Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SyddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Jesper Raabo er talsmand for den initiativgruppe, der vil lave en købmandsbutik i Lime - det kræver bare, at borgerne er med på at købe anparter. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Butiksdød på butiksdød - men håbet spirer

Du har nok mærket det på din egen pengepung. Priserne stiger.

Det er blevet dyrere at få mad på bordet, tænde de elektroniske apparater i hjemmet og fylde benzin på bilen.

Det er ikke kun hos os selv, at krisen kradser. Det gør den i særdeleshed også i de lokale butikker, og vi har det seneste stykke tid set, hvordan de mindre erhvervsdrivende rundt omkring må lukke.

Men selv om indledningen på dette nyhedsbrev måske mest af alt indikerer dårlige nyheder, så er det ikke nødvendigvis helt sandt. For selvom butikkerne flere steder må dreje nøglen om, så spirer små initiativer og dermed håb op rundt omkring i kommunen.

I dagens nyhedsbrev får du et indblik i to af de steder, hvor lokalsamfundet virkelig er gået sammen for at bevare det lokale butiksliv.

I Lime har Coop for nylig meddelt, at Dagli'Brugsen i slutningen af februar lukker og slukker. Det har fået en lokal initiativgruppe til at gå sammen og se på, hvad man så kan gøre.

Hvilke tanker, de præcis har for brugsens overlevelse, kan du læse længere nede i nyhedsbrevet. Og du kan høre mere på det møde, initiativgruppen holder på tirsdag klokken 19 på Ådalens skole.

Vi skal også en tur til Pindstrup. Her har Dagli'Brugsen endnu ikke drejet nøglen om, men det er sidste udkald. Underskuddet er på mere end 700.000 kroner, og skal butikken reddes, skal alle sejl sættes til.

Derudover får du også ugens nyhedsoverblik - der blandt andet byder på endnu en nyhed fra butikslivets verden. For de gode initiativer fortsætter i Nimtofte, hvor borgerne også vil redde deres lokale brugs, der lukkede i december.

Jeg vil benytte de sidste ord i dagens nyhedsbrev til at komme med en opfordring om at støtte de lokale butikker, der hvor du bor. For hvis vi ikke handler i dem, kan de ikke blive ved med at være her. Og det nytter desværre ikke meget, at man af og til køber en pakke rugbrød eller en liter mælk.

Man er nødt til at gøre de store indkøb i de lokale butikker. Ellers kan de ikke overleve.

God læselyst - og rigtig god weekend.

Billede af Emma Ahlgreen Haa
Billede af skribentens underskrift Emma Ahlgreen Haa Journalist
Jesper Raabo er talsmand for den initiativgruppe, der håber - i samarbejde med byens borgere - at kunne købe bygningen bag ham og åbne en Min Købmand, når Coop senere på måneden lukker Dagli'Brugsen. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Snart lukker den lokale brugs: Initiativgruppe vil købe bygningen og lave deres egen købmandsbutik med hjælp fra lokalbefolkningen

I Lime har der været købmandsforretning i mere end 130 år, men med udgangen af februar er det slut, når Coop lukker byens Dagli'Brugsen.

En gruppe borgere ærgrer sig over, at byens eneste indkøbsmulighed nu forsvinder, og derfor har de sat alle sejl ind på at bevare butikken. Håbet er, at man kan sælge anparter til byens borgere for at købe lokalerne og derefter leje ud til en selvstændig købmand.

Talsmand for initiativgruppen har set den model fungere andre steder i landet, og tror på, at det nok skal lykkedes - det kræver bare befolkningens opbakning.

Snart lukker Dagli'Brugsen i Lime, og dermed forsvinder indkøbsmuligheden for de borgere, der bor i byen. Lukningen er et stort tab for byen, mener en initiativgruppe, der med hjælp fra lokalbefolkningen vil købe bygningen, oprette et anpartsselskab og åbne en ny dagligvareforretning.

I mere end 130 år har der været købmandsforretning i Lime, men snart er det slut.

I slutningen af februar lukker Dagli'Brugsen nemlig butikken i Lime, og det betyder, at borgerne står uden indkøbsmuligheder. I stedet må man starte bilen og køre flere kilometer til det nærmeste supermarked.

- Det er simpelthen et kæmpe tab for lokalområdet, siger Jesper Raabo.

Han er talsperson for den initiativgruppe, der håber igen at kunne åbne en købmandsforretning i Lime.

- Folk uden bil bliver rigtig hårdt ramt, når deres mulighed for indkøb forsvinder. Men der er rigtig mange andre, der synes det er meningsløst at starte bilen og køre langt for at handle, siger han.

Initiativgruppen - der er 11 mennesker i alt - håber at lokalsamfundet har lyst til at stå sammen, så man i fællesskab kan bevare den lokale dagligvarebutik.

Helt konkret er planen, at man vil købe bygningen, der indtil februar huser Dagli'Brugsen, og finde en engageret købmand, så man kan åbne en Min Købmand - med Dagrofa som samarbejdspartner - i løbet af 2023.

- Vi forestiller os, at vi kan købe bygningen ved at sælge anparter til eksempelvis 2.500 kroner per anpart, siger Jesper Raabo.

Dermed skal der også oprettes et anpartsselskab, og derefter er planen, at man vil leje bygningen ud til en selvstændig købmand, der står for den daglige drift.

Underskud på flere end en million kroner

Det var tilbage i december, at Coop i en pressemeddelelse meldte ud, at man ville lukke 12 butikker på landsplan - heraf butikken i Lime.

I pressemeddelelsen var forklaringen, at lukningen skyldes stigende energipriser kombineret med dalende omsætning og et underskud i forretningen.

Selv skrev brugsuddeler Nicolai Pedersen på Facebook:

"Vi har i rigtig mange år kæmpet med næb og klør for at få tingene til at hænge sammen, og især de sidste 4 år har pilen også med jeres hjælp vendt den rigtige vej.

Men vi har også alle årene kørt med et underskud, og vi må bare erkende at denne energikrise, vi er i lige nu, bare koster meget."

- Folk fik et chok, da meldingen om lukningen kom. For mange er det et kæmpetab. De mister et socialt mødested og selvfølgelig mulighed for at handle tæt på hjemmet, siger Jesper Raabo.

På grund af dårlig omsætning, vil Coop ikke længere holde liv i Dagli'Brugsen. Derfor tænker initiativgruppen nu i andre baner. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Dagli'Brugsen var ikke kun butik for Lime, men for hele Ådalen og dermed flere omkringliggende, mindre byer. Da meldingen om lukningen kom frem, skrev 340 borgere under på en protest til Coop.

- Det lykkedes dem desværre ikke at overbevise Coop om, at butikken ikke skulle lukke, siger Jesper Raabo.

Fra Coop, der står bag blandt andet Dagli'Brugsen-kæden, lød et svar til underskriverne, at underskuddet i 2022 var på 1.161.000 kroner. Medregnet i det underskud var ikke regnskabet fra december.

"Så vi har strakt os længere, end nogen anden ville gøre. Men det er ikke forsvarligt for os at fortsætte," lød det i mailen, som NorddjursLIV har set, fra kædedirektør Torben B. Andersen, informationsdirektør Jens Juul Nielsen og administrerende direktør Kræn Østergård.

I stedet tog en gruppe borgere imod en henvendelse fra Dagrofa om at undersøge mulighederne for at åbne en Min Købmand i stedet.

De nedsatte herefter initiativgruppen, som har fået til opgave at undersøge muligheden for at sælge anparter og i stedet bevare butikken på den måde.

Men det kræver, at borgerne tror på projektet og har lyst til at støtte op om det.

- Det er en model der kræver, at vi har befolkningens opbakning, men det både tror og håber vi på. Ellers bliver vi nok skuffede, siger Jesper Raabo.

Modellen fungerer i andre byer

Bygningen, der i dag huser Dagli'Brugsen, er til salg for 1.950.000 kroner.

Initiativgruppen håber dog på, at de kan få den billigere.

- Det handler ikke nødvendigvis kun om, hvad bygningen er værd, men også om den kan sælges. Derudover håber vi, at sælger også kan se fornuften i at sælge til byens borgere, siger Jesper Raabo.

Jesper Raabo tror på, at en dagligvareforretning er af vigtig betydning for et lokalsamfund. Derfor håber han også, at borgerne i Lime og omegn er med på at redde brugsen. Foto: Emma Ahlgreen Haa

I Gjerrild i vores nabokommunen Norddjurs gjorde de i 2018 det, som borgerne i Lime nu håber også kan ske for dem.

Her var den lokale købmand også lukningstruet, og det fik 70 af byens borgere til at gå sammen og hver købe en anpart i bygningerne og inventaret. Det bliver så lejet ud til fire købmænd, der står for den daglige drift.

Siden er der blevet solgt flere anparter, så flere end 120 borgere i Gjerrild og omegn nu har en andel i butikken, der før nylig har udvidet butikken og lageret med 115 kvadratmeter.

- Flere steder rundt i landet er det bevist, at det er en model, der godt kan lade sig gøre. Derfor både tror og håber vi på, at det også kan lade sig gøre her, siger Jesper Raabo.

Grundlag for en sund forretning

Initiativgruppen er ikke bekymret for, om butikken kan løbe rundt, selvom Dagli'Brugsen tilsyneladende ikke kunne.

- Jeg tror og håber, at opbakningen til Min Købmand bliver større. Både fordi folk nu har set, at købmanden forsvinder, hvis man ikke handler der, men også fordi, hvis vi lykkedes med modellen om at folk køber anparter, så har de pludselig en medandel i butikken, siger Jesper Raabo.

Han fortsætter:

- Men der er også en stor forskel i at en selvstændig købmand i højere grad har hånden på kogepladen, fordi han eller hun får en del af sin løn via overskuddet. Det gør også, at han eller hun kan føre butikken i den retning, man selv ønsker.

Bygningen, der i dag rummer Dagli' Brugsen, er ifølge Jesper Raabo en sund bygning i god stand. Initiativgruppen håber, at borgerne er med på at købe den, så der fortsat kan være købmand i Lime. Arkivfoto: Anders Tilsted

Jesper Raabo peger også på, at Dagrofa har lavet en markedsanalyse der viser, at der bør være grundlag for at drive en sund købmandsforretning i Ådalsområdet.

- Undersøgelsen viser, at der bør være kunder nok og at en købmandsforretning burde kunne give overskud, siger Jesper Raabo.

Initiativgruppen har inviteret til et borgermøde tirsdag 7. februar på Ådalens Skole. Her vil man præsentere borgerne for planerne og også finde ud af, hvor stor opbakningen til projektet er.

Alle er velkomne og der kræves ikke tilmelding. Mødet begynder klokken 19.

Sidse Vangsted er forperson i Dagli' Brugsens bestyrelse og midlertidig brugsuddeler. Foto: Anders Tilsted

I Pindstrup kæmper borgerne for at beholde brugsen: - Det er sidste chance

Svigtende omsætning og stigende energipriser gør, at den lokale brugs i Pindstrup er truet på overlevelse. Der har ikke været overskud siden 2015 og gælden til Coop, hvor butikken får varer fra, nærmer sig en million kroner. Derfor er det sidste chance, hvis butikken skal reddes.

Heldigvis lader det til, at alvoren er ved at gå op for folk, forklarer midlertidig brugsuddeler Sidse Vangsted.

I Pindstrup har man sat alle sejl til for at redde Dagli'Brugsen, der som følge af især svigtende omsætning og stigende energipriser er lukningstruet.

Rekordhøj inflation, stigende elpriser, energikrise og svigtende omsætning. Også i Pindstrup oplever den lokale brugs problemer. Og det i en sådan grad, at man i midten af januar meldte ud, at man var truet på overlevelse.

- Vi har i mange år haft det svært økonomisk og med den seneste tids stigende udgifter er butikken lukningstruet, skrev de på blandt andet Facebook.

Til SyddjursLIV fortæller Sidse Vangsted, der er forperson i Dagli'Brugsen Pindstrups bestyrelse, at sidst butikken gav overskud var i 2015.

- Vi har været økonomisk pressede længe, siger hun.

Dagli'Brugsen er en selvstændig brugsforening, der får sine varer fra Coop, og her er den forfaldne saldo på over 700.000 kroner.

De lokale butikker kan ikke overleve på, at folk køber en pakke rugbrød eller en liter yoghurt i ny og næ.

Sidse Vangsted, forperson i Dagli'Brugsen Pindstrups bestyrelse

Sidse Vangsted fortæller, at man i en lang periode har solgt mange varer med lav avance - som cigaretter og håndkøbsmedicin - og færre varer med høj avance - som mad og drikkevarer.

- Folk lægger ikke altid deres primære indkøb her hos os, men de køber en liter mælk eller en pakke cigaretter med, når de henter en pakke. Det er vi også glade for, men det kan vi ikke leve af, siger Sidse Vangsted.

Tidligere har man gjort opmærksom på problematikken, blandt andet med husstandsomdelte breve.

- Inden corona brød ud i 2020 havde vi en målrettet indsats, som fik tingene i den rigtige retning. Og under corona så vi virkelig, at folk handlede lokalt, siger Sidse Vangsted.

Nu er den positive udvikling dog vendt, og derfor har butikken og personalet sat alt ind på at vende underskuddet til et overskud, så brugsen kan overleve.

- Hvis vi ikke begynder at generere overskud, så kan vi ikke fortsætte med at holde butikken åben. Det er sidste chance, siger Sidse Vangsted.

Brugsen har desuden fået det, Sidse Vangsted kalder en "ærlig chance" af Coop, så man har mulighed for at redde butikken.

- Vi bliver ved, så længe Coop har tillid til os. Nu har vi fået en ekstra chancen, og den har vi tænkt os at gribe, siger hun.

Omsætningen er steget

For at sætte streg under alvoren, var hele byen 16. januar inviteret til borgermøde. Her mødte godt 170 mennesker op.

- Det var simpelthen mere, end jeg havde turde håbe på, siger Sidse Vangsted.

På mødet blev butikkens redningsplan præsenteret, og det er Sidse Vangsteds indtryk, at folk efterhånden har forstået, at det er sidste chance.

- Vores omsætning er siden mødet kun steget og steget. Der kommer flere kunder og de bruger flere penge. Det er virkelig fedt, siger Sidse Vangsted.

Siden har man sat gang i en række tiltag, der forhåbentligt kan være med til at sikre brugsens fremtid.

- Vi har rykket rundt på varerne, så de ting, vi gerne vil sælge meget af, har fået en fremtrædende plads i butikken. Der kan vi også se, at vi sælger meget mere kød og mange flere grøntsager, siger Sidse Vangsted.

Desuden gør man i høj grad brug af butikkens facebookside, hvor dagens gode tilbud og andet annonceres.

- Det er en måde, hvor vi kan få folks opmærksom nemt, og hvor vi kan gøre opmærksom på, at vi har et godt tilbud, siger Sidse Vangsted.

Når det forhåbentligt lykkedes at redde Dagli'Brugsen denne gang, er hun godt klar over, at det ikke nødvendigvis bliver nemt fremover.

- Det er ikke nemt at drive den her brugs, og det bliver det heller ikke i fremtiden. Det kommer til at kræve fuld fokus, hvis butikken ikke skal give underskud. Men jeg tror ikke, at det er urealistisk, siger Sidse Vangsted.

De seneste uger har butikken virkelig mærket folks opbakning, og det sætter Sidse Vangsted og den øvrige del af bestyrelsen pris på.

Men hun har også en opfordring:

- Hvis butikken skal overleve i fremtiden, kræver det, at vi har befolkningens fortsatte opbakning. Man er nødt til at handle i den lokale brugs, hvis man vil bevare den. Og man er nødt til at lægge sine primære indkøb lokalt. De lokale butikker kan ikke overleve på, at folk køber en pakke rugbrød eller en liter yoghurt i ny og næ.

Brugsen i Nimtofte gik konkurs og lukkede med udgangen af 2022. Nu vil byens borgere købe butikken tilbage. Foto: Anders Tilsted

Borgere vil købe konkursramt brugs. To personer slap uskadt fra brand i hus.

Her får du ugens korte nyhedsoverblik fra Syddjurs.

ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ

Borgere vil købe konkursramt brugs i Nimtofte og åbne en købmandsbutik

Lokale borgere håber at genåbne Dagli'Brugsen i Nimtofte. Foto: Anders Tilsted

I slutningen af 2022 gik Dagli'Brugsen i Nimtofte konkurs og efterlod byen tilbage uden købmand efter 120 år.

Siden da har Nimtofte Borgerforening og Distriktsråd arbejdet sammen med en plan om, at borgerne i byen sammen kan købe bygningen, så der igen kan komme en købmandsbutik.

Det skriver Randers Amtsavis.

Planen er, at man vil sælge anparter á 2.500 kroner stykket. Det fortæller formand for borgerforeningen, Mette Udengaard, til avisen:

- Vi har fastsat et budget på højst 700.000 kroner til at købe bygningen, og så skal vi have nogle penge til at renovere for. Vi vurderer, at vi skal bruge omkring 1,1 millioner kroner i alt.

Dermed skal der sælges 440 anparter.

Borgerforeningen har været i kontakt med Dagrofa, der har købmandskæden Min Købmand. Dagrofa vil så hjælpe med at finde en selvstændig købmand, der lejer sig ind i bygningen.

Borgerne er dog i øjeblikket udfordret af, at ejendommen er vurderet til 1,5 millioner kroner. Den høje vurdering skyldes, at det tankanlæg, der ligger på grunden, er sat til at have en høj værdi.

Derfor skal borgerne i Nimtofte og kurator i konkursboet nu se, om der kan findes en løsning.

- Vurderingen er jo en foreløbig tilkendegivelse, og det er ikke ensbetydende med, at den bliver handlet for det beløb, siger kuratoren til Randers Amtsavis.

To personer slap ud i tide, da der onsdag udbrød brand i hus i Femmøller

Ingen kom til skade ved villabranden, som brandvæsenet fik slukket på cirka 30 minutter. Foto: Presse-fotos.dk

Onsdag aften udbrød der brand i Krypten i Femmøller.

Det skriver Østjyllands Politi i deres døgnrapport.

Her lyder det også, at meldingen i første omgang gik på, at der var brand i hele bygningen. Da brandvæsenet kom frem, kunne de konstatere, at branden ikke var så stor som først antaget.

Cirka 30 minutter senere kunne brandvæsenet så forlade stedet igen, da ilden var slukket.

Ifølge døgnrapporten kom anmeldelsen klokken 20.44 onsdag aften, og det var husets beboer, der anmeldte branden. Der havde været to personer i huset, der begge nåede ud.

Ifølge Østjyllands Politi er branden efter al sandsynlighed startet ved brændeovnen i husets stue. Der skete større materiel skade i dele af huset, lyder det i døgnrapporten.