Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SyddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foto: Silas Bang

Hvor banker Djurslands hjerte?

Hvor banker Djurslands hjerte?

Et godt bud er i trekantområdet mellem Djurs Sommerland og Lübker Golf & Spa Resort nord for Nimtofte. Trekantkanten ligger lige midt på Jyllands næse og lige på grænsen mellem Nord- og Syddjurs.

Om det er hjertet af Djursland, vil der sikkert være mange meninger om, men i hvert fald har det enorme projekt, der har været forberedt i mere end et årti, og som nu er tæt på at blive til virkelighed netop her, fået navnet Hjertet af Djursland.

Da pressemeddelelsen kom for et stykke tid siden, om godkendelsen af en ny udviklingsplan for visionen om helårsturisme, var det ikke helt tydeligt, hvad det egentlig var, der var på færde.

Men da udvalgsformand Kasper Kolstrup Møller (K) så i en anden anledning nævnte, at projektet skulle fordoble antallet af overnatninger i kommunen til tæt på to millioner, og så nævnte noget med en stor, europæiske investor, noget med milliarder og noget med Nordeuropas største, blev ørerne spidse i en fart.

Her får du den vilde og ambitiøse historie om Hjertet af Djursland, som blev født som en vision for The Triangle Area for længe siden og som nu ser ud til at blive til virkelighed.

Tak, fordi du læser med.

Husk ...

Billede af Asbjørn With
Billede af skribentens underskrift Asbjørn With Journalist
Mathias Meldgaard har gennem det seneste år arbejdet med at gøre en flere en 10 år gammel vision synlig. Foto: Asbjørn With

Djursland skal være førende i hele Norden: Stor europæisk aktør, milliarder af kroner og hundredetusindevis af nye overnatninger på vej

I mere end et årti har fremsynede mennesker set perspektiverne i området mellem Lübker Golf & Spa Resort og Djurs Sommerland lige på kommunegrænsen og lige i hjertet af Djursland.

Der er en stor europæisk aktør på trappen, et budget i milliardklassen og udsigt til godt 300 nye arbejdspladser.

I samarbejde med Norddjurs, Aarhus, VisitAarhus, Dansk Kyst- og Naturturisme, tegnestuen Gustin Landskab og Realdania har Syddjurs Kommune gjort alt klar til en investering i international skala, der skal gøre Djursland førende i turisme.

Ikke bare i Danmark men i hele Norden med en destination i verdensklasse. Her får du historien om Djurslands dyreste og mest ambitiøse investeringsprojekt til dato.

Umiddelbart er det bare et stykke jord, begroet med diverse planter og med et par vandhuller med forskellige former for liv i. Men dykker man ned i området mellem Djurs Sommerland og Lübker Golf & Spa Resort, åbner der sig en verden af ikke bare unik biodiversitet men også et internationalt investeringspotentiale i milliardklassen, der vil kunne gøre Djursland til det største dyr på den nordiske turismesavanne.

PRÆCISERING: I den historie, du skal læse nu, er der en information, der ikke er helt præcis. Det fremgår af historien, at der er interesse fra en stor, europæisk investor. Det er ikke korrekt. Interessen kommer fra en operatør, der skal udvikle et konkret projekt, som herefter skal medfinansieres af investorer.

Længe før der var noget, der hed Syddjurs Kommune, blev de første tanker tænkt til et enormt projekt midt på Djursland.

Dengang under navnet Triangle Area.

Det kan lyde som navnet på en tophemmelig, amerikansk militærbase. Det er det ikke, men projektet har levet stille og under radaren, mens det har udviklet sig skridt for skridt, siden Midtdjurs Kommune satte formål på arealet mellem Djurs Sommerland og Lübker Golf & Spa Resort i slutningen af 00'erne.

- Igennem årene har der været blandet aktivitet. Nogle gange har der været interesse for området, andre gange, for eksempel lige efter finanskrisen, har det ligget helt stille, fortæller udviklingsdirektør Poul Møller, som har arbejdet med Triangle Area i mere end et årti.

Udviklingsdirektør Poul Møller har arbejdet med det store turistprojekt i mere end et årti. Nu ser det ud til, at det måske snart kan blive til virkelighed. Foto: Asbjørn With

For godt halvandet år siden bankede det på døren, og så kom der for alvor gang i arbejdet med at forberede den enorme ambition, der er tænkt på arealet mellem Djurs Sommerland og Lübker Golf & Spa Resort.

- Det er en europæisk aktør, der banker på. Og drøftelserne bliver så konkrete, at vi som kommune for alvor går ind i sagen. Nu skal vi blive skarpe på, hvad det er, vi gerne vil med området, og hvordan vi gør det attraktivt for den europæiske aktør at slå til, fortæller Poul Møller.

Udviklingsdirektøren gik i gang med at samle alle de vigtigste interessenter. Ikke bare på Djursland men også regionalt og nationalt.

Hjertet af Djursland

Projektet hedder ikke længere Triangle Area.

Nu hedder det Hjertet af Djursland, men ambitionerne er stadig at sende Djursland helt i front som den førende turistdestination. Ikke bare i Danmark men i hele Norden.

Hjertet af Djursland

Området mellem Nimtofte, Djurs Sommerland og Lübker Golf & Spa Resort skal være kernen i Hjertet af Djursland.

Hjertet af Djursland skal gøre Djursland til en førende turistdestination. Ikke bare på Djursland men i hele Norden. Og ikke bare i højsæsonen men hele året.

Kommuneplanen for området gør det muligt at bygge overnatningskapacitet og helårsattraktioner.

Der skal bygges feriehuse, lejligheder og hotelværelser nok til, at antallet af overnattende turister i løbet af et år bliver næsten fordoblet i Syddjurs. Fra godt 1,2 millioner overnatninger i 2021 til godt 2 millioner årlige overnatninger, når Hjertet af Djursland er fuldt udbygget.

Hjertet af Djursland forventes at give 300 nye arbejdspladser.

Prisen bliver på langt over en milliard kroner.

Sådan her er projektet beskrevet:

Hovedbygning inklusiv hotel og fælles faciliteter (som fx reception, restauranter, selskabslokaler, sportshal, wellnesscenter, legeland, indendørs badeland og lign.) skal placeres i områdets nordvestlige del.

Max. etageantal; 4 etager for hovedbygning og 2 etager for feriehuse.

Max. højde; 14 m for hovedbygning og 8,5 m for feriehuse.

Max. etagemeter; 50.000 m2 for hovedbygning og 37.000 m2 for feriehuse svarende til ca. 500 feriehuse.

For at hindre spredt bebyggelse i det åbne land skal udviklingen i forbindelse med “Triangle Area” ske efter indefra og ud princippet.

SyddjursLIV, Syddjurs Kommune & den strategiske udviklingsplan

En af dem, der har været en drivende kraft i projektet, er Djurs Sommerlands administrerende direktør Henrik B. Nielsen.

I flere end 10 år har direktør for Djurs Sommerland Henrik B. Nielsen manglet overnatningsmuligheder. Derfor har han været en drivende kraft i at få realiseret Hjertet af Djursland. Foto: Annelene Petersen

- Det handler om at etablere noget mere overnatningskapacitet på Djursland, for det har vi manglet i flere år, konstaterer Henrik B. Nielsen.

Han oplever, at en del turister bliver væk, hvis de ikke kan finde et sted at overnatte.

Alt for få senge til turisterne på Djursland

Der er cirka 10.000 sommerhuse i Syddjurs Kommune, men kun et par tusinde af dem lejes ud. I Norddjurs er billedet nogenlunde det samme.

Vi er nysgerrige på, hvordan det endelige projekt kommer til at se ud

Carl Aage Nielsen, ejer Lübker Golf & Spa Resort

Det skaber enorme flaskehalse i højsæsonen, hvor Djurs Sommerland mister reel omsætning på de manglende overnatningsmuligheder.

- Det er ikke noget nyt, det har vi været opmærksomme på de seneste ti år. Derfor har vi haft en løbende dialog med Syddjurs kommune og potentielle aktører om interessen for at etablere sig i området mellem os og Lübker Golf Resort.

- Hvis vi kan etablere noget mere overnatningskapacitet, kan det både støtte op om udviklingen af vores sommerland, men også skabe en stærkere destination på Djursland, der kan blive i international topklasse, fortæller Henrik B. Nielsen.

Carl Aage Nielsen ejer Danmarks bedste og en af verdens bedste golfbaner med tilhørende resort. Han tror på en stor synergieffekt i forbindelse med Hjertet af Djursland, som kan gavne alle på Djursland. Foto: Asbjørn With

International topklasse er golfbanen allerede hos Lübker Golf & Spa Resort, hvor ejer Carl Aage Nielsen kan glæde sig over, at banen igen er kåret til "Denmark's Best Golf Course 2022" af Organisationen World Golf Awards.

- Vi er hverken initiativtagere eller andet til Hjertet af Djursland, men vi tager vel imod et projekt, der kan styrke Djursland som destination og dermed også styrke aktiviteten hos os, siger Carl Aage Nielsen.

Resortet råder allerede over en lang række huse og lejligheder, som ejerne kan leje ud, når de ikke selv bruger dem. Og der er mulighed for at bygge endnu flere.

- Vi er nysgerrige på, hvordan det endelige projekt kommer til at se ud. Det centrale må være, at der bliver et samspil mellem de forskellige aktører, så vi sammen kan skabe den diversitet i oplevelserne, både indendørs og udendørs, der gør os endnu mere attraktive for turister, siger Carl Aage Nielsen, som også driver en wellness og spa afdeling i sit resort.

Partnerskab lokalt, regionalt og nationalt

Ambitionen om at bringe Djursland op i international topklasse som turistdestination har der været bred enighed om. Både politisk og blandt aktørerne på turismeområdet.

Vi vil gerne være med til at udvikle steder, hvor vi i respekt for landskabet og naturen kan bidrage til at bære et projekt af en vis kaliber

Jacob R. Kirkegaard Larsen, destinationsudviklingsdirektør

Så da den europæiske investor bankede på og viste reel og vedholdende interesse, indgik Syddjurs et partnerskab med Norddjurs- og Aarhus Kommuner, Dansk Kyst- og Naturturisme, VisitAarhus og Realdania med henblik på at samle inspiration og input til arbejdet med en udviklingsplan.

Ligesom der skulle gives nogle bud på, hvordan det sikres at et nyt, kæmpestort byggeprojekt, der vil koste flere milliarder kroner og stå på i det mindste af et årti, bliver bæredygtigt og i pagt med de naturlige og landskabelige herlighedsværdier, området er kendt for.

Dansk Kyst- og Naturturisme agerer reelt som et udviklingsselskab under Erhvervsministeriet og varetager statens, og dermed vores allesammens, interesser i at styrke natur og kyst destinationer.

- Vi vil gerne være med til at udvikle steder, hvor vi i respekt for landskabet og naturen kan bidrage til at bære et projekt af en vis kaliber, fortæller destinationsudviklingsdirektør Jacob R. Kirkegaard Larsen.

For destinationsudviklingschef, Jacob R. Kirkegaard Larsen, er et partnerskab omkring en udviklingsplan for Hjertet af Djursland helt oplagt for Dansk Kyst & Naturturisme. Foto: Asbjørn With

Med placeringen midt på det smukke Djursland og med kort afstand til et hav af gode badestrande er Hjertet af Djursland et oplagt projekt at bidrage til for Dansk Kyst- og Naturturisme.

- Vi vil gerne være med til at præge forestillingen om, hvad et hotel og et feriehus også kan være, og hvordan det kan placeres i landskabet, siger Jacob R. Kirkegaard Larsen.

I udviklingsplanen giver landskabsarkitekt Mathias Meldgaard et bud på, hvordan de nye feriehuse kunne se ud, så de både bliver bygget bæredygtigt, og tilpasser sig naturen og landskabet. Foto: Asbjørn With

At det yderligere er så stort et projekt, at det tiltrækker udenlandske investorer, gør bare det hele bedre.

- Vi mærker at der er stigende interesse for Danmark fra udenlandske investorer på turisme- og overnatningsområdet. Det betyder også en adgang til nogle andre målgrupper, end dem vi allerede tiltrækker til gavn for alle, konstaterer Jacob R. Kirkegaard Larsen.

En styrkelse af hele regionen

For direktør i VisitAarhus, Pia Lange Christensen, er det helt oplagt at være med i arbejdet med en udviklingsplan for Hjertet af Djursland.

Som direktør i VisitAarhus forventer Pia Lange Christensen at Hjertet af Djursland vil gøre Djursland til en destination i international topklasse, som vil trække nye turister og målgrupper - ikke bare til Djursland men til hele regionen. Foto: Axel Schütt

- Et projekt af den størrelse vil gøre Djursland til en turistdestination og en turistattraktion i verdensklasse. Det vil smitte af på hele regionen. Både på de øvrige turistattraktioner på Djursland men også på detailhandlen i Aarhus, siger Pia Lang Christensen.

Hjertet af Djursland skal fortælle videre

Opgaven med at lave udviklingsplanen for det videre arbejde med Hjertet af Djursland blev lagt i hænderne på tegnestuen Gustin Landskab og landskabsarkitekt Mathias Meldgaard.

Området skal være kernen i en fortælling, der vender ud mod resten af verden, så projektet ikke lukker sig om sig selv, men åbner sig mod omgivelserne

Mathias Meldgaard

Gennem det seneste år har han arbejdet i samarbejde med et team af rådgivere som Sweco og kvisgaard+HIRD arbejdet med den udviklingsplan, der blev afleveret til kommunalbestyrelsen og partnerskabet tidligere på året.

- Opgaven var at lave nogle pejlemærker for projektet og så komme med nogle konkrete anbefalinger til det videre arbejde. Og så har vi arbejdet med forskellige skalatrin i bestræbelserne på at synliggøre de positive effekter, der kan komme ud af et så stort projekt i forhold til naturudvikling, turismeudvikling, dyreliv, landskaber og så videre, fortæller Mathias Meldgaard.

Mathias Meldgaard har været med til at lave udviklingsplanen for Hjertet af Djursland. Han er landskabsarkitekt på tegnestuen Gustin Landskab. Foto: Asbjørn With

Området mellem Lübker Golf & Spa Resort og Djurs Sommerland ligger lige syd for kommunegrænsen. Landskabet er ligeglad med kommunegrænser og derfor deler de to kommuner lige her det store istidslandskab med de dramatiske bakker ned mod Kolindsund og Nimtofte.

- Nimtofte å deler sig i to og indkapsler området som en skål mod syd som afgrænser området, forklarer Mathias Meldgaard.

- Det er netop naturen, der er områdets grundfortælling, og derfor er det vigtigt, at et projekt her understøtter den fortælling og fortæller videre på historien om landskabet og naturen. Det betyder også, at byggeriet skal forholde sig til naturen og landskabet på en måde, hvor projektet forbedre de naturværdier, området er kendt for, mener Mathias Meldgaard.

Projektet skal forbedre naturens vilkår

I det område, der måske meget snart bliver til det mest omfattende anlægsprojekt på Djursland nogensinde, er der en række fredede dyre- og plantearter. Padder og firben indikerer, ifølge Mathias Meldgaard og de biologer, han har allieret sig med i arbejdet, at der er noget natur, som virkelig fungerer godt.

Udviklingsplanen udpeger nogle retningslinjer for Hjertet af Djursland, der handler om natur, landskab, bæredygtighed, åbenhed og forbindelser til resten af verden. Foto: Asbjørn With

Derfor er noget af det første, at der skal etableres grønne korridorer imellem de unikke steder i området og så skal byggeriet planlægges rundt om dem på en måde, så der skabes bedre vilkår, end der allerede er.

- Derudover skal byggeriet være bæredygtigt og sætte standard for fremtiden i stedet for at kigge bagud. Når du kommer, skal du opleve, at det er en af de oplevelser, der er investeret i.

- Området skal være kernen i en fortælling, der vender ud mod resten af verden, så projektet ikke lukker sig om sig selv, men åbner sig mod omgivelserne, fortæller Mathias Meldgaard.

Hjertet af Djursland kan nemt blive den største anlægsinvestering på Djursland nogensinde. Foto: Asbjørn With

Derfor giver udviklingsplanen også bud på, hvordan Hjertet af Djursland kan kobles sammen både internt men især også eksternt, så det kan blive et åbent kraftcenter for Djursland som turistdestination.

- Nu har vi afleveret vores, og det kan kommunens planlæggere så arbejde videre med, siger Mathias Meldgaard.

Alt er tæt på klappet og klart

Med partnerskabet og udarbejdelsen af en udviklingsplan og forvaltningens interne arbejde i kommunen er stort set alle sejl sat til.

- Vores opgave er at give politikerne det bedst mulige beslutningsgrundlag, siger udviklingsdirektør Poul Møller.

Det er længe siden, han sad alene med de indledende øvelser, og i dag er chefkonsulent Henrik Elmer Kristensen også med i arbejdet med at få alle ender til at nå sammen.

Chefkonsulent Henrik Elmer Kristensen har også en del af opgaven med at skabe det bedst mulige beslutningsgrundlag for politikerne i byrådet. Foto: Asbjørn With

- Det er et stort projekt af den slags, der får impact i hele regionen, konstaterer Henrik Elmer Kristensen.

Ved siden af arbejdet med selve planlægningen og forarbejdet til en egentlig lokalplan for området har kommunen allerede brugt et større tocifret millionbeløb på at styrke infrastrukturen til og fra området.

Til glæde for de mange, der blandt andet skal besøge Djurs Sommerland i den kommende sommer, men også som forberedelse til den ekstra trafik, en realisering af næsten en million ekstra overnatninger om året kommer til at betyde.

Lokal velvilje og udfordringer

Netop infrastrukturen er det eneste ved Hjertet af Djursland, som måske ikke lander helt godt i Nimtofte, som er nærmeste nabo til Djurs Sommerland, Lübker Golf & Spa Resort og måske snart til en hel del nye sengepladser.

Min private filosofi er, at hvis man ikke udvikler, så afvikler man. Og forandring giver mulighed for udvikling

Carsten Bryrup, næstformand i Nimtofte Borgerforening og Distriktsråd.

Det konstaterer Carsten Bryrup, der er næstformand i Nimtofte Borgerforening og Distriktsråd.

- Der er nogle udfordringer med vores muligheder for at komme frem og tilbage ad nogle af de veje, som allerede er lukket og som foreslås ensrettet, der kan give problemer, konstaterer Carsten Bryrup.

Men bortset fra det er der ingen modstand i Nimtofte overhovedet.

I Nimtofte er der nysgerrig opbakning til Hjertet af Djursland, siger Carsten Bryrup. Dog skal politikerne være opmærksom på, at livet og især infrastrukturen ind og ud af byen skal fungere, også selv om der kommer turister hele året. Foto: Asbjørn With

- Det afgørende for os bliver selvfølgelig, om de ekstra turister, der nu kan komme til området hele året, vil bruge byen og handle her eller, om projektet lukker sig om sig selv med egne dagligvarebutikker, caféer og alle de ting, vi kan tilbyde i Nimtofte. Hvis det sker, får vi jo kun generne, siger Carsten Bryrup, som dog forventer det bedste og ser frem til de muligheder, projektet indeholder.

- Min private filosofi er, at hvis man ikke udvikler, så afvikler man. Og forandring giver mulighed for udvikling. Det gælder om at udnytte de muligheder, der opstår, og det er vi parate til i Nimtofte, siger Carsten Bryrup.

Ud over et borgermøde af et par timers varighed i kulturhuset, hvor kommunen samlede gode ideer og inspiration til projektet, er der ikke sluppet meget ud til borgerne i Nimtofte om, hvad der skal ske.

- Vi har hørt rygter, og vi har da også fået opsnappet, at noget er undervejs. Vi er selvfølgelig nysgerrige efter at finde ud af mere om de muligheder, det kan give os for at kunne udvikle de mange og forskellige naturoplevelser i området, siger Carsten Bryrup.

Lagt til rette og klar, parat - byg

Med udarbejdelse af udviklingsplanen er alt nu klar til at lave udbud. Den politiske godkendelse af planen betyder også, at forvaltningen kan bruge planen aktivt i dialogen med den interesserede, europæiske aktør.

Når det her bliver til virkelighed, vil vi næsten fordoble antallet af årlige overnatninger i Syddjurs. Det bliver helt vildt og vil gøre os førende på turisme i hele Norden

Kasper Kolstrup Møller (K)

Og politisk er det håb om, at det kan blive rigtig godt. Både for Syddjurs, for hele Djursland og for alle de aktører på turismeområdet, der hvert år bidrager til en stor del af de indtægter, der får hjulene til at kører rundt.

- Med Djurs Sommerland i spidsen tiltrækker området sig en stor del af de turister, som hele Djursland får glæde af i højsæsonen, Det næste naturlige skridt er, at vi udnytter potentialet for at udvikle området videre endnu. Med den nye udviklingsplan er der lavet et stærkt bud på, hvordan området kan udvikles til et samlet kraftcenter for helårsturisme, sagde borgmester Michael Stegger Jensen (S) i pressemeddelelsen, da kommunen officielt meldte den nye udviklingsplan ud.

- Samtidig er det en plan, som sætter rammerne for, hvordan området kan udvikle sig bæredygtigt, så der både er i balance med området og de naturmæssige værdiger, fortsatte han.

Også formanden for erhvervs- og planudvalget, Kasper Kolstrup Møller (K) er begejstret.

- Når det her bliver til virkelighed, vil vi næsten fordoble antallet af årlige overnatninger i Syddjurs. Det bliver helt vildt og vil gøre os førende på turisme i hele Norden, konstaterer Kasper Kolstrup Møller.

Tilbage er der bare at vente og krydse fingre for, at den store, europæiske aktør viser sit ansigt og har mod på at investere et milliardbeløb i Hjertet af Djursland.

Mere end 165 mennesker mødte op, da planerne for en ny købmand i Lime blev præsenteret på et borgermøde tirsdag aften. Privatfoto

Landmand sigtet efter fund af døde køer. Stor interesse for ny købmand i Lime. Borgermøde om naturnationalpark svæver stadig i det uvisse

Her får du ugens korte nyhedsoverblik fra Syddjurs.

ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ

Landmand sigtet efter fund af 50 døde køer

En mand er sigtet for at have overtrådt dyrevelfærdsloven efter der blev fundet 50 døde køer ved hans ejendom. Foto: Presse-fotos.dk

Fødevarestyrelsen var mandag i denne uge til stede på en ejendom på Djursland efter fundet af 50 døde køer i sidste uge.

Det skriver TV2 Østjylland.

Det var tirsdag i sidste uge, at politiet fik en anmeldelse om, at der lå flere døde kreaturer på en mark ved en landejendom ved Tirstrup.

Da politiet nåede frem, fandt man i alt 50 døde køer på en mark, i en skov og i en stald på gården.

Østjyllands Politi oplyste i den forbindelse i en pressemeddelelse, at ejeren havde fået et strakspåbud, der betød, at han skulle bringe forholdene på gråden i orden og blandt andet sørge for adgang til vand og foder til de køer, der stadig var i live.

Politiet har siden sigtet manden for overtrædelse af dyrevelfærdsloven, skriver TV2 Østjylland.

Her understreger politiet, at forholdene for de tilbageværende, levende dyr er forbedret.

Det efterforskes fortsat, hvordan køerne er døde. Det indebærer blandt andet, at visse af de døde køer skal obduceres.

165 mødte op til borgermøde om ny købmand i Ådalen

Nu skal der sælges anparter til 2.500 kroner, hvis købmanden i Lime skal realiseres. Men de mere end 165 fremmødte til borgermødet i tirsdags tyder på, at interessen er der. Privatfoto: Jesper Raabo

I slutningen af februar lukker Dagli'Brugsen i Lime, og dermed forsvinder indkøbsmuligheden for de borgere, der både bor i Lime og i omegnen.

Det har fået en lokal initiativgruppe til at gå sammen og se på, hvordan man kan redde købmanden, som SyddjursLIV fortalte i sidste uge.

- Folk uden bil bliver rigtig hårdt ramt, når deres mulighed for indkøb forsvinder. Men der er rigtig mange andre, der synes det er meningsløst at starte bilen og køre langt for at handle, sagde Jesper Raabo, der er talsmand for initiativgruppen, i den forbindelse.

Tirsdag aften var der så borgermøde på Ådalens Skole, hvor planerne konkret blev fremlagt og der var besøg fra Hans Meldgaard fra Dagrofa, der blandt andet fortalte om, hvad etablering af en Min Købmands butik kan give lokalområdet.

- Der var simpelthen supergodt fremmøed. Mere end 165 borgere fra Ådalen var mødt op, og alle var engagerede og virkede klar på planerne, fortæller Jesper Raabo.

Nu går arbejdet i gang med "fuld speed" frem mod 1. marts, hvor der skal gøres status. Blandt andet skal der ifølge Jesper Raabo sælges 5-600 anparter af 2.5000 kroner stykket. Desuden vil initiativgruppen gå i gang med at søge bidrag fra relevante fonde og sponsorater fra virksomheder.

Deusden vil initiativgruppen indlede forhandlingen med Coop og købsprisen på grunden og bygningen, som Dagli'Brugsen ligger i i dag.

Anpartsselskabet, der kommer til at hedde "Ådalens Butikshus Aps", vil på sigt købe bygningen og med hjælp fra Dagrofa lejer de den ud til en ny, selvstændig købmand.

Syv millioner skåret af prisen på luksuriøs landejendom

Boligen ligger naturskønt på Djursland og kan nu erhverves for 63 millioner kroner. Foto: Ivan Eltoft Nielsen

Tilbage i oktober blev Kleppenhus-ejendommen ved Stubbe Sø ved Ebeltoft sat til salg for 70 millioner kroner, men ejendommen er stadig ikke salg, og derfor er der nu slået et millionstort afslag af prisen.

Det skriver Århus Stiftstidende. 

Syv millioner kan du altså spare på prisen nu i forhold til for fire måneder siden, men du skal stadig have den helt store tegnebog frem. Prisen på ejendommen er nemlig 63 millioner kroner. 

Ejendommen er i dag ejet af Cathrine Rasmussen, der er datter af den norske skibsredder Einar Rasmussen. 

Hun sidder ifølge det norske medie Kapital på en formue på knap 5 milliarder norske kroner.

Ifølge Århus Stiftstidende boede hun i ejendommen frem til 2016, hvor hun flyttede tilbage til Norge. 

Cathrine Rasmussen er dressur- og landsholdrytter, og landejendommen byder også på særdeles luksuriøse forhold for heste. Der er fire staldanlæg med både solarier, spa, vandløbebånd og en kæmpe ridehal til de firbenede.

Derudover er der en hovedbygning på over 550 kvadratmeter, en gæstebolig på 273 kvadratmeter, en rytterstue og tre lejligheder til medarbejdere.

Samlet er der tale om 22 værelser, mere end tusind kvadratmeters boligareal, en 117 kvadratmeter stor kælder og 63 kvadratmeters garage.

Skulle du have 63 millioner, der brænder i lommen, kan du se boligen på ejendomsmæglerens hjemmeside. 

Borgermøde om naturnationalpark svæver stadig i det uvisse

Skovrider Peter Brostrøm fra Naturstyrelsen Kronjylland er ansvarlig for det lokale arbejde med den endelige udformning af naturnationalparken. Mødet den 16. november blev blandt andet aflyst, fordi han som statslig ansat embedsmand ikke havde mandat til at deltage. Foto: Johnny Pedersen

Et stort anlagt borgermøde, der skulle have været afholdt 16. november sidste år, blev aflyst i sidste time.

Baggrunden for aflysningen var, at der endnu ikke var sat en regering, og derfor var det i det hele taget uvist, om naturnationalparkerne ville blive til noget.

Selvom regeringen for længst er sat, er der dog stadig ikke kommet en afklaring på naturnationalparkernes fremtid, selvom det står i regeringsgrundlaget for SVM-regeringen, at de 15 besluttede naturnationalparker skal gennemføres,

Derfor er man ret sikker på, at naturnationalparken i Mols Bjerge bliver til noget. Det er dog mere uvist, om borgermødet, hvor Peter Brostrøm, der er skovridder og ansvarlig for det lokale arbejde med den endelige udformning af naturnationalparken, skulle have deltaget, bliver til noget og i så fald hvornår. 

Det skriver Adresseavisen Syddjurs. 

Borgerforeningen har rettet henvendelse til Peter Brostrøm for at få fastlagt dato for et nyt møde. 

Her lød svaret, at før man ved, hvordan den nye regering har tænkt sig at forvalte processen frem mod de nye naturnationalparker, må Naturstyrelsens ansatte ikke deltage i nogen form for oplysende arbejde, før processen er fastlagt.

Letbanen afprøver forsøg med salg af kaffe på udvalgte stationer

Turen fra Hornslet til Aarhus i letbanen kan måske især om morgenen føles lidt lang, hvis man ikke har fået en kop kaffe med hjemmefra. Og ifølge Aarhus Letbane er der også mange kunder, der netop har efterspurgt muligheden for at købe en kop kaffe eller andet til turen undervejs.

Det er dog ikke en opgave, letbanen kan tage på sig, og derfor har de nu indgået et samarbejde med en ekstern leverandør, der skal forsøge at sælge kaffe på udvalgte stationer i en to uger lang forsøgsperiode.

Det skriver TV 2 Østjylland.

- Formålet er både at give passagerne en god oplevelse udover selve rejsen, men i høj grad også at undersøge, hvorvidt der er interesse og kundegrundlag for et mere permanent salg af kaffe, siger Maja Bech Kristensen, der er projektleder ved Aarhus Letbane, til TV 2 Østjylland.

I denne uge har Aarhus Sweet Food så solgt kaffe fra stationen i Hornslet, og de foreløbige resultater har været gode. Der skal bygges lidt på, hvis det skal løbe rundt for Aarhus Sweet Food, men Morten Schierup Larsen, der står bag Aarhus Sweet Food, er ikke afvisende.

- Jeg kunne godt tænke mig at have det som en hverdagsting at lave kaffe ved letbanestop, siger han til TV 2 Østjylland.

Hos Aarhus Letbane håber de også, at en eller flere virksomheder har lyst til at tage bolden op, når forsøget er slut.