Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SyddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foto: Asbjørn With

Hvordan har vi det egentligt i Syddjurs?

Jeg holder af hverdagen. Mest af alt holder jeg af hverdagen.

Det er der, livet leves. Der er selvfølgelige højtidelige øjeblikke, mindeværdige øjeblikke, vigtige øjeblikke, lykkelige øjeblikke og mange andre øjeblikke, der bryder hverdagen.

Men hverdagen er hver dag. Hele tiden. Derfor giver hverdagen også på mange måder en indikation af, hvordan jeg har det.

Hvordan har jeg det?

Jeg har det godt, tak ... Sådan da.

For der som regel altid noget, jeg går og bakser med. Noget der er svært eller noget, der gør mig ked af det. Ikke sådan, at det nødvendigvis begrænser mig i det, jeg går og laver, men det er der alligevel, og nogle gange blusser det op.

Når vi mennesker møder udfordringer i livet, har mange af os en tendens til at række ud efter den nærmeste, konkrete løsning.

Er jeg lidt deprimeret, er svaret lykkepiller. Er jeg stresset, skal jeg bare tage mig sammen og slappe lidt mere af. Er jeg ked af det, skal det fikses, og jeg ringer til en psykolog.

Eller også dulmer vi med alkohol, mad, sukker eller hvad vi nu bruger til at holde det hele ud.

Jeg har i et stykke tid tænkt over, hvordan jeg faktisk har det.

Og siden Anne Agerbo skrev til SyddjursLIV, er der kommet nye aspekter til de tanker.

- Eftersom mediet kalder sig noget med liv, mener jeg, at der mangler en artikelserie om mental sundhed. For eksempel om, hvad det gode liv er, hvor henter man hjælp i lokalsamfundet og hvad virker for andre, skrev Anne Agerbo blandt andet.

Hun mener, at hvis vi kan blive bedre til rent faktisk at tale om, hvordan vi har det ... Hvis vi kan acceptere, at livet går op og ned og langt fra altid er et lykkeligt snapshot på Instagram ... Og hvis vi erkender, at vi alle sammen, også vores venner, kolleger og naboer, går og bakser med noget ... Så kan vi måske begynde en kollektiv samtale om de ting, vi længes efter, har behov for og drømmer om. Og tale om, hvordan vi kommer de længsler, behov og drømme i møde og tiltrækker mere af det, der gør os glade.

Hvad er det for et liv, vi som mennesker gerne vil leve? Hvordan kan vi inspirere hinanden og hjælpe hinanden med at skabe mulighederne for, at vi hver især kommer tættere på det gode liv.

Anne Agerbo har nogle spændende tanker og forslag til, hvad der kan skabe bedre mental sundhed i Syddjurs, og dem deler jeg den nu med dig.

Også i håb om, at du måske vil være med til at begynde en fælles samtale om det gode liv, mulighederne, erfaringerne og fællesskaberne i Syddjurs.

For hvad er det gode liv?

Tak, fordi du læser med.

Billede af Asbjørn With
Billede af skribentens underskrift Asbjørn With Journalist
Anne Agerbo vil gerne begynde en samtale om, hvordan vi i Syddjurs kan hjælpe hinanden til et bedre mentalt helbred og dermed til bedre liv . Foto: Asbjørn With

Hvordan har vi det egentlig i Syddjurs, spørger Anne Agerbo: - Tænk, hvis man kunne gå til liv hver torsdag aften

Hvordan har vi det i Syddjurs? Taler vi om, hvordan vi har det på en måde, så vi oplever, at vi ikke er alene, spørger Anne Agerbo fra Hornslet.

Hun har interesseret sig for mental sundhed siden midten af 1990'erne, og vil gerne komme med sit bidrag til, hvordan menneskelivet i Syddjurs og særligt de udfordringer og mentale problemer, der følger med, kan blive en mere naturlig del af vores samtale med hinanden.

Det kan måske godt lyde abstrakt og højtravende, men det er det ikke. Tvært i mod handler om på daglig basis og i de daglige relationer at komme hinanden i møde som mennesker og sætte ord på det, vi alle har tilfælles.

Uanset hvem vi er. Uanset, hvor vi bor, eller hvad vi laver, går vi alle sammen og bakser med noget indeni. Måske ikke hele tiden. Og det er meget forskelligt, hvor meget det begrænser os. Men vi går alle sammen og bakser med noget.

- Men hvordan taler vi om det? Taler vi overhovedet om det på en måde, hvor vi oplever, at vi ikke er alene om at gå og bakse med noget indeni, spørger Anne Agerbo.

Hun er uddannet psykolog og har siden 1999 arbejdet med terapi og supervision i et bredt felt.

- Og så har jeg alle erfaringerne fra mit eget levede liv, hvor det går op og ned hele tiden, konstaterer Anne Agerbo.

Samtidig har hun hele tiden været særligt optaget af vores mentale sundhed. Hvordan har vi det? Og hvordan håndtere vi de kriser og udfordringer, livet byder os på.

- Som mennesker oplever vi alle sammen forskellige følelser. Afmagt, ensomhed, selvkritik, skam og alle mulige andre helt almenmenneskelige følelser. Men vi bliver fanget i en sygdomsforståelse, som får os til at tro, at hvis vi har et problem, så skal det fikses med behandling, terapi eller medicin.

- Jeg kunne godt tænke mig at begynde en samtale om, hvordan vi har det, som ikke fokuserer på at fjerne symptomerne men i stedet for handler om at tale om de liv, vi lever og gerne vil leve. Og ikke mindst om, hvordan vi forbedrer vores mentale sundhed, så vi bliver gladere og bedre rustet til at håndtere de udfordringer, som også er en del af livet, siger Anne Agerbo.

Hvordan har vi det i Syddjurs?

I den seneste nationale sundhedsprofil er antallet af danskere, der svarer, at de har en dårlig mental sundhed nærmest eksploderet og er fordoblet siden 2010.

Nok er den lavet under coronapandemien i 2021, men den viser, at hver sjette dansker selv vurderer sit mentale helbred til at være dårligt.

Rigtig mange går med det selv, og mange andre betragter et dårligt mentalt helbred som noget, der skal fikses

Anne Agerbo

Samtidig er næsten 500.000 dansker på antidepressiv medicin. Antallet af henvisninger til psykologer og psykiatere er eksploderet. Presset på PPR og psykiatri er enormt.

- Det siger noget om, at der sker noget indeni os. Er det også sådan her i Syddjurs? Kan vi genkende det? Hvad gør vi ved det? Hvor går vi hen med det? Hvordan taler vi om det? Taler vi overhovedet om det, og tænker vi over konsekvenserne af den måde, vi taler om det på, spørger Anne Agerbo.

- Rigtig mange går med det selv, og mange andre betragter et dårligt mentalt helbred som noget, der skal fikses. Noget, der skal kureres. Enten med medicin eller hos en terapeut. Jeg underkender ikke terapi, eller gavn af medicin, men jeg mener, at der er flere perspektiver på, hvad vi stiller op, og hvor vi går hen, når vi har det svært. Jeg vil gerne tale om, hvordan vi måske kan løfte samtalen om vores mentale sundhed ud af en sygdomskontekst, fortsætter hun og kommer med et eksempel.

Anne Agerbos pointe er, at der ikke er noget galt med at have det svært. Det er en del af livet. Men vi skal blive bedre til at forholde os til det svære i stedet for bare at forsøge at få symptomerne til at gå væk.

- Hvis jeg for eksempel fortæller dig, at jeg har mange selvkritiske tanker, så er der meget stor forskel på, om du er nysgerrig på at finde ud af, hvad det handler om og måske kommer mig i møde med oplevelser, du selv har haft. Eller, om du siger: Det skal du da have gjort noget ved, konstaterer Anne Agerbo, som pointerer, at den første tilgang er med til at åbne for en samtale, hvor to mennesker kan spejle sig i hinanden.

Anne Agerbo. Foto: Asbjørn With

På den måde kan man mødes et fælles sted, uanset, hvad man går og bakser med. Det kan tales om på en måde, hvor det bliver tydeligt, at vi alle sammen i et eller andet omfang går med noget, men hvor det også bliver tydeligt, at vi kan hjælpes ad med at acceptere, at livet ikke altid er en dans på roser.

- Det er faktisk helt almindeligt, at livet går op og ned, siger Anne Agerbo.

Tænk, hvis man kunne gå til liv torsdag aften

Så langt så godt, men hvad gør vi så ved det? Og hvordan indleder vi en åben og fordomsfri samtale om det svære i livet?

Tænk, hvis man kunne gå til liv hver torsdag aften. Så kunne vi inspirere hinanden og dele vores oplevelser om det, vi bakser med

Anne Agerbo

For Anne Agerbo kan svaret ligger nærmest lige udenfor døren. I de lokale fællesskaber og relationerne mellem os som mennesker.

- Der findes et hav af fællesskaber, hvor det måske ikke direkte handler om trivsel og mentalt helbred, men hvor trivsel og mentalt helbred styrkes. I sangforeninger, bogklubber, idrætsforeninger og alle mulige andre steder, hvor mennesker laver noget sammen.

- Vi er sociale væsner, og derfor er det godt og sundt for os at være sammen med andre. Hvorfor ikke mødes og tale om vores liv. Tænk, hvis man kunne gå til liv hver torsdag aften. Så kunne vi inspirere hinanden og dele vores oplevelser om det, vi bakser med og hvad, der gør os godt, foreslår Anne Agerbo.

Hun mener, at det selvfølgelig er en individuel livsopgave at leve livet med alt, hvad det indeholder. Men hun mener også, at vi har et kollektivt ansvar for, at vi har det godt.

Lokale muligheder for at handle

Ligesom klimakrisen kan det for nogle virke uoverskueligt at gå i gang med at tale om trivsel og mentalt helbred. Men ligesom klimakrisen er spørgsmålet om, hvordan vi har det som mennesker både relevant globalt og lokalt, mener Anne Agerbo.

Og ligesom med Klimakrisen, kan vi gøre noget for vores mentale sundhed helt lokalt.

- Jeg vil gerne opleve mennesker, jeg kan spejle mig i og genkende mig selv i. Mennesker jeg kan lære noget af, og som jeg har noget til fælles med. Det nære giver mig mulighed for at handle. Og det opløser følelsen af afmagt, at jeg kan gøre noget lokalt, forklarer Anne Agerbo.

I stedet for at tale om, hvordan Anne Agerbo får sine selvkritiske tanker til at gå væk, vil hun hellere tale om, hvordan hun bliver i stand til at leve med dem og have det godt.

- Livet er bøvlet og kompliceret, og oveni kommer alt det, jeg oplever og føler. Hvis det at have det godt betyder, at mine selvkritiske tanker skal være væk, får jeg det aldrig godt. Men det at have det godt kan betyde mange ting, og jeg er nysgerrig efter, hvad andre tænker, at det gode liv er.

- Hvad er det for nogle fællesskaber, de kommer i? Hvad gør dem glade? Hvad er vigtigt og hvorfor? Den slags historier, vil jeg gerne høre nogle flere af, fordi jeg tror, at det vil give inspiration til, hvad vi har brug for hver især og til, hvor det findes lokalt, siger Anne Agerbo.

Hvorfor drikker Jeppe?

I Holbergs berømte komedie Jeppe på bjerget er ingen i tvivl om, at Jeppe drikker. Faktisk drikker han så meget, at hans problemer til sidst bliver næsten uløselige.

Mange af os bruger en eller anden form for stimulans til at dulme vores psykologiske ubehag. Alkohol, overspisning, sukker, computerspil, porno, shopping eller hvad det nu er.

Der er muligvis forskel på, hvad vi bruger, men formålet er det samme.

- Kan vi tale om de behov, savn, længsler og drømme, vi ikke får dækket i stedet for at overfokusere på diagnoser og symptomer?

- Spørgsmålet er ikke," hvad der er galt med mig". Spørgsmålet er mere, "hvad er det jeg oplever et udtryk for. Hvad siger mit ubehag om, hvad jeg har brug for, hvordan jeg får mere af det?" Tænk hvis vi kunne begynde en dialog om det. Det tror jeg kunne skabe lidt mere plads til at være menneske. Det er det, det handler om.

Borgmester Michael Stegger fortsætter med rykke kontoret ud i kommunen. Foto: Asbjørn With

Generationsmøde på Mols. Lokal klage over ugeavis. Ny udviklingsplan for turisme og borgmester på rundtur.

Nyhedsoverblikket fortæller mere om et generationsmøde på Mols, hvor børn og ældre skal arbejde sammen om livshistorier og kunst. Vi kommer også til Nimtofte, som både er central i forbindelse med helårsturisme på det centrale Djursland men også er vrede over, at de fremover ikke længere modtager ugeavisen for Syddjurs. Til sidst får du planen for borgmesterens besøg i 11 byer i løbet af året.

Generationsmøde på Mols skal øge mental sundhed hos skoleelever

Livshistorier skal være et meningsfuldt og kunstnerisk generationsmøde. Foto: Syddjurs Kommune

I løbet af tre uger i januar og februar 2023 vil 6. klasse fra Molsskolen mødes med seniorer fra lokalområdet i aktivitetscenter Lyngparken i regi af projektet Livshistorier, som Kulturring Østjylland står bag.

Gennem interviews skal eleverne blive klogere på, hvordan de ældre oplevede deres barndom og ungdom: hvad håbede og ønskede de for fremtiden, hvad var de bange for, hvad gjorde dem usikre, og hvornår var de allermest glade?

Mødet mellem eleverne og de ældre bliver startskuddet til en kreativ proces. Her vil billedkunstner Malene Kløve fra Hornslet guide børn og ældre gennem flere processer, hvor de skal reflektere over samtalerne og omdanne disse refleksioner til en fælles installation med individuelle udtryk. I installationen bliver det tydeligt, hvad de unge har taget med sig fra samtalerne med de ældre.

Afslutningsvis vil der blive afholdt en fernisering for indbudte gæster i Lyngparken, hvor unge og ældre sammen kan opleve det færdige udtryk. Der arbejdes på efterfølgende at kunne udstille på et af bibliotekerne i kommunen.

I projektet er der bredt fokus på, hvordan kunst og kultur kan være med til at fremme børn og unges mentale sundhed i en tid, hvor efterdønningerne af coronalockdown og de allestedsnærværende globale og internationale kriser puster til de unges frygt og ensomhed.

Nimtofte Borgerforening og Distriktsråd klager over eksklusion

Adresseavisen Syddjurs skal ikke længere udgives i Nimtofte og omegn. Foto: Asbjørn With

Borgere i Nimtofte og omegn skal ikke længere modtage Adresseavisen Syddjurs. 

Det er de stigende udgifter til blandt andet papir, der har fået JP/Politikkens hus, der udgiver Adresseavisen til at beslutte, ikke at udgive Adresseavisen i Nimtofte fremover.

Den beslutning er Nimtofte Borgerforening og Distriktsråd langt fra tilfredse med.

I Facebookgruppen Nimtofte - en familievenlig by, gør borgerforeningen opmærksom på, at man har klaget over beslutningen.

- Denne eksklusion er naturligvis ikke acceptabel og der er på vegne af Nimtofte og byens borgere indgivet klage til rette instanser herunder Adresseavisen, Syddjurs Kommune, politikere m.fl., skriver Nimtofte Borgerforening og Distriktsråd som nu afventer en reaktion på klagen. 

Hjertet af Djursland - Ny udviklingsplan er en vision for bæredygtig helårsturisme

Med Djurs Sommerland og Lübker Golf og Spa Resort i spidsen har det centrale Djursland omkring Nimtofte en vigtig rolle i den fortsatte udvikling af turismen i Aarhusregionen. Foto: Djurs Sommerland

Vi bliver i Nimtofte, for en ny udviklingsplan for det centrale Djursland omkring Nimtofte tegner en vision for fremtidens turisme i området.

- Udviklingsplanen "Hjertet af Djursland" styrker området omkring Nimtofte i Syddjurs Kommune som helårsdestination, men også som attraktiv ramme for lokalbefolkningen. Planen er et bud på langsigtet og bæredygtig turismeudvikling med respekt for områdets natur, historie og lokalsamfund.

Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Med Djurs Sommerland og Lübker Golf og Spa Resort i spidsen har det centrale Djursland omkring Nimtofte en vigtig rolle i den fortsatte udvikling af turismen i Aarhusregionen. Med over 1,1 mio. dagsgæster om året leverer området en stor del af grundlaget for de ca. 3.900 årsværk, der er beskæftiget med turisme på Djursland.

Udviklingsplanen tager afsæt i de visioner, der har skabt de nuværende attraktioner af international klasse. Kernen i udviklingsplanens vision er at skabe "et kraftcenter for helårsturisme, der tiltrækker nationale og internationale gæster". Det skal ske gennem en balanceret udvikling med respekt for lokal natur og kultur, der vil være til gavn for både for turister og lokalsamfund.

En del af planen er en skitse for en feriepark tæt på Djurs Sommerland, der vil give plads til flere overnattende gæster. Der er her lagt op til en bæredygtig løsning, hvor stisystem og nybyggeri vil tage hensyn til natur og landskab.

Borgmesteren rundtur i hele kommunen fortsætter i 2023

11 byer rundt om i kommunen får i løbet af året besøg af borgmester Michael Stegger Jensen (S). Foto: Asbjørn With

De Michael Stegger Jensen (S) satte sig i borgmesterstolen efter kommunalvalget i november 2019 besluttede han, at borgmesterkontoret en gang om måneden skulle flyttes ud i kommunen, så borgere i hele Syddjurs kan få mulighed for komme i kontakt med borgmesteren på deres egen hjemmebane.

Udflytterkontoret har været en succes, og fortsætter også i 2023, hvor følgende byer efter planen får besøg. 

17. januar: Feldballe

21. februar: Pindstrup

21. marts: Thorsager

25. april: Kongsgårde

23. maj: Rosmus

13. juni: Femmøller

22. august: Lime

19. september: Dråby

10. oktober: Grønfeld

14. november: Rodskov

12. december: Skørring