- Hvis pengene stod i banken, ville de langsomt blive mindre værd: - Derfor investerer kommunen 250 mio. skattekroner
For at kunne svare enhver sit er en kommune nødt til at have en stor buffer. Når der for eksempel hæves 150 millioner kroner den første i hver måned til lønninger, og skatten først går ind på kontoen den niende, er der enorme udsving på kontoen.
Derfor har kommunen ambitioner om i gennemsnit at have 280 millioner kroner i kassen.
Hvis de bare står på en konto i banken, risikerer kommunen, og dermed skatteborgerne, at miste enorme summer, hvis banken går fallit.
Og uanset hvad, vil inflationen langsomt gøre pengene mindre værd.
Derfor skal pengene investeres. Her får du svar på, hvorfor kommunen investerer en kvart milliard? Hvordan de investeres, i hvad og hvad du og jeg får ud af det?.
Det her er en af den slags historier, som måske bliver en lille smule langhåret. Det er også muligt, at der er ord undervejs, som ikke helt giver mening.
Hvis det stadig ikke giver mening, når du har læst historien færdig om Syddjurs Kommunes investering af godt 250 millioner kroner i aktier og investeringer efter ESG-principperne fra 2019 med fravalg af såkaldte Emerging Market efter 2022, er det skribentens ansvar.
For afdelingsleder for økonomi, regnskab og indkøb siden 2017, Martin Vellerup Andersen og den relativt nytiltrådte stabschef Lars Budolfsen ved, hvad de laver. Og de har, sammen med gode kolleger og ikke mindst økonomiudvalgets syv medlemmer, styr på dine og vores 250 millioner kroner.
Bare rolig.
Men hvorfor har kommunen overhovedet 250 millioner kroner i kassen?
Det forenklede svar er, at der er brug for rigtig meget kapital for at drive dagligdagen i en kommune. Hver den første i måneden bliver der trukket cirka 150 millioner kroner på Syddjurs Kommunes konto til lønninger, men skatteindbetalingerne går først ind på kommunen konto den niende i måneden.
Derfor varierer indholdet i kommunekassen med meget store tal.
Det forklarer afdelingsleder Martin Vellerup Andersen og stabschef Lars Budolfsen, da SyddjursLIV spørger ind til kommunens umiddelbart enorme pengetank.
Og derfor er der brug for en meget stor likviditet - altså mange penge - for at sikre, at kassen ikke er tom, når der er regninger, der skal betales.
Pengene er lidt forenklet sagt en buffer, der sørger for, at kommunekassen altid kan svare enhver sit.
Hvorfor ikke bare på en konto i en bank?
Det korte svar er, at det ikke er nogen god idé, at lade pengene stå på en konto i banken. Og det er der primært to grunde til.
Martin Vellerup AndersenHvis pengene ikke bliver forrentet, bliver beløbet langsomt men sikkert mindre på grund af inflationen
For det første er der en indskudsgaranti på bare 750.000 kroner. Det betyder, at hvis den bank, som kommunen har sin kvarte milliard kroner stående i pludselig går konkurs, taber kommunen og dermed os alle sammen et meget stort beløb.
I realitetens verden er det ikke realistisk at en af de store banker, kommunen har sine penge stående, i går konkurs, men det var heller ikke realistisk, at Rusland ville angribe Ukraine eller at inflationen ville komme op over 10 procent.
Netop inflationen er den anden årsag til, at det ikke er en optimal idé, at have kommunens sparegris opbevaret i bankens pengeskab.
For inflation betyder, at ting bliver dyrere - eller sagt på en anden måde, så bliver pengene mindre værd.
- Hvis pengene ikke bliver forrentet, bliver beløbet langsomt men sikkert mindre på grund af inflationen, forklarer afdelingsleder Martin Vellerup Andersen.
Ikke en kerneopgave for kommunen
Så pengene skal forrentes, og det betyder, at de skal investeres med henblik på at blive til flere penge.
Det er i udgangspunktet økonomiudvalget der bestemmer, hvordan den kommunale likviditet skal investeres, så det bliver til størst mulig gavn for borgerne.
Det er jo vores penge.
Det er her Michael, Claus, Heine, Tommy, Kirstine, Riber og Jesper kommer ind i billedet. For det er medlemmerne af økonomiudvalget. Og det er dem, der skal tage beslutningen om, hvordan vores kvarte milliard skal investeres/forrentes/risikeres/forøges.
Skal det være en sikker investering, hvor der er lav risiko, men hvor pengene måske taber værdi på grund af inflation? Skal det være husmandsfornuft, der spreder investeringen på flere heste, i håb om et lille plus og i værste fald kun et lille minus?
Eller skal det være investering med høj risiko, hvor der er mulighed for jackpot eller tab i en størrelse, der bliver svær at forklare borgerne?
Økonomiudvalget er enige om at være enige. Der er ingen, der har interesse i at pege fingre uanset, om det går op eller ned. Derfor er der også enighed om den finansielle strategi, som pengene investeres i overensstemmelse med.
Den finansielle strategi vender vi tilbage til.
Hvis ikke der investeres med henblik på et afkast, falder kommunens beholdning af penge stille og roligt. Groft oversat svarer det til at kaste penge ud ad vinduet, fordi inflationen vil æde sig ind i beholdningen som tidevandet i en strandbred.
Hvis inflationen er fem procent, går de første fem procents profit på investeringerne til at kommunen går i nul og ikke taber penge, og derfor er andelen af investeringer i aktier sat op i forhold til tidligere.
Aktier og/eller obligationer
Som al handel med penge, spekulation og investering er det forbundet med risiko for at tabe. Det er ikke en menneske- eller kommuneret at tjene penge på investeringer.
Derfor skal politikerne i økonomiudvalget - med ekstern hjælp i form af hyrede eksperter - vurdere, hvad kommunens - vores allesammens - penge skal investeres i.
Aktier og/eller obligationer
Aktier og obligationer er begge ting, man kan investere i, men det er ikke det samme. Når man køber en aktie, så køber man en del af virksomheden, men ved obligationer låner man et beløb til virksomheden eller landet.
Derudover så har obligationer en bestemt løbetid, hvor at aktier ikke har en udløbsdato, da man altid kan sælge en aktie. Generelt anses obligationer for at være en mindre risikofyldt investering end aktier, og derfor kan obligationer være et godt sted at starte, hvis man gerne vil i gang med at lave investeringer.
Og her er andelen af aktier sat op i forhold til antallet af obligationer.
Simpelthen for at forsøge at undgå, at inflationen æder for meget af beholdningen. Men dermed er risikoen for tab også øget.
Sådan er spillet.
Det er ikke en kommunal opgave
Hvis du nu får et billede af, at der på rådhuset i Ebeltoft sidder en række aktiespecialister, hvis eneste formål er at købe og sælge, shorte eller cutte aktier, så er det ikke tilfældet.
Langt de fleste kommuner køber sig til hjælp til at investere deres overskydende likviditet hos såkaldte kapitalforvaltere. Også Syddjurs.
Kapitalforvalterne er tredje led i kæden efter borgerne og kommunekassen. Syddjurs Kommune overfører plus-minus 250 millioner kroner til kapitalforvalterne, og så er det op til dem at skabe det bedst mulige resultat.
For at sprede risikoen kan kommunen gøre brug af flere kapitalforvaltere, der hver især skal forsøge at opnå det bedst mulige resultat.
Forvalterne bliver honoreret med et fast beløb.
Hvert fjerde år skal kapitalforvaltningsopgaven sendes i udbud for at sikre, at kommunen får den mest fordelagtige pris.
Nej tak til tobak, våben, olie og den slags
Når forvalterne er valgt, kan de ikke investere i hvad som helst. For politikerne har vedtaget en finansiel strategi. Den fortæller kapitalforvalterne, hvad der må og skal investeres i, og hvad der ikke må og ikke skal investeres i.
Den nuværende strategi kan læses her og løber frem til 2026, hvor den skal fornyes igen.
Nej tak
Syddjurs Kommune ønsker ikke at støtte virksomheder, der fører midler i skattely.
Derfor skal virksomhederne Syddjurs Kommune investerer i, have en ansvarlig skatteadfærd indenfor rammerne af Oxfam Ibis charter for Skattelyfri Kommune.
Endeligt skal kapitalforvalterne sikre, at der ikke investeres i selskaber, der producerer og/eller sælger kontroversielle våben (herunder atomvåben, klyngebomber, antipersonelle miner samt biologiske og kemiske våben).
Derudover ønsker Syddjurs Kommune ikke at være investeret i virksomheder, som har omsætning fra følgende:
• produktion og udvinding af fossile brændstoffer (som olie, gas og kul)
• gambling
• voksenunderholdning
• alkohol
• tobak.
Nogle ting er åbenlyse og almengyldige:
I 2023 investerer man som kommune ikke i tobak. Eller våben. Og det gør Syddjurs Kommune da heller ikke.
Men hvis man ikke er vågen, kan man let komme på den forkerte side af historien, som det er sket for flere danske kommune som for eksempel Skanderborg, der pludselig blev klar over, at man havde investeringer i Qatar op til VM i fodbold.
Emerging Market
Der kan være en risiko, hvis man vælge at investere i for eksempel det såkaldte Emerging Market. Det kan oversættes til "fremspirende markeder”.
Emerging Market
Når man taler om Emerging Markets, mener man oftest de såkaldte udviklingslande. Det vil sige lande i en rivende udvikling med lav indkomst pr. indbygger. Her er det økonomiske vækstpotentiale højere end det, vi ser i de mere udviklede lande og regioner som fx USA, Vesteuropa og Japan. Landene er typisk fordelt på fire regioner: Latin- og Centralamerika, Østeuropa, Afrika og Mellemøsten samt Asien (ekskl. Japan).
Før 2023var der faktisk kommunale investeringer i Emerging Market, og her var statsobligationer fra Qatar tidligere på listen. Krav fra kapitalforvalternes kunder herunder Syddjurs Kommune fik dog Qatar af den grønne liste efter fokus på arbejdsforhold i landet.
Martin Vellerup Andersen forklarer, at der for de enkelte områder er en rød og en grøn liste. Hvis et land står på den grønne liste, kan der investeres i statsobligationer. Står landet på den røde, kan der ikke.
Eksempelvis stod Rusland på den grønne liste indtil invasionen af Ukraine, som sendte Rusland over på den røde liste. Derefter afhændes alle statsobligationer og geninvesteres i lande, der fortsat står på den grønne liste.
Verdensmål, bæredygtighed og klima
I 2019 var Syddjurs Kommune blandt de første til at investere efter den såkaldte ESG. Det står for environmental, social og corporate governance. Altså bæredygtige investeringer.
ESG - KORT
ESG står for Environmental (miljø), Social (sociale forhold) og Governance (god selskabsledelse); ESG er dermed en målestok for, hvor ansvarligt et selskab er på de tre områder.
ESG-vurdering er tæt knyttet til bæredygtige investeringer, der er blevet mere og mere populære og relevante de seneste år.
Hvis du ønsker at investere bæredygtigt og ansvarligt, er ESG en fin måde at vurdere, om et selskab er rigtigt for dig at investere i.
Det forventes, at FN’s Verdensmål fremadrettet også vil indgå i en investors vurdering af, om et selskab kan betragtes som bæredygtigt.
- I kommunen har der i en årrække været stort fokus på FNs verdensmål, og det spreder sig ud i hele organisationen og også i den finansielle strategi, fortæller stabschef Lars Budolfsen.
Skiftet mod bæredygtighed skete med opdateringen af den finansielle strategi 2019 - udarbejdet i 2018. Syddjurs Kommune har indtil det netop gennemførte skifte af kapitalforvaltere også investeret i emerging markeds. Altså de lande, der var på den "grønne" liste, da de levede op til en række ESG kriterier.
Kommunen kan ikke investere i navngivne virksomheder som for eksempel Vestas. Det sikrer, at der ikke er mulighed for direkte økonomiske interesser mellem kommunen og virksomheden.
Men der kan investeres i vedvarende energi, og så er det kapitalforvalteren, der placerer pengene i forskellige investeringsforeninger, som derefter investerer direkte i navngivne virksomheder.
Investeringsforeninger er dem, der handler
Investeringsforeningerne er fjerde led i kæden efter borgerne, kommunen og kapitalforvalterne.
I investeringsforeningerne sidder de mennesker, som rent faktisk køber og sælge aktier og værdipapirer for vores skattekroner.
Og det er dem, der ved hvilke helt konkrete virksomheder, kommunens penge er investeret i.
Syddjurs Kommune har ikke en liste over de konkrete virksomheder, der er investeret i, men den finansielle strategi og kontrakten med kapitalforvalterne sikrer, at de virksomheder, der investeres i overholder nogle skarpe etiske, moralske og bæredygtige standarder
Hvad får vi så ud af alle investeringerne?
I al handel med aktier, værdipapirer og obligationer går det op og ned. Kommunens investeringer skal forsøge at tjene penge til kommunekassen i de gode tider og forsøge at minimere tabet i de dårlige.
Der har fra 1. januar 2022 til 31. juli 2022 været et stort negativt afkast på Syddjurs Kommunes porteføljer. Samlet set er værdien af porteføljerne faldet med 13,44 millioner kroner. Det betyder, at værdien af kommunens beholdning er faldet.
Kommunen har netop gennemført et udbud af kapitalforvaltningsopgaven, og det vil fremover være tre andre kapitalforvaltere, der skal håndtere opgaven for kommunen.
Det skyldes ikke det negative afkast - det er sket for stort set alle i et turbulent 2022 - men alle det faktum, at andre kom med mere fordelagtige bud.
Da puljen af penge til investering gennem årene har varieret meget, er det mest retvisende i forhold til at vurderer udbyttet, at se på procentsatserne, forklarer Martin Vellerup Andersen.
Hvad får vi så ud af det?
I perioden fra 2017 til 2022 har Syddjurs Kommunes kapital været varetaget af henholdsvis Sydbank og Djurslands Bank.
2017 var Sydbank investering i plus 1,96 % mens Djurslands Bank gav 1,21 %.
2018 gav Sydbank 0,96 % mens Djurslands Bank gav 0,54 %
I 2019 gik det rigtig godt og Sydbank gav et afkast på 2,91 procent mod Djurslands Banks 1,79 %
2020 gik kun lige i plus. Sydbank kom ud med 0,26 % i plus mens Djurslands Bank gav et minus på 0,19
I 2021 gav Sydbank 1,24 % overskud mens Djurslands Bank ramte plus 3,34 %
Allerede i første halvår af 2022 stod det klart, at det ville blive et skidt år. Sydbank ramte minus 5,82% og Djurslands Bank minus 3,64 %.
Det svarer til at kommunens beholdning skrumpede med godt 13 millioner kroner i sidste års første seks måneder.
Som det fremgår af tabellen har der været overskud fra 2017 til 2020 mens 2022 ikke har været noget godt år på alverdens børser og derfor også har resulteret i, at Syddjurs Kommunes beholdning er blevet mindre.