Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SyddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

I 2023 skal der blandt meget andet findes svar på, hvordan det ambitiøse projekt med at klimasikre Ebeltoft, binde byen bedre samme og gøre den smukkere, grønnere og mere attraktiv på samme tid skal føres fra tanke til virkelighed. Foto: Asbjørn With

Hvad skal der ske i Ebeltoft?

Så er 2023 i gang.

Og forhåbentlig er du og dine kommet godt ind i det nye år.

Selv om nytårsaften "bare" er en dag, der bliver til en anden, betyder det alligevel noget særligt for mig, at det nu er et nyt år.

En slags mulighed for at begynde lidt forfra eller viske tavlen ren - eller hvad man nu siger. Selvfølgelig ikke helt forfra, for rigtig meget er jo heldigvis som det også var sidste år, men alligevel.

På SyddjursLIV glæder vi os utrolig meget til at fortsætte hvor vi slap i 2022. Det er spændende og et stort privilegium at være med til at fortælle om alt det, der binder Syddjurs sammen og om det, der inspirerer og om det, der stadig kan blive bedre.

Vi gør os hele tiden umage for at lave relevant og vedkommende journalistik om de vigtige emner, og vi bestræber os på at gøre det ordentligt og grundigt.

Det er også ambitionen for 2023, og vi vil som altid meget gerne høre fra dig, hvis du har ris eller ros eller gode ideer til, hvad vi skal fortælle om.

Selv om der stadig er uendeligt mange ting i 2023, vi ikke ved noget om, fordi året lige er begyndt, så er der allerede spørgsmål, vi på SyddjursLIV glæder os til at finde svarene på.

Vi glæder os for eksempel til at finde svar på, hvad der skal ske i Ebeltoft. Efter mange års kreativ ideudvikling i Ebeltoft i Udvikling, arkitektkonkurrence og planlægning i forhold til at klimasikre Ebeltoft mod fremtidens havstigninger og ekstreme vejr, ligger det hele nu klar til handling.

Vi har stillet ni af de spørgsmål, vi allerede nu ved, at vi gerne vil finde svaret på i 2023.

Hvis du er ny læser af vores nyhedsbreve, har du mulighed for at finde de historier, vi blandt andet har skrevet om byudviklingen i Hornslet, naturnationalparken, mangel på seniorboliger, vores undersøgelse af situationen på socialområdet og meget mere.

Hvis du endnu ikke har adgang til vores journalistiske indhold, så kan du få det her.

Er du allerede læser, siger jeg dig tak, fordi du læser med.

Rigtig god læselyst.

Billede af Asbjørn With
Billede af skribentens underskrift Asbjørn With Journalist
I Syddjurs er der sket uendeligt meget i 2022. Noget af det har vi skrevet om i nyhedsbrevene, andre ting skal vi følge op på i det nye år. Vi har været omkring byudvikling, klimasikring, problemer på socialområdet, naturnationalparken, boligsituationen og meget, meget mere. Foto: Asbjørn With, Illustration: BOGL, Collage: Asbjørn With

Fra byudvikling i Hornslet over klimasikring og byudvikling i Ebeltoft til afklaring af naturnationalparken og meget mere - 2023 venter ...

Her på årets første dage er der glimrende lejlighed til at se frem mod det år, vi lige er trådt over tærsklen til, og se nærmere på håb og forventninger til alt det, der kommer.

Med ønsket om et godt nytår til alle kommer her ni spørgsmål, vi på SyddjursLIV glæder os til at forfølge svarene på.

Til sidst er der en opfordring til at stille os de spørgsmål, du har på sinde, så prøver vi at finde svarene.

Hvordan skal Ebeltoft se ud i fremtiden?

Sådan her ser halvøen ud, når landskabsarkitekt Jens Linnet fra tegnestuen BOGL forestiller sig den i vinderforslaget til klimasikring af Ebeltoft. Illustration: BOGL

Hvordan kommer vi fra idé til handling på en af kommunens største og mest omfattende klimasikrings- og byudviklingsprojektet? 

Ebeltoft er blandt de danske byer langs vores kyster, der kan se frem til udfordringer på grund af stigende havvand og mere ekstrem regn i fremtiden.

Samtidig har en gruppe borgere arbejdet for udvikling af byen, sammenhængen mellem byen og havneområderne. Ebeltoft i Udvikling fik i samarbejde med kommunen og Realdania udskrevet en konkurrence, som gav et bud på, hvordan byudvikling og klimasikring kan smeltes sammen i en løsning til gavn for alle. 

Men hvad så? Hvad skal der ske nu? Hvor skal pengene komme fra?

På SyddjursLIV glæder vi os til at følge den ambitiøse projekt i Ebeltoft.

Bliver 2023 året, hvor Emil får den hjælp, han har brug for?

Siden deres søn Emil blev født alt for tidligt for tre år siden, har Anja og Søren Christensen kæmpet for at give ham de bedst mulige chancer for et godt liv. De kæmper stadigvæk, for kommunen mener ikke, at der for alvor er noget galt med Emil. Foto: Asbjørn With

I hele 2022 har vi på SyddjursLIV fortalt om nogle af de problemer, borgere har oplevet i kontakten med den kommunale sagsbehandling i familierådgivningen.

En af historierne handlede om Emil og hans forældre Anja og Søren Christensen. 

De fortalte deres historie i SyddjursLIV i begyndelsen af 2022. Siden har vi fulgt familien og i flere omgange beskrevet deres forsøg på at få den hjælp til deres søn, som han har brug for.

Emil er født alt for tidligt, og hans forældre vidste fra begyndelsen, at der var noget galt. Siden har Anja og Søren Christensen kæmpet for at få Emil udredt for en mulig hjerneskade, men kommunen har hele året holdt fast i, at Emil godt kan gå i et almindeligt pasningstilbud.

Det mener Anja og Søren Christensen til gengæld ikke, og derfor har de brugt hele deres opsparing og solgt campingvognen for at Anja Christensen har kunnet passe sin søn derhjemme i Rønde. Nu er pengene sluppet op.

I 2023 holder vi øje med, hvordan det går for Emil og hans forældre.

Bliver de enige i Girafmosen?

Mange forskellige problemstillinger er knudret sammen i Girafmosen nord for Ebeltoft. SyddjursLIV har forsøgt at finde ud af, hvad der er op og ned. Collage: Asbjørn With

I 2022 satte SyddjursLIV sig for at undersøge, hvad der op og ned i en bemærkelsesværdig sag om naturinteresser, privat ejendomsret, vandløb og tilsyneladende ulovlige pumper og nybyggede sommerhuse, der risikerer at stå under vand i fremtiden.

Gennem fem kapitler, som du kan læse her, bandt vi nogle af de løse ender sammen til et samlet billede af de problemer, som begyndte med udstykninger af grunde under vand tilbage i 1970'erne.

I løbet af 2023 vil kommunen indkalde til møder med de godt 600 lodsejere, som på en eller anden måde er direkte, indirekte eller ganske perifert berørt af historien og Girafmosen og Vibækken lige nord for Ebeltoft.

Vi følger naturligvis historien også i 2023, hvor der er mulighed for, at den snart 50 år lange sag bliver lagt til hvile, mens ro og fred sænker sig over Girafmosen.

Hvad skal der ske med Naturnationalparken?

Karen Heydorn, her med sin datter, er en af de mange, der har givet lyd til debatten om den kommende naturnationalpark på Mols. Foto: Asbjørn With

Naturnationalparken på Mols og dens betydning for mennesker, dyr, natur og den eksisterende nationalpark har været et stort tema gennem hele 2022.

Allerede da miljøministeren luftede tankerne i oktober 2020 gik de politiske diskussioner i gang i Syddjurs. 

Siden har vi fortalt om processentvivlenaktivisternemyndighederneborgerinddragelsennaboenbørnefamiliernesammenholdet på Mols, og meget mere.

Midt i det hele blev der udskrevet folketingsvalg, og siden har der været stille om fremtiden for naturnationalparken, som endnu ikke er officielt vedtaget.

Vi holder øje med, hvornår der er nyt, og så bringer vi det naturligvis videre.  

Og Nationalparkens nye velkomstcenter?

Et nyt besøgscenter ved Kalø Slotsruin har længe været en drøm hos Nationalpark Mols Bjerge. Måske bliver drømmen realiseret i 2023. Illustration: Arkitema

Mens der har været et vældigt spektakel omkring den nye naturnationalpark, har den nationalpark, vi allerede har i Mols Bjerge, arbejdet stødt videre.

Der arbejdes blandt andet på at forbedre og forenkle formidlingen af oplevelse af at bevæge sig rundt i Nationalpark Mols Bjerge. 

Drømmen er, at det bliver med udgangspunkt i et besøgscenter ved Kalø Slotsruin.

Hvordan det skrider frem, følger vi naturligvis også.

Når de det hele i Hornslet?

 Lotte Jensen og Jørn Dam er blandt de mange i Hornslet, som drømmer om, og arbejder for, et nyt, stort kulturhus midt i byen. Foto: Asbjørn With

I Hornslet er der virkelig været fart på. Både i 2021, og i 2022, hvor der er rører i gaden, nærmest uanset, hvor man kigger hen. Der bliver bygget en ny daginstitution, der er planer for skolebyggeri og et kulturhus, og så flytter der nye mennesker til næsten hurtigere, end der er plads.

Der bliver spændende at følge med i udviklingen i 2023.

Kommer der ro på familieområdet?

Foto: Asbjørn With

Som nævnt har vi gennem hele 2022 beskrevet og dokumenteret problemerne med sagsbehandling i kommunens familierådgivning. 

Langtidssygemeldinger blandt sagsbehandlerne, presset arbejdsmiljø og skiftende ledelse havde ved indgangen til 2022 presset familierådgivningen i knæ. Tre familier fortalte deres historie, og familierådgivningens nyansatte leder fortalte åbent og ærligt, om de udfordringer, hun så.

De ansvarlige politikere brugte ord som "horribelt" til at beskrive situationen.

Mens den nye leder arbejdede på at forbedre situationen i familierådgivningen, blev der ansat en ny familiechef. Men allerede efter seks måneder var han ude igen.

Vi har samlet alle de historier, vi har skrevet om familierådgivningen i et tema, som du finder her.

I 2023 vil vi stadig følge området tæt og holde øje med, at situationen forbedrer sig.

Hvor skal seniorerne bo i fremtiden?

Ejendomsmægler Jette Dalsgaard fra Lokalmæglerne Hornslet har godt 80 på venteliste til en ældrebolig. Der er også brug for andelsboliger og lejeboliger i kommunen. Foto: Asbjørn With

Et af de helt store spørgsmål, der skal findes svar på i 2023 er, hvor kommunens seniorer skal bo, når de ikke længere orker eller gider deres parcelhus.

- Jeg har en venteliste på godt 80, som er interesseret i en ældrebolig. Og det er jo bare i Hornslet, fortalte ejendomsmægler Jette Dalsgaard under en inspirationstur til et seniorbofællesskab tilbage i marts. 

Men det er ikke kun seniorerne der efterspørger andelsboliger og lejeboliger, og i de kommende år skal der findes en løsning. For det er ikke alle, der kan eller vil bo i villa med hæk og have, fortalte Levi Dørken.

Hvem der kommer med de gode ideer, følger vi med i i løbet af året, og så følger vi selvfølgelig også op på, hvordan det går med planerne om at skabe kommunens første seniorbofællesskab i Feldballe. 

Flytter der nogen ind i Kalø Hovedgård?

Nu er det et år siden Niels Kanstrup og hans kolleger fra Aarhus Universitet forlod Vildtbiologisk Station Rønde på Kalø Hovedgård for at flytte ind til campus i Aarhus. Foto: Jakob Binderup

Efter 72 år med vildtforskning ved Kalø var det ved indgangen til 2022 slut med tage på arbejde på den smukke Kalø Hovedgård, hvilket ærgrede Niels Kanstrup. Han bor bor i Rønde og er tilknyttet Vildtbiologisk Station som adjungeret lektor. 

Aarhus Universitet valgte nemlig i august 2021 at flytte aktiviteterne ind til campus i Aarhus

Politikeren i Syddjurs strittede imod, men lige lidt hjalp det. Siden de godt 35 medarbejdere er flyttet med universitetet ind til Aarhus, har der været stille om den prægtige hovedgård.

Spørgsmål er, om år 2023 bliver året, hvor der igen bliver tændt lys i den historiske bygning?

Hvilke spørgsmål skal vi mon ellers svare på?

Eggert Falck er blandt modtagerne af SyddjursLIV-koppen for sit spørgsmål om trafiksikkerhed i Ebeltoft Foto: Asbjørn With

Det er altid spændende at gå på jagt efter en god fortælling, en god historie eller at undersøge noget spændende. Det er vi rigtig gode til på SyddjursLIV - hvis vi skal sige det selv. Men vi kan ikke stille alle de gode spørgsmål selv.

Derfor har vi skabt en formular, hvor du kan stille spørgsmål til redaktionen, som vi så vil forsøge at svare på. Du kan spørge om alt, så længe det er inden for kommunegrænsen.

Det er ikke sikkert, at vi kan finde et svar. Det er heller ikke sikkert, at vi når at finde svar på alle spørgsmål, men erfaringerne fra 2022 har vist, at der er mange gode spørgsmål derude, og derfor vil vi rigtige gerne høre fra dig, hvis du her et, du gerne vil have svar på.

Hver måned præmierer vi et godt spørgsmål med den eksklusive SyddjursLIV-kop.

Foto: Asbjørn With

Indflydelse på nationalparken, spareforslag til det kommunale budget, ny affaldssortering på vej og kritik af kommunen fra tvillingemor

Vi har samlet nogle af de historier, der også fortæller noget om livet i Syddjurs, så du kan følge med i, hvad sker.

Det handler blandt andet om muligheden for at få indflydelse på udviklingen af Nationalpark Mols Bjerge, om affaldssortering, der lader vente på sig, og om kommunens opfordring til at komme med ideer til, hvordan udgifterne kan holdes nede.

Du kan få indflydelse på, hvordan Nationalpark Mols Bjerge skal udvikle sig i de kommende år

Foto: Asbjørn With

Nationalpark Mols Bjerge begynder nu på arbejdet med at lave sin nye seksårige nationalparkplan. I den forbindelse inviterer nationalparken blandt andet borgere, gæster og foreninger til at komme med idéer og forslag til den kommende nationalparkplan.

8. februar klokken 16.30 - 19.30 inviteres alle, som har lyst, til debatmøde på Fregatten Jylland i Ebeltoft. Her er Nationalparkens bestyrelse, råd og sekretariat vært på mødet, som begynder med en generel introduktion til Nationalpark Mols Bjerge.

Herefter gennemgår sekretariatet det hidtidige arbejde inden for de fire områder: Natur og landskab, kultur, friluftsliv og erhverv.

Til sidst er der debat og drøftelse af ideer og forslag.

Deltagelse er gratis og kræver ikke tilmelding.

Fra nu af og frem til slutningen af marts er der mulighed for at indsende forslag til, hvordan nationalparken skal udvikle sig. 

- Hvilket fokus skal Nationalparken have i sit arbejde med at udvikle naturen? Hvordan skal Nationalparken arbejde med områdets kulturhistoriske værdier og friluftslivet? Hvilke ønsker har virksomhederne til Nationalparkens arbejde med at understøtte det lokale erhvervsliv, spørger nationalparken i en pressemeddelelse.

Forslag kan sendes til mols@danmarksnati­onalparker.dk eller til Nationalpark Mols Bjerge, Strandhuset, Molsvej 29, 8410 Rønde. Fristen for indsendelse af ideer og forslag er torsdag 30. marts 2023.

Syddjurs mangler ny skraldeordning - men den er på vej

I Syddjurs får borgerne - som mange andre steder - fremover tre affaldsbeholdere, hvor affaldet skal sorteres i blandt andet plast, glas, metal, mad- og drikkekartoner, papir og pap. Foto: Mads Dalegaard

Fra 1. januar skulle alle kommuner være klar med en ny skraldeordning, hvor affaldsspanden er delt op med rum til glas og metal samt plast og madaffald.

Det er dog ikke alle kommuner, der har nået det inden tidsfristen. Heriblandt Syddjurs, der har fået dispensation til at begynde senere.

Til SyddjursLIV har vicedirektør i Reno Djurs, Hardy Mikkelsen, tidligere fortalt, at tidshorisonten var urealistisk. Derfor har man også vidst, at man ikke ville nå det til tiden.

- Når vi ikke når det, skyldes det bestemt ikke, at vi har siddet på hænderne. Det har bare aldrig været realistisk for markedet at nå at blive klar med både de nye beholdere og skraldebiler, der passer til, i tide. Til det er beslutningsprocesserne og EUs udbudsprocesser for langstrakte, sagde Hardy Mikkelsen i april til SyddjursLIV.

Aftalen om sortering i ti fraktioner blev indgået i juni 2020 af regeringen og en række partier i Folketinget. I december 2020 kom affaldsbekendtgørelsen så, der beskriver, hvilke muligheder kommunerne har. Først herefter kunne arbejdet gå i gang med at implementere det nye affaldssorteringssystem.

Til TV2 Østjylland fortæller Reno Djurs, der dækker både Norddjurs og Syddjurs, at man har planer om at begynde udrulningen af det nye skraldesystem i maj og afslutte den i september.

Har du en idé til, hvordan kommunens udgifter kan reduceres?

Foto: Asbjørn With

Har du en god idé eller et forslag til, hvordan kommunen kan reducere sine udgifter? Er der procedurer, som kan ændres, arbejdsmetoder, der kan gentænkes, eller måske er der service, som vi helt kan undvære? 

Så vil Syddjurs Kommune gerne høre fra dig. 

Byrådet inviterer både medarbejdere og borgere til at bidrage med deres ideer, sådan at budgetlægningen for 2024 får det bedst mulige grundlag.

I en pressemeddelelse forklarer byrådet, at prognoserne for budget 2024 ser vanskelige ud. 

Et stigende antal ældre og flere børn er med til at øge udgifterne med op til 25 millioner kroner årligt, hvor under halvdelen dækkes af den kommunale udligning. 

Ligesom landets øvrige kommuner oplever Syddjurs Kommune også flere borgere med komplekse problemstillinger og støt stigende udgifter til vikarer på ældreområdet. Samtidig er inflationen med til at øge udgifterne til de helt nødvendige anlægsarbejder, som følger af, at kommunen er en attraktiv tilflytningskommune, fremgår det af pressemeddelelsen.

Byrådet besluttede derfor med budgetforliget for 2023, at der frem mod budgettet i 2024 skulle udarbejdes et omstillings- og reduktionskatalog på 50 millioner kroner, hvoraf det blev forventet, at cirka 30 millioner skulle udmøntes. Beløbsrammen på omstillings- og reduktionskataloget blev på byrådsmødet 21. december hævet til 60 millioner kroner på baggrund af en opdateret økonomisk prognose.

Ud over invitationen til at sende ideer og forslag afvikler Syddjurs Kommune også en række interne innovationsworkshops for ledere og medarbejdere. I marts måned afvikles desuden et åbent borgermøde om omstilling- og reduktionskataloget.

Aflever dine ideer til omstillings- og reduktionskataloget

Du kan frem til 10. marts aflevere dine ideer og forslag på kommunens hjemmeside:

www.syddjurs.dk/omstilling

Maria Kristiansen fik et chok da det kommunale tilskud til hendes dagplejeplads udeblev: Nu ændrer kommunen praksis

Leder af dagtilbud i Syddjurs, Kenneth Enrico Petersen, lover i et svar til TV2Østjylland at betale tilskuddene for januar hurtigt. Foto: Asbjørn With

Maria Kristensen fik sig noget af et chok, da der pludselig ikke var penge til at betale hendes tvillingers private dagpleje.

Det fortæller TV2 Østjylland.

Kommunen giver tilskud til pasningen, men har fra 1. januar valgt at udbetale tilskuddet sidst på måneden og ikke som hidtil først på måneden.

- For mig er det et chok, at kommunen laver sådan en handling uden at informere om det. Det er at glemme de borgere, der i forvejen er presset over økonomien med inflation og høje energipriser. Jeg synes, kommunen burde skamme sig, siger Maria Kristiansen til TV2 Østjylland.

Dagplejepladsen for hendes tvillinger koster 17.000 kroner, og da kommunens tilskud udgør de 13.000 kroner, var det et betragteligt beløb, der pludselig skulle findes i budgettet.

Leder af dagtilbud i Syddjurs, Kenneth Enrico Petersen erkender overfor TV2 Østjylland, at hverken forældre eller dagplejere har fået direkte besked. Dog har oplysningen om den ændrede praksis fremgået af kommunens hjemmeside, forklarer han i et skriftligt svar.

- Vi har på baggrund af flere henvendelser i denne sag valgt at etablere en overgangsperiode på tre måneder og udbetale tilskud til forældre hurtigst muligt for januar, da beskeden om ændringen beklageligvis ikke ser ud til at være nået ud til alle berørte parter, skriver Kennet Enrico Petersen til TV2 Østjylland.