Jørn Carstensen fra Ebeltoft spørger: - Hvorfor har en turistby som Ebeltoft ikke en strand med rent eller nogenlunde rent badevand?
Flere gange er det blevet diskuteret, hvorvidt badevandet ud for Ebeltoft er rent eller ej.
Jørn Carstensen stiller nu spørgsmålstegn ved kommunens udlægning og savner dokumentation for påstanden om, at det ikke er sundhedsskadeligt at bade på strækningen fra Fregatten Jylland og op mod campingpladsen.
Sandheden om badevandet ligger nok i en gråzone. For på den ene side har kommunen fundet indhold af E-coli og enterokokker, altså bakterier fra menneskelig afføring, i ni af 21 vandprøver siden september 2021.
Men værdierne har været i den lave ende og under kravet til sikkert badevand. Prøverne er til gengæld også taget i en periode, hvor det ikke har været længere regnperioder, som forstærker problemerne.
Kommunens miljøchef foreslår, at man bruger en af kommunens mange andre gode strande, for der er lange udsigter til at problemerne med badevandet ved fregatten bliver helt løst.
Ganske ofte går Jørn Carstensen en tur langs med stranden ved Ebeltoft. Fra Fregatten Jylland, som han bor lige bagved, og nordpå mod campingpladsen. Og lige så ofte bliver han frustreret over det, han ser.
- Der ligger alt muligt ragelse. Både på stranden og på havbunden, konstaterer Jørn Carstensen.
Han har inviteret SyddjursLIV med til en gåtur langs vandet for at vise, hvad der ligger og flyder på en tilfældig dag i december.
Alt fra hylstre fra jægerens havjagt, betonklumper med gammelt jern i til glasskår, murbrokker og cykelhjul, gammelt asfalt og hele metalplader.
- Det er helt ufatteligt, at det er den strand, man byder borgere og turister i Ebeltoft. Det kunne være en helt fantastisk bynær strand, men hverken stranden eller vandet inviterer til badning, siger Jørn Carstensen.
Forklaringen på den aldeles uhumske strand er enkel. Stranden har en gang været brugt som losseplads, og ingen har ryddet op siden. Med undtagelse af Jørn Carstensen og andre borgere i Ebeltoft, der giver sig tid til at rydde lidt op ind i mellem.
I 2018 fortalte Jørn Carstensen historien om lossepladsstranden til TV2 Østjylland.
Du kan se indslaget her, og ved den lejlighed gav formanden for natur-, teknik- og miljøudvalget, Kim Lykke Jensen (SF), udtryk for en velvilje til at hjælpe med at skabe en "sømmelig strand" ud for Ebeltoft.
Historien er stadig den samme...
Nu fortæller Jørn Carstensen så historien igen, for der er ikke sket ret meget siden dengang, konstaterer han.
- Stranden er stadig lige så fyldt med skidt og møg som dengang.
Kim Lykke Jensen (SF) er stadig udvalgsformand, og han medgiver, at det ville være skønt, hvis problemerne med efterladenskaber fra den tidligere losseplads kunne løses en gang for alle.
- Problemet er, at der bliver ved med at blive skyllet ting frem, når havet arbejder frem og tilbage. Det kan vi ikke gøre ret meget ved.
- Vi sætter stor pris på, at Jørn Carstensen, og andre som ham, hjælper med at samle affaldet i bunker, som kommunens folk så kan komme og hente, siger Kim Lykke Jensen.
Han forsikrer, at der ikke er udslip af sundhedsskadelige stoffer fra den tidligere losseplads, som strækker sig langt nordpå fra Fregatten Jylland.
- Dermed er det en forsejlet forurening, som i udgangspunktet er regionens ansvar, konstaterer udvalgsformanden.
... Og dog
Med det blotte øje er det nemt at se, hvorfor der ikke er mange, der benytter den bynære del af stranden ved Ebeltoft.
Men årsagen til at Jørn Carstensen kontaktede SyddjursLIV kan ikke ses med det blotte øje.
Gennem flere årtier har Jørn Carstensen været optaget af livet under havoverfladen, og han har arbejdet med produktion af spiseligt tang i sin egen virksomhed.
- Det interesserer mig, for man kan aflæse utrolig mange ting om havets tilstand ved at se på tang og havet andre vækster.
- Kun en tåbe beskytter ikke havet, siger Jørn Carstensen.
Historien skabte ifølge Adresseavisen lettere panik blandt ebeltoftere og turister, da den blev delt i en gruppe på Facebook.
Både næstformanden for natur- teknik og miljøudvalget, Jørgen Ivar Brus Mikkelsen (V), som også lige var blevet formand for Syddjurs Spildevand, kommunens miljøchef Morten Hundahl og en af kommunens biologer, Sidsel Sode, måtte til Adresseavisen forsikre, at det ikke er farligt at bade i Ebeltoft.
Dog medgav kommunen, at der i tilfælde af kraftig regn kunne forekomme risiko for forurening med E-coli og enterokokker, altså bakterier fra menneskelig afføring.
En gruppe borgere har ønske om en strandpark op ad Fregatten Jylland, og derfor har kommunen løbende taget vandprøver ud for det gamle posthus siden september 2021. Der blev fundet forurening i to ud af seks prøver.
Ellers var alt i orden, lød det fra kommunen.
- Uanstændigt og vildledende
Den udmelding frustrerede Jørn Carstensen.
- Det er uanstændigt og vildledning af befolkningen, når man siger, at vandet ved Ebeltoft er rent, og at det ikke er farligt at bade der.
- Der er jo en grund til, at man ikke må bade der, når det har regnet, og jeg tror ikke på kommunens forsikringer, siger Jørgen Carstensen.
Med sine egen viden om indikatorer på vandkvaliteten som ålegræs, fedtemøg og vattang og sine egne observationer af havbunden i årenes løb, er han helt uenig i kommunens konklusion.
Jørn Carstensen noterer sig blandt meget andet, at ålegræsset på havbunden ikke er meget højere end 20 centimeter. Ifølge ham er ålegræs en god indikator på vandkvalitet, og ålegræsset burde være mere end en meter højt.
- Jeg har flere gange efterspurgt dokumentation for kommunens påstand om, at det ikke er sundhedsskadeligt at bade ud for Ebeltoft. Men kommunen har ikke svaret mig, konstaterer Jørn Carstensen.
Da han så muligheden for at stille spørgsmål via SyddjursLIVs formular, skrev Jørgen Carstensen og spurgte: Hvorfor har vi i en turistby som Ebeltoft ikke en strand med rent eller nogenlunde rent badevand?
- Alle de officielle målinger af vandkvaliteten på kommunens badevand ligger tilgængeligt. Her kan man blandt andet se, at der er blåt flag ved Vibæk Strand, der ligger nord for byen, siger udvalgsformand Kim Lykke Jensen.
- Fordi der også er et ønske fra borgere i Ebeltoft om at anlægge en bynær strandpark, har kommunen også foretaget vandprøver tæt på Fregatten Jylland, fortæller Kim Lykke Jensen.
Bad et andet sted, lyder rådet
Resultaterne af de prøver rangerer under miljøchef Morten Hundahl.
- Det har været en tør sommer uden ret meget regn, og derfor har vandkvaliteten i de målinger, vi har foretaget, været god i år. Men der er problemer med bakterier i vandet. Både E-coli og enterokokker, siger Morten Hundahl.
Det er dog ikke det samme som at alting er godt.
- Der blevet fundet indhold af E-coli og enterokokke bakterier i ni prøver, altså i næste halvdelen, hvilket får en miljømand som mig til at hæve øjebrynet. Indholdet var dog i den lave ende og under de gældende badevandskrav. Men perioden var også særdeles tør uden længerevarende regnperioder, som jo belaster kloaksystemet og giver overløb
- Jeg vil ikke anbefale, at man lægger en badestrand i nærheden af Fregatten Jylland. Så kunne vi jo ikke lave andet end at rende og sætte skilte op, der fortæller folk, at de ikke skal bade hver gang, det har regnet.
- Der er så mange andre gode badestrande i vores kommune man kan bade fra. Brug en af dem. Sådan lyder mit råd, fortsætter miljøchefen.
Morten Hundahl forklarer, at problemet med forurening af havvandet omkring de store betonrør, der rækker ud i havet mellem Fregatten Jylland et stykke nordpå, opstår når det regner meget. Så fyldes kloarkerne i byen, og for at undgå oversvømmelser, tillades et såkaldt overløb, hvor en blanding af regnvand og spildevand lukkes ud i vigen gennem de store rør.
Hvad er overløb?
Overløb er en slags nødventil, der skal forhindre vand fra kloakkerne i at løbe ind i private hjem eller på veje, hvis kloakkerne bliver overfyldt. Det kan ske ved kraftigt regnvejr, hvor der kommer så meget vand i kloakker og renseanlæg, at de ikke kan følge med. I de situationer ledes det overskydende vand via overløbsbygværker ud i vandløb eller havet, indtil der igen er plads i kloaksystemet.
Problematikken omkring badevandets kvalitet ud for Ebeltoft bliver aktualiseret af to væsentlige forhold.
Kommunens rensningsanlæg lukker ...
De to forhold er Syddjurs Kommunes plan om at lukke samtlige rensningsanlæg og sende alt spildevand i lukkede rør til Fornæsværket i Norddjurs, der er blandt landets mest moderne og effektive rensningsanlæg, og udsigten til en kystsikring og byudvikling af Ebeltoft og havneområdet i de kommende år.
Udvalgsformand Kim Lykke Jensen ser frem til, at en nedlukning af samtlige rensningsanlæg i Syddjurs kan betyde bedre vandkvalitet. Også ud for Ebeltoft.
- Og så mener jeg, at problematikken omkring regnvand, der løber gennem byen og urenset ud i havet skal løses samtidig med, at vi laver en ny spildevandsstruktur, siger Kim Lykke Jensen.
Syddjurs Spildevand og AquaDjurs har med kommunalbestyrelserne i både Syddjurs og Norddjurs accept, besluttet at lægge sig sammen.
Det betyder at alt spildevand fra hele Syddjurs i fremtiden skal føres i lukkede rør direkte til det moderne og topeffektive rensningsanlæg Fornæs uden for Grenaa.
Men det betyder ikke, at problemerne med forurening af havvandet ud for Ebeltoft forsvinder.
Ikke lige med det samme i hvert fald, forklarer miljøchef Morten Hundahl.
- For det første er Boeslum Renseanlæg, der lige nu håndterer spildevandet i Ebeltoft, det sidste værk, der bliver koblet til Fornæs. Det sker ikke før 2030. Og selv når det bliver koblet til, vil der stadig være behov for en overløbsventil, når det virkelig regner.
... Og måske er der hjælp fra Klimarobust Kystkultur
Et andet håb for en bedre vandkvalitet knytter sig til det ambitiøse udviklings- og kystsikringsprojekt Klimarobust Kystkultur, som SyddjursLIV har beskæftiget sig indgående med i flere omgange.
Ebeltoft by er udsat i forhold til fremtidens havstigninger og ekstreme vejr, og derfor har kommunen med hjælp fra borgergruppen Ebeltoft i Udvikling og med økonomisk støtte fra Realdania udskrevet en konkurrence med henblik på en løsning, der kan sikre byen i fremtiden.
Vinderen blev tegnestuen BOGL, som vil sikre, at byen bliver grønnere og beskyttes mod elementernes rasen.
Særligt BOGLs tilgang til helhedsorienteret klimasikring af Ebeltoft giver håb for Jørn Carstensen, der stadig ikke har opgivet håbet om at få rent badevand i Ebeltoft.
- Jeg blev så glad, da jeg så, at det var BOGL, der havde vundet, for de var de eneste, der faktisk havde fanget problematikken omkring badevandet og behovet for at rense overfladevand, inden det løber ud i havet, siger Jørn Carstensen.
Også Kim Lykke Jensen har håb om, at arbejdet med en kombination af klimasikring og byfornyelse kan skabe forbedringer. Både for vandkvaliteten og for problemstillingen med den tidligere losseplads, der bliver ved med at afdække alverdens ragelse på kyststrækningen mellem Fregatten Jylland og campingpladsen.
- Vi har i udvalget været i blandt andet Middelfart for at blive inspireret til løsninger, der både giver klimatilpasning, miljøforbedringer, kystsikring og et bedre og mere attraktivt rekreativt miljø. Hvis de fire ting kan kombineres, vil det være ideelt, siger Kim Lykke Jensen, som også understreger, at hele planlægningen og arbejdet med Klimarobust Kystkultur ligger i regi af erhvervs- og planudvalget.
- Men jeg vil gøre, hvad jeg kan for at få problematikken omkring vandkvaliteten og en løsning i forhold til lossepladsen med ind i den samlede løsning, siger Kim Lykke Jensen.
Du kan finde beskrivelser af badevandskvaliteten i kommunen her.