lykønskninger fra forbipasserende, bliver der tid til at trække en kop kaffe i automaten og finde hen til det mødelokale, Jens Meilvang har booket.
- Jeg er blevet transportordfører. Det er simpelthen mit drømmeordførerskab, fortæller Jens Mejlvang som det første med tydelig glæde og stolthed i stemmen.
- Og jeg er også ordfører for landdistrikter og øer, så jeg føler, at jeg har et lille forspring og er rimelig godt inde i sagerne på forhånd, konstaterer han.
Som blommen i et æg
De seneste dage og uger siden valget har været spændende, overvældende og hektiske. For et par dage siden skrev Jens Meilvang, sammen med de andre nyvalgte folketingsmedlemmer, under på grundloven, og for første gang gik han op ad de ikoniske trapper og gennem vandrehallen på Christiansborg som fuldgyldigt medlem på linje med alle de 178 andre.
- Det er en meget stor oplevelse. Der går lidt tid, inden det helt går op for mig, at det er mig, der oplever det her. Det er stort at blive præsenteret som nyt medlem for vagterne, og bagefter at skulle finde min egen plads inde i folketingssalen. Det er altså stort. Det er det, konstaterer Jens Meilvang, der ellers ikke sådan er til at slå ud af kurs.
Med ordførerskaberne for transport samt landdistrikter og øer, har Jens Meilvang det som blommen i et æg. Det er som om, at han både repræsenterer sig selv og alle andre på Djursland og Anholt, der lever med landdistriktsproblematikkerne og logistikudfordringer hver eneste dag.
Som ordfører for landdistrikter og øer vil Jens Meilvang blandt andet:
1. Rette fokus mod problematikken omkring belåningsmuligheder i landdistrikterne. Både privat og erhvervsbelåning.
2. Sikre udrulningen af bredbånd overalt. Udrulning af bredbånd er godt i gang på Djursland, og uanset hvor du bor, om det er på Aarhus Ø eller i Udbyhøj, skal man have adgang til internet i topklasse.
3. Det skal være lige så nemt at bo på Djursland eller i et andet landdistrikt, som det skal være at bo i en af de store byer. Alt andet lige skal der være den fornødne infrastruktur, som sikrer, at det ikke er en forhindring at bo på f.eks. Djursland og arbejde i Aarhus eller Randers.
- Jeg er sikker på, at jeg kan bruge mine egne erfaringer fra livet på Djursland til at skabe forbedringer. Både på Djursland men også i andre landsdele, der har mange af de samme udfordringer, som vi har, siger Jens Meilvang.
- Det er mig, der holder i kø
For Jens Meilvang handler opgaven på Christiansborg om at skabe vækst og udvikling i landdistrikterne og om at udligne udfordringerne ved at bo udenfor de store byer. Det giver rigtig god mening for ham, fordi han både som privatperson og lokalpolitiker oplever de udfordringer, der er forbundet med det at leve i det, man kalder et landdistrikt.
Som transportordfører vil Jens Mejlvang blandt andet:
1. Styrke den kollektive trafik, men også anerkende, at der er rigtig mange danskere, som spilder rigtig meget tid i deres biler. Det skal minimeres.
2. Sikre den grønne omstilling i transporterhvervet - UDEN tab af danske arbejdspladser.
3. Omstilling af den kollektive trafik, så den bliver langt mere fleksibel, så driftsomkostningerne optimeres. Borgerne kunne få meget mere ud af en ret til at køre med flextaxa til buspriser i stedet for dyr og ufleksibel rutedrift. Der skal tænkes smartere.
- Jeg bor i Auning, og det er mig, der holder i kø sammen med alle de andre, når jeg skal ind til Aarhus. Det er også mig, der får skæld ud af min kone, når hun skal sidde i kø, siger Jens Meilvang med et smil.
Gjorde sig tidligt bemærket
Hjemme i Auning er basen. Det sted, hvor Jens Meilvang samler energi til arbejdsopgaverne. At blive valgt til Folketinget er nødt til at være noget, som hele familien bakker op om, konstaterer Jens Meilvang, for det kræver mange dage i København, hvor resten af familien skal fungere alligevel.
- Der har altid været 110 procent opbakning hjemmefra, og det er jeg meget taknemmelig for. Min hustru har altid bakket mig op, og mine to børn har også været med i processen og bakker mig op, fortæller Jens Meilvang.
Jens Meilvangs hustru vidste også udmærket, hvad hun gik ind til, da hun sagde ja til drengen fra Randers, der allerede i skolen gjorde sig bemærket på den politiske scene.
- Jeg har været politisk aktiv, siden jeg var 15 år. Jeg husker en samfundsfagslærer, som opfordrede mig til at opsøge et ungdomsparti og melde mig ind. Jeg har altid været optaget af, hvad der sker omkring mig, og jeg fulgte hans opfordring, fortæller Jens Meilvang.
Dengang i Randers og omegn, var det Venstre man søgte imod, hvis man som Jens Meilvang var liberalt tænkende.
Jens Mejlvang (LA)Allerede som 16-årig var jeg optaget af Folketinget. Og allerede dengang trak det
Her blev han hurtigt involveret i kommunalpolitiske kampagner og valgkampe, og det var særligt det lokalpolitiske, der vækkede den unge Jens.
Men efterhånden som idolerne blev valgt til Folketinget, blev interessen for landspolitik også vakt til live.
- Så allerede som 16-årig var jeg optaget af Folketinget. Og allerede dengang trak det, erkender Jens Meilvang.
Men Jens Meilvang tager tingene i den rette rækkefølge. Og vejen gik over kommunalpolitik som det første.
- Jeg ville gerne prøve mig selv af i lokalpolitik, og jeg blev valgt til sammenlægningsudvalget for Venstre forud for kommunalreformen, fortæller Jens Meilvang.
Meget populær i Auning og opland
Alliancen med Venstre holdt til 2012, hvor Jens Meilvang til TV2 Østjylland meddelte, at Venstre ikke længere var det liberale parti, han havde meldt sig ind i.
Så han meldte sig ud og meldte sig i stedet ind i Liberal Alliance.
Lokalt i Auning og nærmeste forstæder er Jens Meilvang blevet mere og mere populær med årene. Folk står nærmeste i kø for at stemme på ham til kommunalvalgene.
Mange stemmer på mennesket Jens Meilvang, som de kender fra bybilledet, uden at skæve ret meget til partibogstaverne.
Auning er i hvert fald det sted i landet, hvor Liberal Alliance fik det højeste antal stemmer
- Jeg ved godt, at 33 procent af vælgerne i Auning ikke stemmer på Liberal Alliance, siger et ydmygt folketingsmedlem, der med endnu et brag af et valg i og omkring Auning med 1.642 personlige stemmer fik Liberal Alliances mandat nummer to i Østjylland efter partiformand Alex Vanopslagh.
Da Jens Meilvang forsøgte at komme i Folketinget første gang, brændte partiet nærmest ned om ørerne på daværende udenrigsminister og partiformand Anders Samuelsen i 2019.
- Det var en meget lidt sjov valgkamp, konstaterer Jens Meilvang.
Før han blev udvalgsformand i Norddjurs i 2009, var Jens Meilvang ejendomsmægler, men det lagde han på hylden for at kunne bruge alle sine kræfter på formandshvervet og på lokalpolitik.
Tre dage i København - fire dage i Auning
Den formandspost, han har elsket, har han nu givet afkald på i erkendelse af, at det ikke er foreneligt med at sidde i Folketinget.
- Men jeg bliver siddende i kommunalbestyrelsen og jeg beholder min plads i miljø-teknikudvalget, lover Jens Meilvang.
Han har også lovet sin familie, at det ikke skal handle om København hele tiden.
- Jeg gik til valg på, at det var vigtigt for mig at bevare kontakten til Auning og til Djursland. Planen er, at jeg skal være i København tirsdag, onsdag og torsdag som udgangspunkt. Det bliver et meget anderledes familieliv, hvor jeg er væk i hverdagene, men hvor jeg også håber, at jeg så kan være rigtig meget til stede i weekenden.
- Det må du gerne hænge mig op på om et år, siger Jens Meilvang.
Som ordfører for et parti i Folketinget vælter det ind med invitationer til det ene og det andet. Allerede nu står lobbyister og interesseorganisationer på tæerne af hinanden for at gøre deres hoser grønne overfor Jens Meilvang.
- Men jeg vil insistere på, at jeg også skal hjem til mit liv på Djursland og møde og tale med de mennesker, jeg repræsenterer. Det er også dem al den lovgivning, jeg skal være med til at lave, får betydning for, siger Jens Meilvang.
Der er selvfølgelig undtagelser fra et hvert valgløfte, men udgangspunktet skal og må være, at arbejdet er i København, mens resten af livet, familien og venner er på Djursland.
Hjemmefodret gris og ego-jæger
Det er også hjemme på Djursland hans familie er. Og grisene, som Jens Meilvang fodrer på hvert forår for så at slagte dem og stille dem på spisebordet.
- Jeg går meget op i mad, og derfor går jeg også meget op i kød. Hvis jeg havde mere tid, kunne det være spændende at leve på en måde, hvor jeg kun spiste det kød, jeg selv havde skudt, siger Jens Meilvang, der er glad jæger, når han for alvor skal være egoistisk og forkæle sig selv.
- Fællesjagt med ligesindene er rigtig hyggeligt, men det er også fantastisk bare at være sig selv og sidde i et jagttårn og vente, mens naturen og dagen vågner. Der kan jeg godt lide at sidde og meditere, fortæller Jens Meilvang, inden han vender tilbage til grisene.
- Vi har tre grise, som jeg går og feder op sammen med mine børn. Det kan jeg også godt lide. Jeg kan godt lide tanken om, at jeg ved, hvordan det kød jeg spiser, har haft det, da grisene var i live, og hvad de har spist. Jeg har plantet frugttræer og buske, så de rigtigt kan mæske sig, fortæller Jens Meilvang, som også lægger vægt på, at børnene er med i processen.
- Det er vigtigt, at både min datter og min søn er med til at fodre og passe grisene, så de også får indsigt i, hvordan tingene foregår. Og så får de lov til at give dem navne.
- Jeg kan rigtig godt lide tanken om friheden til at være selvforsynende. Og det måtte faktisk godt være lettere, end det er lige nu. Jeg har et helt ringbind med bureaukrati og myndigheder bare for de tre grise, konstaterer Jens Meilvang.
Når han en gang i mellem sidder helt stille, er det gerne med en god bog i hånden, men Jens Meilvang er også pinligt klar over, at et job som stillesiddende folketingsmedlem kræver disciplin i træningslokalerne, hvis madglæden og kontorstolen skal kunne sammen i længden.
- Jeg skal have lagt noget fast træning ind om morgenen. Ellers drukner det hele bare i møder, lyder ambitionen fra Jens Mejlvang.