Djursland skal være førende i hele Norden: Stor europæisk aktør, milliarder af kroner og hundredetusindevis af nye overnatninger på vej
I mere end et årti har fremsynede mennesker set perspektiverne i området mellem Lübker Golf & Spa Resort og Djurs Sommerland lige på kommunegrænsen og lige i hjertet af Djursland.
Der er en stor europæisk aktør på trappen, et budget i milliardklassen og udsigt til godt 300 nye arbejdspladser.
I samarbejde med Norddjurs, Aarhus, VisitAarhus, Dansk Kyst- og Naturturisme, tegnestuen Gustin Landskab og Realdania har Syddjurs Kommune gjort alt klar til en investering i international skala, der skal gøre Djursland førende i turisme.
Ikke bare i Danmark men i hele Norden med en destination i verdensklasse. Her får du historien om Djurslands dyreste og mest ambitiøse investeringsprojekt til dato.
PRÆCISERING: I den historie, du skal læse nu, er der en information, der ikke er helt præcis. Det fremgår af historien, at der er interesse fra en stor, europæisk investor. Det er ikke korrekt. Interessen kommer fra en operatør, der skal udvikle et konkret projekt, som herefter skal medfinansieres af investorer.
Længe før der var noget, der hed Syddjurs Kommune, blev de første tanker tænkt til et enormt projekt midt på Djursland.
Dengang under navnet Triangle Area.
Det kan lyde som navnet på en tophemmelig, amerikansk militærbase. Det er det ikke, men projektet har levet stille og under radaren, mens det har udviklet sig skridt for skridt, siden Midtdjurs Kommune satte formål på arealet mellem Djurs Sommerland og Lübker Golf & Spa Resort i slutningen af 00'erne.
- Igennem årene har der været blandet aktivitet. Nogle gange har der været interesse for området, andre gange, for eksempel lige efter finanskrisen, har det ligget helt stille, fortæller udviklingsdirektør Poul Møller, som har arbejdet med Triangle Area i mere end et årti.
For godt halvandet år siden bankede det på døren, og så kom der for alvor gang i arbejdet med at forberede den enorme ambition, der er tænkt på arealet mellem Djurs Sommerland og Lübker Golf & Spa Resort.
- Det er en europæisk aktør, der banker på. Og drøftelserne bliver så konkrete, at vi som kommune for alvor går ind i sagen. Nu skal vi blive skarpe på, hvad det er, vi gerne vil med området, og hvordan vi gør det attraktivt for den europæiske aktør at slå til, fortæller Poul Møller.
Udviklingsdirektøren gik i gang med at samle alle de vigtigste interessenter. Ikke bare på Djursland men også regionalt og nationalt.
Hjertet af Djursland
Projektet hedder ikke længere Triangle Area.
Nu hedder det Hjertet af Djursland, men ambitionerne er stadig at sende Djursland helt i front som den førende turistdestination. Ikke bare i Danmark men i hele Norden.
Hjertet af Djursland
Området mellem Nimtofte, Djurs Sommerland og Lübker Golf & Spa Resort skal være kernen i Hjertet af Djursland.
Hjertet af Djursland skal gøre Djursland til en førende turistdestination. Ikke bare på Djursland men i hele Norden. Og ikke bare i højsæsonen men hele året.
Kommuneplanen for området gør det muligt at bygge overnatningskapacitet og helårsattraktioner.
Der skal bygges feriehuse, lejligheder og hotelværelser nok til, at antallet af overnattende turister i løbet af et år bliver næsten fordoblet i Syddjurs. Fra godt 1,2 millioner overnatninger i 2021 til godt 2 millioner årlige overnatninger, når Hjertet af Djursland er fuldt udbygget.
Hjertet af Djursland forventes at give 300 nye arbejdspladser.
Prisen bliver på langt over en milliard kroner.
Sådan her er projektet beskrevet:
Hovedbygning inklusiv hotel og fælles faciliteter (som fx reception, restauranter, selskabslokaler, sportshal, wellnesscenter, legeland, indendørs badeland og lign.) skal placeres i områdets nordvestlige del.
Max. etageantal; 4 etager for hovedbygning og 2 etager for feriehuse.
Max. højde; 14 m for hovedbygning og 8,5 m for feriehuse.
Max. etagemeter; 50.000 m2 for hovedbygning og 37.000 m2 for feriehuse svarende til ca. 500 feriehuse.
For at hindre spredt bebyggelse i det åbne land skal udviklingen i forbindelse med “Triangle Area” ske efter indefra og ud princippet.
En af dem, der har været en drivende kraft i projektet, er Djurs Sommerlands administrerende direktør Henrik B. Nielsen.
- Det handler om at etablere noget mere overnatningskapacitet på Djursland, for det har vi manglet i flere år, konstaterer Henrik B. Nielsen.
Han oplever, at en del turister bliver væk, hvis de ikke kan finde et sted at overnatte.
Alt for få senge til turisterne på Djursland
Der er cirka 10.000 sommerhuse i Syddjurs Kommune, men kun et par tusinde af dem lejes ud. I Norddjurs er billedet nogenlunde det samme.
Carl Aage Nielsen, ejer Lübker Golf & Spa ResortVi er nysgerrige på, hvordan det endelige projekt kommer til at se ud
Det skaber enorme flaskehalse i højsæsonen, hvor Djurs Sommerland mister reel omsætning på de manglende overnatningsmuligheder.
- Det er ikke noget nyt, det har vi været opmærksomme på de seneste ti år. Derfor har vi haft en løbende dialog med Syddjurs kommune og potentielle aktører om interessen for at etablere sig i området mellem os og Lübker Golf Resort.
- Hvis vi kan etablere noget mere overnatningskapacitet, kan det både støtte op om udviklingen af vores sommerland, men også skabe en stærkere destination på Djursland, der kan blive i international topklasse, fortæller Henrik B. Nielsen.
International topklasse er golfbanen allerede hos Lübker Golf & Spa Resort, hvor ejer Carl Aage Nielsen kan glæde sig over, at banen igen er kåret til "Denmark's Best Golf Course 2022" af Organisationen World Golf Awards.
- Vi er hverken initiativtagere eller andet til Hjertet af Djursland, men vi tager vel imod et projekt, der kan styrke Djursland som destination og dermed også styrke aktiviteten hos os, siger Carl Aage Nielsen.
Resortet råder allerede over en lang række huse og lejligheder, som ejerne kan leje ud, når de ikke selv bruger dem. Og der er mulighed for at bygge endnu flere.
- Vi er nysgerrige på, hvordan det endelige projekt kommer til at se ud. Det centrale må være, at der bliver et samspil mellem de forskellige aktører, så vi sammen kan skabe den diversitet i oplevelserne, både indendørs og udendørs, der gør os endnu mere attraktive for turister, siger Carl Aage Nielsen, som også driver en wellness og spa afdeling i sit resort.
Partnerskab lokalt, regionalt og nationalt
Ambitionen om at bringe Djursland op i international topklasse som turistdestination har der været bred enighed om. Både politisk og blandt aktørerne på turismeområdet.
Jacob R. Kirkegaard Larsen, destinationsudviklingsdirektørVi vil gerne være med til at udvikle steder, hvor vi i respekt for landskabet og naturen kan bidrage til at bære et projekt af en vis kaliber
Så da den europæiske investor bankede på og viste reel og vedholdende interesse, indgik Syddjurs et partnerskab med Norddjurs- og Aarhus Kommuner, Dansk Kyst- og Naturturisme, VisitAarhus og Realdania med henblik på at samle inspiration og input til arbejdet med en udviklingsplan.
Ligesom der skulle gives nogle bud på, hvordan det sikres at et nyt, kæmpestort byggeprojekt, der vil koste flere milliarder kroner og stå på i det mindste af et årti, bliver bæredygtigt og i pagt med de naturlige og landskabelige herlighedsværdier, området er kendt for.
Dansk Kyst- og Naturturisme agerer reelt som et udviklingsselskab under Erhvervsministeriet og varetager statens, og dermed vores allesammens, interesser i at styrke natur og kyst destinationer.
- Vi vil gerne være med til at udvikle steder, hvor vi i respekt for landskabet og naturen kan bidrage til at bære et projekt af en vis kaliber, fortæller destinationsudviklingsdirektør Jacob R. Kirkegaard Larsen.
Med placeringen midt på det smukke Djursland og med kort afstand til et hav af gode badestrande er Hjertet af Djursland et oplagt projekt at bidrage til for Dansk Kyst- og Naturturisme.
- Vi vil gerne være med til at præge forestillingen om, hvad et hotel og et feriehus også kan være, og hvordan det kan placeres i landskabet, siger Jacob R. Kirkegaard Larsen.
At det yderligere er så stort et projekt, at det tiltrækker udenlandske investorer, gør bare det hele bedre.
- Vi mærker at der er stigende interesse for Danmark fra udenlandske investorer på turisme- og overnatningsområdet. Det betyder også en adgang til nogle andre målgrupper, end dem vi allerede tiltrækker til gavn for alle, konstaterer Jacob R. Kirkegaard Larsen.
En styrkelse af hele regionen
For direktør i VisitAarhus, Pia Lange Christensen, er det helt oplagt at være med i arbejdet med en udviklingsplan for Hjertet af Djursland.
- Et projekt af den størrelse vil gøre Djursland til en turistdestination og en turistattraktion i verdensklasse. Det vil smitte af på hele regionen. Både på de øvrige turistattraktioner på Djursland men også på detailhandlen i Aarhus, siger Pia Lang Christensen.
Hjertet af Djursland skal fortælle videre
Opgaven med at lave udviklingsplanen for det videre arbejde med Hjertet af Djursland blev lagt i hænderne på tegnestuen Gustin Landskab og landskabsarkitekt Mathias Meldgaard.
Mathias MeldgaardOmrådet skal være kernen i en fortælling, der vender ud mod resten af verden, så projektet ikke lukker sig om sig selv, men åbner sig mod omgivelserne
Gennem det seneste år har han arbejdet i samarbejde med et team af rådgivere som Sweco og kvisgaard+HIRD arbejdet med den udviklingsplan, der blev afleveret til kommunalbestyrelsen og partnerskabet tidligere på året.
- Opgaven var at lave nogle pejlemærker for projektet og så komme med nogle konkrete anbefalinger til det videre arbejde. Og så har vi arbejdet med forskellige skalatrin i bestræbelserne på at synliggøre de positive effekter, der kan komme ud af et så stort projekt i forhold til naturudvikling, turismeudvikling, dyreliv, landskaber og så videre, fortæller Mathias Meldgaard.
Området mellem Lübker Golf & Spa Resort og Djurs Sommerland ligger lige syd for kommunegrænsen. Landskabet er ligeglad med kommunegrænser og derfor deler de to kommuner lige her det store istidslandskab med de dramatiske bakker ned mod Kolindsund og Nimtofte.
- Nimtofte å deler sig i to og indkapsler området som en skål mod syd som afgrænser området, forklarer Mathias Meldgaard.
- Det er netop naturen, der er områdets grundfortælling, og derfor er det vigtigt, at et projekt her understøtter den fortælling og fortæller videre på historien om landskabet og naturen. Det betyder også, at byggeriet skal forholde sig til naturen og landskabet på en måde, hvor projektet forbedre de naturværdier, området er kendt for, mener Mathias Meldgaard.
Projektet skal forbedre naturens vilkår
I det område, der måske meget snart bliver til det mest omfattende anlægsprojekt på Djursland nogensinde, er der en række fredede dyre- og plantearter. Padder og firben indikerer, ifølge Mathias Meldgaard og de biologer, han har allieret sig med i arbejdet, at der er noget natur, som virkelig fungerer godt.
Derfor er noget af det første, at der skal etableres grønne korridorer imellem de unikke steder i området og så skal byggeriet planlægges rundt om dem på en måde, så der skabes bedre vilkår, end der allerede er.
- Derudover skal byggeriet være bæredygtigt og sætte standard for fremtiden i stedet for at kigge bagud. Når du kommer, skal du opleve, at det er en af de oplevelser, der er investeret i.
- Området skal være kernen i en fortælling, der vender ud mod resten af verden, så projektet ikke lukker sig om sig selv, men åbner sig mod omgivelserne, fortæller Mathias Meldgaard.
Derfor giver udviklingsplanen også bud på, hvordan Hjertet af Djursland kan kobles sammen både internt men især også eksternt, så det kan blive et åbent kraftcenter for Djursland som turistdestination.
- Nu har vi afleveret vores, og det kan kommunens planlæggere så arbejde videre med, siger Mathias Meldgaard.
Alt er tæt på klappet og klart
Med partnerskabet og udarbejdelsen af en udviklingsplan og forvaltningens interne arbejde i kommunen er stort set alle sejl sat til.
- Vores opgave er at give politikerne det bedst mulige beslutningsgrundlag, siger udviklingsdirektør Poul Møller.
Det er længe siden, han sad alene med de indledende øvelser, og i dag er chefkonsulent Henrik Elmer Kristensen også med i arbejdet med at få alle ender til at nå sammen.
- Det er et stort projekt af den slags, der får impact i hele regionen, konstaterer Henrik Elmer Kristensen.
Ved siden af arbejdet med selve planlægningen og forarbejdet til en egentlig lokalplan for området har kommunen allerede brugt et større tocifret millionbeløb på at styrke infrastrukturen til og fra området.
Til glæde for de mange, der blandt andet skal besøge Djurs Sommerland i den kommende sommer, men også som forberedelse til den ekstra trafik, en realisering af næsten en million ekstra overnatninger om året kommer til at betyde.
Lokal velvilje og udfordringer
Netop infrastrukturen er det eneste ved Hjertet af Djursland, som måske ikke lander helt godt i Nimtofte, som er nærmeste nabo til Djurs Sommerland, Lübker Golf & Spa Resort og måske snart til en hel del nye sengepladser.
Carsten Bryrup, næstformand i Nimtofte Borgerforening og Distriktsråd.Min private filosofi er, at hvis man ikke udvikler, så afvikler man. Og forandring giver mulighed for udvikling
Det konstaterer Carsten Bryrup, der er næstformand i Nimtofte Borgerforening og Distriktsråd.
- Der er nogle udfordringer med vores muligheder for at komme frem og tilbage ad nogle af de veje, som allerede er lukket og som foreslås ensrettet, der kan give problemer, konstaterer Carsten Bryrup.
Men bortset fra det er der ingen modstand i Nimtofte overhovedet.
- Det afgørende for os bliver selvfølgelig, om de ekstra turister, der nu kan komme til området hele året, vil bruge byen og handle her eller, om projektet lukker sig om sig selv med egne dagligvarebutikker, caféer og alle de ting, vi kan tilbyde i Nimtofte. Hvis det sker, får vi jo kun generne, siger Carsten Bryrup, som dog forventer det bedste og ser frem til de muligheder, projektet indeholder.
- Min private filosofi er, at hvis man ikke udvikler, så afvikler man. Og forandring giver mulighed for udvikling. Det gælder om at udnytte de muligheder, der opstår, og det er vi parate til i Nimtofte, siger Carsten Bryrup.
Ud over et borgermøde af et par timers varighed i kulturhuset, hvor kommunen samlede gode ideer og inspiration til projektet, er der ikke sluppet meget ud til borgerne i Nimtofte om, hvad der skal ske.
- Vi har hørt rygter, og vi har da også fået opsnappet, at noget er undervejs. Vi er selvfølgelig nysgerrige efter at finde ud af mere om de muligheder, det kan give os for at kunne udvikle de mange og forskellige naturoplevelser i området, siger Carsten Bryrup.
Lagt til rette og klar, parat - byg
Med udarbejdelse af udviklingsplanen er alt nu klar til at lave udbud. Den politiske godkendelse af planen betyder også, at forvaltningen kan bruge planen aktivt i dialogen med den interesserede, europæiske aktør.
Kasper Kolstrup Møller (K)Når det her bliver til virkelighed, vil vi næsten fordoble antallet af årlige overnatninger i Syddjurs. Det bliver helt vildt og vil gøre os førende på turisme i hele Norden
Og politisk er det håb om, at det kan blive rigtig godt. Både for Syddjurs, for hele Djursland og for alle de aktører på turismeområdet, der hvert år bidrager til en stor del af de indtægter, der får hjulene til at kører rundt.
- Med Djurs Sommerland i spidsen tiltrækker området sig en stor del af de turister, som hele Djursland får glæde af i højsæsonen, Det næste naturlige skridt er, at vi udnytter potentialet for at udvikle området videre endnu. Med den nye udviklingsplan er der lavet et stærkt bud på, hvordan området kan udvikles til et samlet kraftcenter for helårsturisme, sagde borgmester Michael Stegger Jensen (S) i pressemeddelelsen, da kommunen officielt meldte den nye udviklingsplan ud.
- Samtidig er det en plan, som sætter rammerne for, hvordan området kan udvikle sig bæredygtigt, så der både er i balance med området og de naturmæssige værdiger, fortsatte han.
Også formanden for erhvervs- og planudvalget, Kasper Kolstrup Møller (K) er begejstret.
- Når det her bliver til virkelighed, vil vi næsten fordoble antallet af årlige overnatninger i Syddjurs. Det bliver helt vildt og vil gøre os førende på turisme i hele Norden, konstaterer Kasper Kolstrup Møller.
Tilbage er der bare at vente og krydse fingre for, at den store, europæiske aktør viser sit ansigt og har mod på at investere et milliardbeløb i Hjertet af Djursland.