Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SyddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Lukas Bertram Vindum Mikkelsen og socialrådgiver og familiebehandler Daniel Maagaard Larsen har gamet sig ind på hinanden. Foto: Asbjørn With

- Gaming er ikke problemet

For nogle år siden kunne jeg næsten ikke komme i kontakt med min søn. Når han kom hjem fra skole, gik han direkte ind på sit værelse og lukkede døren.

Bag den lukkede dør kunne jeg høre, at han levede et liv, som hverken jeg eller resten af familien var en del af. Ofte foregik det til langt ud på aftenen, ofte på engelsk, og der var kraftige udbrud af jubel eller raseri.

Det var onlinespillet Fortnite, der havde fanget ham, og som gjorde det svært overhovedet at få kontakt med ham.

Jeg følte mig både magtesløs og egentlig også ude af stand til at gribe ind. For jeg var ikke sikker på, at jeg selv havde noget at stille i stedet for, hvis jeg forbød ham at spille computer - eller game, som det rettelig hedder.

Situationen er ikke ret meget anderledes end den, jeg forestiller mig, at rigtig mange andre forældre eller bedsteforældre har stået i. Vi vil gerne bruge tid sammen med børnene, men de vil hellere sidde med hovedtelefoner på og være sammen med nogle andre i en virtuel verden, der kan være svær at forstå, endsige få adgang til.

Gaming kan give anledning til meget store spændinger og konflikter i en familie.

Når jeg som far ikke kan forstå, hvorfor drengen ikke bare kan slukke, når vi skal spise, eller når han "er nødt til" at spille en onlineturnering med sit hold hele lørdag aften, har jeg mere end en gang haft lyst til at trække stikket ud af computeren.

Heldigvis har jeg ikke gjort det. For som socialrådgiver og familiebehandler Daniel Maagaard Larsen fortæller, er gaming en central del af mange børn og unges liv og en helt central del af deres sociale relationer.

At møde Daniel Maagaard Larsen, der selv gamer, var en ret vild øjenåbner. Samtalen med ham gav mig en dyb indsigt i de elementer, der gør især onlinespillene så dragende og nærmest afhængighedsskabende for mange børn og unge.

Og voksne, må jeg indrømme.

For jeg genkender alt det, Daniel Maagaard Larsen beskriver. Det foregår også i mit lille hyggelige gamingunivers, hvor jeg en gang imellem slår tid ihjel, mens jeg fodrer dyr og fremstiller virtuelle produkter på min (efterhånden ret velvoksne :-)) bondegård i Hayday-universet, mens jeg bliver bombarderet med fristende tilbud.

Men også fordi det gik op for mig, at gaming også kan være et socialt frirum for rigtig mange. Og måske især for nogle af dem, der har svært ved at fungere i det, vi uvidende voksne kalder "den virkelige verden".

For nogle er det faktisk det eneste sociale rum, de kan eksistere i.

Daniel Maagaard Larsen har fundet ud af, at hans egen interesse for og viden om gaming, giver ham en helt særlig fordel, når han som familiebehandler skal forsøge at skabe kontakt til børn og unge med udfordringer i hverdagen.

Rigtig god læselyst.

Billede af Asbjørn With
Billede af skribentens underskrift Asbjørn With Journalist
For Line Vindum Mikkelsen har det været en særdeles positiv oplevelse, at have besøg af Daniel Maagaard Larsen, som i de seneste tre år har gamet sig ind på livet af hendes søn Lukas. Foto: Asbjørn With

- Daniel er den eneste voksne ud over sin familie, Lukas gider at tale med, siger Line Vindum Mikkelsen, der er mor til 16-årige Lukas

16-årige Lukas har kæmpet med angst, ADHD og belastningsudløst depression. Det betyder blandt andet, at han ikke kan overskue at gå i skole mere end et par timer om ugen.

Han elsker også at game og bruger meget af sin tid med headset på i en virtuel verden, hvor han er sammen med sine venner.

Velmenende voksne, pædagoger og folk fra kommunen, gad Lukas overhovedet ikke at have noget med at gøre, fortæller hans mor Line Vindum Mikkelsen.

Ikke før Daniel Maagaard Larsen trådte ind en af døren. Han er uddannet socialrådgiver og arbejder som familiebehandler.

Men i modsætning til alle de andre fra kommune, så er Daniel også selv gamer. Og så var der kontakt til Lukas med det samme.

Line Vindum Mikkelsen er mor til 16-årige Lukas, som siden han var 10 år har kæmpet med angst, ADHD og belastningsudløst depression. For tre år siden fik familien besøg af Daniel Maagaard Larsen, der er socialrådgiver og kommunal familierådgiver med over 20.000 timers gaming med sig i rygsækken. Det har gjort en forskel, konstaterer Line Vindum Mikkelsen.

Lukas Bertram Vindum Mikkelsen elsker sin familie højt. Familien er hans sociale netværk, og i virkeligheden behøver han ikke flere sociale relationer end dem.

Ikke i det uvidende voksne ville kalde "den virkelige verden" i hvert fald.

- Han har ikke noget socialt behov. Og uden gaming vil han være isoleret på sit værelse, fortæller Line Vindum Mikkelsen, der er mor til 16-årige Lukas.

Som mange andre teenagedrenge elsker Lukas at sidde på sit værelse i kælderen med sit headset på og game.

Men Lukas er ikke som de fleste andre teenagedrenge, for han har angst, ADHD og belastningsudløst depression. Det har haft store konsekvenser for Lukas og for hans familie.

Det har betydet, at han næsten ikke går i skole, og når han gør, er det et par timer af gangen, sammen med en voksen og i et rum med kun en voksen og Lukas på specialskolen i Pindstrup.

16-årige Lukas Bertram Vindum Mikkelsen er særdeles videbegærlig. Ud over at game elsker han at læse. Foto: Asbjørn With

- Lukas har altid skubbet fagpersoner, pædagoger og velmenende voksne væk. Dem gider han simpelthen ikke have noget med at gøre. Man skal komme med noget, Lukas kan bruge til noget. Og så skal man være glødende passioneret. Ellers gider han ikke, fortæller hans mor Line Vindum Mikkelsen.

Forhistorien - KORT

Da Lukas Bertram Vindum Mikkelsen er omkring 10 år begynder han at opleve store problemer med angst. Han var i et forløb hos en psykolog i godt seks måneder men uden at situationen blev bedre.

Kort tid efter forsøgte Lukas at hænge sig selv. 

Familien råbte på hjælp, så højt de kunne, og Lukas mor sagde sit arbejde op for at kunne passe på sin søn. Hun har siden modtaget tabt arbejdsfortjeneste, så hun har kunnet være hjemme hos Lukas.

Lukas blev indlagt på børnepsykiatrisk i nogle måneder, men han fik det tiltagende dårligere. Man meddelte, at man ikke kunne hjælpe Lukas og udskrev ham til kommunen med henblik på en langsigtet, pædagogisk indsats.

Lukas forældre var overbevist om, at Lukas havde en depression. Med familiære udfordringer med depression flere steder i familien, kendte forældrene symptomerne, og en privatpraktiserende psykiater gav dem ret.

Diagnosen blev ADHD og belastningsudløst depression.

Med hjælp fra medicin blev det lidt bedre, men der skulle findes et nyt skoletilbud. Det blev specialskolen i Pinstrup, hvor Lukas har gået siden.

Først i én time af gangen.

Nu kommer Lukas syv timer om ugen fordelt på tre dage. Undervisningen foregår 1:1 i et separat rum.

Line Vindum Mikkelsen, mor til Lukas

For tre år siden fik familien for første gang kontakt med familiebehandler Daniel Maagaard Larsen, som siden er kommet i hjemmet en gang om ugen.

- Da jeg mødte Lukas første gang, var det helt tydeligt, at han ikke gad sådan en som mig. Men så spurgte jeg ham, hvad han gamede, og så var der skabt en relation med det samme, fortæller Daniel Maagaard Larsen.

Han er uddannet socialrådgiver og arbejder som familiebehandler. Men hans største fordel er, at han gamer.

Rigtig meget.

Og derfor ved han alt om det univers, Lukas befinder sig i og lever store dele af sit liv i.

Familiebehandler Daniel Maagaard Larsen har besøgt Lukas hver onsdag i tre år, og via gaming har han kunnet komme tættere på Lukas. Foto: Asbjørn With

- Vi fik hurtigt skabt noget at være fælles om. En relation, der bygger på respekt og anerkendelse for det, vi begge to går rigtig meget op i, fortæller Daniel Maagaard Larsen, der har tracket sin egen gaminghistorik til at omfatte flere end 20.000, siden han kastede sig over et af de første Pokemón-spil i slutningen af 1990'erne.

Skærmen har hjulpet Lukas

Line Vindum Mikkelsen fortæller, at hun sammen med sin mand lagde restriktioner på børnenes skærmtid, da de var små. Især for Lukas tre søskende. Men ikke for Lukas.

For det blev hurtigt klart, at den virtuelle verden var så stor en del af det liv, Lukas levede, at det ikke gav mening at begrænse det på samme måde som for de tre andre.

- Da Lukas skiftede skole til Pindstrup som 10-årige kunne vi se, at vennerne faldt fra. Og vennerne i spillene er nu hans venner, og dem han selv kalder venner, fortæller Line Vindum Mikkelsen.

For Lukas begyndte det med den iPad, alle elever i kommunen får udleveret i 0-klasse.

- Da det begyndte at gå galt for Lukas blev iPaden en slags flugt. Det var rigtig godt for ham, at han lige kunne komme lidt væk fra en situation. Både herhjemme men også i skolen eller ude i det offentlige rum.

- Især når de meget, meget dystre tanker kom, så kørte de bare rundt og rundt i hovedet på ham, og det var næsten umuligt at bryde tankerækken. Det kunne iPaden, og på den måde kunne vi berolige ham og skærme ham lidt, fortæller Line Vindum Mikkelsen.

I mødet med Daniel Maagaard Larsen blev gaming det første skridt til en tættere relation.

- I mine mange samtaler med Lukas, begynder vi altid med gaming. Det er det fælles tredje, vi mødes om. Men mens vi gamer, taler vi om mange andre ting, og så blive gaming et socialpædagogiske redskab, jeg kan bruge til at finde ud af, hvordan Lukas har det, og hvad der vil giver mening for ham i en skolemæssig sammenhæng, fortæller Daniel Maagaard Larsen.

Gaming får Lukas til at være sig selv

Netop Daniels evne til at gå med Lukas ind i gaminguniverset er noget af det, der har skabt forandringer, mener Line Vindum Mikkelsen.

- Det er lettere for Lukas at tale, mens han laver noget andet. Han er en utrolig intelligent og reflekteret dreng, og han er god til at please og tale dig efter munden. Så det kan være meget svært at aflæse ham.

- Men under gaming slapper Lukas mere af. Han bliver på en måde mere naturlig og ægte, og så har Daniel fået mulighed for at mærke, hvor Lukas er henne, fortæller Line Vindum Mikkelsen.

Hun kan mærke, at tiden sammen med Daniel er god for hendes søn, der ved at have Daniel ved sin side, mens de gamer, hele tiden lærer noget og udvikler sig.

- Noget af det, Daniel har sneget ind handler om relationer til andre. Hvordan taler man sammen, og hvordan aflæser man andre mennesker, og det de siger?

- Der er et kodeks online, der skal følges. Lukas kan godt blive lidt af en politimand, der påtager sig alt, når det kommer til at holde øje med, hvad andre gør. Der får Daniel på en meget fin måde sat så diskrete ord på, at Lukas tager det til sig i stedet for at blive vred, siger Line Vindum Mikkelsen.


Line Vindum Mikkelsen har oplevet at Lukas er blevet bedre til at aflæse reaktioner efter mødet med Daniel Maagaard Larsen. Foto: Asbjørn With

- Dermed ikke sagt, at Lukas ikke er blevet vred på Daniel. Men Daniel er den eneste voksne, Lukas kan blive vred på men alligevel vende tilbage til. Det er rigtig positivt, at han på den måde finder ud af, at det godt kan lade sig gøre at tilgive og komme videre, fortsætter Line Vindum Mikkelsen.

Efter tre år sammen med Lukas er Daniel Maagaard Larsen så småt ved at trække sig ud af familien igen.

- Min opgave er at gøre mig selv arbejdsløs.

- Jeg har lært Lukas at kende, og jeg har kunnet være hans talerør i forhold til  det, der skulle til for at få ham ud af værelset, siger Daniel Maagaard Larsen.

Det bedste, mener han, ville være at tilbyde Lukas en plads på i en E-sports klasse, men sådan en findes ikke i Syddjurs.

- Nu går Lukas lidt mere i skole, og han er begyndt at gå til skak, så der er fremgang, siger Daniel Maagaard Larsen.

Et andet billede end stereotypen

Han er stadig familiens kontaktperson i det kommunale system, og er da heller ikke helt færdig med at game med Lukas endnu.

Line Vindum Mikkelsen er glad for de positive forandringer, der sket i de seneste år.

- Lukas ved godt, at Daniel er på arbejde. Men han har oplevet at få en ven, der har gidet at være sammen med ham på hans præmisser. Det er utrolig værdifuldt.

- Og så har Daniel også vist, at gaming kan være noget andet end den stereotype forestilling om pizzabakker og coladåser. Han har vist, at man sagtens kan game som voksen. og at man samtidig kan være dygtig og bruge gaming i sit arbejde, konstaterer Line Vindum Mikkelsen.


For socialrådgiver og familiebehandler Daniel Maagaard Larsen kan gaming bruges som socialpædagogisk redskab. Men alle kan have god nytte af at få mere viden om den spilindustri, der sniger sig ind over det hele. Foto: Asbjørn With

Daniel er både socialrådgiver, familiebehandler og gamer: - Vi skal holde op med at tro, at det er gaming, der er problemet

Gaming er meget andet end de stereotype forestillinger om ugidelige teenager, der i skæret fra en computerskærm sidder begravet i gamle pizzabakker og tomme sodavandsdåser.

Langt over halvdelen af os alle sammen gamer.

Blandt børn og unge er tallet næsten på 100 procent i kølvandet på to år med corona.

Og for mange børn og unge, der har udfordringer med at fungere i for eksempel skolen, kan gaming faktisk være en mulighed for at fungere i en social sammenhæng med andre og kan være den livline, der går at det hele ikke bryder sammen.

Under alle omstændigheder er det ikke gaming, der er problemet. Det er snarere et symptom, og derfor hjælper det ikke at straffe ved at begrænse muligheden for at game, siger Daniel Maagaard Larsen, som hver eneste dag bruger sin egen erfaring i og interesse for gaming til at komme i kontakt med de udsatte børn og unge.

Gaming kan bruges som et socialpædagogisk redskab - blandt andet til at komme ind på livet af unge, der er skolefraværende. Det ved Daniel Maagaard Larsen alt om, for han bruger hele tiden sin egen interesse og hobby i sit arbejde. Men alle forældre kan have gavn af indsigt i gamerens og onlinespillenes verden, for så kan rigtig mange konflikter undgås, mener han.

Daniel Maagaard Larsen har en særlig kvalitet, som de fleste andre socialrådgivere og familiebehandlere ikke har.

Han er gamer.

- Man siger, at man skal øve sig på noget i 10.000 timer for at blive rigtig god til det. Jeg kan tracke, at jeg i hvert fald har gamet i 20.000 timer, fortæller Daniel Maagaard Larsen, mens han tænder for sit setup.

En gamers setup består i grundopstillingen af skærme, højtalere, tastatur, mus, et headset, en mikrofon og eventuelt et kamera. Foruden et gamerbord og en gamerstol.

- Jeg har gamet siden Pokemon Red kom i slut 1990'erne, fortæller Daniel Maagaard Larsen, som siden har gamet sideløbende med sin uddannelse til socialrådgiver og nu gamer sideløbende med sit arbejde som familiebehandler.

Ved lidt af en tilfældighed fandt han ud af, at hans interesse for og indsigt i gaming gav ham en helt særlig adgang til nogle af de børn og unge, det ellers godt kan være lidt svært at komme i kontakt med.

- Jeg arbejdede som timeaflaster i Aarhus. Det handler om at aflaste forældre i nogle timer, og her mødte jeg en rigtig sød dreng med autisme. Han elskede at game, og det var utrolig let for mig at komme i kontakt med ham og skabe en relation til ham, fordi vi begge to gamede, husker Daniel Maagaard Larsen.

31-årige Daniel Maagaard Larsen er uddannet som socialrådgiver og arbejder som familiebehandler i Syddjurs Kommune. I sin fritid elsker han stadig at game. Foto: Asbjørn With

For mange forældre er gaming et uforståeligt og utilgængeligt land, hvor deres børn og teenagere forsvinder ind i skærmen og den virtuelle verden.

- Rigtig mange forældre forstår ikke den komplekse verden, børnene befinder sig i, når de gamer. De forstår ikke de regler, der skal overholdes, og rigtig mange forældre slår op i banen i en kollektiv hjerneblødning, der hedder, at det finder børnene nok selv ud af.

- Og så bliver forældrene sure, fordi børnene ikke har fundet ud af det på den måde, deres forældre synes, konstaterer Daniel Maagaard Larsen, der har set og oplevet et hav af konflikter i spændingsfeltet mellem børn, gaming og forældre.

Vidste du at...?

- 80 % af danske drenge mellem 7 og 14 år gamer hver dag. 

- For pigerne i samme aldersgruppe er tallet 54.

- Børn der spiller multiplayer (altså sammen med andre) er mindre ensomme, end børn der ikke gamer.

- Den gennemsnitlige gamer i Europa er 31,1 år gammel.

- 47 % af Europas kvinder gamer.

- Det europæiske gennemsnit er 9,5 timers gaming om ugen.

- På verdensplan var der i 2021 3,1 milliarder gamere.

- I 2021 indbragte mobil- og tablet-gaming spilindustrien godt 100 milliarder dollars. Det er mere end hele filmindustrien og musikindustrien - tilsammen.

- I 2022 forudser estimaterne, at spilindustrien vil tjene 100 milliarder dollars - alene på "gratis spil".

Diverse nationale og internationale undersøgelser.

Netop fordi Daniel Maagaard Larsen kender til gaming indefra og har stor viden om autisme, blev han headhuntet til et job som familiebehandler.

På bølgelængde efter få minutter

- Der var ingen af mine kollegaer, der vidste noget om gaming. Nogle vidste måske lidt, men de havde slet ikke den dybe forståelse, der ligger bag gaming i dag, fortæller Daniel Maagaard Larsen, som har haft stor gavn af sin egne erfaringer med gaming.

- Jeg brugte det meget selv og særligt i forbindelse med sager om skolefravær.

Daniel Maagaard Larsen oplever ofte, at børn, der ikke kommer i skole helst vil være fri for velmenende voksne eller pædagoger, som gerne vil fortælle dem, hvad de skal gøre for at komme i skole.

- Men når jeg så spørger, hvad de gamer, så bliver der hurtigt skabt kontakt. Så deler vi med det samme noget, der ikke hænger sammen med kommunen eller skolen, og det giver nogle andre muligheder for at skabe en relation, siger Daniel Maagaard Larsen.

Gaming er ikke det onde

For mange børn, der ikke går i skole, kan gaming være deres livline til et socialt liv med vennerne, og for Daniel Maagaard Larsen gælder det i første omgang om at skabe et fælles sprog, så forældrene kan begynde at tale med deres børn.

- Nogle gange ved forældre til skolefraværende børn ikke engang, hvad deres barn spiller derinde bag døren. Og rigtig mange har svært ved overhovedet at komme i nærheden af deres barn, fordi de ikke forstår det sprog, deres barn taler.

- Det hedder for eksempel ikke hvad spiller du? Det hedder hvad gamer du? Og så begynder vi der, forklarer Daniel Maagaard Larsen.

For tiden gamer Daniel Maagaard Larsen selv Pathfinder Wrath of the Righteous. Foto: Asbjørn With

Inden han går i gang med at åbne døren ind til spilindustriens dragende, udfordrende, manipulerende og udspekulerede verden, er det vigtigt for ham, at slå en ting fast med syvtommersøm.

- Det er ikke computeren eller gaming, der er det onde. Det er utrolig vigtigt at forstå. Gaming kan være et symptom på det, der er galt. Derfor hjælper det ikke at gribe ind overfor spillet med forbud. Hvis du tager det fra dem, så har de ikke noget tilbage, forklarer Daniel Maagaard Larsen.

En livline til det sociale liv

Når han som familiebehandler møder et nyt barn eller en ung, begynder relationen i gaming. Et fælles ståsted, hvor relationen er lige, og hvor der er gensidig accept og respekt på grund af det fælles interesse.

- I mine samtale begynder vi altid i gaming, men vi kommer altid til at tale om noget andet, imens vi gamer. På den måde bliver gaming et redskab til at finde ud af, hvordan barnet eller den unge har det.

- Gaming bliver et fælles tredje, der opstår imellem os , og så bevæger vi os i alle mulige retning derfra, fortæller Daniel Maagaard Larsen.

Når et barn eller en ung ikke går i skole men i stedet har forskanset sig med et headset på foran skærmen og bag en lukket dør på sit værelse, er det vigtig at kunne se igennem det, man lige umiddelbart ser.

For det handler ikke kun om at game, men også i høj grad om at fastholde en socialrelation til andre.

- Mange kommer ikke op i skolen, men de har en social livline, fordi de gamer med vennerne efter skole. På den måde bliver gaming en social krog, selv om man ikke fysisk møde op i skolen, fortæller Daniel Maagaard Larsen.

Onlinespillenes komplicerede verden

Men for at komme et skridt videre og faktisk få kontakt til barnet eller den unge, kræver det, at man som voksen gør en indsats.

Pathfinder Wrath of the Righteous er et komplekst og omfattende rollespil efter inspiration af det legendariske Dungeons & Dragons. Foto: Asbjørn With

Dels for at lære spiluniverserne at kende, men også for at lære de strukturer, der er bygget ind i spillene. På den måde kan man forstå reglerne i gaming - også de uskrevne. Mange konflikter kan undgås, og man kan som forældre også være med til at forhindre nogle af de farer, der lurer i periferien af spillene, hvor fristende tilbud lokker i håb om at få fat i dine eller dine børns penge.

- For mange børn og unge, der har svært ved at være sammen med andre, for eksempel i skolen, er mange onlinespil med til at skabe struktur. På godt og ondt, konstaterer Daniel Maagaard Larsen, som parallelt med sine egne erfaringer med gaming som socialpædagogisk redskab også har gravet sig ned i onlinespillene opbygning og virkemåder.

Online i deres virkelige verden

Først og fremmest må vi som voksne forstå, at børn og unge ikke oplever den virtuelle verden som løsrevet fra den virkelige verden.

- En legeaftale online er lige så gyldig som en legeaftale, hvor børnene er i samme rum. Det betyder, at vi som voksne og forældre skal opfatte en virtuel legeaftale, som alle andre legeaftaler, forklarer Daniel Maagaard Larsen.

På samme måde har vi en forpligtelse til at facilitere det, der foregår. Holde øje med tonen og alt det andet vi ville holde øje med, hvis vores barn fik fysisk besøg.

Der er rigtig mange voksne, der gamer. Mange på deres mobil eller deres tablet. Men der er også mange voksne, der ligesom Daniel Maagaard Larsen har et setup derhjemme, og som nyder at begive sig ind i deres favorit- gaming-universet. Foto: Asbjørn With

- Det er en god ide at lade barnet begynde med at game i stuen. På den måde kan man holde øje med sproget og barnets reaktioner. Samtidig kan man spørge ind til, hvad de gamer, hvordan reglerne er, hvilke belønning og straffe der er i spillet. Mange vil opleve, at barnet gerne vil tale og fortælle, hvis interessen er oprigtig, siger Daniel Maagaard Larsen.

Lav klare og tydelige aftaler

Når gamingen så flytter ind på værelset, skal vi stadig have klare aftale. Ofte er der kamera på, hvor gamerne kan se hinanden.

- Og så går det altså ikke, at far bare går ind på værelset i undertøj. Det ville man jo aldrig gøre, hvis der var en på besøg på værelset, konstaterer Daniel Maagaard Larsen.

Det er også nødvendigt, at de voksne har forståelse for, at man ikke bare kan afbryde et spil, når det lige passer mor eller far.

- Du beder jo heller ikke dit barn om at tømme opvaskemaskinen, mens de er midt i en fodboldkamp. Lav klare og tydelige aftaler. Du må game derfra og dertil. Så skal vi nok lade dig være. Men så skal du også stoppe der, foreslår Daniel Maagaard  Larsen

Farerne lurer i periferien

Når alt det med klare aftaler er på plads, så bliver forældrenes næste opgave at hjælpe gameren med at gennemskue de mekanismer, der hele tiden lurer i periferien af onlinespillene.

Onlinespil & offlinespil

Onlinespil er computerspil, der spilles online. Altså via netværk, som i 2022 stort altid er ensbetydende med, at de spilles over internettet. Spillene kan spilles på diverse enheder, mobil, tablet, computer, være alt fra helt simple tekstbaserede spil, man spiller med sig selv til meget komplekse og verdensomspændende spil, der kan spilles af tusindvis af spillere på samme tid eller 3D-spil med verdener, hvor antallet af spillere er ubegrænset.

Spillene er ofte gratis at spille, men der er så mulighed for store mængder af ekstra tilkøb undervejs.

Kendte og populære onlinespil er blandt mange tusinde andre: Hayday, Candy Crush Saga, Fortnite, League og Legends, Counter Strike og PUGB.

Offlinespil er en anden form for computerspil, hvor der er en forudbestemt handling og historie. Her er formålet i højere grad at udvikle sig som spiller eller at gennemføre spillet. Hvor mange onlinespil baserer sig på kortere runder, vil mange offlinespil kunne tage mange timer at gennemføre. Mange af disse spil udmærker sig ved fantastisk god grafik, hvor der virkelig er kælet for detaljerne for at skabe en formfuldendt og æstetisk smuk spiloplevelse.

Disse spil koster ofte penge, men så er oplevelsen så også betalt.

Blandt de mest populære lige nu kan nævnes: A Plague Tale: Requiem, God of War Ragnarök, Horizon Forbidden West og årets bedste spil kåret The Game Award of The Year: Elden Ring.

Gratis onlinespil stod i 2018 for 80 procent af spilindustriens samlede indtjening. Det svarede til cirka 86 milliarder dollars. Og det var "gratis" onlinespil. Og det er fire år siden.

I år forventes industrien at tjene tæt ved 200 milliarder dollars.

Det er mere end hele filmindustrien og hele musikindustrien forvente at tjene - tilsammen.

De fleste spil opererer med belønning og straf på en måde, der skal få os som gamere til at forsætte med at spille.

- Mange onlinespil har noget der hedder dailies. Det er en to do-liste over opgaver, der skal gøres i spillet i dag, fortæller Daniel Maagaard Larsen.

Dailies & weeklies - kort

I mange onlinespil er det muligt at få ekstra gevinst, bonus, point, udstyr eller gaver ved at gennemføre såkaldte dailies og weeklies.

Spillet stiller dig en række opgaver, der skal løses indenfor f.eks. 24 timer. Et ur tæller ned, så du hele tiden kan se, om du når opgaverne eller ikke når opgaverne.

Ud over, at der er en gevinst forbundet med at løse dagens eller ugens opgaver, kan der i nogle spil også forekomme straf, hvis du ikke løser opgaverne. Dermed er opgaver uanset om du vil have præmien eller undgå straffen med til at fastholde dig i spillet.

Det kan hurtigt udvikle sig til at blive et pres for gamere at løse sine opgaver. Særligt, når spillet indfører en "streak", der sikrer dig yderligere gevinster ved at løse mange dailies og weeklies i træk. Jo flere du løser i træk, så større skade, hvis du springer over og dermed ødelægger din streak.

- Hvis du løse dine dailies, bliver du belønnet. Der er en klokke inde i spillet, der tæller ned, så du hele tiden bliver gjort opmærksom på, hvor lang tid der er tilbage, inden dine dailies skal være gjort, forklarer Daniel Maagaard Larsen.

I overført betydning kan man se på det som daglige pligter, som vi kender dem fra at stille i opvaskemaskinen, gå tur med hunden, læse lektier, dække bord eller hvad det nu er.

- Ved siden af dine dailies, der skal løses giver spillet dig også weeklies, altså ugeopgaver, og så stiger belønningen. Og løser du mange opgaver i træk - i gamingsprog kaldes det "streaks", bliver belønningerne endnu større.

- Men samtidig bliver der også hele tiden mere at miste, hvis du ikke løser dine opgaver, og dermed bliver du fastholdt i spillet, forklarer Daniel Maagaard Larsen.

Mange tror, at gaming foregår på et mørkt teenageværelse. Men den gennemsnitlige gamer i Europa er omkring 31 år. For gaming er også Candy Crush eller Hayday på mobilen. Foto: Asbjørn With

Det kan pludselig have enorme konsekvenser, hvis man bliver forhindret i at spille og dermed ikke kan lave sine dailies, så man mister sine strikes og skal begynde helt forfra.

For en voksen, der gerne vil have barnet med i sommerhus kan det lyde som en ligegyldighed, mens det i barnets verden kan føles fatalt.

Psykologerne har fået job i spilindustrien

Igennem de seneste mange år er adfærdspædagogikken flyttet med ind i spildesignernes kontorer, og psykologer har højtbetalte job i spilindustrien, fordi de ved noget om, hvordan mennesker reagerer på forskellige stimuli.

- Adfærdspædagogik handler i meget grove træk om positiv forstærkning, negativ forstærkning og straf, forklarer Daniel Maagaard Larsen.

Forstærkning - KORT

Forstærkning, indlæringspsykologisk begreb. For at noget kan læres, så det huskes og kan gentages — og for at en adfærd kan styrkes i intensitet og/eller hyppighed — er forstærkning nødvendig.

En forstærker (reinforcer) kan være positiv, fx en belønning, eller den kan være negativ, hvilket betyder, at man med sin adfærd fjerner noget ubehageligt. Der må være en logisk sammenhæng i tid og rum (kontingens) mellem adfærden og dens konsekvenser, da individet ellers kan indlære overtroisk adfærd. Af væsen er forstærkning en påvirkning (stimulus) af den handlende organisme.

Da der er individuelle forskelle hos højere dyrearter, inkl. mennesket, kan en forstærker kun defineres ved hjælp af den virkning, den har på hvert enkelt individ. Ros virker fx i forskellig grad og er afhængig af, hvem der tildeler den.

Individer kan være mere eller mindre tilgængelige for de basale forstærkere — mad, drikke, sex — idet nogle tåler ubehag bedre end andre. Blandt mennesker er den mest almengyldige forstærker sikkert social kontakt med andre.

Lex.dk

Positiv forstærkning er for eksempel belønning , en gevinst, særlige mærker eller point, så du rykker op på topscorelisten.

- Vi har holdt op med at rangere børn på den måde inden for pædagogikken, men spillene gør det hele tiden, fortæller Daniel Maagaard Larsen.

Negativ forstærkning er for eksempel, at din belønning udebliver, hvis du ikke gør det, du skal. Eller at du ikke oplever en straf.

- Det har en konsekvens, at du ikke foretager den handling, og løser den opgave, spillet beder dig om, konstaterer Daniel Maagaard Larsen.

Problemet med denne meget systematiske og rationelle tilgang til belønning og straf, som de adfærdspædagogiske mekanismer i spillerne gør brug af i stor stil er, ifølge Daniel Maagaard Larsen, at adfærdspædagogikken ignorere hele den kognitive del af hjernen.

- Dermed bliver ræsonnementet, at hvis jeg gør noget, så får jeg en belønning. Men på den måde finder jeg aldrig glæde ved at udføre handlingen.

Frygten for straf fastholder

Onlinespil er ligeglade med at straffe. Og de gør det hele tiden, hvis gameren ikke gør det, spillet dikterer.

- Er der for eksempel en rangliste i det spil, du gamer, så falder du ned ad listen, hvis du spiller dårligt. Du bliver simpelthen offentligt udskammet, konstaterer Daniel Maagaard Larsen.

Det er mulig, at man som voksen kan håndtere at rasle ned ad ranglisten, fordi man kan gennemskue, hvad der foregår. Men det kan rigtig mange børn og unge, ifølge Daniel Maagaard Larsen ikke, fordi deres kognitive evner endnu ikke er fuldt udviklet.

- Den værste straf i onlinespil er at blive banned. Det sker, når du bryder spillets regler. Måske har du råbt for meget, og nogle af de andre gamere har anmeldt dig, og så kan du blive banned - eller udelukket. Måske i en dag, måske i 14 dage. Eller måske for evigt, og så har du tabt alt, konstaterer Daniel Maagaard Larsen.

Igen kan det for uvidende og udenforstående virke voldsomt, men for gameren er det reelt, verden, der kan styrte sammen.

"Banned" eller "dishonored" - kort

Som i alle andre sammenhænge gælder der også regler for din opførsel i gaming.

Også regler, der ikke har noget med selve reglerne i spillets regler at gøre.

Reglerne kan både være uskrevne og handle om andre spilleres opfattelse f.eks. af dit sprog eller være tydelige i forhold til dine forpligtelser overfor andre gamere.

Aggressiv tale, hadske kommentarer o.lign. kan resulterer i, at du bliver "banned" (udelukket), det vil sige, at du bliver afskåret fra at spille spillet i en periode. Perioden afhænger af, hvad du har gjort, og hvordan det vurderes af de administratorer, som træffer beslutningen. Perioden du bliver banned kan ikke altid forudsiges, og derfor kan straffen virke voldsom og uforudsigelig for den gamer, det går ud over.

Derfor anses det at blive banned, som den værste online gamingstraf.

Andre strafsystemer sikrer, at du overholder dine forpligtigelser overfor de andre gamere. Hvis du f.eks. er nødt til at forlade en kamp, før den er færdig (måske fordi dine forældre tvinger dig til at komme og spise aftensmad), straffer spillet din opførsel ved at i vanære eller "bad standing" (dishonored).

Denne type straf kan koste dyrt, hvis du som gamer f.eks. bliver rykket en liga eller et niveau ned, og nu ikke længere kan spille med dine venner.

- Du kan også blive dishonored hvis du for eksempel går midt i en kamp - måske fordi dine forældre tvinger dig til at spise aftensmad, eller trækker stikket ud af væggen i frustration - og så bliver du straffet. Måske rykker du ned i niveau, så du ikke kan spille med vennerne, siger Daniel Maagaard Larsen.

Det er bare nogle af de eksempler på, hvordan der kan opstå konflikter, når onlinespillets pædagogik møder forældrepædagogik.

Men forældrene er faktisk oppe imod stærke kræfter, konstaterer Daniel Maagaard Larsen, og derfor skal forældrene bruge tid på at forstå onlinespillenes opbygning og strukturer.

Onlinespil har ingen følelser

Det helt store problem opstår, når onlinespillene forsøge at snige sig ned i dine eller dine børns lommer. For gratis onlinespil er ikke lavet alene for underholdningens skyld. Det er meget velsmurte pengemaskiner, der er designet til at lokke penge op af lommen på dem, der spiller.

Og det kan gøres på rigtig mange måde.

- Når du får belønninger i et spil kan de være gratis og tilfældige eller begge dele. Eller de kan komme med faste intervaller. Den form for mulighed for belønning kan let få os til at udføre en bestemt handling. Hvis du vinder en kamp får du en pakke med fem tilfældige kort, giver Daniel Maagaard Larsen som eksempel.

Udstyret er vigtigt, når man gamer på en computer, mener Daniel Maagaard Larsen. Når man skal bruge lang tid på det, kræver det ordentligt udstyr, og i mange spil er hurtighed og præcision afgørende, og det stiller lidt krav til udstyret. Foto: Asbjørn With

Kortene kan være nyttige eller unyttige. De er for det meste unyttige, men der er også hele tiden et håb om, at du netop denne gang får et af de nyttige, måske sjældne og endda værdifulde kort.

Derfor fortsætter jagten på belønningen.

Princippet kaldes i psykologien for "Skinners Box".

Skinner Box er et gennemtestet forsøg på rotter, udført af den amerikanske psykolog B. F. Skinner. Skinner anbragte rotter i specielt byggede kasser, hvor rotterne lærte at trykke på knapper eller pedaler for at modtage en foderpille, belønning, eller for at undgå et elektrisk stød, straf. Også her kan dyrene lære at reagere ved præsentation af et ellers neutralt signal, hvis signalet kombineres tidsmæssigt med belønning eller straf.

- Man gentager altså den samme handling i håb om belønning. I Candycrush er det lyde, der udløser dopamin til hjerne. I CS:GO kan det være visuelle skins til dine våben, eller værdifulde spillere, hvis du spiller Fifa, konstaterer Daniel Maagaard Larsen.

Fordre ludomani med ekstra "belønninger"

Hvis man ikke kan vente på den næste belønning, og dermed muligheden for, måske, at få en værdifuld belønning, så tilbyder online spillet dig muligheden for at købe ekstrabelønninger. Du kan altså købe kasser med tilfældige kort, gaver, skins, diamanter eller alt muligt andet.

Og for et lille beløb - ofte i spillet egen valuta, der skjuler den reelle værdi - får du mulighed for ekstra "belønninger"

- Der begynder spillene at fodre ludomaniske tendenser. Fordi du hele tiden jagter muligheden for den store gevinst i et belønningssystem, der bygger på tilfældighed, advarer Daniel Maagaard Larsen.

Og for nogle af spillene har det udviklet sig så meget, at spillet i højere grad minder om et socialt medie med en virtuel shop, hvor du kan købe alt mellem himmel og jord, du så kan bruge i spillet.

Hjemmearbejdspladsen kan flere ting, hjemme hos Daniel Maagaard Larsen. I arbejdstiden fungerer den som alle andre arbejdspladser, men når fritiden tager over, kan den forvandles til at kraftfyldt gamerbæst. Foto: Asbjørn With

- Fortnite er et rigtig godt eksempel. Inden du kan spille det gratis onlinespil Fortnite, er du blevet præsenteret for to onlineshops. Her kan du købe forskellige våben, dragter, udstyr og alt muligt i forskellige designs, som er med til at afgøre din status i spillet. For de andre gamere aflæse de signaler, din figur udsender og ved jo også, hvad ting koster eller hvor sjældne de er.

- Samtidig sender Fortnite dig ind i en ventelobby, mens der bliver samlet spillere nok. Så deres er masser af tid til at vise sin digitale status frem, forklarer Daniel Maagaard Larsen.

Han konstaterer, at der nu er tre gange så mange unge i behandling for ludomani, som der var for 10 år siden, og tallet er stødt stigende.

Ureguleret industri og markedsføring

Det er godt 10 år siden, at store og pengestærke investorer for alvor fik øjnene op for onlinespillenes uendelige muligheder for at påvirke mennesker. Og siden er det gået stærkt, konstaterer Daniel Maagaard Larsen, der har fulgt udvikling tæt hele vejen fra de relativt uskyldige dage i slut 1990'erne og til i dag, hvor onlinespillene har spredt sig ud over hele kloden og ind i stort set alle mobiltelefoner, tablet og computerskærme.

- Mange tror fejlagtigt, at der er regler, der sikre, at vores børn og unge ikke bliver eksponeret for alt for meget reklame og smart markedsføring. Og det er da også forbudt at reklamere direkte overfor børn i tv.

Daniel Maagaard Larsens 10 bedste råd

Her får du de 10 gode råd, Daniel Maagaard Larsen altid giver:

1. Invester tid i dit barn!

2. Rammesæt dit barns gaming - hvornår og hvor meget?

3. Køb ordentligt gaming-udstyr til dit barn.

4. Research de spil dit barn spiller, og hvilke spil du køber til dit barn.

5. Spil videospil sammen med dit barn, men også analoge spil.

6. Kend dit barns digitale identitet og hvem de spiller med.

7. Intervenér og støt dit barn i hvordan man er social digitalt.

8. Støt din lokale e-sports klub eller klubtilbud med gaming.

9. Dygtige computerspillere dyrker motion og spiser sundt.

10. Du er dit barns rollemodel, også digitalt.

- Men på Youtube, andre sociale medier og i mange spil er der frie rammer for reklame og påvirkning. Her sidder de bedste gamere og influenserne og har direkte og uendelig adgang til vores børn og unge, hvis ikke vi som voksne er bevidste om det. For børn og unge kan slet ikke konsekvensberegne endnu. Det er deres frontallapper slet ikke udviklet til, konstaterer Daniel Maagaard Larsen.

- Det er derfor, det er så vigtigt, at vi taler om gaming med vores børn og unge. Ligesom vi skal tale med dem om alkohol eller sex, mener han.

I håb om at flere socialrådgivere, familiebehandlere og kommuner skal få øjnene op for, hvad gaming kan i en socialpædagogisk sammenhæng, håber Daniel Maagaard Larsen, at han få mulighed for at oplæg og kurser rundt om i landet på konferencer og lignende.

Senest i Skive, hvor han stod for en af de bedst bedømte oplæg på International Autisme Konference.

For Pernille Busch er det livgivende at gøre noget for andre mennesker. Og da hun i 2013 pludselig selv skulle være alene juleaften, arrangerede hun fællesjul med et par venner på en bodega i Rønde. Foto: Asbjørn With

Pernille fra Grenaa arrangerer stadig fællesjul i Rønde: - Jeg nænner ikke at rykke det tættere på mig selv

Da Pernille Busch og to af hendes venner for snart 10 år siden kunne se frem til en juleaften alene, tog de sagen i egen hånd.

Siden har der været arrangeret fælles juleaften i Rønde for andre i samme situation. Og selv om Pernille Busch flyttede til Grenaa, nænner hun ikke at flytte den jul, der efterhånden er blevet et af årets højdepunkter for mange af dem, der glæder sig til arrangementet.

Mød Pernille Busch, som mener, at: - Ingen skal være tvunget til at sidde alene juleaften.

Efter en coronapause på to juleaftener inviterer Pernille Busch nu igen til fælles jul i Rønde. - Ingen skal være tvunget til at sidde alene juleaften, siger Pernille Busch, som første gang arrangerede fællesjul i 2013. Siden er hun flyttet til Grenaa, men nænner ikke at trække julearrangementet med.

- Ingen skal være tvunget til at sidde alene juleaften.

Så kort kan bevæggrunden beskrives for den fælles jul, Pernille Busch første gang stablede på benene med et par venner på en bodega i Rønde for snart 10 år siden.

- I 2013 skulle jeg for første gang være alene juleaften. Mine børn skulle være hos deres far. To af mine venner stod i samme situation, og så besluttede vi os for at gøre noget, fortæller Pernille Busch.

Sneen er faldet udenfor huset lidt udenfor Grenaa og med ikke bare ét men to juletræer i stuen er rammen for at tale om jul og fællesskab perfekt.

- Min kæreste ville ikke af med sit store træ. Og jeg ville ikke af med mit. Men hvorfor nøjes, når man kan få begge dele, spørger Pernille Busch, og går i gang med historien om det første fælles julearrangement på en bodega i Rønde i 2013.

- Vi tre venner gad ikke at sidde alene juleaften, så vi spurgte Syddjurs Kommune, om vi kunne hjælpe ved et af deres julefester. De ville gerne have vores hjælp på et ældrecenter, men det var altså ikke lige det, vi håbede på, fortæller Pernille Busch.

Ikke fordi, det var på et ældrecenter, men fordi juleaften her var arrangeret til at vare fra klokken 14 til klokken 16.

Pernille Busch elsker jul, og hun elsker mennesker. Siden 2013 har hun været med til at arrangere juleaften i fællesskab i Rønde. Foto: Asbjørn With

- Det var en ringe substitut for en juleaften, konstaterer Pernille Busch.

Næste forsøg var at få lov til at køre rundt efter den kommunale hjemmepleje, juleaften.

- Så kunne vi nå at besøge mange af de ældre, der sad alene hjemme. Vi kunne tage en gave med og hygge lidt om dem, så de mærkede, at der også var nogen, der tænkte på dem, fortæller Pernille Busch.

Der manglede noget for dem, der er alene

Men heller ikke det blev til noget, for der er nogle regler om, hvem der må komme i borgernes hjem og sammen med ældreplejen og så videre.

- Så foreslår jeg mine venner, at vi kan arrangerer noget selv, og det er de med på. Min ven George havde en bodega i Rønde, og han tilbød, at vi kunne arrangere noget der, så det blev rammen om julen i 2013, fortæller Pernille Busch.

Signalværdien med jul på en bodega var ikke helt i top, men der var ikke rigtig andre muligheder.

De tre venner inviterede alle, som ikke havde andre at holde jul med, men som gerne ville være med til at skabe en hyggelig aften.

Rygtet spredte sig hurtigt i Rønde, og sognegården gav et tilskud. Selv piskede Pernille Busch rundt for at samle gaver hos de lokale butikker, og pakke dem ind, så kvinderne fik de rigtige ting og mændene fik de rigtige ting.

Det endte med, at hun fik samlet omkring 200 gaver og pakkede dem ind.

- Det tog enormt lang tid, husker Pernille Busch.

Men jul blev det.

Der deltog 24, og der blev lavet mad i det meget, meget lille køkken i bodegaens kælder. Bodegaens stamkunder havde brugt december måned på at flette julehjerter, og det blev en rigtig god juleaften.

- Men bagefter, da julen var overstået, var vi fuldstændigt udmattede, fortæller Pernille Busch.

Året efter kom Rotary på banen, og tilbød sine lokaler på hovedgaden i Rønde til den kommende fælles jul. De tilbød oven i købet at give 100 kroner per deltager til selve arrangementet. En kæmpe hjælp for Pernille Busch og hendes venner. Og en klar forbedring af de fysiske ramme. Især køkkenet.

Julebordet ved den fælles juleaften i Rønde i 2017. Privatfoto

- Det var nyrenoverede lokaler og et køkken, der var beregnet til mange mennesker. Og med tilskuddet var vi allerede et rigtig godt stykke af vejen. Siden har vi også modtaget støtte fra Inner Wheel, fortæller Pernille Busch.

Maden bliver lavet af en af Georges venner (ham med bodegaen), der arbejder som kok i Aarhus.

- 23 december tilbereder han maden. Det er både traditionel julemad, men der er også mere moderne versioner af de gamle klassikere, så der er noget for en hver smag, fortæller Pernille Busch.

Samtidig er der to hjælpere eller værter, som hvert år er med til at få tingene til at glide selve juleaften. På den måde glider arrangementet også, hvis Pernille Busch ikke er med selve juleaften.

Jul for alle, der trænger til selskab

Det er meget forskellige mennesker, der deltager i de fælles julefejringer i Rotarys lokaler i Rønde.

- Det er den unge, som har mistet sine forældre, eller som ikke har kontakt med sin familie. Det er den fraskilte, der ikke skal være sammen med børnene. Eller den forældre, som af den ene eller den anden grund ikke må være sammen med sine børn.

- Det kan også være den mor, hvis søn skal holde jul med sin kæreste, hvor mors hund ikke er velkommen, eller det ældre brødrepar, som ikke har holdt jul siden den ene bror kone døde for 15 år siden.

- Eller mor og datter, som kun har hinanden, fortæller Pernille Busch.

Altså helt almindelige mennesker, som af en eller anden grund ikke har nogen at holde jul sammen med.

- De kommer alle sammen, fordi de har lyst. Det skaber altid en rigtig god stemning, konstaterer Pernille Busch.

Og så er det vigtigt, at der ikke er børn med. Ifølge Pernille Busch er der flere julearrangementer for børn, men for mange voksne kan det være svært at holde jul sammen med andres børn, fordi det riber op i nogle sår.

- Så der er en voksen jul for alle, der gerne vil være med til at give hinanden en dejlig juleaften, konstaterer Pernille Busch og fortsætter:

- Folk kommer fra Randers, Aarhus, Djursland og nogle helt fra Fyn. Jeg er selv flyttet til Grenaa, men jeg nænner ikke at flytte julearrangementet tættere på mig selv, fordi der er så mange, der glæder sig til det.

De fælles julearrangementer fik Syddjurs Kommunes frivillighedspris i 2017, og der er rigtig mange, der ser frem til den fælles jul som et af årets helt store højdepunkter, fortæller Pernille Busch.

En stor glæde at arrangere

Pernille Busch er glad for mennesker, og så har hun et stort omsorgsgen, der får næring af at gøre noget for andre.

- Der er ikke nogen, der skal være tvunget til at være alene juleaften. Julen er svær nok i forvejen for rigtig mange, og der er virkelig mange, der glæder sig til de her fem-seks timer i selskab med andre. Det lyder måske mærkeligt, men sådan er det.

Pernille Busch elsker arbejdet med at arrangere de fælles juleaftner, men hun kunne godt tænke sig en makker, der kunne stå for selve afholdelsen af juleaften hvert andet år. Foto: Asbjørn With

- Jeg glæder mig, når jeg ser mennesker have det rart sammen. Og når jeg er der selv, nyder jeg det virkelig, fortæller Pernille Busch, som også er dybt taknemmelig for alt den hjælp hun har fået og stadig får, når venner og familie hjælper til med at pynte og løse nogle af de mange logistikopgaver.

Kunne godt bruge en makker

Den fælles jul i Rønde kan findes på Facebook - her - og så er det muligt at kontakte Pernille Busch, hvis man gerne vil holde juleaften i fællesskab i Rønde.

Eller, hvis man man har lyst til at starte sit eget arrangement op et andet sted - eller, hvis man gerne vil give Pernille Busch en hjælpende hånd.

- Jeg kunne godt tænke mig en makker, som kan stå for selve arrangementet hvert andet år. Det er ikke så meget det praktiske men selve afholdelsen. Altså juleaften fra klokken cirka 16 til 22, så mødes vi og rydder op bagefter og ønsker hinanden god jul, lover Pernille Busch.

Mere liv under havoverfladen, Dagli´ Brugsen i Nimtofte lukker, og Dorte bliver den første leder af Jordbærmarken

I ugens nyhedsoverblik kan du læse om et nyt samarbejde mellem de seks østjyske kommuner med adgang til Kattegat, der skal sikre mere liv i i havet. Du får også at vide, hvorfor Dagli´ Brugsen i Nimtofte opgiver og drejer nøglen om. Og så er den første leder af den nye og længe ventede daginstitution, Jordbærmarken, blevet ansat.

Seks østjyske kommuner vil have mere liv under overfladen.

Sammen med de fem øvrige østjyske kommuner med adgang til Kattegat, vil Syddjurs nu arbejde for mere liv under havoverfladen. Foto: Asbjørn With

Syddjurs, Norddjurs, Samsø, Aarhus, Odder og Horsens Kommuner går sammen i nyt samarbejde om den østjyske del af Kattegat.

For de østjyske kommuner langs Kattegat har samspillet mellem land, hav, natur, miljø og bæredygtighed altid haft stor betydning for identitet, bosætning, fritid, rekreative aktiviteter, virksomheder og områdets udvikling. Samtidig rummer den østjyske del af Kattegat store naturværdier, en mangfoldighed af liv og arter og er på den måde en central og afgørende vigtig del af den østjyske natur, men under overfladen er naturen presset.

Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Derfor er ambitionen for et nyt tværkommunalt samarbejde at yde en ekstra indsats i fællesskab for at forbedre det trængte havmiljø i kommunernes interesseområder - de østjyske fjorde, kystområder og havområder.

Målet er at skabe et fast og stærkt samarbejdsforum for at skabe merværdi og hæve ambitionerne i arbejdet for havmiljøet - og gå forrest i kampen for at styrke den blå del af Danmark. Kommunerne vil dele viden og erfaringer samt trække på brede samarbejder til gavn for både østjydernes og hele Danmarks havmiljø.

Nimtoftes dagligvarebutik lukker og slukker

Dagli´Brugsen Nimtofte har indgivet konkursbegæring. Dermed slutter 120 års dagligvarehandel i byen. Foto: Anders Tilsted

Det er næppe nogen nyhed for indbyggerne, at deres Dagli' Brugsen nu lukker og slukker, som Randers Amtsavis nu kan fortælle.

Som avisen fortæller, har den nu cirka to år gamle omfartsvej Battrupholtvej, der leder trafikken uden om Nimtofte, havde været dyr for Dagli' Brugsen i Nimtofte. Antallet af kunder og dermed omsætningen var faldet markant, hvilket fik brugsfolkene til at tænke i nye baner. Således blev der brugt en halv million kroner på at modernisere butikken og blandt andet indrette et lille café-område, hvor man kunne få en kop kaffe eller eksempelvis i fransk hotdog.

Men lige lidt har det hjulpet, og efter udskiftning af uddeleren og de seneste eksplosionsagtige stigninger i energipriserne, går den altså ikke længere for Dagli'Brugsen i Nimtofte, der har indgivet sin konkursbegæring. 

Snart lukker den mere end 120 gamle dagligvarebutik endegyldigt. Præcist hvornår vides endnu ikke, men medarbejderne har fået besked på, at der ikke længere skal bestilles nye varer hjem, og at den sidste åbningsdag er nært forestående, skriver Randers Amtsavis.

Dorthe Bygballe Lindebæk blive Jordbærmarkens første leder

Dorte Bygballe Lindebæk, ny leder af daginstitutionen Jordbærmarken i Hornslet, Syddjurs Kommune. Privatfoto

Der er stadig nogle måneder til de første børn kan udfolde sig i den nye daginstitution i Hornslet.

Opførelsen af Jordbærmarken, som den nye daginstitution hedder er i fuld gang på Rodskovvej i Hornslet. Det indvendige arbejde med lofter, maling og elektricitet er gået i gang. Anlæg af udearealerne igangsættes så snart frosten letter. Jordbærmarken forventes åbnet omkring maj måned 2023 og vil have plads til 100 børnehavebørn og 30 vuggestuebørn.

Som en del af forberedelsen til åbning af den nye daginstitution er Dorte Bygballe Lindebæk blevet ansat som ny leder af institutionen. Dorte kommer fra en stilling som leder ved en privatinstitution under en privatskole. Hun har en bred ledererfaring, hovedsagelig fra Randers Kommune, hvor hun har ledet flere afdelinger.

Dorte Bygballe Lindebæk er 47 år, er gift og har tre større børn. Hun er uddannet pædagog, har gennemført den offentlige lederuddannelse, er certificeret teamcoach, og har gennemført et kompetenceforløb indenfor NPRP (Neuropsykologisk, relationel pædagogik).

Den pædagogiske vision i naturbørnehaven Jordbærmarken tager udgangspunkt i arbejdet med hvordan udeliv i særlig grad kan indgå i det pædagogiske arbejde og dermed også bevidsthed om naturen i mødet med dyr, blomster og planter og hvordan vi passer på miljøet.